Επιλογή mirrorless

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Ξέρω ξέρω, θα μου την πέσουν οι διάφοροι να μου πουν ρε Δευκαλίωνα μας δουλεύεις; εσύ δεν είχες dslr; τι τις έκανες;

Ε τις ξεφορτώθηκα, να τι τις έκανα.

Μετά από πολλά χρόνια χρήσης DSLR λοιπόν (nikon για πολλά χρόνια και canon για τα τελευταία 1-2 χρόνια) τις ξεφορτώθηκα όλες και τώρα είμαι χωρίς μηχανή. Έλεγα θα μείνω έτσι, μιας και τα κινητά "αρκούσαν" για τη χρήση που ήθελα προς το παρόν, αλλά φευ. Το μικρόβιο δε φεύγει έτσι εύκολα.

Έχω αρχίσει λοιπόν να ψάχνω τις mirrorless, κυρίως λόγω σχετικής φορητότητας και κάτι διαφορετικού τεχνολογικά. Ενόψει και ταξιδιού που ελπίζω να κάνω σε λίγους μήνες στη Νέα Ζηλανδία μέσα στη φύση, ε δε θέλω να πάω με το κινητό.

Κοιτάω λοιπόν την Sony A7 mark ii και την Fujifilm X-T2.

Μπας και έχει ασχοληθεί κανείς να δώσει καμιά γνώμη; οι βασικοί μου ενδοιασμοί για τη fuji είναι ότι δεν είναι full frame ο αισθητήρας, και ότι δεν έχει stabilizer. Από την άλλη ότι review έχω διαβάσει έχουν να λένε για τα εκπληκτικά της χρώματα.

Η μηχανή θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για landscape photography άντε και κανένα πορτρέτο.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Επειδή είχα και έχω πάθος με τη φωτογραφία, είχα σκοτεινό θάλαμο, αναλογικές μηχανές Nikon (πάντα, η μία με ασπρόμαυρο φιλμ και η άλλη με έγχρωμο) με πολλούς φακούς) και αφού μέχρι και τη διπλωματική μου κατάφερα να τη μετατρέψω σε φωτογραφική (έργων), την περίοδο αυτή προτιμώ ακόμα τις DSLR. Προ 3ετίας, περίπου, απέκτησα και την πρώτη mirrorless. Και αυτό γιατί θα έκανα επαγγελματικό ταξίδι στη Νότια Αμερική (στο οποίο πρόσθεσα μερικές ημέρες και το έκανα κυρίως αναψυχής) και ήθελα τα βράδια όταν θα κυκλοφορούσα μόνος μου, να μπορούσα να τη βάζω γρήγορα στην τσέπη του παντελονιού μου. Εκείνη την περίοδο η καλύτερη (από άποψη ποιότητας - τιμής) ήταν η Sony a6000, την οποία και αγόρασα. Πρέπει να αναφέρω ότι είμαι φαν της Nikon και με πόνο αγόρασα Sony.
Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τη Sony a6000, με ένα μόνο μείον. Υπάρχει κάποια χρονική καθυστέρηση μεταξύ των φωτογραφιών.
Έτσι τώρα για τις φωτογραφίες στα ταξίδια, ημερήσια χρησιμοποιώ τη Nikon D7200 ή τη D5100 (με ένα φακό, γιατί τα χρόνια πέρασαν), ενώ το βράδυ χρησιμοποιώ τη Sony a6000. Επίσης τη mirrorless τη χρησιμοποιώ σε περιπτώσεις παγετού. Μικρότερο βάρος και μικρότερος όγκος = καλύτερη ισορροπία.
Για φωτογραφίες που βγάζω για τις ανάγκες του επαγγέλματός μου, προτιμώ τις DSLR.
Για τις δύο που αναφέρεις δεν το έχω ψάξει. Θα το ψάξω, γιατί ήρθε η ώρα να ανανεώσω. Πάντως η Sony εξακολουθεί να κατέχει τα σκήπτρα στις μηχανές τύπου mirrorless.
Έλεγξε τα τεχνικά χαρακτηριστικά και κυρίως πέρασε από ένα κατάστημα που να διαθέτει έκθεση, για να δεις τι σου πάει στο χέρι και ποια έχει την καλύτερη απόκριση.
Θα επανέλθω να σου γράψω πιο συγκεκριμένες απόψεις.
Πάντως όπως γνωρίζεις οι φακοί θα είναι πολύ ακριβοί, γι ατό έγραψα παραπάνω για DSLR.
Άρα ένας σημαντικός παράγοντας είναι η εξέταση των τιμών των φακών για την κάθε μηχανή.
 
Last edited:

Pilgrim

Member
Μηνύματα
84
Likes
125
Eγω εχω μια mirrorless Sony a3000 εδω και τρια χρονια περιπου ( σε προσφορα 270 ευρω ! ), και δεν το εχω μετανιωσει. Απλη στη χρηση και βολικη στο μεγεθος με φωτογραφιες σχεδον εφαμιλλες των DSLR ακομη και την νυχτα. Sony δαγκωτο :)
 

dimaq

Member
Μηνύματα
630
Likes
1.908
Επόμενο Ταξίδι
ΜΑΔΡΙΤΗ
Olympus omd mark ii mirorless εδω και τρεις μηνες και ειμαι πολυ ευχαριστημενος.
Eχει optical stabilizer 5 σημειων που η sony δεν εχει.
Απο την αλλη η sony a6000 εχει καλυτερο βιντεο και περισσοτερη αναλυση.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Olympus omd mark ii mirorless εδω και τρεις μηνες και ειμαι πολυ ευχαριστημενος.
Eχει optical stabilizer 5 σημειων που η sony δεν εχει.
Απο την αλλη η sony a6000 εχει καλυτερο βιντεο και περισσοτερη αναλυση.
Η sony A7ii που γράφω παραπάνω έχει stabilizer κανονικά.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Οι μηχανές που επιλέγεις είναι κατ ουσία επαγγελματικές. Όσο τις εξέτασα είναι άριστες.
Σου επισημαίνω και πάλι, ότι βασικό κριτήριο είναι η τιμή των φακών τους οποίους σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις.
Την ερχόμενη εβδομάδα ελπίζω να μπω για ελάχιστες ώρες στην πόλη. Θα τις δω από κοντά κι ελπίζω να αποκτήσω σφαιρικότερη άποψη.
Ενδιαφέρομαι κι εγώ για μια καινούργια mirrorless.
 

billfryd

Member
Μηνύματα
11
Likes
14
Επόμενο Ταξίδι
Ακόμη δεν ξέρω
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
Καλησπέρα και από εμένα. Defkalion είσαι μέσα στο μυαλό μου !!!! Λόγω όγκου σκέφτομαι να πουλήσω την DSLR και να στραφώ σε mirrorless (ήθελα να πάρω την μηχανή στην παραλία για τα μικρά αλλά άμμος, φύλαξη κλπ με απέτρεπαν και γενικά είναι δυσκίνητες σε βόλτες με τα παιδία. Φυσικά αν μου το επέτραπαν τα οκονονικά μου θα αγόραζα και μια mirrorless αλλά δύσκολο.... Και έρχομαι και ρωτάω αν πουλήσω την Nikon D7000 με τον 18-105 και τον Nikon 35άρη (2 μπαταρίες, 2 κάρτες) και το flash nikon sb-700 (φαν της Nikon όπως καταλάβατε χαχαχαχα) θα βρω κάποια αξιόλογη mirrorless ; Χωρίς να χρειαστεί να βάλω έξτρα λεφτά.
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Δεν έχω ιδέα πόσα λεφτά αξίζει η μηχανή σου. Ρίξε μια ματιά στο dpgr.
 

noobtraveller

Member
Μηνύματα
140
Likes
573
Οι μηχανές που αναφέρεις έχουν διαφορετικό μέγεθος αισθητήρα. Η Fuji έχει crop και η Sony Full Frame(διπλάσιο μέγεθος),άρα διαφορές σε βάθος πεδίου και θόρυβο σε υψηλά ISO.Ίσως όχι τόσο πολύ,επειδή η Sony είναι παλιό μοντέλο,αλλά γενικά οι full frame έχουν λιγότερο κόκκο σε χαμηλό φωτισμό ,ειδικά η νέα α7iii .Δυστυχώς ,έχασες πολλές προσφορές και από τις δύο μηχανές .Για παράδειγμα η Χ-Τ2 είχε στο amazon πριν 10 μέρες ~800 ευρώ και η νέα ΧΗ1 (με ibis) στα 1270(!) .Η Sony ήδη έβγαλε την εξαιρετική a7iii και το Σεπτέμβριο ανακοινώνεται η Χ-Τ3 στη Photokina ,μαζί ίσως με τη Sony a6700( ; ).Στις 23 του μήνα ανακοινώνεται και η ακάθρεφτη (ή ακάθρεφτες) της Nikon. Άρα, έρχεται φουλ ανταγωνισμός και πτώση τιμών,πρέπει να περιμένεις ως το φθινόπωρο και ως τo black Friday ,όπου τα παλιά μοντέλα θα πέσουν σε τιμές χώμα. Το κακό με τη Sony είναι το σώμα που ψάχνεις θα είναι φθηνό ,αλλά οι φακοί Full Frame ακριβοί. Ομοίως για crop σένσορα ,τους Fuji φακούς δεν τους λές φθηνούς ,αν και σχεδόν στη μισή τιμή από τους καλούς Sony.Μπορείς να πάρεις και την Sony α6300/a6500(ibis) με full frame φακο/ούς ,μετέπειτα πας σε άλλη μηχανή Sony α7 series και κρατάς προίκα τους φακούς.Η Fuji έχει το πλεονέκτημα σε landscape και πορτραίτα στα χρώματα και στους τόνους δέρματος ,η Sony το ψάχνει ακόμα .Αντίθετα ,η Sony είναι καλύτερη σε βίντεο και σε αυτόματη εστίαση .Eξαιρείται μάλλον το af της α7ii ,λόγω παλαιότητας.Τέλος με τη Fuji νοιώθεις ότι κρατάς μηχανή ποιότητας ,είναι πιο niche προϊόν,αλλά τα προϊόντα της Sony μεταπωλούνται εύκολα ,αν θες να αλλάξεις σύστημα.
 
Last edited:

noobtraveller

Member
Μηνύματα
140
Likes
573
Μια καλή επιλογή για entry level mirrorless είναι η Fuji X-T100 + τον κιτ φακό 15-45mm στα 515ευρώ από grey market (χωρίς εγγύηση) .Μόνος του ο φακός έχει περίπου 300 ευρώ και παρά την πλαστικούρα του αποδίδει πολύ καλά.Έχει το καλύτερο έτοιμο jpeg της αγοράς στις entry level ,αλλά υπερισχύει επίσης των περισσότερων ακριβών της τάξεως των 2000+. Όσοι τη θέλουν κυρίως για ταξιδιωτικές έτοιμες φωτογραφίες και για απλή χρήση video παίζει χωρίς ανταγωνισμό σε αυτήν την τιμή .Ο αισθητήρας της έχει διάταξη bayer αντί για xtrans που έχουν οι περισσότερες Fuji .

https://jonasraskphotography.com/2018/05/24/fujifilm-x-t100-review-quality-on-a-budget/

https://www.imaging-resource.com/news/2018/06/23/fujifilm-x-t100-first-shots
 
Last edited:

Σύζυξ

Member
Μηνύματα
16
Likes
169
Δευκαλίωνα καλημέρα.
Για αρκετά χρόνια χρησιμοποιούσα στα ταξίδια dslr σώματα και φακούς της Canon. H τελευταία μου dslr ήταν η Canon 5d mark2 με κάποιους καλούς L φακούς. Για λόγους φορητότητας πήρα για πλάκα μια φτηνή Sony mirrorless (α6000) και έναν αξιοπρεπή sony-zeiss φακό. Την πήρα για πλάκα και έπαθα πλάκα!!! Το "μικρό μαύρο κουτί", όπως την αποκαλεί ένας φίλος επαγγελματίας φωτογράφος, μπορεί να βγάλει εξαιρετικές φωτό. Πολύ σύντομα έβαλα αγγελία και πούλησα τον εξοπλισμό της canon διότι ήξερα ότι δε θα τον ξαναχρησιμοποιούσα. Και οι δύο mirrorless που αναφέρεις είναι πολύ καλές αλλά η απάντηση στην ερώτηση σου είναι δύσκολη. Η Sony είναι full frame (κακά τα ψέματα, είναι σημαντικό ειδικά στα υψηλά iso), έχει εξαιρετικό αισθητήρα και τεχνολογία γενικότερα αλλά , ως full frame, έχει ακριβούς και ογκώδεις φακούς. Μην υπολογίζεις στο βάρος μόνο το σώμα, όταν κουμπώσεις τους full frame φακούς το σύνολο θα είναι βαρύ και σχετικά ογκώδες. Από την άλλη η Fuji είναι crop sensor, σχετικά ελαφριά με εξαιρετικά (απ ότι λένε τα reviews) jpegs "out of the box". Επίσης λέγεται ότι τα Raw αρχεία της Fuji είναι αρκετά πιο "ιδιότροπα" με τους μη Fuji raw converters (Ad. Lightroom κλπ).
Κλείνοντας θα έλεγα:

Sony
+ full frame
+iso
+ εξαιρετικός αισθητήρας και ευκρίνεια
- βάρος/όγκος
- δύσχρηστα μενού (μέχρι να εξοικιωθείς)

Fuji
+ φορητότητα/βάρος
+ Πολύ καλά jpegs απευθείας από τη μηχανή
+ Πολύ όμορφο vintage σώμα (προσωπική άποψη)
+ Ευχρηστία
- Πιο "ιδιότροπα" raw αρχεία
- Από τα δείγματα που έχω δει, νομίζω ότι υστερεί σε ευκρίνεια από το σένσορα της Sony

Υ.Γ Αν βρω πώς γίνεται, ίσως ανεβάσω μία φωτοιστορία από ένα προσφατο ταξιδάκι Τσεχία-Ουγγαρία για να δεις δείγματα από το "μικρό μαύρο κουτί"
 

Defkalion

Administrator
Μηνύματα
11.398
Likes
17.200
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλάσκα
Ευχαριστώ για τα ίνφο Χρήστο! Να σου πω την αλήθεια μου, η φορητότητα αρχίζει και μου φαίνεται πιο σημαντική, οπότε μήπως με βάση αυτά που λες να κοιτάξω την 6300 ή την 6500 ας πούμε;
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.580
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom