Τοποθετημένη στην Κεντρική Αμερική σε θέση «σάντουιτς» ανάμεσα στην Κόστα Ρίκα και την Ονδούρα, με ακτές τόσο στην Καραϊβική στα ανατολικά, όσο και στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα δυτικά, η Νικαράγουα βρίσκεται σε περίοδο τουριστικής άνθησης, καθώς μόνο το 2017 είδε τους επισκέπτες να αυξάνονται κατά 25%, φθάνοντας τα δύο εκατομμύρια.

Γιατί όμως αξίζει να περάσει κανείς τον Ατλαντικό για να επισκεφθεί τη χώρα των Σαντινίστας;

1. Γιατί είναι ιδιαίτερη

Η κουλτούρα της Νικαράγουα, με τις εξωστρεφείς θρησκευτικές γιορτές, τους μοναδικούς φολκ ήχους, τις γεμάτες ζωή αγροτικές κοινότητες, συνδυάζεται με το κλασικό λατινοαμερικανικό πνεύμα ανεξαρτησίας και εθνικής υπερηφάνειας το οποίο χαρακτηρίζει τη Λατινική Αμερική.  Στην πόλη Λεόν, την σημαντικότερη φοιτητούπολη της χώρας, οι τοίχοι είναι γεμάτοι με γκράφιτι τα οποία τιμούν τοπικούς εθνικούς ήρωες. Στην πρωτεύουσα Μανάγκουα, τα μνημεία και τα αφιερωματικά πάρκα κρατούν τις μνήμες του έθνους ζωντανές. Από εδώ κατάγεται και ο πατέρας του μοντερνισμού στη λατινοαμερικανική λογοτεχνία, ποιητής Ρούμπεν Νταρίο.

2. Για τον καφέ

Τα δροσερά υψίπεδα της βόρειας Νικαράγουα παράγουν μια από τις ποιοτικότερες ποικιλίες καφέ τύπου Arabica στον κόσμο. Έχοντας κατακτήσει την κορυφή, πολλοί παραγωγοί πειραματίζονται για ακόμη ποιοτικότερη καλλιέργεια, με βιολογικές μεθόδους, ενώ πλέον η παραγωγή καφέ αξιοποιείται και ως τουριστικό θέλγητρο. Μήνας της σοδειάς είναι ο Ιανουάριος. Φυσικά, από τη Νικαράγουα δε λείπουν το ρούμι και τα ποιοτικά πούρα.

3. Για τα τροπικά δάση και την μοναδική πανίδα

Γεμάτη τροπικά δάση, στα οποία κυριαρχούν πεταλούδες, πουλιά και πίθηκοι, η Νικαράγουα είναι ένας πραγματικός παράδεισος για όσους αγαπούν τα ζώα. Στη χώρα και στα νερά της ενδημούν 675 είδη πουλιών, 1071 τύποι ψαριών, 203 είδη θηλαστικών, 198 είδη ερπετών και 71 είδη αμφιβίων.

4. Για το σέρφινγκ

Αν και η γειτονική Κόστα Ρίκα θεωρείται ο παράδεισος των σέρφερς, η Νικαράγουα δεν πάει πίσω. Όσοι θέλουν να αναμετρηθούν με τα κύματα του Ειρηνικού, επισκέπτονται κυρίως το θέρετρο Mukul, το οποίο προσφέρει τετραήμερα πακέτα σέρφινγκ με ενοικίαση εξοπλισμού και επισκέψεις με πλωτά μέσα σε ιδανικά σημεία, όπως η Βερακρούζ και το Ράντσο Σάντα Άνα.

5. Για τα ηφαίστεια

Το Βολκάν Μασάγια, στην κορυφή του οποίου οι έντρομοι Ισπανοί «κονκισταδόρες», όταν το κατέκτησαν, κάρφωσαν έναν σταυρό, ονομάζοντάς το «στόμα της κόλασης» θεωρείται το εντυπωσιακότερο ηφαίστειο της χώρας και βρίσκεται στο κέντρο εθνικού πάρκου με το ίδιο όνομα.

Ο δρόμος οδηγεί έως τον κρατήρα, όπου μια πινακίδα σας προειδοποιεί να κρυφτείτε κάτω από το αυτοκίνητό σας σε περίπτωση έκρηξης! Το Μομπάτσο είναι πιο τυπικό και «ήρεμο», έχοντας γύρω του πανέμορφη βλάστηση.  Το πιο περιπετειώδες από την άλλη πλευρά, είναι το Σέρο Νέγκρο, ο «Μαύρος Λόφος», όπου ένα άγριο μονοπάτι οδηγεί σε έναν ηφαιστειακό κώνο, ο οποίος δημιουργήθηκε από έκρηξη το 1998.