Σουηδία Δύο μέρες στην Kiruna

fitziano

Member
Μηνύματα
1.934
Likes
533
Επόμενο Ταξίδι
Αθήνα
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Ζηλανδία
Πρώτες μέρες του Ιανουαρίου και ύστερα από αρκετές μέρες στη Στοκχόλμη θέλαμε να δούμε κάτι διαφορετικό. Να βγούμε έξω από τις πόλεις. Αφού το ψάξαμε λίγο αποφασίσαμε ότι ο καλύτερος προορισμός αυτή τη στιγμή ήταν η Kiruna. Αρχίσαμε να ψάχνουμε πως μπορούμε να πάμε εκεί πάνω. Η λύση του αυτoκινήτου αποκλείστηκε με τη μία, μιας και φοβηθήκαμε την πολύωρη οδήγηση σε δρόμους που ίσως να ήταν και παγωμένοι. Έτσι μας έμενε το τρένο και το αεροπλάνο. Στην Kiruna από Στοκχόλμη πετάει η SAS. Αν και τα λεφτά του αεροπλάνου και του τρένου έβγαιναν περίπου μία η άλλη προτιμήσαμε το τρένο μιας και θα γλιτώναμε ένα ύπνο καθώς με το αεροπλάνο θα φτάναμε αργά το βράδυ. Είμαι και μεγάλος λάτρης του τρένου οπότε η καλύτερή μου. :D Κλείνουμε και το ξενοδοχείο online και φύγαμε.

Το τρένο ξεκινούσε περίπου στις 18:00 από το κεντρικό σταθμό της Στοκχόλμης και έφτανε στην Kiruna την άλλη μέρα το πρωί. Τελικός προορισμός του τρένου ήταν το Navrik. Επειδή το ταξίδι ήταν πολύωρο κλείσαμε μια κουκέτα με κρεβάτια. Στο κάθε βαγόνι υπήρχαν περίπου δέκα δωμάτια και ένα μπάνιο. Μοιάζουν πολύ με καμπίνα από πλοίο αλλά είναι λίγο πιο στενάχωρα τα πράγματα στο τρένο.
afarm4.static.flickr.com_3501_3848326582_2dbb802063.jpg


Ύστερα από αρκετές ώρες φτάνουμε επιτέλους στο μικρό σταθμό της Kiruna. Κατεβαίνουμε. Η θερμοκρασία στους μείον 20 περίπου. Εντοπίζουμε το ξενοδοχείο το οποίο είχαμε κλείσει. Αφού έβγαινες από το σταθμό ακολουθούσες μια κυκλική ανηφόρα και έφτανες σε αυτό. Ήταν στο κέντρο του χωριού. Έλα ντε όμως που εμείς είχαμε τη φαϊνή ιδέα να μην ακολουθήσουμε τον ορθόδοξο δρόμο αλλά σκεφτήκαμε να κόψουμε δρόμο από ένα λοφάκι με χίονι. Το χιόνι όμως ήταν πολύ μαλακό και βρεθήκαμε έτσι να κάνουμε μπάνιο σε αυτό. Φτάνουμε τελικά στο ξενοδοχείο το οποίο αποδείχθηκε πάρα πολύ καλό. Κάνουμε καυτό μπάνιο για να γλυτώσουμε το κρυοπάγημα και ετοιμαζόμαστε για έξοδο.

Η Kiruna είναι μια μικρή πόλη. Ιδιαίτερα γνωστή έγινε λόγω του ice hotel το οποίο φτιάχνεται κάθε χρόνο. Αυτός ήταν και για μας ένας βασικός λόγος που φτάσαμε μέχρι εκεί πάνω. Έτσι δε θα μπορούσε να μην είναι το μέρος στο οποίο θα πηγαίναμε αρχικά. Το icehotel βρίσκεται περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα έξω από την Kiruna. Καθώς θέλαμε να δούμε και τη γύρω περιοχή νοικιάσαμε αμάξι. To icehotel είναι εντυπωσιακό από έξω αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι από μέσα. Αλλά επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, δείτε και μόνοι σας.

afarm3.static.flickr.com_2611_3848326902_ec76eb1500.jpg

afarm3.static.flickr.com_2583_3848327036_feef4bdbcd.jpg

afarm3.static.flickr.com_2574_3848327172_ce339ef0cb.jpg

afarm4.static.flickr.com_3607_3847535969_854defa037.jpg

afarm4.static.flickr.com_3480_3848327288_e949c2cec7.jpg

afarm4.static.flickr.com_3549_3847536095_193deef7ef.jpg

afarm3.static.flickr.com_2433_3847536261_ceb8c41c8a.jpg


Η λεπτομέρεια η οποία έχει δοθεί για τη δημιουργία των επίπλων είναι εντυπωσιακή. Ιδιαίτερα όμορφος είναι και ο φωτισμός καθώς στα δωμάτια το φως εμφανίζεται μέσα από τον πάγο. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε κοιτάξει να μείνουμε μια μέρα στο icehotel αλλά η τιμή ήταν απαγορευτική. Τελικά όμως ήταν καλύτερο το ότι δε μείναμε εκεί τόσο γιατί δεν είναι και πολύ ευχάριστο να είσαι όλη μέρα μέσα στους πάγους αλλά κυρίως γιατί τα σκεπάσματα των κρεβατιών είναι δερμάτινα και η μυρωδιά τους είναι ιδιαίτερα έντονη και ενοχλητική. Η θερμοκρασία μέσα στο icehotel είναι σαφώς μεγαλύτερη απ’ ότι έξω. Μέσα στο icehotel υπάρχει και ένα icebar. Η ώρα έιχε περάσει και η όρεξη ειδικά σε τέτοια θερμοκρασία ανοίγει πολύ εύκολα. Απέναντι από το icehotel υπάρχουν και κάποια ξύλινα σπίτια τα οποία είναι reception, εστιατόριο κ.τ.λ. Πηγαίνουμε λοιπόν στο εστιατόριο και βλέπουμε ότι είχε με δεκαπέντε ευρώ μπουφέ. Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι είχε πάρα πολλά είδη σολωμού. Εκείνη τη μέρα τους βάλαμε σίγουρα μέσα. ;) Κάνουμε μια τελευταία βόλτα στη γύρω περιοχή χωρίς να βρούμε κάτι που να μας εντυπωσιάσει και επιστρέφουμε στο ξενοδοχέιο.

Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε αρκετά νωρίς καθώς θέλαμε να κάνουμε κάποια δραστηριότητα στην εξοχή. Αυτό που μας κέντρισε πιο πολύ το ενδιαφέρον ήταν μια εκδρομή η οποία λεγόταν Nordic Lights και γινόταν με snow mobile. Η αναχώρηση γινόταν αργά το απόγευμα και σκοπός της εκδρομής ήταν να δούμε το βόρειο σέλας. Συνολική διάρκεια τρεις περίπου ώρες. Στην τιμή περιλαμβανόταν και φαγητό σε λαπωνέζικη καλύβα.

Αφού κάναμε βόλτες εντός και εκτός πόλης πάμε στο σημείο συνάντησης την καθορισμένη ώρα. Εκεί μας έδωσαν όλα τα απαραίτητα εφόδια. Δηλαδή στολή, μπότες, γάντια, μάσκες. Επιβιβαστήκαμε σε ένα πουλμανάκι το οποίο μας πήγε ένα εικοσάλεπτο έξω από την Kiruna. Εκεί συναντήσαμε και τους υπόλοιπους οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από διαφορετικά σημεία. Συνολικά ήμαστε δεκαέξι άτομα με δύο οδηγούς. Εμείς είχαμε ζητήσει να έχει ο καθένας το δικό του snow mobile. Οι υπόλοιποι κάθονταν δύο δύο. Αφού βάλαμε τα κράνη μας ξεκινήσαμε. Η θερμοκρασία εκείνη την ώρα είχε πέσει στους μείον 30 βαθμούς κελσίου. Ο ένας οδηγός πήγαινε μπροστά και ο άλλος στο τέλος. Η διαδρομή που ακολουθήσαμε περιελάμβανε δάση και παγωμένα ποτάμια. Μέσα στο δάσος το έδαφος ήταν ναι μεν ανώμαλο αλλά η διαδρομή χαραγμένη, οπότε δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η οδήγηση. Ποιο ωραία όμως ήταν η οδήγηση στο παγωμένο ποτάμι καθώς εκεί ανέπτυσσες εύκολα αρκετά μεγάλη ταχύτητα. Το κρύο βέβαια ήταν ιδιαίτερα τσουχτερό. Κατά διαστήματα σταματούσαμε σε ξέφωτα, σβήναμε τις μηχανές και κοιτούσαμε μπας και δούμε κάνα σχηματισμό στον ουρανό. Πού τέτοια τύχη όμως; Nordic Light δεν είδαμε. Λίγο πριν τελειώσει η πορεία μας σταματήσαμε σε μια ξύλινη καλύβα. Γύρω γύρω είχε ξύλινους πάγκους, ενώ στη μέση άναβε η φωτιά. Οι καπνοί έφευγαν από μια καμινάδα στη μέση. Το γεύμα περιελάμβανε ένα ζεστό κοκκινωπό υγρό το οποίο ακόμα δεν έχω καταλάβει τί ήταν, σούπα από τάρανδο η οποία ήταν νοστιμότατη και καφέ. Κουρασμένοι πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Την επόμενη μέρα πήραμε το τρένο και επιστρέψαμε στη Στοκχόλμη με θετικές πάντα εντυπώσεις. Απλά να αναφέρω ότι οι δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις στην Kiruna είναι αρκετές και ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Εμ αυτά.
 

Attachments

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Fitziano ωραια εκδρομη!
Ερωτηση: για να μπεις να δεις το icehotel σαν επισκεπτης,οπως εκανες δηλαδη πληρωνεις εισοδο;
Τωρα ειπες οτι στην εκδρομη με τιτλο nordic lights δεν ειδες τελικα αυτο που πουλαγε η εκδρομη,τι εγινε; : Σου επεστρεψαν καποιο μερος απο το αρχικο ποσο; Σου εδωσε τη δυνατοτητα να ξαναπας την επομενη μερα,πληρωνοντας μονο το φαγητο; 'Η τιποτα απο τα παραπανω;
 

fitziano

Member
Μηνύματα
1.934
Likes
533
Επόμενο Ταξίδι
Αθήνα
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Ζηλανδία
Ναι για την είσοδο στο icehotel πληρώνεις είσοδο και αν θυμάμαι καλά ήταν και λίγο τσιμπημένη. Η επίσκεψη μπορεί να γίνει μέχρι τις έξι το απόγευμα.
Στην εκδρομή τώρα μας το είχαν πει από την αρχή ότι ίσως να μη δούμε και τίποτα οπότε δε μπορούσα να κάνω κάτι.
 
Μηνύματα
2.487
Likes
3.191
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΙΑΠΩΝΙΑ
ιδιαίτερη εκδρομή!ωραία περιγραφή και όμορφες φωτογραφίες!πάντως στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο ούτε εγώ θάθελα να μείνω...περιστοιχισμένη από πάγους:roll:
 

akoureftos

Member
Μηνύματα
12
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Καϊμάκτσαλαν
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Υπεροχη η ιστορια σου, ομως εχω μια εξισου καλη ιδεα, που μπορεις να αξιοποιησει κανεις, εαν θελει να επισκευτει την Κιρουνα::::

Μια ,οικογενεια, που μενει, εκτος πολης, ειναι πολυ φιλοξενη και φιλικη, προς ολους τους ταξιδιωτες που τους επισκεπτονται

ειναι λιγο των Βικινγκς, αλλα αυτο ειναι που τους κανει τοσο διασημους στα μερη τους.
Πολλη κεφατη, η παρεα μαζι τους

σε βαζουν, να κανεις κλασσικη σαουνα, και μετα σε ριχνουν σε παγωμενο νερο, πινωντας ΒΟΤΚΑ
Τρομερη εμπειρια
:cool:

ΥΓ: Εαν θελησετε, περισσοτερες πληροφοριες, κατα την διαμονη σας εκει, μπορειτε να ρωτησετε τους ντοπιους, για το που μενει μια διασημη τραγουδιστρια στην πολη τους

Θα ψαξω, να δω πως την λενε, γιατι πραγματικα, αξιζει η εμπειρια!!!!
 

chris7cn

New Member
Μηνύματα
4
Likes
2
Επόμενο Ταξίδι
Ελπίζω στη Σκωτία...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Ζηλανδία ή Αργεντινή
Πραγματικά ένα εντυπωσιακό και πολύ ιδιαίτερο ταξίδι!!! Σε ευχαριστούμε πολύ!
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.853
Likes
14.085
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
εντυπωσιακος ο πολυελαιος !
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.528
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom