Ολλανδία Ολλανδία: σπουδές, δουλειά, τουρισμός και ο μύθος της φιλικής προς το περιβάλλον χώρας

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.529
Likes
8.468
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Στην Ολλανδία έκανα το μεταπτυχιακό μου το οποίο είχε διαρκεια 2 χρόνια, ξεκινώντας το Σεπέμβριο του 2013. Όμως στη χώρα έζησα εναμιση χρόνο καθώς την υποχρεωτική πρακτική μου την έκανα στη Βαρκελώνη. Θέλω να γράψω κάποια πράγματα μιας και πολλοί Έλληνες επιλέγουν την Ολλανδία είτε για σπουδές είτε για δουλειά. Επίσης είναι μια χώρα για την οποία πολύ συχνά βγαίνουν ειδήσεις που αποθεώνουν την καινοτομία της ειδικά πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Μήπως τελικά οι Ολλανδοί είναι μάστορες στο να κρύβουν προβλήματα κάτω απ'το χαλάκι; Φυσικά θα γράψω και για κάποια μέρη που επισκέφθηκα σαν τουρίστας όπως Amsterdam, Utrecht, Giethoorn, The Hague, Rotterdam και Eindhoven.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς όταν ταξιδεύεις οδικώς στην Ολλανδία είναι οι ατέλειωτες πεδιάδες. Ναι μεν έχει πολύ πράσινο, αλλά δεν υπάρχουν βουνά και ακόμα και μικρά λοφάκια είναι σπάνια. Όσες φορές ταξίδευα με τρένο και κοιτούσα έξω απ'το παράθυρο μ'έπαιρνε ο ύπνος. Αυτό όμως το απέραντο ίσιωμα σου δίνει τη δυνατότητα να μετακινηθείς εύκολα με ποδήλατο. Ποδηλατόδρομοι δεν υπάρχουν μόνο μέσα στις πόλεις, αλλά συνδέουν και πόλεις μεταξύ τους. Σε όποιον το λέει η καρδιά του μπορεί να το δοκιμάσει. Είχα κάνει τη διαδρομή Wageningen-Arnhem κυρίως επειδή είχα την περιέργεια αν διακόπτεται κάπου ο ποδηλατόδρομος. Η απάντηση είναι πουθενά!

Οι Ολλανδοί σε νοοτροπία και χαρακτήρα έχουν χαώδεις διαφορές με εμάς και γενικότερα με τη νότια Ευρώπη. Θέλει χρόνο να συνηθίσεις κάποια πράγματα. Η γραφειοκρατία τους μου θύμισε την ταινία Brazil ένα λάθος γράμμα στο όνομα, κάποιο λάθος σε αίτηση και αρχίζεις το τρέξιμο. Αν ζητάνε κάποιο χαρτί φροντίζεις να το έχεις διαφορετικά τα πάντα θα σταματήσουν μέχρι να τους το δώσεις. Ένα απ'τα πρώτα χαρακτηριστικά τους που παρατηρείς είναι η ειλικρίνια τους. Τα σχόλια που έκαναν καθηγητές σε παρουσιάσεις φοιτητών σου πάγωναν το αίμα. Οι Έλληνες καθηγητές μπροστά τους μοιάζουν να στάζουν μέλι. Δεν ήταν ποτέ κακοπροαίρετοι όμως απλά είχαν μάθει να είναι ειλικρινείς σε βαθμό παρεξηγήσεως. Το πρώτο σοκ το είχα πάθει όταν μια συμφοιτήτρια μου Ολλανδέζα μου έλεγε μπροστά σε άλλους ότι πήγε στην Αθήνα και νόμιζε ότι πήγε σε τριτοκοσμική χώρα. "Έτσι είχα στο μυαλό μου το Πακιστάν" ήταν η ατάκα της. Το πόσο άβολο ήταν το σκηνικό είναι δύσκολο να το περιγράψω και δεν είμαι απ'τους τύπους που εχουν εθνική συνείδηση. Το αν η ειλικρίνια τους είναι θετικό ή αρνητικό σηκώνει μεγάλη κουβέντα, αυτό που είναι σίγουρα θετικό είναι ότι παρόλο που έχουν λεφτά είναι απλοί άνθρωποι. Απ'την συμπεριφόρα τους, το ντύσιμο τους και τον τρόπο ζωής τους συνολικά δύσκολα βγάζεις συμπέρασμα για το πόσα λεφτά βγάζουν. Καλυτέρα να μη συγκρίνω με Ελλάδα το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό απλά να αναφέρω ότι ένας Έλληνας φοιτητής πήγαινε στο πανεπιστήμιο του Wageningen με φεράρι. Ξεράσατε;

Wageningen

Το μεταπτυχιακό μου το έκανα στο πανεπιστήμιο του Wageningen. Ένα χωριό ουσιαστικά που οι φοιτητές μπορεί να ξεπέρνανε σε αριθμό τους μόνιμους κατοίκους. Είχε πολύ πράσινο, χάλια καιρό με συνεχείς βροχές, συνεφιά και κρύο και ελάχιστη ζωή που την έδιναν οι φοιτητές από νότια Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αφρική κλπ. Το καλό ήταν ότι γι'αυτό το λόγο ακόμα και σε αυτό το μικρό μέρος είχε φαγάδικα με κουζίνες απ'όλο τον κόσμο. Πολύ καλό αυτό αφού η Ολλανδική κουζίνα είναι ένα σύντομο ανέκδοτο. Μόνο τις stroopwafels έχω να θυμάμαι. Οι περισσότεροι Ολλανδοί για μεσημεριανό έτρωγαν μόνο σαντουϊτσάκια σε κάτι στρογγυλά ψωμιά. Μόνο που το θυμήθηκα μιζέριασα. Απ'ότι κατάλαβα το γευστικό φαγητό γι'αυτούς δεν είναι σημαντικό.

Αν κάποιος έχει πάει στην Ολλανδία τότε οι εικόνες θα του είναι γνώριμες μιας και οι Ολλανδικές πόλεις μοιάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το κέντρο του ήταν ένα τυπικό κέντρο Ολλανδικής πόλης.

Η κεντρική πλατεία είχε αγορά κάθε Κυριακή

P1000158.JPG


Τα δρομάκια γύρω απ'το κέντρο

P1000159.JPG


Τα σπίτια έξω απ'το κέντρο ήταν ακόμα πιο γραφικά. Παρατηρήστε σε αυτή αλλά και στην προηγούμενη φωτογραφία πόσο μεγαλα είναι τα παράθυρα. Όπως θα λεγε η γιαγιά μου κλείσε την κουρτίνα γιατί φαίνεσαι από καταπέρα. Οι Ολλανδοί όμως δεν έχουν τέτοια θέματα, ορθάνοιχτες κουρτίνες το πρωί και βλέπεις όλο το σπίτι. Λογικό όμως γιατί με τη συννεφιά θα είχε σκοτάδι το σπίτι όλη μέρα.

P1000190.JPG


Τον πρωτο χρόνο έμενα στην εστία με ενοίκιο 300ε/μήνα και τους τελευταίους έξι μήνες πήγα σε σπίτι με συγκάτοικους με 200ε/μήνα. Γενικά μπορείς να βρεις φθηνές επιλογής διαμονής κι αυτός είναι ένας απ'τους λόγους που επέλεξα το συγκεκριμένο μέρος. Η εστία δεν μου άρεσε γιατί υπήρχε ένα μη φιλικό κλίμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ήξερες το διπλανό σου. Το μόνο καλό ήταν ότι διοργάνωναν σε αυτήν βραδιές αφιερώματα σε χώρες. Ντόπιοι παρουσίαζαν τις χώρες τους και ετοίμαζαν τοπικά πιάτα. Η πιο χαρακτηριστική στιγμή ήταν όταν για την Κένυα ανέβηκε να μιλήσει μια κοπέλα λευκή, ξανθιά με γαλανά μάτια. Οι γονείς της ήταν Ολλανδοί αλλά αυτή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κενυα. Με αυτή τη χώρα λοιπόν είχε το δέσιμο και τον εαυτό της τον θεωρούσε Κενυάτισα. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το ανάποδο και ένα τέτοιο περιστάτικο είναι χαστούκι σε όσους πιστεύουν ότι το χρώμα καθορίζει την πατρίδα σου. Η θέα απ'το δωμάτιο της εστίας που ήμουν. Καθόλου άσχημα!

P1000155.JPG


Οι Ολλανδοί όπως έγραψα στην αρχή έχουν λεφτά. Τόσα που μπορούν να έχουν και μαντρί με ελάφια.

P1000187.JPG


Ναι και με λάμα
P1000481.JPG


Ναι ακόμα και με wallaby

P1000490.JPG


Δεν γίνεται να μιλήσεις για Ολλανδία χωρίς να αναφερθείς στα coffee shops. Ήμουν υπέρ της αποποινικοποίησης της μαριχουάνας, αλλά βλέποντας την κατάσταση στην Ολλανδία ίσως είναι καλύτερα να μην έρθει στην Ελλάδα. Είναι φανερό ειδικά στις μεγάλες πόλεις ότι η κατανάλωση γίνεται κυρίως από τουρίστες και ειδικά Έλληνες, Γάλλους, Ισπανούς και Ιταλούς. Είναι μάλιστα αρκετά εύκολο και στην αυστηρή σε νόμους Ολλανδία να το βρεις στη μαύρη αγορά. Φανταστείτε τι πάρτυ θα έκανε η μαύρη αγορά στην Ελλάδα αν γινόταν νόμιμο. Δυσκολεύομαι να καταλάβω το σκεπτικό ορισμένων ότι η νομιμοποίηση θα έφερνε μείωση της μαύρης αγοράς. Φυσικά το Wageningen είχε το δικό του coffeeshop.

P1000157.JPG


Το καλύτερο πράγμα στο Wageningen ήταν η πολυπολιτισμικότητά του. Σου έδινε την ευκαιρία να γνωρίσεις λαούς απ'όλο τον κόσμο κι επειδή το μέρος ήταν μικρό ήταν εύκολο να δεθείς με άτομα. Χωρίς αυτό το στοιχείο το μέρος θα ήταν νεκροταφείο! Πιστεύω είναι καλή επιλογή για μεταπτυχιακό/διδακτορικό όπως θα εξηγησω στη συνέχεια.

P1000191.JPG


P1000690.JPG


Το κακάσχημο κτίριο στο βάθος είναι μια εστία...

P1000429.JPG
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.693
Likes
6.667
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αφρική Ναμιμπια
Ωραία παρουσίαση !
Ειχες παρέες με Ολλανδούς ; Αν ναι , σου φάνηκαν τσιγγουνηδες ;
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.529
Likes
8.468
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Ωραία παρουσίαση ! Ειχες παρέες με Ολλανδούς ; Αν ναι , σου φάνηκαν
Ευχαριστώ!

:haha: Ας τους πούμε πιο ευγενικά σφιχτούς! Η αλήθεια είναι ότι δεν έκανα πολύ παρέα με Ολλανδούς και παρόλα αυτά έχω να θυμάμαι κάποια αστεία περιστατικά. Είχα πάει σε συνέδριο για να παρουσιάσω την πτυχιακή μου και ψάχναμε μέρος με τον επιβλέπων μου για να φάμε μεσημεριανό. Μου είπε χαρακτηριστικά πάμε κάπου φθηνά. Φάγαμε σάντουιτς... Ο μισθός του είναι σίγουρα μεγαλύτερος απο 5000 ε/μήνα!
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.932
Likes
40.774
Aυτο με την ειλικρινεια μου το ειπε φιλη που εκανε εκει το διδακτορικο της. Το προβλημα ειναι οτι το συνηθισε γιατι εμεινε χρονια, επεστρεψε τωρα Ελλαδα και δεν μπορει να προσαρμοστει...Ξεχασε το χαρακτηριστικο των δευτερων σκεψεων, "αλλο λεω κι αλλο εννοω" που εχουμε εδω.
 

North66

Member
Μηνύματα
4.297
Likes
5.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία
Μου είπε χαρακτηριστικά πάμε κάπου φθηνά. Φάγαμε σάντουιτς... Ο μισθός του είναι σίγουρα μεγαλύτερος απο 5000 ε/μήνα!
Ναι μόνο που όπως γνωρίζεις 5 χιλιάρικα (μεικτά/καθαρά ?) δε σε κάνουν λεφτά στην Ολλανδία που για να αγοράσεις ένα τριάρι θες πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.
 

xalara

Member
Μηνύματα
216
Likes
665
Επόμενο Ταξίδι
Αndromeda
Ονειρεμένο Ταξίδι
Bora-bora
Ωραία παρουσίαση !
Ειχες παρέες με Ολλανδούς ; Αν ναι , σου φάνηκαν τσιγγουνηδες ;
Έχοντας μείνει καποια χρόνια Ολλανδία και στη συνεχεια με συγκατοικο Ολλανδό στην Αγγλια, εχω καταλήξει ότι απλά έχουμε διαφορετική σχεση με το χρήμα. Ως αποτελεσμα αυτης της διαφοράς μας ειχα ζήσει όμορφες στιγμουλες που με ειχαν αφήσει με ανοιχτό το στόμα.

- Ενα απο τα πρωτα χαιλαιτς ήταν οταν φωναξα να τραπεζώσω και Ολλανδόυς συμφοιτητές και στο τελος του γεύματος βγαλαν το πορτοφόλι να με πληρωσουν... τους φανηκε απίστευτο οτι δεν δεχόμουν να παρω χρήματα.
- Το αντιθετο βεβαια το ζησα μετα απο λιγους μηνες που σε αντίστοιχο δείπνο σε Ολλανδίκο σπιτι για γενέθλια, βγαλανε την αποδειξη του σουπερ μαρκετ στο τελος του γευματος και αρχισε να μας λεει ποσο χρωσταμε ο καθενας.
- Και με συγκατοικους δεν ειχα παράπονο. Ενας μου χε ζητησει εξτρα χρηματα για χαρτι τουαλετας γιατί ειχα εναν επισκεπτη στο σπιτι για μια βδομαδα
 

Señor_Nada

Member
Μηνύματα
1.529
Likes
8.468
Ονειρεμένο Ταξίδι
Άβυσσος
Ναι μόνο που όπως γνωρίζεις 5 χιλιάρικα (μεικτά/καθαρά ?) δε σε κάνουν λεφτά στην Ολλανδία που για να αγοράσεις ένα τριάρι θες πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.

Ασφαλώς και 5000ε (ναι αναφέρομαι σε καθαρό εισόδημα) σε κανούν λεφτά στην Ολλανδια. Με 2000ε/μηνα νοίικι βρίσκεις σπιταρώνα για οικογένεια και σου μένουν 3000ε για μία χώρα με τιμές στα βασικά είδη παρόμοιες με Ελλάδα. Θα αναφερθω αργότερα και σε μισθούς και σε κόστος ζωής. Ας πω μόνο αυτό, πιστεύω ότι ο συνδυασμός μισθού-κόστου ζωής της Ολλανδίας είναι απ'τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος) στην Ευρώπη.
 

agmi

Member
Μηνύματα
495
Likes
2.295
Να μην ξεχνας οτι με τα €1500 η και τα €5000 φακελακια στο θεμα της υγειας και γρηγοροσημα κλπ δεν υπαρχουν! Και τι ετσι τι γιουβετσι σου περισευουν λεφτα για διακοπες 2Χ τον χρονο!
Τα διδακτρα τους ειναι αρκετα χαμηλα, και τα περισσοτερα σχολεια (Πανεπιστημια) στα Αγγλικα!
Και για να το μαθουν οι συμφορουμιτες, το πανεπιστημιο Wageningen που πηγες ειναι το πιο !@#$%^& πανεπιστημιο απο πλευρας αγροτικης/γεωργικης/ζωικης επιστημης του κοσμου! Η πιο λιανα 'το Harvard' των γεωργικων πανεπιστημιων.
Ακομα ΝΑΙ στην νομιμοποιηση, εδω και στις ΗΠΑ εχει αρχισει η νομιμοποιηση. Δεν ξερω αν γνωριζεις υπαρχει το σκεπτικο να γινεται η πωληση μονο σε κατοικους, ΟΧΙ σε τουριστες! Αυτο το εχουν ξεκινησει, την ιδεα, απο το Λιμπουργκ για να περιορισουν τους γειτονικους μαστουροτουριστες που δημιουργουν τοσα προβληματα! Υστερα μην ξεχνας οτι ολες οι βελτιωμενες τεχνικες της καλιεργειας ξεκινουν απο το σχολειο που πας η πηγες! Υδροπονια κλπ.
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.674
Likes
16.382
Εμ γι αυτό βγήκε η φράση "go dutch" που σημαίνει ότι πληρώνει ο καθένας "αυστηρά" τα δικά του όταν πάμε για φαγητό.. Το κέρασμα με λίγα λόγια δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο..

Είναι ίσα με την Πελοπόννησο και έχει διπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, καλούς δρόμους αλλά πολύ αυτοκίνητο και μποτιλιάρισμα στις εθνικές οδούς κάποιες στιγμές..
Στον αγροτικό τομέα είναι πολύ προηγμένη και δεν παράγει μόνο τουλίπες αλλά και ντομάτες στο καταχείμωνο.. Παράγουν και το διάσημο τυρί Gouda που πήρε το όνομα από την όμορφη πόλη (Χάουντα στα Ολλανδικά) .. Μνημειώδεις επίσης και οι απίθανες εκθέσεις-γιορτές λουλουδιών..
 

KIKI

Member
Μηνύματα
2.693
Likes
6.667
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αφρική Ναμιμπια
Εμ γι αυτό βγήκε η φράση "go dutch" που σημαίνει ότι πληρώνει ο καθένας "αυστηρά" τα δικά του όταν πάμε για φαγητό.. Το κέρασμα με λίγα λόγια δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο..

Είναι ίσα με την Πελοπόννησο και έχει διπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, καλούς δρόμους αλλά πολύ αυτοκίνητο και μποτιλιάρισμα στις εθνικές οδούς κάποιες στιγμές..
Στον αγροτικό τομέα είναι πολύ προηγμένη και δεν παράγει μόνο τουλίπες αλλά και ντομάτες στο καταχείμωνο.. Παράγουν και το διάσημο τυρί Gouda που πήρε το όνομα από την όμορφη πόλη (Χάουντα στα Ολλανδικά) .. Μνημειώδεις επίσης και οι απίθανες εκθέσεις-γιορτές λουλουδιών..
Αμα βγούμε για φαγητό μου φαίνεται λογικό να πληρωσουμε ρεφενέ .
Αλλά να βγουν κομπιουτεράκια και να υπολογιζουν πόσα κομματια πίτσα εφαγες για να πληρωσεις ανάλογα το βρισκω πολύ κουραστικό . Το βλέπω στην ταβέρνα του αδελφου μου με Γερμανους , Βέλγους και Ολλανδους .

Το να καλέσω κόσμο σπιτι για φαγητό και μετά να βγαλω το λογαριασμο του σουπερ μαρκετ το βρίσκω πολυ περίεργο και "αβολο" . Εδω αν ειναι λιγοι στο τραπέζωμα συνηθως κατι πηγαινουμε κρασι , γλυκα κτλ .
Αν είναι πολλα ατομα πάμε κατι μαγειρεμενο για να μην εχει να ετοιμασει τα πάντα μόνη της η οικοδεσποινα - ης .
Μου αρέσει καλιτερα ετσι , είναι πιο κομψο και συμμετεχεις με τον τροπο σου .
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.932
Likes
40.774
Ναι μόνο που όπως γνωρίζεις 5 χιλιάρικα (μεικτά/καθαρά ?) δε σε κάνουν λεφτά στην Ολλανδία που για να αγοράσεις ένα τριάρι θες πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.
Υποθετοντας οτι αποταμιευει το 10% του μισθου του, του μενουν 500 ευρω τον μηνα για να αγοραζει τα ακριβοτερα γκατζετ τεχνολογιας που κυκλοφορουν την αγορα, οταν στην Ελλαδα με μισθο 1000 ευρω αποταμιευει (και αν) το 10% και του παιρνει πολλαπλασιο χρονο να τα αγορασει (και αν). Δεν ειναι τυχαιο που βλεπουμε τους καλυτερους υπολογιστες στα χερια των βορειοευρωπαιων οταν ταξιδευουμε, ακομη και σε φοιτητακια.
 

North66

Member
Μηνύματα
4.297
Likes
5.032
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γροιλανδία
Ασφαλώς και 5000ε (ναι αναφέρομαι σε καθαρό εισόδημα) σε κανούν λεφτά στην Ολλανδια. Με 2000ε/μηνα νοίικι βρίσκεις σπιταρώνα για οικογένεια και σου μένουν 3000ε για μία χώρα με τιμές στα βασικά είδη παρόμοιες με Ελλάδα.
Aπ' τη μικρή εμπειρία που είχα δουλεύοντας με Ολλανδούς συναδέλφους αποκόμισα μια τελείως διαφορετική εικόνα για τα έξοδα στη χώρα τους. Ειδικά όταν μιλάμε για ενοίκια στις μεγάλες πόλεις που ζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, σίγουρα με 2 χιλιάρικα το μήνα δε νοικιάζεις σπιταρόνα. Γι' αυτό και το όνειρο πολλών είναι να καταφέρουν κάποια στιγμή να αγοράσουν ένα δικό τους σπίτι για να ξεφύγουν απ' αυτό το πανάκριβο μηνιαίο ενοίκιο. Πάντα μιλάω για απόψεις εργαζομένων με οικογένειες και όχι φοιτητών που έχουν λιγότερα έξοδα και απαιτήσεις.


Υποθετοντας οτι αποταμιευει το 10% του μισθου του, του μενουν 500 ευρω τον μηνα για να αγοραζει τα ακριβοτερα γκατζετ τεχνολογιας που κυκλοφορουν την αγορα, οταν στην Ελλαδα με μισθο 1000 ευρω αποταμιευει (και αν) το 10% και του παιρνει πολλαπλασιο χρονο να τα αγορασει (και αν). Δεν ειναι τυχαιο που βλεπουμε τους καλυτερους υπολογιστες στα χερια των βορειοευρωπαιων οταν ταξιδευουμε, ακομη και σε φοιτητακια.
Ναι αποταμιεύει και ναι αγοράζει τα τελευταία Apple προϊόντα αλλά όταν του πεις ότι έχεις εξοχικό στη Χαλκιδική δίπλα στη θάλασσα σε θεωρεί για τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ολλανδίας. Η ζωή δεν είναι μόνο καταναλωτικά προϊόντα και οι Ολλανδοί ειδικά δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτά όπως εμείς πχ όπως σωστά ειπώθηκε απ' τον OP πλούσιοι άνθρωποι δεν έχουν αντίστοιχα αυτοκίνητα.
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.625
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom