Μια στάση στην Άνδρο

canf

Member
Μηνύματα
735
Likes
218
Επόμενο Ταξίδι
Ολλανδία
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος Ισπανίας
Ή Άνδρος μοιάζει να έχει δύο πρόσωπα (μπορεί και παραπάνω) και αυτό διαπιστώνεται ακόμα και μετά απο λίγες ώρες σε δύο απο τα βασικά της, μα τόσο διαφορετικά, σημεία : το Μπατσί και τη Χώρα (την Άνδρο). Το τουριστικό ως το κόκκαλο Μπατσί. Την βαθιά αρχοντική χώρα. Έχει έναν δυναμισμό που βγαίνει ίσως απο τον αέρα της. Μοιάζει με γυναίκα που πάντα όμορφη μεν, σε κρατάει πάντα σε απόσταση δε. Μπορεί να σε αφήσει να βουτήξεις στα νερά της, μπορεί και όχι. Πάντα θα κρατάει κάποιο μυστικό πάντως, όσες φορές και αν την επισκεφτείς.

Πρόκειται για το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, μετά τη βασίλισσα Νάξο. Πλήθος κόλπων, ακρωτηρίων και όρμων συνθέτουν την ακτογραφία της. Έχει έντονη παρουσία του νερού με πολλές πηγές, ρέματα και χείμαρρους. Ένα νησί με μακρά ναυτική παράδοση.
Έχει και ένα μουσείο, ανάμεσα σε πολλά άλλα, καθώς η Άνδρος έχει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, το Μουσείο Γουλανδρή,την αφορμή και του δικού μου ταξιδιού.;)

Λόγω του καιρού δεν κατάφερα να πω οτι γνώρισα την Άνδρο...Γι'αυτό θα επικρατήσουν οι φωτογραφίες άλλωστε.

Μπατσί.

Εδώ συγκεντρώνεται η τουριστική δραστηριότητα του νησιού. Σφύζει απο τουρίστες, ακόμα και τον Σεπτέμβρη. και έχει την μεγαλύτερη ποικιλία σε καταλύματα. Έχει μια κεντρική παραλία η οποία ήταν μέτρια αλλά και έναν μικρό κολπίσκο παραδίπλα, στον οποίο έκανα κάθε μέρα τις σχεδόν μοναχικές
μου βουτιές σε κρυστάλλινα νερά! Ακόμα και yoga κατάφερα να κάνω!! :haha: Κυκλαδίτικη μοναξιά!

ai45.tinypic.com_5b3dww.jpg


Υπάρχουν και ωραία πράσινα στενοσόκακα στο Μπατσί αλλά και πολλές ακόμα μικρές παραλίες για όλα τα γούστα(Κυπρί, Στιβάρι, Αγία Μαρίνα και άλλες).

ai49.tinypic.com_jj01ug.jpg


ai49.tinypic.com_5af0vo.jpg


ai49.tinypic.com_w83imx.jpg


ai49.tinypic.com_34h6uzr.jpg


Απλώς έχουν λίγο υπερκαλυφθεί όλες οι ομορφιές σχεδόν του Μπατσιού απο την τουριστική και άχαρη στο μεγαλύτερο βαθμό ανάπτυξη του μέρους.

ai49.tinypic.com_2ptpd6t.jpg


Άνδρος

Η Άνδρος (χώρα), απο την άλλη, είναι ένας μικρός παράδεισος. Όμορφη αρχιτεκτονική, στενά περάσματα όλο χάρη και αρχοντιά και σχεδόν παντού στο βάθος θάλασσα. Το κύριο χαρακτηριστικό των κατοικιών της Άνδρου είναι πως πρόκειται για μονώροφα ή διώροφα οικοδομήματα που διαθέτουν ευρείες αυλές και μεγάλους εξώστες, οι οποίοι στηρίζονται σε κίονες ή καμάρες. Μου έκανε πολύ και καλή εντύπωση η σήμανση σε βασικά σημεία του με πολλές πληροφορίες για κάποιους ιστορικούς χώρους του νησιού.

Πρώτη στάση το Μουσείο Γουλανδρή. Από τα πιο όμορφα που έχω δει στην Ελλάδα και σίγουρα απο τα πιο τυχερά λόγω θέσης. Πάντα πίστευα πως οι χωροι τέχνης, οι χώροι που φιλοξενούν δημιουργίες καλλιτεχνών, οφείλουν να είναι και εκείνοι από μόνοι τους μια δημιουργία, κάτι το ξεχωριστό, κάτι λίγο μοναδικό. Από σεβασμό στους καλλιτέχνες ίσως... Πείτε το ιδιοτροπία μου, πείτε το λόξα, στάθηκα για λίγο να κοιτώ αυτά τα κτήρια πριν μπω μέσα. Έψαχνα να βρώ τι ήταν αυτό που τόσο ήσυχα και αρμονικά το καθιστούσε υπέροχο. Ίσως που έδενε αρμονικά με το μπλέ του Αιγαίου και το λευκό των Κυκλάδων, ή ακόμα περισσότερο που τα συμπλήρωνε.

ai49.tinypic.com_r7j5tf.jpg


Λίγα λόγια για το μουσείο:
Εγκαινιάστηκε το 1979 στη Χώρα του νησιού, που ήταν και η γενέτειρα του Βασίλη Γουλανδρή, στον οποίο ανήκει το μουσείο μαζί με την Ελίζα Γουλανδρή.
Αρχιτέκτονάς του ο Στάμος Παπαδάκης. Το 1986 το αρχικό κτήριο επεκτάθηκε για να καλύψει τις ανάγκες που όλο και αυξάνονταν και εγκαινιάστηκε η Νέα πτέρυγα απέναντι ακριβώς απο τη παλιά, τη μεγάλη σε ηλικία αλλά μικρή αδελφή. Η μόνιμη συλλογή φιλοξενεί γλυπτά του Τόμπρου κυρίως.
Αυτό το μουσείο-στολίδι έχει φιλοξενήσει πλήθος σημαντικών εκθέσεων στο παρελθόν με έργα Picαsso, Κandinsky, Giacometti, De Chirico, Rodin. Richier , Cesar , Degas., P .Klee, Monet, Van Gogh, Henry Moore, Joan Miro και άλλων.
Φέτος σειρά είχε ο σουρεαλισμός. Θα ήθελα πολύ να αναφερθώ και στην έκθεση:rolleyes:αλλά φαντάζομαι οτι θα βγώ εκτός θέματος και θα κουράσω.;) Ήταν πάντως μια εξαιρετικά προσεγμένη έκθεση!Ολοκληρώνεται στα τέλη
του Σεπτέμβρη.

Επόμενη το Ναυτικό Μουσείο, στο άκρο της παλιάς πόλης της Χώρας, στην πλατεία "Αφανούς Ναύτη".

ai49.tinypic.com_35id9uu.jpg


Ξεκούραση με γλυκό του κουταλιού κάτω απο τον ιστορικό πλάτανο της πλατείας απαιτείται. Ακριβώς εκεί βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου.

ai46.tinypic.com_9vedqf.jpg


Περιστερώνες σε διάφορα σημεία του νησιού.


ai47.tinypic.com_2zyl6yc.jpg


Η παραλία στο Παραπόρτι. χαρακτηρίζεται από βαθύτερα νερά και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω των θαλασσίων ρευμάτων που υπάρχουν, ειδικά όταν φυσά βόρειος άνεμος.

ai45.tinypic.com_2i0upl4.jpg


Τα πανέμορφα εκκλησάκια.

ai49.tinypic.com_20r6xav.jpg


ai45.tinypic.com_dcks3.jpg


ai50.tinypic.com_2qjxcf9.jpg


ai49.tinypic.com_sb7sjq.jpg


Έμεινα στο Villa Alexandros στο Μπατσί. Ευτυχία καθώς συνδυάζει χαμηλή τιμή, με άριστη εξυπηρέτηση και πανοραμική θέα!

Τα χειρότερα της Άνδρου
-οπλιστείτε με υπομονή αν δεν έχετε μεταφορικό μέσο και άν επισκέπτεστε το νησί Σεπτέμβρη. Τα Κτελ το λιγότερο θα σας απογοητεύσουν. Πολύ ελλιπείς οι συγκοινωνίες.
-οπλιστειτε με υπομονή με τους ανθρώπους. Δεν ξέρω αν έτυχε σε εμένα, αλλά έπεσα στους πιο αγενείς οδηγούς, μαγαζάτορες, υπαλλήλους που έχω συναντήσει ποτέ μου. Απο την άλλη οι κάτοικοι του νησιού ήταν γλυκήτατοι!
-οπλιστείτε με υπομονή για να βρείτε καλό φαγητό. Δυστυχώς δεν ξετρελάθηκα με πολλά. Το καλύτερο ταβερνάκι που βρήκα ήταν η ψαροταβέρνα Άμμος, στο Μπατσί (όπου ούτως ή άλλως κινήθηκα περισσότερο). Μεγάλες και λαχταριστές σαλάτες, ωραίο ψάρι.
-την βρήκα αρκετά ακριβή την Άνδρο...:roll:

Αυτά τα ολίγα και πάλι από εμένα και την πανέμορφη Άνδρο.

τέλος.;)

DSCN0626-foroym.jpg
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ωραία η εκδρομή σας! Υπέροχες φωτογραφίες, ειδικά η βασική της ιστορίας. Αυτό το γαλάζιο είναι εκθαμβωτικό...Τη yoga στην παραλία τη ζήλεψα, ομολογώ!:)
 

canf

Member
Μηνύματα
735
Likes
218
Επόμενο Ταξίδι
Ολλανδία
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος Ισπανίας
Σας ευχαριστώ πολύ κορίτσια!!:)
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.186
Μηνύματα
883.356
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom