Σλοβενία Ένα ποτάμι, 17 γέφυρες και ένας αρχιτέκτονας

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566

Λοιπόν, τέρμα τα χαοτικά και αγχωτικά γκρουπ, τέρμα και οι επίφοβες συγκατοικήσεις με γνωστούς και φίλους που δεν είχες ποτέ δοκιμάσει τη σχέση μαζί τους μέσω συνύπαρξης πάνω από 3 συνεχόμενες ώρες. Αυτή τη φορά θα ταξίδευα μόνος. Ότι ώρα θες ξυπνάς, κοιμάσαι, τρως, βγαίνεις έξω, μιλάς, δε μιλάς, ρίχνεις και ένα τσάμικο, που λέει ο λόγος.

Αλλά πρώτο ταξίδι μόνος και σκότεινος -που ούτως ή άλλως αυτό εμπεριέχει ένα βαθμό ανασφάλειας- και εν μέσω τρομοκρατών, βομβών, απειλών και ιστοριών τρόμου είναι μία δύσκολη υπόθεση ως προς την επιλογή του σωστού προορισμού.

Βερολίνο, πολύ μεγάλο.
Βρυξέλλες, πολύ επικίνδυνες.
Λονδίνο, πολύ ακριβό.
Ρώμη, πολλή ζέστη.
Βαρκελώνη, πολυφορεμένη.

Λιουμπλιάνα, λοιπόν! Μικρή, όμορφη, κοντινή, βολική, και ακόμα σχετικά φθηνή.

Τη βολιδοσκοπούσα χρόνια, αλλά κάτι το ότι δεν υπήρχαν απευθείας πτήσεις από Ελλάδα, κάτι το ότι συνήθως στριμωχνόταν ως σύντομη στάση στον ευρύτερο και πολυήμερο γύρο της Αδριατικής, με αποθάρρυναν να τη βάλω στις άμεσες προτεραιότητες.

Όταν λοιπόν κατά τον Μάρτιο με χαρά διαπίστωσα ότι η Aegean την είχε συμπεριλάβει στους προορισμούς της και ότι είχε μία κάποια προσφορά στα εισιτήρια της για εκεί, κατάλαβα ότι είχε έρθει η ώρα της Σλοβενίας για να πάρει την πινέζα στον ταξιδιωτικό μου χάρτη.

Εντάξει λοιπόν, εισιτήρια κλείστηκαν, για μέσα Ιουλίου. Καλό καιρό θα έχει τότε, σκέφτηκα, ο αφελής. Σειρά του ξενοδοχείου. Ναι μεν η Λιουμπλιάνα είναι μικρή (στο μέγεθος της Πάτρας, χοντρικά), αλλά αν μπορείς να είσαι μέσα στο ιστορικό κέντρο, γιατί να μπλέκεσαι με ποδαρόδρομους και συγκοινωνίες;

Το πρόβλημα της αυξημένης τιμής για ένα κεντρικό ξενοδοχείο ξεπεράστηκε γρήγορα πέφτοντας από την αρχή της αναζήτησής μου σε μία προσφορά για τις συγκεκριμένες ημερομηνία από το ξενοδοχείο της αλυσίδας Best Western στη Λιουμπλιάνα. Το Slon Hotel με το όνομα! Προτιμώ μεγάλα και γνωστά ξενοδοχεία. Τα πληρώνεις παραπάνω είναι η αλήθεια. Αποφεύγεις όμως δυσάρεστες εκπλήξεις σε θέματα δωματίου, παροχών, εξυπηρέτησης, ασφάλειας. Πιο φθηνές επιλογές καταλήγουν να γίνονται οδυνηρές ή και πιο δαπανηρές στο τέλος.

Αφού τα διαδικαστικά κανονίστηκαν, πέρασα στο αγαπημένο μου στάδιο κάθε ταξιδιωτικής διαδικασίας. Το ψάξιμο για το που θα πάω, τι θα δω, που θα φάω. Αγόρασα έναν καλό ταξιδιωτικό οδηγό για τη Σλοβενία (στα αγγλικά βέβαια, αφού ελληνόφωνος δεν υπήρχε), και με αυτόν και το ίντερνετ ξεκίνησα να οργανώνω το πλάνο της πενθήμερης απόδρασής μου στην πλέον δασοσκεπή χώρα της Ευρώπης.

Slovenia-map.jpg


 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ε όχι και ταξιδιωτικό οδηγό στα αγγλικά! Ο giannismits έχει γράψει ιστοριάρα στα Ελληνικά και δεν τον προτίμησες?:D Για ρώτα την @Vegerazaros που είναι σταθερή πελάτισσά μου:D Πλάκα κάνω.

Πήγες ένα μήνα μετά από μένα. Πολύ ωραία. Άλλη μια Σλοβενία λοιπόν. Έκανα την αρχή και ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλοι. Ας είναι καλά Αegean βέβαια. Η χώρα αξίζει και δεν είναι και λιωμένος προορισμός.

Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου.
 

Giwrgos10

Member
Μηνύματα
219
Likes
926
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Κάτι ΜΗ τουριστικό
Η Σλοβενία είναι πανέμορφη ειδικά αν τη γυρίσεις μέσα από επαρχιακούς δρόμους. Τέτοια ομορφιά, τέτοια περιποίηση σε δρόμους, σπίτια, παντού....δύσκολα συναντάς. Μια χώρα που διαφέρει κατά τη γνώμη μου από τα υπόλοιπα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Για Λουμπλιάνα δεν έχω πλήρες άποψη(είχα περάσει πεταχτά πριν κάποια χρόνια) αλλά και μόνο ότι ανακηρύχθηκε green capital 2016 λέει πολλά.
Αναμένουμε την ιστορία σου Μάριε
 

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Ε όχι και ταξιδιωτικό οδηγό στα αγγλικά! Ο giannismits έχει γράψει ιστοριάρα στα Ελληνικά και δεν τον προτίμησες?:D Για ρώτα την @Vegerazaros που είναι σταθερή πελάτισσά μου:D Πλάκα κάνω.

Πήγες ένα μήνα μετά από μένα. Πολύ ωραία. Άλλη μια Σλοβενία λοιπόν. Έκανα την αρχή και ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλοι. Ας είναι καλά Αegean βέβαια. Η χώρα αξίζει και δεν είναι και λιωμένος προορισμός.

Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου.
Όταν ανέβηκε η ιστορία σου εγώ είχα ήδη αποστηθίσει και σε ποιά λουμπλιανίτικα μπακάλικα πουλάνε παγάκια... :bleh:
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Όταν ανέβηκε η ιστορία σου εγώ είχα ήδη αποστηθίσει και σε ποιά λουμπλιανίτικα μπακάλικα πουλάνε παγάκια... :bleh:
Α όχι μη λες ανακρίβειες. Ποτέ δεν αναφέρθηκα σε κάτι τέτοιο:D:D
 

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Το πρωί της 16ης Ιουλίου του σωτήριου έτους 2016 τα πάντα ήταν πακεταρισμένα στη θέση τους για τη μεσημεριανή μου πτήση. Γενικά είμαι οργανωτικός και όχι της τελευταίας στιγμής άνθρωπος. Εισιτήρια, αποσκευές, σημειώσεις και ξηρά τροφή για την περίπτωση απαγωγής μου ή φονικού σεισμού στη Σλοβενία, όλα έτοιμα!

Παρόλα αυτά οι πίσω νευρώνες του εγκεφάλου μου έλεγαν ότι κάτι είχα ξεχάσει. Μπορεί και να ήταν η ιδέα μου.

Ο καιρός ήταν θαυμάσιος. Το ταξίδι σύντομο, κάτι λιγότερο από δύο ώρες, ήταν άνετο και χωρίς απρόοπτα. Έφαγα και κάτι σαν δείγμα από πένες με κιμά και κριτσινάκια, ήπια και μία πορτοκαλάδα και χάζευα τη θέα από το παράθυρο καθώς προχωρούσαμε ανατολικά και κατόπιν βόρεια. Τον Ισθμό, τη Στερεά, τον Αμβρακικό κόλπο, σύννεφα, σύννεφα, σύννεφα... Σαν πολλά να γίνανε τα σύννεφα από κάτω. Και χωρίς ένα κενό, βρε αδελφέ. Τότε συνειδητοποίησα ότι όλη η πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν υπό βαριά συννεφιά. Θα ήταν η Σλοβενία, που τόσο θέλει να διαφοροποιείται από τα Βαλκάνια, πιο ηλιόλουστη;

DSC02708.jpg


Όχι, δεν ήταν. Κατά την προσγείωση διαπίστωσα ότι και όλος ο Σλοβένικος ουρανός ήταν ομοίως γκρίζος και συννεφιασμένος. Αλλά όχι βροχερός τουλάχιστον, είπα μέσα μου.

Το αεροδρόμιο Jože Pučnik της Λιουμπλιάνα είναι μάλλον κατ’ ευφημισμό το αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα, καθώς απέχει περίπου 50 λεπτά από την πόλη. Για μια χώρα που τη διασχίζεις ολόκληρη μέσα σε λιγότερο από 3 ώρες είναι μάλλον τεράστια απόσταση. Αναλογικά, σαν το αεροδρόμιο των Αθηνών να ήταν στο Βόλο! Είναι ένα μικρό αεροδρόμιο, με κυρίαρχο στοιχείο το γυαλί. Τόσο μικρό που αρκεί να σας πω ότι έχει μόλις δύο ιμάντες παραλαβής αποσκευών.

Ljubljana - Airport 1.jpg


Με το που πάτησα τις άκρες των δαχτύλων των ποδιών μου στο πεζοδρόμιο έξω από την αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου, ξεκίνησε να βρέχει. Ναι, ήταν προφανές, περίμενε εμένα. Και συνειδητοποίησα ότι έκανε κρύο. Όχι δροσιά, ούτε ψύχρα. Κρύο. Εγώ πάντως δεν είχα διαβάσει για βροχές και κρύα στα site με τον καιρό στη Σλοβενία. Και όσο και αν η προνοητικότητα μου να μου είχε πει το πρωί ότι πάω βόρεια και άρα ένα φανελάκι να το βάλω μέσα από το πουκάμισό μου, το κρύο ήταν υπεράνω φανελακίων νοτίων κλιμάτων.

Οι επιλογές μετάβασης από το αεροδρόμιο στην πόλη είναι με ταξί (πολύ ακριβό), με δημόσιο λεωφορείο (μπελαλίδικο), με το αυτοκίνητο του Σλοβένου/Σλοβένας φίλου/φίλης που από πριν έχεις φροντίσει να πιάσεις από το ίντερνετ (επικίνδυνο) και βανάκια ιδιωτικών εταιριών. Προτίμησα λοιπόν την τέταρτη λύση, καθώς με 21 ευρώ εξασφάλιζα τη μετάβασή μου κατευθείαν στο ξενοδοχείο μου, και αντίστροφα, άνετα, γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις.

Η εταιρία GoOpti αποδείχτηκε όντως φερέγγυα και εξαιρετικά ακριβής και επαγγελματική. Στη συμφωνημένη ώρα, στην πλατφόρμα 9 το mini bus της ήταν εκεί. Άλλοι δύο συνταξιδιώτες επιβιβάστηκαν μαζί μου, μας έδωσαν και ένα μπουκαλάκι νερό για τη ζέστη (την ποια???) και ξεκινήσαμε. Σε 35 λεπτά αποβιβάστηκα στην αρχή του πεζοδρόμου της οδού Cankarjeva Cesta, μόλις δύο λεπτάκια περπάτημα από το Slon Hotel.

Ljubljana - Cankarjeva cesta.JPG
 
Last edited:

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Slon στα σλοβένικα σημαίνει ελέφαντας. Και τώρα εγώ πρέπει να σας εξηγήσω για ποιο λόγο το ξενοδοχείο πήρε αυτό το όνομα, πολύ περισσότερο εφόσον το συγκεκριμένο θηλαστικό δεν ανήκει στη Σλοβένικη πανίδα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδέα.

Το Slon Hotel, λοιπόν, βρίσκεται στη γωνία των οδών Slovenska Cesta και Čopova ulica, αμφότερες πλέον πεζοδρομημένες. Πρόκειται για ένα τετράστερο ξενοδοχείο, που ενώ τυπικά βρίσκεται στο καινούριο κομμάτι της πόλης, απέχει μόλις τρία λεπτά με τα πόδια από το σημείο αναφοράς της παλιάς πόλης της Λιουμπλιάνα, την πλατεία Prešeren και την τριπλή γέφυρα.

Ljubljana - Hotel Slon 1.jpg


Το προσωπικό στη ρεσεψιόν γρήγορο και ευγενικό. Πήρα την κάρτα μου και ανέβηκα στο δωμάτιό μου στον 6ο όροφο. Ένα μονόκλινο δωμάτιο, όχι μεγάλο, αλλά καλά διαρρυθμισμένο και προσεγμένο. Στο κρεβάτι με περίμενε ένα λούτρινο ελεφαντάκι (γινόταν για πάντα δικό σου με 10 ευρώ), δύο σοκολατάκια και μία καρτούλα με την πρόβλεψη του καιρού για την επόμενη ημέρα, ώστε να μπορείς να προγραμματίζεις τις δραστηριότητές σου. Τα σοκολατάκια και η καρτούλα ανανεώνονταν καθημερινά για όσο έμεινα εκεί.

Ljubljana - Hotel Slon 3.jpg


Αλλάζω γρήγορα ρούχα, φοράω και μία ζακέτα, που ευτυχώς προέβλεψα να πάρω μαζί μου, και παρά την ελαφρά βροχή ετοιμάζομαι να ξεχυθώ για την πρώτη μου εξόρμηση στην υπέροχη Λουμπλιάνα. Και καθότι διπλά προνοητικός, είχα πάρει και ομπρέλα μαζί μου. Η’ μήπως όχι; Αυτό είχα ξεχάσει να πάρω λοιπόν, ομπρέλα! Αλλά δεν βαριέσαι, σκέφτηκα, ουσιαστικά ψιχάλιζε πια έξω. Θα βγώ έτσι, πόσο να βραχώ από μερικές ψιχάλες;

Για έναν απροσδιόριστο λόγο, εκείνη την πρώτη μέρα οι δικές μου προθέσεις και οι καιρικές μεταβολές λειτουργούσαν αντιστρόφως ανάλογα. Με το που διανύω μερικά μέτρα έξω από το ξενοδοχείο και κατευθυνόμενος προς την πλατεία Prešeren, η βροχή δυνάμωσε. Αναγκαστική στάση σε ένα υπαίθριο café επί της πλατείας για ένα λάτε και ένα σάντουιτς ώστε αφενός να συνέλθω από το ταξίδι, αφετέρου να περιμένω να κοπάσει η βροχή. Παρά τη βροχή, κόσμος πολύς να πηγαινοέρχεται με τις ομπρέλες του, από όλα τα χρώματα και τις φυλές.

Το λάτε ήταν συμπαθητικό, το σάντουιτς μάλλον άνοστο και η βροχή απτόητη. Δεν γινόταν, έπρεπε να πάρω ομπρέλα. Πίσω στο ξενοδοχείο και από εκεί στo διπλανό H&M. Από ομπρέλα ανδρική, τίποτα (με ροζ πουά δεν έβγαινα έξω). Στο Zara παρακάτω, τίποτα, μόλις είχαν πουλήσει τις τελευταίες. Ευτυχώς στο απέναντι πολυκατάστημα Nama βρήκα πλήθος ομπρελών, σε ποικιλία σχεδίων και τιμών.

Τελικά η απογευματινή βόλτα στη βροχερή παλιά Λιουμπλιάνα δημιούργησε μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη της πόλης, που γρήγορα κατάλαβα ότι θα ήταν χασούρα να μην την είχα ζήσει. Περπάτησα κατά μήκος του κέντρου της παλιάς πόλης και από τις δύο πλευρές του ποταμού Λουμπλιάνικα και είδα διαβάτες με ομπρέλες, βρεγμένους δράκους και μουσκεμένους λύκους.

Ljubljana in rain 1.jpg


Ljubljana in rain 3.jpg


Ljubljana in rain 4.jpg


Ljubljana in rain 6.jpg


Ljubljana in rain 8.jpg


Ljubljana in rain 7.jpg


Ljubljana in rain 3.jpg


Ljubljana in rain 10.jpg


Ljubljana in rain 11.jpg


Ljubljana in rain 12.jpg


Ljubljana in rain 26.jpg


Ljubljana - Zmajski most 3.jpg


Ljubljana in rain 27.jpg
 
Last edited:

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Ο ποταμός Λιουμπλιάνικα διασχίζει την πρωτεύουσα της Σλοβενίας και αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ του παλιού και του νεώτερου κομματιού της πόλης. Αυτό βέβαια είναι μία λίγο αυθαίρετη παραδοχή, αφού στο ιστορικό κέντρο της πόλης σε αμφότερες τις πλευρές του ποταμού συναντάς περισσότερο ή λιγότερο παλιά και μεγάλης αισθητικής και ιστορικής αξίας κτήρια. Το πραγματικά καινούριο τμήμα της Λιουμπλιάνα εκτίνεται έξω από το κέντρο της.

Πρωινή έγερση νωρίς και κάθοδος για το πρωινό, που αποτελεί έναν από τους σοβαρούς λόγους που προτιμώ τα ξενοδοχεία αυτή της αλυσίδας. Ο δεύτερος ήταν ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, όπως προείπα, είναι μεν εκτός της παλιάς πόλης, αλλά σε απόσταση αναπνοής από αυτή, καθώς και από το περίφημο πάρκο Tivoli. Το γεγονός ότι οι δρόμοι γύρω από το ξενοδοχείο είναι πεζοδρομημένοι (στη Slovenska Cesta επιτρέπεται πλέον μόνο η διέλευση αστικών λεωφορείων, και μάλιστα με μικρή ταχύτητα) έχει μετατρέψει την περιοχή σε ένα αστικό χώρο με στυλάτα καφέ, φαγάδικα και πολυκαταστήματα, χωρίς να έχει αλλοιώσει τον χαρακτήρα της.

Ljubljana - Čopova ulica 1.JPG

Η οδός Čopova ulica, δίπλα στο ξενοδοχείο Slon

Ljubljana - Čopova ulica 2.JPG


Ljubljana - Čopova ulica 6.JPG


Κατεβαίνοντας την Čopova ulica με τα μαγαζάκια με τα σουβενίρ και τα διάφορα ταχυφαγεία, κατευθύνθηκα στην πλατεία Prešeren, με το ομώνυμο άγαλμα του εθνικού ποιητή της Σλοβενίας. Πρόκειται για μία σχετικά μικρή πλακόστρωτη κυκλική πλατεία, περιτριγυρισμένη από μπαρόκ και art nouveau κτήρια -με κυρίαρχο αυτό της φραγκισκανής εκκλησίας του Ευαγγελισμού- που καταλήγει στην διάσημη Τριπλή Γέφυρα (Tromostovje), ένα από τα πολλά έργα του αρχιτέκτονα Jože Plečnik, αναμορφωτή της φυσιογνωμίας της πόλης. Στην οδό Miklošičeva Cesta που ξεκινά από την πλατεία, μπορείς να δεις μερικά πολύ όμορφα αρχιτεκτονικά δείγματα, όπως το φανταχτερό κτήριο της Συνεργατικής Τράπεζας με τα έθνικ μοτίβα, το πολυκατάστημα Galerija Emporium και το ξενοδοχείο Union.

Ljubljana - Prešeren Square 1.JPG

Η πλατεία Prešeren

Ljubljana - Prešeren Square 4.JPG


Ljubljana - Prešeren Square 2.JPG

Το άγαλμα του ποιητή France Prešeren

Ljubljana - Franciscan Church of the Annunciation 3.JPG

Η εκκλησία του Ευαγγελισμού

Ljubljana - Franciscan Church of the Annunciation 5.JPG


Ljubljana - Miklošičeva cesta 1.JPG

Η οδός Miklošičeva Cesta

Ljubljana - Cooperative Business Bank 2.JPG

Το κτήριο της Συνεργατικής Τράπεζας

Ljubljana - Miklošičeva cesta 3.JPG


Ljubljana - Miklošičeva cesta 4.JPG


Ljubljana - Miklošičeva cesta 5.JPG


Διασχίζοντας την Τριπλή Γέφυρα μπαίνεις και τυπικά στην παλιά πόλη. Η ησυχία της πολύ πρωινής ώρας μου επέτρεψε να την απολαύσω και να την απαθανατίσω χωρίς άγχος, συνωστισμό και σπρωξίματα.

Ljubljana - Tromostovje 1.JPG

Η Τριπλή Γέφυρα, η πλέον φημισμένη της πόλης

Ljubljana 7.JPG


Ljubljana 1.JPG


Ljubljana 3.JPG


Στην άλλη πλευρά του ποταμού πλέον, εντύπωση μου έκανε το κτήριο του Δημαρχείου της πόλης. Πρόκειται για ένα καταρχάς γοτθικό κτίσμα του 15ου αιώνα, που στις αρχές του 18ου υπέστη μία μπαρόκ ανακαίνιση αποκτώντας τελικά ένα μικτό στυλ ανάμεσα στα δύο. Στις πολύ όμορφες εσωτερικές του αυλές με τις γυάλινες οροφές, φιλοξενούσε εκθέσεις γλυπτικής, ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Ljubljana - City Hall 1.JPG


Ljubljana - City Hall 4.JPG


Ljubljana - City Hall 9.JPG


Ljubljana - City Hall 11.JPG


Ljubljana - City Hall 12.JPG


Ljubljana - City Hall 13.jpg


Ljubljana - City Hall 14.jpg


Η Λιουμπλιάνα έχει ανακηρυχτεί Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016, και δικαίως, όπως γρήγορα διαπίστωσα και εγώ. Αυτό φροντίζουν να το γνωστοποιούν στον κόσμο όχι μόνο τα μεγάλα πανό στην πρόσοψη του δημαρχείου, αλλά και μία ορθογώνια κατασκευή έξω από αυτό, σαν περίπτερο πληροφοριών, που όμως η μία του πλευρά ήταν όλη καλυμμένη από ειδικές γλαστρούλες με μικρά φυτά.

Ljubljana - City Hall 2.JPG


Ljubljana 9.JPG


Ακριβώς δίπλα από το δημαρχείο βρίσκεται το σιντριβάνι των Τριών Ποταμών, δημιουργία του ιταλού γλύπτη Francesco Robba. Όπως βέβαια πληροφορήθηκα, η πρωτότυπη κατασκευή του 1751 έχει μεταφερθεί στο Εθνικό Μουσείο της χώρας, ενώ αυτό που θαυμάζουμε στην πλατεία του Δημαρχείου είναι ένα πιστό του αντίγραφο. Ας είναι.

Ljubljana - Robba Fountain 1.JPG


Ljubljana - Robba Fountain 3.JPG


Ljubljana - Robba Fountain 4.JPG


Ljubljana - Robba Fountain 5.JPG


Αφού περιπλανήθηκα λίγο ακόμα στον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης με τα γουστόζικα μαγαζάκια και τα χρωματιστά τριόροφα σπίτια, κατάλαβα ότι κάτι με τα δημαρχεία, κάτι με τα σιντριβάνια, μία στάση για ένα γλυκάκι τη χρειαζόμουνα. Τί καλύτερο από το Café Lolita για μία τάρτα με φρούτα του δάσους, στην καλύτερη περατζάδα κατά μήκος του ποταμού;

Ljubljana 13.JPG


Ljubljana 10.JPG


Ljubljana 12.JPG


Ljubljana 15.JPG


Ljubljana 16.JPG


Ljubljana 17.JPG


Ljubljana - Cafe Lolita 2.JPG


Ljubljana - Cafe Lolita 3.jpg
 
Last edited:

chris7

Member
Μηνύματα
3.083
Likes
23.657
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Πολύ ωραία ιστορία και φωτογραφίες. Περιμένουμε τη συνέχεια.
 

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Το γλυκάκι ήταν εξαιρετικό. Ελαφρύ και σχετικά άγλυκο, όπως είναι συνήθως τα γλυκά της κεντρικής Ευρώπης. Το καφέ Lolita έγινε το στέκι μου για τις λίγες μέρες που έμεινα στην πόλη. Γιατί ήταν απολύτως κεντρικό, χωρίς να έχει τον τόσο πολύ κόσμο και τη βαβούρα που είχαν άλλα πιο τουριστικά καφέ, γιατί είχε πολύ καλό καφέ και γλυκά και γιατί ήταν ένα βολικό σημείο για να παρακολουθήσεις την κίνηση της πόλης.

Κινήθηκα παράλληλα με την όχθη του ποταμού, συνεχίζοντας να βρίσκομαι στην πλευρά της παλιάς πόλης, με σκοπό να δω πιο ενδελεχώς μία εκκλησία που είχε πάρει το μάτι μου στα γρήγορα το προηγούμενο βράδυ.

Ljubljana 21.JPG


Ljubljana 22.JPG


Ljubljana 23.JPG


Η εκκλησία του Αγίου Ιάσωνα έχει ένα πολύ ενδιαφέρον μπαρόκ στιλ και μετρά ήδη 4 αιώνες ζωής. Τραβούσα τις φωτογραφίες μου από την επιβλητική της πρόσοψη, όταν ήχος από λειτουργία έφτασε στα αυτιά μου. Αποφάσισα να μπω για να πάρω μία ιδέα πριν συνεχίσω τη βόλτα μου. Απόλυτη ησυχία, με μόνο το κήρυγμα του ιερέα να ακούγεται. Κόσμος λίγος, παρόλο που ήταν Κυριακή. Όλοι μεγάλης ηλικίας, κανένας νέος. Δεν ξέρω γιατί, αλλά παρόλο που δεν είμαι καθόλου θρήσκος, η ιδέα ότι η αποκοπή από την θρησκεία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη (υπάρχουν χώρες όπου το ποσοστό όσων δηλώνουν άθεοι είναι μεγαλύτερο από αυτό των πιστών) με μελαγχόλησε κάπως.

Ljubljana - St. James's Parish Church 1.JPG


Ljubljana - St. James's Parish Church 2.JPG


Ljubljana - St. James's Parish Church 4.JPG


Ljubljana - St. James's Parish Church 5.JPG


Πέρασα στην απέναντι όχθη από τη Γέφυρα του Τσαγκάρηδων, που πήρε το όνομά της από τα τσαγκαράδικα που υπήρχαν πριν αιώνες εκεί, και η οποία ανακατασκευάστηκε στη σημερινή της πέτρινη μορφή -όπως και τόσα άλλα χτίσματα της πόλης- από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Jože Plečnik. Βρέθηκα έτσι στο ανάχωμα Breg, ένα κομμάτι της όχθης του ποταμού Λιουμπλιάνικα, που έχει πρόσφατα αναπλαστεί σε μία ζωηρή πεζοδρομημένη περατζάδα με καφέ, τουριστικά μαγαζιά και κάθε Κυριακή, μία υπαίθρια αγορά με αντίκες.
Και ήταν Κυριακή.

Ljubljana 25.JPG


Ljubljana 27.JPG


Ljubljana 26.JPG


Ljubljana 30.JPG


Ljubljana 34.JPG


Ljubljana 34.JPG


DSC00807.JPG


Η οδός Zoisova Cesta ορίζει το τέλος του πολυσύχναστου Breg. Η όχθη του ποταμού αρχίζει να αποκτά μία πιο ήσυχη και χαλαρή διάθεση και βαθμιαία μετατρέπεται σε μία πολύ όμορφη βόλτα κάτω από τις ιτιές και τις λεύκες.

Ljubljana 35.JPG


Ljubljana 36.JPG


Ljubljana 37.jpg


Ljubljana 38.jpg


Ljubljana 39.jpg


Ljubljana 50.JPG


Ljubljana 53.JPG
 
Last edited:

Marios_Gr

Member
Μηνύματα
519
Likes
2.566
Επιστρέφοντας από το Breg συνέχισα τη βόλτα μου στη δυτική όχθη του ποταμού Λιουμπλιάνικα, στο νεότερο κομμάτι του ιστορικού κέντρου. Εκεί το περιβάλλον γίνεται λιγότερο τουριστικό αφού περιλαμβάνει περισσότερο κρατικά κτήρια, υπουργεία και πολιτιστικά ιδρύματα. Αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξη και εκεί πολύ ενδιαφερόντων αρχιτεκτονικών δειγμάτων, κυρίως μπαρόκ και art nouveau, αλλά και πιο σύγχρονων τάσεων.

Κινήθηκα στην οδό Gosposka προκειμένου να βγω στην πλατεία Kongresni και στο λαμπρότερο δείγμα αρχιτεκτονικής της πόλης, το Πανεπιστήμιο! Το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα είναι φυσικά το μεγαλύτερο της χώρας, με πάνω από 60 χιλιάδες φοιτητές -όχι μόνο Σλοβένους- και ανάμεσα στα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 1810 και στεγάζεται σε ένα μπαρόκ κτήριο με διάκοσμο εντυπωσιακού πλούτου και λεπτομέρειας.

Ljubljana - The University 1.JPG


Ljubljana - The University 6.JPG


Ljubljana - The University 4.JPG


Ljubljana - The University 5.JPG


Ljubljana - The University 7.JPG


Ljubljana - The University 9.JPG


Αφού πέρασα μπροστά από το κτήριο της Ακαδημίας της Φιλαρμονικής συνέχισα επί της οδού Gosposka για να δω την Εθνική Βιβλιοθήκη με τα παράθυρα που μοιάζουν με ανοιχτά βιβλία, έργο και αυτό του Jože Plečnik, το Μουσείο της Πόλης της Λουμπλιάνα και το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού που η αυλή του λειτούργει και ως θερινός συναυλιακός χώρος.

Ljubljana - Slovenian Philharmonic Building.JPG

Το κτήριο της Φιλαρμονικής Ακαδημίας

Ljubljana - The Library 1.JPG

Η Εθνική Βιβλιοθήκη

Ljubljana - The Library 2.JPG

Τα παράθυρά της, που μοιάζουν με βιβλία, σχεδιάστηκαν από τον ίδιο τον Jože Plečnik

Ljubljana - The Library 4.JPG


Ljubljana 43.JPG
Το Μουσείο της Πόλης της Λουμπλιάνα

Ljubljana 44.JPG


Ljubljana 45.JPG


Ljubljana - Monastery of the Holy Cross 1.JPG

Το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού

Ljubljana - Monastery of the Holy Cross 3.JPG


Ljubljana - Monastery of the Holy Cross 4.JPG


Ljubljana - Monastery of the Holy Cross 6.jpg


Διασχίζοντας γραφικά δρομάκια γεμάτα λουλούδια και ενδιαφέροντα μαγαζάκια, έφτασα στη Νέα πλατεία (Novi trg) όπου είδα κόσμο και λαό μαζεμένο. Μία ορχήστρα με παραδοσιακές ενδυμασίες έπαιζε μουσική υπό τις οδηγίες μίας ζωηρής, ευτραφούς και συμπαθούς διευθυντού. Στη Σλοβενία διαπίστωσα ότι τα στοιχεία της παράδοσής τους παρεμβάλλονται έντονα και απενοχοποιημένα στην καθημερινή ζωή της πόλης. Όσο βέβαια οι παραστάσεις από το τουριστικό κομμάτι της πόλης μπορούν να οδηγούν με ασφάλεια σε τέτοια συμπεράσματα.

Ljubljana 47.JPG


Ljubljana 49.JPG


Ljubljana - Novi trg 3.JPG


Ljubljana - Novi trg 6.JPG
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.110
Μηνύματα
880.635
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom