Μόλις 20 λεπτά από το αεροδρόμιο της Μασσαλίας, το Εξ Αν Προβάνς, στη νότια Γαλλία, βρίσκεται σε χτυπητή αντίθεση με τον μεγάλο γείτονά του. Το αδρό και γκρίζο αστικό τοπίο της Μασσαλίας αντικαθίσταται εδώ από την κυριαρχία των πεζόδρομων, τις στρατιές των φυλλοβόλων δέντρων, την μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και μια αύρα υψηλής πολιτιστικής κουλτούρας, που έχει προσδώσει στο Εξ τον άτυπο τίτλο της πολιτιστικής «πρωτεύουσας» της χώρας.

Η ιστορική πρωτεύουσα της Προβηγκίας αναπνέει από άποψη ρυμοτομίας, καθώς οι μικρές πλατείες με τα σιντριβάνια, οι φυσικές πηγές της και τα θερμά λουτρά για τα οποία φημίζεται τής έχουν χαρίσει τον τίτλο της «πόλης των χιλίων σιντριβανιών».

Η ηρεμία του Εξ και τα μικρά, σκιερά σοκάκια στο εσωτερικό του, δένουν αρμονικά με τις πολύβουες (κυρίως το καλοκαίρι) υπαίθριες αγορές, που φιλοξενούνται στις μεγάλες πλατείες του.

Η πόλη είναι ιδιαίτερα περήφανη για την κληρονομιά του ζωγράφου Πολ Σεζάν, γεννημένου και μεγαλωμένου στα σπλάχνα της. Το δημιουργικό εργαστήρι του έχει μετατραπεί σε μουσείο, ενώ πολλά από τα έργα του φιλοξενούνται στον σπουδαιότερο μουσειακό χώρο της πόλης, το Μουσείο Γκρανέ, μαζί με δημιουργίες του Ζαν-Ογκούστ Ντομινίκ Ιγκρέ, καθώς και με μία αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ.

Η μεγαλύτερη λεωφόρος του Εξ, η Μιραμπό, είναι κι αυτή πεζόδρομος γεμάτος πλατάνια. Σφίζει από εμπορικά καταστήματα και πανέμορφα καφέ, οπότε ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει ψώνια και χαλάρωση, ενώ ιδιαίτερα ενημερωμένα, ειδικά για τους γαλλομαθείς, είναι και τα βιβλιοπωλεία της πόλης.

Στην παλιά πόλη και συγκεκριμένα στην πλατεία Δημαρχείου, δεσπόζει το δημαρχείο του Εξ και ο πύργος με το ρολόι, ο οποίος χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, ενώ μιας επίσκεψης αξίζει και η πλατεία Αλμπερτάς, σε στυλ μπαρόκ – ροκοκό, με το κλασικό σιντριβάνι της.

Το περιβάλλον γύρω από το Εξ, για τους πιο περιπετειώδεις, είναι εξίσου συναρπαστικό, με αμπελώνες, αχανείς εκτάσεις σε βαθιά απόχρωση του μωβ καλυμμένες με λεβάντα και μεσαιωνικά χωριουδάκια, ενώ το όρος Σεντ-Βικτουάρ ενδείκνυται για πεζοπορία, αλλά και για ποδηλασία.