Νορβηγία Απεργία στη Νορβηγία.

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
θα ήθελα να μάθω πόσο κόστισε η ψαρόσουπα, τα ψαρικά και το μπουκάλι κρασί :D Γενικά θα θέλαμε εντυπώσεις από την περιβόητη πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης!
Μόλις γύρισα από το σύντομο μεν, περιεκτικότατο δε ταξίδι μου στην Στοκχόλμη και το Μπέργκεν. Δεν έχω βρει όμως ακόμα την ηρεμία και τον χρόνο για να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου. Θα το κάνω όμως. Δεσμεύομαι.

Απαντώ όμως στην ερώτησή σου: Το δικό μας γεύμα στην ψαραγορά κόστισε 116,77€ και περιελάμβανε: 1 μερ σολωμό με λαχανικά και πατάτες, 1 μερ καβουροδαγκάνες με πατάτες, 1 μερ γαρίδες με πατάτες, 1 μερ. μπουκές μπακαλιάρου με πατάτες , 4 μπύρες και κάτι ψωμάκια. Υπόψην ότι οι μερίδες ήταν χορταστικές και η τιμή ανάλογη με το βάρος. Δηλαδή έβαζε σε ένα πιάτο, ρωτούσε αν είναι αρκετό και μετά ζύγιζε.

Επίσης στο Μπέργκεν: μια πίτσα για 4 άτομα συν μια κόκα κόλα δώρο (γιατί ο Σύριος ιδιοκτήτης χάρηκε που ήμασταν Έλληνες ) 14,80€ και ταξί από το κέντρο στην είσοδο του τελεφερίκ για το Ulriken 16,87€. Υπόψην ότι οι τιμές είναι από την ανάλυση του λογαριασμού μου στην Εθνική.
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Προχωρώ κατά μήκος της Karl Johans gate.
View attachment 148459
Τι μου θυμίζεις! Από τους φοίνικές μου καταλαβαίνεις οτι δεν είναι από τις αγαπημένες μου χώρες, αλλά μου θυμίζεις πολύ όμορφες στιγμές :) και πολύ γέλιο! Περιμένω τη συνέχεια..
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Κεφάλαιο 8

Το ηλιόλουστο Όσλο.


Όταν ξύπνησα, Σάββατο 21-05-2016, κοιτάω από το παράθυρο του δωματίου μου και αντικρίζω το Όσλο ηλιόλουστο.

1.JPG


Μετά το πλούσιο πρωινό του ξενοδοχείου και το πρωινό ντους, ετοιμάστηκα για βόλτα στο ηλιόλουστο Όσλο και σκεφτόμουνα, το πόσο τυχερός είμαι στο ότι όταν έχω μετακινήσεις (αεροπορικές ή σιδηροδρομικές) βρέχει και όταν είναι να γυρίσω την πόλη (όπως την Πέμπτη 19-05-2016 στο Μπέργκεν και το Σάββατο 21-05-2016 στο Όσλο) ο καιρός είναι καλός. Κατεβαίνω από το δωμάτιό μου και ρωτάω στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου για το πως μπορώ να πάω στο αεροδρόμιο την επόμενη ημέρα. Αφού είχα λύσει το - όπως εξελίχτηκε - μείζον ζήτημα της διαμονής, έπρεπε να λύσω και το ζήτημα της επιστροφής, γνωρίζοντας ότι το αεροδρόμιο είναι μακριά από την πόλη. Οι άνθρωποι στη ρεσεψιόν ήταν πολύ ευγενείς και μου απάντησαν ότι αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, με μετρό ή με λεωφορείο. Όταν εγώ τους είπα για ταξί, μου απάντησαν ότι δεν μου το συνιστούν, αφού το κόστος θα ξεπερνούσε τις 1000 ΝΟΚ. Εκτός από πολύ ευγενείς, ήταν και πολύ σαφείς. Μου εξήγησαν ότι στη θέση μου θα έπαιρναν το λεωφορείο ή για πιο γρήγορα, το μετρό, από τη στάση του εθνικού θεάτρου. Μάλιστα μου τόνισαν, ότι επειδή θα ήταν Κυριακή και δεν θα υπήρχε κυκλοφοριακή κίνηση στους δρόμους, θα προτιμούσαν το λεωφορείο, το Flybussen, η αφετηρία του οποίου ήταν δίπλα στο ξενοδοχείο μας, μπροστά από το Radisson Blu Hotel, το οποίο ήταν απέναντι από το ξενοδοχείο μας. Μάλιστα μου έδωσαν και ένα εκπτωτικό (20%) κουπόνι για το Flybussen.

Βγαίνω από το ξενοδοχείο και κατ' αρχή πάω να τσεκάρω την αφετηρία των λεωφορείων, των Flybussen της SAS, ώστε να μην χάσω την επόμενη ημέρα, χρόνο και στη συνέχεια παρατηρώντας κήπους και μεγαλοπρεπή κτίρια,

2.JPG


3.JPG


κατευθύνομαι προς τον κεντρικό πεζόδρομο του Όσλο, την Karl Johans gate.
Όταν φτάνω, στρίβω δεξιά προς το παλάτι.

4.JPG


Οι κήποι γύρω από το παλάτι ήταν πολύ περιποιημένοι, ενώ οι πασχαλιές οι οποίες επικρατούσαν μοσχοβολούσαν υπέροχα.

5.JPG


6.JPG


Συνεχίζω να προχωρώ προς το παλάτι, όπου είχε πολύ γέλιο, αφού ένας τύπος τραβεστί (;) ή ντυμένος έτσι, παρενοχλούσε τη φρουρά.

7.JPG


8.JPG


9.JPG


Με στροφή 180 μοιρών φέρνω το βλέμμα μου προς την πόλη και την Karl Johans gate, από το ύψωμα του παλατιού.

10.JPG


Κατεβαίνοντας από το παλάτι, ρίχνω μια τελευταία ματιά, στο κτίριο και στους κήπους του

11.JPG


και προχωρώ κατά μήκος της Karl Johans gate.

12.JPG


Όπως περπατούσα από το παλάτι, κατά μήκος της Karl Johans gate, αριστερά μου ήταν το Πανεπιστήμιο

13.JPG


και δεξιά μου πίσω από κηπάρια με τουλίπες, ήταν το Εθνικό Θέατρο.

14.JPG


15.JPG


Στον πεζόδρομο έβλεπα να περνούν αρκετοί με παραδοσιακές ενδυμασίες.

16.JPG


Θυμήθηκα ότι στις 17-05 είναι η εθνική εορτή της Νορβηγίας και ότι βρισκόμουν εκεί το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τη γιορτή.
Έκανα ένα γύρο από το Εθνικό Θέατρο, θαυμάζοντας την όψη του.

17.JPG


Εκείνο που μου έκανε εντύπωση δεν ήταν μόνο ότι τιμούσαν τους μεγάλους θεατράνθρωπους και ότι κατά την κατασκευή είχαν υλοποιηθεί προδιαγραφές για τα έργα του Ίψεν, αλλά ότι και σήμερα οι παραστάσεις είναι ιδιαίτερα ποιοτικές. Σε μια αίθουσα ανέβαινε έργο του μεγάλου Νορβηγού Knut Hamsun (4 August , 1859 – 19 February, 1952) - Mysterier, σε άλλη αίθουσα έργο του Σαίξπηρ - Ερρίκος ΙΙΙ και σε άλλη αίθουσα το έργο "Όνειρα καλοκαιρινής νύχτας" (όπως έχει γίνει γνωστό στην Ελλάδα του μεγάλου Σουηδού Ίνκγμαρ Μπέργκμαν.

Στην πλατεία του Εθνικού Θεάτρου, είχε συγκέντρωση μια μάλλον ινδουιστική αίρεση, με ομιλίες και τραγούδια.

18.JPG


Παρατηρώ το Hard Rock Cafe σε ένα πολύ ωραίο κτίριο. Σκέφτηκα ότι αργότερα θα περνούσα από το Hard Rock Cafe, για μια μπύρα ή ένα ποτό. Μου άρεσε πολύ το κτίριο.

19.JPG


Ανεβαίνω προς την Εθνική Πινακοθήκη, για να πληροφορηθώ τις ώρες λειτουργίας της. Καλύπτομαι γιατί κλείνει στις 17.00.

20.JPG


Κατεβαίνω πάλι προς την Karl Johans gate, άλλωστε δύο τετράγωνα απέχει η Εθνική Πινακοθήκη, από τον κεντρικό πεζόδρομο και συνεχίζω τον περίπατο κατά μήκος αυτού.

21.JPG


Φτάνω στο Κοινοβούλιο

22.JPG


και συνεχίζω να προχωρώ κατά μήκος κατά μήκος της Karl Johans gate. Ο πεζόδρομος ήταν κατειλημμένος από κόσμο.

23.JPG


Φτάνω στον καθεδρικό ναό.

24.JPG


Κάνω ένα γύρο στον περίβολο του καθεδρικού, ο οποίος ήταν γεμάτος καφέ.

25.JPG


Μπαίνω μέσα στον καθεδρικό. Ήταν εντυπωσιακός, στο εσωτερικό του, αλλά επειδή είχε λειτουργία, απαγορεύονταν οι φωτογραφίες.
Βγαίνω έξω και σταματώ λίγο σε μια αγορά λουλουδιών.

26.JPG


Στη συνέχεια προχωρώ έως την Karl Johans gate, με κατεύθυνση αυτή τη φορά προς το παλάτι.

27.JPG


Όταν φτάνω στο ύψος του Εθνικού Θεάτρου, στρίβω δεξιά και ακολουθώ την οδό Universitetsgata προς την Εθνική Πινακοθήκη.

28.JPG


Η Εθνική Πινακοθήκη στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή νορβηγικής τέχνης - και όχι μόνο - σε ολόκληρη τη Νορβηγία αφού εκτός από τις πιο γνωστές δημιουργίες του Munch,

29.jpg


και μάλιστα το διασημότερο έργο του, την "Κραυγή",

30.jpg


η οποία είχε κλαπεί το έτος 1994, αλλά αργότερα ξαναβρέθηκε, στεγάζει και μια αξιόλογη συλλογή έργων διάσημων μη Νορβηγών καλλιτεχνών, όπως Picasso, Gauguin, Manet, Degas, Renoir, Matisse, Cezanne, Monet κλπ.

Την Εθνική Πινακοθήκη του Όσλο τη θεωρώ καλή και περιεκτική πινακοθήκη. Ύστερα από δύο ώρες, βγήκα από την πινακοθήκη και ακολουθώντας την οδό Universitetsgata, προς την αντίθετη κατεύθυνση και διασχίζοντας την Karl Johans gate, ακολουθώ την οδό Roald Amundsens gate, προχωρώ προς το Δημαρχείο και τη θάλασσα.

Το Δημαρχείο του Όσλο, ολοκληρώθηκε το έτος 1950, στα πλαίσια εορτασμών για την 900η, θεωρητικά, επέτειο της πόλης και η χτισμένη με κόκκινα τούβλα είσοδος, με τους δύο πύργους (χαρακτηριστικούς του κτίσματος) πλαισιώνεται από ξυλόγλυπτα εμπνευσμένα από τη Νορβηγική μυθολογία.

31.JPG


Το πρωί που είχα περάσει μια σύντομη βόλτα είχα δει το Δημαρχείο σχεδόν έρημο,

32.JPG


αλλά το μεσημέρι που ξαναπέρασα, έβγαινε πολύς κόσμος ντυμένος με παραδοσιακές ενδυμασίες.

33.JPG


34.JPG


Ρώτησα και ο κόσμος που κυκλοφορούσε με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, ήταν λόγω εκδήλωσης για την εθνική εορτή της Νορβηγίας στις 17-05. Η εκδήλωση στο Δημαρχείο έγινε το πρώτο Σάββατο μετά τη γιορτή.
Προχώρησα προς τη θάλασσα.

35.JPG


Φτάνοντας ακούω μουσική, ακούω έθνικ μουσική. Ήταν διεθνιστικό φεστιβάλ. Άκουσα κομμάτια από Σενεγάλη, Μαρόκο, Κολομβία, λάτιν άφρικα, βαλκανικά κλπ.
Άκουσα αγαπημένη μου μουσική. Όμως σκέφτηκα να ανέβω δίπλα στο κάστρο Akershus και να επιστρέψω στο φεστιβάλ αργότερα.
Ανεβαίνω προς το κάστρο Akershus, ένα από τα σύμβολα του Όσλο, η ανοικοδόμηση του οποίου ξεκίνησε το έτος 1299, από τον βασιλιά Hakov V, ενώ η ολοκλήρωσή του έγινε κατά στάδια, απαιτώντας αρκετά χρόνια. Ανεβαίνω προς το κάστρο,

36.JPG


βλέποντας το Όσλο από ψηλά,

37.JPG


το Δημαρχείο,

38.JPG


τις αποβάθρες με τα σκάφη,

39.JPG


τη θάλασσα και στο βάθος, στο τέλος της Aker Brygge, το μουσείο Astrup Fearnley με την κεκλιμένη στέγη.

40.JPG


Έμεινα αρκετή ώρα στο κάστρο απολαμβάνοντας τη θέα στο Όσλο. Κατεβαίνοντας βρέθηκα στη φωτογράφιση ενός γάμου.

41.JPG


Όταν κατέβηκα, πήγα μία σύντομη βόλτα έως την όπερα, η οποία ξεχωρίζει από τα λοιπά παλιά κτίρια του λιμανιού λόγω των γραμμών και της υπερμοντέρνας όψης της.
Επέστρεψα γρήγορα, στο διεθνιστικό φεστιβάλ.

42.JPG


43.JPG


44.JPG


45.JPG


Είχε αρχίσει μία να ψιλοβρέχει, μία να σταματάει. Φαίνεται ότι η εκεχειρία με τη βροχή δεν κράτησε έως το βράδυ. Το φεστιβάλ έτεινε προς το τέλος του. Είχαν ολοκληρωθεί οι αφρικάνικοι ήχοι, οι λάτιν ήχοι, οι βαλκανικοί ήχοι που άκουγα και από το κάστρο και ήταν η ώρα των ασιατικών.

46.JPG


Προχωρώ προς την Aker Brygge, περνώντας από το Nobel Peace Center.

47.JPG


Όπως είναι γνωστό, το βραβείο Νόμπελ ειρήνης απονέμεται στο Όσλο κάθε 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη διαθήκη (έτος 1895) του Σουηδού Άλφρεντ Νόμπελ, τότε που η Σουηδία και η Νορβηγία αποτελούσαν ενιαίο κράτος, ώστε να ανατρέψει τη νορβηγική αντίθεση στην ενότητα ων δύο κρατών.
Συνεχίζω να προχωρώ προς την Aker Brygge,

48.JPG


επιταχύνοντας, γιατί η ένταση της βροχής, άρχισε να δυναμώνει. Με το δεδομένο της βροχόπτωσης, αποφάσισα να μην πάω προς το πάρκο Vigeland. Άλλωστε το είχα επισκεφθεί σε προηγούμενα ταξίδια.
Η ώρα είχε φτάσει περίπου 06.00 μμ και αφού περπάτησα στην Aker Brygge, αποφάσισα να ανέβω στη διασταύρωση του πεζόδρομου Karl Johans gate και της οδού Universitetsgata, όπου βρίσκεται το Hard Rock Cafe, σε ένα ωραίο κτίριο, ώστε να ξεκουραστώ και να δροσιστώ πίνοντας ένα κρασί ή ένα ποτό.
 

Attachments

  • 272,5 KB Προβολές: 0

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Κεφάλαιο 9

Το βροχερό Όσλο.

Φτάνω υπό βροχή, στη διασταύρωση του πεζόδρομου Karl Johans gate και της οδού Universitetsgata

1.JPG


και μπαίνω στο Hard Rock Cafe. Κάθομαι και παραγγέλνω ένα αυστραλιανό κρασί chardonnay.

2.JPG


3.JPG


Ξεκουράζομαι πίνοντας το κρασάκι μου, ακούγοντας μουσική, έως ότου άρχισε ο τελικός του κυπέλλου Αγγλίας. Σε κάποια αίθουσα ήταν Άγγλοι που παρακολουθούσαν τον αγώνα με τη γνωστή τους συμπεριφορά, η οποία παρουσιάζεται έντονα, όταν αναμειγνύουν μπύρες και ποδόσφαιρο. Βέβαια τους είχαν στείλει σε μακρινή κλειστή αίθουσα και δεν ενοχλούσαν το υπόλοιπο μαγαζί. Άλλωστε η μουσική τους επικάλυπτε.
Αφού κάθισα αρκετή ώρα, ξεκουράστηκα και ήπια το κρασί μου, αποφάσισα να πάω για φρεσκάρισμα στο ξενοδοχείο. Βγαίνω έξω η βροχή συνεχιζόταν. Ύστερα από ένα σύντομο ντους, άφησα τις φωτογραφικές μηχανές στο δωμάτιο, λόγω της βροχής που συνεχιζόταν και βγήκα για φαγητό. Στο δωμάτιο είχα δει και μια κόκκινη ομπρέλα με το όνομα του ξενοδοχείου (Thon), αλλά νοιώθω μια αλλεργία με τις ομπρέλες και έτσι δεν την πήρα μαζί μου. Προχώρησα γρήγορα γιατί είχα καταλάβει, από το προηγούμενο βράδυ, ότι τα ρεστοράν κλείνουν νωρίς, σε αντίθεση με τα μπαρ. Είχα επιλέξει με τη βοήθεια του trip advisor, ένα ρεστοράν πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μου. Το Fiord.

4.JPG


Είχε πάρα πολύ καλές κριτικές, όσον αφορά στα ψαρικά, τις οποίες και δικαίωσε. Στη συνέχεια κατέβηκα προς τον πεζόδρομο Karl Johans gate και προς την Aker Brygge όπου και γύρισα σε διάφορα μπαράκια. Όπως έχω προαναφέρει, τα μπαρ στο Όσλο κλείνουν αργά (κατά τις 03.00 πμ) και αργά επέστρεψα κι εγώ στο ξενοδοχείο.
Βάζω το τηλέφωνό μου να χτυπήσει στις 07.35 πμ, για να φάω πρωινό και να ετοιμαστώ με την ησυχία μου. Η πτήση μου για Αθήνα, ήταν για τις 12.55, και ήθελα να πάρω το Flybussen της SAS, στις 10 πμ. Στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου μου είχαν εξηγήσει, ότι η χρονική απόσταση έως το αεροδρόμιο υπολογίζεται μεταξύ πενήντα λεπτών και μίας ώρας, όταν δεν έχει κυκλοφοριακή κίνηση. Και Κυριακή πρωί δεν θα είχε. Ύστερα από τρεξίματα σε άλλα ταξίδια, όπου πήγα στο και πέντε και πάρα λίγο να χάσω υπερατλαντικές πτήσεις, έχω γίνει σοφότερος. Προτιμώ να περιμένω πίνοντας ήρεμος τα ποτάκια μου στο lounge, παρά να τρέχω.
Πάντως δεν ξύπνησα στις 07.35 πμ. Ξύπνησα στις 06.15 πμ. Και ξύπνησα ξεκούραστος. Οι λίγες ημέρες του ταξιδιού και το ότι η Κυριακή 22-05-2016, θα ήταν η τελευταία ημέρα, μου είχε δώσει φτερά. Παρ' όλο που είχα κοιμηθεί λιγότερο από τρεις ώρες. Το ταξίδι δίνει ενέργεια. Στις 06.30 πμ, ήμουν έξω από το ξενοδοχείο στο βροχερό Όσλο. Για να κάνω μια τελευταία βόλτα στο κέντρο της πόλης. Στο έρημο κέντρο της πόλης.
Προχωρώντας περνάω πρώτα από την Εθνική Πινακοθήκη

5.JPG


και στη συνέχεια φτάνω στην Karl Johans gate, στην έρημη Karl Johans gate, όπου στοχεύω με τη φωτογραφική μου μηχανή προς το παλάτι.

6.JPG


Δεν υπήρχε "ψυχή ζώσα", εκεί που πριν από τρεις - τέσσερις ώρες υπήρχε συνωστισμός.
Η βροχή συνεχιζόταν, αλλά προχώρησα προς το Εθνικό Θέατρο,

7.JPG


το Δημαρχείο

8.JPG


9.JPG


και προς τη θάλασσα.

10.JPG


Εκεί λόγω βροχής, σκέφτηκα να επιστρέψω, αλλά προφανώς άλλαξα γνώμη. Απλώς στη συνέχεια προσπάθησα να προφυλάξω - όσο είναι δυνατόν - τη φωτογραφική μηχανή από τη βροχή. Συνέχισα να περπατώ στην Aker Brygge,

11.JPG


12.JPG



13.JPG


ενώ παράλληλα, παρατηρούσα και στόχευα με τη φωτογραφική μου μηχανή, απέναντι προς το κάστρο Akershus.

14.JPG


15.JPG


Παρά τη βροχή προχώρησα προς το τέλος της Aker Brygge, μέσα από γέφυρες και κανάλια.

17.JPG


18.JPG


19.JPG


Και έφτασα στο μουσείο Astrup Fearnley.

16.JPG


20.JPG


Η βροχή είχε δυναμώσει, ο χρόνος είχε περάσει και πήρα γρήγορα το δρόμο της επιστροφής προς το ξενοδοχείο μου.
Σε όλη αυτή τη διαδρομή, η οποία διήρκεσε πάνω από ενενήντα λεπτά, στο δρόμο συνάντησα μόνο δύο οδοκαθαριστές.
Όταν έφτασα στο ξενοδοχείο, η ώρα ήταν περασμένες 08.00 πμ. Ήμουν πάνω από μία ώρα και τριάντα λεπτά, στον πρωινό περίπατο υπό βροχή. Άφησα στο δωμάτιο τα βρεγμένα ρούχα και κατέβηκα για πρωινό.
Μετά το πρωινό, ανέβηκα στο δωμάτιο, μάζεψα τα πράγματά μου, έκανα ντους και κατέβηκα κατά τις 09.50 στη ρεσεψιόν για check out. Βγαίνω πάλι στο βροχερό Όσλο και στις 10.00 πμ ακριβώς, ήμουν στο Flybussen της SAS, το οποίο ξεκίνησε χωρίς καθυστέρηση για το αεροδρόμιο.

21.JPG
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Κεφάλαιο 10

Επίλογος.

Το ταξίδι της επιστροφής ήταν πολύ ομαλό. Το Flybussen της SAS, το οποίο ήταν πολύ άνετο,

1.JPG


έφτασε ύστερα από μία ώρα στο αεροδρόμιο. Πέρασα τους ελέγχους και κατευθύνθηκα προς το lounge της SAS.

2.JPG


Στο αεροδρόμιο του Όσλο υπάρχουν δύο lounge της SAS, ένα για τις εσωτερικές πτήσεις και ένα για τις εξωτερικές πτήσεις και το οποίο είναι πολύ πιο καλό.

3.JPG


4.JPG


Όταν πλησιάζει η ώρα αναχώρησης, κατευθύνομαι προς το αεροπλάνο.

5.JPG


Άλλωστε η πύλη ήταν πολύ κοντά στο lounge της SAS. Το αεροπορικό ταξίδι, πράγματι, κύλισε υπέροχα.

6.JPG


Δεν έχω κανένα παράπονο από την Aegean. Το αντίθετο μάλιστα. Στο αεροπλάνο της Aegean ευτυχώς ήμουν πάλι business class εκμεταλλευόμενος τα προνόμια της χρυσής κάρτας. Ήμουν σε θέση μπροστά (1A), οπότε εκτός από τα φαγητά,

7.JPG


8.JPG


μου έφερναν συνεχώς κρασί. Επειδή ο Μάης ήταν αφιερωμένος στη Λέσβο, υπήρχαν παραδοσιακά γλυκά, φαγητά και κρασί από το νησί. Επίσης ήπια και τα σχετικά ποτά. Όταν έφτασε το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, προχώρησα γρήγορα προς το parking. Πήρα το αυτοκίνητο και ύστερα από δύο ώρες, ήμουν σπίτι μου.

Το ταξίδι στη Νορβηγία ήταν πάρα πολύ όμορφο.

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία, τα ταξίδια (ή μάλλον η διαβίωση) στη Νορβηγία, όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ακριβά.

Μετακινήσεις.
Το αεροπορικό εισιτήριο Αθήνα – Όσλο – Αθήνα κόστισε περίπου 120 ευρώ, με Aegean. Οι λοιπές μετακινήσεις κόστισαν:
Όσλο - Μπέργκεν (αεροπορικά με SAS) 60 ευρώ.
Μπέργκεν - Όσλο (σιδηροδρομικά) περί τα 57 ευρώ (539 NOK).
Το ταξί από το αεροδρόμιο του Μπέργκεν έως το hotel Scandic Neptun, κόστισε 53 ευρώ (494 NOK).
Το ταξί από το hotel Scandic Neptun έως τον σιδηροδρομικό σταθμό του Μπέργκεν, κόστισε 15 ευρώ (144 NOK).
Το Flybussen της SAS από το Thon hotel Europa έως το αεροδρόμιο του Όσλο, κόστισε 14 ευρώ (130 NOK).
Το τελεφερίκ που ανεβαίνει στο λόφο Floyen, κόστισε περί τα 10 ευρώ (90 NOK), με επιστροφή.

Διαμονή.

Στο Μπέργκεν είχα κάνει κράτηση στο Radisson Blu Hotel Norge, Bergen, το οποίο με πρωινό θα κόστιζε 125 ευρώ (ανά διανυκτέρευση). Τελικά λόγω της απεργίας έμεινα στο Hotel Scandic Neptun στο οποίο η διανυκτέρευση κόστισε 145 ευρώ με πρωινό.
Στο Όσλο είχα κάνει κράτηση στοHotel Scandic Victoria το οποίο με πρωινό θα κόστιζε 110 ευρώ (ανά διανυκτέρευση). Τελικά λόγω της απεργίας έμεινα στοThon hotel Europa στο οποίο η διανυκτέρευση κόστισε 130 ευρώ με πρωινό.


Κόστος διαβίωσης.
Όπως είναι γνωστό, το κόστος διαβίωσης στη Νορβηγία είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Από άποψη φαγητού, οι σαλάτες και σούπες κόστιζαν γύρω στα 4 έως 5 ευρώ, τα φρέσκα ψαρικά από 20 έως 35 ευρώ, το πιάτο ενώ η πίτσα γύρω στα 18 ευρώ.
Από άποψη ποτών, η κατάσταση είναι χειρότερη. Το μπουκάλι κρασί (τα πλέον φθηνά κόστιζαν από 30 έως 45 ευρώ (το ποτήρι από το ίδιο μπουκάλι κόστιζε πάνω από 10 ευρώ - οπότε πάντα προτιμούσα μπουκάλι). Το ποτήρι ή το μπουκάλι η μπύρα κόστιζε από 8 έως 12 ευρώ. Για ποτά, μη συζητάμε. Το μαλτ ουίσκι (μεζούρα) κόστιζε 12 ευρώ. Όταν έπινα ποτά, θυμόμουν τη Λευκορωσία όπου με 1 ευρώ έπινες τρεις βότκες.

Τα παραπάνω ισχύουν με ισοτιμία 1ευρώ=9,17 ΝΟΚ, την πρώτη ημέρα έως 1ευρώ=9,22 ΝΟΚ, την τελευταία ημέρα. Θυμάμαι ότι την τελευταία φορά που είχα βρεθεί στη Νορβηγία, το έτος 2009, η ισοτιμία ήταν 1ευρώ=8 ΝΟΚ. Δηλαδή, τα τελευταία χρόνια υπάρχει διολίσθηση της νορβηγικής κορώνας έναντι του ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, πέντε ημέρες στη Νορβηγία και δεν είδα πως είναι οι Νορβηγικές Κορώνες. Τα πάντα τα πλήρωσα με πιστωτική κάρτα, οπότε η ως άνω ισοτιμία, προέκυψε από τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας.

Επαναλαμβάνω. Το ταξίδι στη Νορβηγία ήταν πάρα πολύ όμορφο.
Και ας αφορούσε, αυτή τη φορά, μόνο στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, ενώ την επαρχία την είδα μέσα από το τρένο. Το σημαντικό είναι ότι θα μου μείνουν για πάντα χαραγμένες πάρα πολλές εικόνες από αυτό το ταξίδι.

Εικόνες όπως αυτή από το γραφικό λιμανάκι του Μπέργκεν.

9.JPG


Εικόνες του Μπέργκεν από το λόφο Floyen, από υψόμετρο 320 μέτρων.

10.JPG


11.jpg


Εικόνες από το λιμανάκι του Μπέργκεν, με το ηλιοβασίλεμα μετά τις 11 μμ.

12.JPG


Εικόνες από το σιδηροδρομικό ταξίδι Μπέργκεν – Όσλο,

13.JPG


απ’ όπου περάσαμε και από το χιονισμένο (τέλη Μάη) Finse, σε υψόμετρο 1222 μέτρων.

14.JPG


Εικόνες από τον κεντρικό πεζόδρομο του Όσλο Karl Johans gate.

15.JPG


16.JPG


17.JPG


Εικόνες από εμβληματικά κτίρια του Όσλο (Κοινοβούλιο, Δημαρχείο, Εθνικό Θέατρο, παλάτι).

18.JPG


19.JPG


20.JPG


21.JPG


Εικόνες από την Εθνική πινακοθήκη

22.jpg


Εικόνες από την Aker Brygge,

23.JPG


και από εκεί εικόνες προς το Akershus.

24.JPG


Πέρασα πάρα πολύ ωραία στη Νορβηγία, παρά το μικρό άγχος που μου δημιούργησε κάποια στιγμή η απεργία.
Μάλιστα, απεργία στη Νορβηγία. Και τι απεργία Σιωπηλή απεργία. Όμως και αποτελεσματική ταυτόχρονα. Αυτό είναι το ένα σημείο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
Το άλλο ζήτημα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ήταν ο μεγάλος αριθμός ΑΜΕΑ που κυκλοφορούσαν. Αυτό αποδεικνύει, ότι η Νορβηγία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα για την απόλυτη ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία.
Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι πέντε ημέρες στη Νορβηγία και δεν είδα πως είναι οι Νορβηγικές Κορώνες. Όλες οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν με τις πιστωτικές μου κάρτες. Ακόμα και σε κιόσκι για να αγοράσω μπουκαλάκι νερό.
Τέλος σημειώνεται ότι ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα φιλικός.

Γενικά από το ταξίδι στη Νορβηγία θα διατηρώ πάντα μια πολύ γλυκιά ανάμνηση. Τώρα που γράφω αυτόν τον επίλογο ακούω το βουητό του αέρα και τον ήχο της θάλασσας. Θα πέσω στη θάλασσα, θα πιω ένα ποτό και θα σχεδιάσω το επόμενο ταξίδι.


ΤΕΛΟΣ
 

Dimitris_A

Member
Μηνύματα
26
Likes
39
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλασκα - Πάρκα ΗΠΑ
υπέροχος τρόπος γραφής ταξιδεύουν οι αναγνώστες μαζί σου !
 

alma

Member
Μηνύματα
3.717
Likes
15.013
Ανακάλυψα αυτή την υπέροχη ιστορία λόγω του διαγωνισμού ιστορίας του μήνα. Μπράβο σου για αυτό το υπέροχο ταξίδι και για τις φωτο που μοιράστηκες μαζί μας.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Λόγω του διαγωνισμού ξαναδιάβασα την ιστορία σου και περπάτησα σε αγαπημένα μέρη.
Πόσο θα ήθελα να ξαναβρεθώ εκεί! :rolleyes:
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Δεν υπάρχει καμιά άλλη υποχρέωση πέρα από το να διαβάσετε τις ιστορίες(όσοι δεν τις θυμάστε)
@fotast. Θυμάμαι πολύ καλά το ταξίδι μου, που ξεκίνησε χλιδάτο και παρά λίγο να κοιμηθώ σε παγκάκι υπό βροχή. Και έψαχνα και γέφυρες στο Όσλο. Τουλάχιστον να κοιμηθώ χωρίς να βρέχομαι. Από χλιδή σε κατάσταση κλοσάρ. Το ταξίδι που θυμάμαι πολύ καλά, πάρα πολύ καλά. Πίνω ακόμα για να ξεχάσω.

υπέροχος τρόπος γραφής ταξιδεύουν οι αναγνώστες μαζί σου !
@Dimitris_A, σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Τώρα άνοιξα την ιστορία και είδα την παρέμβασή σου.

Ανακάλυψα αυτή την υπέροχη ιστορία λόγω του διαγωνισμού ιστορίας του μήνα. Μπράβο σου για αυτό το υπέροχο ταξίδι και για τις φωτο που μοιράστηκες μαζί μας.
@alma, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια (γραπτά). Γράφω άλλη μια φορά ότι απολαμβάνω τις εξαιρετικές ιστορίες σου. Ελπίζω να γράψω κάτι λίγα κι εγώ για Αζόρες και Μαδέρα από ένα ταξίδι μου το 2019, αν και οι ιστορίες σου είναι υπερπλήρεις. Και η τελευταία σου για τη Γεωργία, είναι εξαιρετική ιστορία. Κι ας έχω τραυματικές εμπειρίες από τη χώρα τα πολύ παλιά χρόνια.

Λόγω του διαγωνισμού ξαναδιάβασα την ιστορία σου και περπάτησα σε αγαπημένα μέρη.
Πόσο θα ήθελα να ξαναβρεθώ εκεί!
@Dina Z, σ' ευχαριστώ πολύ για ακόμα μια φορά. Να έχουμε υγεία και να ταξιδεύουμε. Αχχχ Bergen.
6.JPG


Ευχαριστώ όλους που διάβασαν την ιστορία μου. Την έγραψα για το μαύρο χιούμορ. Την απεργία σε μια χώρα όπως είναι η Νορβηγία. Και αυτό το γράφω, όχι γιατί θέλω να γράψω κάτι κατά των εργατικών σωματείων. Το αντίθετο μάλιστα.

Πάντως το καλό με αυτό το ταξίδι ήταν η 7ωρη διαδρομή με το τρένο από το Μπέργκεν έως το Όσλο. δύο ώρες και 30 λεπτά ανέβαινες από υψόμετρο 0 σε υψόμετρο 1222 (αν θυμάμαι καλά - στην ιστορία κάνω αναλυτική περιγραφή) και τέσσερις ώρες και 30 λεπτά κατέβαινες από το υψόμετρο 1222 σε υψόμετρο 0 (Όσλο). Τη σιδηροδρομική αυτή διαδρομή, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Και το Μπέργκεν είναι πανέμορφη πόλη και το Όσλο μου άρεσε. Αλλά εκεί είχα πάει κι άλλες φορές. Δεν είχα κάνει ποτέ τη διαδρομή με το τρένο.
Βέβαια για τη Νορβηγία θα προσπαθήσω να γράψω ιστορίες για το δρόμο του Ατλαντικού, (που έχω βγάλει και πολύ καλές φωτογραφίες) σε οδικά ταξίδια τα έτη 2008 και 2010. Αλλά τότε (στην παρούσα ιστορία - το έτος 2016) μόλις είχα κάνει το ταξίδι και είχα διασκεδάσει (μαύρο χιούμορ) πολύ με την Απεργία στη Νορβηγία, όταν μάλιστα σκεφτόμουν τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο.
 

georgilio

Member
Μηνύματα
28
Likes
81
Τα εργατικα σωματεια εχουν τεραστια δυναμη στη Νορβηγια. Ουσιαστικα αυτα καθοριζουν τα παντα οσον αφορα συνθηκες εργασιας μισθους. Καθε χρονο γινονται διαπραγματευσεις με την κυβερνηση για καλυτερευση συνθηκων κτλ κτλ
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.725
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom