Άγιοι Απόστολοι, Εύβοια, και οι κρυφές παραλίες της

altaba

Member
Μηνύματα
13
Likes
64
Επόμενο Ταξίδι
Νάπολη, Σικελία
Ταξίδι-Όνειρο
Με τραίνο παντού
Αγιοι Αποστολοι Ευβοια και οι κρυφες παραλιες της



Αυγούστου 23, 2020

Κρυμμένες ονειρικές παραλίες, στην Εύβοια και οδηγός επιβίωσης.

Η Εύβοια ήταν πάντα ένας κοντινός οικονομικός προορισμός, κοντά στην Αθήνα, με υπέροχες παραλίες ατμοσφαιρικά ταβερνάκια , μακριά απο τις πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής.
Η ιδέα να ξεφύγεις έστω και ενα Σαββατοκύριακο στην Εύβοια, έχει πια πολλούς θιασώτες, που με λίγη προετοιμασία είναι σίγουρο πως και σε ελεύθερο κάμπινγκ, μπορείς να "ξαναγεμίσεις τις μπαταρίες σου".
Το ψαροχώρι και λιμανάκι Άγιοι Απόστολοι, βρίσκεται περίπου στο μέσον της Εύβοιας, ανατολικά , απο την πλευρά του Αιγαίου πελάγους, η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη, φτάνεις είτε οδηγώντας μέσω Χαλκίδας, είτε μέσω Ωρωπού, μ'αρεσει να διαλέγω την διαδρομή με το φέρι απο Ωρωπό, κάνεις την ίδια ώρα, αλλά μοιράζεις το ταξίδι, μπαίνεις και σε πλοίο, κοστίζει 10 ευρό, το αυτοκίνητο ο οδηγός και ο συνοδηγός.
Οι Άγιοι Απόστολοι είναι το ανατολικότερο λιμάνι της Στερεάς Ελλάδας, με μεγάλο στόλο ψαροκάικων, που εφοδιάζουν την Αθήνα με φρέσκα ψάρια, και είναι επινιον του ορεινού χωριού Πετριές.
Όμορφο χωριό, παραδοσιακό, με την κεντρική πλατεία να δεσπόζει, πλημμυρισμένη με πλατάνια, ξεχειλίζει η δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Λίγο πιο κάτω απο την πλατεία, υπάρχει ενα υπέροχο ταβερνάκι, στην θέση παλιού ελαιοτριβείου και τυροκομείου, ανακαινισμένο με ωραία αισθητική απο την κα Σουλα, η οικογένεια της έχει ζώα, τυροκομεί και τα διαθέτει στην ταβέρνα.
Κατηφορίζοντας απο τις Πετριές , παρουσιάζεται το Αιγαίο πέλαγος, με το υπέροχο ζωντανό και έντονο μπλε χρώμα του, παραφωνία οι ανεμογεννήτριες που δυστυχώς έχουν κατακλείσει πολλά μέρη του τόπου μας.
Το να αλλάζεις παραστάσεις και να "γεμίζεις τις μπαταρίες σου" όπως πολύ σωστά αναφέρουν, επιβάλλεται για ακόμα έναν λόγο, βλέπε covid και lockdown.
Για να συνδυάσεις όλα αυτά, και να περάσεις ωραία και οικονομικά θέλει λίγο προετοιμασία που όμως είναι απαραίτητη.
Εφόσον έχουμε αυτοκίνητο, μπορούμε να προετοιμαστούμε απο το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε δυο μπουκάλια νερό στην κατάψυξη, την επομένη θα τα έχουμε να μας ψυχουν την σαλάτα μας , τις μπίρες και θα έχουμε και κρύο νερό.Για την σαλάτα παίρνουμε ενα μπολ, αναλόγως των ατόμων που θα βρισκόμαστε στην παραλία, σαν βάση βάζουμε παξιμάδι λίγο βρεγμένο, κόβουμε σε μπουκίτσες , ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, βάζουμε κάπαρη, κομμάτια φέτα, η καλύτερα κατσικίσιο τυρί , ψικομενη λίγη καυτερή πιπεριά, ελαιόλαδο, ρίγανη, ελιτσες, και εχουμε ενα αξιοπρεπες γεύμα δίπλα στο κύμα, που θα μας κρατήσει να απολαύσουμε το μπάνιο μας, στις κρυφές ονειρεμένες παραλίες αυτου του όμορφου μέρους της πατρίδας μας.
Εμείς τα φρούτα τα παίρνουμε την ίδια μέρα, απο ενα πολύ όμορφο παραδοσιακό μανάβικο, το Κτήμα Κουτσουκος στις Αφίδνες, είναι πάνω στον δρόμο μας, στο ύψος των γνωστών διοδίων, στον παράδρομο της εθνικής οδου, ξέρω καλά τον ιδιοκτήτη, τα περισσότερα φρούτα λαχανικά κλπ, είναι παραγωγής του , γευστικότατα με σεβασμό στον Άνθρωπο και το περιβάλλον, εκεί θα βρεις φανταστικά πεπόνια, σταφύλι που τα σπάει, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πατάτες πιπεριές κλπ όλα δικά του , όπως πρέπει να είναι, χωρίς επικίνδυνα φυτοφάρμακα.
Η διαδρομή είναι όμορφη, περνάμε απο Αλιβέρι με τις χαρακτηριστικές καμινάδες, αν είναι Σάββατο έχει υπέροχη Λαϊκή αγορά, εκεί βρίσκεις υπέροχα ντόπια προϊόντα, και μια κυρία με φοβερό τυρί., μετά φτάνοντας στα Λεπουρα, στριβουμε δεξια για Καρυστο, και μετα απο λιγο πρεπει να στριψουμε αριστερά στα Κριεζα για Αγίους Αποστόλους, ανεβαίνουμε το βουνό, περνάμε τις Πετριές, ειτε απο μεσα ειτε απο τον περιφερειακο, και μετα απο λιγο αντικρίζουμε το γαλάζιο του Αιγαίου και το λιμάνι των Αγίων Αποστόλων.
Γενικά στο Αιγαίο όταν έχει βοριά, θέλει λίγο ψάξιμο, διότι πολλές παραλίες ειναι απρόσιτες, λόγω κυμάτων και αμοβολης.
Φτάνοντας αντικρίζουμε την προβλήτα με τα καΐκια, και δεξιά απλώνετε η παραλία η οποία είναι αμμουδερή και απάνεμη απο τους βοριάδες, με ωραία μπαράκια ταβέρνες πάνω στο κύμα, μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου και το φαγητό σου με τα τραπεζάκια να αγγίζουν κυριολεκτικά την θάλασσα.
Στην αρχή του πεζόδρομου υπάρχει ενας φανταστικός παραδοσιακός ψαροκαφενές, ειναι το στέκι των ντόπιων, απολαμβανεις γευστικότατους ψαρομεζεδες, ανθρώπινα, σε καλες τιμές, ψητή σαρδέλα, καλαμαράκι, και πολλά άλλα ενδιαφέροντα συνοδεύοντας τα με υπέροχο χύμα κρασί, ενα απο τα καλύτερα που εχω δοκιμάσει, το όνομα του ήταν "Ο Μεγάλος" και τώρα που ανέλαβε ο γιος του ονομάστηκε "Ανεμογερι".
Υποσχέθηκα ονειρεμένες κρυφές απομονωμένες παραλίες, με λίγο κόσμο, αλλα υπέροχα νερά, και καταπληκτικές αμουδιες, η πρωτη που συνανταμε ειναι λιγο πριν το λιμανι, παραλια "το κλιμακι" μεσα στον οικισμο, με ωραία ομώνυμη ταβέρνα , με φοβερή σκιά και θεα, και απο γευση να τα καταφερνει μια χαρα, μετα το λιμανι παλι μεσα στον οικισμο, το "Κακολιμανο" κι αυτη η παραλια πολυ καλη απάνεμη, με αρκετό κόσμο οταν φυσάει, προχωρώντας και αφήνοντας το λιμάνι των Αγιων Αποστολων πρός βορά, υπάρχουν τρεις στην σειρά καταπληκτικές παραλίες, το "Στόμιο" αγαπημένη, τα αλμυρίκια πάνω στο κύμα, σκιά φοβερή, παραλία φανταστική , ενδεικνύεται και για ελεύθερο κάμπινγκ, την πιάνει όμως ο βοριάς, η επόμενη ειναι ο "Χαιρόμηλος" δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απο τις καλές παραλίες ολουθε, παραλία που τα σπάει, με λίγο κόσμο, αμμουδερή, υπέροχα νερά, χωρίς ίσκιο στο μεγαλύτερο μέρος της παραλίας, και με μια καντίνα, και τέλος ο "Μάγειρας" πιο μακριά με ακόμα πιο λίγο κόσμο, ο δρόμος εύκολα προσβάσιμος χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Αν διαλεξουμε να μεινουμε , υπαρχουν πολλα δωματια , αλλα τα δωματια της Κας Τριανταφυλιας ειναι τα καλυτερα, με αποψη, με αισθητικη, με θεα, ολο το πακετο, συγκλονιστικα θα ελεγα.
https://triantafilia.gr/language/el/καλώς-ήρθατε-στον-ξενώνα-μας-στις-πετρ/
Πολλες φορες οταν αποφασιζουμε , με την συντροφο μου, να επισκευτουμε καποιον προορισμο, ανατρεχω στις travelstories, και επειδη πολλες φορες εχω αντλήσει χρησιμες πληροφοριες, θα ηθελα να φανω χρησιμος σε καποιους που θα ηθελαν να επισκευτουν αυτην την γωνια της Ευβοιας.

Καλη δυναμη. DSC_0060.JPG
 

Attachments

Last edited:

Sam-chal

Member
Μηνύματα
862
Likes
1.908
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Στην Εύβοια έχουμε πολύ ωραία μέρη που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα τόσο για καλοκαίρι όσο και για χειμώνα.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι τα σκουπίδια που αφήνουν ή πετάνε όπου νάναι οι επισκέπτες (στις παραλίες, στα χωράφια, στα ρέματα κλπ.). Πόσο δύσκολο είναι να τα πάρουν μαζί τους και να τα αφήσουν στον πρώτο σκουπιδοτενεκέ που θα βρούν;...
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.782
Likes
18.174
Πόσο δύσκολο είναι επίσης οι Δήμοι να κάνουν τη δουλειά τους και να καθαρίζουν;
Εξυπακούεται συμφωνώ για την ανύπαρκτη περιβαλλοντική παιδεία μας ως λαός.
 

altaba

Member
Μηνύματα
13
Likes
64
Επόμενο Ταξίδι
Νάπολη, Σικελία
Ταξίδι-Όνειρο
Με τραίνο παντού
Ξέρω πολύ καλά οτι το να προτείνεις προορισμούς, εμπεριέχει ρίσκο, τα θέλω και τα ενδιαφέροντα του κάθε ενός διαφέρουν, εμείς πάντα αναζητάμε την ηρεμία, μακριά απο τουριστικά μέρη, τα δήθεν, τα στημένα, ψάχνουμε τα παραδοσιακά τα αυθεντικά, επιδιώκουμε την επαφή με τους ντόπιους του τόπου που επισκεπτόμαστε, μακριά από ξαπλώστρες και φραπόγαλα.
Σε κάθε προορισμό που επισκεπτόμστε ενδιαφερόμαστε πάντα για τα προιόντα του τόπου, για ένα καλό τυρί, μια σπουδαία μυτζήθρα, για φρέσκα ψαράκια η κανένα ενδιαφέρον κατσικάκι.
Ετσι και εδω, αφού φτάσαμε πρωί, πήγαμε στο λιμάνι να δούμε τι έχουν τα καίκια που μολις ερχόντουσαν, οχι αποραίτητα να ψωνίσουμε.
Συναντήσαμε εναν ψαρά ειχε βγάλει ενα σκαθάρι, που δεν ειχαμε ξαναδεί, δεν χώραγε στην κασέλα, ρωτήσαμε τι είναι, πιάσαμε κουβέντα, είχε ωραία ψάρια για να πάρουμε, Σαλούβαρδους, συγγενικά ψάρια με τους μπακαλιάρους μας είπαν, αφού τα πληρώσαμε αρκετά οικονομικά, του ζητήσαμε να
αφήσει στον ψαροκαφενέ που αράζει, να τα πάρουμε μετά το μπάνιο, γυρνώντας απο την θάλασσα να τα πάρουμε, τους πετύχαμε στην ταβέρνα, ειχαν σερβίρει το σκαθάρι, και μας κάλεσαν στην παρέα τους.
Είχαν ετοιμάσει το σκαθάρι κοκκινιστό, με μια εξέσια σάλτσα που είχε ετοιμάσει το ταβερνάκι, το κρασί ήταν φανταστικό, περάσαμε υπέροχα, και τους ευχαριστούμε.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.763
Μέλη
38.882
Νεότερο μέλος
aggelostzava

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom