Ταξιδι στο εξωτερικο - απορίες

gastone_d

Member
Μηνύματα
68
Likes
3
Ταξίδι-Όνειρο
Στο χρόνο..
κάτι άλλο είχες στο νου. η πρασινη κάρτα είναι δωρεάν με την ασφάλεια του οχήματος. η δική μου πχ ασφάλεια μου την εκδίδει ετήσια μαζί με το ασφαλιστήριο, εντελώς δωρεάν εννοείται.

ναι έτσι όμως δεν φαίνεται κάπου ότι είναι επίσημο έγγραφο. και η θεώρηση θα είναι στα ελληνικά. μας καλύπτει? μήπως είναι καλύτερα να είναι επίσημα μεταφρασμένη?
Είναι εταιρικό με leasing το αυτοκινητό μου και μάλλον ισχύει κάτι διαφορετικό..
 

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Δε μπορείς πχ να τρέξεις με 120 χμ/ ωρα αλλά 80-100 βαριά βαριά. Γι'αυτό υπολόγιζε 8 ώρες ταξίδι για να'σαι μέσα.
Βενζίνη θα βάλεις στην ΠΓΔΜ ή τη Σερβία και θα πληρώσεις με τοπικό νόμισμα. Κάποιοι δέχονται και ευρώ αλλά όχι όλοι.
Στα olympus plaza και τα λοιπά καφέ του δρόμου δέχονται ευρώ. Σε συμφέρει πάντως να έχεις συνάλλαγμα πάνω σου. Επίσης, θα χρειαστείς κάποια χρήματα για διόδια. Τα διόδια έξω από το Βελιγράδι κάνουν περίπου 8 ευρώ και τα υπόλοιπα περίπου 1 ευρώ.
Απ'όσο θυμάμαι στη ΠΓΔΜ πληρώσαμε σε ευρώ τα διόδια .
Βενζίνη βάλαμε στη Σερβία. Συνολικά είχαμε πληρώσει 150 ευρώ πήγαινε- έλα.
Τέλος, με τα χαρτιά νομίζω είσαι οκ αλλά δε ξέρω με το όνομα τί γίνεται.
Η πράσινη κάρτα βγαίνει αυθημερόν στην ασφαλιστική σου.
Αυτά. Εξτρα πληροφορίες θα σου δώσει η Ιvana που έχει κάνει το δρομολόγιο περισσότερες φορές από όλους.
να αρχίσω με το άσχετο:rolleyes: μόλις γύρισα από Εγνατία, εκτός από το ότι αποτελεί ένα φοβερό έργο για τα βαλκανικά δεδομένα και φιλόδοξη ιδέα, έχει πολλάαααα κουσούρια... τέλος πάντων :roll:

Δεν υσχύει όριο ταχύτητας στα 80-100 σε μέγαλυτερο κομμάτι του δρόμου, δηλαδή όπου είναι αυτοκινητόδρομος (άρα εκτός της κοιλάδας του Βαρνταρ-Αξίου και της κοιλάδας της Γκρντελιτσα-πρώτα 50 χμ στην Σερβία). Το όριο είναι στα 120....(όχι ότι φτάνει κιόλας, αφού ο δρόμος σου επιτρέπει πολλά παραπάνω :haha:).... Κατά την γνώμη μου επειδή πας πρώτη φορά σου συνιστώ να σέβεσαι τα όρια όσο περισσότερο μπορείς... Και ο συζηγός μου ο οποίος είχε πάθει να τον σταματήσει τροχαία στα Σκόπια πριν από 5 χρόνια και να ζητησει 300 ευρώ για κλίση, μεχρί πριν από λίγο δεν ξεπερνούσε πολύ το όριο... Τελευταίες 2-3 φορες φέτος επειδή πηγαίναμε με ιχ το οποίο λυπάσαι να το πας μόνο 120...σε περισσότερο μύκος είμασταν με 140-150, και οδηγούσαμε μετά την Νις και αρκετα παραπάνω :roll::roll: να μην πω πόσα χιχιιχιχχ....αλλά με φόβο ότι θα συναντήσουμε τροχαία (μπλόκα )...επίσης και στα Σκόπια.
Κάτι άλλο που μας συμβαίνει τελευταία στα Σκόπια, είναι ότι μας έτυχε να μας σταματάνε από μακρυά και μόλις πλησιάζουμε βλέπουν ελληνικές πινακίδες και μας προσπερνάνε...Στα Σκόπια συνήθως η τροχαία είναι σε δυο-τρία ορισμένα σημεία..όλα περίπου στην μέση της διαδρομής, ενώ στην Σερβία δεν μας έχει τύχει καμιά φορά μεχρί τώρα (και πηγαίνουμε σχεδόν κάθε μήνα)..εκτός κοντά στο Βελιγράδι.

Πάντως η Φένια σου είπε καλά 8 ώρες, επείδη εκτός που θα έχεις και σύνορα που χάνεις χρόνο, άνθρωπος είσαι και θα σαταματήσεις για έναν καφέ ή για φαί... και από την άλλη πας για διακοπές δεν σε κυνηγάει κανέις...

Εμείς βενζινη βάζουμε πάντα σε ένα ίδιο βενζινάδικο (όχι για κάποι συγκεκριμένο λόγο, αλλά τρώμε εκεί κιόλας)- δίπλα στο μοτελ Πρεντεγιανε το οποίο είναι στα 40 χμ μετά τα σύνορα. Πληρώνουμε πάντα με κάρτα και νομίζω ότι είναι το καλύτερο. Το συνάλλαγμα πάντα κάνουμε μόλις περάσουμε σύνορα, στα δεξια σου θα δεις , αλλά όχι πολλά μέχρι 100 ευρώ για διόδια και φαγητό (δεν έχει και καλύτερη αναλογία).

Σύμφωνα με το νόμο, δεν γίνονται πουθενα νόμιμες πληρωμές με ξένο νόμιζμα (και εκεί που τα δεχονται δεν ειναι νόμιμα- εκτός τα διόδια) όποτε καλό είναι πάντα να έχεις τοπικό ντιναρι. Επίσης μπορείς να πληρώσεις με κάρτα.

Στα Σκόπια έχεις τρείς σταθμούς διοδίων, κάθε ένα έχει κόστος 50 ντενάρια (90 λεπτα), αλλά δίνεις παντού 1 ευρώ... Πολλές φορές μας έτυχε να μην μας δώσουν καμία απόδειξη, αλλά μας έτυχε να μας δώσουν και τα ρέστα των 10 λεπτ.:)

Στην Σερβία (500η φορά τα γράφω)...190 + 730 =920 ντιν. (από τις 14/05/2011) ή 9,5 στα ευρώ

Θα υπολογίζεις όσο σού είπε η Φένια για βενζίνη ( συν/πλην αναλόγα με ιχ)

Και η Φένια και οι υπόλοιποι που σου λένε για δωρεάν πράσινη έχουν δίκιο και βγαίνει την ίδια μέρα....

Αδια οδήγησης παίζει και παλία και καινουργια. Όσο για το ξένο αμάξι, μια εξουσιοδότηση δεν κάνει κακό. Όχι ότι θα σου κάνει πρόβλημα αν δεν την εχεις. Βασικά, οι δικές μας εμπειρίες που μας δημιούργησε πρόβλημα ήταν μόνο στην εισοδο/εξοδο από την Ελλάδα. Εκείνες τελευταίες 2-3 φορές που σου είπα πιο μπροστα που είχαμε ενα αλλο αμάξι δεν ήταν δικό μας, αλλά του πατέρα του άντρα μου. Πρώτη φορά δεν μας είπανε τίποτα, ήταν και ο πετερος μου μέσα παρόλο που δεν οδηγούσε. Την δεύτερη ο τελωνειακός στους Ευζόνους είπε ότι- δεν μπορεί έτσι απλά να βγάζει ξένο ιχ από την χώρα όποις και όποτε γουστάρει (στην κυρολεξία έτσι το είπε ....και το παιξε θα σας το γυρίσω πίσω τώρα)... Και την τρίτη φορά μας το είπανε στο γυρισμό... Κάθε μια φορά από αυτές, στην πράσινη κάρτα ήταν γραμμένο το όνομα του άντρα μου. Οπότε δες το....

το άλλο που θα συμφωνήσω με την φιλενάδα μας Φένια....ναι, είναι πολύυυυυυ ωραία εκεί :haha::haha::haha::clap::clap::clap::haha::haha::haha:

πληρωσε καλυτερα με καρτα. γυρω στο 1.30 το λιτρο στην σερβια.

.
σύμφωνη

Θα συμφωνησω με την φενια οτι θα λατρεψετε το βελιγραδι. Ειναι πανεμορφο , με ομορφους ανθρωπους, φιλικο και ζωντανη πολη.
πες τα χιχιχιχιχιχιχ

τώρα θυμήθηκα ότι στην ΠΓΔΜ φάγαμε κλίση γιατί δεν είχαμε αναμμένα φώτα. ( 20 ευρώ πληρώσαμε, χωρίς απόδειξη 'η παρόμοιο έγγραφο ) . Γενικά κάνουν μπλόκα και πρέπει να προσέχεις. Και τα φώτα ΠΑΝΤΑ αναμμένα.
κλίση δεν θα έλεγα να ήταν :D χαρτζιλίκι πιο πολύ... θυμήτικα και εγώ τώρα μια σκηνη πρόσφατη...εκείνη την φορά που είπα ότι πήγαινε και ο πετερός μου (ηλικιομένος άνθρωπος) στα συνορα της ΠΓΔΜ μας λέει ο τελωνειακος δεν υσχύει η πράσινη κάρτα..Ρωτάω γιατί, λέει δεν είναι σφραγισμένη.. Εκείνη την ημέρα να α είναι Κυριακή, να μην ξέρεις τι θα κάνεις με μεγάλους, να τους γύρίσεις ή τι;;; ..και εκεί που παίρνω την κάρτα διαβάζω ότι υσχύει χωρίς σφραγίδα..του το λέω και μου λέει δεν ξέρω τι γράφει οι κανόνες μας έτσι έιναι. Σταματάμε στα 20 μ...και πάμε μαζί με τον συζηγό να δούμε τι θα γίνει, και τι αν πραγματι έιναι έτσι...από Σκόπια γυρνάς εύκολα, τι να κάνουμε αν μας το πουν και στην Σερβία. Του πλησιάζω ξανά και λέω-και τι να κάνουμε εμείς τώρα- και μου λέει ανετότατα, κέρασε έναν καφέ και φύγε...και του δώσαμε 10ικο...

Τα φώτα και στις δύο χώρες αναμένα, στην Σερβία από περυσι!!! Μπράβο Φένια.


Ευχαριστω για τις απαντησεις!

Δεν φοβαμαι τη FYROM όσο στην Σερβια αν θα εχω καποιο προβλημα να περασω μιας και δεν εχω ιδεα τι "νοοτροπια" εχουν εκει.
άσε όλοι χάλια είναι :cool:

Eγώ που είχα ρωτήσει για πράσινη κάρτα πέρυσι μου είχαν ζητήσει περίπου 250 euro για αυτοκίνητο τετραετίας κοντα.
Οσο πιο καινούριο τόσο λιγότερα για πράσινη κάρτα.
η πράσινη κάρτα είναι σίγουρα δωρεάν, εκτός αν η δικιά σου ασφαλιστική έχει άλλη πολιτική, αλλά όσοι φίλοι μας πήγανε, και έιναι πολλοί, δεν πλήρωσε κανένας τίποτα για αυτήν, απλά η διαρκια της είναι όσο και η διάρκια της ασφάλειας σου.

Πρέπει να είσαι εφοδιασμένος με εξουσιοδότηση όπου θα αναφέρεται ότι : Ο : (τα στοιχεία του κατόχου : όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΔΤ, διεύθυνση) επιτρέπω στον : (τα δικά σου στοιχεία αντίστοιχα) να ταξιδέψει στο εξωτερικό με το παρακάτω περιγραφόμενο αυτοκίνητο : (τα στοιχεία του αυτοκινήτου : μάρκα, τύπος, χρώμα, αρ. κυκλοφορίας, αρ. πλαισίου, αρ. Κινητήρα). Η εξουσιοδότηση θα είναι γραμμένη στα ελληνικά και αγγλικά και θα υπογραφεί από τον κάτοχο με θεώρηση σε αστυνομικό τμήμα ή ΚΕΠ του γνησίου της υπογραφής. Στα σύνορα μικρή η πιθανότητα να την ζητήσουν, θα σου χρειαστεί όμως σε τυχόν έλεγχο από Τροχαία ή (ό μη γένοιτο) εμπλοκή σου σε κάποιο ατύχημα.
δεν θα έλεγα και όχι...

ναι έτσι όμως δεν φαίνεται κάπου ότι είναι επίσημο έγγραφο. και η θεώρηση θα είναι στα ελληνικά. μας καλύπτει? μήπως είναι καλύτερα να είναι επίσημα μεταφρασμένη?
καλά το σκέφτηκες, αλλά....η γνησιότητα ενος ξένου εγγράφου σε άλλη χώρα είναι έγκυρη μόνο αν είναι επικυρωμένη με την Σφραγίδα της Χάγης (ή Αποστίλ)...και μεταφρασμένη μαζί....αλλά νομίζω και τα δυο θα ήταν υπερβολές...

και μην ξεχασεις στην πρασινη καρτα να αναφερετε και το ονομα σου
το οποίο θα σου γράψουν με το χέρι, δλδ θα φαίνεται σαν να το έγραψες ο ίδιος.

Εκτος ευρωπαικης ενωσης πληρωνεις την πρασινη καρτα. Εδωσα 10 ευρω το καλοκαιρι για την εκδοση της, Αναφερει ολες τις χωρες που θα περασεις. Μονο αυτη σου ζητανε στα συνορα αν δεν την εχεις πληρωνεις γυρω στα 25 ευρω και σου την βγαζουν επιτοπου. Οποτε το ονομα σου οπωσδηποτε πανω στην καρτα, οπως και οι χωρες που θα περασεις.
Ας ρωτησει καλυτερα στην ελπα τι ακριβως πρεπει να κανει με το ονομα του ιδιοκτητη.
λυπάμαι αν το πλήρωσες τζαμπα; :roll:



ο'τι 'αλλο σε ενδιαφέρει ρώτα!
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.877
Likes
14.381
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Ιvana είσαι θεά !!! хвала !!!!
 

iason1907

Member
Μηνύματα
5
Likes
0
Ivana σε ευχαριστω πολυ!! Η ασφαλεια απο την στιγμη που εχει το ονομα μου και τωρα, θα το εχει και στην πρασινη καρτα ελπιζω.. Το μονο πραγμα που με αγχωνει ειναι.. μη με βαλουν να γυρισω πισω Ελλαδα :p

Τις προηγουμενες φορες δεν τους ενοιαξε τι εγραφε η αδεια αλλα ο ιδιοκτητης ηταν μαζι.. Παλιοτερα ειχαν κανει θεμα, ευτυχως παλι ηταν μαζι ο ιδιοκτητης

απο θεμα παρκινγκ πως παμε στην Σερβια? το παραταω στο δρομο εξω απο το ξενοδοχειο ή να φροντισω για παρκινγκ οπωσδηποτε? μη γυρισουμε και με τα ποδια
 

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
αν εννοείς από το θέμα της ασφάλειας δεν υπάρχει κανένα θέμα..

αν εννοείς απ το θέμα που να παρκάρεις και λοιπά τα πράγματα δεν είναι και τέλεια αν είσαι στο κέντρο της πόλης.

Το κεντρο αποτελείται από της 3 ζώνες (για πάρκινγκ) κάτι που θα δεις στο λίνκ που θα σου ποστάρω... καλό είναι ότι σε πολλά σημεία υπάρχουν ανάλογες ταμπέλες που σε ενημερώνουν σε ποία ζώνη είσαι έτσι ώστε να ξέρεις πόσο πληρώνεις.... Οι ζώνες είναι 1,2 και 3 και τόσες ώρες επιτρέπεται το πάρκινγκ αντίστοιχα.
Το πάρκινγκ εκεί πληρώνεις ή αγοράζοντας πάρκινγκ κάρτες σε κάθε περίπτερο ή στα ηλεκτρονικά μηχανίματα που θα βρείς ευκολά ή αν έχεις σέρβικο τηλέφωνο στέλνεις μήνυμα σε νούμερο που γράφει στην πινακίδα/ταμπέλα στο οποίο αναφέρεις τις πινακίδες του αυτοκινήτου σου. Αναλόγος σε ποιά ζώνη είσαι υπάρχει και διαφορετικό νούμερο0 δλδ (1111, 1112, 1113 νομίζω) και έτσι κατευθείαν θα σε χρεώσουν με ανάλογα λεφτά για κάθε μια ζώνη ή σε πολλά σημεία θα δεις υπάλληλους του πάρκινγκ οι οποίοι κυκλοφωρούν παντού και σου πουλάνε ηλεκτρονικό πάρκινγκ εισιτήριο (αυτή σε γράφουν κιόλας). Κάποιοι ξένοι αναρρωτιούνται αν είναι ασφαλές να πληρώνεις μέσω μηνύματος αφού πουθενά στο αυτοκίνητο δεν φαίνεται ότι το πλήρωσες (δεν βάζεις κάρτα), αλλά οι ελεγχτες όλοι έχουν κάτι σαν το ΓΠΣ που φαντάζομαι φαίνεται...εγώ προσωπικά πάντα έτσι πληρώνω πάρκινγκ επειδή δεν ψάχνω για εισιτήρια, και ευκολα το ανανεώνω. Τις ζώνες 2 και 3 μπορείς να ανανεώσεις για μιά άλλη φορά, αλλά όχι και την ζώη 1 επειδή είναι κέντρο, κέντρο. Αυτά τα μηνύματα δεν είναι ακριβά όπως και πάρκινγκ γενικά. Δηλαδή, στην 1η ζώνη μία ώρα είναι 60 λεπτά. Θα το δείς και στην ιστοσελίδα.

Εσύ θα κοιτάξεις το ξενοδοχείο σου να έχει πάρκινγκ όχι για κάτι άλλο, αλλά αν δεν θα κινήσε στην πόλη με αμάξι, γιατί να έχεις στο νού σου αν πλήρωσες ή όχι.

Επίσης, θα μου πεις σε πιο ξενοδοχειο θα είσαι και μπορει κοντα να μην υπάρχουν ζώνες και να το παρκάρεις εκεί που δεν πληρώνεται καθόλου πάρκινγκ.
Αυτό λέω επειδή οι ζώνες ισχύουν μόνο για κέντρο και κάποια κοντινά σημεία στην πράξη δεν υπολογίζονται κέντρο, αλλά είναι...και εκεί δεν πληρώνεις πάρκινγκ. Π.χ, για αυτούς που ξέρουν το ξενοδοχείο Σλάβια είναι στο κέντρο, αλλά η οδός πού ξεκινάει από την πλατία σε οποία κυκλωφορούν τα τρόλεϊ ήδη δεν έχει ζώνες.

Επίσης τις Κυριακές και μετά τις 9 το βράδυ το πάρκινγκ είναι ελευθερό και δεν πληρώνεται ούτε στην 1η ζώνη (μέχρι τις 7 νομίζω).

Το τελυταίο που έχεις σαν επιλογή είναι τα κλειστα γκαράζ που και αυτά τα προτιμώ αφού δεν χάνω πολύτιμο χρόνο να βρώ πάρκινγκ. Και αυτά δεν είναι ακριβά, τώρα δεν ξέρω για όλη την ημέρα...

σου κολλάω και το λίνκ με αυτές και όπως θα δεις δείχνει και ονλαϊν αυτή την στιγμή πόσα ελεύθερα έχει που αν έχεις Ιπαδ μπορείς να δεις πριν πας εκείνη την στιγμή

Parking service Belgrade - Garages

το πρώτο είναι στο κέντρο κέντρο στο διπλανό παράλληλο δρόμο με το πεζοδρόμιο
το δεύτερο είναι και αυτό στο κέντρο στο παράλληλο δρόμο από το κεντρικό ( Τεράζιγιε) και κάτω, σε ίδιο ύψος με το ξενοδοχείο Μοσκβα.
το τρίτο είναι απέναντι από το ψηλό κτήριο Μπεόγρατζανκα (αν έτυχε να διαβάσεις κανένα άλλο δικό μου ποστ).

το λινκ με τις ζωνες (πάτα εκεί μαπ και τα λοιπά)
Parking service Belgrade - Zones

φαντάζομαι και ότι άλλο σε ενδιαφέρει σε σχέση με το πάρκινγκ θα το βρείς στην ίδια ιστοσελίδα..
 

iason1907

Member
Μηνύματα
5
Likes
0
προτεινε και ξενοδοχια και εχουμε κλεισει πιστευω :D

4 ατομα, δεν εχουμε θεμα δυο δυο ή και οι 4 μαζί. Ονοματα αν μπορεις να μου πεις βασικα και τα υπολοιπα θα τα βρω πιστευω απο μονος μου!!

Ευχαριστω και παλι
 

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.434
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
δεν κάνει τίποτα,,,,

για να σου προτείνω κάτι, πρέπει να ξέρω πόσα λεφτά διαθέτεις και τι απαιτήσεις έχεις ....

για την αρχή δες αυτό το θέμα του πόσταρα κάποια λινκ με τα διαμερίσματα που είναι πιο οικονομικη λύση... από κει και πέρα ρώτησε με ότι θες.

http://www.travelstories.gr/%E3%E5%...3%E3%F1%E1%F6%E1-%E2%EF%E7%E8%E5%E9%E1-4.html

επίσης επειδή φαντάζομαι την επόμενη ερώτηση...ρείξε μια ματια και εδώ:

http://www.travelstories.gr/%E5%F5%...1%DC%E4%E9-25%E7-%EC%E1%F1%F4%DF%EF%F5-3.html

πολλά μέλη και εγώ μαζί τους έχουμε γράψει αρκετά για το Βελιγράδι, ψάχε τα καλύτερα και θα σε καλύψουν σίγουρα από το θέμα-τι να κάνεις εκεί...και εννοείται ό.τι απορία θα έχεις μπορείς να ρωτήσεις...

Με καλωσόρισμα (βλέπω λίγα μηνύματα έχεις) και εντελώς καλοπροαίρετα καλό είναι να κάνεις μια σχετική αναζήτηση με το θέμα που σε απασχολέι. Εκτός που θα βρείς πολλά, θα αποφύγουμε να βουλιάξουμε το φόρουμ με τα ίδια ποστ...που θεωρώ ότι για το Βελιγράδι υπάρχουν.... Ας μου συγχωρέσουν οι διαχειριστές, αλλά αναζήτηση δεν θα την κάνεις στο παραθυράκι για αυτήν (δεν είναι και αποτελεσματικό, ιδιαίτερα για μέρη που δεν γράφτηκαν πολλές ταξιδιωτικές ιστορίες), αλλά στην ενότητα "Γενικα περί ταξιδιων"....με λίγη υπομονή εκεί θα βρείς χίλιες ερωτήσεις και αναντήσεις!

καλό σου βράδυ!

Υ.Γ. εννοείται αυτή η παρατήρησή μου δεν θα πρέπει σε εμποδίσει να ρωτάς ο'τι θες!!!:p
 

betty p

New Member
Μηνύματα
2
Likes
0
Γεια σας,να ρωτησω..Οταν σε μουσεια κτλ στο εξωτερικο λενε ας πουμε free admission η reduced σε ηλικιες 18-25,το 25 νοειται εως κ 25 ετσι?Ευχαριστω εκ των προτερων :)
 

Νια

New Member
Μηνύματα
1
Likes
0
Σε λιγες μερες θα παω σκοπια με αμαξι θα ηθελα να ρωτησω οποιος ξερει τα συνορα με την ταυτοτητα θα ειμαι ενταξει;
και θα χρειαστω να βγαλω και πρασινη καρτα;
θα υπαρχει θεμα αν εχω μονο το αντιγραφο της πρασινης καρτας;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.170
Μηνύματα
882.789
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom