Τριζόνια: Ένα καλά «κρυμμένο» νησάκι

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.474
Likes
7.944
Μία αγαπημένη μου καλοκαιρινή εκδρομή είναι αυτή στα Τριζόνια.
Παραθέτω σχετικό άρθρο:



Τριζόνια Φωκίδας

Μισή ώρα αφότου έχουμε αφήσει πίσω μας τη Ναύπακτο κι έχουμε μπει στη Φωκίδα, αντικρίζουμε τρεις πράσινες κουκκίδες πράσινου στο τιρκουάζ. Τα Τριζόνια, με έκταση μόλις 2,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι το μεγαλύτερο στο σύμπλεγμα των νησιών του Κορινθιακού μαζί με τα ερημονήσια Αϊ-Γιάννης και Πλανέμι. Η επικρατέστερη εκδοχή θέλει να πήραν το όνομά τους από πάντρεμα των λέξεων «τρία νησιά», αλλά προτιμούμε την πιο ρομαντική εξήγηση, ότι τα λιλιπούτεια νησάκια της Φωκίδας, αντίκρυ από το Αίγιο, βαφτίστηκαν έτσι από τα πολλά τριζόνια και το μελωδικό τραγούδι τους τις καλοκαιρινές νύχτες.

Στα Χάνια, στο καφενεδάκι πάνω στο λιμάνι στη μεριά της Στερεάς, οι θαμώνες πίνουν βιαστικά τις τελευταίες γουλιές καφέ γιατί ο καπετάν Κώστας έχει φτάσει να τους περάσει απέναντι με τον «Αϊ-Νικόλα». Μέχρι να πληρώσεις το αντίτιμο των δύο ευρώ για πήγαινε-έλα, το πλοιάριο έχει διασχίσει τη στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει το νησάκι του Κορινθιακού από τη Στερεά, «πεντακόσια μέτρα η κοντινότερη απόσταση από τη στεριά, ορισμένοι το καλοκαίρι περνάνε και κολυμπώντας», μας λέει ο κύριος Κώστας Τριανταφύλλου. Συνεχίζοντας τη θαλασσινή παράδοση του πατέρα του, εκτελεί το δρομολόγιο πέρα-δώθε πάνω από είκοσι χρόνια, μεταφέροντας απέναντι επιβάτες αλλά και προμήθειες για το νησί από νωρίς το πρωί ως τα μεσάνυχτα. Χειμώνα καλοκαίρι η γραμμή δεν σταματά, καθώς «ποτέ στο στενό δεν πιάνει καιρός».

Συνεπιβάτης μας σήμερα ο ταχυδρόμος των Τριζονιών, Δημήτρης Πλέσσας, με τον κλασικό σάκο και την παραδοσιακή μουστάκα! «Ερχομαι τρεις φορές την εβδομάδα από Ερατεινή, περνώ στα Τριζόνια με το καραβάκι», μας λέει. «Παλιά ο ταχυδρόμος γυρνούσε με άλογα στα βουνά, χρησιμοποιούσε ό,τι μέσο ήταν διαθέσιμο. Εδώ πέρα πρέπει να είσαι λιγάκι και…ληξίαρχος», παρατηρεί ο κ. Πλέσσας. «Ολοι στο νησί έχουν παρατσούκλια και, όσο για διευθύνσεις και αριθμούς στους δρόμους, τίποτα».

Εξήντα όλοι κι όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι, συν μερικά γαϊδουράκια και γάτες. Το καλοκαίρι, όμως, αλλά και τα ανοιξιάτικα Σαββατοκύριακα μετά το Πάσχα, το μικροσκοπικό νησί βουλιάζει από επισκέπτες από τη Φωκίδα, την Αθήνα ή ακόμα και με κρις κραφτ από το Αίγιο, που περνούν απέναντι για να απολαύσουν το ψαράκι τους στο «Πόρτο-Τριζόνια», την «Καλυψώ», την «Οστρια», να τιμήσουν την ψησταριά του «Ποσειδώνα» και να πιουν ένα ποτό στο «Corner» με θέα τα φώτα της ακτής.



 Πώς Τα Τριζόνια απέχουν 240 χλμ. από Αθήνα μέσω Ρίου και Ναυπάκτου.
 Tip Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, μόνο δυο τρία για τοπικές μεταφορές υλικού. Και να θέλετε, δεν μπορείτε να περάσετε το Ι.Χ. σας απέναντι. Μικρές οι αποστάσεις για πεζοπορία ανάμεσα σε ξερικές ελιές και φραγκοσυκιές.
 Must Το πρώτο μπάνιο της σεζόν στην Πούντα, την κόκκινη παραλία με το μοναχικό κέδρο. Το ντόπιο κρασί, από ροδίτη, αν σας κεράσουν σε κάποιο σπίτι. Σαργοί, μπαρμπούνια, τσιπούρες στον ψαρότοπο του Κορινθιακού.
 Ιnfo Δήμος Τολοφώνος www.tolofona.gr/
 Πού Ενδεικτικά, ξενοδοχείο «Δρύμνα» (22660-71204), ενοικιαζόμενα «Φίρμπα» (22660-71374), ξενοδοχείο «Εβίτα» (22660-71071), ενοικιαζόμενα «Angelena» (22660-71247).



Κληρονόμου Έφη - ET AGENDA
 

Attachments

Last edited by a moderator:

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.474
Likes
7.944
...Τριζόνια (συνέχεια)

και άλλο ένα άρθρο για πληρέστερη εικόνα:


Δεν θα σας πέρασε ποτέ ίσως από το μυαλό να βρεθείτε για ένα τριήμερο εκεί, κι όμως τα νησάκια του Κορινθιακού κόλπου αποτελούν ένα ειδυλλιακό τοπίο που μαγεύει όποιον αποφασίσει να τα επισκεφτεί.
Τα Τριζόνια, το μεγαλύτερο και το μόνο κατοικήσιμο, με 250 περίπου κατοίκους, φιλοξενεί κάθε εποχή του χρόνου όσους γυρεύουν τη γαλήνη, την ηρεμία και την απόλαυση της θάλασσας σε κλίμα βουνού. Μέσα σε 2 μόνο τετραγωνικά χιλιόμετρα, περικυκλωμένα από θάλασσα χωράνε ελιές, αμπέλια και άλλα οπωροφόρα δέντρα, χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης, τα οποία προστίθενται στην ομορφιά του καταπράσινου νησιού. Αυτό που δεν χωράει στα Τριζόνια είναι τo αυτοκίνητo!
Έτσι, οι επισκέπτες οφείλουν να αποχωριστούν τα μηχανοκίνητά τους στο χώρο στάθμευσης που διαθέτουν τα Χάνια, το παραθαλάσσιο ψαροχώρι ακριβώς απέναντι, και από εκεί να χρησιμοποιήσουν ένα από τα τακτικά καϊκάκια που θα τους περάσει σε δέκα λεπτά απέναντι.
Στα Τριζόνια δε θα συναντήσει κανείς εύκολα ζωηρούς 18άρηδες, είναι ένα μέρος που ελκύει περισσότερο νεαρά ζευγάρια και οικογένειες. Ένα μέρος που περνάει κανείς τη μέρα του κάνοντας αναζωγονητικούς περίπατους, πίνοντας ουζάκι στα μικρά ταβερνάκια στο λιμάνι και ψαρεύοντας.

Πραγματικά χαλαρώνοντας! Οι πιο πιστοί fan του νησιού όμως είναι κυρίως κάτοχοι σκαφών και ιστιοπλοϊκών, αφού το φιλόξενο, βαθύ λιμάνι του, αναγνωρισμένο ώς ”αγκυροβόλιο”, άρα χωρίς λιμενικά τέλη, μπορεί να χωρέσει πολλά και μεγάλα πλοία.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο οτι κατά καιρούς το ήσυχο αυτό νησί αποτελεί κρυσφήγετο διασημοτήτων, με ή χωρίς σκάφος. Ένας από αυτούς είχε υπάρξει και ο Ωνάσης που, φήμες λένε, πως παραλίγο να επέλεγε να αγοράσει τα Τριζόνια αντί για το Σκορπιό.
Αν και συνηθίζεται να επισκέπτεται κανείς τα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα Τριζόνια μπορούν να αποτελέσουν εξίσου ισχυρό πόλο έλξης τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη. Γιατί, ναι μεν, διαθέτουν μία εξαιρετική παραλία, προσβάσιμη με φουσκωτό, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και σαν βάση για εξορμήσεις στην κοντινή Ναύπακτο ή τους Δελφούς. Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη των Τριζονίων λαμβάνει χώρα το Πάσχα, και πιο συγκεκριμένα το βράδυ της Ανάστασης.
Εκείνο το βράδυ σβήνουν οι λάμπες και όλο το νησί φωτίζεται από εκατοντάδες κεράκια, φαναράκια και δάδες. Ο κόσμος όλων των γύρω περιοχών καταφθάνει με τα καϊκια και, ενώ αυτά πλησιάζουν σε ένα δεύτερο λιμανάκι, το μόνο που πλανάται στην κατανυκτική ατμόσφαιρα είναι η ψαλμωδία από την εκκλησία, που δεσπόζει καμαρωτή στη μία άκρη του νησιού.
Το συναίσθημα που πλυμμηρίζει τον επισκέπτη είναι μοναδικό καθώς η τελετή γίνεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, σε ένα πανέμορφο τοπίο. Προς τη λήξη δε της χαρμόσυνης βραδυάς τον ουρανό φωτίζουν αμέτρητα βεγγαλικά, από την άλλη άκρη του νησιού, που κάνουν το θέαμα ακόμα πιο επιβλητικό.

Όσοι όμως δεν έχουν φροντίσει για το δείπνο τους πρέπει να βιαστούν πίσω στα καϊκια για να πιάσουν στεριά αλλά και τραπέζι σε ένα από τα εστιατόρεια των γύρω χωριών, όπου θα τους περιμένει παραδοσιακή τοπική μαγειρίτσα και τα παρελκόμενα των ημερών.
Αν με όλα αυτά λοιπόν πειστήκατε πως τα Τριζόνια είναι ένας ιδανικός προορισμός για τις διακοπές σας, όποτε και αν επιλέξετε να είναι αυτές, πρέπει να φροντίσετε να κλείσετε νωρίς δωμάτιο, αφού το νησί διαθέτει μόνο τρία καταλύματα, το ξενοδοχείο Drymna, τα δωμάτια Νικολακόπουλος και τα διαμερίσματα Ρόη.
Μπορείτε φυσικά να μείνετε και σε ένα από τα απέναντι παραθαλάσσια χωριά, τη Γλύφα, τα Χάνια ή, ακόμα καλύτερα, τη Σπηλιά, και από εκεί να επισκέπτεστε τα Τριζόνια όσο συχνά θέλετε.
Ένα ακόμα θετικό, μεταξύ άλλων, που θα αναγνωρίσετε είναι οτι το τριήμερο σας στο νησί θα είναι σχετικά οικονομικό, αφού δεν θα βρείτε τις φουσκωμένες τιμές των ”κοσμοπολίτικων” διακοπών, ενώ δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου έξοδα καραβιού.
Όσο για το έξοδο της βενζίνης μπορείτε, λίγο-πολύ, να το ρυθμίσετε εσείς επιλέγοντας μία από τις παρακάτω εναλλακτικές διαδρομές. Ξεκινώντας λοιπόν από την Αθήνα μπορείτε:
1. να επιλέξετε την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, να περάσετε από την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στη Ναύπακτο και από εκεί να συνεχίσετε για εικοσιπέντε περίπου χιλιόμετρα, με κατεύθυνση προς Άμφισσα και Ιτέα, μέχρι να συναντήσετε ταμπέλες για Παραλία Σεργούλας όπου στρίβετε και ακολουθείτε τον παραθαλάσσιο δρόμο που θα σας οδηγήσει στα Χάνια.
2. να επιλέξετε την Αθηνών-Πατρών αλλά να κατευθυνθείτε προς Αίγιο απ’όπου θα πάρετε το ferry boat για Αγ. Νικόλα για σαρανταπέντε περίπου λεπτά. Από εκεί θα συνεχίσετε με κατεύθυνση προς Ναύπακτο για δεκαπέντε περίπου λεπτά μέχρι να συναντήσετε ταμπέλες για Χάνια.
3. Αν έχετε πραγματική όρεξη για εκδρομή θα σας πρότεινα την Αθηνών-Λαμίας με έξοδο τη Θήβα και από εκεί κατεύθυνση προς Αράχωβα και Δελφούς. Κατεβαίνοντας από το βουνό συνεχίζετε προς Ναύπακτο όπως στην παραπάνω διαδρομή.
Το συνολικό ταξίδι σας δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τις τρεις-τρεισήμιση ώρες.
Εύκολα προσβάσιμα λοιπόν, συνδυάζοντας το πράσινο με το γαλάζιο, τα Τριζόνια σας περιμένουν για ένα πραγματικά αξέχαστο τριήμερο, ή και κάτι παραπάνω.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Δήμος Τολοφώνος: 22660 32300
Hotel Drymna: 22660 71204
Νικολακόπουλος (rooms to let): 22660 71544
Ρόη (apartments): 22660 71297


in2life
 

Attachments

Last edited by a moderator:

bloody mary

Member
Μηνύματα
527
Likes
42
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Αμαζόνιος
Μπορώ να επιβεβαιώσω την ομορφιά του μεγάλου νησιού τουλάχιστον, έχω πάει δύο φορές.
 

rethimno01

Member
Μηνύματα
46
Likes
2
Επόμενο Ταξίδι
Βελιγράδι, Μουσείο Τέσλα
Ενδιαφέρον. Αν η κάλυψη κινητής τηλεφωνίας είναι προβληματική ακόμα καλύτερα.
 

traveladdict

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
1.341
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Ακόμα κρυμμένο μυστικό είναι τα Τριζόνια?
Και πριν 20 χρόνια, σαν κρυμμένο μυστικό το ανέφεραν οι τουριστικοί οδηγοί.
 

spor_os

Administrator
Μηνύματα
1.951
Likes
617
Επισκέπτομαι την ευρύτερη περιοχή (Σπηλιά, Γλυφάδα & Παραλία Σεργούλας) τα τελευταία 10 χρόνια και μπορώ να επιβεβαιώσω την ομορφιά της περιοχής.
Πάντως μυστικό σίγουρα δεν είναι, καθώς εκτός από τους Έλληνες τουρίστες που προσελκύει, έρχονται και τουρίστες από Γερμανία, Αυστρία, κ.α.

Και μία επισήμανση:
3. Αν έχετε πραγματική όρεξη για εκδρομή θα σας πρότεινα την Αθηνών-Λαμίας με έξοδο τη Θήβα και από εκεί κατεύθυνση προς Αράχωβα και Δελφούς. Κατεβαίνοντας από το βουνό συνεχίζετε προς Ναύπακτο όπως στην παραπάνω διαδρομή.
Το συνολικό ταξίδι σας δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τις τρεις-τρεισήμιση ώρες.
Θα πρότεινα αν δεν έχετε πρόβλημα να πληρώσετε τα διόδια κατά μήκος της Αθηνών-Πατρών καθώς και τη γέφυρα ή το ferry boat να προτιμήσετε αυτό το δρόμο.
Η διαδρομή που προτείνει παραπάνω είναι αρκετά κουραστική.
 

taxidakia

Member
Μηνύματα
285
Likes
51
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Άνδεις ξανά
Παιδιά, ποιο κατάλυμα θα προτείνατε στα Τριζόνια;
Και σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο, έχετε πάει/έχετε ακουστά κάποιο κατάλυμα απέναντι;
 

Kerveros

Member
Μηνύματα
53
Likes
30
Επόμενο Ταξίδι
Cercedilla, Spain
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
Παιδιά, ποιο κατάλυμα θα προτείνατε στα Τριζόνια;
Και σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο, έχετε πάει/έχετε ακουστά κάποιο κατάλυμα απέναντι;
Τα τριζόνια πλέον έχουν γίνει προορισμός. Αυτό φυσικά σημαίνει πως έχουν πολύ κόσμο όμως από την άλλη έχει βοηθήσει στο να οργανωθει το νησάκι. Ανετα πάντως μπορείς να πας για μερικές μέρες στην περιοχή. Είναι εξαιρετική. Εγώ την επισκέπτομαι από μικρό παιδί μιας και έχω συγγενείς εκεί;)

Για ξενοδοχεία μπορώ να σου πω πως το Trizonia Beach Hotel θεωρείται αρκετά καλό και με καλή εξυπηρέτηση. Δεν έχω ιδέα όμως από τιμές. Θα πρέπει να επικοινωνήσεις
 

taxidakia

Member
Μηνύματα
285
Likes
51
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Άνδεις ξανά
Σ' ευχαριστώ! Θα δω για τις τιμές και για ωραίες παραλίες στην ευρύτερη περιοχή και θα εκδράμω κανένα 3ημεράκι...
 

ANEL

Member
Μηνύματα
1.029
Likes
340
αν έχεις δικό σου αυτοκίνητο και θέλεις να κάνεις και μικρές εκδρομές στα γύρω μέρη(Ναύπακτο,Δελφούς,Γαλαξίδι,κτλ)μπορείς να σκεφτείς και τη περίπτωση να μείνεις κάπου απέναντι απ'το νησί
(παραλία Σεργούλας,Γλυφάδα,κτλ).έτσι κι αλλιώς έχει κάθε πρωί αρκετά δρομολόγια που σε πηγαίνουν απ'τα Χάνια Φωκίδος στα Τριζόνια...και σε γυρνανε πίσω τ'απόγευμα..
όπως και να΄ναι,είναι όμορφο νησάκι,αν και αυτή την εποχή έχει αρκετό κόσμο...:D
 

Kerveros

Member
Μηνύματα
53
Likes
30
Επόμενο Ταξίδι
Cercedilla, Spain
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
Να πούμε επίσης μιας και μου το θύμισες και για την υπέροχη παραλία κοντά στη Γλυφάδα, όπου ξαφνικά κι ενώ το βάθος είναι 4-5 μέτρα, ξεκινά τάφρος πολύ βαθιά οπότε όλα γίνονται μαύρα!!!!

Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν όλοι οι λουοόμενοι περιορίζονται στα ρηχά νερά. ΤΟ μάυρο χρώμα τρομάζει. 'Ομως αν βουτήξεις θα καταλάβεις πως είναι μοναδική εμπειρία
 

dimosf

Member
Μηνύματα
2.302
Likes
5.884
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
(Δύο μικρές μας φίλες, η Ιωάννα, μαθήτριά μου της Α΄ Γυμνασίου και η αδελφής της Κατερίνα, πρώην μαθήτριά μου, στην Α΄ Λυκείου σήμερα, θελήσανε με ένα μικρό κείμενο και λίγες φωτογραφίες να παρουσιάσουνε τον τόπο από όπου κατάγονται, τον τόπο που αγαπάνε και που παραθερίζουνε. Το νησί Τριζόνια του νομού Φωκίδας, στον Κορινθιακό κόλπο. Τις ευχαριστώ που μου εμπιστεύθηκαν την παρουσίασή τους και ελπίζω να την απολαύσετε όπως την απόλαυσα κι εγώ και με έκανε να θέλω να πάω στο νησάκι αυτό μιας και δεν το έχω κάνει μέχρι σήμερα.)

Τριζόνια

aimg5.imageshack.us_img5_2722_trizonia.jpg


Ξέρετε ποιο είναι το μοναδικό κατοικήσιμο νησί του Κορινθιακού; Τα Τριζόνια!!

Βρίσκεται στον Κορινθιακό κόλπο, απέναντι από το Αίγιο, κοντά όμως στο νομό Φωκίδας, στον οποίο ανήκει. Είναι ένα μικρό νησί με λίγο πληθυσμό αλλά με πολύ τουρισμό. Καθαρός αέρας, πράσινο, ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα, λιμάνι και πολλά μέρη να εξερευνήσεις είναι γεμάτο το νησί. Χωρίς αυτοκίνητα και χωρίς καυσαέριο, κάνεις άνετα τη βόλτα σου. Αφήνεις το αυτοκίνητο απέναντι στα Χάνια και περνάς με μια μικρή βάρκα. Οι ακρογιαλιές του κάνουν το νησί πιο δροσερό και ομορφότερο. Για να μείνει κανείς και να ξεκουραστεί έχει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με θέα την θάλασσα.

Αυτό είναι το νησί που περνούσα και περνώ τα καλοκαίρια μου. Έτσι γι αυτό το νησί νοιώθω αγάπη και δεν θέλω να το αποχωριστώ. Είναι ένα όμορφο μέρος που μπορείς να χαλαρώσεις και να περάσεις ήρεμες διακοπές!!



Κείμενο: Ιωάννα Ξ.

Φωτογραφίες: Κατερίνα Ξ.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.784
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom