Ένα ταξίδι δεν το ζούμε μόνο μια φορά, καθώς οι γεύσεις, οι μυρωδιές, οι εικόνες και τα συναισθήματα αναβιώνουν κάθε φορά που αφηγούμαστε την ιστορία του. Για αυτό γράφουμε ταξιδιωτικές ιστορίες, για να κρατήσουμε ζωντανές τις αναμνήσεις μας και να τις μοιραστούμε με εκείνους που αγαπούν τα ταξίδια. Εδώ και χρόνια στο Travelstories δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε ταξιδιώτη να ανακαλύψει τον συγγραφέα μέσα του με αναγνώστες τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική κοινότητα της Ελλάδας! 

Είτε λοιπόν γράφουμε Ταξιδιωτικές Ιστορίες, είτε λατρεύουμε να τις διαβάζουμε, ανακαλύψαμε μερικά ακόμα βιβλία για να συμπληρώσουν το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας στην Ελληνική Ταξιδιωτική Λογοτεχνία!  Επτά συγγραφείς μας παίρνουν μαζί τους σε μια περιπλάνηση στον κόσμο μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες και το συγγραφικό τους ταλέντο. 

Καιρός για … διάβασμα!  

Ένας Έλληνας στην Ανταρκτική

“Ένα παιδικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία της μόνης Αποστολής αναζήτησης και ανάκτησης μετεωριτών της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος της Αμερικής, της μυθικής NASA, σε ένα ταξίδι στο πιο αφιλόξενο μέρος του πλανήτη μας, την Ανταρκτική.

Ένα οδοιπορικό προς την ανακάλυψη μετεωριτών, αλλά και βαθύτερων νοημάτων της ζωής.

Ένας Επιστήμονας που δοκιμάζεται, διδάσκεται από τη ζωή, την επιστήμη, την ανακάλυψη, και μας μεταφέρει τα βιώματά του.

Γιατί η Επιστήμη οδηγεί την ανθρωπότητα προς τα άστρα, αλλά και τον Άνθρωπο στο σύμπαν της ψυχής του.”  (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας: Ιωάννης Μπαζιώτης – Εκδόσεις iWrite.gr

Το σώμα του Τιρθανκάρα

“…Τότε, λίγα δευτερόλεπτα προτού πέσει η πρώτη σταγόνα, όλοι έξαφνα μυρίσαμε την επερχόμενη βροχή. Οι χοροί σταμάτησαν. Η Μάνγκλα έσκυψε έξω από το παράθυρο γελώντας. Η πλάτη της γυάλιζε από τον ιδρώτα. Ο μουσώνας ξέσπασε με σφοδρότητα αλλά σιωπηλά, δίχως βροντές και αστραποβολήματα. Λες και ήρθε με αγγλική ακρίβεια σε προκαθορισμένο ραντεβού. Χτύπησε το τρένο καταπρόσωπο, σαν να ήθελε να το επιβραδύνει και οι σταγόνες πλημμύρισαν το κουπέ στροβιλιζόμενες στον κενό χώρο, νοτίζοντας αυτοστιγμεί τα ήδη υγραμένα ρούχα μας. Το υπόλοιπο εκείνου του ταξιδιού το κάναμε όλοι αποκαμωμένοι, υπνωτισμένοι από την υγρασία και το βουητό της βροχής. Ο ύπνος σ’ εκείνο το τρένο ήταν βαθύς και θερμός. Σαν να κοιμόσουν ξαπλωμένος δίπλα σε ένα άλλο σώμα”.

“Τον Αύγουστο του 2012 περιπλανήθηκα στην Ινδία. Ταξίδεψα με έναν σάκο και έχοντας ως μοναδικά αναγνώσματα τον οδηγό Lonely Planet και μια εισαγωγή στον ινδουισμό, αγορασμένη τυχαία στο Δελχί. Αυτό το βιβλίο είναι ένα λεύκωμα συναντήσεων. Προσπαθεί να θυμηθεί τα πρόσωπα εκείνου του ταξιδιού. Όχι μόνο τα αληθινά, αλλά και όσα είναι μόνο πλάνες ενός νου που αναστοχάζεται.

Ένα ταξιδιωτικό μυθιστόρημα, λοιπόν, που με φόντο την περιπλάνηση στην Ινδία ζωντανεύει όσους ανθρώπους συνάντησα στον δρόμο μου. Τις ιστορίες τους και το ίχνος που άφησαν επάνω μου.” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος – Εκδόσεις Νεφέλη

Εγχειρίδιο του καλού ταξιδιώτη

“Το ταξίδι είναι μια συνεχής δεύτερη ευκαιρία. Η εξερεύνηση των δυνατοτήτων, που ακυρώνουμε με την πιο απλή ή ανεπαίσθητη πράξη της καθημερινότητάς μας”.

“Για το ταξίδι λοιπόν. Για τους δρόμους, τα κλειστά παντζούρια, τις χιονισμένες πόλεις, τα ποτάμια, τα δωμάτια των ξενοδοχείων, τις καρτ ποστάλ, το χρόνο και τον έρωτα.

Ένα βιβλίο για τις επιλογές και τις εμμονές του ταξιδιώτη.” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας: Αγορίτσα Μπακοδήμου – Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Περιδιαβαίνοντας στις μυθικές πολιτείες του Ουζμπεκιστάν

“… Βγαίνω κουρασμένος από τις απανωτά συγκεντρωμένες πληροφορίες, παραστάσεις και εντυπώσεις από το μαυσωλείο του τρομερού Ταμερλάνου. Η μέρα είναι καλή και σήμερα, το πλήθος συνεχίζει να συσσωρεύεται ακάθεκτο παράλληλα με τους όχι απαιτητικούς ζητιάνους στις γωνιές και τις εισόδους των θρησκευτικών δομών, κι ο σκληρότερος ανατολίτης πολεμιστής αναπαύεται μακάριος στον πραγματικό του πια τάφο. Προσπαθώ απεγνωσμένα να καταγράψω κι εδώ εντυπώσεις μαυσωλείων, τζαμιών και μεντρεσέδων, κι ονόματα εν πρώτοις ιστορικά, και κατά δεύτερο λόγο μυθιστορηματικά από όποια γωνία ορώμενα. Ξέρω καλά ότι προϊόντος του χρόνου ‘… οι εικόνες θα πολλαπλασιάζονται. Από μέσα τους βγαίνουν το ένα μετά το άλλο τα κείμενα. Αυτά που έγραψα κι αυτά που γράφονται πρώτα στην οθόνη του νου και περιμένουν την ώρα για να τυπωθούν… Τώρα η παρουσία του είναι άκρως ασφαλής για τους συγκεντρωμένους στα πέριξ, είναι σίγουρα ανήμπορος για περιττούς εκδικητικούς αποκεφαλισμούς και μάταιες ανεγέρσεις τρομακτικών πυραμίδων με συσσωρευμένα χιλιάδες ανθρώπινα γδαρμένα κρανία. Γιατί το 1393 με την κατάκτηση του Ισφαχάν έδωσε εντολή να σχηματισθεί μια γιγαντιαία πυραμίδα με εβδομήντα χιλιάδες κρανία. Τον ίδιο χρόνο, λίγους μήνες αργότερα, στη Βαγδάτη χρησιμοποίησε ενενήντα χιλιάδες κρανία για να κάνει τοιουτοτρόπως εντονότερη την παρουσία και φυσικά τη δύναμή του σ’ αυτή την πόλη αλλά και στις άλλες που θα ακολουθούσαν, ενώ στο Δελχί λέγεται ότι παρέμεινε ικανοποιημένος με τις ογδόντα χιλιάδες και σταμάτησε εκεί!” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας: Σχορετσανίτης Γεώργιος Ν. – Εκδόσεις Οδός Πανός

Η σκιά του ταξιδευτή

“Κάθε αναχώρηση, κάθε ταξίδι, είναι και μια απαγωγή του εαυτού μας. Κυνηγημένοι από την αστυνομία της συνήθειας, απαιτούμε τα λύτρα, σε μικρά χαρτονομίσματα ευτυχίας. Σημείο παράδοσης, κάποια άγνωστη διεύθυνση, στο μέλλον… Τα χρόνια, οι μνήμες, οι έρωτες, βγήκανε βόλτα στη Σεβίλλη. Τρέχουν σαν μικρά παιδιά, χτυπώντας τα πόδια τους στα πλακόστρωτα. Παίζουν με τους πεζούς. Ρωτάν τους μεγαλύτερους. “Πως σε λένε;”, “Γιατί είσαι μεγάλος;”, “Γιατί κλαις;”… Βάζω στην άκρη των χειλιών μου το τελευταίο αποθηκευμένο στριφτό τσιγάρο, απ’ αυτά που προετοιμάζω πριν από κάθε μεγάλη διαδρομή, το ανάβω και παίρνω ύφος Χόμφρεϋ Μπόγκαρντ εισβάλλοντας στην αιωνιότητα μιας λέξης, που σου γεννάει τόσα νοήματα, συναισθήματα, ακόμα και τρόπο να ερωτευτείς, ή να χωρίσεις. Casablanca! Τα φώτα σβήνουν, μουσική υπόκρουση από πιάνο, ανοίγει η αυλαία και… τίτλοι Τέλους! Αυτό που βλέπω πρέπει να είναι η χωματερή του Μαρόκου… …Saint Emilion, Medoc, Margaux και τόσες άλλες οινοπαραγωγές περιοχές, που μια αλκοολική ζωή δεν σου φτάνει. Αύριο πάντως, θα το παλέψω μέχρις εσχάτων. Πρέπει να την προσέχεις την εγκράτεια, δεν ξέρεις ποτέ τι σου στερεί! “Η Σκιά του Ταξιδευτή”, είναι το πρώτο βιβλίο του Κώστα Καλδάρα. Είναι ένα ταξίδι στις πόλεις της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. Ένα οδοιπορικό αυτογνωσίας, με σαρκασμό και χιούμορ. Η σύντομη ζωή του ταξιδευτή που αφήνει τη σκιά του στα πλακόστρωτα των πόλεων, με αντάλλαγμα εμπειρίες, εικόνες, χρώματα, γεύσεις, ζωή. Για 10.000 χλμ στους δρόμους και με 7 καράβια, ταξιδεύει ο έρωτας κι ερωτεύεται το ταξίδι.” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας: Καλδάρας Κώστας – Εκδόσεις Οδός Πανός

Ο Νίκος λείπει

“Από τις παραδεισένιες ακρογιαλιές της Καραϊβικής στα κακοτράχαλα βουνά των Ιμαλαΐων. Και από τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στις μητροπόλεις του παγκόσμιου μπάσκετ! Ο Νίκος Παπαδογιάννης αφήνει στην άκρη το μικρόφωνο και τη γραφίδα και προσφέρει στον αναγνώστη τη θέση του συνοδοιπόρου στα ταξίδια μιας ζωής μέσα από εβδομήντα τρεις σπονδυλωτές, συχνά απίστευτες και πάντοτε αληθινές ιστορίες. Οι περιηγήσεις του συγγραφέα στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη είναι ποτισμένες με θαλασσινή αλμύρα, ορεινή δροσιά, άφθονη συγκίνηση και πηγαίο χιούμορ, με απρόσκλητους γκεστ σταρ κάμποσους ήρωες του ελληνικού (και παγκόσμιου) αθλητισμού, παλαιούς και λιγότερο παλαιούς. Το ταξίδι αρχίζει από έναν ισοπεδωτικό τυφώνα στις Αντίλλες και καταλήγει σε μια βάρκα που πλέει προς το άγνωστο, με ενδιάμεσες στάσεις σε πέντε ηπείρους, εφτά θάλασσες, εξήντα χώρες, τρεις δεκαετίες, δεκάδες απρόοπτα και χιλιάδες γνωστά ή άγνωστα πρόσωπα. Ο μπαρουτοκαπνισμένος δημοσιογράφος φοράει το καπέλο του ακοίμητου ταξιδευτή, γεμίζει μικρή βαλίτσα με τα απολύτως απαραίτητα και επιβιβάζεται στην επόμενη πτήση δίχως να πολυνοιάζεται για τον προορισμό. Από τα παράθυρα του αεροπλάνου σάς κλείνουν το μάτι ο Γκάλης, ο Διαμαντίδης, ο Τζόρνταν, ο Μάτζικ Τζόνσον. Κι αν δεν σας ενδιαφέρει το μπάσκετ, τόσο το καλύτερο. Ο Νίκος μιλάει για αθλητικά μόνο τις ώρες της δουλειάς και ποτέ όταν λείπει.” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας: Παπαδογιάννης Νίκος – Εκδόσεις Key Books

Το καραβάνι που χόρευε

“Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γιβραλτάρ, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Σικελία, Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Σιβηρία, Μόσχα, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα! Συνταξίδεψαν σε όλα αυτά τα μέρη άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, επαγγέλματος και κοινωνικής θέσης, για να ζήσουν την περιπέτεια και τα μακρινά ταξίδια κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Με μοτοσικλέτες, τζιπ, λεωφορείο και φορτηγό. Κάτω από τη σημαία της Ελλάδος, της Μεσογείου, της U.N.E.S.C.O. και της Ελιάς. Το Καραβάνι των Δρόμων της Ελιάς χόρεψε σε όλους αυτούς τους τόπους τη χαρά της ζωής, της περιπέτειας αλλά και της αναπάντεχης θλίψης. Ανεξίτηλα γράφτηκαν στις μνήμες των ταξιδευτών οι εικόνες και οι εμπειρίες από το ταξίδι, ώστε να μπορεί να πει ο καθένας που έζησε την απίστευτη περιπέτεια, πως είναι ωραία η Πατρίδα του καθένα, η ζωή και ο πολιτισμός της Ελιάς και της Μεσογείου. Ας είναι ευγνώμονες οι Οδοιπόροι που τους χάρισε η ζωή, γενναιόδωρα, ένα Ταξίδι Ζωής.” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας: Πετσωτάς Γιώργος – Εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας

photo by Toimetaja tõlkebüroo

Η ταξιδιωτική έμπνευση μπορεί να ξυπνήσει από μια μόλις πρόταση και μια ταξιδιωτική ιστορία μπορεί να ξεκινήσει με μια μόλις λέξη. Μέχρι να προμηθευτούμε τα βιβλία που μας κίνησαν το ενδιαφέρον μπορούμε να περιηγηθούμε στις γειτονιές του κόσμου μέσα από τις  Ταξιδιωτικές Ιστορίες των μελών μας, γιατί είμαστε όλοι ταξιδιώτες και … εν δυνάμει συγγραφείς!

Ταξιδιωτικές Ιστορίες σε εξέλιξη Πρόσφατο: Το τουρλού της βαλτικής! Το καλοκαίρι του βορρά!

Ταξιδιωτικές Ιστορίες – Ευρώπη Πρόσφατο: Road trip In the Scottish Highlands

Ταξιδιωτικές Ιστορίες – Ασία Πρόσφατο: Βιετνάμ – Απ’ το Βορρά μέχρι τον Νότο!!

Ταξιδιωτικές Ιστορίες – Αφρική Πρόσφατο: Μούμιες της ιστορίας και κροκόδειλοι στον Νείλο

Ταξιδιωτικές Ιστορίες – Βόρεια Αμερική Πρόσφατο: Ζώντας το όνειρο στη Νέα Υόρκη!

Ταξιδιωτικές Ιστορίες – Κ. & Νότια Αμερική Πρόσφατο: Κούβα, η εκδρομή των ονείρων μας στο νησί της επανάστασης

Ταξιδιωτικές Ιστορίες – Ωκεανία Πρόσφατο: Νέα Ζηλανδία – Εξερευνώντας τη Μέση Γη

Ταξιδιωτικές Ιστορίες – Ελλάδα Πρόσφατο: Σκύρος το νησί της ανεμελιάς

Διαβάστε το 1ο μέρος του αφιερώματός μας στην ταξιδιωτική λογοτεχνία εδώ.