Σύμη 2012 - Μια κούκλα στο Αιγαίο

vlasis18

Member
Μηνύματα
27
Likes
82
Επέστρεψα μόλις χθες από την 5νθήμερη εκδρομή στην Σύμη και είπα να μοιραστώ μαζί σας εντυπώσεις και πληροφορίες
Πήγαινε - έλα: Ο ταχύτερος τρόπος μετάβασης είναι με αεροπλάνο στην Ρόδο και στην συνέχεια με πλοίο στην Σύμη. Προσοχή:Υπάρχουν δύο ναυτιλιακές εταιρίες που συνδέουν Ρόδο-Σύμη. Η μία που έχει και τα καταμαράν έχει σημείο αναχώρησης από την θέση Κολώνα του λιμανιού (διαρκεια ταξιδιού 55 min) και η άλλη αναχωρεί από απομακρυσμένο σημείο του λιμανιού στο οποίο θα φτάσετε με ταξί εκτός αν αντέχετε τον ποδαρόδρομο κάτω από τον ήλιο- να πείτε στον ταξιτζή αν δεν έχετε εισητήριο να σας πάει πρώτα στα ξυλινα κιόσκια για εκδοση εισητηρίου (διαρκεια ταξιδιού 1h-40min).
Διαμονή: Υπάρχουν αρκετές επιλογές. Να προτιμήσετε διαμονή στον Γιαλό οπου και υπάρχει το περισσότερο χρώμα, τα εστιατόρια και γενικότερα η κίνηση, εκτός αν θέλετε να μονάσετε!
Παραλίες: Παραλία κοντά σχετικά στον Γιαλό είναι αυτή του Ναυτικού Ομίλου, με καφέ-εστιατόριο και ψιλό χαλικάκι. Με λεωφορείο μπορείτε να πάτε στον διπλανό κόλπο, στο Πέδι, όπου υπάρχει οικισμός και ένα ξενοδοχείο. Από το Πέδι μπορείτε να πάρετε βαρκούλα για τις παραλίες της Αγ. Μαρίνας (διαμορφωμένος με τσιμέντο μικρός κόλπος με εστιατόριο) και του Αγ. Νικολάου (σαφώς καλύτερη επιλογή με κόλπο στον οποίο υπάρχουν αρμυρίκια και σκια κάτω από αυτα, εστιατόριο και βότσαλο ψιλό). Οι καλύτερες και ομορφότερες παραλίες έχουν πρόσβαση με βάρκες από τον Γιαλό: Νανού:Χοντρό βότσαλο ως τις ξαπλώστρες- φορέστε κλειστά παπούτσια, εστιατόριο. Αγ. Γεώργιος: Η εντυπωσιακότερη παραλία του νησιού με τον κάθετο βράχο των 300μ. να σε αφήνει άναυδο. Πρέπει να πάρετε μαζί σας νερό και κάτι πρόχειρο για φαγητό, καθώς δεν είναι οργανωμένη. Η τελευταία αναχώρηση με βάρκα είναι στις 15.40 καθώς μετά υπάρχει σκιά σε όλη την παραλία λόγω του τεράστιου βράχου.
Να σημειώσω την παραλία της Μαραθούντας, η οποία είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο αλλά έχει χοντρά βότσαλα μέσα και έξω από το νερό και πολλά ελεύθερα κατσικια που έτσι και μυριστούν τρόφιμο παντός είδους, την βάψατε. Προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή βάρκα από τον Γιαλό είναι και η παραλία στο Νημπορειό που πρέπει ναπροτιμηθεί από τους έχοντες μικρά παιδιά καθώς εχει πολύ ψιλό βότσαλο μέσα και έξω από το νερό (πάρτε μαζί σας ομπρέλα).
Στα της θαλάσσης να σημειώσω τον γύρο του νησιού με καϊκι που ξεκινάει την 10.30 και επιστρέφει την 17.30 κάνοντας τέσσερις στάσεις (μισή ώρα στην Φωκοσπηλιά για μπάνιο - μοναδική εμπειρία, 45min στο μοναστήρι του Πανορμίτη, δυόμιση ώρες στο νησάκι Σεσκλί νότια της Σύμης για μπάνιο και φαγητό- άριστο οφείλω να ομολογήσω, και τελος μισή ώρα στον Αγιο Γεώργιο για μπάνιο και καφέ. Τιμή 30 ευρώ και το σημαντικότερο είναι το πόσο ευχάριστος και ευγενής είναι ο καπετάνιος και το πλήρωμα (δεν έχω καμμία απολύτως σχέση με τα παραπάνω πρόσωπα, προς αποφυγήν παρεξηγήσεως).
Μονή Πανορμίτη: Ομορφη διαδρομή με αυτοκίνητο. Στον κλειστο κόλπο που βρίσκεται η μονή και ο οποίος είναι ακατάλληλος για μπάνιο πέρα από το μοναστήρι βρισκονται άλλα 3-4 κτίσματα που έχουν δωμάτια προς ενοικίαση, εστιατόριο, καφετέρια κλπ. Φροντίστε να φτάσετε το πολύ μέχρι την 10.00, άντε 10.30 γιατί γύρω στις 11.00 καταφθάνουν τα καραβάκια με τις μονοήμερες από Ρόδο και γίνεται ο κακός χαμός. Υπάρχει και λέωφορείο που συνδέει την μονή με τον Γιαλό. Πάντως πέραν του γραφικού από μακρυά και κατεβαίνοντας, όταν πλησιάζεις απογοητεύεσαι από το πολύ τσιμέντο- ακόμα και τώρα γίνονταν εργασίες για καινούργιο μόλο. Κατά την ταπεινή μου άποψη ξεφεύγει λιγάκι το πράγμα.
Φαγητό: Υπάρχουν επιλογές για κάθε γούστο στον Γιαλό. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε εύκολα φρέσκο ψάρι, οι καλές ταβέρνες θέλουν κράτηση ακόμα και τις καθημερινές και γενικά τα πράγματα είναι λίγο τσιμπημένα. Προτάσεις: 1) Ψαροταβέρνα Μάνος με ασφαλέστερη επιλογή λαβράκι στα κάρβουνα 2) Ταβέρνα Παντελής με υπέροχη ψαρόσουπα (όχι ψάρι, θα απογοητευτείτε) 3) Το ιταλικό Bella Napoli με φοβερές πίτσες και ζυμαρικά, 4) Θόλος με ειλικρινέστατους ιδιοκτήτες και πολύ καλό φαγητό και φθηνό. Τέλος υπάρχουν δύο ταβέρνες επάνω στο Χωριό για τις οποίες άκουσα από ντόπιους καλά λόγια αλλά δεν τις δοκίμασα.
Οσον αφορά το συμιακό γαριδάκι να το δοκιμάσετε αλλά δεν είναι κάτι που θα σας καταπλήξει.
Περιήγηση: Εαν έχετε σκοπό να νοικιάσετε αυτοκίνητο να το κάνετε μόνο για ένα διήμερο (τηλ. 22460-71926). Τις υπόλοιπες μέρες και ώρες ή θα βρίσκεστε σε παραλία με βάρκα ή θα κάνετε βόλτα στον Γιαλό. Το νησί έχει δύο μεγάλους οικισμούς τον Γιαλό που βρίσκεται και το λιμάνι, και το Χωριό που βρίσκεται χτισμένο στην πλαγιά του βουνού και τα οποία πρακτικά ενώνονται. Στο Χωριό μπορείτε να ανέβετε με ταξί ή καλυτερα μα λεωφορείο και αφού περάσετε την πλατεία με τις ταβέρνες να κατέβετε με τα πόδια από τη Καλή Στράτα- 500 τόσα σκαλιά. Αν αντέχουν τα κότσια και τα πόδια τολμείστε την ανάβαση... Στο κατέβασμα θα συναντήσετε το ομώνυμο μπαράκι με φοβερή μουσική και θέα στο λιμάνι ( ειδικά αν πάτε σούρουπο τα πράγματα είναι μαγευτικά). Στο Χωριό υπάρχει και το μαγαζί της Ενωσης Γυναικών που έχει παραδοσιακά προϊόντα- κακκουρα, γλυκό κουταλιού από άγριο νεράτζι, λικέρ φραγκόσυκο κλπ.Αλλοι οικισμοί είναι το Πέδι, ο Νημπορειός με σπίτια χτισμένα στην κυριολεξία πάνω στην θάλασσα και το μοναστήρι.
Γενικά το νησί είναι α) πανέμορφο από πλευράς οικισμών β) ακριβό σχετικά με άλλα νησιά γιατί έχει τουρισμό από ντόποιους και ξένους που έχουν το κατιτίς τους (σημειώστε ότι το εισητήριο με βάρκα για Νανού και Αγ. Γεώργιο έχει 12 ευρώ)γ) ανθρώπους φιλόξενους και λίαν εξυπηρετικούς( σε βαθμό που σου κάνει εντύπωση).
Δεν ξέρω πόσο βοηθάω με τα παραπάνω. Αν σας έπεισα και παρά τις δυσκολίες των καιρών προγραμματείστε να πάτε. Πιστεύω ότι η τελική σούμα θα είναι θετική...

_____________________________________________________________
photo by wikipedia.org
Αυτό το αρχείο εικόνας διανέμεται με τους όρους της άδειας Creative Commons / Αναφορά προέλευσης - Παρόμοια Διανομή 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-SA 3.0)
 

Attachments

canf

Member
Μηνύματα
735
Likes
218
Επόμενο Ταξίδι
Ολλανδία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γύρος Ισπανίας
Ευχαριστούμε για την εμπειρία σου που μοιράστηκες μαζί μας!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ονειρεμένο Ταξίδι
νότια αφρική
Βλάση η Σύμη αποτελεί έναν από τους νησιωτικούς προορισμούς που ονειρεύομαι να επισκεφθώ άμεσα! Οι πληροφορίες σου είναι πολύ χρήσιμες! Ευχαριστούμε!
 

wotan1975

Member
Μηνύματα
879
Likes
129
Επόμενο Ταξίδι
Πότε θα κάνει ξαστεριά...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Η.Π.Α.
Ωραια η Συμη (και το Συμιακο γαριδακι)!
 

vlasis18

Member
Μηνύματα
27
Likes
82
Κι εγώ σαφώς θα ξαναπήγαινα, εξακολουθώ όμως να έχω τις ενστάσεις μου για κάποια πράγματα...
Δικαίως το νησί έχει τουρισμό με οικονομική επιφάνεια (από Τούρκους με τα υπέροχα ξυλινα σκάφη ως Ρώσους, Αγγλους και Γάλλους οι οποίοι έχουν αγοράσει και σπίτια. Πως να πάει μια τετραμελής οικογένεια για μπάνιο στη Νανού ή στον Αη Γιώργη όταν πρέπει να πληρώσει μόνο για την μεταφορά 48 ευρώ; Πως να καθίσεις στις ταβέρνες του Γιαλού και να φας ψάρι, όταν τραπέζι δεν βρίσκεις, πληρώνεις σεβαστό ποσό και τρως ψάρι από ιχθυοκαλλιέργεια; ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ να αντιμετωπίζεσαι ...κάπως όταν αντιλαμβάνονται ότι είσαι Ελληνας...
Ας είναι! Η τελειότης άλλωστε φοβίζει...
 

jessamine

Member
Μηνύματα
14
Likes
8
Δεν έχω ολοκληρωμένη εικόνα για τη Σύμη καθώς έμεινα μόνο για 2 μέρες.Μου άρεσε πολύ το μέρος -λατρεύω την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αυτών των νησιών- αλλά δεν έμεινα ευχαριστημένη από τις παραλίες που είναι εύκολα προσβάσιμες από ξηρά (δυστυχώς βασιζόμασταν στις συγκοινωνίες του νησιού για τις μετακινήσεις μας). Πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ όμορφες παραλίες αλλά όπως ειπώθηκε από τον vlasis18 το κόστος για το καραβάκι ή για ενοικίαση μεταφορικού μέσου είναι υψηλό.
Αντιθέτως και παρ' όλο που είχα ακούσει τα ίδια πάνω-κάτω , μόνο καλά λόγια έχω να πω για την εξυπηρέτηση και τον επαγγελματισμό των συμιακών.
 

gabriella123

Member
Μηνύματα
13
Likes
0
Επόμενο Ταξίδι
Γαμηλιο ταξιδι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αγία Πετρούπολη
Παιδια να κανω μια ερώτηση?Συμη με παιδι 1,5χρονων θα ταλαιπωρηθω πολυ?Λογω του οτι καταλαβαινω οτι σχεδον παντου πας ειτε με τα ποδια ειτε με βαρκακι!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.666
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom