το ωραιότερο ελληνικο χωριο ειναι......

Μηνύματα
108
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Βουκουρέστι
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Εξαρτάται αν πρόκειται για χειμώνα ή καλοκαίρι.Για τον χειμώνα θα πρότεινα τον παλαιό Αγιο Αθανάσιο στο Καιμακτσαλάν ή λίγο πιο κάτω το Νυμφαίο.Ο λόγος τα χωριά αυτά είναι παλαιά με μεγάλα αρχοντικά πέτρινα σπίτια, με ωραίους ξενώνες με τζάκι, καλή τουριστική υποδομή σε ταβέρνες, καφετέριες, κ.α.Για το καλοκαίρι ( όλα βέβαια είναι καλά) ως καλύτερο χωριό θα πρότεινα τα Σύβοτα στη θεσπρωτία.
 
Μηνύματα
108
Likes
87
Επόμενο Ταξίδι
Βουκουρέστι
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
χαιρομαι που το θεμα ξεκινησε με χωριο της Σαμου!!

εχω ακουσει για ενα χωριο που λεγεται "παλιος Αγ. Αθανασιος" κοντα στην Εδεσσα. δεν εχω παει αλλα λενε οτι ειναι πολυ ωραια .. ξερει κανεις κατι ?

Φανταστικό τον χειμώνα , αλλά θέλει λίγο φτιάξιμο.Τελευταία φορά πήγα πέρυσι τον χειμώνα.Σε δυο-τρία χρόνια θα είναι must.Ακόμη να σου πώ ότι είναι λίγο έως πολύ πιασοκολέ όσο αφορά τις τιμές(ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες κ.α)
 

Magda

Member
Μηνύματα
17
Likes
0
Ευχαριστώ πολύ και πάλι !!

Δε το βρισκω σωστο , αφου τεθηκε θεμα ομορφου ελληνικου χωριου, να μην αναφερθω στο χωριο μου, τη Σαμαρινα Γρεβενων. Το ξερω ειπατε να ειμαστε αντικειμενικοι αλλα δε μπορω να το αγνοησω. Οντως τα περισσοτερα χωρια που ηδη αναφερατε είναι εκπληκτικα και ιδιαιτερα τα δυο εξ Ιωαννινων Συρρακο-Καλαρειτες. Αλλα και τα βλαχοχωρια της Πινδου από τη πλευρα του Νομου Γρεβενων χρηζουν ιδιαιτερης ομορφιας. Τα περισσοτερα απο αυτά όπως και η ξακουστη Σαμαρινα δε κατοικουνται το χειμωνα, (πώς να κατοικειται αφου είναι χτισμενη σε υψομετρο 1.600 μ από τα ψηλοτερα των Βαλκανιων) και οσοι καταγομαστε από εκει ειμαστε διασκορπισμενοι σε ολη την Ελλαδα κυριως Μακεδονια, Θεσσαλια και Ηπειρο. Το Χειμωνα είναι ανοιχτοι μονο οι ξενωνες και οι ψησταριες για τους φανατικους του σκι και του χειμωνιατικου αγριου τοπιου (το χιονοδρομικο κεντρο Βασιλιτσας απεχει μονο 15 λεπτα με το αυτοκινητο). Το καλοκαιρι όμως ιδιαιτερα τον Αυγουστο οπου γιορταζεται η Παναγια το χωριο σφυζει από ζωη με μπακαλικα, φουρνο και μπαρ και μαζευονται οι απανταχου Σαμαριναιοι για να γεμισουν μπαταριες, να δουν γνωστους που ειχαν να τους δουν από περισυ το καλοκαιρι, και να ξεφυγουν από το καυσωνα της πολης απολαμβάνωντας τη δροσια και τη μαγεια του βουνου. Μπορεις να κανεις αναβαση στο Σμολικα και να δεις τη Δρακολιμνη συνηθως παγωμενη ακομα και 15αυγουστο! Πολλες φορες νιωθω ευλογημενη που εχω τη δυνατοτητα να κανω καλοκαιρινες διακοπες σε θαλασσα και βουνο. Οσοι εχουν κανει καλοκαιρινες διακοπες σε βουνο νομιζω μπορουν να το εκτιμησουν.
Αγαπητή DANCING QUEEN ,σ ευχαριστώ πολύ και πάλι. Είναι τιμή και χαρά μου,πού προβαλα την ωραία Σαμαρίνα της Πίνδου και μάλιστα θά την προτεινα και σαν ένα ιδανικό Χριστουγεννιάτικο προορισμό,αφού η Βασιλίτσα και το χιονοδρομικό της είναι πολύ κοντά.
Μη χάσεις το ΕΘΝΟΣ της επόμενης Κυριακής , γιατί είδα σε διαφήμηση ότι θά έχει προσφορά, μία σειρά απο βιβλία για τις ρίζες των Ελλήνων και ο πρώτος τόμος θά είναι αφιερωμένος στούς ΒΛΑΧΟΥΣ ,ο Β΄ στούς ΜΑΝΙΑΤΕΣ ,ο γ΄ στούς ΠΟΝΤΙΟΥΣ και ο δ' στους ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΥΣ . Πάλι πήρα τα βουνά το προηγούμενο τριήμερο και πήγα στο Μπάνσκο και στο Παμπόροβο . Πολύ " χρωματιστό " το φθινόπωρο εκεί ,ακριβώς όπως και στην Σαμαρίνα !! Σε 2-3 μέρες θα ανεβάσω και το σχετικό βιντεο. Καλά και πολλά ταξίδια και κυρίως σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας,που δεν της λείπει τιποτα.
 

Magda

Member
Μηνύματα
17
Likes
0
Μία γεύση απο Πάπιγκο ...

turms απο οσο γνωριζω συνηθως τις λιμνες στις κορυφες των βουνων τις ονομαζουν "δρακολιμνες". Στον Σμολικα εγω αναφερομουν στη λιμνη Σμολικα ενω υπαρχει και η απα σπιτζουρατα. Για περισσοτερες πληροφοριες μπες στο επισημο σαιτ της Σαμαρινας www.pindos-n.gr και κοιτα αξιοθεατα/σμολικας ή κοιτα αποδρασεις. Δεν ξερω πραγματικα αν η αναβαση απο το Παπιγκο σε οδηγει στη λιμνη Σμολικα βλεπεις δυστηχως δεν εχω επισκεφτει το Παπιγκο!
Αγαπητή μου Dancing Queen,πάρε μία γεύση απο το Πάπιγκο και άλλα Ζαγοροχώρια .
. Εκεί θά βρείς κι άλλα εκδρομικά μου.
Με αγάπη

Μαγδα
 
Last edited by a moderator:

RENAKY

Member
Μηνύματα
5
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
ΡΩΜΗ
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΟΥΒΑ
παω και ξαναπαω !!!!! δεν το χορταινω !!! Ανω Τρικαλα Κορινθιας!!!!!!!!! Λιμνη Δοξα , Φενεος. Η απολυτη χαλαρωση.
 

RENAKY

Member
Μηνύματα
5
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
ΡΩΜΗ
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΟΥΒΑ
Λεω να παω Αριστη Ζαγοροχωρια για πρωτοχρονια με 2 μικρα παιδια . Αν εχει παει κανεις εκει χριστουγεννα παρακαλω ας μου πει, ευχαριστω
 

Elena K.

Member
Μηνύματα
8
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Άμστερνταμ
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία
Ατοπο δεν είναι το ερωτημα;;; Υπάρχει μονο ενα "πιο ομορφο" χωριο στην Ελλαδα;
Γιατι μπορει να εχει τοσα σταβα αυτος ο τοπος, αλλα δεν του λειπει η ομορφια, ακομα και στην πιο απομακρυσμενη γωνια.
Τι να πρωτο πεις;

Περιοχη Μετσοβου;
Πηλιο;
Δημητσανα;
Κορυσχαδες; ΚΑι γενικα τα γυρω χωρια στο Καρπενησι;
Βορεια Ευβοια- Ωρεοι;
Απειρανθος;
Και τοοοοοοοσα 'αλλα!!!!!
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.921
εγω θα εβαζα στην κουβεντα ....το ΝΥΜΦΑΙΟ
Εσύ και καμιά εκατοστή άλλοι παραπάνω...

Τώρα για το πως συγκινεί όλο αυτό το φανερά ψεύτικο χωρίς κατοίκους χωριό η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά... συμβουλή... πάρτε τα πλοία του Samion... βγείτε στο Μπάρι... μετά καβαλήστε το τρένο της μεγάλης φυγής και πηγαίνετε κατά σινετσιτά μεριά... εκεί θα βρείτε όσα ονειρικά σκηνικά θέλετε... παραμυθιαστείτε με την ησυχία σας και στο γύρνα κάντε μια βόλτα στη Ρώμη μην πάει και τζάμπα το ταξίδι...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Προς φιλο Traveller!
Και εμενα μου αρεσει πολυ το Νυμφαιο!
Γιατι το θεωρεις ψευτικο; Κανενα απο τα κτιρια του δεν ειναι ψευτικα. Ουτε η υπεροχη Νικειος Σχολη, ουτε η εκκλησια του, ουτε τα 150 απο τα 300 αρχοντικα του που σωθηκαν απο καταστρεπτικο σεισμο ειναι ψευτικα, ουτε οι τοιχογραφιες των λαικων ζωγραφων που περιεχουν πολλα απο τα αρχοντικα του περασμενου αιωνα ειναι ψευτικες. Και ακομη τα καινουργια κτιρια που κτιζονται τα περισσοτερα στην ουσια τους ειναι ανακατασκευες των γκρεμισμενων και ερειπωμενων απο τον σεισμο αρχοντικων. Και οφειλουν απο την εφορεια νεωτερων μνημειων να ακολουθησουν τις υπαρχουσες αποτυπωσεις.
Και οσον αφορα τον κοσμο, τωρα πια εχει πολυ περισσοτερους απο τους τεσσερεις γερους μονιμους κατοικους που ειχε γυρω στο 1990 και πλεον μπορει να συντηρηθει και δημοτικο σχολειο. Βλεπεις ηρθαν νεοι που εκαναν και παιδια. Μια αλλαγη απο τα τελευταια τριαντα χρονια που μονο πεθαιναν οι παλιοι. Συντελεσε βεβαια και η δημιουργια του Αρκτουρου, των κατασκηνωσεων της ΧΑΝΘ και της λειτουργιας της Νικειου Σχολης ως συνεδριακου κεντρου του ΑΠΘ και ο τουρισμος κυριως. Βρηκαν, βλεπεις, δουλειες οι ανθρωποι. Ειναι κακο αυτο; Ναι φυσικα και δεν εχει τον ιδιο αριθμο κατοικων με παλια, αλλα ποιο ελληνικο ορεινο επαρχιακο μερος διατηρει τον αρχικο πληθυσμο του;
Θεωρω οτι ειναι απο τις κορυφαιες στιγμες της αποκεντρωμενης αναπτυξης σχεδον χωρις ουτε μια παραφωνια. Μακαρι να ηταν ετσι και ολη η υπολοιπη Ελλαδα! Θα το προτιμουσες δηλαδη κατι σαν το Μετσοβο; Απλως εχουμε ξεσυνηθισει την ομορφια στην Ελλαδα και κατι το αψογο, το χαρακτηριζουμε ως ψευτικο: εκει καταντησαμε!
Αν παλι υπαρχει ενσταση οτι η λειτουργια του χωριου αφορα μονο την παροχη υπηρεσιων προς του τουριστες, ναι εχεις δικιο ετσι ειναι. Αλλα αυτο γιατι καταρχην ειναι κακο, οταν ο τουρισμος καταρχην ειναι ηπιας μορφης,δεν αλλοιωνει το φυσικο τοπιο και επιπλεον χαρακτηριστικο, εντασσεται στον τριτογενη τομεα παραγωγης και το συγκεκριμενο χωριο ιστορικα ουδεποτε ειχε αγροτικο- κτηνοτροφικο χαρακτηρα αλλα αποτελουσε ενα παραδοξο: Ηταν παντα ενας αστικος τοπος: οι κατοικοι του ασχολουντο με το εμποριο χρυσου καταρχην σε ολα τα βαλκανια και στην συνεχεια εξελιχθησαν και προεβαιναν σε καθε ειδους εμποριο και μεστιτεια. Οποτε τι θα επρεπε να δει κανεις σημερα, τα καραβανια με τα μουλαρια να αναχωρουν για το Βουκουρεστι και το Ιασιο; Οι κατοικοι του, λογω του χαρακτηρα αυτου, αντιληφθησαν πολυ γρηγορα τις επερχομενες μεταβολες και ηδη πριν απο τον δευτερο παγκοσμιο πολεμο αρχησαν οι κλαδοι οικογενειων και των επιχειρησεων τους να μεταναστευουν οριστικα προς τα αστικα κεντρα, ειτε Θεσσαλονικης ειτε Αθηνας. Θεωρω οτι λογω αυτης της αστικης συνειδησης που ειχαν, λειτουργησαν με εμπνευση ως κοινοτητα Νυμφαιου και καταφεραν να αναστησουν το χωριο τους πολυ καλυτερα απο οποιαδηποτε αλλες κοινοτητες στην Ελλαδα. Ηδη απο το 1990 καταφεραν να εχουν ολα τα καλωδια της ΔΕΗ υπογεια. Δεν ξερω και πολλα χωρια που να το εχουν καταφερει αυτο ουτε το 2009. Επισης σχεδον ολοι οσοι ελκουν την καταγωγη τους απο το Νυμφαιο εχουν επισκευασει τα σπιτια τους ακολουθωντας τις επιταγες την εφορειας νεωτερων μνημειων και τα επισκεπτονται συχνα πυκνα, αλλα φυσικα αν τους δεις εξω, δε προκειται κανεις να τους θεωρησει χωρικους, αλλα αστους. Αλλα αστοι ειναι και αυτοι και οι παππουδες τους ηταν αστοι μεν μικρου χωρου δε, με εξαιρετικες ιδιαιτεροτητες πολυ διαφορετικες απο αυτες των αστων της πολης οι οποιες εχουν μεγαλο ενδιαφερον να τις ακους κα θα αξιζαν κοινωνιολογικης μελετης.
Παραθετω ξανα και μια προγενεστερη τοποθετηση μου για το ιδιο θεμα: http://www.travelstories.gr/108853-post89.html

ΥΓ. Ασχετη προταση. Ενδεχομενως να σου αρεσαν και τα μαστοροχωρια της Ηπειρου, οπως η Πυρσογιαννη. Δεν εχουν τοσο τον αστικο χαρακτηρα που σε ξενιζει. Τα σπιτια των μαστορων της πετρας δεν ειναι αρχοντικα. Τα αρχοντικα τα εκτιζαν μονο για τους πλουσιους και οχι για τους ιδιους. Προκειται για πετρινα μεν ταπεινα σπιτια μεν τα οποια με καποια προγραμματα αναπαλαιωθηκαν. Δυστυχως και αυτα τα χωρια εχασαν το δευτερογενη κατασκευαστικο χαρακτηρα τους και μαραθηκαν. Πλεον φυτοζωουν με κατι υποτυπωδεις αγροτικες καλλιεργειες και κυριως απο τις επιδοτησεις. Οταν τελειωσουν και αυτες να δουμε τι θα γινει...
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
ΥΓ. Ασχετη προταση. Ενδεχομενως να σου αρεσαν και τα μαστοροχωρια της Ηπειρου, οπως η Πυρσογιαννη. Δεν εχουν τοσο τον αστικο χαρακτηρα που σε ξενιζει. Τα σπιτια των μαστορων της πετρας δεν ειναι αρχοντικα. Τα αρχοντικα τα εκτιζαν μονο για τους πλουσιους και οχι για τους ιδιους. Προκειται για πετρινα μεν ταπεινα σπιτια μεν τα οποια με καποια προγραμματα αναπαλαιωθηκαν. Δυστυχως και αυτα τα χωρια εχασαν το δευτερογενη κατασκευαστικο χαρακτηρα τους και μαραθηκαν. Πλεον φυτοζωουν με κατι υποτυπωδεις αγροτικες καλλιεργειες και κυριως απο τις επιδοτησεις. Οταν τελειωσουν και αυτες να δουμε τι θα γινει...
Συμφωνώ σε όλο το παραπάνω απόσπασμα. Κι εγώ τρελαίνομαι για τα χωριά της Ηπείρου. Δεν έχω καταλάβει γιατί μόνο τα αρχοντικά σπίτια να κυνηγάμε. Λες και τα υπόλοιπα δεν είναι μέρος της παράδοσης και της ιστορίας ενός τόπου.. ή λες και το τραχύ της πέτρας στα μαστοροχώρια δεν είναι αρκούντως επιβλητικό από μόνο του. Όσο για το ρήμαγμα... είναι λίγο φοβάμαι δύσκολο να ανατραπεί. Ειδικά σε μια τόσο "αφιλόξενη" και δύσκολη περιοχή όπως η ήπειρος.. :(
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.921
Γιατι το θεωρεις ψευτικο; Κανενα απο τα κτιρια του δεν ειναι ψευτικα. Ουτε η υπεροχη Νικειος Σχολη, ουτε η εκκλησια του, ουτε τα 150 απο τα 300 αρχοντικα του που σωθηκαν απο καταστρεπτικο σεισμο ειναι ψευτικα, ουτε οι τοιχογραφιες των λαικων ζωγραφων που περιεχουν πολλα απο τα αρχοντικα του περασμενου αιωνα ειναι ψευτικες. Και ακομη τα καινουργια κτιρια που κτιζονται τα περισσοτερα στην ουσια τους ειναι ανακατασκευες των γκρεμισμενων και ερειπωμενων απο τον σεισμο αρχοντικων. Και οφειλουν απο την εφορεια νεωτερων μνημειων να ακολουθησουν τις υπαρχουσες αποτυπωσεις.
Και οσον αφορα τον κοσμο, τωρα πια εχει πολυ περισσοτερους απο τους τεσσερεις γερους μονιμους κατοικους που ειχε γυρω στο 1990 και πλεον μπορει να συντηρηθει και δημοτικο σχολειο. Βλεπεις ηρθαν νεοι που εκαναν και παιδια. Μια αλλαγη απο τα τελευταια τριαντα χρονια που μονο πεθαιναν οι παλιοι. Συντελεσε βεβαια και η δημιουργια του Αρκτουρου, των κατασκηνωσεων της ΧΑΝΘ και της λειτουργιας της Νικειου Σχολης ως συνεδριακου κεντρου του ΑΠΘ και ο τουρισμος κυριως. Βρηκαν, βλεπεις, δουλειες οι ανθρωποι. Ειναι κακο αυτο; Ναι φυσικα και δεν εχει τον ιδιο αριθμο κατοικων με παλια, αλλα ποιο ελληνικο ορεινο επαρχιακο μερος διατηρει τον αρχικο πληθυσμο του;
Θεωρω οτι ειναι απο τις κορυφαιες στιγμες της αποκεντρωμενης αναπτυξης σχεδον χωρις ουτε μια παραφωνια. Μακαρι να ηταν ετσι και ολη η υπολοιπη Ελλαδα! Θα το προτιμουσες δηλαδη κατι σαν το Μετσοβο; Απλως εχουμε ξεσυνηθισει την ομορφια στην Ελλαδα και κατι το αψογο, το χαρακτηριζουμε ως ψευτικο: εκει καταντησαμε!
Αν παλι υπαρχει ενσταση οτι η λειτουργια του χωριου αφορα μονο την παροχη υπηρεσιων προς του τουριστες, ναι εχεις δικιο ετσι ειναι. Αλλα αυτο γιατι καταρχην ειναι κακο, οταν ο τουρισμος καταρχην ειναι ηπιας μορφης,δεν αλλοιωνει το φυσικο τοπιο και επιπλεον χαρακτηριστικο, εντασσεται στον τριτογενη τομεα παραγωγης και το συγκεκριμενο χωριο ιστορικα ουδεποτε ειχε αγροτικο- κτηνοτροφικο χαρακτηρα αλλα αποτελουσε ενα παραδοξο: Ηταν παντα ενας αστικος τοπος: οι κατοικοι του ασχολουντο με το εμποριο χρυσου καταρχην σε ολα τα βαλκανια και στην συνεχεια εξελιχθησαν και προεβαιναν σε καθε ειδους εμποριο και μεστιτεια. Οποτε τι θα επρεπε να δει κανεις σημερα, τα καραβανια με τα μουλαρια να αναχωρουν για το Βουκουρεστι και το Ιασιο;
Το θεωρώ ψεύτικο γιατί είναι ψεύτικο... ελάχιστα σπίτια κατοικούνται , οι εκκλησίες δεν έχουν ζωή, δουλειές δεν υπάρχουν , η Σχολή είναι συνεδριακό κέντρο... όλα έγιναν για να δημιουργηθεί ένα χωριό προς τέρψη των τουριστών...

Δεν περίμενα να κυκλοφορούν μουλαρια στο δρόμο αλλά περίμενα να υπάρχουν μαγαζιά, παιδιά να παίζουν, η Σχολή να λειτουργεί σαν σχολή και οι όποιοι κάτοικοι να μην είναι κομπάρσοι στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης... το μέρος ασφαλώς και είναι ωραίο αλλά είναι τόσο αποστειρωμένο που αποθεί... τι σχέση έχει το θεατρικό σκηνικό του Νυμφαίου με παραδοσιακά χωριά όχι της Ιταλίας και της Γαλλίας αλλά και της Ελλάδας... δεν μιλάω για το Μέτσοβο αλλά μιλάω για την Απείρανθο , τον Πύργο , την Στεμνίτσα... χωριά όλο ζωή με σχολές , μαγαζιά, που δεν εξαρτόνται από την τουριστική λαίλαπα...

Ευχαριστώ πολύ αλλά οι βρυκόλακες εμένα δεν με γοητεύουν...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.677
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
fanisfanisfanis

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom