ΗΠΑ American Dream

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.827
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Δεν κρατάω κρυφιά χαρτιά από τους αναγνώστες του Travelstories:haha:. Οι επιφανειακές μου σημειώσεις δεν λένε κάτι για το σημείο.

To σημείο αυτό ήταν το επίκεντρο της γειτονιάς "Five Points", ενός κακόφημου μαχαλά που χαρακτήρισε τη ΝΥ μιας άλλης εποχής.

https://en.wikipedia.org/wiki/Five_Points,_Manhattan

Παίρνεις τώρα και βλέπεις την ταινία "Συμμορίες της Νέας Υόρκης" (Gangs of New York) του Σκορτσέζε...
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.184
Likes
4.034
19 Μαρτίου 2016 – Harlem & Upper West Side

Σήμερα το πρόγραμμα έλεγε Χάρλεμ. Εδώ να σας πω ότι κάναμε αγώνα να πείσουμε τον Σταύρο να μας ακολουθήσει. «Όχι», «θα μας φάνε», «θα μας πιουν το αίμα» κτλ. Δεν είχε νόημα να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Οι υπόλοιποι ήμασταν κάθετοι. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάμε στο Harlem. Ή θα έρθεις μαζί μας ή πήγαινε όπου θες και βρισκόμαστε μετά». Έτσι τον πείσαμε. Θα μας ακολουθήσει με κίνδυνο της ζωής του. Και αν πάθει τίποτα, θα πούμε στη μαμά του ότι την αγαπούσε.

Κατά τις 9 και κάτι είμαστε στο μετρό με προορισμό τη στάση 135 St. Σκοπός της βόλτας είναι να πάρουμε μία γεύση της εικόνας του Χάρλεμ, αν και μας είχε ενημερώσει ο παππούλης ότι η εικόνα του έχει αλλάξει άρδην.

Βγαίνοντας από το μετρό βρισκόμαστε στη St Nicholas Ave.


W 135th St & Frederick Douglass Blvd


Να και ο μικρός τυμπανιστής


W 135th St & Adam Clayton Powell Jr Blvd

Ο καιρός ήταν καλός. Η περιοχή πιο ζωντανή, πιο καθημερινή, με ελάχιστους τουρίστες. Καμία σχέση με το σκληρό πυρήνα του Manhattan.

Στην άλλη γωνιά του δρόμου


W 135th St


Μία ακόμα λιμουζίνα



H Young Men's Christian Association (YMCA ή ΧΑΝΘ ελληνιστί) είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Γενεύη. Ιδρύθηκε το 1844 στο Λονδίνο με σκοπό να εφαρμόσει τις αρχές του Χριστιανισμού με στόχο την καλλιέργεια υγιούς σώματος, μυαλού και πνεύματος. Η κάθε πλευρά του τριγώνου του εμβλήματος συμβολίζει τις τρεις αυτές πτυχές του έργου του. Η YMCA απλώνεται σε 119 χώρες και αριθμεί 58 εκατ. μέλη.


Το κτήριο της YMCA Harlem κτίστηκε το 1931-32 με νεογεωργιανές λεπτομέρειες. Η σημασία του οργανισμού για την αφροαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στις εγκαταστάσεις της εδράζεται και hostel.

Απέναντι από το ΥΜCA


Adam Clayton Powell Jr Blvd


Μια αφίσα


Adam Clayton Powell Jr Blvd & Odell Clark Pl



Αυτό το γκράφιτι πληροφορεί τους αφροαμερικανούς για τον τρόπο αντιμετώπισης των αστυνομικών ελέγχων. Ισχυρίζονται ότι τα ρατσιστικά φαινόμενα είναι ουκ ολίγα. Επίσης σε κάποιο σημείο αναφέρονται ονομαστικά ορισμένα θύματα της αστυνομικής βίας. Μου φάνηκε ότι καλλιεργεί αισθήματα μίσους για την αστυνομία.

W 136th St

Αυτός ο δρόμος ήταν ίσως ο ωραιότερος της συνοικίας. Δέντρα και πολύχρωμα κτήρια με καμπυλωτές προεξοχές.










Ξαναβγαίνουμε στη Frederick Douglass Blvd.

Healing from Heaven Temple

Το Healing from Heaven Temple (Γιατρειά από τον Ουρανό) με μότο ‘where blessings fall like rain’, δηλαδή εκεί που οι ευλογίες πέφτουν σαν βροχή. Επιχειρηματικά επιτυχημένο σλόγκαν.




Συνεχίζουμε στη Frederick Douglass Blvd μέχρι την W 125th St.



Apollo Theatre

Το χωρητικότητας 1.500 θεατών Apollo Theatre είναι μια μουσική σκηνή με μεγάλη σημασία για την αφροαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1914 και μετά από μία 30ετία μετονομάστηκε σε Apollo και επιτράπηκε η είσοδος και στους αφροαμερικανούς. Μεταξύ αυτών που έχουν εμφανιστεί στη σκηνή του είναι ο James Brown, ο Michael Jackson και ο Elton John.


Υπήρχε πολύς κόσμος απ’ έξω. Αφροαμερικανοί ως επί το πλείστον. Χόρευαν, τραγουδούσαν, πουλούσαν τη πραμάτεια τους.




Λέμε να τσιμπήσουμε κάτι και εμείς. Βλέπω κάτι βραχιολάκια. Μου λέει ο μεσήλικας πωλητής την συμβολική τους αξία. Πρώτο βήμα για μια καλή συναλλαγή. Παρουσιάζεις και ντύνεις το προϊόν σου.

-Από τιμή; του λέω.
-Μόνο για σένα και για την αγαπημένη Ελλάδα 7$.
-Φαρμακείο είσαι.
-Άντε πάρ’ τα με 5$.

Και εκεί που πάμε να φύγουμε μου μου κάνει μια τελική προσφορά τα δύο στα 5$. Παίρνουμε από ένα με το Κώστα. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι ο κόσμος ήταν εξαιρετικά ευγενικός και εξυπηρετικός. Κατευθείαν να μας βοηθήσουν, βλέποντάς μας να ψαχνόμαστε με το χάρτη. Σε καμία περίπτωση δεν νιώσαμε απειλή ή ανασφάλεια.

240 W 125th St


Adam Clayton Powell Jr. State Office Building

Κτίστηκε το 1967-1973 σε μπρουτάλ στυλ και είναι το ψηλότερο κτήριο του Harlem. Ο Adam Clayton Powell Jr. ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός που εκπροσώπησε το Harlem στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είναι ένα κτήριο που ξεχωρίζει τόσο για το ύψος του, όσο και την μοντέρνα αρχιτεκτονική του.

Στην πλατεία μπροστά από το κτήριο υπάρχει άγαλμα του Adam Clayton Powell Jr.


Μπήκαμε σε μερικά καταστήματα να χαζέψουμε. Α βρήκαμε και ένα μαγαζάκι στυλ φούρνου. Δοκίμασα και ήταν υπέροχο.

2090 7th Ave


Γκράφιτι


Koch and Co. Building

Κτήριο του 1893, που ανακαινίστηκε αργότερα. Αποτέλεσε ιστορικό πολυκατάστημα.

Μερικές τελευταίες εικόνες από το αγαπημένο ατμοσφαιρικό Harlem, πριν μπούμε στο μετρό για άλλες πολιτείες.




Κατεβαίνουμε στη στάση 96th St και προσπερνάμε τη Pomander Walk, μια ιδιωτική γραφική γειτονιά που δημιουργήθηκε το 1921.



West End Ave


Mustang έρωτας


W 94th St

Βγαίνουμε στο Riverside Park, ένα ωραίο μακρόστενο πάρκο με θέα στο ποταμό Hudson.

Από τη πάνω πλευρά του Riverside Drive υπάρχει ένα μικρό παρκάκι αφιερωμένο στην Ιωάννα της Λωραίνης, την Γαλλίδα στρατηγό που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον Εκατονταετή Πόλεμο μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας.




Το κεντρικό «δίδυμο» κτήριο είναι το 194 Riverside Drive (1901).

Να επισημάνω ότι σε πολλά σημεία των πάρκων η είσοδος στους τετράποδους φίλους μας απαγορευόταν. Υπάρχουν άλλοι χώροι για τα ζώα, άλλοι για τους ανθρώπους.



Soldiers’ and Sailors’ Monument

Κατασκευάστηκε το 1902 στη μνήμη των στρατιωτών και ναυτών, που πολέμησαν στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Λεπτομέρειες από το μνημείο


Χώρος του μνημείου


Ένα από τα παρκάκια του Riverside Park




Yeshiva Ketana

Στη γωνία της Riverside Drive με την W 89th St βρίσκεται το Beaux Arts κτήριο του 1903, που σήμερα εδράζει εβραϊκό σχολείο.

W 86th st από το ύψος της Riverside Drive


125 Riverside Drive (1907)




109 Riverside Drive (1900)


Γωνία Riverside Drive & W 80th St



Η Riverside Drive συνδυάζει ωραία κτήρια των αρχών του 20ου αιώνα με την ηρεμία και την γαλήνη του πάρκου και του ποταμού Hudson. Μέσω της W 80th St αποχωρίσαμε από τη Riverside Drive.

Broadway & W 81th St


Amsterdam Ave


Η W 81th είναι αρκετά ενδιαφέρουσα






Η θρυλική Mustang

Βρισκόμαστε στη Columbus Ave δίπλα στο American Museum of Natural History.


Οι ουρές είναι τεράστιες έξω από ένα από τα μουσεία με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Νέα Υόρκη. Η είσοδος και εδώ, όπως άλλωστε και στο Met, είναι με δωρεά. Μόνο ο Κώστας ήθελε να μπει. Οι υπόλοιποι είχαμε επισκεφτεί αντίστοιχα σε Λονδίνο και Βερολίνο. Θα κάνουμε βόλτα οι υπόλοιποι τριγύρω, και θα συναντηθούμε σε κανά τριώρο έξω από το Century 21.

American Museum of Natural History

Το American Museum of Natural History (http://www.amnh.org/) είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Το συγκρότημα αποτελείται από 28 αλληλοσυνδεόμενα κτήρια, περιέχει περισσότερα από 43 εκατ. εκθέματα και προσελκύει περίπου 5 εκατ. επισκέπτες το χρόνο.



Εμπνευστής του μουσείου ήταν ο Dr. Albert S. Bickmore, πρώην φοιτητής του Harvard, ενώ ένας εκ των ιδρυτών του ήταν ο Theodore Roosevelt Sr., πατέρας του προέδρου Roosevelt. Η απόφαση υπογράφηκε το 1869 και 8 χρόνια αργότερα παραδώθηκε το πρώτο κτήριο του μουσείου. Τα επόμενα χρόνια προστέθηκαν και άλλα κτήρια. Από το 1990 πραγματοποιήθηκαν εργασίες από τον αρχιτέκτονα Kevin Roche και το γραφείο του Roche-Dinkeloo.






New York Historical Society

Το New York Historical Society είναι ένα μουσείο και βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το 1804 ως το πρώτο μουσείο της Νέας Υόρκης, και φιλοξενεί εκθέσεις που εξερευνούν την ιστορία της Νέας Υόρκης και της Αμερικής.

Universalist Church of New York (1898)




The Kenilworth (1908) - Διαμερίσματα




Περπατάμε παράλληλα στο Central Park.



Δίπλα ακριβώς το San Remo, με τους υπέροχους δίδυμους πύργους του. Πιο ωραίες είναι οι εικόνες του μέσα το Central Park, που θα σας παρουσιάσω σε επόμενη ενότητα.

San Remo

Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Emery Roth (7 World Trade Center, Citigroup Center, General Motors Building, MetLife Building, Morgan Stanley Building) ως συγκρότημα κατοικιών, χρήση που διατηρεί έως και σήμερα. Τα διαμερίσματά του είναι από τα ακριβότερα της Central Park West.



The Dakota (1884)

Διάσημοι ένοικοί του ήταν ο φημισμένος Ρώσος χορευτής και φίλος του Αριστοτέλη Ωνάση Rudolf Nureyev και ο μουσικός John Lennon, που το 1980 δολοφονήθηκε έξω από το κτήριο με 4 σφαίρες στη πλάτη.

The Majestic

Το Majestic, με τους δίδυμους πύργους του, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1930-1 από τον επιχειρηματία Irwin S. Chanin σε Art Deco ρυθμό. Προοριζόταν αρχικά για ξενοδοχείο, ωστόσο λόγω της μεγάλης κρίσης, μετατράπηκε σε συγκρότημα κατοικιών.


Διάσημοι ένοικοι ήταν ο σχεδιαστής Marc Jacobs, αλλά και μέλη της γενοβέζικης μαφίας, όπως ο Lucky Luciano, ο Frank Costello και ο Meyer Lansky
.


Ένα ωραίο εξάρτημα για την προστασία του αυτοκινήτου, που το είδα για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη. Μου φάνηκε έξυπνο και αρκετά χρήσιμο για την προστασία των μικρογρατζουνισμάτων.



Congregation Shearith Israel (1897)

Είναι η παλαιότερη εβραϊκή συναγωγή στις Η.Π.Α. Ιδρύθηκε το 1654 από προερχόμενους από την Ισπανία και την Πορτογαλία κατοίκους και ήταν η μοναδική συναγωγή στη Νέα Υόρκη για 200 περίπου χρόνια. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον εβραϊκής καταγωγής αρχιτέκτονα Arnold Brunner.

Central Park West






Φεύγουμε από την Central Park West μέσω της W 70th St. Να επισημάνω ότι εδώ υπήρχαν πάρα πολλά σπίτια σε παρόμοιο στυλ με αυτά που βλέπαμε στο Harlem. Αυτά με τα διάφορα χρώματα και τις καμπυλωτές προσόψεις.

65 W 70th St


Grace & St Paul's Church (123 W 71st St)

Κτίστηκε το 1882 και 8 χρόνια αργότερα αποκτήθηκε από την ευαγγελική λουθηρανική εκκλησία. Στο πέρασμα του χρόνου έγιναν αρκετές συντηρήσεις.

Blessed Sacrament Church

Μερικά βήματα πιο πέρα η ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Θείας Κοινωνίας (Blessed Sacrament). Το παρόν κτήριο ανεγέρθη το 1914 στη θέση παλαιότερης εκκλησίας.

Dorilton

Το Dorilton είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά συγκροτήματα κατοικιών της Νέας Υόρκης. Κτίστηκε το 1900-2 σε Beaux-Arts ρυθμό.






Στα δεξιά της παρακάτω φωτογραφίας είναι το συγκρότημα κατοικιών South Pierre του 1923, πρώην Almanac Hotel.



Ζουμ νότια της Amsterdam Ave

Αυτή η πολυόροφη πολυκατοικία μας κέντρισε την προσοχή.

Ήταν ένα από τα ελάχιστα κτήρια με μπαλκόνια που πετύχαμε στη πόλη.



Η συγκεκριμένη στάση του μετρό κατασκευάστηκε το 1904, ενώ στη κάτω φωτογραφία φαίνεται η καινούργια.


Τα δύο κτήρια που κυριαρχούν στη παρακάτω φωτογραφία είναι του 1906 και είναι και αυτά κατοικίες.


Βλέποντας ένα Blooomingdale’s είπαμε να ρίξουμε μια ματιά. Από ποικιλία δεν μπορώ να πω ότι ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αν και υπήρχαν αρκετές επιλογές στα υποδήματα. Από τιμές σε σύγκριση με το 21 Century ήταν αισθητά ακριβότερο.

Μια άποψη της 72nd St από την Broadway


Ansonia (1899-1904)





Ένα ακόμα πανέμορφο Beaux Arts κτήριο βρίσκεται στη Broadway μεταξύ W 73rd and W 74th St. Το Ansonia ήταν το πρώτο ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης με κλιματισμό.




Σήμερα είναι συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. Γνωστοί ένοικοί του υπήρξαν η Angelina Jolie, ο συνθέτης Igor Stravinsky και ο Ιταλός τενόρος Enrico Caruso.





The Level Club

Το Level Club κτίστηκε το 1927 για να φιλοξενήσει ένα κλαμπ ελεύθερων τεκτόνων αποκλειστικά για άνδρες. Μετά από μόλις 3 χρόνια μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και πάλι μόνο για άνδρες. Το 1984 μετατράπηκε σε συγκρότημα κατοικιών.

W 73rd St

Το Apple Bank Building σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο York & Sawyer (Bowery Savings Bank, Greenwich Savings Bank, Riggs National Bank - DC, American Security and Trust Company Building - DC) σε αναγεννησιακό ρυθμό και εκτείνεται σε ολόκληρο τετράγωνο. Οι 4 πάνω όροφοί του είναι διαμερίσματα.

Apple Bank Building (1928)



Στη Verdi Square βρισκόταν αυτό το συνεργείο αδέσποτων ζώων. Επί τόπου δωρεές και υιοθεσίεως ζώων.


Στο κέντρο αυτής της μικρής πλατείας βρίσκεται το άγαλμα του συνθέτη Giuseppe Verdi που ανεγέρθη το 1906.



Broadway & 70th St


Σε πρώτο φόντο φαίνεται το συγκρότημα κατοικιών Lincoln Spencer Arms. Κτίστηκε το 1903 ως κατοικίες, μετατράπηκε στα μέσα του αιώνα σε ξενοδοχείο, χρήση που διατήρησε μέχρι το 1986.

Συγκρότημα κατοικιών Grand Millennium (1996)

Λίγα μέτρα πιο πέρα, και αφού είχαμε αρχίσει να νιώθουμε μια μικρή πείνα, βρίσκουμε μια καντίνα με υπέροχα τυροπιτοειδή και σε πολύ καλές τιμές. Εγώ τσιμπάω ένα γευστικότατο κρουασάν με γέμιση κάστανο.

Julliard School

Είμαστε μπροστά σε ένα από τα πιο φημισμένα στον κόσμο πανεπιστήμια για μουσικές και δραματικές σπουδές, το Julliard School. Ιδρύθηκε το 1905 ως Institute of Musical Art. Το 1920 δημιουργήθηκε το Ίδρυμα Julliard, μετά από δωρεά του μεγαλοεμπόρου υφάσματος Augustus D. Juilliard. 4 χρόνια αργότερα αγόραστηκε έκταση και ιδρύθηκε το Julliard Graduate School. Το 1926 συγχωνεύτηκαν οι δύο σχολές.


Νάτος και ο Κώστας. Γρήγορος ήταν. Μπουκάρουμε λοιπόν στο Century 21. Είναι ένα αρκετά μεγάλο κατάστημα, στο οποίο υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε εξαιρετικές τιμές. Για τα υποδήματα είναι περιορισμένη η ποικιλία. Περάσαμε 4 ώρες περίπου μέσα στο κατάστημα. Οι τιμές των αμερικανικών μαρκών είναι πάρα πολύ καλές. Πουκάμισα Tommy Hilfinger γύρω στα 30$, δεν τα λες και άσχημα. Αγόρασα και μια πολύ ωραία τσάντα Guess για την αδερφή μου στα 38$, η οποία στη Κύπρο κοστίζει κανά 200αρι (από όσο με πληροφόρησε η αδερφή μου).

Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος. Να φανταστείτε στα δοκιμαστήρια είχαν ασφάλεια και επέτρεπαν νομίζω μάξιμουμ 3 είδη. Μπορώ να πω ότι οι τιμές ήταν πάρα πολύ καλές και σε σχέση με το εκπτωτικό στο Jersey Gardens, που επισκεφτήκαμε την ημέρα της αναχώρησής μας. Ψωνίστε άφοβα.

Με τις γεμάτες σακούλες ανά χείρας αναχωρούμε με προορισμό την Times Square. Είχα διαβάσει για το καλύτερο burger της Νέας Υόρκης, το φημισμένο Shack Shack.


Τεράστιες ουρές από τουρίστες κατά βάση. Υπήρχε προσωπικό που συντόνιζε τις ουρές. Έδινες την παραγγελία σου και έπαιρνες ένα μηχανάκι. Όταν αυτό αναβόσβηνε, τότε ήταν έτοιμη η παραγγελία σου. Επειδή ήταν ασφυκτικά γεμάτο δεν υπήρχε η δυνατότητα για αραλίκι. Τρως και φεύγεις, σεβόμενος όλους αυτούς που περιμένουν να καθήσουν. Τώρα όσον αφορά το φαγητό, τα μπέργκερ ήταν μικρά θα έλεγα. Γευστικά μεν, αλλά και αρκετά ακριβά. Έδωσα κάπου 12$ για ένα μπέργκερ. Δεν θα τα χαρακτήριζα σε καμία περίπτωση must, πιο πολύ τουριστική παγίδα.

Εδώ να σημειώσω ότι στη Times Square γινόταν πραγματικά πανζουρλισμός. Καμία σχέση με εκείνο το βράδυ του St Patrick’s. Τόσος πολύς κόσμος, που δεν μπορούσες να περπατήσεις. Ο κακός χαμός. Μπαίνουμε στο μετρό, περπατάμε μέσα 5-10 χιλιόμετρα και παίρνουμε το τρένο για το θρυλικό Queens Plaza.

Φτάνοντας στο hostel, αφού κάνουμε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπανάκι, ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας. Αύριο πρωί πρωί αναχωρούμε για Βοστόνη.





 
Last edited:

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Φτάνοντας στο hostel, αφού κάνουμε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπανάκι
Επιτέλους, φτάσαμε; Κουράστηκα πια :haha:

Τόσες φωτογραφίες, λεπτομέρειες, χάρτες! :)
Αν κάποτε πάω στη Ν.Υ. σίγουρα θα έχω την ιστορία σου για οδηγό.
Και βεβαίως κρατώ ως πολύ σημαντικές τις εντυπώσεις σου από το Χάρλεμ για το οποίο έχουμε ακούσει τα αντίθετα.
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.184
Likes
4.034
Κουραστήκατε κιόλας; Ούτε στα μισά του δρόμου είμαστε. Ε εντάξη τότε. Θα κάνουμε μια αλλαγή και θα περάσουμε ένα πενθήμερο εκτός της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια έρχονται διήμερα σε Βοστόνη και Ουάσιγκτον και ημερήσια στη Φιλαδέλφεια και ξανά Νέα Υόρκη.

Πήγαμε πρωί στη συνοικία. Είχε μια καθημερινή ζωντάνια, ανθρώπους φιλικούς και ευγενικούς, λίγους τουρίστες σίγουρα. Είχα διαβάσει ότι το Χάρλεμ έχει αλλάξει. Οι σκληροπυρηνικοί έχουν τραβήξει προς το Μπρονξ.
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.184
Likes
4.034
20 Μαρτίου 2016 – Chinatown, Theater District, Waterfront, Old Boston & Financial District

Ξυπνάμε κατά τις 5.30 και μετά από κανά μισάωρο και κάτι αφήνουμε το hostel. Σήμερα ξεκινά ένα πενθήμερο μακριά από τη Νέα Υόρκη με αρχή τη Βοστόνη. Πάμε στη Queensboro Plaza. Έλα όμως που η γραμμή 7 δεν λειτουργεί λόγω συντήρησης. Πρέπει να πάμε από αλλού. Έχουμε χάσει ήδη κανά 20λεπτο. Παίρνουμε τη γραμμή Ν, αλλά στη Lexington Av/59 St αλλάζουμε με σκοπό να φτάσουμε στο Grand Central Terminal. Η ώρα περνάει επικίνδυνα.

Είμαστε πια έξω από το σταθμό και έχουμε μόνο ένα 5-6 λεπτά στη διάθεσή μας για να φτάσουμε στη 1st Ave μεταξύ 38th & 39th St. Ξεκινάμε σπριντ με δυο βαλίτσες στο χέρι. Λαχανιάζουμε. Έχουμε κουραστεί. Αλλά λίγο ακόμα. Θα το προλάβουμε, πού θα πάει; Τη στιγμή που φτάνω πρώτος βλέπω τον οδηγό να κλείνει το χώρο των αποσκευών. Ο Γιάννης και ο Σταύρος είναι δευτερόλεπτα πίσω μου. Ο Κώστας πουθενά. Ε τη γκαντεμιά μου. Ξεκινάμε να τον καθυστερούμε λίγο. Τάχα δεν βρίσκω τα εισιτήρια. Αλλά ο Κώστας πουθενά. Δείχνω τα εισιτήρια. Πόσο ακόμα να καθυστερήσουμε. Λέμε του οδηγού ότι έρχεται και ο τέταρτος. Μας λέει δεν μπορεί να περιμένει. Και αυτό το παιδί λίγο τρέξιμο ρε γαμώτο. Εν τέλει φτάνει.

Καταϊδρωμένοι ξεκινάμε το ταξίδι μας με την Bolt Bus. Το ταξίδι διάρκειας περίπου 4 ωρών ήταν άνετο. Υπήρχε wifi. Μείναμε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες της εταιρίας.


Για τη διαδρομή δεν θυμάμαι και πολλά. Ρίξαμε εννοείτε και έναν υπνάκο.

Η Βοστόνη ήταν ξεκάθαρη και αδιαπράγματευτη πρότασή μου. Είναι μάλλον το κέντρο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και έδρα των δύο κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, Harvard και ΜΙΤ. Χαρακτηρίζεται σαν η «Αθήνα της Αμερικής». Είναι γνωστή επίσης για τους θρυλικούς Boston Celtics, αλλά και τον Μαραθώνιο της Βοστόνης, στον οποίο πριν μερικά χρόνια είχαν χτυπήσει οι δύο τρομοκράτες Τσετσένοι αδερφοί.

Η Βοστόνη είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας της Μασαχουσέτης και έχει πληθυσμό περίπου 670.000, ούσα μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της χώρας. Ιδρύθηκε το 1630 και είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις των Η.Π.Α. Αποτέλεσε σημαντικό πεδίο αγώνων στην Αμερικανική Επανάσταση (1765-83), ενώ μεταξύ των πρωτιών του σε αμερικανικό επίπεδο είναι το πρώτο δημόσιο δημόσιο πάρκο (Boston Common - 1634), το πρώτο δημόσιο σχολείο (Boston Latin Schοol - 1635) και το πρώτο μετρό (1897). Η ύπαρξη ερευνητών στα πανεπιστήμια έχει ως αποτέλεσμα να προσελκύει εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, φαρμακευτικές κτλ. Τέλος, το κόστος ζωής στη Βοστόνη θεωρείται από τα υψηλότερα στις Η.Π.Α.

Boston South Station

Βγαίνοντας από το σταθμό για να μπούμε στις αποβάθρες του μετρό καταλάβαμε ότι ο καιρός της Βοστόνης δεν αστειεύεται. Κρύο που θερίζει. Ουδεμία σχέση με τη Νέα Υόρκη.

Βγάζουμε την CharlieCard και μπουκάρουμε στο μετρό.




Στη Park St αλλάζουμε γραμμή και παίρνουμε την πράσινη με προορισμό το Kenmore.


Έχουμε βγει από το μετρό και στο βάθος προβάλλει περήφανα το ξενοδοχείο μας.


Το Hotel Buckminster είναι ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Βοστόνης. Κτίστηκε το 1897 και ήταν από τα πρώτα ξενοδοχεία στη πόλη. Το 1929 μεγάλο μέρος του ξενοδοχείο νοικιάστηκε σε ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό, ενώ τη δεκαετία του 1940 κάποια δωμάτιά του χρησιμοποιήθηκαν από την στρατονομία ως φυλακές για Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου. Τη δεκαετία του 1950 λειτουργούσε κλαμπ. Από το 1960 ξαναέγινε ξενοδοχείο.

Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τη Βοστόνη. Είχαμε κλείσει κανά μήνα πιο πριν. Κόστισε 45$ το άτομο για κάθε βράδυ. Μπαίνοντας στο ξενοδοχείο μείναμε λίγο εντυπωσιασμένοι. Άλλωστε εμείς τα λαϊκά παιδιά δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες πολυτέλειες.

Παραδίδουμε τις βαλίτσες μας δίχως να κάνουμε check in και βουρ για τα αξιοθέατα.

Κατεβαίνουμε στη Park St.

Boston Common

Το Boston Common χρονολογείται από το 1634 και είναι το παλαιότερο δημόσιο πάρκο στις Η.Π.Α. Υπάρχουν διάφορα μνημεία. Είχαμε προγραμματίσει να το περπατήσουμε την επόμενη μέρα.





Park Street Church

Αυτό το κεραμιδί κτήριο που φαίνεται στη γωνία της Park και της Tremont St είναι το Park Street Church. Κτίστηκε το 1809 από τον αρχιτέκτονα Peter Banner, ο οποίος εμπνεύστηκε από εκκλησία του Λονδίνου σχεδιασμένη από τον Christopher Wren.


Τα σημαντικά ιστορικά μνημεία της Βοστόνης είναι συνδεδεμένα σε ένα μονοπάτι, που αποκαλείται Μονοπάτι της Ελευθερίας. Το μήκους 4km Freedom Trail διέρχεται από 16 σημαντικές για την ιστορία των Η.Π.Α. τοποθεσίες. Η διαδρομή δημιουργήθηκε το 1951, μετά από πρόταση του δημοσιογράφου William Schofield.


Εμείς λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου μας, θα βλέπαμε το σύνολο των μνημείων του μονοπατιού ακολουθώντας όμως τη δική μας διαδρομή, προκειμένου να χωρέσουμε και άλλα αξιοθέατα.

Ο Καθεδρικός του Αγίου Παύλου (Cathedral Church of St. Paul) είναι η έδρα της Επισκοπικής Εκκλησίας της Μασαχουσέτης. Σχεδιάστηκε από τον Alexander Parris (Quincy Market) και τον Solomon Willard (Bunker Hill Monument). Ήταν η πρώτη εκκλησία σε νεοκλασικό ρυθμό στις Η.Π.Α.

Cathedral Church of St. Paul (1819)

Απέναντι από τη Park Street Church και στο μικρό στενάκι βρίσκεται το Orpheum Theatre. Κτίστηκε το 1852 ως Boston Music Hall και ήταν έδρα της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστόνης. Είναι ένα από τα παλαιότερα θέατρα των Η.Π.Α. Πήρε τη σημερινή του ονομασία το 1906. Στις μέρες μας λειτουργεί ως μουσική σκηνή.

Orpheum Theatre


Suffolk University

Το Suffolk University είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο, που ιδρύθηκε το 1906. Θεωρείται αρκετά αξιόλογο για σπουδές στη Νομική. Το συγκεκριμένο κτήριο κατασκευάστηκε το 1999 και εδράζει τη Νομική Σχολή.

Granary Burying Ground

Είναι το τρίτο παλαιότερο νεκροταφείο της Βοστόνης και τελευταία κατοικία σπουδαίων ανδρών της Αμερικανικής Επανάστασης, όπως ο Paul Revere, ο Samuel Adams και ο John Hancock.


Στο νεκροταφείο εξέχουσα θέση έχει ένας οβελίσκος, που τοποθετήθηκε το 1827, προς τιμή των γονιών και των συγγενών του Benjamin Franklin (είναι θαμένος στη Φιλαδέλφεια).







Tremont Temple (1896)

Το Tremont Temple είναι εκκλησία Βαπτιστών σχεδιασμένη από τον Clarence Blackall, αρχιτέκτονα εξειδικευμένο στα θέατρα. Το εξωτερικό του είναι αρκετά εντυπωσιακό.






Μερικά μέτρα πιο πέρα η King's Chapel, που στην αρχή ονομαζόταν Stone Chapel.

King's Chapel (1754)



Ξαναγυρίζουμε προς το Boston Common.

Hotel Touraine

Το Hotel Touraine κτίστηκε το 1897 και μετά από 70 χρόνια περίπου μετατράπηκε σε συγκρότημα κατοικιών.


Δίπλα του το Boston Young Men's Christian Union (YMCU). Όταν το 1851 κάποιοι αποκλείστηκαν από την YMCA Boston, αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα γκρουπ συζήτησης για τον Χριστιανισμό. Αυτό το γκρούπ εξελίχθηκε στο Boston YMCU. Το 1875 κτίστηκε το παρόν κτήριο για να εξυπηρετήσει τις δράσεις του συλλόγου.

Boston YMCU

Συνεχίζουμε με ένα ακόμα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Emerson College, που ιδρύθηκε το 1880. Το συγκεκριμένο κτήριο, που ονομάζεται Little Building και αποτελεί την εστία του κολλεγίου, κτίστηκε το 1917 σε σχέδια του Clarence Blackall (Tremont Temple) για λογαριασμό του επιχειρηματία John Mason Little. Το 1994 πέρασε στα χέρια του Emerson College.

Little Building


Cutler Majestic Theatre (1903)

Το Cutler Majestic Theatre ανήκει στο Emerson College. Τη δεκαετία του 1950 μετατράπηκε σε κινηματογράφο και συνέχισε τη λειτουργία του μέχρι το 1983. Λίγο αργότερα πέρασε στα χέρια του Emerson College. Σήμερα φιλοξενεί παραστάσεις των φοιτητών του κολλεγίου και όχι μόνο.



Μια εικόνα από τα δύο τελευταία κτήρια


Ακριβώς απέναντι αυτή η ενδιαφέρουσα ταβέρνα

Είμαστε στη τομή των Tremont και Stuart St. Μπροστά μας ορθώνει το ανάστημά του το επιβλητικό ξενοδοχείο W Boston. Εκτός από ξενοδοχείο υπάρχουν και άλλες δομές, όπως εστιατόρια, μπαρ και διαμερίσματα. Η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 2009.

W Boston



Απέναντι βρίσκεται το Wilbur Theatre, σχεδιασμένο και πάλι από τον Clarence Blackall (Tremont Temple, Little Building).

Wilbur Theatre (1913)

Μιας και βρισκόμαστε στη Theater District, να ένα ακόμα θέατρο.

Shumbert Theater

Κατασκευάστηκε το 1910 και πωλήθηκε άμεσα στη γνωστή οικογένεια Shumbert (που έχει τα μισά θέατρα της Broadway), καθότι ο εμπνευστής της πέθανε πριν την ολοκλήρωση του κτηρίου.

Βγαίνουμε στη Stuart St και στην απέναντι πλευρά του δρόμου βλέπουμε το ιστορικό εστιατόριο Jacob Wirth. Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1844, ενώ το 1868 άνοιξε το εστιατόριο που σέρβιρε γερμανικό φαγητό. Είναι το δεύτερο παλαιότερο εστιατόριο σε συνεχή λειτουργία στη Βοστόνη.

Jacob Wirth

Προσπερνάμε την Οδοντιατρική Σχολή της Πανεπιστημίου Tufts με κατεύθυνση τη Beach St.

Beach St στο ύψος της Knapp St

Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα κινέζικα καταστήματα. Καλά πάμε για Chinatown.

Tyler St

Βρισκόμαστε στη καρδιά της Chinatown της Βοστόνης. Άρχισε να σχηματίζεται το 1870, όταν έφτασαν οι πρώτοι κινέζοι από το Σαν Φρανσίσκο προκειμένου να μποϊκοτάρουν απεργία στο εργοστάσιο υποδημάτων Sampson. Τα επόμενα χρόνια άνοιξαν τα πρώτα καταστήματα. Σήμερα έχει περίπου 4.500 κατοίκους.


Εδώ βλέπουμε τη πύλη που βρίσκεται στη τομή των Beach και Hudson St. Δωρήθηκε από τη κυβέρνηση του Ταιβάν στη Βοστόνη το 1982.


Αν θυμάμαι καλά, στο γωνιακό κατάστημα Hing Shing Pastry, πήραμε μερικά πραγματάκια, τα οποία ήταν πεντανόστιμα και ιδιαίτερα οικονομικά. Γενικά όσες φορές δοκιμάσα σε κινέζικους φούρνους, έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος με τις γεύσεις.

Μια εικόνα από το Chinatown Park

Ο ουρανοξύστης στο κέντρο της φωτογραφίας ονομάζεται One Lincoln Street ή State Street Financial Center. Κτίστηκε το 2003 για να αποτελέσει την έδρα της State Street Corporation. Στα αριστερά της εικόνας είναι το συγκρότημα κατοικιών Radian, που κατασκευάστηκε το 2014.

Συνεχίζουμε τη βόλτα μας.

Essex & Washington St




Συγκρότημα κατοικιών Ritz Carlton


Paramount Theatre

Το Paramount Theatre άνοιξε το 1932 και ήταν από τους πρώτους κινηματογράφους της Βοστόνης. Ονομάστηκε έτσι λόγω της ιδιοκτήτριας εταιρίας Paramount Pictures. Έκλεισε το 1976. Το 2005 πέρασε στην ιδιοκτησία του Emerson College, το οποίο μετά από εκτενείς εργασίες ανακαίνισης κόστους 77$ εκατ., προχώρησε στα εγκαίνιά του το 2010.





Εικόνες από τα γειτονικά κτήρια


Boston Opera House (1928)

Η Boston Opera House αρχικά ονομαζόταν B.F. Keith Memorial Theatre και ήταν κινηματογράφος. Το 1980 μετατράπηκε σε όπερα και πήρε τη σημερινή του ονομασία.



Modern Theatre

Το Modern Theatre, που εμφανίζεται στη παραπάνω φωτογραφία, κτίστηκε το 1876, και το 1914 μετά από ανακαίνιση από τον Clarence Blackall, μετατράπηκε σε κινηματογράφο. Μέχρι το 1980 είχε εγκαταληφθεί. Από το 2010 ανήκει στο Suffolk University και χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και παραστάσεις των φοιτητών του.

Διάφορα κτήρια




Summer St. - Αριστερά το Primark και δεξιά το Macy’s


Macy’s

Η Jordan Marsh ήταν μια μεγάλη εταιρία, που δημιουργήθηκε από δύο κατοίκους της Βοστόνης στα μέσα του 19ου αιώνα. Η εταιρία χρεοκόπησε το 1990 και το συγκεκριμένο κατάστημα Jordan Marsh, που ήταν το τελευταίο με αυτό το όνομα, άλλαξε σε Macy’s το 1996.



Primark

Το υπέροχο κτήριο, στο οποίο στεγάζεται το πρώτο κατάστημα της ιρλανδικής Primark στις Η.Π.Α., κτίστηκε το 1912 από τον Daniel Burnham για λογαριασμό της εταιρίας Filene's. Θεωρείται ένα από τα πιο έξοχα δείγματα Beaux Arts αρχιτεκτονικής στη Βοστόνη.



Washington St



Bromfield St και Province St


Και απέναντι

Προχωράμε στη Bromfield St μέχρι την Washington St και βρισκόμαστε Millennium Tower.

Millennium Tower

Ο ύψους 209 μέτρων και 60 ορόφων ουρανοξύστης κτίστηκε πολύ πρόσφατα σε σχέδια του γραφείου Handel Architects. Στεγάζει κατά βάση από κατοικίες. Είναι το τρίτο ψηλότερο κτήριο στη Βοστόνη.

Είμαστε στη Franklin St.



Franklin & Arch St


Franklin St


Devonshire & Franklin St

Οι ατμοί που φαίνονται στη φωτογραφία έβγαιναν από υπόνομο. Ευκαιρία να ζεσταθούμε. Τέτοιο κρύο δεν υπήρχε. Σκούφοι, γάντια, κουκούλες αλλά τι να σου κάνουν όλα αυτά.

New England Press Building (1873)

Η μικρή πλατεία μπροστά από το κτήριο ονομάζεται Winthrop Square, αλλά το άγαλμα που στέκει στο κέντρο της δεν είναι του John Winthrop, αλλά του σκωτσέζου ποιητή Robert Burns (1759 – 1796).

75 - 101 Federal St

Το εντυπωσιακό κτήριο στη μέση της φωτογραφίας είναι το State Street Trust Building ή 75 Federal St. Κτίστηκε το 1929 σε ρυθμό Art Deco. Το 1988 κτίστηκε το ακριβώς δεξιά του κτήριο, το 101 Federal St, ενταγμένο στο 75 Federal St με κοινό λόμπι. Αποτελούν ενιαίο κτίσμα με την ονομασία 75 - 101 Federal St.

100 Federal St

Το 100 Federal St (πρώην First National Bank Building) κτίστηκε το 1971. Έχει 37 ορόφους και στεγάζει τα γραφεία της Bank of America. Οι αρχιτέκτονες, στην προσπάθειά τους να δώσουν περισσότερο ωφέλιμο χώρο χωρίς ταυτοχρόνως να μειώνουν την οπτική των πεζών, δημιούργησαν αυτό το εξόγκωμα μετά τους πρώτους ορόφους. Έτσι το κτήριο πήρε το παρατσούκλι Pregnant Building, αφού θυμίζει έγκυο γυναίκα.

Congress St



Το μαύρο γυάλινο κτήριο είναι το 100 High St. Ανεγέρθη το 1988 και έχει 28 ορόφους. Στο βάθος το κτήριο με τη καμπυλωτή εξωτερική πλευρά είναι το Keystone Building του 1971. Έχει 32 ορόφους και σχεδιάστηκε από το γραφείο Emery Roth & Sons (7 World Trade Center, Citigroup Center, General Motors Building, MetLife Building, Morgan Stanley Building, San Remo).

Congress St στο ύψος της Franklin St


New England Telephone Building (1947)

Στο αριθμό 185 της Franklin St βρίσκεται αυτό το Art Deco κτήριο. Κτίστηκε για λογαριασμό της New England Telephone and Telegraph Company, εξού και το όνομα.

Δίπλα ακριβώς ένα ωραίο παρκάκι, ό,τι πρέπει για ένα μικρό διάλειμμα. Είναι μία πηγή πρασίνου στη καρδιά της Financial District.

Το λευκό «δίδυμο» κτήριο στο βάθος της εικόνας είναι το πρώην United States Post Office, Courthouse and Federal Building. Σήμερα ονομάζεται John W. McCormack Post Office and Courthouse. Κατασκευάστηκε το 1931-3 σε ρυθμό Art Deco για να στεγάσει ομοσπονδιακά δικαστήρια, γραφεία και το ταχυδρομείο. Ο δημοκρατικός McCormack από τη Βοστόνη διατέλεσε για μία δεκαετία πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.



Pearl St στο ύψος της Franklin St – Στo βάθος φαίνεται το 125 High St


State Street Bank Building

Το State Street Bank Building ή 225 Franklin St κτίστηκε το 1966 και ήταν από τους πρώτους ουρανοξύστες της Βοστόνης. Έχει 33 ορόφους.

Έξω από το κτήριο επί της Franklin St βρίσκεται αυτό το έργο.



Φυσάει

Βρισκόμαστε στη Fort Hill Square περιτριγυρισμένοι από διάφορα κτήρια.



One International Place (1987)



Το One International Place είναι ένας ουρανοξύστης που ξεχωρίζει στο skyline της Βοστόνης. Σχεδιάστηκε από το γραφείο Johnson/Burgee Architects (Sony Building), έχει ύψος 183 μέτρα και είναι το 6ο ψηλότερο κτήριο της πόλης. Εκτός από τον πύργο περιλαμβάνει άλλα δύο όμορα κτήρια, 19 και 27 ορόφων.





Oliver Street Tower (1991)



Ο Oliver St Tower μαζί με το διπλανό του ψηλό κτήριο αποτελούν το συγκρότημα 125 High Street. Εκτός από τους δύο αυτούς πύργους περιλαμβάνει τρία ακόμα μικρότερα οικήματα του 19ου αιώνα.




Έχουμε βγει στη Purchase St και βρισκόμαστε μια ανάσα από το λιμάνι της Βοστόνης. Τώρα στην ανοιχτοσιά νιώθουμε για τα καλά τον αέρα να τρυπά τα κόκκαλά μας.




Στο κέντρο της φωτογραφίας φαίνεται το πολυτελές ξενοδοχείο InterContinental Boston, που άνοιξε το 2006.




Οι δύο ακριανοί ουρανοξύστες είναι ο Federal Reserve Bank Building και ο One Financial Center (1983).

Federal Reserve Bank Building (1977)

Με ύψος 187m είναι το τέταρτο ψηλότερο κτήριο της πόλης.


Ο One Financial Center έχει 46 ορόφους. Στα δεξιά του βλέπουμε ένα κτήριο που το ξαναείδαμε από μακρινή φωτογραφία. Είναι το Keystone Building. Εδώ φαίνονται καλύτερα οι καμπύλες για τις οποίες είχα κάνει λόγο.

Keystone Building

Ανάμεσα στο Federal Reserve Bank Building και στο One Financial Center βρίσκεται ο σταθμός τρένων και λεωφορείων South Station, στον οποίο είχαμε αποβιβαστεί το πρωί.


Ο σταθμός κατασκευάστηκε το 1899 και είναι ο μεγαλύτερος σταθμός τρένων και υπεραστικών λεωφορείων της Μασαχουσέτης. Το 2014 μετονομάστηκε σε Michael Stanley Dukakis, προς τιμήν του ελληνικής καταγωγής κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψηφίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 1988.

Βρισκόμαστε στην όχθη του καναλιού Fort Point.



Boston Tea Party Ships & Museum

Το Boston Tea Party Ships & Museum (https://www.bostonteapartyship.com/) σίγουρα δεν είναι αυτό που φαντάζεται ο αναγνώστης, δηλαδή ένα μουσείο αφιερωμένο στο εμπόριο του τσαγιού. Το Boston Tea Party ήταν μια πολιτική κίνηση των ντόπιων ενάντια στη βρετανική κυβέρνηση. Το 1773 αντιδρώντας στην επιβολή φόρου στο τσάι από μία κυβέρνηση στην οποία δεν είχαν αντιπροσώπους, έριξαν ολόκληρο το φορτίο τσαγιού της East India Company στο λιμάνι της Βοστόνης. Αποτέλεσε μια ενέργεια ύψιστης σημασίας για το ξέσπασμα δύο χρόνια αργότερα της Αμερικανικής Επανάστασης. Η Βρετανική κυβέρνηση δεν έμεινε απραγής. Κύρηξε έκπτωτη την κυβέρνηση της Μασαχουσέτης και έκλεισε το λιμάνι της Βοστόνης.




Το ψηλο κτήριο αριστερά του μουσείου είναι το Federal Reserve Bank Building, που είδαμε προ ολίγου από το πλάι.


Παρά το τσουχτερό κτήριο οι εικόνες ήταν τόσο όμορφες που δεν μπορούσαμε παρά να συνεχίσουμε.








Το Boston Children's Museum (http://www.bostonchildrensmuseum.org/) είναι αφιερωμένο στη ψυχαγωγία και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και είναι το δεύτερο παλαιότερο στο είδος του στις Η.Π.Α., έχοντας ιδρυθεί το 1913.



Κάτω από τη γέφυρα της Seaport Blvd

Αν δεν είχε τόσο ψώφο, σίγουρα θα είχαμε αράξει στα τραπεζάκια. Τώρα μόνο φωτογραφίες και πολύ μας είναι.




Διασχίζουμε τη Seaport Blvd για να βγούμε στην απέναντι πλευρά του καναλιού.

 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.184
Likes
4.034
Μια Bentley έξω από το πολυτελές Boston Harbor Hotel


Στην απέναντι πλευρά του δρόμου





Το δημοτικό σύστημα ποδηλάτων με χορηγό την εταιρία αθλητικών ειδών New Balance του ελληνοαμερικανού Jim Davis.

Κινούμαστε και πάλι προς τις όχθες του καναλιού από το Central Wharf.

Simons IMAX Theatre




Μιας και βρισκόμαστε δίπλα στο ενυδρείο

Το μέρος είναι πολύ ωραίο. Οι φωτογραφικές μας σίγουρα τράβηξαν μια άλφα ταλαιπωρία. Προχωράμε προς το Long Wharf. Διάφορα καραβάκια που προσφέρουν βόλτες κτλ.







Custom House Block (1848)





Στο τέρμα της προβλήτας υπάρχει μια ωραία μικρή πλατεία με θέα στο ποτάμι.




Κινούμαστε περιμετρικά της Long Wharf.

Commercial Wharf





Στην απέναντι πλευρά του ποταμού, κοντά στο αεροδρόμιο Logan, με τη βοήθεια του ζουμ φαίνεται το ξενοδοχείο Hyatt Regency.


Με τέτοιο ψωφόκρυο, αράζεις σε αυτές τις υπέροχες αναπαυτικές ξαπλώστες μόνο για φωτογραφία.


Φεύγουμε από το ποταμό και κατευθυνόμαστε προς το κέντρο της πόλης.







Boston Custom House



Το Boston Custom House ιδρύθηκε το 17ο αιώνα αλλάζοντας διάφορες τοποθεσίες μέχρι που το 1849 κτίστηκε το νεοκλασικό κτήριο της State St. Οι αυξημένες χωροταξικές ανάγκες οδήγησαν τους φορείς στην προσθήκη του πύργου στο υπάρχον κτίσμα το 1913-5. Λειτούργησε ως τελωνείο μέχρι το 1986. Για τα επόμενα χρόνια παρέμεινε αχρησιμοποίητο μέχρι που δέκα χρόνια αργότερα παραχωρήθηκε στην αλυσίδα Marriot και τώρα στεγάζει ξενοδοχείο.



One India St

Είμαστε στη πλατεία στο τομή των S Market St & Commercial St.



Quincy Market

Η Quincy Market κατασκευάστηκε το 1824-6 με πρωτοβουλία του δημάρχου Josiah Quincy, εξού και το όνομα. Από την αρχή γέμισε με καταστήματα ειδών διατροφής. Μέρος του συγκροτήματος είναι και τα δύο παράλληλα κτήρια, η North και η South Market. Και τα τρία μαζί αποτελούν το Faneuil Hall Marketplace.






Ως λάτρεις των κλειστών αγορών μπήκαμε στη Quincy Market.






Βγαίνουμε στη πίσω πλευρά της αγοράς.


Διάφορα κτήρια περιμετρικά

Στο βάθος της παρακάτω φωτογραφίας φαίνεται το 75 State St, που κτίστηκε το 1988 και στο σχεδιασμό του συμμετείχε και το γραφείο Skidmore, Owings and Merrill (SOM).




Στο κέντρο είναι ο ύψους 155m ουρανοξύστης 60 State Street, που κατασκευάστηκε το 1977 σε σχέδια του γραφείου Skidmore, Owings and Merrill (SOM).




Το Faneuil Hall υπήρξε αγορά και αίθουσα συναντήσεων από το 1743. Είναι από τα σημεία με την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στις Η.Π.Α.

Το 1740 ο έμπορας Peter Faneuil προσφέρθηκε να οικοδομήσει μία κλειστή αγορά με δικά του έξοδα. Το κτήριο ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα, αλλά δεν έμελε να αντέξει για πολύ. Το 1761 καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Μέσα σε ένα χρόνο ωστόσο, ξανακτίστηκε.


Στο κέντρο της φωτογραφίας δεσπόζει ένα άγαλμα του 1880, που αναπαριστά τον ήρωα της Αμερικανικής Επανάστασης Samuel Adams. Στο χώρο υπάρχει και επίσης άγαλμα του Kevin White, που διατέλεσε δήμαρχος Βοστόνης επί 16 συναπτά έτη (1968-1984).

Kevin White

Σε αυτό το σημείο ήταν μαζεμένος πολύς κόσμος γύρω από μία ομάδα ατόμων, που έκαναν τους διασκεδαστές με διάφορα παιχνίδια.





Ηλιακός φορτιστής για κινητά και λοιπές συσκευές


Boston City Hall

Το Δημαρχείο της Βοστόνης κτίστηκε το 1968 και είναι ένα εξαιρετικό δείγμα του μπρουταλισμού στην αρχιτεκτονική. Σχεδιάστηκε από τον καθηγητή του Columbia Gerhard Kallmann και τον διδακτορικό του φοιτητή Michael McKinnell, που κέρδισαν τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου σχεδίου. Το αποτέλεσμα δεν άρεσε σε πολλούς. Πάντως, μία έρευνα μεταξύ αρχιτεκτόνων το είχε αναδείξει ως ένα από τα ωραιότερα δημιουργήματα της αμερικανικής αρχιτεκτονικής.



Ο μαύρος ουρανοξύστης είναι ο One Boston Place. Έχει ύψος 183m, όντας το 5o ψηλότερο κτήριο της Βοστόνης. Κατασκευάστηκε το 1970 και έχει βραβευτεί για τις φιλικές προς το περιβάλλον προδιαγραφές του.


Βλέπουμε λεπτομέρειες από το Old State House. Έχοντας κατασκευαστεί το 1713, είναι το παλαιότερο δημόσιο κτήριο της Βοστόνης που διασώζεται. Μέχρι το 1798 αποτέλεσε έδρα του Γενικού Δικαστηρίου της Μασαχουσέτης. Άλλαξε διάφορες χρήσεις, από έδρα της κυβέρνησης και δημαρχείο μέχρι και εμπορικά γραφεία. Από τις αρχές του 20ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο και σήμερα στεγάζει το Ιστορικό Μουσείο.


Κάπου εδώ αρχίσαμε να χανόμαστε λίγο. Βρεθήκαμε στο σημείο που συναντιόνται η Kilby, η Water και η Batterymarch St. Το κτήριο που έχουμε μπροστά μας είναι το One Liberty Square. Κτίστηκε το 1926 και έχει βραβευτεί και αυτό ως «πράσινο κτήριο».

One Liberty Square



Μπροστά του βρίσκεται ένα γλυπτό αφιερωμένο στη Επανάσταση των Ούγγρων ενάντια στους Σοβιετικούς το 1956. Οι σοβιετικές αρχές αντέδρασαν δυναμικά στις πορείες των κατοίκων, σκοτώντας περίπου 2.500 από αυτούς. Το γλυπτό δημιουργήθηκε το 1986 από τον Ούγγρο καλλιτέχνη Gyuri Hollósy.




Από τη Water St βγαίνουμε στη Post Office Square. Το πρωί βρισκόμασταν στην άλλη πλευρά της πλατείας.


Συνεχίζουμε στη Water St και στο ύψος της Devonshire St, αντικρύζουμε αυτό το μακρουλό κτήριο.

Winthrop Building (1894)

Καταλαμβάνει ολόκληρο τετράγωνο, έστω και μικρό. Το Winthrop Building σχεδιάστηκε από τον γνωστό και μη εξαιρετέο Clarence Blackall (Tremont Temple, Little Building, Wilbur Theatre). Ήταν το πρώτο κτήριο στη Βοστόνη με ατσάλινο σκελετό. Αρχικά γνωστό ως Carter Building, μετονομάστηκε αργότερα σε Winthrop προς τιμή του κυβερνήτη της αποικίας John Winthrop (1588 – 1649), οποίος έμενε στη περιοχή.

International Trust Company Building (1893)



Το γωνιακό κτήριο στη συμβολή των οδών School και Washington είναι το Old Corner Bookstore.

Old Corner Bookstore

Το 1712 κατασκευάστηκε κτήριο που στο ισόγειο φιλοξενούσε φαρμακείο, ενώ στους πάνω ορόφους οικία. Πρώτη φορά λειτούργησε ως βιβλιοπωλείο το 1828. Μερικά χρόνια αργότερα παραχωρήθηκε στον εκδοτικό οίκο Ticknor and Fields, έναν από τους σημαντικότερους της χώρας, και έγινε σημείο συνάντησης σπουδαίων συγγραφέων, όπως ο Charles Dickens. Σήμερα στεγάζεται μεξικάνικο εστιατόριο.

Old South Meeting House

Το Old South Meeting House (http://www.osmh.org/) είναι μία πρώην εκκλησία του 1729, που έμεινε στην ιστορία ως ο τόπος που οργανώθηκε το 1773 η Εξέγερση του Τσαγιού (Tea Party). Λειτούργησε ως εκκλησία μέχρι τη σχεδόν ολοσχερή καταστροφή του από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1872. Ξανακτίστηκε άμεσα και από τότε χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο.
Ανάμεσα στα δύο προαναφερθέντα κτήρια βρίσκεται μια πλατεία αφιερωμένη στο μεγάλο λιμό της Ιρλανδίας (1845-52). Ξεκίνησε από μία αποτυχημένη σοδειά πατάτας για αυτό και αποκαλείται και ως Irish Potato Famine.

Irish Famine Memorial Plaza

Αποτέλεσμα αυτής ήταν περίπου ένα εκατ. θάνατοι και άλλοι τόσοι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Ο πληθυσμός της Ιρλανδίας μειώθηκε κατά περίπου 20-25%. Οι Η.Π.Α. ήταν από τους βασικούς αποδέκτες αυτών των μεταναστευτικών ροών.










Παρά το τεράστιο ρατσισμό, οι Ιρλανδοί κατάφεραν να ενταχθούν στην κοινωνία. Ο δολοφονηθείς πρόεδρος John F. Kennedy ήταν ιρλανδικής καταγωγής. Στις μέρες μας υπολογίζεται ότι περίπου 44 εκατ. αμερικανοί έχουν ιρλανδικές ρίζες.
Μερικά βήματα πιο κάτω στη School St βρίσκεται το παλιό Δημαρχείο της πόλης. Κτίστηκε το 1865 και αποτέλεσε την έδρα των δημοτικών αρχών μέχρι το 1969. Σήμερα στεγάζει εστιατόριο, μεταξύ άλλων.
Boston's Old City Hall

Στο προαύλιο υπάρχουν δύο αγάλματα, ένα εκ των οποίων φαίνεται στη φωτογραφία. Είναι αφιερωμένο στον ακαδημαϊκό και πολιτικό Josiah Quincy III, οποίος έχει δώσει το όνομά του στο Quincy Market, και το άλλο αναπαριστά τον Benjamin Franklin, έναν από τους Πατέρες των Η.Π.Α.

Έχει περάσει η ώρα και το κρύο γίνεται όλο και πιο ανυπόφορο.
Οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί. Στο κάτω κάτω καταφέραμε και πάλι να το νυχτώσουμε. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι ένα ζεστό μέρος. Και μιας και αναφερθήκαμε τόσο εκτενώς στους Ιρλανδούς, μπουκάρουμε σε ένα μαγαζάκι που βλέπουμε μπροστά μας, την Emmet's Irish Pub and Restaurant. Ωραίος χώρος, τέλειες και οι μπύρες. Γιατί όσο κρύο και αν έχει, δεν μπορώ να αντισταθώ σε μία καλή μπύρα. Άλλωστε στα ταξίδια μου προσπαθώ να δοκιμάζω όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτικές τοπικές μπύρες.

Γυρνώντας στο ξενοδοχείο, πάμε να κάνουμε το check in.


Για κάποιο λόγο η κάρτα του Κώστα δεν δουλεύει. Δοκιμάζουμε και τη δική μου. Ούτε αυτή. Τι έχουν πάθει; Λέμε να τους πληρώσουμε μετρητά, αλλά δεν δέχονται. Παίρνουμε τηλέφωνο την Πειραιώς, αλλά άκρη δεν βγάζουμε. Με τα πολλά καταφέραμε να πληρώσουμε. Πρέπει να ήταν κάποιο δικό τους πρόβλημα και όχι των δικών μας καρτών.

Ανεβαίνουμε στα δωμάτιά μας και αρχίζει η μίρλα του Σταύρου. «Τι ξενοδοχειάρα έκλεισα», «Μα τι τρώγλη το χόστελ σου» και άλλα πολλά.


Ένας χώρος σαν διαμέρισμα με χολ, μπάνιο και δύο δωμάτια με θέα στο δρόμο. Πεντακάθαρο, με γραφείο, καρέκλες και τηλεόραση.



Αρκετά είπαμε. Ώρα για νάνι γιατί αύριο έχει καταδρομικό πρόγραμμα. Καληνύχτες.​
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.184
Likes
4.034
21 Μαρτίου 2016 – Fenway/Kenmore, Cambridge & West End

Ξυπνάμε και κοιτώντας έξω από το παράθυρο του δωματίου, αντικρύζουμε αυτές τις εικόνες.




Χαμόγελο ζωγραφίζεται στα πρόσωπά μας. Βλέπετε, ζώντας στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά, δεν είμαστε και δα μπουχτισμένοι στο χιόνι. Από την άλλη όμως, πόσο κρύο να αντέξουμε; Μετά το χθεσινό ξεπάγιασμα είμαι αποφασισμένος να κρεμμυδοντυθώ. Φορώ τη πιτζάμα μου ως σκελέα και ό,τι πιο χοντρό ρούχο έχω. Σήμερα δεν θέλω να υποφέρω όπως χθές.

Commonwealth Avenue



Μπουκάρουμε στο McDonald’s για πρωινό. Πήρα ένα απαίσιο χάμπουργκερ με ομελέτα, που πρέπει να είχε μισό κιλό ζάχαρη.





New England School of Photography


Boston Hotel Buckminster


Deerfield St & Bay State Rd






Bay State Rd




Fenway Park

Το Fenway Park είναι η έδρα της ομάδας baseball των Boston Red Sox. Είναι το παλαιότερο γήπεδο baseball της λίγκας, έχοντας κατασκευαστεί το 1912, και έχει χωρητικότητα 37.000 περίπου θεατών.


Κατά διαστήματα διεξάγονται αγώνες ποδοσφαίρου, χόκευ αλλά και συναυλίες. Οι Boston Red Sox έχουν 8 πρωταθλήματα. Οι ιδιοκτήτες της είναι ίδιοι με της ποδοσφαιρικής Liverpool.

Οι συμπαίκτες





Φεύγουμε από το γήπεδο.

The Fenway Garden Society





Ακολουθεί το μνημείο του Ιρλανδού πατριώτη ποιητή John Boyle O'Reilly.

Μνημείο John Boyle O'Reilly

Ο O'Reilly αναγκάστηκε το 1869 να εγκαταλείψει τη πατρίδα του, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη για την αντιστασιακή του δράση ενάντια στη βρετανική διοίκηση. Εγκατάσταθηκε στη Βοστόνη και έγινε εκδότης εφημερίδας.


Το γλυπτό του Daniel Chester French (John Harvard – Harvard University, Alma Mater – Columbia University, Abraham Lincoln – Lincoln Memorial) που φιλοτεχνήθηκε το 1896, στη μπροστινή πλευρά αναπαριστά τον ποιητή, ενώ στη πίσω μια αλληγορική παράσταση με τη γυναίκα να συμβολίζει την Ιρλανδία και τις δύο αντρικές φιγούρες το πατριωτισμό και την ποίηση.

Fenway


City of Boston Fire Department

Το εντυπωσιακό για σταθμό πυροσβεστικής κτήριο κατασκευάστηκε το 1925 και χρησιμοποιείται ακόμα από την Πυροσβεστική.

80-84 Fenway


Barnett Institute of Chemical and Biological Analysis

Το συγκεκριμένο κτήριο στέγαζε το Οδοντιατρικό Θεραπευτήριο για παιδιά του Ιδρύματος Forsyth για σχεδόν έναν αιώνα. Το Ίδρυμα Forsyth είναι ερευνητικό κέντρο εξειδικευμένο στη στοματική υγεία και συνεργάζεται στενά με την Οδοντιατρική Σχολή του Harvard. Σήμερα στο κτήριο στεγάζεται το Barnett Institute of Chemical and Biological Analysis του Πανεπιστημίου Northeastern.

Τόση ώρα περπατάμε δίπλα στο Back Bay Fens. Είναι ένα τεράστιο πάρκο με πολύ πράσινο που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της περιοχής. Έχει και κανάλια στα οποία υπάρχουν πάπιες.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από ένα γεφυράκι στο ύψος του Forsyth Way.

Emerald Necklace



Έχουμε φτάσει πια στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης (http://www.mfa.org/). Ιδρύθηκε το 1870 και μεταφέρθηκε στη παρούσα τοποθεσία 39 χρόνια αργότερα. Είναι το 4o μεγαλύτερο μουσείο στις Η.Π.Α., εκθέτοντας περισσότερα από 450.000 αντικείμενα.


Το παρόν νεοκλασικό κτήριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Guy Lowell και παραδώθηκε το 1909. Στα επόμενα χρόνια έγιναν διάφορες επεκτάσεις, μεταξύ των οποίων και η δυτική πτέρυγα το 1981 από τον φημισμένο σινοαμερικανό I. M. Pei (Πυραμίδα του Λούβρου).




Και εδώ βλέπουμε έναν ιθαγενή αμερικανό να στοχεύει με το τόξο του ένα ελάφι. Μπορείτε να φανταστείτε το τελικό αποτέλεσμα.




Βουρ για New Cambridge. Τραβάμε στη στάση του μετρό Museum of Fine Arts.


Είπαμε ότι η Βοστόνη έχει 73.541 πανεπιστήμια :D.


Και η εκκλησία, που φαίνεται με τη βοήθεια του ζουμ, είναι η Greek Orthodox Cathedral of New England (http://www.bostoncathedral.org/).

Greek Orthodox Cathedral of New England

Καιρός για άλλες πολιτείες. Ακολουθούν ο
ι πρώτες φωτογραφίες από το Harvard.



Johnston Gate

Το περίφημο Harvard είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στο κόσμο. Δύσκολα να βρεθεί λίστα στην οποία δεν θα τοποθετείται στο Top 10, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου. Είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο των Η.Π.Α., έχοντας ιδρυθεί το 1636. Ονομάστηκε προς τιμή του John Harvard, ο οποίος πεθαίνοντας στην ηλικία των 30 ετών, δώρησε στο πανεπιστήμιο τη μισή του περιουσία. Στη λίστα των αποφοίτων της είναι 8 πρόεδροι των Η.Π.Α., πρόεδροι και πρωθυπουργοί κρατών, νομπελίστες, δισεκατομμυριούχοι. Από τους δικούς μας, θυμάμαι πρόχειρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μνημείο Charles Sumner

Ο Charles Sumner (1811 – 1874) ήταν πολιτικός από τη περιοχή της Μασαχουσέτης με έντονη δράση για την κατάργηση της σκλαβιάς. Το άγαλμά του κατασκευάστηκε το 2011, στην επέτειο των 200 ετών από τη γέννησή του.



The First Parish in Cambridge (1833)

Η The First Parish in Cambridge είναι μία εκκλησία του δόγματος Unitarian Universalism, που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους στοχεύει «στην ελεύθερη και υπεύθυνη αναζήτηση της αλήθειας».
Δεν θα μπούμε ακόμα στο Harvard Yard. Θα κάνουμε μία βόλτα στη περιοχή.

Harvard Cooperative Society



Αυτά τα κτήρια με τα καμπυλωτά προεξέχοντα παράθυρα, μου άρεσαν πολύ. Λογικά επιτυγχάνουν με αυτό το τρόπο μεγαλύτερη είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στο σπίτι.

South St στο ύψος της John F. Kennedy St


John F. Kennedy St


John F. Kennedy School of Government

Το περίφημο John F. Kennedy School of Government είναι ένα τμήμα από το οποίο έχει αποφοιτήσει πλήθος σημαντικών πολιτικών. Πάντως το ενδιαφέρον της υπόθεσης, βλέποντας τη λίστα αυτών των ηγετών, είναι ότι η πλειονότητα αυτών είναι από «τριτοκοσμικές» χώρες.



Winthrop St





Bow St & Mt Auburn St


Benjamin Wadsworth House

Κατασκευάστηκε το 1726 και είναι το δεύτερο παλαιότερο κτήριο του Harvard μετά το Massachusetts Hall. Χρησιμοποιήθηκε σαν κατοικία του τότε πρύτανη Benjamin Wadsworth. Ακόμα 8 πρύτανεις διέμειναν εδώ. Επίσης, στην οικία αυτή ο George Washington έστησε το γραφείο του, όταν ήρθε το 1775 για να οργανώσει τις επαναστατικές δυνάμεις.

Μπαίνουμε μέσα στη Harvard Yard από την πύλη Johnston (1889 - McKim, Mead & White).

Πύλη Johnston






University Hall (1815)



Μπροστά από το κτήριο φαίνεται το άγαλμα του John Harvard (1884 - Daniel Chester French).



Matthews Hall (1872)




Sever Hall (1878)


Harry Elkins Widener Memorial Library

Η Widener είναι η κεντρική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, διαθέτοντας περίπου 3,5 εκατ. βιβλία. Κτίστηκε το 1915 από την εκατομμυριούχο Eleanor Elkins Widener προς τιμή του γιου της και αποφοίτου του Harvard Harry Elkins Widener. Ο Harry, συλλέκτης βιβλίων, έχασε τη ζωή του μαζί με τον πατέρα του στη τραγωδία του Τιτανικού. Η μητέρα του επιβίωσε.

Memorial Church (1932)

Είναι αφιερωμένη στους 373 αποφοίτους του Harvard, που έχασαν τη ζωή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Holden Chapel

Η Holden Chapel είναι το τρίτο παλαιότερο κτήριο του Harvard, έχοντας κατασκευαστεί το 1744 προς τιμή του διοικητή της Bank of England Samuel Holden.

Harvard University Science Center


Littauer Center (1931)


Εδώ στεγάζεται το τμήμα οικονομικών επιστημών του Harvard. Ένα από τα δύο - τρία κορυφαία τμήματα οικονομικών στο κόσμο.

Memorial Hall

Το Memorial Hall κτίστηκε το 1870-7 προς τιμή των αποφοίτων του πανεπιστημίου, που έλαβαν μέρος στον Αμερικανικό Εμφύλιο. Αποτελείται από τρία τμήματα, το Sanders Theater, το Annenberg Hall και Memorial Transept. Στις φωτογραφίες φαίνονται τα δύο τελευταία.



Austin Hall (1882–1884)

Φιλοξενεί αίθουσες διδασκαλίας της Νομικής. Το τμήμα ιδρύθηκε το 1817 και είναι η παλαιότερη νομική σχολή των Η.Π.Α.

Gannett Hall (1838)


Langdell Hall (1905-1907)


Στεγάζει τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη Νομικής του κόσμου.

Απέναντι από τη Νομική βρίσκεται η Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών. Το 2015 η σχολή μετονομάστηκε σε Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences, μετά από δωρεά ύψους 400 εκατ. δολαρίων από τον απόφοιτο του Harvard Business School John A. Paulson.


Στη πανεπιστημιούπολη, μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, κυκλοφορεί πλήθος επισκεπτών – τουριστών. Εκτός από τουρίστες, έχει και αυτά τα υπέροχα τετράποδα.


Ωραία ζωάκια. Όνειρο ζωής να έχω ένα σκίουρο κατοικίδιο και να το βγάζω με λουρί βόλτα στο λιμάνι των Χανίων Κυριακή μεσημεράκι.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Harvard

Ιδρύθηκε το 1998 από τη συνένωση τριών ερευνητικών μουσείων του τμήματος, του Μουσείου Συγκριτικής Ζωολογίας, του Μουσείου Ορυκτολογίας και Γεωλογίας και του Harvard University Herbaria. Το 2012 προστέθηκε και το νεοϊδρυθέν Μουσείο Επιστημών και Πολιτισμού.

Προσπερνάμε το μουσείο κινούμενοι επί της Oxford St.

A. Lawrence Lowell Lecture Hall


Τμήμα Αρχιτεκτονικής


Swedenborg Chapel

Η εκκλησία κτίστηκε το 1901 για λογαριασμό της The New Church Theological School. Το νεογοτθικό κτήριο σχεδιάστηκε από τον Herbert Langford Warren, ιδρυτή του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Harvard και γιο ιεραπόστολου του δόγματος. Λέγεται και εκκλησία της Νέας Ιερουσαλήμ.



Harvard Art Museums

Το μουσείο αποτελείται από 3 επιμέρους μουσεία και 4 ερευνητικά κέντρα. Το πρώτο μουσείο, το Fogg, ιδρύθηκε το 1896. (http://www.harvardartmuseums.org/)

Barker Center

Είναι το πρώτο κτήριο, που σχεδίασε η γνωστή McKim, Mead & White για λογαριασμό του πανεπιστημίου. Κτίστηκε το 1901 ως ένας χώρος κοινωνικών εκδηλώσεων για τους φοιτητές. Για περισσότερα από πενήντα χρόνια αποτέλεσε το εστιατόριο της λέσχης των πρωτοετών. Σήμερα στεγάζει το κέντρο ανθρωπιστικών σπουδών.

Απέναντι του Barker Center

Κινούμαστε επί της Massachusetts Ave, το κεντρικό δρόμο του Cambridge.

Μερικές εικόνες από τη λεωφόρο της Μασαχουσέτης








Old Cambridge Baptist Church

Κτίστηκε το 1869, αλλά το 1897 κάηκε από πυρκαγιά. Ξανακτίστηκε σε σχέδια του Clarence Blackall (Tremont Temple, Little Building, Wilbur Theatre, Winthrop Building).

Συνεχίζουμε με ακόμα ωραιότερες φωτογραφίες από το γραφικό Cambridge.






Κάπου εδώ, και ενώ περπατάμε αμέριμνοι χαζεύοντας δεξιά και αριστερά, αντικρύζουμε αυτό το κτήριο.


Ο Σταύρος προσέχει κατευθείαν την επιγραφή. Greek Institute.

Βλέπουμε ένα κύριο, σχετικά μεγάλο σε ηλικία, 65-70 ετών, να καθαρίζει την αυλή από τα χιόνια. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι ο καιρός είχε μαλακώσει. Ο ήλιος είχε ξεπροβάλει. Του μιλάμε στα αγγλικά. «Από πού είστε;» κτλ. Και μας λέει ότι είναι Έλληνας. Μας προσκαλεί μέσα και εμείς δεν αρνούμαστε.


Ο παππούλης, ο κύριος Αναγνωστόπουλος, ίδρυσε το ινστιτούτο (http://www.thegreekinstitute.org/index.html) το 1988 με σκοπό την προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων και του πολιτισμού στη πόλη. Από τα λεγόμενά του, καταλάβαμε ότι είναι ένα τύποις φροντιστήριο, στο οποίο διδάσκεται η ελληνική γραμματεία, νέα και αρχαία. Μας πληροφόρησε ότι έχει μαθητές καθηγητές από το Harvard και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, που θέλουν να μάθουν αρχαία ελληνικά.

Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Μας είπε ότι ο χρόνος του είναι μοιρασμένος μεταξύ Βοστόνης και Αθήνας. Μας είπε για ένα κτήριο-έδρα κάποιου μορφωτικού συλλόγου που διήυθυνε, και του το πήρε κάποιος υπουργός. Μιλούσε με μεγάλο πάθος για το Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας, στο οποίο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για μία απόπειρα να περαστούν σε ηλεκτρονική μορφή τα σημαντικότερα κείμενα της ελληνικής γραμματείας. «Με αυτό το τρόπο θα γίνει ευκολότερο το έργο των ερευνητών», μας εξήγησε.

Περάσαμε τουλάχιστον δύο ώρες με τον κύριο Αναγνωστόπουλο μιλώντας για την ελληνική γλώσσα, για την αρχαία Ελλάδα, τη σύγχρονη Ελλάδα και τη ζωή στη Βοστόνη. Είχε πάει κοντά 15.00. Έπρεπε να συνεχίσουμε. Μια υπέροχη γαλήνια κουβέντα έκλεισε με μία αναμνηστική φωτογραφία. Αποχαιρετίσαμε τον ευγενέστατο κύριο Αναγνωστόπουλο και τραβήξαμε το δρόμο μας.



Συνέχεια στη Massachusetts Ave







Βρισκόμαστε μπροστά στο δημαρχείο του Cambridge. Το πετρόκτιστο κτήριο με τα ωραία λιτά χρώματα κτίστηκε το 1888-89.

Cambridge City Hall

Στην απέναντι πλευρά του δρόμου βρίσκεται το ταχυδρομείο.



Μερικά ακόμα γραφικά κτήρια





Στο ύψος της Brookline St βρίσκεται αυτό το εστιατόριο – κλάμπ.

 
Last edited:

Triplover

Member
Μηνύματα
1.184
Likes
4.034
Και να το πρώτο κτήριο του περίφημου Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης ή αλλιώς ΜΙΤ.

Μουσείο MIT

Θεωρείται ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου και περιλαμβάνει πλήθος τμημάτων από θετικές επιστήμες μέχρι πολυτεχνείο και ανθρωπιστικές σπουδές, όχι όμως και Ιατρική ή Νομική.

Ιδρύθηκε το 1861 από τον ακαδημαϊκό William Barton Rogers, ως απάντηση στην πρόκληση από τη ραγδαία βιομηχανική ανάπτυξη στις Η.Π.Α. Πλήθος διακεκριμένων επιστημόνων έχουν αποφοιτήσει από τα τμήματά του. Γνωστοί Έλληνες απόφοιτοι είναι ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Γεράσιμος Αρσένης με διδακτορικό στα οικονομικά. Τέλος, εδώ εργάζεται και το αγαπημένο παιδί των ΜΜΕ, ο νεαρός εξαιρετικά επιτυχημένος καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Το μουσείο (https://mitmuseum.mit.edu/) ιδρύθηκε το 1971. Περιέχει εκθέματα που σχετίζονται τόσο με την ιστορία του πανεπιστημίου, όσο και θέματα από τεχνολογία, ρομποτική κτλ.

Συνεχίζουμε στην γραφική Massachusetts Ave.




Τα κτήρια των προηγούμενων δύο φωτογραφιών ανήκουν στον φαρμακευτικό κολοσσό Novartis. Η εγκύτητά του στο MIT σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία. Πολλές εταιρίες κολοσσοί επιλέγουν τη Βοστόνη για το πολύ υψηλό επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού που διαθέτει, κυρίως στον ερευνητικό τομέα.

Στρίβουμε στη Vassar St με προορισμό αυτό το κτήριο.

Simmons Hall

Κατασκευάστηκε το 2002 και αποτελεί μία από τις εστίες του ΜΙΤ. Λέγεται ότι ο αρχιτέκτονας Steven Holl εμπνεύστηκε από σφουγγάρι. Τα διαφορετικά χρώματα δείχνουν το μέγεθος του δωματίου.


Γυρίζουμε προς τα πίσω και βρισκόμαστε πια στη καρδιά του ΜΙΤ.

Rogers Building (1939)

Το κτήριο αυτό το όνομα του ιδρυτή του πανεπιστημίου και στεγάζει, μεταξύ άλλων, το τμήμα Αρχιτεκτονικής.

Εδώ να σημειώσω ότι το ΜΙΤ μετακόμισε στη σημερινή του θέση το 1916. Μέχρι τότε βρισκόταν στο Back Bay. Όμως, οι ανάγκες επέκτασης και ανταγωνισμού με τα άλλα μεγάλα πανεπιστήμια, επέβαλλαν την επέκτασή του. Κάτι τέτοιο στο κέντρο της πόλης δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Έτσι, επελέγησαν οι όχθεις του ποταμού Charles, μια περιοχή στην οποία δέσποζαν τα εργοστάσια.


Απέναντι βρίσκεται το άγαλμα του αλχημιστή.






Το σώμα του αλχημιστή αποτελείται αποκλειστικά από μαθηματικά σύμβολα και αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τεχνοκρατικό χαρακτήρα του ΜΙΤ. Έργο του Ισπανού καλλιτέχνη Jaume Plensa, δωρήθηκε από ανώνυμο απόφοιτο για την επέτειο των 150 ετών από την ίδρυση του πανεπιστημίου.

Kresge Auditorium (1953)

Περιλαμβάνει θέατρο, αίθουσα συναυλιών και μικρότερες αίθουσες. Κτίστηκε με δωρεά του επιχειρηματία Sebastian S. Kresge, εξού και το όνομα. Για τον σχεδιασμό του επελέγη ο περίφημος Φιλανδός αρχιτέκτονας Eero Saarinen (TWA Terminal του JFK, αεροδρόμιο Ελληνικού).

MIT Chapel

Το παρεκκλήσι αυτό δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο από τον ίδιο αρχιτέκτονα. Νομίζω ότι εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα σχέδια του Saarinen δεν ήταν ακριβώς τα παραδοσιακά. Να σημειώσω ότι πιθανόν λόγω της βιομηχανικής και της τεχνολογικής πτυχής του ΜΙΤ, υπάρχουν κάμποσα ακόμα κτήρια που είναι αρκετά πρωτότυπα.

Fariborz Maseeh Hall

Το συγκρότημα αποτελεί εστίες φοιτητών. Ανακαινίστηκε εκτεταμένα το 2011, μετά από δωρεά ύψους $20 εκατ. του Ιρανού αποφοίτου του διδακτορικού προγράμματος Fariborz Maseeh.

MIT Brain and Cognitive Sciences Complex (2005)

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ήθελα να επισκεφτώ το ΜΙΤ ήταν για να απολαύσω τα υπέροχα δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής του Stata Center σχεδιασμένα από τον μέτρ του είδους Frank Gehry.




Παραδόθηκε το 2004 και φιλοξενεί εργαστήρια και αίθουσες του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αλλά και άλλων τμημάτων.









Μνημείο Sean Collier

Το μνημείο αυτό δημιουργήθηκε προς τιμήν του αστυνομικού του ΜΙΤ Sean Collier, που σκοτώθηκε μετά από πυροβολισμούς. Πιστεύεται ότι δράστες της δολοφονίας ήταν οι δύο τσετσένοι αδερφοί, που αιματοκύλησαν τον μαραθώνιο της Βοστόνης (2013).

Τμήμα Βιολογίας


Αριστερά το τμήμα των Χημικών Μηχανικών και στα δεξιά της Βιολογίας

Απέναντι βρίσκεται το Wiesner Building. Στεγάζει το Media Lab και το List Visual Arts Center (https://listart.mit.edu/), που είναι το μουσείο σύγχρονης τέχνης του ΜΙΤ. Κατασκευάστηκε το 1985 από το γραφείο του σινοαμερικανού I. M. Pei.


Σε αυτό το σημείο αποχαιρετάμε το περίφημο ΜΙΤ με αυτή τη καλλιτεχνική φωτογραφία του Σταύρου.


Κατευθυνόμαστε τώρα στο ποταμό Charles. Τα σχέδια έλεγαν να γυρίσουμε προς τη Massachusetts Ave και να περάσουμε στην απέναντι όχθη και στο Back Bay. Αλλά η ώρα είχε περάσει. Άλλωστε καθίσαμε στο Ελληνικό Ινστιτούτο πάνω από δύο ώρες. Έπρεπε το αργότερο στις 18.30 να βρισκόμαστε στο TD Garden.


Η θέα στην απέναντι πλευρά του ποταμού είναι εκθαμπωτική. Οι λίγοι ουρανοξύστες ξεχωρίζουν. Κόσμος αρκετός κάνει τρεξιματάκι, περπάτημα, βόλτα τα σκυλιά.












Προσπερνάμε τη γέφυρα Longfellow.







Κατοικίες στο ύψος του Charles Park



Royal Sonesta Boston Hotel


Μια μακρινή φωτογραφία του Museum of Science


Μια τελευταία φωτογραφία του ποταμού


Science Museum

Το Μουσείο Επιστημών της Βοστόνης (https://www.mos.org/) άνοιξε τις πύλες του το 1830 ως μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξε το όνομα στο σημερινό του, ενώ το 1958 εγκαινιάστηκε το Πλανητάριο Charles Hayden. Προσφέρει περισσότερα από 700 διαδραστικά εκθέματα και προσελκύει περίπου 1,5 εκατ. επισκέπες το χρόνο.

Πλανητάριο Charles Hayden

Έχει αρχίσει να δύει ο ήλιος. Έχουμε ακόμα καμία ωρίτσα πολύ βαριά πριν την μεγάλη στιγμή. Κατευθυνόμαστε στο TD Garden. Αλλά πριν μπούμε μέσα, πρέπει να βρούμε ένα καταραμένο φαγάδικο να πάρουμε ενέργεια. Τσιμπάμε ένα τουμπανοσάντουιτς από τα Subway επί της Portland St και κατευθυνόμαστε στο γήπεδο.

Σήμερα θα πραγματοποιήσουμε ένα όνειρο ζωής. Θα δούμε αγώνα ΝΒΑ. Ποιος μπορούσε να το φανταστεί;

Οι μπυραρίες και οι δρόμοι είναι γεμάτοι. Στα πράσινα ο κόσμος. Και εγώ με τον Γιάννη ως παλαίμαχοι του ιστορικού ΠΑΟΔ, δεν μπορούμε παρά να έχουμε αδυναμία στο χρώμα.

Περνάμε τον έλεγχο και είμαστε μέσα σε μία από τις ιστορικότερες έδρες του ΝΒΑ, στην έδρα των πάλε ποτέ αυτοκρατόρων Κελτών. Τη φανέλα των Boston Celtics φόρεσαν ορισμένοι θρύλοι του αθλήματος, όπως ο Bob Cousy, ο John Havlicek, ο Bill Russell και ο Larry Bird. Με 17 τίτλους είναι η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα ΝΒΑ. Αρκετά λοιπόν με τα λόγια.


Το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις βρήκαμε τις θέσεις μας ήταν να τρέξω στη τουαλέτα για να βγάλω την ενοχλητική πιτζάμα που φορούσα ως σκελέα. Καλή η ζέστη, αλλά με πέθανε όλη μέρα.


Όπως έχετε παρατηρήσει πήγαμε κάπως νωρίς, κανά 45 πριν την έναρξη του αγώνα. Πριν την έναρξη του αγώνα έχουν διάφορα event, όπως το συγκεκριμένο με κάποιους πιτσιρικάδες να παίζουν μπάσκετ. Αυτό που διαπίστωσα ότι ένας αγώνας του ΝΒΑ είναι ένα προϊόν με κεντρικό αλλά όχι αποκλειστικό στοιχείο το μπάσκετ αυτό καθ’ αυτό. Τσιρλίντερς, διάφοροι άλλοι χορευτές, παιδάκια που παίζουν, βραβεύσεις διαφόρων μελών της κοινότητας, μασκότ, παιχνίδια με την κάμερα, όπως αυτό με το φιλί, και διάφορα άλλα. Δημιουργείται ένα κλίμα γιορτής.


Οι θεατές δεν είναι μόνο οπαδοί με τις μαλαματίνες και τις άμστελ, αλλά παρέες μεικτές, οικογένειες, γυναίκες μόνες. Και τα έσοδά τους δεν είναι μόνο τα εισιτήρια. Τα καταστήματα με τα είδη της ομάδας, αλλά και τα υπόλοιπα, και κατά βάση τα εστίασης. Με τέτοιες τιμές πιο πολλά βγάζουν από την κατανάλωση των σάντουιτς και των αναψυκτικών παρά από τα εισιτήρια. Ένα ολοκληρωμένο προϊόν, που αξίζει να το δείτε ακόμα και αν δεν έχετε ουδεμία σχέση με την σπυριάρα.

Ανάκρουση εθνικού ύμνου

Στο Ελλάντα τέτοια θέματα θεωρούνται οπισθοδρομικά.

Και σιγά σιγά ξεκινάει ο αγώνας. Αντίπαλοι των Celtics είναι οι Μάγοι του Orlando.





O ύψους 1.75 δαιμόνιος Ησαΐας στη γραμμή της φιλανθρωπίας

Ο προπονητής των Magic και πάλαι ποτέ παίκτης και προπονητής της μεγαλύτερης ομάδας της Ελλάδας παρακολουθεί προβληματισμένος για την εικόνα των παικτών του.


Λογικό, όταν ένας εκ των καλύτερων παικτών του και από τους κορυφαίους dunker του πρωταθλήματος Aaron Gordon, κάνει άλλου είδους παιχνίδια.


Για την ιστορία κέρδισαν οι γηπεδούχοι. Λίγη σημασία έχει.


Περάσαμε ένα αξέχαστο διωράκι και κάτι, και πραγματοποιήσαμε ένα από τα παιδικά μας όνειρα. Εδώ να αναφέρω ότι τα εισιτήρια τα είχα κλείσει 1,5 μήνα πιο πριν από το ticketmaster και κόστισαν 20 δολάρια το ένα.

Φεύγουμε για το ξενοδοχείο, και έτσι κλείνει το διήμερό μας στη υπέροχη παγωμένη Βοστόνη της ένδοξης επαναστατικής ιστορίας, αλλά και των γραμμάτων και τον επιστημών.

Μπανάκι και νάνι, γιατί αύριο ξυπνάμε πολύ νωρίς.
 

taxidiara

Member
Μηνύματα
1.067
Likes
2.483
Επόμενο Ταξίδι
??
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΓΥΡΟΣ Η.Π.Α.
Κουραστήκατε κιόλας; Ούτε στα μισά του δρόμου είμαστε. Ε εντάξη τότε. Θα κάνουμε μια αλλαγή και θα περάσουμε ένα πενθήμερο εκτός της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια έρχονται διήμερα σε Βοστόνη και Ουάσιγκτον και ημερήσια στη Φιλαδέλφεια και ξανά Νέα Υόρκη.
Εμ αυτή την Ουάσιγκτον περιμένω πως και πως!!!
 

Triplover

Member
Μηνύματα
1.184
Likes
4.034
Είναι οι αμέσως επόμενες δύο μέρες. Έρχονται λίαν συντόμως μόλις επιλυθεί ένα τεχνικό πρόβλημα από τους διαχειριστές.:xalara:
 
Last edited:

Triplover

Member
Μηνύματα
1.184
Likes
4.034
22 Μαρτίου 2016 – Arlington, National Mall, White House and Foggy Bottom

Εγερτήριο κατά τις 05.30. Στις 08.00 αναχωρεί η πτήση μας για τη πρωτεύουσα. Εκεί θα περάσουμε τις επόμενες δύο μέρες μας. Ανάβουμε την τηλεόραση, και τι να δούμε; Τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο των Βρυξελών. Καταραμένος θρησκευτικός φανατισμός.

Προετοιμασμένοι για την ταλαιπωρία που θα τραβήξουμε από τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αναχωρούμε μπαμ μπαμ για το αεροδρόμιο. Αποχαιρετάμε τη Βοστόνη, την πόλη των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, την πόλη των Boston Celtics.

Ναι, αλλά πώς θα φύγουμε χωρίς σουβενίρ; Εδώ να σας πληροφορήσω ότι η δική μου συλλογή από αναμνηστικά αποτελείται από μαγνητάκια από κάθε πόλη που επισκέπτομαι και από κάτι για τον τοίχο από το κάθε ταξίδι. Για τον τοίχο θα αγόρασα από τη Νέα Υόρκη. Αλλά τι θα γίνει με το μαγνητάκι; Μουκάρουμε λοιπόν με τον Σταύρο σε κάποιο από τα καταστήματα του αεροδρομίου ή του σιδηροδρομικού σταθμού και αγοράζουμε από ένα μαγνητάκι προς 6,50$. Το λες και χρυσό, αλλά έχε χάρη που το ψυγείο αναμένει με λαγνεία.

Φτάνουμε στο Logan International Airport. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη πόλη, 4-5 km. Η πρόσβαση είναι εφικτή με απλό εισιτήριο του μετρό. Το Logan έχει έξι αεροδιαδρόμους, 4 terminals και το 2016 εξυπηρέτησε περίπου 36,3 εκατ. επιβάτες. Ονομάστηκε προς τιμή του πολιτικού και στρατηγού Edward Lawrence Logan (1875–1939).

Κάνουμε check in στα αυτόματα μηχανήματα. Αγοράζουμε και από μία βαλίτσα προς 20$ και μετά από τους ελέγχους, μπουκάρουμε στο αεροπλάνο της jetBlue. Πρώτη φορά μου έτυχε να μου ζητηθεί (όπως και σε όλους τους άλλους επιβάτες) να βγάλω τα παππούτσια. Εν τέλει, η εξυπηρέτηση ήταν τάχιστη και χαλαρά και όμορφα επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο. Η πτήση αναχώρησε κανονικά στις 08.05 και σε 1.40’ θα ήμασταν στο αεροδρόμιο Ronald Reagan της Ουάσιγκτον.

DSC06603.JPG


Ronald Reagan Washington National Airport
DSC01419.JPG

Το αεροδρόμιο απέχει μόνο 5 km από το κέντρο και εξυπηρετείται με μετρό. Έχει τρεις αεροδιαδρόμους, τρία terminals και το 2016 πέρασαν από εδώ 23,5 εκατ. επιβάτες. Είναι αρκετά μικρότερο από της Βοστόνης. Το 1998 προστέθηκε το όνομα του 40ου προέδρου των Η.Π.Α., Ronald Reagan.

DSC06606.JPG


DSC06607.JPG

Εδώ να προσθέσω ότι η Ουάσιγκτον δεν ήταν κάτι που στο άκουσμά του με συγκινούσε. Αρχικά σκεφτόμασταν σοβαρά να πάμε στο Μαϊαμι. Ωστόσο, όταν άρχισα να βλέπω φωτογραφίες και να μαθαίνω για αυτή, ήταν ξεκάθαρη πρότασή μου προς τη παρέα. Υπέροχα κυβερνητικά κτήρια, μνημεία και με την Φιλαδέλφεια ανάμεσα σε αυτή και τη Νέα Υόρκη. Γιατί, η Βοστόνη ήταν αδιαπράγμευτη. Οπότε η ζυγαριά ήταν Μαϊάμι ή Ουάσιγκτον και Φιλαδέλφεια. Και έγειρε προς τη δεύτερη επιλογή.

Το 1790 αποφασίστηκε η δημιουργία μιας πόλης πρωτεύουσας στις όχθες του ποταμού Potomac. Παραχωρήθηκαν εκτάσεις από τις δύο πολιτείες της περιοχής, Virginia και Maryland. Στην περιοχή υπήρχαν δύο μικρές πόλεις, η Georgetown (Maryland – 1751) και η Alexandria (Virginia – 1749). Ανατέθηκε στο γαλλοαμερικανό Pierre Charles L'Enfant ο σχεδιασμός της νέας πρωτεύουσας. Μέσα σε μία δεκαετία η πόλη ήταν έτοιμη. Μεταβατική πρωτεύουσα ήταν η Φιλαδέλφεια μέχρι το 1801.

Η Ουάσιγκτον ή συντομογραφική D.C. έχει περίπου 680.000 κατοίκους (2016) και είναι η έδρα της κυβέρνησης, του Κογκρέσου, που αποτελείται από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και πλήθους διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Η οικονομία της στηρίζεται κατά βάση στο δημόσιο τομέα, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και ο τουρισμός και οι διεθνείς οργανισμοί και οι ξένες διπλωματικές αρχές.

Αφού βγάλαμε την κάρτα για τα ΜΜΜ, αναχωρήσαμε για το χόστελ μας.

Στάση μετρό Gallery Place - Chinatown
DSC01428.JPG

Για τη διαμονή μας είχαμε επιλέξει το Hilltop Hostel στη περιοχή Takoma.

Hilltop Hostel
DSC01431.JPG

Το χόστελ στεγάζεται σε ένα βικτωριανό κτήριο του 1891, που ανήκει στο κατάλογο των ιστορικών κτηρίων της πόλης. Το προσωπικό, που ήταν δύο μουσάτοι μεσήλικες βγαλμένοι από ταινία τρόμου, ήταν ευγενικότατο. Είχε ωραία διακόσμηση, κοινούς χώρους, επαρκώς εξοπλισμένη κουζίνα και δίπλα στη στάση μετρό Takoma. Είχε μερικά θέματα καθαριότητας, αλλά κατά βάση το πρόβλημα ήταν τα πολύ παλιά σεντόνια και κουβέρτες, τα οποία έδιναν την εντύπωση βρωμιάς. Κοντά υπήρχε σούπερ μάρκετ. Γενικά ήταν μια χαρά επιλογή για την πρωτεύουσα δεδομένης και της τιμής του. Είχαμε κλείσει εξάκλινο προς 25$ το κρεβάτι. Τελικά μας έδωσαν ένα 5κλινο μόνο για εμάς.

Μερικές εικόνες από το hostel
DSC01909.JPG


DSC01910.JPG


DSC07337.JPG


DSC07345.JPG

Αφήσαμε τα πράγματα στο υπόγειο και ξεκουμπιστήκαμε. Μετρό με προορισμό το νεκροταφείο Arlington (http://www.arlingtoncemetery.mil/)

DSC06619.JPG

Είναι στρατιωτικό κοιμητήριο, που ξεκίνησε την λειτουργία του από το 1864. Έχει πλήθος μνημείων και σίγουρα το έχουμε δει πάμπολες φορές σε ταινίες.

Memorial Ave
DSC01434.JPG


Arlington National Cemetery
DSC06644.JPG


DSC06674.JPG


Women in Military Service for America Memorial Foundation (1932)
DSC06622.JPG

Το μνημείο κατασκευάστηκε για να αποτελέσει την εορταστική είσοδο του νεκροταφείου. Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για αυτό το σκοπό. Το 1997 αφιερώθηκε στις γυναίκες, που υπηρέτησαν το στρατό των Η.Π.Α.

Στο βάθος το μνημείο του Lilcoln
DSC06629.JPG


Arlington House, The Robert E. Lee Memorial
DSC06654.JPG

Η έπαυλη κτίστηκε το 1803 από τον George Washington Parke Custis, θετό εγγονό του προέδρου Washington, για να αποτελέσει μνημείο για τον εκλειπόντα πρόεδρο. Ήταν το πρώτο κτήριο σε νεοκλασικό ρυθμό στις Η.Π.Α. Η κόρη του παντρεύτηκε τον μετέπειτα στρατηγό Robert E. Lee και έζησαν στην οικεία, εξού και το προηγούμενο όνομα Custis-Lee Mansion. Το 1972 πήρε τη σημερινή του ονομασία.

Βρίσκεται σε ένα υπέροχο σημείο με θέα όλη τη πόλη.

Υπέροχη ανοιξιάτικη Ουάσιγκτον
DSC06663.JPG


Τάφος του Pierre Charles L'Enfant
DSC06662.JPG

Ο L'Enfant ήταν ο αρχιτέκτονας, που σχεδίασε την πόλη της Ουάσιγκτον.

Civil War Unknowns Monument
DSC01478.JPG

Κατασκευάστηκε το 1865 σε ανάμνηση των αγνώστων νεκρών του Αμερικανικού Εμφυλίου (1861-1865).

Arlington Memorial Amphitheater (1921)
DSC01490.JPG

Κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί επετείους και κηδείες σημαντικών προσώπων.

DSC01486.JPG


DSC06687.JPG

Το νεκροταφείο είναι τεράστιο. Κάναμε μια μικρή βόλτα και τραβήξαμε για άλλες πολιτείες. Εδώ να αναφέρω ότι μετά το ταξίδι στο Παρίσι, προσπαθώ να εντάσσω ορισμένα νεκροταφεία στα προγράμματά μας. Υπάρχουν αξιόλογα μνημεία και τάφοι.

Μνημείο 4ης Μεραρχίας Πεζικού
DSC06689.JPG


Ο Πεζοπόρος
DSC06691.JPG

Το μνημείο είναι αφιερωμένο στους βετεράνους του αμερικανοϊσπανικού πολέμου (1898-1902).

Μνημείο Seabees Can Do
DSC06692.JPG

Οι “seabees” είναι αντίστοιχο με το δικό μας μηχανικό. Ένα μνημείο, δηλαδή, αφιερωμένο στο μηχανικό του Ναυτικού τους.

Οδεύουμε προς τη γέφυρα Arlington Memorial και στο βάθος ξεπροβάλει το μνημείο του προέδρου Lincoln.

DSC01453.JPG


Βρισκόμαστε στη γέφυρα Arlington Memorial
DSC06700.JPG


Ποταμός Potomac
DSC06702.JPG


DSC01497.JPG


DSC06718.JPG

Στο τέλος της γέφυρας βρίσκεται αυτό το ζεύγος αγαλμάτων, που ονομάζεται «Οι τέχνες της ειρήνης». Το ένα άγαλμα είναι «Η Μουσική και ο Θερισμός» (Music and Harvest) και το δεύτερο «Φιλοδοξία και Λογοτεχνία» (Aspiration and Literature). Υπάρχει ένα ακόμη ζεύγος παρόμοιων αγαλμάτων με την ονομασία «Οι τέχνες του πολέμου».

DSC01506.JPG

Είμαστε μία ανάσα από ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης, το Lincoln Memorial.

Lincoln Memorial
DSC01505.JPG


DSC06723.JPG


DSC01509.JPG

Το επιβλητικό νεοκλασικό με τους δωρικούς κίωνες φιλοξενεί το άγαλμα του 16ου προέδρου των Η.Π.Α. Abraham Lincoln. Ανεγέρθη το 1914-22 και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους τουρίστες. Εννοείτε ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, όπως και στα περισσότερα αξιοθέατα και μουσεία της πρωτεύουσας. Σχεδιαστής του αγάλματος είναι ο Daniel Chester French (John Harvard – Harvard University, Alma Mater – Columbia University).

DSC01516.JPG


Υπέροχη θέα από τα σκαλιά του μνημείου προς τη Lincoln Memorial Reflecting Pool και τον οβελίσκο
DSC01524.JPG


DSC_0421.JPG

Όπως θα έχετε παρατηρήσει ο καιρός ήταν υπέροχος. Καμία σχέση με την σιβηρική Βοστόνη και την σκανδιναβική Νέα Υόρκη. Και τι καλύτερο να βολτάρεις σε αυτή την ηλιόλουστη πόλη των μνημείων.

Οι τρεις στρατιώτες
DSC01533.JPG

Το άγαλμα στήθηκε το 1984 για να συμπληρώσει το μνημείο για τους βετεράνους του Βιετνάμ.

Μνημείο Albert Einstein
DSC01537.JPG

Το μπρούντζινο άγαλμα προς τιμήν του πασίγνωστου Άλμπερτ Αϊνστάιν αποκαλύφθηκε στις 22 Απριλίου του 1979 στη συμπλήρωση εκατό ετών από την γέννηση του μεγάλου φυσικού. Ο Αϊνστάιν μετανάστευσε το 1933 στις Η.Π.Α., καθώς λόγω της εβραϊκής του καταγωγής ήταν αδύνατη η διαμονή του στη χιτλερική Γερμανία.

Εθνική Ακαδημία Επιστημών (1924)
DSC06770.JPG


Συμβούλιο των Διοικητών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. (1937)
DSC06771.JPG

Η Fed (αυτολεξί Ομοσπονδιακό Αποθεματικό Σύστημα – Federal Reserve System) ιδρύθηκε το 1913 με αποστολή την εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος. Είναι ανεξάρτητη και έχει υπό τη σκέπη της 12 τοπικές Κεντρικές Τράπεζες. Διοικείται από το Συμβούλιο των Διοικητών, που αποτελείται από 7 μέλη. Τωρινή Διοικητής του Fed από το 2014 είναι η Janet Yellen, καθηγήτρια του Μπέρκλεϊ και πρώτη γυναίκα στη συγκεκριμένη θέση.

Κατεβαίνουμε και πάλι στους κήπους και βρισκόμαστε στο μνημείο προς τιμήν όσον υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

DSC01550.JPG


DSC01551.JPG

Στη προηγούμενη φωτογραφία, και συγκεκριμένα στις πέτρες μπροστά στην κυρία, είναι γραμμένα τα ονόματα των 56 ανδρών του μνημείου. Αράξαμε στα παγκάκια να απολαύσουμε τα ανοιξιάτικα χρώματα και τη λιμνούλα.

DSC06778.JPG


DSC06783.JPG
 

Attachments

Last edited:

Triplover

Member
Μηνύματα
1.184
Likes
4.034
Συνεχίζουμε με το μνημείο για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μνημείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
DSC01587.JPG


DSC01560.JPG


DSC01562.JPG


DSC01564.JPG

Εγκαινιάστηκε το 2004 επί προεδρίας George Bush του νεότερου και είναι αφιερωμένο στους βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

DSC01582.JPG

DSC01585.JPG


DC War Memorial (1931)
DSC01592.JPG

Το μνημείο κατασκευάστηκε προς τιμήν των 26.000 πολιτών της περιοχής (District of Columbia), που υπηρέτησαν την πατρίδα τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Korean War Veterans Memorial
DSC06828.JPG

Η ελευθερία δεν χαρίζεται καλοί μου φίλοι.

DSC01597.JPG

Το μνημείο εγκαινιάστηκε το 1995, στη 42η επαίτειο της λήξης του Πολέμου στη Κορέα, στον οποίο οι Η.Π.Α. έχασαν πάνω από 60.000 ανθρώπους. Ο πόλεμος ξέσπασε το 1950, όταν η Βόρεια Κορέα εισέβαλε στη Νότια. Τα Ηνωμένα Έθνη, με τις Η.Π.Α. σε πρωταγωνιστικό ρόλο, έσπευσαν στο πλευρό της Νοτίου Κορέας, ενώ η Κίνα και σε μικρότερο βαθμό η Σοβιετική Ένωση πήραν το μέρος της Βορείου. Συμμετείχε και η Ελλάδα στο πλευρό του Ο.Η.Ε. Ο πόλεμος οδήγησε στη διχοτόμιση της Κορέας.

DSC06839.JPG

DSC06838.JPG

Υπέροχη μέρα, γρασίδι, καιρός για λίγο ράγκμπι.

DSC06840.JPG


Μνημείο Martin Luther King
DSC06847.JPG

Το μνημείο εγκαινιάστηκε στις 28 Αυγούστου 2011 με την συμπλήρωση 48 ετών από την ιστορική του ομιλία, στην οποία ο Martin Luther King χρησιμοποιήσει την περίφημη φράση “I have a dream”. Αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών και ενάντια στις φυλετικές διαφορές. Το 1964 έγινε ο νεότερος αποδέκτης του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Συνέχισε τον αγώνα του μέχρι τη δολοφονία του στο Τένεσι το 1968.

DSC06905.JPG

Το σημείο αυτό ήταν πραγματικά υπέροχο για βόλτα. Πολύς κόσμος έκανε τζόκινγκ.

DSC06902.JPG

Άλλοι ποδηλατούσαν στη λίμνη.

DSC06850.jpg


Μνημείο Jefferson
DSC06856.JPG


DSC06857.JPG


Μαγευτικά ανοιξιάτικα χρώματα
DSC06852.JPG

DSC06901.JPG

Προχωράμε στο μνημείο ενός ακόμα προέδρου, του Franklin D. Roosevelt.

DSC01614.JPG

Το παρακάτω έργο αναπαριστά ουρά αναμονής για ψωμί την περίοδο της Μεγάλης Κρίσης.

DSC01618.JPG

Είναι ένα μεγάλο μνημείο με αγάλματα, επιγραφές σε πέτρες, συντριβάνια. Το μνημείο ολοκληρώθηκε το 1997 επί προεδρίας Bill Clinton προς τιμήν του 32ου προέδρου των Η.Π.Α. Roosevelt (1933-45).

Ο πρόεδρος με το σκύλο του Fala
DSC01623.JPG

DSC01626.JPG

Η επί 12 χρόνια πρώτη κυρία των Η.Π.Α. διετέλεσε αντιπρόσωπος της χώρας στον Ο.Η.Ε. Αυτό είναι το μοναδικό προεδρικό μνημείο, στο οποίο αναπαρίσταται η σύζυγος του προέδρου.

«Ελευθερία λόγου, ανεξιθρησκία, ελευθερία από τα θέλω, ελευθερία από τον φόβο»
DSC01628.JPG

Ξαναβγαίνουμε δίπλα στη λίμνη.

DSC_0429.JPG

DSC06918.JPG

Ως ρομαντικό παιδί που είμαι, δεν μπορώ παρά να εστιάζω στα άνθη.

DSC06920.JPG

Και αυτό είναι το μνημείο του προέδρου Thomas Jefferson.

DSC06922.JPG

Ο Thomas Jefferson ήταν ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην ιστορία των Η.Π.Α. Ήταν ο κύριος συγγραφέας της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, πρώτος γραμματέας της χώρας, υπό την προεδρία του George Washington, δεύτερος αντιπρόεδρος υπό την προεδρία του John Adams, τρίτος πρόεδρος (1801-1809) και ιδρυτής του πανεπιστημίου της Virginia. Το νεοκλασικό κτήριο ανεγέρθη το 1939-1943, ενώ το μπρούντζινο άγαλμα προστέθηκε 4 χρόνια αργότερα.

DSC01640.JPG


DSC01639.JPG

Ένα μικρό διάλειμμα στα σκαλοπάτια του μνημείου ήταν ό,τι χρειαζόμασταν.
 

Attachments

Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.686
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom