Ισπανία Σαν πεζοπόρος που ψάχνει την ψυχή του στο Camino De Santiago και μετράει την αντοχή του

va5ilis

Member
Μηνύματα
125
Likes
1.251
Ονειρεμένο Ταξίδι
Το Εβερεστ
Περιεχόμενα

Αποφασισα να γραψω για το Camino De Santiago για να βαλω το μικρόβιο σε μερικους travelostorites και να πανε να περπατησουν αυτή την υπεροχη διαδρομη.



Τι ειναι το Καμινο:

Ειναι ενα ‘προσκυνημα’ που καταληγει στο καθεδρικο ναο του Αγιου Ιακωβου(Santiago) στη Γαλικια της Ισπανιας. Η παραδοση το εχει οτι μετα το θανατο του Χριστου ο Ιακωβος εφτασε μεχρι την Ισπανια για να μεταφερει το χριστιανισμο. Όταν λοιπον πεθανε το σωμα του μεταφερθηκε με ένα καραβι το οποιο επεσε σε θαλασσοταραχη και ναυαγησε. Το σωμα του όμως βρεθηκε αθικτο στην ακτη μαζι με κοχυλια. Ετσι το κοχύλι εγινε το σύμβολο του Αγιου Ιακωβου αλλα και του καμινο.

Εδω να πουμε οτι καποιοι προκυνητές το κάνουν για καθαρα θρησκευτικους λόγους, καποιοι αλλοι για πνευματικούς (spiritual) και κάποιοι άλλοι απλα πηγαινουν σαν τουριστες. Υπαρχουν πολλοι δρομοι οι οποιοι ολοι καταληγουν στον καθεδρικο ναο αλλα ο πιο δημοφιλης και γνωστος ειναι το Camino Frances που ξεκιναει λιγο μεσα απο τα γαλλο- ισπανικα συνορα (στην πλευρα της Γαλλιας) στο Jean Pied Du Port. Το συνολικο μηκος ειναι περιπου 790χμ και συνηθως παιρνει 30 μερες η περισσοτερο για να ολοκληρωθει αναλογα με τον ρυθμο τους καθενος. Καποιοι επιλεγουν να κανουν συγκεκριμενα κομματια από αυτή την διαδρομη από 3 μερες μεχρι 2 μηνες αναλογα με τον χρονο που διαθετει κανεις.


Τι Χρειαστηκα :

ΚΑΛΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ (δυο νουμερα μεγαλύτερα, όχι ένα αλλα δυο !!! και να είναι φορεμενα)
Αδιαβροχα, 3 αλλαξιες ρουχα, υπνοσακο (αν και ξεκινησα χωρις).
Δωρεαν Εφαρμογες Κινητου:
1.Maps.me (offline χαρτες με διαδρομες που παρουσιαζονται με υψομετρικη διαφορα )
2. Camino Pilgrim Frances (αποστασεις μεταξυ των πολεων και προγραμμα ανα ημερα)
Το πιο χρησιμο forum που βρηκα με πληροφοριες ηταν το www.caminodesantiago.me


Πως προετοιμαστηκα:

Απλα δεν προετοιμαστηκα. Θα εκανα προετοιμασια και μαλιστα με το σακιδιο και όλα αυτά τα ωραια που εισαι σιγουρος πως θα κανεις πριν ένα ταξιδι και τελικα δεν τα κανεις ποτε. Δεν πειραζει γιατι δεν είναι και απαραιτητο. Θα ‘φορμαριζομουν’ στο καμινο. Καλο είναι τις πρωτες μερες να μην ζορισεις τον εαυτο σου. Ένα πραγμα που καταλαβα είναι ότι εχει διαφορα να κανεις μια πορεια 25χμ μια Κυριακη και είναι διαφορετικο να κανεις 20-30χμ κάθε μερα για μια εβδομαδα η για 30 μερες. Η κουραση δρα συσσωρευτικα και το σωμα δεν προλαβαινει να ξεκουραστει.

Η Διαμονη:

Οι προσκυνητες μενουν στα albergues που είναι ξενωνες κατά μηκος της διαδρομης. Το κοστος είναι από 5 εως 12 ευρω περιπου. Υπαρχουν δυο ειδων τα ‘δημοτικα’(municipal) και τα ιδιωτικα. Συνηθως τα δημοτικα είναι πιο φτηνα αλλα και εχουν πιο βασικες εγκαταστασεις. Εξαιρεσεις υπαρχουν όπως το albergue στο Roncesvalles που είναι φανταστικο και ολοκαινουριο. Ένα αλλα ειδος είναι τα donativo (με δωρεα) στα οποια αφηνετε ότι προερειστε.

Στα albergue νοικιαζεις ένα κρεβατι για μια νυχτα με κοινοχρηστα μπανιο και τουαλετα. Τα περισσοτερα εχουν κουζινα για να μαγειρεψεις και πλυντηριο/στεγνωτηριο. Υπαρχουν και μικρα ξενοδοχεια για οποιον θελει να είναι λιγο πιο ιδιωτικα.

Φαγητο - Ποτο:

Το φαγητο είναι πολύ φτηνο στην Ισπανια. Για παραδειγμα με 3-4 ευρω μπορεις να φας ένα βασικο πρωινο με το καφεδακι σου. Με 8-12 ευρω μπορεις να φας ένα δειπνο για προσκυνητες το οποιο προσφερεται από τα περισσοτερα εστιατορια και καποιες φορες και από τα albergue. Η πιο καλη και φτηνη λυση είναι να παρεις πραγματα από ένα σουπερ μαρκετ και να μαγειρεψεις. Ειδικα αν ειστε πολλα ατομα αυτή είναι η καλυτερη και η οικονομικοτερη λυση.

Το κρασι στην βορεια Ισπανια είναι εξαισιο. Ένα από τα καλυτερα κρασια που εχω πιει ποτε ηταν ένα μπουκαλι που το διαλεξε ενας συνοδοιπορος γιατι ηταν σε προσφορα 1.5 ευρω στο σουπερ μαρκετ. Συνηθως με 3 ευρω επαιρνες πολυ καλο κρασακι(μπουκαλι όχι ποτηρι).

Υπαρχουν πολλα μινι μαρκετ και πλανοδιοι που στηνονται σε κομβικα σημεια στο μονοπατι και πουλανε φρουτα, σνακς και νερο οποτε υπαρχει καλος ανεφοδιασμος.

Το μονοπάτι:

Το καμινο είναι σηματοδοτημενο με βελακια και με το συμβολο του Αγιου Ιακωβου το κοχυλι και είναι πολύ δυσκολο να χαθεις. Εγω το καταφερα J αποροφημενος σε μια κουβεντα για το ποιος είναι καλυτερος, ο Μεγας Αλεξανδρος η ο Καισαρας με ένα Ιταλο.

Το τεραιν μπορει να είναι χωμα, ασφαλτος, πλακες πεζοδρομιου η χορταρι. Το μονοπατι σε καποια σημεια είναι πανω στο βουνο αλλα άλλες φορες κατεβαινει διπλα σε δρομου που περνανε αυτοκινητα. Καποιες άλλες φορες πρεπει να περπατησεις στην λωριδα εκτατης αναγκης πανω στον δρομο (όχι συχνα). Άλλες φορες περνας μεσα από τους στενους δρομους ομορφων χωριων και άλλες από τις κεντρικες λεωφορους μεγαλων πολεων.

Τι μου αρεσε:

Να βλεπω από μακρια το καμπαναριο του επομενου χωριου και να λεω να εκει πρεπει να φτασω και θα πιω ένα καφεδακι. Όλα τα χωρια εχουν εκκλησια και το υψηλοτερο σημειο είναι το καμπαναριο της εκκλησιας. Καποιες φορες εχουν και φωλιες πελαργων που μου θυμιζε το μερος μου.

Η εισοδος στις μεγαλες πολεις λες και εισαι ρωμαιος αυτορατορας που γυρναει μετα από θριαμβο σε μακρινες χωρες. Όχι δεν εισαι πανω σε αρμα και δεν σερνεις ελεφαντες και λιονταρια πισω σου αλλα εχεις κατακτησει άλλο ένα κομματι της διαδρομης και περνας κατω από την κεντρικη πυλη. Είναι ωραιο το συναισθημα.

Να περπαταω με βροχη και να μυριζω το χωμα και να χανομαι στις σκεψεις μου. Επισης να περπαταω κατω από σειρες με μεγαλες καστανιες και να πεφτουν τα καστανα γυρω μου.

Όταν επαιζε το mp3 player μου ένα κομματι που μου αρεσε και βρισκομουν σε ενα ομορφο μερος. Ηταν καποιες στιγμες που ενιωθες ότι δεν περπατας αλλα πετας.

Οι συζητησεις στο βραδινο τραπεζι και τα πειραγματα.

Μετα από μια κουραστικη μερα να νιωθεις καθαρος, να εχεις βγαλει τα παπουτσια που φορας για καμια 10 ωρες και να κατεβαζεις το αιμα του κυριου υμων μετα την κουραση της μερας.


Τι Δεν μου αρεσε:

Οι πρωινοι τυποι στο albergue που σηκωνονταν 2 ωρες πριν φεξει και ανοιγαν τον φακο του κινητου και εκαναν φασαρια. Που πας ρε καραμητρο ακομα δεν εφεξε. Δεν θα βλεπεις την τυφλα σου εκει εξω.

Οι κοριοι που μου ρουφουσαν το αιμα μερικα βραδια αλλα πιο πολύ ότι επρεπε να βαλω όλα μου τα ρουχα στο πλυντηριο/στεγνωτηριο για να τους ξεφορτωθω και εχανα ωρες σε αυτή την διαδιασια.

Η χοσπιταλερα(υπευθυνη) που δεν με αφησε να κατσω μια μερα να ξεκουραστω όταν το ποδι μου πονουσε και κουτσαινα. Μου ειπε με ένα υφακι ότι το φαρμακειο είναι στην άλλη γωνια, να παω να παρω αλοιφη. Βεβαια θυμωσα τοσο πολύ που ξεκινησα να περπαταω και όταν ζεσταθηκα ενιωσα καλυτερα και εκανα 17χμ εκεινη την μερα. Τωρα που το ξανασεφτομαι αν με αφηνε να μεινω θα εχανα μια μερα αρα ηταν καλο που με εδιωξε. Θα το αφησω όμως σε αυτά που δεν μου αρεσαν γιατι δεν εχω πολλα σε αυτή τη κατηγορια.


Περιεργα:

Υπαρχει ένα οινοποιειο το οποιο από εξω εχει δυο βρυσακια και μπορεις να γεμισεις το παγουρινο σου με κρασι δωρεαν. Εμεις περασαμε από εκει Κυριακη βραδυ και το προηγουμενο βραδυ το ειχαν τελειωσει ολο οι αλητες :p.

Οι ισπανοι είναι τρελοι για το jamon(ζαμπον). Εχουν διαφορα ειδη. Ένα βραδυ λοιπον εκει που περπατουσαμε ειδαμε ένα κοκκινο χαλι και κοσμο να μαζευεται οποτε πηγαμε και εμεις να δουμε τι συμβαινει. Ειδαμε καποιες ωραιες κοπελιτσες να καθονται μεσα στην βιτρινα και φαινονταν κατι σαν καλλιστεια. Πηραμε λοιπον μια καλη θεση και περιμεναμε να απολαυσουμε το θεαμα. Εκπληκτοι μετα από λιγο συνηδειτοποιησαμε ότι δεν ηταν αυτό που νομιζαμε αλλα διαφημιζαν κρεατα. Οι κοπελιτσες λοιπον κρατουσαν δισκους με διαφορα κρεατα και εκαναν πασαρελα με τον δισκο στα χερια. Μας φανηκε πολύ αστειο ειδικα όταν ενας από τους ιταλους αναφωνησε «Que carne! Μα τι κρεας!» προφανως αναφερομενος σε αυτό που ηταν πανω στο δισκο και όχι αυτό από πισω του. Η εννοουσε το αντιστροφο; Δε ξερω μπερδευτηκα :)

Γνωρισα ατομα που ειχαν ξεκινησει να περπατανε από το σπιτι τους στην Γαλλια, Βελγιο, Γερμανια και Αυστρια. Η κοπελα από την Γερμανια περπατουσε με το σκυλακι της και θα εκανε τελικα περιπου 2500χμ. Μου ελεγε στην αρχη ότι περπατουσε με ένα σακιδιο περιπου 20 κιλα(που είναι παρα πολλα εγω ημουν με 8 κιλα). Ειχε την σκηνη, 6 λιτρα νερο για το σκυλακι και αυτή και τα πραγματα τους. Επισης ειχε ειδικα παπουτσακια για τα πελματα του σκυλου γιατι καιγονταν το καλοκαιρι. Εγω την γνωρισα στο πλυσταριο γιατι ηταν το μονο μερος που την αφησαν να κοιμηθει με τον σκυλο. Ηταν φθινοπωρο και ειχε κρυο τα βραδια οποτε δεν μπορουσε να χρησιμοποιησει την σκηνη.

Τι Εμαθα:

Στο ταξιδι θα γνωρισεις πολλους ανθρωπους αλλα οι φιλιες που θα κανεις στην αρχη του ταξιδιου είναι οι πιο δυνατες και κατά πασα πιθανοτητα θα μεινουν μαζι σου μεχρι το τελος. Καπως ετσι δεν είναι και στην ζωη?

Ο ανθρωπος δεν θελει πολλα πραγματα για να είναι ευτυχισμενος.

Το περπατημα είναι μια από τις καλυτερες μεθοδους διαλογισμου.

Αφησα πολλα πραγματα πισω μου. Αφησα τις ακριβες μου ορειβατικες μποτες που επρεπε να τις κουβαλαω για 3 μερες πριν να παρω την αποφαση να τις αφησω αφου μου μαυρισαν 2 νυχια. Ξεχασα και καποια ρουχα και στενοχωρεθηκα πολύ όταν το καταλαβα γιατι μου αρεσαν πολύ. Επισης αφησα πισω και μερικες σκεψεις. Τελικα από όλα αυτά καταλαβα ότι ειτε δεν τα χρειαζομουν ειτε μπορουσα να ζησω χωρις αυτά.

Δεν θα ξανακοροιδεψω γερμανο τουριστα το καλοκαιρι με σανδαλο και καλτσα. Είναι με διαφορα τα πιο ανετα υποδηματα που φορεσα και μπορεσα να συνεχισω το περπατημα με τις φουσκαλες στα πελματα. Εκανα περιπου 200χμ με αυτά τα ‘λαστιχα’ και τα συνιστω ανεπιφυλακτα.

Ωραιος και ευκολος είναι ο ισιος δρομος αλλα τα καλυτερα μερη, αυτά τα οποια αξιζουν, είναι συνηθως στις ανηφοροκατηφορες.

Buen Camino η αλλιως καλο δρομο!

Σημειωση: Ο τιτλος είναι από το τραγουδι των Active Member Βαστα
 
Last edited:

va5ilis

Member
Μηνύματα
125
Likes
1.251
Ονειρεμένο Ταξίδι
Το Εβερεστ
Και μερικες φωτογραφιες...

20161003_162319.jpg

St Jean Pied Du Port - Η Αφετηρια του Camino Frances στη Γαλλικη μερια των Πυρηναιων.

20161004_084530_HDR.jpg

Ειπαμε οι ομορφιες ειναι στις ανηφοροκατηφορες και την πρωτη μερα ειδα πολλες.


20161004_100255.jpg

Καποιος προσκυνητης ανεφερε οτι οι Γαλλοι τρωνε τα αλογα γι αυτο τα εκτρεφουν. Δεν το εψαξα πολυ αλλα μπορει.


20161005_073148.jpg

Ενα απο τα καλυτερα και καινουρια albergue στο Roncesvalles.


20161006_203809.jpg

Τα περιφημα pinchos στην Παμπλονα. Πραγματικα πολυ νοστιμα.


20161007_130251.jpg

Εδω γυριστηκαν σκηνες απο την ταινια The Way με τον Martin Sheen για οποιον ενδιαφερεται. Η ταινια δεν ειναι τιποτα φοβερο αλλα εχει ομορφα μερη.
Τρειλερ (
)


20161007_195456_HDR.jpg

Ενα ηλιοβασιλεμα που μας εκανε να παρατησουμε το φαγητο και να βγουμε εξω να το φωτογραφισουμε.

20161008_103339.jpg

Στον δρομο και σε λιγο θα πιουμε καφεδακι,, βλεπω πολη μπροστα.

20161009_135609.jpg

Στο καμινο εχει πολλα παπουτσια παρατημενα. Καποιος σκεφτηκε να κανει κατι ομορφο.

20161011_154340.jpg

Ατελειωτοι αμπελωνες.

20161013_222150.jpg



20161015_115219.jpg

Αστειες τοιχογραφιες για την ταλαιπωρια των προσκυνητων υπηρψαν πολλες αλλα αυτη μου αρεσε ιδιαιτερα.
20161015_164633.jpg

Ο καθεδρικος ναος στο Burgos.

20161026_125439.jpg

Breakfast of champions.

20161101_145516.jpg

Ο καθεδρικος ναος του Santiago De Compostela. Οι σκαλωσιες το αδικουν ειναι ωραιος ναος.

20161102_112625.jpg
Η ομορφια της απλοτητας και της πρακτικοτητας. Το νερο εγλυφε την πετρα και δεν μπορουσε καποιος να πιει. Για ολα ομως υπαρχει μια λυση.
 

Attachments

Nick_St

Member
Μηνύματα
136
Likes
2.235
Ονειρεμένο Ταξίδι
Venezuela
Ένα μεγάλο like από μένα! Χαίρομαι πολύ όταν βλέπω και διαβάζω για το Camino de Santiago.

Είχα δει την ταινία The Way κάπου το 2014 και από τότε μου έχει μπει στο μυαλό για τα καλά η ιδέα. Στη συνέχεια έμαθα περισσότερα για το camino, την ιστορία του, το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ταξίδεψα στην Πορτογαλία και στη συνέχεια ένα τριήμερο στο Vigo με Πορτογάλους φίλους. Eίχαμε μείνει στο O Refuxio de la Jerezana το οποίο είναι albergue στο Cesantes. Ήμασταν οι μόνοι που δεν κάναμε το camino ανάμεσα σε 25 άτομα και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κάποιους Γερμανούς και Αυστριακούς ταξιδιώτες. Πιστεύω ότι αυτά τα 2 βράδια στο Cesantes ήταν ότι καλύτερο για να μπω στο κλίμα. Πλέον θέλω τόσο πολύ να κάνω το camino και ελπίζω πως στα επόμενα χρόνια θα το πραγματοποιήσω είτε solo είτε με τον πατέρα μου αν χάσει κανα κιλό είτε με τους Πορτογάλους που θέλουν κι αυτοί να το κάνουν.
 

va5ilis

Member
Μηνύματα
125
Likes
1.251
Ονειρεμένο Ταξίδι
Το Εβερεστ
Εμενα μου ειχε πρωτοπει η αδερφη μου γι αυτο καμια 10αρια χρονια πριν και μου φανηκε ενδιαφερον. Δεν μπορουσα να παρω ομως αδεια για τοσο καιρο. Οταν οι συνθηκες βολεψαν πηρα την αποφαση και το εκανα.
Το σημαντικο ειναι οτι ο σπορος φυτευτηκε στο μυαλο σου. Οταν οι συνθηκες ειναι σωστες θα ευδοκιμησει. :)
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.614
Likes
50.259
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού τότε, τώρα, πάντα
Εξαιρετικος!

Όντως οι σκαλωσιές αδικούν τον κατ'εμε πιο όμορφο ναό στον κόσμο, θα παραμείνουν μέχρι το 2020, που νομίζω είναι Αγιο έτος.
 

skoumpi

Member
Μηνύματα
1.206
Likes
1.100
Μπράβο Βασίλη που το κατάφερες, εβλεπα πριν λιγα χρονια τους προσκυνητές οταν επισκεφτηκα τη Γαλικία και θα θελα να είχα τον χρόνο να το ζήσω και εγω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πόσα ¨πληγωμένα¨πόδια κυκλοφορούσαν στο Santiago απο τους ανθρώπους που τα κατάφεραν. Ακόμη και μαγνητάκια με πληγωμένες πατούσες υπάρχαν χα χα!!
 

misha19

Member
Μηνύματα
359
Likes
1.274
Επόμενο Ταξίδι
Ολλανδία-Θεσσαλονίκη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Round the world
Συγχαρητήρια !! Οι φωτογραφίες είναι υπέροχες!!
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Αφησα πολλα πραγματα πισω μου. Αφησα τις ακριβες μου ορειβατικες μποτες που επρεπε να τις κουβαλαω για 3 μερες πριν να παρω την αποφαση να τις αφησω αφου μου μαυρισαν 2 νυχια. Ξεχασα και καποια ρουχα και στενοχωρεθηκα πολύ όταν το καταλαβα γιατι μου αρεσαν πολύ. Επισης αφησα πισω και μερικες σκεψεις. Τελικα από όλα αυτά καταλαβα ότι ειτε δεν τα χρειαζομουν ειτε μπορουσα να ζησω χωρις αυτά.
50 like τουλαχιστον σε αυτο
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.693
Likes
6.667
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αφρική Ναμιμπια
Μπραβο Βασίλη για το οδοιπορικό που εκανες !
Ωραια ιστορια και ωραίες φωτογραφίες .....
 

LULLU

Member
Μηνύματα
3.500
Likes
7.691
Επόμενο Ταξίδι
το ψαχνω....
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νιγηρας-Μαλι
μπραβο χαρας στο κουραγιο και την υπομονη σου .. οι φωτογραφιες τελειες..
 

kitsos!

Member
Μηνύματα
356
Likes
1.447
Επόμενο Ταξίδι
αζορες
Ονειρεμένο Ταξίδι
περου
Πάρα πολύ όμορφο!! Μπράβο σου!! Άλλο ένα project που μπαίνει στο πρόγραμμα και μάλλον μετά το 2020 που θα τελειώσουν και οι εργασίες στο ναό!!;)
Σ' ευχαριστουμε πολύ για τις πληροφορίες!! Άντε τώρα με το καλό και στην ολοκλήρωση του Ε4!!
 

efi.hania

Member
Μηνύματα
624
Likes
938
Ονειρεμένο Ταξίδι
papua
Πολυ ενδιαφερον, ευχαριστω για την ιδεα.
Μια απορια γιατι 2 νουμερα μεγαλυτερο παπουτσι?
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.540
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom