Οι αναταραχές ανά τον πλανήτη δεν σταματούν ποτέ, ωστόσο το τελευταίο διάστημα συρράξεις σε διάφορες χώρες που θεωρούνταν ασφαλείς τις έχουν καταστήσει επίφοβες. Όλες οι χώρες έχουν την ιδιαίτερη ομορφιά τους και κάποτε σίγουρα θα είναι και πάλι επισκέψιμες, όμως προς το παρόν αναβάλλετε τις οποίες προγραμματισμένες σας επισκέψεις στις εξής:

Συρία

Θεατρο ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου από το 2011, ο οποίος στη συνέχεια έλαβε και διεθνείς διαστάσεις, με επέμβαση εξωτερικών δυνάμεων, η Συρία θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επιστρέψει στην κανονικότητα. Η εντυπωσιακή αρχαία Παλμύρα έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ ακόμη και οι σχετικά ειρηνικές ακτές της Μεσογείου, σε Λαττάκεια και Ταρτούς, που παραμένουν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ, γίνονται στόχοι επιθέσεων αυτοκτονίας.

Λιβύη

Αναμφισβήτητα το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, που κυβέρνησε δικτατορικά τη Λιβύη από το 1969 έως το 2011, ήταν αυταρχικό και βάναυσο. Ωστόσο η κατάσταση την τελευταία εξαετία, από την άποψη της ασφάλειας, έχει χειροτερεύσει αισθητά, με δεκάδες ένοπλες ομάδες να ερίζουν για τον έλεγχο της εξουσίας όχι μόνον κεντρικά στη χώρα, αλλά και ανά πόλη και επαρχία. Ο νόμος, δίκαιος ή άδικος, δεν βασιλεύει πλέον στη Λιβύη και τα ρωμαϊκά ερείπια μπορούν να περιμένουν…

Λίβανος

Θύμα της πανσπερμίας των πληθυσμών του, χριστιανών μαρωνιτών, σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων, αλλά και δρούζων, ο Λίβανος, ενώ πάσχιζε να κλείσει τις πληγές του δικού του εμφυλίου, μεταξύ 1975 και 1990, έγινε άθελά του κομμάτι του εμφύλιου πολέμου της Συρίας. Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός του, ενώ Ιράν και Σαουδική Αραβία, δηλαδή η κύρια σιιτική και η βασικότερη σουνιτική δύναμη της ευρύτερης περιοχής, παλεύουν για την ηγεμονία στη χώρα. Η ομορφιά και η φινέτσα του Λιβάνου, συνδυασμός της γαλλικής αποικιοκρατικής επιρροής και του πιο εκλεπτυσμένου αραβικού στοιχείου της Μέσης Ανατολής, προς το παρόν κρύβει σοβαρούς κινδύνους…

Αφγανιστάν

Η δωρική ομορφιά της χώρας της κεντρικής Ασίας δεν συγκίνησε τις δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις, Ρώσους και Αμερικανούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν πολύχρονες στρατιωτικές επεμβάσεις στα χώματά της. Από το 2001, όταν και η επέμβαση του NATO ανέτρεψε το ισλαμιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν δεν έχει βρει ησυχία, καθώς μεγάλες εκτάσεις, ειδικά στις επαρχιακές του περιοχές, ελέγχονται από τους ανατραπέντες πάλαι ποτέ συμμάχους του Οσάμα Μπιν Λάντεν, πιο πρόσφατα δε και από τους ακραίους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ακόμη και η Καμπούλ, η λουλουδάτη αφγανική πρωτεύουσα, γίνεται συχνά στόχος αιματηρών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Νότιο Σουδάν

Από τα τέλη του 2013, η νεότερη χώρα του κόσμου έχει βυθιστεί στον εμφύλιο σπαραγμό. Φτιαγμένη από τον πόθο του μαύρου πληθυσμού στο νότιο τμήμα του – πλειοψηφικά αραβικού – Σουδάν, το 2011, το Νότιο Σουδάν δεν κατάφερε να βρει τον βηματισμό του και δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, στο εσωτερικό του ξέσπασε αιματηρή διαμάχη, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της χώρας να ηγούνται των δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων. Λιμός και ασθένειες έχουν εξουθενώσει τη νεαρή χώρα. Η άγρια φύση, η πλούσια πανίδα, το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα του Νότιου Σουδάν είναι προς το παρόν απροσπέλαστα…