Αν υπάρχει κάτι κοινό σε όλους τους ταξιδιώτες είναι το πάθος τους να διηγούνται ιστορίες και περιπέτειες από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Όταν λοιπόν τυχαίνει ο ταξιδιώτης να διαθέτει συγγραφικό ταλέντο, διεισδυτική ματιά και αγάπη για τα παράξενα του κόσμου, τότε ένα καινούργιο ταξίδι ξεκινά μέσα από τις σελίδες της ιστορίας του. Από τις Ταξιδιωτικές Ιστορίες του Φόρουμ μας όπου ο καθένας μπορεί να γίνει συγγραφέας και να δοκιμάσει την πένα του μπροστά σε ένα κοινό που λατρεύει τα ταξίδια και μέχρι εκείνους που το πήγαν ένα βήμα πιο πέρα, αποτύπωσαν τις εμπειρίες τους σε χαρτί και τις παρουσίασαν στο λογοτεχνικό κόσμο.  

Ψάξαμε, διαβάσαμε και ανακαλύψαμε τόσα πολλά βιβλία Ελληνικής Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας που δε χωράνε όλα σε ένα άρθρο οπότε σας παρουσιάζουμε το 1ο μέρος!

8+5=13 Ιστορίες απ’ τον δρόμο

“Μία μαθηματική εξίσωση. Ένας γρουσούζικος αριθμός. Ένας ταξιτζής που του άρεσε το παστίτσιο. Μια φίλη μισής ημέρας. Ένας χορός στο Πεκίνο και μια βαρκάδα στον ποταμό Μεκόνγκ. Δεκατρείς ταξιδιωτικές ιστορίες στο άγνωστο του κόσμου που απλωνόταν μπροστά στα γεμάτα περιέργεια μάτια μου. Δεκατρείς αναμνήσεις. Οχτώ και πέντε εμπειρίες στοιβαγμένες στα κιτάπια της καρδιάς μου, παρμένες από το ταξιδιωτικό μου ημερολόγιο γεμάτες έκπληξη, αγάπη, χιούμορ και γερές δόσεις περιπέτειας. Από τη Σαβάνα της Κένυας στο μακρινό Μπαλί, κι από το Πεκίνο μέχρι την Μπούρμα, χάθηκα στην ομορφιά του κόσμου, φτάνοντας σε μέρη που απλά είχα ονειρευτεί σαν παιδί, δίχως χάρτη και πυξίδα, με μοναδικό οδηγό μου τη δίψα για το άγνωστο του κόσμου. Του μακρινού, του περίεργου κι απάτητου προορισμού που πάντα έκανε το μυαλό μου να πετάει.” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας: Γιώργος Δόνιος – Εκδόσεις iWrite.gr

Στην απαγορευμένη πόλη

“Ένα οδοιπορικό στην Άπω Ανατολή, που προσεγγίζει με την ποίηση της γραφής την άφθαστη μαγεία των τοπίων. Ο Γιώργος Βέης μάς ξεναγεί σ’ έναν κόσμο απαγορευμένο και επιθυμητό, άγνωστο και σαγηνευτικό: Πεκίνο, Χονγκ Κονγκ, Μπάλι, Σεούλ, Μπανγκόκ και Πατάγια συνυπάρχουν σε μια χωροχρονική αλληλουχία όπου η μνήμη καταργεί τις αποστάσεις, οι αισθήσεις παραδίδονται σε μια συνένοχη απόλαυση.

Ο λυρισμός των περιγραφών εναλλάσσεται με την οξυδέρκεια των παρατηρήσεων. Ο συγγραφέας προσπερνά τους πειρασμούς του εξωτισμού και βυθομετρά τους πειρασμούς της ίδιας της ζωής: ένα καλειδοσκόπιο εικόνων, μια ου-τοπική φαντασμαγορία, όπου οι αντιθέσεις των τοπίων, των ανθρώπων και των κοσμοθεωριών αναδεικνύουν την οικουμενικότητα του ταξιδιού.” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας Γιώργος Βέης – Εκδόσεις Κέδρος

Ταξιδεύω άρα υπάρχω

“Το 2013 ο Ηλίας Βροχίδης ξεκίνησε για να εξερευνήσει την αφρικανική ήπειρο και τη Μέση Ανατολή με τη μικρή, παλιά μοτοσυκλέτα του. Επί δέκα μήνες, στο δυσκολότερο κομμάτι του ταξιδιού, τη Δυτική και Κεντρική Αφρική, τον συνόδευε η Χριστίνα Πεφάνη με τη δική της μοτοσυκλέτα. Όταν εκείνη επέστρεψε αεροπορικώς στην Ελλάδα, ο Ηλίας εργάστηκε για δυόμισι μήνες σ’ ένα εστιατόριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Κατόπιν, συνέχισε μονάχος το οδοιπορικό του στη Νότια και Ανατολική Αφρική, αλλά και στη Μέση Ανατολή. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2016, έχοντας επισκεφτεί 39 χώρες κι έχοντας καλύψει 96.000 χιλιόμετρα (πάνω από δύο φορές την περιφέρεια της γης)!

Με το βιβλίο αυτό θέλει να μεταφέρει τον αναγνώστη στη σκονισμένη και πολυβασανισμένη ήπειρο της Αφρικής, εξοικειώνοντάς τον με τους πολιτισμούς που γνωρίζει στο διάβα του, τους ανθρώπους που συναντά, τα προβλήματά τους, τις χαρές τους, την άγρια φύση μέσα στην οποία ζουν, αλλά και τις περιπέτειές που αντιμετωπίζει ο ίδιος. Σκοπός του είναι να καταρρίψει τα στερεότυπα που όλοι μας έχουμε γι’ αυτήν τη γωνιά της γης.

Ο Ηλίας πέρασε 223 νύχτες στο αντίσκηνό του, μέσα στη φύση, κι άλλες έξι σε αστυνομικά τμήματα! Έμεινε σε 17 βίλες με πισίνα. Τον φιλοξένησαν βασιλικοί σύμβουλοι, μαύροι, λευκοί, μιγάδες, ντόπιοι, μετανάστες, Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι… Ο στόχος του πάντα είναι να γνωρίζει κάθε πλευρά των τόπων που επισκέπτεται κι όχι μόνο εκείνη που συνήθως προβάλλεται… “ (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας Ηλίας Βροχίδης – Εκδόσεις iWrite.gr

Το Κούρεμα

“Το ταξίδι αυτό δεν έμελλε να είναι και τόσο… ταξίδι. Και δε θα συνέβαινε ποτέ εάν ο συγγραφέας ένα ήρεμο μεσημέρι δε λάμβανε μια κλήση από έναν παλιό του φίλο, ο οποίος θα τον ενημέρωνε για μια δουλειά σε φυτείες φαρμακευτικής κάνναβης στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Το εγχείρημα δεν ακουγόταν ιδιαίτερα δύσκολο: θα πήγαινε πάνω στα βουνά, θα έβρισκε το φίλο του και θα κάθονταν όλη μέρα κουρεύοντας… φούντες, χασίσια, φρέσκια μαριχουάνα. Ένα απλό κούρεμα. Η αμοιβή για την εν λόγω δουλειά ακουγόταν σχεδόν εξωπραγματική, ιδίως για την οικονομική στενότητα του συγγραφέα αλλά και για τα οικονομικά δεδομένα όπως έχουν πια διαμορφωθεί στον σημερινό κόσμο.

Έτσι λοιπόν πυροδοτείται η απόφαση για ένα ταξίδι, με φόντο το “αμερικάνικο όνειρο” σε μία πιο… πράσινη και σύγχρονη έκδοση, ένα ταξίδι που όσο ελκυστικό κι αν φαντάζει αρχικά, εξελίσσεται σε μια σκληρή κι επίπονη δοκιμασία με πολλές εκπλήξεις και κινδύνους που θα δώσουν στην περιπλάνηση του συγγραφέα χαρακτήρα επιβίωσης, με τα γεγονότα να διαδέχονται το ένα το άλλο, φέρνοντας στο δρόμο του ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και απρόσμενες καταστάσεις. Αποτέλεσμα είναι ο συγγραφέας να σχηματίσει όχι μόνο μια εικόνα-μικρογραφία με τις έντονες αντιθέσεις της σημερινής αμερικανικής πραγματικότητας, αλλά και να εντρυφήσει παράλληλα στον ίδιο του τον εαυτό, μέσα από μια μοναχική μάχη με κυριότερο σύμμαχο τα ίδια του τα ένστικτα.” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας Νίκος Κρίστο – Εκδόσεις Ναούμ – Χριστοδουλιά Ρέα

Θιβέτ, η πύλη της γης

“Εσωτερικές κι εξωτερικές περιπέτειες, πολιτική, θρησκεία, φιλοσοφία, ανακαλύψεις, περιπλανήσεις και εσωτερισμός είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν το Θιβέτ, η πύλη της γης. Ένα παιδικό όνειρο, μια εσωτερική ανάγκη και η αναζήτηση της αλήθειας του Θιβέτ, του χθες και του σήμερα, ώθησαν την Δάφνη Αλεξάνδρου να πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στη «Στέγη του Κόσμου» κι ένα άλλο στην Νταραμσάλα στα ινδικά Ιμαλάια, όπου επισκέφθηκε τον Νταλάι Λάμα, τον θρησκευτικό και πρώην πολιτικό ηγέτη του τόπου. Το γοητευτικό αυτό βιβλίο μας δίνει τον καρπό αυτής της πορείας κι ανίχνευσης. Η συγγραφέας εμπιστεύεται φιλικά στον αναγνώστη όσα είδε, παρατήρησε και συνέλεξε από την περιπλάνησή της σ’ αυτή την τελευταία μυστηριακή και αινιγματική περιοχή του κόσμου. Του εμπιστεύεται, επίσης, όλα όσα αισθάνθηκε να την αγγίζουν, να την κεντρίζουν ή να τη συγκλονίζουν, ελεύθερη πάντα από θρησκευτικές, πολιτικές και άλλες προκαταλήψεις.” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας Δάφνη Αλεξάνδρου – Εκδόσεις Όστρια

Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο

“Όταν τελειώσεις σχολείο και πανεπιστήμιο, φίλε αναγνώστη, ένας τρόπος υπάρχει να συνεχίσεις την εκπαίδευσή σου: να ξεβολευτείς. Να αφήσεις τον καναπέ και να αρπάξεις σακίδιο, μποτάκια και διαβατήριο. Να αγαπήσεις τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις άγνωστες λέξεις, τον ύπνο σε σκηνή, τις παράξενες φάτσες, τις αναπάντεχες συναντήσεις. Να φτάσεις στην εκρηκτική Βενεζουέλα του ετοιμοθάνατου Τσάβες, στη σέξι Κούβα όπου όλα αλλάζουν εκτός από τη λατρεία του Τσε, στην προβιομηχανική Αιθιοπία των κομμένων κλειτορίδων, στο Βιετνάμ όπου ο σκύλος είναι σπουδαίος μεζές, στη Γη του Πυρός όπου ο Δαρβίνος εμπνεύστηκε τη θεωρία του, στη Νέα Ζηλανδία των Μαορί όπου το νερό τρέχει ανάποδα, για να δεις τον κόσμο ανάποδα: όχι μόνο πόλεις, που είναι σκέτη βιτρίνα – για να δεις όλη την αλήθεια, πρέπει να πας και στα χωριά και στα βουνά. Μην τρομάζεις, δεν χρειάζεται να είσαι αθληταράς. Όποιος θέλει να ανεβεί ανεβαίνει.

Εγώ το πρωτόκανα πριν από δεκαέξι χρόνια – θα δεις πώς και γιατί. Αποφάσισα λοιπόν να κλείσω σ’ ένα βιβλίο τις πιο αστείες, μαύρες, απροσδόκητες ιστορίες που με συνάντησαν όσο περπατούσα στα βουνά και στις πόλεις του κόσμου. Είπα να σου διηγηθώ τι έπαθα και τι έμαθα, μήπως την επόμενη φορά έρθεις κι εσύ” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας Διβάνη Λένα – Εκδόσεις Καστανιώτη

Βόρεια του ισημερινού, δυτικά του κόσμου

“Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ένα πράγμα δεν τον αφήνει να κοιμηθεί τα βράδια. Η επιθυμία του να δει τον κόσμο. Να βγει εκεί έξω, Να δει πόλεις, χωριά βουνά μικρά και μεγάλα, θάλασσες, ζούγκλες και ερήμους. Να συναντήσει ανθρώπους κάθε είδους. Να γνωρίσει φίλους και συντρόφους, να τούς χάσει και να τούς ξαναβρεί, Να μάθει ποιος είναι στ’ αλήθεια.

Τα «Βόρεια του Ισημερινού, Δυτικά του κόσμου» είναι η ιστορία του ΄Ικαρου, ενός τύπου που δεν αντέχει στη σκέψη μιας συμβατικής ζωής. Δεν τον χωράει ο τόπος. Θέλει να τα δει όλα τώρα και όχι αύριο. Δεν μπορεί να περιμένει.

Ταξίδια κι άλλα ταξίδια ή τίποτα.” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Συγγραφέας Αντωνάτος, Θοδωρής – Εκδόσεις 24 γράμματα

Ευχόμαστε οι παραπάνω προτάσεις να σας εμπνεύσουν και γιατί όχι, να ξυπνήσουν τον συγγραφέα μέσα σας. Μέχρι βέβαια να πεταχτούμε μέχρι το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας ή να παραγγείλουμε online τους τίτλους που μας κίνησαν το ενδιαφέρον, μπορούμε να απολαύσουμε τις ταξιδιωτικές ιστορίες των μελών μας από τις πέντε ηπείρους γιατί είμαστε όλοι ταξιδιώτες και … εν δυνάμει συγγραφείς!

Ταξιδιωτικές Ιστορίες σε εξέλιξη Πρόσφατο: Φωτο-ιστορία: Επιστροφή στη Βόρεια Κορέα

Ταξιδιωτικές Ιστορίες – Ευρώπη Πρόσφατο: Βίλνιους – Λιθουανία Μάιος 2018

Ταξιδιωτικές Ιστορίες – Ασία Πρόσφατο: Πάμε Koh Lipe-Ξαναπάμε Ταυλάνδη

Ταξιδιωτικές Ιστορίες – Αφρική Πρόσφατο: Μαρόκο – Για γευσιγνωσία ξεκινήσαμε, αλλού βρεθήκαμε.

Ταξιδιωτικές Ιστορίες – Βόρεια Αμερική Πρόσφατο: East to West to East Coast (ΗΠΑ – ΚΑΝΑΔΑΣ)

Ταξιδιωτικές Ιστορίες – Κ. & Νότια Αμερική Πρόσφατο: Κούβα – Στη χώρα όπου είχε σταματήσει ο χρόνος

Ταξιδιωτικές Ιστορίες – Ωκεανία Πρόσφατο: Νέα Ζηλανδία – Στο δρόμο και στη θάλασσα

Ταξιδιωτικές Ιστορίες – Ελλάδα Πρόσφατο: Αποδράσεις στην Κρήτη