Ουγγαρία 5ήμερο στη Βουδαπέστη!!

annouk

Member
Μηνύματα
9
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
Πραγα η Ιταλια
Γειά σας!!! Στη Βουδαπέστη πήγαμε το Σεπτέμβρη αλλά τώρα κατάφερα και κατάλαβα το μηχανισμό για να μπορέσω να ανεβάσω την ιστορία μου.Μείναμε πολύ ευχαριστημένοι απο το ταξιδάκι μας αυτό!Η πόλη αν κ πολύ τουριστική είναι πολύ όμορφη, ενδείκνυται δε για άνοιξη ή αρχές φθινοπώρου διότι δεν εχει τόσο κρύο και θέλει γενικώς το περπάτημά της.

Και ξεκινώ:

1η ημέρα

Φτάσαμε στη Βουδαπεστη στις 4.30 με την aegean airlines. Από ψηλα η πολη μας φανηκε αρκετα πρασινη, όπως αλλωστε οι περισσότερες ευρωπαϊκες πολεις. Πηραμε το λεωφορειο 200 Ε για τη μεταβαση μας στο κοντινοτερο σταθμο του μετρο KobanyaKispest και μετα κατευθυνθηκαμε προς το κεντρο της πολης για να φτασουμε στο σημειο διαμονης μας. Αφου τακτοποιηθηκαμε η ωρα ειχε παει 7 και ετσι δοκιμασαμε σε μια πολύ κοντινη μας παμπ ένα ωραιο σνακ κ πηραμε το δρομο για το κεντρο της πολης, περιπου 10 λεπτα οπό το ξενοδοχειο μας. Μέναμε πραγματικά στο κέντρο της πόλης, πίσω απο την εβραική συναγωγή (την οποία εν τελει δεν επισκεφθήκαμε) επί της οδού Kazinczy utca. Συγκρατήστε το όνομα του δρομου αυτού: το βράδυ μετατρέπεται σε ενα απο τα πιο ιν στέκια της πόλης. Πολύ ωραίο μεν αλλά με παρα πολύ θόρυβο το βράδυ, πράγμα για το οποιο δεινοπαθήσαμε στον ύπνο. Παντως μη παραλείψετε να δοκιμάσετε ζεστές και κρύες σουπες απο το μαγαζί Bors Gastrobar. Aπίστευτες σουπες και βρώμικα σαντουιτςhttp://www.tripadvisor.com.gr/Resta...Bors_Gasztrobar-Budapest_Central_Hungary.html. Χαμός απο νεολαία τα βράδια. Επίσης εκεί υπάρχει το φημισμένο club Szimpla Kert που μαζεύει πολύ πολύ κόσμο και είναι ενας εναλλακτικός τρόπος διασκέδασης, αφού στεγάζεται σε ενα ημιερείπιο και είνια κατι μεταξύ ημιυπαίθριου χώρου http://www.tripadvisor.com.gr/Attra...ws-Szimpla_Kert-Budapest_Central_Hungary.html

Τέλος, καναμε μια συντομη βολτα στο κεντρο της πολης στις πλατειες deacferenc και vorormarty ter και πηγαμε για υπνο.1η εντυπωση: αρκετα ζωντανη πολη και ομορφη.


2η ημερα


Ημερα αφιερωμενη στη Πεστη


Ξυπνησαμε αρκετα πρωι και ειπαμε να παμε στο Κοινοβουλιο. Φτανοντας εκει μαγευτηκαμε πραγματικα από τη θεα αυτου του υπεροχου κτισματος,το οποιο δεν χορταιναμε!!! από οσα ειχα διαβασει περιμενα για τη ξεναγηση ουρες χιλιομετρων,αλλα ημασταν μονο εμεις. Βγαλαμε εισιτηριο για ξεναγηση, σχετικα οικονομικο για τους πολιτες της Ε.Ε. Η ξεναγηση ηταν σε μιση ωρα, 9.45 η ωρα, οποτε συνεχισαμε τη περιηγηση γυρω από το Κοινοβουλιο κ όταν εφθασε η ωρα της ξεναγησης πραγματικα εκπλαγηκαμε καθως σε διαστημα μισης ωρας ο κοσμος που ειχε φθασει ηταν πάρα πολύς!

Ξεκινησε η ξεναγηση μας με πολλα πολλα σκαλια, ηταν σχετικα συντομη, μιση ωρα περιπου με βολτα σε συνολικα 3 αιθουσες κ διαφορους διαδρομους,μεταξυ αλλων κ στο σημειο που φυλασσεται το στεμμα των βασιλιαδων κατω από τον 96 μετρων τρουλο, αλλα αξιζε το κοπο.η χλιδη, η λεπτομερεια και ο πλουτος σε ολο του το μεγαλειο!!


Φυγαμε χορτασμενοι και επομενος προορισμος η Βασιλικη του Αγιου Στεφανου που είναι 10 λεπτα περπατημα από το Κοινοβουλιο. Φθανοντας εκει αντικρυσαμε το επιβλητικο αυτό κτιριο, αρκετα εντυπωσιακο, να ξεπροβαλει γυρω από μια μεγαλη πλατεια. Το εσωτερικο της ομορφο μεν αλλα δεν με ενθουσιασε όπως το εσωτερικο του Κοινοβουλιου. Εκει μπορεις να πληρωσεις για να κανεις επισκεψη στο θηραυροφυλακειο της εκκλησιας και επισης πληρωνεις για να πας στο τρουλο της εκκλησιας, σε υψος 96 μετρων ώστε να δεις τη πολη περιμετρικα. Εμεις αυτό πληρωσαμε και πηγαμε στο τρουλο. Η θεα ηταν απιστευτη, αξιζε το κοπο το εισιτηριο,απλως δεν ενδεικνυται σε οσους εχουν υψοφοβια και μπορει να μη το απολαυσουν τοσο. Το εισιτηριο ηταν φθηνο σχετικα, αν θυμαμαι καλα 1,5 ευρω το ατομο και αξιζει.

Γρηγορος καφες στο Gerbaudscafé,ένα παλιο και κλασσικο καφε της περιοχης Vorosmarty που ηταν πολύ ομορφα και αρχοντικα με διαχυτη τη μυρωδια της σοκολατας και της πραλινας.http://www.tripadvisor.com.gr/Resta...eviews-Gerbeaud-Budapest_Central_Hungary.html


Στη συνεχεια πηγαμε για φαγητο σε ένα εστιατοριο που ειχαμε δει κ ειχε γελιο, SirLancelot λεγεται και ειχαμε διαβασει σχετικα καλες κριτικες. Είναι λιγο μπουντρουμι, υπογειο αλλα το στυλ του είναι ότι σε ταξιδευει στην εποχη των ιπποτων και γενικα εχει ωραια ψητα κρεατα. Φαγαμε γκουλας και ένα πιατο με πατατες κ σουβλακι με λουκανικο κ κρεας. Ωραια ηταν , όχι όμως κατι το εξαιρετικο. Στο τελος λιγο μας εκνευρισε το γεγονος ότι υπηρχαν καποιες εξτρα χρεωσεις για το σταιλινγκ και τις πατατες του πιατου, που πουθενα δε τις ειδαμε γραμμενες. Και αυτό ηταν κατι που παρατηρησαμε όχι μονο εμεις αλλα και οι διπλανοι μας. Σαν εμπειρια εχει τη πλακα της παντως αν και είναι φουλ τουριστικό. Το βραδυ από ότι ακουσαμε εχει κ σοου με ιπποτες κτλ.

Ξεκουραση για τονωση δυναμεων κ βουρ παλι βολτα στη Πεστη και συγκεκριμενα στο νησι της Μαργαριτας. Εκει μπορειτε να νοικιασετε ειτε ποδηλατο ειτε τρικυκλο ειτε 4τροχα με πολλες θεσεις για πεταλι, γιατι αν δε θελετε να γυρισετε το νησακι πεζοι, αξιζει μια βολτα του με αυτά.εμεις Πηραμε 3κυκλο ποδηλατο (2 ατομα κανουν πεταλι) και ευχαριστηθηκαμε τη βολτα μας στο πανεμορφο αυτό νησι, καταπρασινο και γεματο πανεμορφους κηπους. Εκει μη παραλειψετε στην εισοδο του δεξια να δειτε καποια Dancingwaters, όπως λεγονται, που είναι πιδακες νερου που χορευουν με τη μουσικη αναλογως. Το προγραμμα είναι ανα ωρα αλλα ηταν υπεροχο!!

3η ημερα


Ξυπνησαμε ορεξατοι κ αποφασισαμε να παμε να δουμε τη περιβοητη κεντρικη αγορα της Βουδαπεστης.ειναι ένα παλαιο 3οροφο κτιριο, στυλ βαρβακειου αγορας αλλα πολύ πιο περιποιημενο και πιο μεγαλο, με το υπογειο του να πουλαει τουρσια και ψαρια, το ισογειο με τοπικα προιοντα (από κρεατα και λουκανικα, μεχρι παπρικες και ειδη σουβενιρ) και τον πρωτο του οροφο με εστιατορια και ειδη φολκλορ. Φαγαμε μπολικη ωρα εκει αλλα τη γυρισαμε ολοκληρη , νιωθωντας το παλμο της ζωης των ντοπιων.

Επειτα, ειχαμε αποφασισει να παμε να δουμε την Οπερα επι της λεωφορου Andrassy και τη πλατεια ηρωων, ένα μνημειο στο τελος της λεωφορου αυτης, πισω από το οποιο υπηρχαν τα λουτρα Tsetzenyi καθως και ένα μεγαλο παρκο (CityPark) και το επιβλητικο καστρο Varosliget.

Αφου ειδαμε την οπερα από εξω, (μεσα το εισιτηριο ηταν σχετικα ακριβο και μας εκνευρισε το γεγονος ότι θα πληρωναμε και αλλα χρηματα εφοσον θελαμε να τραβηξουμε φωτογραφιες- πιστευω όμως ότι αξιζει) , φυγαμε με το μετρο 1 και σταματησαμε στη πλατεια Ηρωων, ομορφη, μεγαλη πλατεια με κοντα καποια μουσεια .

Μετεπειτα πηγαμε στα λουτρα, πληρωνοντας περιπου 13 ευρω το ατομο-μαζι με καμπινα οπου είναι ενας μικρος χωρος να ξεντυθεις και να αποθηκευσεις τα πραγματα σου-διαφορετικα τα αφηνεις σε θυριδες. Ενώ σαν χωρος και παροχες φαινονταν ωραια, εν τέλει δεν ήταν κ πολύ καθαρά, ενώ ο κοσμος που υπηρχε ηταν υπερβολικά πάρα πολύς και γενικώς όχι οτι καλύτερο, με αποτελεσμα από τη πρωτη στιγμη να μετανιωσω που ξοδεψαμε τα λεφτα μας εκει. Οι εξωτερικες πισινες ηταν μεν ομορφες και ιδιως η δινη, αλλα οι λουομενοι ο ενας πανω στον άλλο. Στις δε εσωτερικες πισινες δεν υπηρχε χωρος να κατσεις να απολαυσεις το μπανιο σου, ενώ σε μια που μπηκαμε με θερμο νερο, αηδιασα πραγματικα βλεποντας κομματια απολεπισμενου δερματος να αιωρουνται (συγνώμη για την αηδία!!!)….. οποτε όπως καταλαβαινετε δε μειναμε παραπανω,απλως με τα ποδια περιηγηθηκαμε ώστε να δουμε ολο τον χωρο των λουτρων.

Επιστροφη στο σπιτι για ξεκουραση κ μετα βολτα στα τριγυρω από το ξενοδοχειο στενα ώστε να δουμε την νυχτερινη ζωη. Ολως τυχαιως συναντησαμε ένα στενο το οποιο ηταν κατι σαν ενας τεραστιος ενωμενος ακαλυπτος, στον οποιο υπηρχαν παρα πολλα μπαρακια, για ολων των ειδων τα γουστα, με ολο νεολαια!!ηταν απιστευτη η αισθηση του να κυκλοφορεις-εντελως τυχαια- μεσα στους ντοπιους νεους και να βλεπεις ότι η μορφη διασκεδασης τους μοιαζει παρα πολύ με τη δικη μας.ηταν Παρασκευη βραδυ και γινοταν ο πανικος, όπως αλλωστε και τη Πεμπτη το βραδυ.ο χωρος αυτος λεγετςι GozsduUdvar και αξιζει μια επισκεψη βραδινη, αν θέλετε να νιώσετε το παλμό της πόλης και το βράδυ. έχει μπαρακια και διαφορετικά μαγαζιά για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια.

4η ημερα

Ημερα αφιερωμενη στη Βουδα
Τα αξιοθεατα της Βουδας στην ουσια χωριζονται σε 2 περιοχες. Τη περιοχη του λοφου Γκελερτ και τη περιοχη του ναου Ματιας και του Βασιλικου παλατιου.

Εμεις περασαμε με το λεωφορειο 16 απο την deacferenc ter και σταματησαμε στη κεντρικη πλατεια που βρισκεται ο ναος Ματιας. Και αυτος επιβλητικος ναος, αλλα αν κ θελαμε πολύ ναμπoυμε μεσα δυστυχως το ωραριο τους κατά ένα περιεργο τροπο τα Σαββατα ηταν μεχρι τις 11.15 ανοιχτο. Πηραμε εισιτηριο για το πυργο των ψαραδων, που πραγματικα ήταν πανεμορφα.

Μετα καναμε μια βολτα μεχρι τη πυλη της Βιεννης στην άλλη πλευρα του λοφου αυτου και γυρνωντας περασαμε από την οδο των Λορδων που θεωρειται μια πολύ καλη συνοικια της περιοχης. Σημειωτεον, ακριβως στον παραλληλο δρομο προς τα δεξια στην ακρη του λοφου, υπαρχει μια πολύ καλυτερη οδος που είναι γεματη πρασινο και πολύ γραφικη, η οποια βλεπει προς τη πισω πλευρα της Βουδας.

Βρηκαμε και τον λαβυρινθο και αν κ το εισιτηριο δεν ηταν κ παμφθηνο ειπαμε να το δοκιμασουμε. Αν ειστε κλειστοφοβικοι μην το δοκιμασετε. Σαν εμπειρια, ειχε τη πλακα της,δεν είναι κατι που το συναντας συχνα. Δεν φοβασαι για την ακριβεια αλλα νιωθεις ότι εισαι κατω από τοσα μετρα στη γη, με διαφορους διαδρομους γυρω σου, και σε ορισμενα σημεια πληρες σκοταδι.. σε δε καποια αλλα σημεια, ηταν τετοιο το βαθος και το κρυο που η ανασα σου εβγαινε αχνη και κρυωνες για τα καλα!αν εχετε ορεξη για περιπετεια αξιζει να περιηγηθείτε.

Για καφε σταματησαμε σε ένα γωνιακο καφενειο, το γνωστο καφε Miro που εχει στους τοιχους του τους πινακες του γνωστου καλλιτεχνη Miroκαι γενικα είναι προσεγμενο μαγαζακι.

Η συνεχεια ηταν να πεταχτουμε μεχρι την άλλη πλευρα, αυτη της Πεστης, για μαμ στο Fakanal, ένα παραδοσιακο εστιατοριο εντος της αγορας που ανεφερα παραπανω, μιας και ειχαμε ακουσει διθυραμβικες κριτικες. Το φαγητο καλο - δε ξετρελάθηκα- και παραδοσιακο. Προσοχη, τα Σαββατα κλεινουν στις 3.

Επιστροφη στη πλευρα της Βουδας και αφου πηραμε το λεωφορειο 16 σταματησαμε για να ανεβουμε με το τελεφερικ προς τη πλευρα του Βασιλικου ανακτορου. Η διαδρομη με το τελεφερικ είναι συντομοτατη κ κατ εμε δεν αξιζε τα λεφτα της. Στο βασιλικο ανακτορο εχει καποια μουσεια , εάν ενδιαφερεστε για αυτα, εμεις ομως βγαλαμε παρα πολλες φωτο την θεα απεναντι, προς τη Πεστη που είναι απιστευτη καθως και καναμε βολτα γυρω από αυτά.

Ρωτωντας, τελικα δε πηγαμε στο λοφο του Γκελερτ, καθως μας ενημερωσαν ότι ηθελε περπατημα γυρω στο μισαωρο και φθανεις τελικα στη περιβοητη Citadella, δηλ. Ακροπολη. Κατά τα αλλα, ο λοφος του Γκελερτ εχει ένα μνημειο που το ειδαμε από μακρια και βεβαια στη κατω του πλευρα τα περιβοητα λουτρα γκελλερτ και το ομώνυμο ξενοδοχειο. Εκει αξιζει να πας μια βολτα εστω εξωτερικα να δεις το κτιριο και το ξενοδοχειο,πραγμα που καναμε.

Γυρισαμε στο ξενοδοχειο για ξεκουραση κ το βραδυ βγηκαμε παλι βολτα εχοντας ως σκοπο να βρουμε το περιβοητο παλατι Gresham που τωρα εχει γινει το γνωστο Fourseasons Hotel. Το βρηκαμε ευκολα και μπηκαμε κ τραβηξαμε κ φωτογραφιες χωρις καποιος να μας ενοχλησει. Αξιζει η βολτα στο εσωτερικο του κ με το παραπανω. Στο τελος για ποτακι πηγαμε στο NewYork Café που δεν είναι ακριβως στο κεντρο της πολης (χρειαζεται να παρεις το μετρο μεχρι τη γραμμη BlahaLujzaTer) αλλα ηταν το αποκορυφωμα της ημερας μας. Απιστευτη ομορφια, απιστευτη λεπτομερεια απιστευτα τα παντα. Νορμαλ τιμες για καφε κ ποτο. Αξιζει πραγματικα μια βολτα να περασετε από εκει.http://www.tripadvisor.com.gr/Resta...s-New_York_Cafe-Budapest_Central_Hungary.html

5η ημερα

Γρηγορη βολτα προς το Κοινοβουλιο και ξανα επισκεψη στο νησι της Μαργαριτας για βολτα πρωινη. Εάν είστε Κυριακή στη Βουδαπέστη και μένετε κοντά στην εβραική Συναγωγή μη παραλείψετε να πεταχτείτε στο Szimpla Kert (το μπαρ που αναφέρω την πρώτη ημέρα) το οποίο κάθε Κυριακή μετατρέπεται σε υπαίθρια λαική αγορά απο μικροπωλητές που πωλούν τα πάντα: απο τυρί, μανιτάρια, μούρα, τουρσιά (το νοστιμότερο τουρσί που έζω δοκιμάσει ποτέ το πήρα απο μια κυρία εκει πυο δεν ήξερε καν αγγλικά), ψωμί και οτι άλλο μπορέιτ ενα φανταστείτε. Και εμάς μας το είπε η κοπέλα που μας νοίκιασε το σπίτι.

Τέλος, γυρίσαμε στην Ελλαδίτσα μας....


TIPS

Γυριστε οσο μπορειτε πεζοι την πλευρα κατα μηκος του Δουναβη και ανεβειτε σε οσες γεφυρες δειτε μπροστα σας, η θεα τους είναι υπεροχη.

Πηγαιντε βολτα με κρουαζιεροπλοιο (εμεις δυστυχως δε προλαβαμε αλλα θεωρω ότι αξιζει).

Αν θελετε να αγορασετε σουβενιρ καντε πρωτα μι αναγνωριστικη βολτα, μπορειτε να βρειτε το ιδιο πραγμα πολύ πιο φθηνα.

Δοκιμαστε τα γνωστα σουβλιστα τσουρεκια , ένα παραδοσιακο γλυκο της περιοχης, που ψηνεται σε καρβουνα και μετα τυλιγεται ειτε με κανελλα, ειτε με κακαο ειτε με ορισμενες άλλες γευσεις.

Αφιερωστε 1-2 ημερες στη Βουδα και περισσοτερες στη Πεστη (προσωπικη αποψη), καθως το κεντρο της Βουδαπεστης θεωρω ότι είναι η Πεστη.

Για συναλλαγμα καντε ένα μικρο ποσο στο αεροδρομιο για τα πρωτα σας εξοδα.εχει σε πολλα σημεια συνναλακτηρια. Μην πατε μονομιας σε ένα κ ανταλλαξετε. Καντε μια γυρα στην αγορα. Εμεις το πιο συμφερον ανταλλακτηριο που βρηκαμε ηταν το westernunion που υπαρχει σε πολλα σημεια της πολης, με κεντρικο σημειο εκεινο της VorosmartyTer.

Τι να αποφύγετε:

Προσοχη στις τσαντες σας όταν περπατατε σε κεντρικους δρομους κ ιδιως στη Vaci utca.

Εξω από συναλλακτηρια συναντησαμε ένα περιεργο τυπο που μας ακολουθησε κ συνεχεια μας ρωταγε αν θελαμε συνναλαγμα. Αποφυγετε τους τετοιους επιμονους τυπους..

Να πληρωνετε καλυτερα σε φιορινια,συμφερει περισσοτερο παρα σε ευρω.


 

Attachments

Last edited by a moderator:

paefstra

Member
Μηνύματα
12.996
Likes
40.895
Αφου ειδαμε την οπερα από εξω, (μεσα το εισιτηριο ηταν σχετικα ακριβο και μας εκνευρισε το γεγονος ότι θα πληρωναμε και αλλα χρηματα εφοσον θελαμε να τραβηξουμε φωτογραφιες- πιστευω όμως ότι αξιζει) ,
Έχω ακριβώς την αντίθετη εντύπωση. Έκλεισα 2 εισιτήρια για την Όπερα της Βουδαπέστης σε θεωρείο με 1,5 ευρώ το ένα, τα οποία τελικά χάρισα γιατί έκλεισα δύο άλλα σε καλύτερες θέσεις με 3 ευρώ. Που το είδες το ακριβό;
 

annouk

Member
Μηνύματα
9
Likes
12
Επόμενο Ταξίδι
Πραγα η Ιταλια
τα εισιτήρια γνα τα παρακολουθήσεις παράσταση γενικώς ήταν πολύ φθηνά, αλλά εμείς δε βρήκαμε κάποια παράσταση που να παίζει τότε επειδή τελείωναν οι ημέρες μας. όμως τα εισιτήρια για ξενάγηση και ξεχωριστό ποσό για να τραβήξεις μόνο φωτογραφίες θυμάμαι οτι μου φάνηκαν πολλά, χωρίς όμως να θυμάμαι ακριβώς το ποσό. Αλλά με νευριάζει αυτή η λογική, μπες δες αλλά οι φωτογραφίες ξεχωριστή χρέωση και γι΄αυτό δε το επιλέξαμε.
 

katerinaki10

Member
Μηνύματα
17
Likes
3
Έχω ακριβώς την αντίθετη εντύπωση. Έκλεισα 2 εισιτήρια για την Όπερα της Βουδαπέστης σε θεωρείο με 1,5 ευρώ το ένα, τα οποία τελικά χάρισα γιατί έκλεισα δύο άλλα σε καλύτερες θέσεις με 3 ευρώ. Που το είδες το ακριβό;
πως βρηκες αυτες τις τιμες? εγω που μπαινω να βρω εισητηρια μου βγαζει 40 ευρω το ατομο.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.034
μπορεις να μου πεις απο τις μπλε επιλεγμενες θεσεις ποια θα ηταν καλυτερη για να παρακολουθησουμε?
Μια φορα πηγα...δεν γνωριζω ποια ειναι η καλυτερη για την συγκεκριμενη οπερα...αλλα αν μου ελεγαν να διαλεξω,θα πηγαινα στη θεση,δεξια οπως κοιταζεις,
κεντρικο μπαλκονι,σειρα 3.Καλα να περασεις...
 

katerinaki10

Member
Μηνύματα
17
Likes
3
Μια φορα πηγα...δεν γνωριζω ποια ειναι η καλυτερη για την συγκεκριμενη οπερα...αλλα αν μου ελεγαν να διαλεξω,θα πηγαινα στη θεση,δεξια οπως κοιταζεις,
κεντρικο μπαλκονι,σειρα 3.Καλα να περασεις...
σε ευχαριστω πολυ!!
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.164
Μηνύματα
882.622
Μέλη
38.879
Νεότερο μέλος
Τonia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom