Ιταλία Χειμώνας στη Σικελία!

harilander

Member
Μηνύματα
548
Likes
396
Επόμενο Ταξίδι
βλέπουμε...
Ονειρεμένο Ταξίδι
χώρα του ποτέ
νομίζω οτι ήσουν λίγο προκατελειμένη σχετικά με το Παλέρμο ή εγω ήμουν πολύ χαλαρός και ανυποψιαστος γιατί το
"πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο" δεν με ανησύχησε καν.:)
έμεινα με την εντύπωση οτι θέλουν να "αποτινάξουν" την ρετσινιά της μαφίας ...
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.286
Likes
16.824
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Tromso, Las Vegas
νομίζω οτι ήσουν λίγο προκατελειμένη σχετικά με το Παλέρμο ή εγω ήμουν πολύ χαλαρός και ανυποψιαστος γιατί το
"πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο" δεν με ανησύχησε καν.:)
έμεινα με την εντύπωση οτι θέλουν να "αποτινάξουν" την ρετσινιά της μαφίας ...
Νομίζω ότι ισχύουν και τα δύο. Και εγώ ήμουν προκατειλημμένη (το παραδέχτηκα άλλωστε) αλλά και εσύ ήσουν χαλαρός.

Θέλω όμως να διευκρινίσω ότι είμαι προκατειλημμένη με όλες τις πόλεις λιμάνια της δυτικής Ευρώπης.
Πριν λίγα χρόνια είχα κινδυνέψει σοβαρά να μου συμβεί κάτι κακό σε άλλη πόλη λιμάνι της Ιταλίας, στη Γένοβα, σε κάποια στιγμή που πραγματικά ήμουν η ανέμελη τουρίστρια - στόχος. Από τότε είμαι λιγότερο ανέμελη, έχω το «νου μου», προσπαθώ όσο γίνεται να μη δείχνω τουρίστρια, αποφεύγω τα ερημικά σημεία, δεν κυκλοφορώ αργά τη νύχτα και προσπαθώ να πηγαίνω σε συστημένα μέρη.

Το θέμα είναι ότι στο λίγο που κυκλοφόρησα στην πόλη συνάντησα πολλά ερημικά σημεία, λίγο κόσμο (σε πόλη 600.000 κατοίκων) και γενικά θα έλεγα ότι κατά τόπους έχει physic που σε ωθεί να ...προσέχεις.

Σε καμία περίπτωση δεν με ενόχλησε η μαφιόζικη “ατμόσφαιρα” όπως την αποκάλεσα για λόγους αστεϊσμού. Μπορεί να γίνεται προσπάθεια αποτίναξης της ρετσινιάς (κάτι που προσωπικά δεν έμεινα τόσο για να το διαπιστώσω), αλλά δεν παύει ιστορικά να υπάρχει έστω και στο παρελθόν και που εγώ σαν τουρίστρια που είμαι ... ήθελα να τη συναντήσω, αλλά ... εκ του ασφαλούς.

Να 'μαστε καλά και να ταξιδεύουμε, με ασφάλεια.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.355
Likes
9.276
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
Τα εχουμε πει κ ξαναπει. Απλη κοινη λογικη απαιτειται κ τπτ παραπανω. Η ασφαλεια που ο καθενας αισθανεται ειναι σχετικη μεν αλλα τα νουμερα οχι δε. Κ αυτα λενε οτι ειναι απο τις ασφαλεστερες πολεις για τουριστες. Καμμια σχεση με Ρωμη, Τορινο, Μιλανο η κ Αθηνα.. κλοπη εναντιον τουριστων καταληγει στα πρωτοσελιδα των τοπικων εφημεριδων...
21/8/2018, ενα οχι κ τοσο συνηθισμενο πλεον γεγονος: "κλεβει το πορτοφολι τουριστα στο λεωφορειο. Μια συλληψη στο Παλερμο.."
https://palermo.gds.it/articoli/cro...palermo-e9ee8c31-2bef-4100-8a92-adbf3572a5a7/
 

STKF

Member
Μηνύματα
1.140
Likes
5.325
Στο αεροδρόμιο του Παλέρμο ….. τι όνομα δόθηκε;
'Falcone & Borselino".
Ποιοι ήταν αυτοί;
Δικαστές!!! ………οι οποίοι … δεν πέθαναν από φυσικά αίτια…. Τυχαίο;
Ωραία πληροφορία αυτή για την ονομασία του αεροδρομίου. Δεν το γνώριζα.
Σε ότι αφορά τις δολοφονίες των δικαστών, αν θέλεις το πιστεύεις, το όνομα του Φαλκόνε το θυμόμουνα.
Είχε προκαλέσει τρομερή αίσθηση, σε όσους παρακολουθούσαν τότε την επικαιρότητα, η δολοφονία του. Δεν μιλάμε για μία ακόμα δολοφονία. Μιλάμε για γεγονός που δείχνει ότι η πραγματικότητα μερικές φορές ξεπερνάει τα σενάρια αστυνομικών ταινιών.
Ηταν από τα γεγονότα που εμπέδωναν την άποψη ότι η Μαφία είναι πανίσχυρη. Αλλά και από την άλλη έδειχνε ότι υπήρξαν άνθρωποι που την πολέμησαν με κόστος την ίδια τους την ζωή.
Σε ότι αφορά την πόλη, θα πω ότι έχει <<ψαρωτικά>. σκηνικά. Θεωρώ πιθανό να φοβηθείς την νύκτα σε κάποια από τα σοκάκια της Δεν την ένοιωσα όμως πραγματικά επικίνδυνη ως τουρίστας,
 
Last edited:

Grerena

Member
Μηνύματα
1.286
Likes
16.824
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Tromso, Las Vegas
Μιλάμε για γεγονός που δείχνει ότι η πραγματικότητα μερικές φορές ξεπερνάει τα σενάρια αστυνομικών ταινιών.
Ηταν από τα γεγονότα που εμπέδωναν την άποψη ότι η Μαφία είναι πανίσχυρη. Αλλά και από την άλλη έδειχνε ότι υπήρξαν άνθρωποι που την πολέμησαν με κόστος την ίδια τους την ζωή.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

Σε ότι αφορά την πόλη, θα πω ότι έχει <<ψαρωτικά>. σκηνικά. Θεωρώ πιθανό να φοβηθείς την νύκτα σε κάποια από τα σοκάκια της
Ισχύει!!!

Και τώρα η συνέχεια και το τέλος της ιστορίας μου...

Ξυπνήσαμε αξημέρωτα. Το πρωινό μας θα ήταν ένας καφές και ένα snack από διπλανό μαγαζί, το οποίο θα άνοιγε από τις 6:00 το πρωί.
Στις 6:15 είχαμε βγει στο δρόμο. Καλά, αφού χθες το βράδυ κατά τις 9:30 που γυρίσαμε στο δωμάτιο δεν κυκλοφορούσαν παρά ελάχιστοι, σήμερα στις 6:15 (μια καθημερινή Τρίτη) δεν κυκλοφορούσε ούτε ποντίκι! Δεν κινούνταν τίποτα!

IMG_9113.JPG


IMG_9114.JPG


Φωτογραφίσαμε και "χαιρετίσαμε" το υπέροχο δωμάτιό μας...
IMG_9112.JPG


Και ψάξαμε για το ... πρωινό μας.
Ένα μαγαζάκι στη γωνία δεν είχε ούτε ταμπέλα, ούτε βιτρίνα, ούτε θαμώνες. Επειδή όμως είχε ανοιχτή πόρτα μπήκαμε.

IMG_9116.JPG


Δώσαμε τα voucher και πήραμε δυο espresso. Για snack ούτε λόγος. Δεν έγινε καμία κίνηση από το αφεντικό. Φεύγοντας όμως αποφάσισα να γυρίσω για να πάρω και κάτι φαγώσιμο. Όταν έκανα κίνηση να πληρώσω, το αφεντικό μου έγνεψε ότι ήταν εντάξει. Ok.
Όπως καταλάβατε το «φαγώσιμο» συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία με τον ξενοδόχο, αλλά το αφεντικό έκανε το κορόιδο. :rolleyes::rolleyes:

Διασχίσαμε την piazza Marina...
IMG_9117.JPG


IMG_9119.JPG


και φτάσαμε στο αυτοκίνητο.

Είχαμε ένα μικρό άγχος για το αυτοκίνητο. Ευτυχώς το βρήκαμε όπως και όπου το είχαμε αφήσει.
Μέχρι να βγούμε από την πόλη ένα βενζινάδικο βρήκαμε. Είπαμε να “γεμίσουμε” στο επόμενο.
Δεν βρήκαμε ποτέ επόμενο. Σε όλα τα τόσα χιλιόμετρα μέχρι το αεροδρόμιο ήμουν μέσα στο άγχος. Είναι δυνατόν να μην έχει βενζινάδικο; Κι όμως. Το παραδώσαμε τελικά μισοάδειο.

Η θύρα μας ήταν γεμάτο Έλληνες. Οι πρωινές πτήσεις συνήθως δεν έχουν καθυστέρηση.

IMG_9124.JPG


Παρακολουθήσαμε ένα μικρό “show” με πρωταγωνίστριες δύο Ελληνίδες, που προσπαθούσαν να περάσουν μια υπερμεγέθη βαλίτσα με τη δικαιολογία ότι «αφού πέρασαν στον ερχομό από Ελλάδα...». Συμπρωταγωνιστής ήταν ένας Ιταλός, ο οποίος με αυστηρότητα και περίσσεια θάρρους είπε δυο τρεις φορές: «Σας ξέρω καλά εσάς τους Έλληνες»!!! :icon_redface::icon_redface::icon_redface:
Αφού παρακολουθήσαμε το “έργο” τρώγοντας ένα αποχαιρετιστήριο κανόλι πέρασε ευχάριστα η ώρα μέχρι την επιβίβαση.

Το αεροπλάνο ήταν γεμάτο αλλά όχι τόσο ώστε να μην μπορέσω να αλλάξω θέση προκειμένου να καθίσω μαζί με τον άντρα μου (βλέπετε δεν πλήρωσα extra για θέση :D).
Απόλαυσα την πτήση. Κάθισα παράθυρο και έβγαζα φωτογραφίες με την ησυχία μου.
Οι Σικελικές ακτές και το Ιόνιο πέλαγος από ψηλά… μια όμορφη ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα.

IMG_9129.JPG


IMG_9131.JPG


IMG_9132.JPG


ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Μερικά πρακτικά θέματα:

Στην Ορτυγία και στο Παλέρμο υπάρχει ZTL δηλ. ζώνη περιορισμένης κυκλοφορίας.
Στην Ορτυγία θα πρέπει να δηλώσεις τις πινακίδες στο ξενοδοχείο σου ώστε να μπορέσεις να μπεις μέσα στην πόλη. Θα πάρει άδεια δηλ. το ξενοδοχείο από τις αρχές για λογαριασμό σου. Και πάλι όμως θα πρέπει να προσέχεις το σημείο που θα παρκάρεις. Θα πρέπει να είναι λευκή η διαγράμμιση η οποία είναι και δωρεάν. Οι κίτρινες διαγραμμίσεις είναι για τους μόνιμους κατοίκους.
Σε Ταορμίνα … δεν βρίσκεις να παρκάρεις πουθενά στο δρόμο ούτε δωρεάν ούτε επί πληρωμή. Παρκάρεις μόνο σε οργανωμένο parking. Υπάρχουν δύο δημοτικά parking στα δύο άκρα του ιστορικού κέντρου. Δυσκολευτήκαμε την πρώτη φορά να βγάλουμε εισιτήριο από το αυτόματο μηχάνημα, γιατί δεν υπήρχαν οδηγίες στα Αγγλικά. Τελικά έπρεπε να πληκτρολογήσουμε τον αριθμό της πινακίδας μας και την αριθμημένη θέση που είχαμε καταλάβει.
Στο Παλέρμο πάλι πρέπει να δώσεις αριθμό πινακίδας στον ξενοδόχο για ελεύθερο πέρασμα από την πόλη. Εμείς όμως δεν χρειάστηκε να το κάνουμε, γιατί μπήκαμε και βγήκαμε από την πόλη σε ώρες που δεν ίσχυε το ZTL.

Προσοχή! Κατά την έξοδο από το Παλέρμο έως και το αεροδρόμιο ΔΕΝ συναντήσαμε βενζινάδικο προκειμένου να το γεμίσουμε κατά πως έπρεπε. Αποτέλεσμα να αγχωθούμε και να φάμε και ένα πέναλτι της τάξεως των 30€ από την εταιρεία ενοικιάσεως.

Τα κανόλι του αεροδρομίου ήταν από τα καλύτερα που έφαγα μέσα στο τριήμερο. Είναι επίσης και μια λύση για δωράκι. Πήραμε κάμποσα και σε μιιάμισι ώρα ήταν στην Αθήνα έτοιμα και ολόφρεσκα για κέρασμα. Δοκιμάστε και αυτά με το φυστίκι!

Εντυπώσεις
Ωραίο το ταξίδι στη Σικελία. Πήγα πολύ θετικά προκατειλημμένη. Γύρισα ενθουσιασμένη. Μου άρεσαν ... τα πάντα. Τσεφαλού, Μεσίνα, Savoca, Ταορμίνα, Συρακούσες, Νότο και Παλέρμο.
Θα προσπαθήσω με έναν λίγα λόγια να “χαρακτηρίσω” τα μέρη που επισκέφτηκα.
Τσεφαλού: Ένα μικρό διαμαντάκι. Μικρή, γραφική, παραλιακή πόλη με Σικελικό χρώμα.
Μεσσίνα: Με κράχτη τον Caravaggio, αλλά ακόμα και το μύθο της Σκύλας και της Χάρυβδης θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο τουριστικά.
Savoca: Ένα τυπικό Σικελικό χωριό, που έχει καταφέρει να διατηρήσει την ταυτότητά του μέσα στα χρόνια, παρόλη τη δημοφιλία του εξαιτίας του “The Godfather”.
Ταορμίνα: Τα έχει όλα. Βουνό, θάλασσα, παραλία, θέα και ...”Μυκονιάτικο” αέρα. Υποψιάζομαι όμως ότι το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι λίγο κουραστική, όχι μόνο λόγω του τουρισμού, αλλά και λόγω της αμφιθεατρικής κατανομής της.
Συρακούσες δηλ. Ορτυγία. Για μένα μπήκε στο top 3 των πιο αγαπημένων μου ιταλικών πόλεων.
Νότο: Παραμυθένιο, σαν σκηνικό ταινίας.
Παλέρμο: δεν βρίσκεται μακριά από τις φήμες που το κυνηγάνε….
Δεν ξέρω τι εντύπωση θα μου έκανε το Παλέρμο αν ήταν η πρώτη πόλη που θα έβλεπα ερχόμενη στη Σικελία, αλλά τώρα που έχουν προηγηθεί οι άλλες, θα πω ότι μου φάνηκε μουντό και εσωστρεφές.
Που είναι η φωτογένεια της Cefalu, η ανοιχτωσιά των Συρακουσών, τα χρώματα του Νότο;

Τώρα θα πρέπει να κάνω τον απολογισμό μου και να πω τα συμπεράσματά μου για το αν αξίζει τον κόπο να πάει κάποιος το χειμώνα στη Σικελία.
Είναι γνωστά τα μειονεκτήματα του χειμώνα. Είναι μικρή η μέρα, το κρύο αποτρέπει του να βρίσκεσαι πολύ ώρα σε εξωτερικό χώρο και ειδικά σε ένα μέρος που έχει θάλασσα .... είναι κρίμα να βλέπεις τη θάλασσα και να μην μπορείς να τη χαρείς.
Εγώ βρήκα πολλά πλεονεκτήματα στο να κάνεις τουρισμό το χειμώνα στη Σικελία (κάτι που ισχύει κατά τη γνώμη μου γενικά για όλο τον Ευρωπαϊκό νότο).

Είναι οικονομικά, δεν έχει κίνηση ειδικά στους επαρχιακούς δρόμους. Μπορείς να κινηθείς πολύ γρήγορα από τη μια πόλη στην άλλη. Μπορείς να βρεις εύκολα να παρκάρεις. Δεν έχει ουρές στα μουσεία. Μπορείς να παρακολουθήσεις ακόμα και παράσταση στο θέατρο Massimo (εγώ πήγα τη μοναδική εβδομάδα του χρόνου που δεν είχε παραστάσεις :cry:). Πετυχαίνεις σίγουρα την Αίτνα με χιόνια o_O που είναι σίγουρα μια διαφορετική και όμορφη εικόνα.

Το καλοκαίρι δεν έχω πάει, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα μπορούσα να κάνω μπάνια. Την εμπειρία του να κάνω μπάνιο στο Ιόνιο όμως σίγουρα την έχω! :p Στην Τυρρηνική θάλασσα όμως δεν την έχω. :( Αν και η πολυκοσμία στη θάλασσα δεν μου αρέσει καθόλου. Ζηλεύω όμως πολύ τα street food, που δεν συνάντησα και που το καλοκαίρι τα βλέπεις και τα μυρίζεις παντού.
Αυτό όμως που σίγουρα θα επιδιώξω όταν θα έρθω κάποια στιγμή καλοκαίρι είναι το να παρακολουθήσω μια παράσταση σε ένα αρχαιοελληνικό θέατρο, να δω τον Caravaggio που έχασα και βέβαια να κάνω tour στη Δυτική πλευρά του νησιού.

Τέλος ιστορίας.

Μα 'μαστε καλά και να ταξιδεύουμε! :)
 
Last edited:

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.111
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Μερικά πρακτικά θέματα:
Στην Ορτυγία και στο Παλέρμο υπάρχει ZTL δηλ. ζώνη περιορισμένης κυκλοφορίας.
Στην Ορτυγία θα πρέπει να δηλώσεις τις πινακίδες στο ξενοδοχείο σου ώστε να μπορέσεις να μπεις μέσα στην πόλη. Θα πάρει άδεια δηλ. το ξενοδοχείο από τις αρχές για λογαριασμό σου. Και πάλι όμως θα πρέπει να προσέχεις το σημείο που θα παρκάρεις. Θα πρέπει να είναι λευκή η διαγράμμιση η οποία είναι και δωρεάν. Οι κίτρινες διαγραμμίσεις είναι για τους μόνιμους κατοίκους.
Σε Ταορμίνα … δεν βρίσκεις να παρκάρεις πουθενά στο δρόμο ούτε δωρεάν ούτε επί πληρωμή. Παρκάρεις μόνο σε οργανωμένο parking. Υπάρχουν δύο δημοτικά parking στα δύο άκρα του ιστορικού κέντρου. Δυσκολευτήκαμε την πρώτη φορά να βγάλουμε εισιτήριο από το αυτόματο μηχάνημα, γιατί δεν υπήρχαν οδηγίες στα Αγγλικά. Τελικά έπρεπε να πληκτρολογήσουμε τον αριθμό της πινακίδας μας και την αριθμημένη θέση που είχαμε καταλάβει.
Στο Παλέρμο πάλι πρέπει να δώσεις αριθμό πινακίδας στον ξενοδόχο για ελεύθερο πέρασμα από την πόλη. Εμείς όμως δεν χρειάστηκε να το κάνουμε, γιατί μπήκαμε και βγήκαμε από την πόλη σε ώρες που δεν ίσχυε το ZTL.

Προσοχή! Κατά την έξοδο από το Παλέρμο έως και το αεροδρόμιο ΔΕΝ συναντήσαμε βενζινάδικο προκειμένου να το γεμίσουμε κατά πως έπρεπε. Αποτέλεσμα να αγχωθούμε και να φάμε και ένα πέναλτι της τάξεως των 30€ από την εταιρεία ενοικιάσεως.
Όμορφα :)
Ευχαριστώ γι' αυτές και για όλες τις υπόλοιπες πληροφορίες!
 
Μηνύματα
5
Likes
6
Καλημέρα @Grerena!!! Είμαι νέο μέλος στο travel stories, αν και διαβάζω τις ιστορίες χρόνια! Ήθελα απλώς να εκφράσω τον θαυμασμό μου, στο τρόπο που σκέφτεσαι, που διηγήσαι και μας ταξιδεύεις, μέσα από τον λόγο σου και τις φωτογραφίες...Πραγματικά είναι σαν να ζούσα τις στιγμές και να μπήκα στην ατμόσφαιρα σε τούτη την αφήγηση στο ταξίδι στη Σικελία...
Πρώτα ο Θεός, θα πάω και εγώ για ένα σεμινάριο ψηφιδωτού, τον Μάϊο στη Ραβέννα και το ετοιμάζω από τώρα (γέλασα πολύ στο ταξίδι με τις φίλες σου). Δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα και ταξιδεύω σπανίως και το θεωρώ κοσμοιστορικό γεγονός! Πολλά μπράβο! Καλή συνέχεια!
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.286
Likes
16.824
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Tromso, Las Vegas
Καλημέρα @Grerena!!! Είμαι νέο μέλος στο travel stories, αν και διαβάζω τις ιστορίες χρόνια! Ήθελα απλώς να εκφράσω τον θαυμασμό μου, στο τρόπο που σκέφτεσαι, που διηγήσαι και μας ταξιδεύεις, μέσα από τον λόγο σου και τις φωτογραφίες...Πραγματικά είναι σαν να ζούσα τις στιγμές και να μπήκα στην ατμόσφαιρα σε τούτη την αφήγηση στο ταξίδι στη Σικελία...
Πρώτα ο Θεός, θα πάω και εγώ για ένα σεμινάριο ψηφιδωτού, τον Μάϊο στη Ραβέννα και το ετοιμάζω από τώρα (γέλασα πολύ στο ταξίδι με τις φίλες σου). Δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα και ταξιδεύω σπανίως και το θεωρώ κοσμοιστορικό γεγονός! Πολλά μπράβο! Καλή συνέχεια!
Σε ευχαριστώ παρα πολυ για τα ωραία λογια σου. Χαιρομαι πραγματικά πολυ που "ταξιδεψες" μαζί μου.
Κατι τέτοια λόγια είναι που με ντοπαρουν και με κάνουν να στριμωχνομαι για να βρω χρονο και να γράφω τις "περιπέτειες" μου.
Και εγώ τα ταξίδια τα αντιμετωπιζω σαν κοσμοιστορικο γεγονός. Τα ψαχνω, τα υπολογιζω, τα στριμωχνω, τα μελεταω, γιατι θέλω να είναι τέλεια και να μου μείνουν αξεχαστα.
Καπου ειδα οτι ψαχνεσαι για τη Ραβεννα και πέριξ. Καλα κάνεις που το κοιτας απο τώρα. Θα σου πω και εγω τη γνωμη μου στο αναλογο τοπικ.
Ευχαριστω και πάλι.
 

mikrh tsopana

Member
Μηνύματα
1.715
Likes
7.789
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα-Παλέρμο-Μπιλμπάο
Ονειρεμένο Ταξίδι
θα το αποφασίσω αύριο
Μου έδωσες πολλές ιδέες και κυρίως αυτοπεποίηθηση, ότι πενθημεράκι θα καταφέρω να κάνω κάτι αντίστοιχο, πέφτοντας ακόμη πιο χαμηλά απ'ότι είχα σχεδιάσει (γεωγραφικά το εννοώ).
Το δε ξενοδοχείο στην Ταορμίνα έχει ήδη σημειωθεί (και το έψαξα κιόλας και είναι αρκετά οικονομικό :))
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.493
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom