Τσεχική Δημοκρατία Πράγα: Μια μποέμ πόλη φτιαγμένη από μαύρο βελούδο

eros

Member
Μηνύματα
8
Likes
45
Καλλιτέχνες να πουλούν μικρούς και μεγάλους χειροποίητους πίνακες της πόλης, βιολιστές να παίζουν αρμονικά με φόντο τον ποταμό Μολδάβα, κατάλευκοι κύκνοι να κολυμπούν καμαρωτοί στις όχθες της Γέφυρας του Καρόλου, ζεστές μυρωδιές κανέλας απο τις φρέσκες ''καμινάδες'' ζύμης και ταξιδιώτες να πηγαινοέρχονται στα ασφυκτικά γεμάτα μεσαιωνικά στενά της. Αυτή είναι η Πράγα, ντυμένη πάντα με φθαρμένο αριστοκρατικό βελούδο, σε όποια περίσταση και ώρα της ημέρας την πετύχεις. Το σίγουρο είναι πως θα την ερωτευτείς παράφορα...

  • Πότε να πάω ;
Η αλήθεια είναι πως την έχω επισκεφτεί τέσσερις φορές και σε τελείως διαφορετικές εποχές και καιρικές συνθήκες. Ε λοιπόν, όσο κρύο και να κάνει εκεί ψηλά στα ανεμοδαρμένα ύψη της πρωτεύουσας κι όσα κι αν είναι τα εσωθερμικά, κασκόλ, σκουφιά, γάντια που χρειάζεσαι για να παραμείνεις άνετος και ζεστός...μου είναι αδύνατον να σε φανταστώ εδώ άλλη εποχή, άντε ίσως και το φθινόπωρο θα ήταν ικανοποιητική. Όμως αν είναι να πας θα πας χειμώνα, απο τέλος Νοεμβρίου έως αρχές Ιανουαρίου, τότε που η Πράγα μεταμορφώνεται σε αυτοκράτειρα των Χριστουγέννων και οι πρώτες νιφάδες χιονιού έχουν στρώσει ολόλευκο χαλί πάνω στα κατάμαυρα αναγεννησιακά σοκάκια της.



  • Tι να δω;
Γενικά στην Πράγα ετοιμάσου για περπάτημα, πολύ περπάτημα ''Ι mean a loοoot''! Στην ουσία δεν υπάρχει κέντρο κι αυτό γιατί όλη η πόλη είναι γεμάτη αγορές, αξιοθέατα, μαγαζιά κι αν κάπου στη διαδρομή δεις οτι κουράζεσαι τότε μετακινήσου με τραμ που θα το βρεις παντού!
Πάντως να έχεις στον νου σου πως είναι απο εκείνες τις ευρωπαικές πόλεις που δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να δεις σαν αξιοθέατο καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι αυτό που αγαπάει κάθε ''travellerdreamer''...εξερεύνηση! ''Let's get lost in a place we never been before'' και τέτοια ωραία θεματάκια.
Να μερικά απο τα μέρη που σου προτείνει οThaninio:

OLD TOWN SQUARE

Απο τις πιο γοητευτικές πλατείες της Ευρώπης. Πανέμορφα κτίρια γύρω της, όμορφα καφέ κι εστιατόρια για χαλάρωση και ανεφοδιασμό, δεκάδες μαγαζιά με αναμνηστικά (μη βιαστείς όμως να αγοράσεις σουβενιρ απο εδώ γιατί σου έχω την καλύτερη υπαίθρια αγορά στα special travel tips στο τέλος του άρθρου) και πολλά γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, ασφυκτικά γεμάτα απο κόσμο, τα οποία είναι βέβαιο πως θα σε αποπροσανατολίσουν και θα χαθείς. Μην το ψάχνεις δεν υπάρχει διέξοδος απλά περιπλανήσου και θα τον βρείς τον δρόμο σου.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ

Λίγα μέτρα πιο κάτω απο την Παλία Πόλη θα βρεις το παλαιότερο σε λειτουργία στον κόσμο ρολόι και ένα από τα πιο περίτεχνα: δεν δείχνει απλώς την ώρα, αλλά ουσιαστικά συσχετίζει την κίνηση των πλανητών γύρω από τη Γη, καθώς και τις κινήσεις του Ηλιου και τη θέση της Σελήνης. Αφιέρωσε το πολύ δυο λεπτά απο τον χρόνο σου για να το επεξεργαστείς και να βγάλεις τις φωτογραφίες σου κι ύστερα αν αντέχεις ανέβα στην κορυφή του κτιρίου που στεγάζεται κι είναι το Παλαιό Δημαρχείο ώστε να απολαύσεις πανοραμική θέα (ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων η θέα απο εκεί ψηλά είναι μαγική).

ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ

Κινηματογραφική και βγαλμένη απο σκοτεινό παραμύθι με μήκος 516 μέτρα. Όσες φορές κι αν την έχω περπατήσει δεν την έχω βαρεθεί ποτέ και μέχρι σήμερα, μετρώντας πάνω απο είκοσι χώρες στο ενεργητικό μου, τη θεωρώ την πιο εντυπωσιακή. Γι αυτό μην την αδικήσεις κι άκουσε τη συμβουλή μου και σαν πραγματικός/-κή travellerdreamer ξύπνα νωρίς...πολύ νωρίς κι εκεί λίγο μετά τις 07:00, όταν θα ξημερώνει κι ο συννεφιασμένος ουρανός της θα έχει πάρει εκείνο το πορτοκαλί χρώμα της αυγής, περπάτησέ τη παρέα με την καλή σου ή τον καλό σου ή solo αφού και πάλι θα ερωτευτείς.

Κράτα τη στιγμή...νιώσε τον κρύο πρωινό αέρα να σε λούζει και να σε αφυπνίζει, ρίξε μια εξεταστική ματιά σε εκείνα τα τριάντα σκουρόχρωμα αγάλματα ιερέων, κατα μήκος της άδειας απο κόσμο γέφυρας, που στέκονται αγέρωχα και τώρα βλέμμα στον ουρανό και στον ορίζοντα ξανά και ξανά. Θα το κουβαλάς για χρόνια αυτό το πρωινό γι αυτό τόλμησε το αξίζει.


WENCESLAS SQUARE

Εδώ βρίσκεσαι στην ''Ερμού'' της πρωτεύουσας. Εμπορικά κέντρα, μαγαζιά, εστιατόρια, καφετέριες και bar. Κι αν ξέρεις τι εστί διαδραστικό παιχνιδάδικο ''Hamleys'' τότε οφείλεις να το επισκεφτείς ειδικά αν είσαι γονιός ή δάσκαλος. Την εορταστική περίοδο φιλοξενεί και τον πιο αληθοφανή Santa - Claus που είδες ποτέ.

Special Travel Tips:




    • Κλείσε απευθείας πτήση με Aegean και σ' ενα διωράκι θα πείς ''Ahoj'' που σημαίνει ''γεια'' στα τσέχικα
    • Το εθνικό νόμισμα της Τσεχίας είναι η τσέχικη κορώνα αλλά δέχονται παντού ευρώ! Καλό θα ήταν να μην κάνεις συνάλλαγμα και να πληρώνεις τα πάντα με κάρτα.
    • Οπωσδήποτε κλείσε μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο με ''Regiojet''. Ιδιωτικά super lux λεοφωρεία με δωρεάν ροφήματα, δερμάτινα αναπαυτικά καθίσματα, vip οθόνες για προβολή ταινιών, σειρών και όλα αυτά με εισιτήριο που κοστίζει μόλις 2για διαδρομή 45'.
    • Επεδίωξε να μείνεις όσο πιο κεντρικά μπορείς ακόμα κι αν πληρώσεις κάτι παραπάνω θα αξίζει γιατί θα είσαι στην καρδιά της πόλης. Κάνε έρευνα για διαμονή γύρω από την Παλιά Πόλη
    • Για φαγητό δεν έχω πολλά να σου προτείνω παρά μόνο το ''Giallorossa'' που θα φας τις νοστιμότερες μακαρονάδες.
    • Την καλύτερη και πιο οικονομική υπαίθρια αγορά για σουβενιρ θα τη βρεις, καλά κρυμμένη, στην οδο ''Havelska''. Πήγαινε τρέχοντας!
    • Ανέβα στον πρώτο όροφο των ''Hamleys'' και δοκίμασε latte τσάι για να καταπραύνεις τον λαιμό σου από το τσέχικο κρύο
 
Last edited by a moderator:

panius

Member
Μηνύματα
664
Likes
2.720
Ωραια η Πραγα, αλλα για πες για τον Θανινιο που σε ακολουθει παντου και εχει και γκαρνταρόμπα πλουσια απ' ο,τι βλεπω!
 

eros

Member
Μηνύματα
8
Likes
45
Ωραια η Πραγα, αλλα για πες για τον Θανινιο που σε ακολουθει παντου και εχει και γκαρνταρόμπα πλουσια απ' ο,τι βλεπω!
Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε. Ο Thaninio είναι ο pocket-size συνταξιδιώτης μου (εγώ είμαι ο Θάνος και ο Thaninio μοιάζει μ' εμένα κι έχει και παρόμοια γκαρνταρόμπα)! Έχουμε γυρίσει περισσότερες απο 20 χώρες παρέα και περιμένουμε να μας ακολουθήσεις στο facebbok page: https://www.facebook.com/thaninio/

και στο instagram: https://www.instagram.com/thaninio_travellerdreamer/

Aπο εκεί μπορεί κανείς να διαβάζει τα άρθρα μου, special travel tips, φωτογραφίες και πολλά ακόμη, Περιμένουμε να μας ακολουθήσετε!
 

tzenipan

Member
Μηνύματα
252
Likes
1.033
Επόμενο Ταξίδι
Νεα Υορκη
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινη
Πολύ όμορφη η ιστορία σου λιτή και κατατοπιστικη. Μιας και θα πάμε τον Μάρτιο, μήπως έχεις κάποια ιδέα για μαύρο θέατρο; κάποια μονοήμερη πραγματοποίησες; σκέφτομαι για τσεσκι κρουμλοβ..
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.740
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom