Δουλειές..

Boxeraki

Member
Μηνύματα
187
Likes
182
Επόμενο Ταξίδι
Χαβάη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλασκα
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το θέμα που καίει τους περισσότερους που ενδιαφέρονται να έρθουν εδώ..Δουλειά στην NY..

Να τονίσω το εξής..ότι γράψω είναι καθαρά η δική μου ματιά..
θέλω να πιστεύω ότι στα περισσότερα είναι αντικειμενική..
και μέσα στον μέσο όρο..
επίσης είναι και εμπειρίες που βλέπω από άτομα που έρχονται καθημερινά
τολμώ να πω και τι συμβαίνει σε αυτούς..
ο καθένας βέβαια έχει την δική του αντίληψη και μπορεί να κρίνει ανάλογα..

πάμε λοιπόν..

Θα ξεκινήσω με κάτι που ακούω συχνά..
δεν υπάρχουν δουλειές πλέον και τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα..
θα συμφωνήσω εν μέρει..όμως περισσότερο διαφωνώ..
(δεν μιλάω για το πόσο εύκολο είναι να έρθει κάποιος εδώ και να κάνει μια αρχή χωρίς καμιά απολύτως βοήθεια..αυτό είναι άλλη κουβέντα και θα την κάνουμε άλλη στιγμή)..η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που όταν αναλύουμε αυτό το δεν υπάρχουν δουλειές..αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι..π.χ..μου λέει ένας φίλος ότι τα ίδια χρήματα έκανε και πριν 7-8 χρόνια..αλλά τότε γέμιζε δυο καλάθια σουπερμάρκετ με 80 δολάρια..
ενώ τώρα για ένα θέλει 300 δολάρια..νομίζω ότι αυτό λίγο πολύ συμβαίνει παντού πλέον..και σίγουρα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δουλειές..


Οι ρυθμοί στις δουλειές στην NY χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές τρελοί..
αυτό συμβαίνει για τον πολύ απλό λόγο..ανταγωνισμός..
δυστυχώς αλλά και ευτυχώς αν δεν είσαι ανταγωνιστικός
σε αυτή την πόλη έχασες..είτε είσαι το τελευταίο γρανάζι είτε κάτι πολύ περισσότερο καραδοκούν πίσω από εσένα χιλιάδες υποψήφιοι για να σου πάρουν την δουλειά..μονιμοποίηση και ότι και αν κανεις δεν σε κουνάει κανείς..εδώ δεν υπάρχει..! προς θεού δεν λέω ότι όλα δουλεύουν ρολόι και δεν υπάρχουν αδικίες..αλλά αναλογικά με το μέγεθος της πόλης του κόσμου της τρέλας που επικρατεί..τολμώ να πω ότι τα περισσότερα πράγματα δουλεύουν παραπάνω από ικανοποιητικά..Σε άλλη κουβέντα θα αναλύσω 3-4 περιστατικά που μου έχουν τύχει σε δημόσιες υπηρεσίες..και πόσο ξένο μου φάνηκε σε σχέση με Ελλάδα..

Ερχόμενος λοιπόν κάποιος άνθρωπος χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πτυχίο..θα βρει αρκετά μαγαζιά που ζητάνε διάφορες ειδικότητες..τα περισσότερα αν δεν έχεις κάποιον γνωστό να σε συστήσει θα ζητήσουν ένα βιογραφικό..ανάλογα την θέση εξαρτάται και η επισημότητα και πόσο θα δώσουν σημασία σε κάποιες λεπτομέρειες..πχ αν θέλουν κάποιον πωλητή ζητάνε αντίστοιχη προϋπηρεσία και δεν πειράζει κανέναν αν το βιογραφικό σου λέει ότι δούλευες στην Ελλάδα σε αντίστοιχη δουλειά..αν είναι για κάτι πιο σοβαρό όμως θα περάσεις πιο "αυστηρό έλεγχο" και μπορεί να μην τους κάνει το ότι απλά έκανες την ίδια δουλειά σε ένα X μέρος εκτός χώρας..

Αρα..δουλειά θα βρεθεί..αν σου κάνει πολύ η λίγο εξαρτάται...αλλα όπως είπαμε μονιμοποίηση δεν υπάρχει..δεν σου κάνει φεύγεις πας για άλλα..ζωντανό παράδειγμα..φίλος που ήρθε πριν 4 μήνες έχει αλλάξει 3 δουλειές..πριν λίγες μέρες βρήκε κάτι που είναι περισσότερο στα μέτρα του..μετά από 4 μήνες λοιπόν μπορεί να πει ότι ίσος ξεκινάει κάτι που του αρέσει..

Το οικονομικό κομμάτι είναι πολύ σχετικό..τα δικά μου μάτια έχουν δει άτομα που παίρνουν 7.5 την ώρα..αλλά και άτομα που παίρνουν 350$ το οχτάωρο..επίσης πάρα πολλές δουλειές είναι με ποσοστά επί των πωλήσεων..η ασφάλιση είναι ένα αρκετά σημαντικό θέμα αλλά από όσο γνωρίζω σε πολλές δουλειές την αποφεύγουν πληρώνοντας σε cash και αποφεύγοντας χαρτιά πρόσληψης..(βέβαια το να σου κάνει πρόσληψη προϋποθέτει ότι πρέπει να έχεις και τα ανάλογα χαρτιά..για αυτό πολλά άτομα δεν διεκδικούν κάτι πάνω σε αυτό)..

αυτά λοιπόν όσον αφορά άτομα χωρίς κάποιο χαρτί...

Όσον αφορά άτομα με κάποιο πτυχίο τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα..γιατί οι θέσεις αυτές συνήθως προϋποθέτουν κάποια πράγματα που είναι σημαντικά..εμπειρία..αναγνώριση πτυχίου και βέβαια να έχεις χαρτιά..
επίσης θα έλεγα ότι δουλειές υπάρχουν..από τις παρέες μου δεν υπάρχει ούτε ένας που να είναι άνεργος..μου λένε ότι σίγουρα είναι διαφορετικά πλέον τα πράγματα..κάποια άτομα έχασαν πολύ καλές θέσεις που είχαν και έμειναν
και άνεργοι 3-5 μήνες μέχρι να βρούν κάτι που ήθελαν..όμως δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα..

Ζωντανό παράδειγμα εταιρία που δουλεύει δικός μου άνθρωπος ζητάει συνέχεια άτομα με μισθό που μπορεί να φτάσει τα 6000$ προ φόρων και άνευ ασφάλισης..και βέβαια υπάρχουν δουλειές με περισσότερα και με λιγότερα..

Γενικά θα έλεγα ότι είναι μια πόλη που έστω και με μεγάλες διαφορες από το παρελθόν υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες..

Αυτά είναι μια γενική ανάλυση και δεν σημαίνει τίποτα άλλο από την δική μου ματιά..δεν παρακινώ κανέναν είτε να γίνει παράνομος είτε να έρθει εδώ γιατί όλα είναι εύκολα..προφανώς και υπάρχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις όπως και παρα πολλές δυσκολίες..θα γράψω και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισα εγώ..
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.712
Likes
14.779
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία,Λουμπλιάνα,Μπλέντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
και μόνο για το χρόνο που αφιέρωσες να μας γράψεις μερικές πληροφορίες,σ'ευχαριστούμε πολύ.γίνε όμως αν θέλεις πιο συγκεκριμένος με παραδείγματα,αν γνωρίζεις βέβαια.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Ευχαριστούμε πολύ για το κείμενο, keep them coming!
 

jokos_31

Member
Μηνύματα
73
Likes
5
Επόμενο Ταξίδι
Αυστρια
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδια
Sorry που το ξεθαβω παλι... Αλλα θελω να ρωτησω τον Boxeraki μετα απο 3 χρονια ακομα ισχυουν αυτα που εγραψε στο πρωτο post?
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.542
Likes
8.031
Sorry που το ξεθαβω παλι... Αλλα θελω να ρωτησω τον Boxeraki μετα απο 3 χρονια ακομα ισχυουν αυτα που εγραψε στο πρωτο post?
Ακόμη και να ισχύουν,το μεγάλο πρόβλημα είναι με τι χαρτιά πας Αμερική;με την εστα που μπορείς να μείνεις μόνο 3 μήνες;και άντε και βρήκες δουλειά;ποιός θα σου κάνει πρόσληψη(χαρτούρα και κάποια χρήματα)για να μπορεσει ένας έλληνας να βρεί δουλειά,ενώ πιθανον την δουλειά σου την κάνουν και ντόπιοι...εκτός αν έχεις μία εξιδίκευση...
 

arabickostas

Member
Μηνύματα
461
Likes
1.501
Θα ήθελα να μεταφέρω την μικρή ομολογουμένως εμπειρία μου μέχρι τώρα στο θέμα , καθότι μένω μόνιμα στις ΗΠΑ εδώ και ένα χρόνο. Το βασικό που πρέπει να ξακαθαρίσουμε πρώτα απ' όλα είναι ότι η κάθε πολιτεία έχει τελείως διαφορετικά εργασιακά δεδομένα , ευκαιρίες , απολαβές κτλ. Συνήθως στις μεγάλες πόλεις όπου το κόστος ζωής είναι μεγαλύτερο ( ΝΥ, Λος Αντζελες , Σικάγο, Φιλαδέλφεια , Ουάσιγκτων, Βοστώνη κτλ) οι δουλειές είναι πολύ περισσότερες αλλά ταυτόχρονα και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.

Όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης το οποίο έχει αναλυθεί αρκετά εδώ πλέον η δυνατότητα μετακίνησης στις ΗΠΑ έχει γίνει υπερβολικά δύσκολη. Ακόμα και με status φοιτητικής βιζα δεν είναι δεδομένη η σίγουρη εύρεση sponsorship μετά το πέρας των σπουδών.

Γενικά η αίσθηση που έχει κανείς όταν αναζητά εργασία είναι ότι δουλειές υπάρχουν "άπειρες". Άλλωστε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ επισήμως είναι 4,7-4,9 %.Βέβαια παρότι οι Αμερικάνοι όντως νοσταλγόυν επόχες Προεδρείας Ρίγκαν και Κλίντον κάποια χρόνια πίσω τα πράγματα δεν είναι όυτε τραγικά άλλα ούτε και τέλεια. Δεν είναι τραγικά γιατί δεν υπάρχει σχεδόν μαγαζί εμπορικό που να μην έχει απέξω ταμπέλα "Hiring now".

Απ την άλλη δεν είναι και τέλεια γιατί όπως διαπιστώνει κανείς εύκολα πολλές από τις "άπειρες" δουλειες αφορούν ωριαία ή συγκεκριμένου χρόνου σύμβαση (contract) και όχι full time θέση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια αρκετών από τα εργασιακά benefits που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ όπως προγράμματα 401Κ (παραπλήσιο με το ελλήνικο εφάπαξ), δίδακτρα σε σχολεία και πανεπιστήμια, άδεια επί πληρωμή κτλ.

Συνήθως οι δουλειές με ωριαίες απολαβές απευθύνονται σε ανειδίκευτους και εκεί οι κατώτατες αμοιβές ορίζονται ανα πολιτεία. Βέβαια με το κόστο ζωής στα ύψη στις μεγάλες πόλεις οι ανιδείκευτοι γενικά δεν έχουν τις τεράστιες οικονομικές απολαβές που φανταζόμαστε στην Ελλάδα ότι έχουν οι Αμερικάνοι. Δουλεύοντας με ένα πτυχίο και με μια ειδικότητα τα πράγματα πιθανόν να είνα ικαλύτερα. Ισότιμη δυσκολία όπως προανέφερα στην εύρεση εργασίας , άλλα σίγουρα καλύτερες απολαβές.

Τα πτυχία από άλλες χώρες εύκολα αναγνωρίζονται και αξιολογούνται από ειδικά κέντρα οπότε μετράνε ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ εδώ. Άλλωστε ενα κοινό χαρακτηριστικό του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις είναι η πολυπολιτισμικότητα. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει , ανάλογα με την οικονομική δυανατότητα του καθενός , είναι η ευκολία του να κάνεις κανείς ένα μεταπτυχιακό ή κάποια χρήσιμα πιστοποιητικά και εκπαιδεύσεις. Πολλές εταιρίες επιδοτούν τέτοια έξοδα ενώ ο δανεισμός για τέτοιο λόγο εφόσον υπάρχει εργασία και καθαρό ιστορικό , είναι σχετικά εύκολος.

Σε γενικές γραμμές τα εργασιακά δεδομένα είναι καλά στις ΗΠΑ. Να διευκρινίσω ότι μιλάω έχοντας μονάχα ζήσει στο Σικάγο και ελάχιστα στην πολιτεία της Ιντιάνα και βλέποντας τα πράγματα από την δική μου οπτική γωνία.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.575
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom