ΜΗΝ αγοράσεις συνάλλαγμα σε τοπικό νόμισμα

Το τοπικό νόμισμα είναι το ριελ αλλά το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής αγοράς στην Καμπότζη κινείται αποκλειστικά με δολάρια. Λόγω της πολύ χαμηλής αξίας του ριελ ακόμα και μικρά ποσά αντιστοιχούν σε χαρτονομίσματα χιλιάδων, ενώ η τιμή συναλλάγματος στο αεροδρόμιο είναι αρκετός λόγος για να την αποφύγεις. Κάνε τις αγορές σου με δολάρια και ζήτα τα ρέστα σου σε τοπικό νόμισμα (1000 ριέλ = ~0,25 cents) για να μπορείς να διαχειριστείς έτσι ακόμα και τα πιό μικρά ποσά των αγορών σου.

ΜΗΝ μετακινηθείς με τουκ τουκ στο Άνγκορ Βατ

Ο αρχαιολογικός χώρος του Άνγκορ προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο διάστημα να πλημμυρίζει κυριολεκτικά από κόσμο. Προτίμησε να πραγματοποιήσεις την επίσκεψη σου επάνω σε ένα ποδήλατο, αποφεύγοντας το τυπικό πρόγραμμα των ξεναγήσεων που έχει σαν αποτέλεσμα τον συνωστισμό και τις καθυστερήσεις. Μπορείς να απολαύσεις τα αριστουργήματα της αυτοκρατορίας των Χμέρ ποδηλατώντας μέσα σε ένα υπέροχο δασικό περιβάλλον, ανακαλύπτοντας τα μονοπάτια και αξιοθέατα της επιλογής σου, στην μαγευτική πολιτεία των ναών.

www.greene-bike.com

ΜΗΝ μείνεις στην Sihanoukville

Εκτός και αν είσαι δεκαοχτάχρονος backpacker σε διακοπές, η Sihanoukville δεν έχει πολλά να σου προσφέρει. Εκτός από μέτριες παραλίες και με βασικό αξιοθέατο την υπέρμετρη νυχτερινή διασκέδαση, το παραλιακό αυτό θέρετρο της Καμπότζης πέρασε μέσα σε λίγα χρόνια από την αφάνεια στον τουριστικό κορεσμό. Προτίμησε καλύτερα να διαμείνεις σε ένα από τα δύο πανέμορφα νησάκια, το Koh Rong ή το Koh Rong Salmolem,  που βρίσκονται μόλις μία ώρα μακριά από το λιμάνι της Sihanoukville. Τα χιλιόμετρα λευκής απάτητης αμμουδιάς, οι φιλόξενοι κάτοικοι και η έλλειψη μεγάλων τουριστικών υποδομών σίγουρα θα σε δελεάσουν να παρατείνεις την παραμονή σου επ’ αόριστον σε αυτούς τους μικρούς και ανεξερεύνητους παραδείσους της Καμπότζης.

www.kohrongisland.org & www.koh-rong-samloem-island.com

ΜΗΝ ξεχάσεις να καλύπτεις το σώμα σου

Στους δρόμους και στις παραλίες της χώρας μπορείς να ντύνεσαι όπως επιθυμείς. Όταν όμως επισκέπτεσαι θρησκευτικούς ναούς και ιστορικά κτίρια, οφείλεις να σέβεσαι τα ήθη και τις παραδόσεις της χώρας που βρίσκεσαι. Μια ατυχής επιλογή αμάνικης μπλούζας ή παντελονιού που δεν καλύπτει τις γάμπες, μπορεί να σου στερήσει την δυνατότητα πρόσβασης σε κάποιο αξιοθέατο ή μέρος κάποιου αξιοθέατου.  Προετοιμάσου κατάλληλα, ακόμα και αν το dress code είναι προαιρετικό, καθώς είναι σημαντικό για τους Καμποτζιανούς να νιώθουν ότι κατανοήσεις τις παραδόσεις τους και τιμάς τις ηθικές αρχές τους.

ΜΗΝ ψωνίσεις χωρίς παζάρι

Ένας άγραφος νόμος στις περισσότερες αγορές τις Ασίας είναι πως όπου αναγράφεται τιμή δεν χωράνε παζάρια. Όταν όμως το κόστος ενός προϊόντος δηλώνεται προφορικά, είναι στο χέρι σου να διαπραγματευτείς μια καλύτερη τιμή. Η διαπραγμάτευση βέβαια πρέπει να γίνεται πάντα με καλή διάθεση και στα πλαίσια παιχνιδιού, χωρίς να υπάρχει εκμετάλλευση της καλύτερης ή χειρότερης οικονομικής κατάστασης των συναλλασσόμενων. Επίσης απέφυγε να κάνεις παζάρι αν δεν σε ενδιαφέρει πραγματικά η αγορά του εν λόγω αντικειμένου ή υπηρεσίας, καθώς θα φέρεις τον πωλητή αλλά και τον εαυτό σου σε δυσάρεστη θέση.

ΜΗΝ εμπιστευτείς εταιρείες λεωφορείων χωρίς έρευνα

Με υψηλά ποσοστά ατυχημάτων, τις χειρότερες κριτικές και τις συχνότατες καθυστερήσεις στα δρομολόγια, το ζήτημα των μετακινήσεων στην Καμπότζη δυστυχώς δεν χωράει εκπτώσεις. Καθώς υπάρχουν αρκετές μεταφορικές εταιρείες για να επιλέξεις, φρόντισε η απόφαση σου να μην βασίζεται μόνο σε οικονομικά κριτήρια και ενημερώσου για τον μεταφορέα που σε ενδιαφέρει, πριν προχωρήσεις σε κράτηση. Εταιρείες όπως η Giant Ibis μπορούν να εγγυηθούν ότι θα φτάσεις μαζί με όλα τα προσωπικά σου αντικείμενα στον προορισμό που επιθυμείς, παρέχοντας ασφάλεια, άνεση και πάνω από όλα συνέπεια.

http://giantibis.com

ΜΗΝ φοβηθείς να ανακαλύψεις την κουλτούρα της

Από την γευστική κουζίνα των Χμέρ, μέχρι την δικτατορία του Πόλ Ποτ και από την μεγαλειώδη αυτοκρατορία του Άνγκορ μέχρι την σύγχρονη ανάπτυξη της χώρας, η Καμπότζη είναι ένας προορισμός που θα σε γεμίσει με ποικίλες εντυπώσεις. Αν αρκεστείς μόνο τουριστική της εικόνα, σίγουρα έχεις χάσει το μεγαλύτερο μέρος της εμπειρίας που μπορεί να σου προσφέρει. Αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να γνωρίσεις την ιστορική διαδρομή αυτού του τόπου, που ακόμα επουλώνει τις πληγές του και παράλληλα μαθαίνει να διαχειρίζεται αυτόν τον εξαιρετικό πολιτιστικό πλούτο που κληρονόμησε από το παρελθόν του.