Τουρκία Κωνσταντινούπολη για τολμηρούς

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.632
Όσοι πάτε στην πόλη με την ευκαιρία του final 4 της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ και δεν έχετε πολλές μέρες στην διάθεση σας θα σας βοηθήσει η ιστορία να δείτε τα βασικά.. @mpampis1979 δεν έχεις πάει πριγκηπονήσια από ότι έχω καταλάβει και ούτε και εγώ άρα σύντομα θα πρέπει να επιστρέψουμε... @Vasileti πήγες πρόσφατα;
Όχι πρόσφατα. Πάντως αρκετές φορές είχα πάει για τουρισμό, αρκετές επίσης φορές σε επαγγελματικές εκθέσεις στην Πόλη, στην Αττάλεια και τη Μπούρσα, μέχρι να μείνω τελικά περίπου ένα χρόνο στην ασιατική πλευρά, από τις ομορφότερες. Όταν μεγαλώσω μπορεί να γράψω κάτι για τα μέρη αυτά.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
μέχρι να μείνω τελικά περίπου ένα χρόνο στην ασιατική πλευρά, από τις ομορφότερες
Αααααα! Έχεις πολλά και ενδιαφέροντα να μας πεις!:rolleyes:

Όταν μεγαλώσω μπορεί να γράψω κάτι για τα μέρη αυτά.
Δηλαδή πότε; Σε μια-δυο εβδομάδες θα έχεις μεγαλώσει αρκετά; ;)
 

Vasileti

Member
Μηνύματα
478
Likes
1.632
Αααααα! Έχεις πολλά και ενδιαφέροντα να μας πεις!:rolleyes:

δε σας λέω τίποτα. Να πάτε να τα ανακαλύψετε.
Η Κωνσταντινούπολη είναι αμφιλεγόμενη κυρία. Άλλους εμπνέει άλλους αποπέμπει. Προσωπικά την πέτυχα σε άλλες εποχές, εντελώς ανέμελες και η συνολική εμπειρία ήταν θετική.
Θαχω μεγαλώσει αρκετά Dina όταν πάψω να είμαι με μια βαλίτσα στο χέρι. Περισσότερες λεπτομέρειες σε καμια εικοσαετία..
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.111
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Είναι αλήθεια για να επισκεφθεί κάποιος το 2017 την Κωνσταντινούπολη θέλει αρκετή τρέλα με τόσα που γίνονται, αλλά με την λογική των πολλών ας μην πηγαίνουμε πουθενά και ας κλειστούμε σπίτι μας να βλέπουμε τηλεόραση!!!! Η πόλη δεν χορταίνεται με τίποτα, δεν είναι μόνο οι απίστευτες γεύσεις και μυρωδιές που την κατακλύζουν αλλά είναι αυτό το κάτι που σε γυρίζει πίσω στο χρόνο και σε διεγείρει να την ανακαλύψεις. Το δύσκολο είναι να πάρει κάποιος την απόφαση να πάει, γιατί όταν βρεθεί εκεί δεν θα μετανοιώσει ούτε στιγμή για την απόφαση του. Το σκεπτικό της επίσκεψης παρότι έχω πάει άλλη μια φορά δεν ήταν μόνο ότι δεν υπήρχε άλλος προορισμός που να έχει λογικές τιμές για ταξίδι που κλείνεται τελευταία στιγμή αλλά και το ότι την προηγούμενη φορά είχα πάει χειμώνα με -5 βαθμούς και δεν μπορώ να πω ότι την ευχαριστήθηκα. Το κόστος για να ταξιδέψει κάποιος Κυριακή πρωί με την πτήση των 8 και να επιστρέψει την Δευτέρα στις 21.45 που είναι και η τελευταία πτήση από Τουρκία είχε 166 το άτομο και με κάτι πόντους που εξαργύρωσα από Aegean κατέβηκε στα 133. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν τεφαρίκι αλλά ήταν κάτι νορμάλ σε σχέση με άλλες πόλεις, σίγουρα αν κάποιος θέλει να κάνει το ταξίδι και ψάξει εισιτήρια ένα μήνα νωρίτερα θα βρει σούπερ τιμές.
Το πρόγραμμα
Πάντα όταν πηγαίνω σε ένα προορισμό υπάρχει πρόγραμμα είτε στο μυαλό μου είτε σε κάποιο αρχείο γιατί δεν μου αρέσει να αφήνω τίποτα στην τύχη.Βοήθησε πολύ και το προηγούμενο ταξίδι μου στην Κωνσταντινούπολη αλλά και 2-3 πρόσφατες ιστορίες που διάβασα εδώ. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να βάλω κάτω τα μέρη που μας ενδιέφερε να δούμε και να κλείσω ξενοδοχείο για να μπορεί να υπάρχει μια βάση για τις εξορμήσεις μας. Αγιά σοφιά, Μπλέ τζαμί, Υδραγωγείο ήταν από τα πρώτα που σημείωσα για να μπορεί και η κοπέλα μου να πάρει μια γεύση και από εκεί και πέρα ήθελα να δω τι χρόνος θα μας μείνει για να κάνουμε ένα πέρασμα στην Ασιατική πλευρά και να επισκεφθούμε το κέντρο της πόλης και την περίφημη Ιστικλαλ.

Σουλταναχμετ ή Ταξίμ
Το θέμα ξέρω ότι έχει αναλυθεί αρκετές φορές και οι απόψεις διίστανται, εγώ είμαι της λογικής ότι όταν πάει κάποιος για πρώτη φορά να μένει στην Σουλταναχμέτ που είναι και τα κύρια αξιοθέατα κάποιος άλλος που πάει για νυχτερινή ζωή λογικά θα επιλέξει ένα ξενοδοχείο κοντά στην Ταξίμ αν και με αυτά που γίνονται τελευταία δεν ξέρω πόσοι θα επιδιώξουν να πάνε σε κάποιο κλαμπ. Οι επιλογές για ξενοδοχείο είναι πάρα πολλές και όπως καταλαβαίνετε οι τιμές αγγίζουν το τέλειο (μόνο τις τιμές στο Παρίσι δεν επηρεάζουν τα τελευταία γεγονότα).Μπορεί κάποιος να βρει δωματιάρα από 30 ευρώ εμείς επιλέξαμε το Antusa hotel στα 55 ευρώ και δεν το μετανιώσαμε μιας και η τοποθεσία του ήταν πολύ βολική και τα δωμάτια πολύ όμορφα, αν είχε και πλουσιότερο πρωινό θα το πρότεινα με κλειστά μάτια. View attachment 172400
View attachment 172341 View attachment 172342
Η θέα από το δωμάτιο με πολύ φαντασία βλέπει τον Βόσπορο!
View attachment 172517

Συνάλλαγμα
View attachment 172519

Η ισοτιμία Ευρώ -Λίρας αυτή την περίοδο είναι 1 ευρώ=3.90 λίρες.Για αυτούς που δεν τα πάνε καλά με τα μαθηματικά καλό είναι να κατεβάσουν μια εφαρμογή για να μπορούν να υπολογίζουν ακριβώς το ποσό, διαφορετικά υπάρχει και ο μπακαλίστικος τρόπος να διαιρείς τις λίρες δια 4 που σου δίνει μια εικόνα για το ποσό που πρέπει να πληρώσεις. Έχοντας επισκεφθεί αρκετά σημεία στην πόλη παρατήρησα αυτό που λένε όλα τα παιδιά στο φόρουμ και δεν είναι άλλο από το ότι οι τιμές διαφέρουν αρκετά από ανταλλακτήριο σε ανταλλακτήριο. Τις χειρότερες τιμές θα τις βρει κάποιος στη περιοχή Σουλταναχμετ (πήρα στο 3.75), στην Ιστικλάλ βρήκα 3.83 και στα ανταλλακτήρια που είναι στο grand baazar έφτανε μέχρι και το 3.86. Η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστείτε κάποιες λίρες με το που φτάσετε αν επιλέξετε να μετακινηθείτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μεταφορά από το αεροδρόμιο
Με το που κλείσαμε το δωμάτιο το booking μας έβγαλε την επιλογή του να κλείσουμε μέσω αυτού την μεταφορά μας στο ξενοδοχείο (mozio). Το κόστος ήταν 20 ευρώ συν ένα 10% που αφήσαμε με την θέληση μας σαν μπουρμπουάρ σύνολο 22. Με το που φτάνεις σε περιμένει ένας τύπος με πλακάτ που γράφει το όνομα σου και σε μεταφέρει με βαν στο ξενοδοχείο σου. Σε κάποια μαιλ που χρειάστηκε να στείλω για να τους ρωτήσω αν θα έχουμε το περιθώριο δέκα λεπτά να αγοράσουμε μια κάρτα ίντερνετ με το που φτάσουμε δεν έβγαλα άκρη. Γενικότερα δεν τη συνιστώ την υπηρεσία του booking μιας και ενώ ήταν εκεί ο άνθρωπος της εταιρείας, μας έβαλε να περιμένουμε για να πάρει μαζί 2 ακόμα άτομα που έφταναν μισή ώρα αργότερα και μέχρι να πάρουν αποσκευές χάσαμε μια ολόκληρη ώρα. Για να μην πω για την οδήγηση του που σε συνδυασμό ότι κάτσαμε με πλάτη στην φορά του δρόμου μας έφερε στα όρια της ζαλάδας. Τέσσερις μέρες στην Γερμανία την πρωτοχρονιά δεν άκουσα ούτε μια κόρνα και εκεί μέσα σε πέντε λεπτά είχε κορνάρει μέχρι και για να ξεπιαστεί!!!!!!! Υπάρχει και η επιλογή του μετρό με μετεπιβίβαση στο τραμ για να φτάσει κάποιος στο κέντρο και νομίζω ότι με την κίνηση που είδα στους δρόμους είναι η γρηγορότερη επιλογή.

Ίντερνετ
Όποιος δοκιμάσει να μπει από την σύνδεση του στο ίντερνετ κυριολεκτικά θα δακρύσει μιας και το mb κοστίζει κοντά στα 4.5 ευρώ. Πάμε τώρα στις επιλογές του αεροδρομίου που είναι η κλασική Vodafone, η ΤΙΜ και η Turkcell. Όλες οι εταιρείες δίνουν ένα πακέτο 100-105 λίρες αυτό που αλλάζει είναι τα mb που δίνει η κάθε μια και ότι η ΤΙΜ ας πούμε δεν δεχόταν κάρτες ενώ είχε μηχάνημα, αλλά δεν ήθελε και ευρώ..Έτσι καταφύγαμε στην λύση της Turkcell (5gb)που έστω δεχόταν ευρώ.Από ότι κατάλαβα είναι πολιτική τους να μην δέχονται κάρτες. Τα ρέστα τα πήραμε σε λίρες οπότε είχαμε και κάποια πρώτα λεφτά για μικρές συναλλαγές. Η ενεργοποίηση θα γινόταν σε μια ώρα και υποτίθεται δεν έπρεπε να κάνουμε κάτι εμείς εκτός από το να ανοιγοκλείσουμε την συσκευή μας. Ευτυχώς που πήγαμε στο ξενοδοχείο και μπήκα μέσω του wifi και βρήκα τι ρυθμίσεις θέλει για να παίξει γιατί αλλιώς ίντερνετ δεν θα βλέπαμε.

Μετακινήσεις
Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν την Istanbul card που μπορείτε να προμηθευτείτε από αρκετά σημεία στην πόλη με ένα μικρό ποσό και όταν φεύγετε να την επιστρέψετε και να πάρετε το αντίτιμο της πίσω. Στην ουσία είναι μια κάρτα που μπορείτε σε αυτόματα μηχανήματα (έχει σε όλες τις στάσεις) να την φορτίσετε και να την χρησιμοποιήσετε και οι δύο μαζί χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε δύο.Περνάει ο πρώτος αφαιρεί ένα ποσό και μετά την δίνει στον άλλο και την περνάει ξανά από το ειδικό μηχάνημα και αφαιρεί ένα ποσό μικρότερης αξίας αυτή την φορά. Η φόρτιση της μας πήρε λίγη ώρα να δούμε πως γίνεται μιας και έπρεπε να την ακουμπήσεις πάνω στο μηχάνημα φόρτισης και να βάλεις ένα χαρτονόμισμα (δεν δέχεται κέρματα).Πολύ χρήσιμη εφαρμογή που θα σας λύσει τα χέρια για τις μετακινήσεις σας είναι η "trafi" με σήμα ένα κόκκινο ανθρωπάκι που κρατιέται από μια χειρολαβή . Χρειάζεται ίντερνετ για να δουλέψει κ στην ουσία βάζεις την αφετηρία και τον προορισμό σου και σου βγάζει όλους τους πιθανούς τρόπους για να πας, πόση ώρα θα σου πάρει μιας και σου λέει και πότε είναι το επόμενο τραμ, καράβι ,μετρό και πόσο θα σου κοστίσει..

Κωνσταντινούπολη ώρα μηδέν
Το ταξίδι μας στην πόλη έγινε με ένα ελικοφόρο της Ολυμπιακής που είχε δύο θέσεις σε κάθε πλευρά και η αλήθεια είναι ότι σε αγρίευε λίγο με το που έμπαινες αλλά η πτήση ήταν πάρα πολύ καλή και δεν σου άφηνε περιθώριο για να ανησυχήσεις για κάτι.
View attachment 172506
Η πόλη μας περίμενε με καλοκαιρινό καιρό και αφού ξεπεράσαμε την καθυστέρηση με το βαν και την οδήγηση καμικάζι του Τούρκου φτάσαμε στο ξενοδοχείο για να αφήσουμε πράγματα και να ξεχυθούμε στους δρόμους. Πρώτη μας στάση ένα ανταλλακτήριο για να κάνουμε συνάλλαγμα και αμέσως Αγιά Σοφιά. Οι ουρές όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες είναι μεγάλες και για όσους δεν έχουν πάει η είσοδος κοστίζει 40 λίρες (10 ευρώ περίπου).
View attachment 172343 View attachment 172344
Η αλήθεια είναι ότι λίγα πράγματα έχουν μείνει να θυμίζουν αυτό που ήταν και είναι για μας μιας και οι Τούρκοι αν και είναι το αξιοθέατο που τους αποφέρει τα περισσότερα έσοδα μόνο σεβασμό δεν έδειξαν για να αφήσουν ανέπαφη την εκκλησία.Κάποιες εικόνες για όσους δεν έχουν καταφέρει να πάνε ακόμα είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω.
View attachment 172345 View attachment 172346 View attachment 172347 View attachment 172348 View attachment 172349 View attachment 172350 View attachment 172351 View attachment 172352 View attachment 172353

Με το που βγαίνεις έξω αντικρίζεις το Μπλε τζαμί και τους ανθισμένους κήπους. Δεν είναι υπερβολή ότι όσοι τουρίστες ήταν στη πόλη ήταν σε εκείνο το σημείο, με αποτέλεσμα όλα τα μαγαζιά να είναι γεμάτα και οι δρόμοι και τα βαγόνια να είναι φουλ από κόσμο.
View attachment 172354 View attachment 172355
View attachment 172358

Δίπλα ακριβώς στέκεται το παλιό υδραγωγείο της πόλης με είσοδο 20 λίρες (5 ευρώ)και αρκετά εντυπωσιακό φωτισμό και με μικρότερη ουρά για κάποιον που δεν θέλει να περιμένει πολύ ώρα.
View attachment 172509 View attachment 172511 View attachment 172507
View attachment 172357

Η επιχείρηση που δεσπόζει μέσα στο υδραγωγείο είναι ένα φωτογραφείο που μπορείς να φορέσεις στολή και να μεταμορφωθείς σε Σουλτάνο για λίγη ώρα. Το τυράκι είναι οι 25 λίρες ή αλλιώς 7 ευρώ για κάθε φώτο αλλά με το που διαλέξεις κουστούμι και ντυθείς (το φοράς πάνω από τα ρούχα σου) ο φωτογράφος σε βγάζει τόσες φωτογραφίες με διαφορετικά αντικείμενα στο χέρι με αποτέλεσμα στο τέλος να μην ξέρεις ποια να διαλέξεις. Μας ζητούσαν 25*4 =100 λίρες για 4 φώτο και με 150 μας τις έδωσε όλες (42) σε cd και 3 εκτυπωμένες (οι δύο σε πάπυρο και η μια σε κορνίζα με φωτισμό από πίσω).Όπως καταλαβαίνετε τα πήραμε όλα και το μισό συνάλλαγμα μας έφυγε με το καλημέρα μιας και είχαμε δώσει 80+40 στα αξιοθέατα και 150 στις φωτογραφίες!!
View attachment 172356 View attachment 172401

Με το που τελειώσαμε με τις φωτογραφίσεις αποφασίσαμε να τα πάμε στο ξενοδοχείο να πάρουμε μια ανάσα λίγων λεπτών και να πάρουμε το τραμ για να πάμε στην πλατεία Ταξίμ. Αφού πρώτα γεμίσαμε την κάρτα μας, πήραμε το τραμ και κατευθυνθήκαμε προς το Καμπατ που είναι η στάση που πρέπει να κατέβει κάποιος που θέλει να πάει στην Ιστικλάλ. Με το που φτάνεις κατεβαίνεις κάτι σκάλες και παίρνεις ένα βαγόνι που σε ανεβάζει πάνω στην πλατεία.
View attachment 172512 View attachment 172514

Αν και Κυριακή όλα τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά και στους δρόμους γινόταν το αδιαχώρητο.
View attachment 172363 View attachment 172362 View attachment 172364 View attachment 172366 View attachment 172365

Το στομάχι μας είχε αρχίσει ήδη να διαμαρτύρεται και αφού συναντήσαμε μια φίλη της κοπέλας μου που μένει μόνιμα Τουρκία το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε είναι να μας πάει κάπου για φαγητό. Μέσα στα στενά της Ιστικλαλ χωθήκαμε σε ένα πολύ μικρό μαγαζί που δεν σου γεμίζει το μάτι αλλά το φαγητό ήταν μια χαρά τόσο από τιμή όσο και από γεύση.
View attachment 172360

Εκεί κάναμε και την γνωριμία μας με το Ayran που οι Τούρκοι το καταναλώνουν πολύ με το φαγητό τους. Τέτοια πράγματα δεν τα δοκιμάζω αλλά από ότι κατάλαβα ήταν κάτι σαν ρυζόγαλο.Παρότι στην κοπέλα μου άρεσε πολύ δεν ψήθηκα και τόσο να δοκιμάσω πως είναι. View attachment 172379

Το πολυδιαφημισμένο προφιτερολ του Inci δεν θα μπορούσε να μην είναι στο πρόγραμμα μας. Με το που μπεις στο μαγαζί έχει ήδη έτοιμα μπολάκια πάνω στον πάγκο που τα παίρνεις και πας και κάθεσαι και τρως . Γινόταν χαμός από κόσμο και μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά αν και η κοπέλα μου δεν τρελάθηκε (δέχονται μόνο μετρητά).
View attachment 172361

Τελειωμό δεν είχαν οι γεύσεις και με την διακριτική παρουσία της αστυνομίας που ήταν σε αρκετά σημεία στο κέντρο συνεχίσαμε την βόλτα μας στα μαγαζιά. Για να πω την αλήθεια δεν παρατηρήσαμε κάποια τρομακτική ευκαιρία από τιμές .
Με το που φτάσαμε στο λύκειο του Γαλατά που βλέπετε στην πρώτη φώτο ήξερα ότι έπρεπε να χωθώ στο στενάκι και να ψάξω για το Limonlu Bahçe που φημίζεται για την λεμονάδα του. Με δυσκόλεψε λίγο γιατί κάποιος είχε γράψει ότι είναι στο 98 νούμερο και όχι στο 74 που ήταν κανονικά. Η είσοδος δεν σε προϊδεάζει για αυτό που θα ακολουθήσει μέσα. Ποιος να περιμένει ότι από την μικρή αυτή πόρτα θα οδηγηθείς σε ένα φανταστικό λεμονόκηπο. Η ατμόσφαιρα αλλά και η λεμονάδα θα σας αποζημιώσει...
View attachment 172513
View attachment 172367 View attachment 172368 View attachment 172369 View attachment 172370

Μετά την απολαυστική λεμονάδα κάναμε μια τελευταία βόλτα στα μαγαζιά και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, χωρίς ωστόσο να κάνουμε κάποια αγορά πέρα από κάποια σιροπιαστά γλυκά. Αν και κουρασμένοι από το πολύ περπάτημα και με τον ήλιο να έχει πέσει για τα καλά αποφασίσαμε να πάρουμε το καραβάκι από το Εμινόνου (κάνοντας χρήση της Ινσταμπουλ καρτ) και να περάσουμε απέναντι στην Ασιατική πλευρά. Καλύτερη ώρα για να το κάνει κάποιος είναι πριν πέσει ο ήλιος. Έτσι πήραμε το καραβάκι για Καντικου για να πάμε στο Ciya Kebap για βραδινό φαγητό... Η διαδρομή κράτησε λίγο παραπάνω από 20 λεπτά και το προτείνω αντί για κρουαζιέρα στον Βόσπορο που προσφέρουν κάποια τουριστικά.
View attachment 172371

Στον πεζόδρομο όπως ανεβαίνεις συναντήσαμε ένα μαγαζί που φτιάχνει εκπληκτική μπουγάτσα αλλά παρότι μπήκα μέσα και τους ρώτησα τι ώρα κλείνουν δεν κατάφερα να συννενοηθώ. Τέσσερα άτομα αλλά Αγγλικά ούτε για αστείο. Στον γυρισμό όπως καταλαβαίνετε ήταν κλειστό ( δεν μπορούσα να πάρω και κάτι που μετά από μια ώρα θα ήταν πάγος).

View attachment 172372

Στο ανέβασμα για το μαγαζί πετύχαμε και ένα τύπο που έφτιαχνε κάτι σαν λουκουμαδάκια με ένα εντυπωσιακό μηχάνημα όπως θα δείτε και στην φωτογραφία. View attachment 172515

Μόλις φτάσαμε έξω από το μαγαζί έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στο Ciya sofrasi που είχε και μαγειρευτά και το Ciya kebap που είχα φάει ξανά στην προηγούμενη επίσκεψη μου στην πόλη. Τελικά προτιμήσαμε την δοκιμασμένη συνταγή που μας αποζημίωσε για άλλη μια φορά.
View attachment 172373 View attachment 172374 View attachment 172375 View attachment 172376 View attachment 172377 View attachment 172378

Για όλα αυτά δώσαμε 21 ευρώ περίπου με το κεμπάπ με κομμάτια από φυστίκι μέσα να απογειώνει την γεύση.. Η ώρα είχε περάσει ήδη και έτσι κατευθυνθήκαμε προς τις αποβάθρες μιας και 23:00 ήταν το τελευταίο πλοίο για απέναντι. Το τέλος της ημέρας μας βρήκε γεμάτους από γεύσεις και εικόνες και η επιστροφή μας στο ξενοδοχείο για ένα μπάνιο και ξεκούραση μετά από 14 χιλιόμετρα περπάτημα ήταν αναγκαία..
Πρωτομαγιά
Το πρωινό ήταν το πιο αδύναμο κομμάτι του ξενοδοχείου όχι ότι ήταν φτωχό αλλά σίγουρα έχουμε φάει και καλύτερα. Πρώτο μας μέλημα ήταν να βάλουμε τον ρεσεψιονιστ του ξενοδοχείου να επικοινωνήσει με το Kadirga hamam που είδα πρότεινε ο @sif..... για να μας πει αν είναι ανοιχτό. Μετά από αρκετή ώρα που χτυπούσε το τηλέφωνο και πάνω που λέμε πάει δεν θα κάνουμε χαμάμ η κλήση απαντήθηκε και έτσι πήραμε τον δρόμο της απόλαυσης.Το χαμάμ έχει διαφορετική είσοδο για τις γυναίκες και διαφορετική για τους άντρες όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες αν και το κόστος είναι 50 λίρες ( 13 ευρώ περίπου) για τον καθένα.
View attachment 172436 View attachment 172437

Στο εσωτερικό του χώρου υπήρχε ένας προθάλαμος με πολλά δωμάτια και αφού άλλαζες είχες την επιλογή αν κρατούσες μαγιό να το φοράς ή να φορέσεις την πετσέτα που σου έδιναν. Τα πράγματα τα άφηνες μέσα στο δωμάτιο και στο χέρι φορούσες με ένα λαστιχάκι το κλειδί. Με το που έμπαινες μέσα είχε ένα δωμάτιο σαν σάουνα και ένα τεράστιο χώρο με πάρα πολλές βρύσες με λεκάνες πάνω, που μπορούσες να ρίξεις νερό πάνω σου. Αφού τελείωνες σάουνα πήγαινες έξω που ήταν δύο τύποι με πετσέτες και ο ένας από τους δύο σε αναλάμβανε.Μου έκανε εντύπωση ότι και οι δύο ήταν πάνω από 50, ο ένας χοντρός τριχωτός και ο άλλος αδύνατος φαλακρός, όχι ότι στα γυναικεία ήταν πιο νέα η γυναίκα που έκανε το μπάνιο.Από ότι μου είπε η κοπέλα μου ήταν μια κυρία με πολλά περιττά κιλά, μεγάλης ηλικίας επίσης. Μετά το απολαυστικό τρίψιμο και μασάζ βγήκα έξω και μου πρόσφεραν τσάι στον προθάλαμο. Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου μια ώρα και είναι κάτι που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να χαλαρώσετε. Οι τιμές εκεί είναι πολύ καλές σε σχέση με τα 120ρια που παίζουν σε άλλα χαμάμ.
View attachment 172380 View attachment 172381 View attachment 172383 View attachment 172382

Το Τούρκικο μπάνιο ήταν ότι καλύτερο για να ξεκινήσει η μέρα μας και εντελώς χαλαρωμένοι πια κατευθυνθήκαμε για το ξενοδοχείο μας για να μαζέψουμε πράγματα και να τα αφήσουμε στην ρεσεψιόν για να συνεχίσουμε τη βόλτα μας. Επόμενος σταθμός μας το Μπλε τζαμί και αφού η κοπέλα φόρεσε μια φούστα που μας έδωσαν εκεί πάνω από το παντελόνι (γιατί μαντίλι για το κεφάλι είχαμε) και με τα παπούτσια στο χέρι μπήκαμε μέσα (η είσοδος είναι δωρεάν). Δεν μείναμε πάρα πολύ ώρα μέσα, ίσα που είδαμε 3-4 πράγματα και βγήκαμε έξω για να πάμε στην κλειστή αγορά.
View attachment 172433 View attachment 172434 View attachment 172432

Ο καιρός σε σχέση με την προηγούμενη μέρα ήταν μουντός και την θέση του ήλιου είχε πάρει η συννεφιά και το κρύο. Είναι εύκολα αντιληπτό και στην φώτο της Αγίας Σοφίας που ακολουθεί.
View attachment 172550

Παρότι είχαμε την δυνατότητα να πάρουμε μέσα συγκοινωνίας πήγαμε με τα πόδια στην αγορά μιας και ήταν σχετικά κοντά. Ήταν μια καλή ευκαιρία να απολαύσουμε την διαδρομή, με τον κόσμο αυτή την φορά να έχει βουλιάξει τους γύρω δρόμους. Ήταν δύσκολο ακόμα και να περπατήσει κάποιος, τόσους ανθρώπους μαζεμένους δεν θυμάμαι να έχω δει ξανά. Μου έκανε εντύπωση που ένα σκουπίδι που κρατούσαμε δεν είχε πουθενά ένα κάδο για να το πετάξουμε αν κ περπατήσαμε αρκετά.
View attachment 172384 View attachment 172385 View attachment 172386 View attachment 172387
View attachment 172534 View attachment 172532

Αφού χαζέψαμε τα μαγαζιά της αγοράς αρκετή ώρα τραβήξαμε τον δρόμο για την Αιγυπτιακή αγορά για να πάρουμε μπαχαρικά και λουκούμια.Ο πωλητής στο κατάστημα που ψωνίσαμε ήταν γάτος, δοκίμασε αυτό , δοκίμασε το άλλο και καταλήξαμε να δώσουμε 75 ευρώ (300 λίρες) σε διάφορα πράγματα που πήραμε.
View attachment 172522
View attachment 172388 View attachment 172389

Για αυτούς που γουστάρουν να παίζουν τάβλι και μόνο ανεβάζω ένα πραγματικό έργο τέχνης που μου έκανε δώρο η κοπέλα μου και ήταν η αιτία που κόντεψε να με τραβήξει η μέση μου, μιας και ζυγίζει 4.5 κιλά και το κουβαλούσα σε όλη την διαδρομή μαζί με άλλα μικρά και μεγάλα πράγματα που πήραμε από την πόλη. Αν δεν το πιάσεις στα χέρια σου δεν μπορείς να καταλάβεις για τι κομμάτι μιλάμε αν κ δυστυχώς παρά τις πιέσεις ο πωλητής δεν έπεσε από τις 650 λίρες. Έπαιξε ρόλο στο ότι δεν ήταν πρόθυμος για παζάρι ότι δεν είχαμε άλλο συνάλλαγμα μαζί και θέλαμε να πληρώσουμε με κάρτα. Ο τύπος τρελή φάτσα αν του έλεγα να παίξουμε στο τάβλι την έκπτωση θα το έστρωνε αμέσως αλλά δεν είχαμε τόσο χρόνο για να στήσουμε ματς. View attachment 172502 View attachment 172503 View attachment 172504 View attachment 172505

Φορτωμένοι με πράγματα ανεβήκαμε στο τζαμί του Σουλεϊμάν που είναι και οι τάφοι του πρωταγωνιστή του γνωστού σήριαλ και της Χιουρέμ. Η θέα από ψηλά αποζημιώνει και είναι ιδανική για φωτογραφίες.
View attachment 172392 View attachment 172390
View attachment 172551 View attachment 172391 View attachment 172393 View attachment 172394

Φεύγοντας από το τζαμί και κατεβαίνοντας πάλι προς τις αγορές θα δείτε ένα μαγαζί με πολλά μοντέρνα ρολόγια και πολλά ωραία αντικείμενα για την διακόσμηση του σπιτιού σας. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα ότι απέξω είναι πολλοί κινηματογραφικοί ήρωες που θα σας προσελκύσουν το ενδιαφέρον για να μπείτε μέσα ή έστω να τραβήξετε μια φωτογραφία μαζί τους .
View attachment 172535 View attachment 172537 View attachment 172538

Από το ταξίδι δεν θα μπορούσε να λείπει το Balkan lokantasi που η εμπειρία του @mpampis1979 και του @sif..... έφταναν για να με ψήσουν να το δοκιμάσω.
View attachment 172527

Το μαγειρείο με τις εκπληκτικές τιμές ήταν ότι καλύτερο φάγαμε στην πόλη.Κρίμα που δεν δοκιμάσαμε πιο ιδιαίτερα φαγητά που είδαμε και μας τράβηξαν την περιέργεια και πήγαμε στις πιο σίγουρες λύσεις.Στην τρίτη φορά που θα πάμε στην πόλη όμως θα γίνει χαμός. Όπως θα παρατηρήσετε και από τις φώτο δεν το έχουμε ανακαλύψει μόνο εμείς στο travelstories καθώς γίνεται χαμός και ο κόσμος κάνει ουρές για ένα καλό πιάτο φαγητό.
View attachment 172525
View attachment 172530

Όλα αυτά που βλέπετε που σε ελεύθερη μετάφραση είναι δύο παραλλαγές από κοτόπουλο, σουτζουκάκια, ένα πιάτο κουνουπίδι, γλυκό,νερό και αναψυκτικό μας στοίχησαν το υπερβολικό ποσό των 7 ευρώ και για τα δύο άτομα!!!!!!! View attachment 172529

Το πρόγραμμα για την σημερινή μέρα είχε και μια βόλτα στο διάσημο καφέ Πιερ Λοτί και το πατριαρχείο άλλα κάτι οι πολλές ώρες που φάγαμε στην αγορά και η μεγάλη απόσταση από το Σουλταναχμετ μας ανάγκασαν να τα προσπεράσουμε.Χρειαζόμασταν άλλη μια μέρα για να είμαστε άνετοι και να δούμε περισσότερα πράγματα.Έτσι με το ρολόι να δείχνει 17:00 έπρεπε να πάμε στο ξενοδοχείο να πάρουμε τα πράγματα και να κατευθυνθούμε προς το αεροδρόμιο.Αυτή την φορά επειδή η μετακίνηση μας θα γινόταν με μέσα συγκοινωνίας έπρεπε να ξεκινήσουμε λίγο νωρίτερα για να είμαστε στην ώρα μας στο αεροδρόμιο. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι με τόσα μπαχαρικά και φαγώσιμα που πήραμε φοβηθήκαμε μήπως δεν μας αφήσουν να τα περάσουμε και μιας και είχαμε δωρεάν αποσκευή ήταν ευκαιρία να τα δώσουμε κάτω και να μην τα πάρουμε χειραποσκευές μέσα στο αεροπλάνο. Πριν αποχαιρετήσουμε την Κωνσταντινούπολη αποφασίσαμε να γλυκαθούμε για άλλη μια φορά και η καλύτερη και πιο κοντινή λύση ήταν το ζαχαροπλαστείο του Hazif Mustafa για να κάτσουμε και να απολαύσουμε τα γλυκά εκεί.

View attachment 172398 View attachment 172399 View attachment 172397 View attachment 172396 View attachment 172395

Η λύση του τραμ σε συνδυασμό με το μετρό αποδείχθηκε μια χαρά αν και στην αρχή είχε αρκετό κόσμο και ήμασταν ο ένας πάνω στον άλλο, αλλά μετά από 2-3 στάσεις έστρωσε το πράγμα.Μια ώρα περίπου μας πήρε από το Σουλταναχμετ που ήμασταν για να πάμε στο αεροδρόμιο.
View attachment 172540

Κάπου εδώ η επίσκεψη στην όμορφη και ταυτόχρονα επικίνδυνη λόγω των ημερών Κωνσταντινούπολη έφτασε στο τέλος της. Θέλω να πω σε όσους την έχουν στο πρόγραμμα και φοβούνται να την επισκεφθούν ότι σε κανένα σημείο του ταξιδιού δεν ένοιωσα φόβο. Αστυνομία υπάρχει κυριολεκτικά παντού και ακόμα και για την είσοδο στην κλειστή αγορά σε όλες τις εισόδους υπήρχε μηχάνημα που περνούσες από μέσα και αστυνομικοί για έλεγχο. Οι τιμές στα ξενοδοχεία είναι σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα και φαγητό μπορείτε να φάτε σε τρομερές τιμές. Τα διάφορα δώρα ίσως να μην τα βρείτε τόσο φτηνά όσο περιμένετε αλλά και η ισοτιμία ένα προς τέσσερα της Λίρας με το Ευρώ θα βοηθάει στο να αγοράζετε φθηνότερα. Όσοι επιχειρήσετε να πάρετε ταξί υπάρχει μια εφαρμογή που λέγεται taksi taxi και μπορείς να τσεκάρεις πόσο κοστίζει μια διαδρομή για να μην πέσετε σε κανένα τζιμάνι και σας τα πάρει χοντρά (αν και εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε ταξί αυτή την φορά).
Όσοι δεν έχετε πάει ακόμα να την βάλετε στο πρόγραμμα..Κωνσταντινούπολη είσαι πλέον στις πόλεις που έχω αδυναμία.
***(Η προηγούμενη εμπειρία μου στην πόλη είναι εδώ: http://www.travelstories.gr/community/threads/Κωνσταντινούπολη-2015.55363/#post-630354).
Εγώ πάντως στο Balkan lokantasi έφαγα μέχρι σκασμού χαχαχα
 
Last edited:

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Έφαγες του σκασμού όπως και εμείς αλλά πλήρωσες μόνο για μια μερίδα με τις τιμές που έχει :)
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.111
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Έφαγες του σκασμού όπως και εμείς αλλά πλήρωσες μόνο για μια μερίδα με τις τιμές που έχει :)
Καλημέρα !
Γι' αυτό έφαγα του σκασμού ! Όταν είδα τις τιμές αναρωτιόμουν αν κάποιος μας κάνει πλάκα....μετά ξεκίνησα να παραγγέλνω :)
 

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Εμείς ότι είχαμε διαβάσει από τα παιδιά στο φόρουμ που έλεγαν ότι είναι φτηνά αλλά δεν είχα φανταστεί ότι είναι τόσο φτηνά...Πέρα από το κόστος είναι και αρκετά ποιοτικά....
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.111
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Εμείς ήμασταν 4 άτομα παρέα. Τα δύο παιδιά είχαν ξαναπάει στη Πόλη και το ήξεραν το μαγαζί !!! οπότε μας είπαν οτι έκεί έχει καλό και φθηνό φαγητό....δεν φανταζόμουν πόσο φθηνό εννοούσαν χαχαχαχα και φυσικά πολύ καλό !!!! Έφαγα βασιλικά.-
Και κάτι ακόμα...όσον αφορά το τρόπο οδήγησης στην Πόλη....πήγαμε με αυτοκίνητο εμείς ! Ήταν απίστευτο το πώς οδηγούν.....οι άνθρωποι απλά ειναι τρελοί !!! Ούτε φλάς, ούτε καμία προηδοποίηση του τι θέλει ο μπροστά σου να κάνει, τα αυτιά μας έπαθαν κοκομπλόκο απο τις κόρνες και τη φασαρία και φυσικά τρέχουν σαν παλαβοί.....οδηγούσε το ένα παιδί απο την παρέα και οι άλλοι τρείς είχαμε τα μάτια 14 για να τον βοηθήσουμε στο να μαντεύουμε τι θέλει να κάνει ο καθένας που βρισκόταν μπροστά, δεξιά, αριστερά, ακόμα και πίσω μας, για να μην τρακάρουμε !!!.....tragic.-
Παρ' αυτά την Κωνσταντινούπολη δεν την αλλάζω με τίποτα !!! Είναι μοναδική στο είδος της.-
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Χθες το βράδυ βρήκα (επιτέλους!!!) χρόνο να διαβάσω την μίνι-τουριστικό-οδηγό- ιστορία σου.
Όπως πάντα κατατοπιστικός και γλαφυρός! Δηλώνω μέλος του fun club :)
Η αλήθεια είναι ότι λίγα πράγματα έχουν μείνει να θυμίζουν αυτό που ήταν και είναι για μας μιας και οι Τούρκοι αν και είναι το αξιοθέατο που τους αποφέρει τα περισσότερα έσοδα μόνο σεβασμό δεν έδειξαν για να αφήσουν ανέπαφη την εκκλησία.Κάποιες εικόνες για όσους δεν έχουν καταφέρει να πάνε ακόμα είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω.
Πριν από περίπου 30 χρόνια που πήγα εγώ η Αγία Σοφία ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση, όχι πως αυτό που είναι σήμερα το λές πρόοδο!

Επόμενος σταθμός μας το Μπλε τζαμί και αφού η κοπέλα φόρεσε μια φούστα που μας έδωσαν εκεί πάνω από το παντελόνι (γιατί μαντίλι για το κεφάλι είχαμε)
Αν καταλαβαίνω καλά είναι υποχρεωτικό το μαντήλι. Τότε δεν ήταν.
Αυτό κι αν δεν είναι πρόοδος!

Πιο πολύ τρομάζω από το ύφος παρά από το μαχαίρι :haha::haha::haha:
 

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Χθες το βράδυ βρήκα (επιτέλους!!!) χρόνο να διαβάσω την μίνι-τουριστικό-οδηγό- ιστορία σου.
Όπως πάντα κατατοπιστικός και γλαφυρός! Δηλώνω μέλος του fun club :)

Πριν από περίπου 30 χρόνια που πήγα εγώ η Αγία Σοφία ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση, όχι πως αυτό που είναι σήμερα το λές πρόοδο!


Αν καταλαβαίνω καλά είναι υποχρεωτικό το μαντήλι. Τότε δεν ήταν.
Αυτό κι αν δεν είναι πρόοδος!


Πιο πολύ τρομάζω από το ύφος παρά από το μαχαίρι :haha::haha::haha:
Που να προλάβεις να τα διαβάσεις όλα είσαι παντού !!!!! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια μακάρι έστω και ένα παιδί να βοηθήθηκε από τις ιστορίες μας......
 

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
ήμουν και γω μία από τους τρελούς που ταξίδεψε στην Πόλη τον Ιανουάριο. Hafiz Moustafa απλά θεός!!! Ακόμα θυμάμαι το θεϊκό καζάν ντιπί του!!!
 

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
ήμουν και γω μία από τους τρελούς που ταξίδεψε στην Πόλη τον Ιανουάριο. Hafiz Moustafa απλά θεός!!! Ακόμα θυμάμαι το θεϊκό καζάν ντιπί του!!!
Θα πάμε άλλη μια φορά κ θα φάμε μέχρι τελικής πτωσης
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.498
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom