Γερμανία Πολωνία Τσεχική Δημοκρατία Ένα 7ήμερο εκτός πεπατημένης σε Κ. Ευρώπη

Grerena

Member
Μηνύματα
1.298
Likes
17.196
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas

Σχεδίασα ένα ταξίδι … αριστούργημα!
Έτσι όπως το σχεδίασα … ένα ταξίδι δρόμου, για τρία άτομα (μπαμπάς, μαμά και κόρη), ωραία εποχή (Ιούνιος) έμοιαζε … τέλειο! Και είχα πετύχει κάτι τιμές! Ακόμα και το αυτοκίνητο που θα νοικιάζαμε πέτυχα σε καταπληκτική τιμή. 127€ για 7 ημέρες… το λες και τσάμπα!
Θα ήταν … και ένα εξαιρετικό “value for money”, αν πραγματοποιούνταν έτσι όπως το είχα σκεφτεί.
Ποιο ταξίδι όμως τα τελευταία τρία χρόνια έχει πραγματοποιηθεί όπως το σχεδίασα; Κανένα. Μάλτα, Νάπολη, Κολωνία ... και στα τρία ταξίδια τρία άτομα ξεκινήσαμε να πάμε, αλλά τελικά δύο πήγαμε.
Στο καθιερωμένο οικογενειακό road trip του καλοκαιριού μας όμως δεν θα έπρεπε να συμβεί αυτό, γιατί απλά δεν θα ήταν ούτε road trip ούτε και οικογενειακό. Ένα στοιχείο να έλειπε τότε δεν θα πραγματοποιούνταν.

Η οργάνωση …
Είναι λίγο αστείο να μιλάω για οργάνωση στην εποχή μας. Τα τελευταία χρόνια δεν «κάθεται» τίποτα. Τα σχέδια και οι ακυρώσεις πάνε και έρχονται. Το πιο σωστό αντί για τη λέξη “οργάνωση” είναι να λέω «σενάριο» ή «εν δυνάμει ταξίδι» ή «όνειρο ίσως;». 😇
Ας πιάσω όμως την ιστορία απ’ την αρχή.
Έχω αδυναμία στα οδικά ταξίδια. Αυτά πάντα τα κάνουμε με τον σύζυγο και κυρίως καλοκαίρι. Εκείνος είναι το τιμόνι και εγώ ο πλοηγός και διοργανωτής. Είτε με αφετηρία την Αθήνα με το δικό μας αυτοκίνητο, είτε με αφετηρία οποιοδήποτε άλλο αεροσταθμό της Ευρώπης, με νοικιασμένο. Ύστερα από 4 οδικά με αρχή την πόλη μου και αρκετά μικρότερα από διάφορα αεροδρόμια της Ευρώπης θα έλεγα ότι μια εμπειρία την … έχω μαζέψει.

Προσπαθώντας να αναβιώσω ένα από τα οδικά ταξίδια που έκανα προ κορονοϊού, σχεδίασα για φέτος ένα 15ήμερο οδικό ταξίδι από Αθήνα σε Κεντρική Ευρώπη, με λίγο Αυστρία, λίγο Τσεχία, αρκετή Γερμανία.
“Με βενζίνη στα 2,5€; Μπα! Ίσως τελικά δεν είναι καλή ιδέα”.
“Καμιά καλή πτήση για Κεντρική Ευρώπη και βλέπουμε;”
“Βρήκα για Katowice”.
“Πάλι; Πέρυσι πήγαμε”
“Δεν θα πάμε Πολωνία. Θα περάσουμε σε Τσεχία και Γερμανία και θα κάνουμε κομμάτι του οδικού που σχεδίασα.”
“Οκ. Τότε”
Κλείνω αεροπορικά και φτιάχνω διαδρομή προσαρμοσμένη όσο γινόταν στο παλιό σενάριο. Κράτησα δύο ξενοδοχεία, “μετακόμισα” ένα άλλο, ακύρωσα κάποια και έκλεισα δυο νέα και έτοιμο γρήγορα το νέο οδικό. Με αφετηρία το αεροδρόμιο του Katowice θα κάναμε ένα οδικό στις τρεις χώρες 7 ημερών, έχοντας μάλιστα πετύχει πολύ καλές τιμές σε ξενοδοχεία και αυτοκίνητο. Η βενζίνη στην Πολωνία έχει καλή τιμή, διόδια σε Γερμανία και Πολωνία δεν παίζουν, οπότε μια χαρά μου έβγαινε χοντρικά και ο προϋπολογισμός, οπότε όλα καλά.
Για το φετινό ταξίδι δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη πόλη / στόχος. Ούτε κάτι πολύ χαρακτηριστικό κάτι που να υπερέχει, κάτι που να μπορεί να δώσει και τίτλο σε αυτό το ταξίδι. Το κύριο θέμα του ταξιδιού θα είναι το “road trip”. Ένα πετυχημένο road trip με μικρές πόλεις και σε κοντινή σχετικά απόσταση μεταξύ τους, για να μη μας «φάνε» και τα χιλιόμετρα.

Αλλά ήταν πολύ καλό το σενάριο για να βγει και αληθινό.
Δύο εβδομάδες πριν το ταξίδι προέκυψε ένα θεματάκι με τον σύζυγο. Αρκετά σοβαρό ώστε να μην μπορεί να ταξιδέψει εκείνος, αλλά όχι και τόσο σοβαρό ώστε να μην ταξιδέψω και εγώ.
50 - 50 ήταν οι πιθανότητες να μπορέσουμε να κάνουμε το ταξίδι όλοι μαζί. Αν όχι … τα αεροπορικά θα χανόντουσαν, αλλά τα ξενοδοχεία που είχαν κλειστεί με δωρεάν ακύρωση; Προλάβαινα να τα ακυρώσω, αλλά δεν … ήθελα. Την παραμονή του ταξιδιού θα αποφασιζόταν αν θα μπορέσει ο σύζυγος να πραγματοποιήσει το ταξίδι. Θα ήταν πολύ αργά τότε για τα ξενοδοχεία, αλλά και για την … ψυχολογία μου. Την απόφαση έπρεπε να την πάρω άμεσα και μόνη μου.

“Θα μπορούσα να κάνω το ταξίδι μόνο με την κόρη μου; Μία και μόνη οδηγός, χωρίς την ασφάλεια του δεύτερου οδηγού; Μόνο με το παιδί; Ήταν ρίσκο;”
“Γιατί είναι ρίσκο; Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;”
“Γιατί να πάει κάτι στραβά;”
“Ένα λάστιχο ας πούμε”
“Γιατί και στο Βελιγράδι, που μας έσκασε το λάστιχο, οι άντρες της παρέας το άλλαξαν; Την οδική Βοήθεια φωνάξαμε και το άλλαξε. Εξάλλου, θα κάνω συνετή οδήγηση. Όχι ταρζανιές. Στην ανάγκη θα «ελαφρύνω» και το πρόγραμμα. Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε τα …χιλιάδες που είχα στο μυαλό μου. Τώρα θα κάνω ένα πιο «συνεσταλμένο» σενάριο. Θα κάνω ένα κοριτσο-σενάριο. Άσε που θα είμαστε και πιο ευέλικτο σχήμα.”
Αυτόν τον διάλογο έκανα με τον εαυτό μου προσπαθώντας να με πείσω ότι δεν είναι και κάτι φοβερό να ταξιδέψω μόνη με το παιδί μου. Στο κάτω κάτω στην Ευρώπη πήγαινα, σε πολιτισμένο μέρος. Δεν θα ‘ναι τόσο δύσκολο να τα βγάλω πέρα.

Ήρθε και η τελευταία μέρα. Η απόφαση πάρθηκε για τον σύζυγο οριστικά. Δεν θα ερχόταν. Και εγώ είχα πάρει την απόφασή μου. Θα πήγαινα. Το οικογενειακό ταξίδι που σχεδίαζα θα γινόταν τελικά ένα ταξίδι δρόμου μόνο για ... κορίτσια.
Αρκεί ...
Να λύσω ένα μεγάλο μάλλον πρόβλημα που ήταν αυτό της ... ενοικίασης αυτοκινήτου. Είχα κλείσει αυτοκίνητο με κύριο οδηγό τον σύζυγο και δεύτερο εμένα. Τώρα όμως είχε προκύψει το πρόβλημα ότι το αυτοκίνητο η εταιρία δεν μπορούσε να το παραδώσει σε μένα και ας ήμουνα δηλωμένη ως δεύτερος οδηγός. Ύστερα από αλλεπάλληλες οχλήσεις μου με email τις τελευταίες ημέρες και προς την εταιρία και προς τον μεσάζοντα ryan να λυθεί το πρόβλημα και μετά ειδικά το τελευταίο υστερικό/SOS e-mail μου, εκπρόσωπος της ryan με πήρε τηλέφωνο και έκανα μια κράτηση express τηλεφωνικά για καινούριο αυτοκίνητο με άλλη εταιρία και extra χρέωση.
Τετάρτη μεσημέρι με το που πήρα στα χέρια μου την κράτηση του αυτοκινήτου σαν να απελευθερώθηκα από σκέψεις και ενοχές. Ξαφνικά μου φαινόντουσαν όλα εύκολα. Φέρτε μου την Ευρώπη όλη να την οργώσω. 😌😌 Έφτιαξα τη μία και μόνη βαλιτσούλα καμπίνας τσέκαρα κρατήσεις και έτοιμες για αναχώρηση!

Το ταξίδι …
Η πτήση μας την Πέμπτη ήταν στη 1:00 το μεσημέρι. Όλα καλά. Στην ώρα μας φύγαμε, στην ώρα μας φτάσαμε. Εκεί ήταν και το αυτοκίνητο. Μας περίμενε ένα Hyundai I20. Δεν ήξερα τότε τι ήταν αυτό, αλλά μετά που το γνώρισα καλύτερα το … ερωτεύτηκα.

BeFunky-collage - 2022-09-06T002132.873.jpg


20220623_160421.jpg


Συνολικά κάναμε 2.000 Km.
Εδώ σε αυτό το σημείο στις ιστορίες των οδικών μου ταξιδιών λέω πάντα την κλασική ατάκα: «Δεν το μοιράζομαι το τιμόνι με τον άντρα μου. Εκείνος κάνει το περισσότερο. Εγώ οδήγησα πάλι το 1/3 της διαδρομής λες και έχω βάλει σημάδι το συγκεκριμένο ποσοστό»
Ε! Τώρα λοιπόν θα πω: «Δεν το μοιράστηκα το τιμόνι με τον άντρα μου. Εγώ το έκανα όλο». Εντάξει, «σιγά το δύσκολο» θα μου πείτε. Δεν είναι και Βαλκάνια. Πράγματι, Δεν ήταν και τόσο δύσκολο όσο πίστευα. Πιο πολύ το ψυχολογικό του «μην τύχει τίποτα». Η κόρη βέβαια ήταν μια μικρή Κυρία. Και πλοηγός και παρατηρητική και συνοδηγός από τις λίγες. Στα χνάρια της μαμάς της δηλαδή. 😚😊

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε χοντρικά ήταν μια “κυκλική” διαδρομή με αφετηρία και τέρμα το αεροδρόμιο του Katowice, κατά την οποία διασχίσαμε μεγάλο μέρος της Τσεχίας, μπήκαμε Γερμανία αφιερώνοντας χρόνο σε μικρές όμορφες πόλεις της και τέλος επιστροφή πίσω μέσω Wroclau Πολωνίας, δηλαδή: Katowice - Olomuc - Brno - Austerlitz - Lednice - Prague - Weimar - Naumburg - Leipzig - Dessau - Wittemberg - Leipzig - Dresden - Muscauer - Jawor - Wroclaw - Katowice.
Παραστατικότερα:
Διαδρομή....jpg


Πολλές μικρές πόλεις, κάποιες εξοχές, ένα μνημείο, τρία πάρκα και δυο μεγάλες πόλεις, η Πράγα και το Wroclaw.
Στην Πράγα είχα ξαναπάει πριν 22 χρόνια. Ήθελα να την ξαναδώ, αλλά κυρίως ήθελα να τη δει την κόρη μου. Το Wroclau ήταν στο δρόμο μας. Μια Πολωνική πόλη, που … γιατί να είναι ασχημότερη από τις άλλες Πολωνικές που είδα στο περσινό road trip; Μια χαρά θα μπει στο πρόγραμμα και αυτή και ας είναι μεγάλη.

Ομολογώ ότι ήταν πιο εύκολο απ’ όσο το φανταζόμουν. Η παραπάνω διαδρομή είχε επί το πλείστον ωραίους δρόμους, με 2-3 λωρίδες ανά κατεύθυνση, τέλειο οδόστρωμα και σήμανση. Το αυτοκίνητο πολύ ευκολο-οδήγητο. Νομίζω ότι κάποιες στιγμές πήγαινε μόνο του. Ακόμα και τα γύρω αυτοκίνητα πήγαιναν μόνα τους. Δεν εξηγείται το πώς ήταν τόσο προβλέψιμα στην κίνησή τους. Ήξερα ανά πάσα στιγμή το πώς θα κινηθούν. Δεν υπήρχαν εκπλήξεις. Χα, χα, χα. Γενικά η οδήγηση ήταν μια απόλαυση.

Απόδειξη:
Πολωνία και Τσεχία ...
BeFunky-collage - 2022-09-08T165622.339.jpg


αλλά και Γερμανία ...
BeFunky-collage - 2022-09-08T164459.444.jpg


Ακόμα και στις πόλεις μέσα (και πήγαμε και σε πολλές) δεν αντιμετώπισα κανένα θέμα. Φταίει βέβαια το γεγονός ότι οι περισσότερες (με εξαίρεση Πράγα και Wroclaw) είναι μικρές πόλεις με γρήγορο μπες βγες και παρκάρισμα. Είχα εκ των προτέρων επισημάνει parking, τα οποία έβαζα στόχο και το gps του κινητού με οδηγούσε κατ’ ευθείαν σε αυτά. Ως Ελληνίδα που είμαι, λίγο μόνο τις διαβάσεις, τα τραμ και τα ποδήλατα έπρεπε να προσέχω … Χα,χα,χα! 🤨 Στις διαβάσεις συχνά ξεχνούσα να σταματήσω και τα τραμ και τα ποδήλατα ξεχνούσα ότι … υπάρχουν.

Όλα τα καταλύματα ήταν ωραία και άνετα. Ήταν βλέπετε και μεγάλα αφού είχα κλείσει τρίκλινα και … τρίκλινα παρέμειναν αφού δεν συνέφερε (οικονομικά) να τα αλλάξω. Το δίκλινο της τελευταίας στιγμής ήταν πιο ακριβό από το τρίκλινο παλιάς κράτησης.

Σκοπός αυτού του ταξιδιού ήταν να γνωρίσουμε λίγο την Τσεχία και τη Γερμανία. Η Πολωνία ομολογώ ότι δεν ήταν στο πλάνο, δεδομένου ότι στο περσινό ταξίδι της είχαμε αφιερώσει 9 ολόκληρες ημέρες, αλλά μπήκε στο ταξίδι λόγω της αρκετά οικονομικής πτήσης που βρήκα μέσω Katowice, πόλη που ήταν και αρκετά κοντά στα σύνορα με την Τσεχία.
Ήθελα να δούμε Τσέχικη επαρχία, την Πράγα και λίγη Γερμανία από την πρώην Ανατολική. Σε τρία Γερμανικά κρατίδια προλάβαμε να πάμε, αυτά της Σαξονίας, Θουριγγίας και Σαξονίας/Άνχαλτ. Σε 12 πόλεις πήγαμε συνολικά προσπαθώντας παράλληλα να ικανοποιήσω και το αγαπημένο σπορ της κόρης μου που δεν είναι άλλο από το να περπατάμε ανέμελα (όσο γίνεται εγώ να το καταφέρω αυτό *) στο κέντρο μιας πόλης, να χαζεύουμε τον κόσμο, τις βιτρίνες, τους Δημόσιους χώρους, να τρώμε snack στο χέρι, παγωτό ή ότι άλλο μας γυαλίσει και να μπαινοβγαίνουμε στα μαγαζιά ψωνίζοντας επίσης ότι μας γυαλίσει. Είναι βέβαια και τα … μουσεία στη μέση, που σε αυτό το ταξίδι … δεν είχε! Δηλαδή είχε, αλλά σε ελάχιστα από αυτά μπήκαμε μέσα. Μόνο σε 2-3 Βιβλιοθήκες, 2 Πύργους και σε 2-3 μέρη που είχαν σχέση με το Bauhaus.

Τα περιληπτικά για τις τρεις μέρες Τσεχία, τρεις στη Γερμανία και τη μία της Πολωνίας τελειώσανε εδώ. Τα αναλυτικά, χιλιόμετρο - χιλιόμετρο (χα, χα!) από το επόμενο post και σιγά σιγά! 🤓
Έως τότε … μια προκαταβολή … με:

Λίγη Τσεχία …
20220625_163229.jpg


20220625_204737.jpg


Λίγη Γερμανία …
20220626_211339.jpg


20220627_211107.jpg


Και λίγη Πολωνία ...
20220629_092139.jpg


20220629_144812.jpg


post :) ..............................

 

Iris_90

Member
Μηνύματα
760
Likes
3.837
Επόμενο Ταξίδι
Στο άγνωστο ...
Ταξίδι-Όνειρο
Γιατί , σε νοιάζει ;;;
Αξιοπρόσεκτη και Συμπαθής η Πολωνία , Τσεχία και Γερμανία έχω πάει (Η Τσεχία παραμυθένια και όμορφη)
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.298
Likes
17.196
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
Τωρα που εγινες λιονταρινα της οδηγησης, ποιος σε πιανει...!
Άστα, νομίζω ότι την ψώνισα λίγο. Αφού ήδη κανονίζω το επόμενο οδικό να είναι Αγγλία! You Know... με ανάποδη οδήγηση ... δεν κρατιέμαι. 🙃

Αξιοπρόσεκτη και Συμπαθής η Πολωνία ,
Νομίζω ότι είναι λίγος ο χαρακτηρισμός "συμπαθής" για την Πολωνία. Ύστερα από δύο ταξίδια πέρυσι και φέτος θα έλεγα ότι όλες οι πόλεις που πήγα στην Πολωνία ήταν πάνω από τις προσδοκίες μου.
Για την Τσεχία συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό και η Γερμανία είναι ... εγγύηση.


Πολυ όμορφο οδικό . Κ υπέροχο παράδειγμα θάρρους προς το παιδί εφόσον δεν ήταν απαραίτητο να μείνετε όλοι πίσω.
Ευχαριστώ πολύ. Πραγματικά χαίρομαι πολύ που το βλέπεις έτσι.
Γενικότερα πιστεύω ότι αυτό το ταξίδι ήταν αρκετά ... διδακτικό και για τις δυο μας!
 

evaT

Member
Μηνύματα
1.570
Likes
12.761
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Πραγματικά χαίρομαι πολύ που το βλέπεις έτσι.
Εγώ πήρα το....παιδί τότε στην Αμερική. (20χρονο στο μεταξύ το παιδί....) Τι δεν άκουσα, που πάτε 2 γυναίκες μόνες, χωρίς πρακτορείο κ κει σε σφάζουν μέσα στο δρόμο μέρα μεσημέρι, με έπρηξαν και δεν ήξερα καν το τράβελστορις να πάρω κουράγιο :D

Σε χαίρομαι. Να πας κ οδικό στην Αγγλία κ να μας τα πεις όλα!
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.298
Likes
17.196
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
1η ημέρα: ΑΡΧΗ ΜΕ … OLOMUC
Βγήκαμε από το parking του αεροδρομίου με ένα σχετικό ζόρι. Θυμάμαι και πέρυσι που είμαστε εδώ είχαμε ένα θεματάκι με την μπάρα, που δεν άνοιγε για να βγούμε. Πρέπει βγαίνοντας να πληρώσεις ένα αντίτιμο για το parking, το οποίο έχει μεν προπληρωθεί από την εταιρία ενοικιάσεως αλλά μέχρι να σε “αναγνωρίσει” η μπάρα ότι είσαι νοικιασμένο δημιουργείς ένα μικρό κομφούζιο. Τέλος πάντων τα καταφέραμε. 😥

Το πρόγραμμα σήμερα έλεγε ότι φεύγουμε για Τσεχία κάνοντας μια μεγαλούτσικη στάση στην πόλη Olomuc, μια μικρότερη στο μνημείο του Austerlic και άφιξη και διανυκτέρευση στο Brno. Σε μια ώρα από την αναχώρησή μας θα μπαίναμε Τσεχία. Η πρώτη μας στάση όμως την κάναμε επί Πολωνικού εδάφους. Είπαμε να πάρουμε κάτι να έχουμε για φαγητό σαν καβάντζα, γιατί όπως πάντα στο πρόγραμμά μου θυμήθηκα ότι … ξεχνάω να βάλω χρόνο για φαγητό, καφέ, ξεκούραση κ.τ.λ. 😇
Χτυπήσαμε ένα γνώριμο από πέρυσι zapiekanka, μια σαλατούλα και ένα τονωτικό στα γρήγορα και φύγαμε.

BeFunky-collage - 2022-08-24T002058.175.jpg


Η πρώτη πόλη που συναντάμε στη διαδρομή μας είναι η Ostrava (20’ μετά τα Τσεχοπολωνικά σύνορα), που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Προφανώς δεν μας «έπαιρνε» να μπούμε μέσα να τη δούμε.

20220623_164448.jpg


Μπορεί να μας «έπαιρνε» χρονικά όμως να πάρουμε τον περιφερειακό της προκειμένου να δούμε από κοντά τον πολύ ενδιαφέροντα κατά τη γνώμη μου «Πύργο του Bolt».
Είναι ένας πύργος χαλυβουργείου, μια πρώην υψικάμινος, στην οποία μπορείς να ανέβεις στην κορυφή για να δεις τη θέα και να πιείς και καφεδάκι άμα θέλεις. Η όλη εγκατάσταση είναι εντυπωσιακή με εξέδρες, σκάλες και γυάλινες γέφυρες. Ο Πύργος φέρει την υπογραφή του γνωστού δρομέα Usain Bolt. Όταν το ένα ρεκόρ συναντά το άλλο. Όταν ο κάτοχος των ρεκόρ αγώνων ταχύτητας συναντά τον Πύργο της χαλυβουργίας με τη μεγαλύτερη παραγωγή χάλυβα της Ευρώπης. Η Ostrava είναι μια άκρως βιομηχανική - μεταλλευτική πόλη, που έχει αξιοποιήσει τα παλιά εργοστάσιά της μετατρέποντάς τα σε μέρη αναψυχής!!!

Επειδή όμως θα ήταν παρακινδυνευμένο χάσιμο χρόνου, ενδιαφέρον για το σύζυγο (που έλειπε) και καθόλου ενδιαφέρον για την κόρη (που ήταν παρούσα) είπα να μην βγω εκτός χρονικού προϋπολογισμού ακόμα δεν ξεκινήσαμε. Με μια μικρή δυσκολία το … «άφησα». Σας είπα ότι είναι και υποψήφιο Unesco;
Ναι! Ανήκει στη δοκιμαστική λίστα της Unesco.
Αρκέστηκα μόνο σε μια φωτογραφία … άλλων περαστικών … Πύργων. 😤

IMG_8902.JPG


Μια ώρα μετά μπαίναμε στο Olomuc. Το καλό με τις μικρές πόλεις είναι ότι με το που λες «Μπαίνουμε στην πόλη», έχεις ήδη φτάσει και έχεις ήδη παρκάρει πριν καλά καλά το καταλάβεις.
Εύκολα βρήκα parking. Και δωρεάν, αφού μετά τις 7:00 παρκάρεις δωρεάν. Ήταν και άδειο. Καθημερινή απόγευμα σε μικρή επαρχιακή πόλη της Τσεχίας πόσο κόσμο να ‘χει; Κατά βάθος φοβόμουν ότι δεν θα βρούμε και τίποτα ανοιχτό.

20220623_192125.jpg


Στα 500μ απόσταση θα φτάναμε στη κεντρική πλατεία.
Πλησιάζοντας, ήδη από τα 200μ. μπορούσαμε να διακρίνουμε τη στήλη της Unesco.

20220623_192701.jpg


Η Στήλη του Olomuc είναι μία από τις πολλές στήλες πανώλης που κατασκευάστηκαν για να τιμήσουν το Θεό που τις σταμάτησε, αλλά σίγουρα είναι ότι πιο υπέροχο υπάρχει σε στήλη, εξ’ ου και η Unesco, που την πήρε υπό την προστασία της. Χτίστηκε στις αρχές του 18ου αι., από ντόπιους λιθοξόους & αποτελεί ένα απίστευτο παράδειγμα μπαρόκ τέχνης. Έχει ύψος 35μ., έχει 18 πέτρινα γλυπτά αγίων και στην κορυφή έχει ένα επιχρυσωμένο χάλκινο γλυπτό της Αγίας Τριάδος, που συνοδεύεται από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ.

20220623_193240.jpg


20220623_193324.jpg


Είναι τόση μεγάλη η αντίθεση … της βαριά μπαρόκ μουντής στήλης των 3 αιώνων, με τα ρομαντικά πολύχρωμα παλ σπίτια της πλατείας για φόντο. Και το φως του ήλιου έτσι όπως πέφτει αυτήν την ώρα ενισχύει την αντίθεση.

20220623_192959.jpg


20220623_201935.jpg


Γύρω από τη στήλη, υπάρχουν και άλλα αξιοθέατα του Olomouc, όπως το Δημαρχείο, το αστρονομικό ρολόι, η κεντρική πλατεία της αγοράς και μια πλούσια συλλογή από σιντριβάνια.

BeFunky-collage - 2022-09-09T192106.778.jpg


Αυτή ήταν η Upper κεντρική πλατεία. Υπάρχει και η Lower κεντρική πλατεία. Με τα σιντριβάνια της και αυτή και με τις στήλες της. Η πόλη είναι μια κούκλα!

20220623_200202.jpg


Και σε περίπτωση που η τσέχικη κουζίνα μας πέσει βαριά, το Olomuc έχει και το ελληνικό του … στα υπ’ όψιν… 😋

20220623_200457.jpg


Τα tips μου έλεγαν ότι έπρεπε να δοκιμάσουμε τη σπεσιαλιτέ του Olomuc, που είναι ένα γλυκό με βάση το Olomoucke tvaruzky, ένα παραδοσιακό μαλακό τυρί της πόλης (τύπου cottage), το Tvaruzkova Cukrarna. Δύο ήταν τα μαγαζιά που είχαν παρόμοια επιγραφή στην ταμπέλα τους και το ένα από αυτά είχε … παγωτό. Ούτε παραγγελιά να το είχα!

BeFunky-collage - 2022-09-09T190516.672.jpg


Παγωτό πήραμε λοιπόν φτιαγμένο από Tvaruzkova. Ήταν πάρα πολύ ωραίο και ελαφρύ. Με το παγωτό στο χέρι βολτάραμε χαζολογώντας στα διάφορα της πλατείας, στα ιδιαίτερα σιντριβάνια και στο παζάρι βιβλίου που ήταν στημένο κάτω από τη στήλη. :icecream:

20220623_193639.jpg


Είδαμε και το αστρονομικό ρολόι από κοντά. Είναι του 14ου αι., αλλά μετά από ζημιές που υπέστη κατά τον Β’ Παγκόσμιο επανασχεδιάστηκε και ανακατασκευάστηκε με σοσιαλρεαλιστικό στυλ. Τώρα αντί για αγίους απεικονίζονται εργάτες και μηχανικοί, ενώ στο καντράν αναγράφεται η ημερομηνία της Παγκόσμιας ημέρας του εργάτη. Στην ουσία είναι ένα μνημείο για τα σοβιετικά χρόνια της πόλης.

20220623_195102.jpg


20220623_195140.jpg


Μια μικρή απόλαυση ήταν αυτή η βόλτα στο Olomuc και μάλιστα χωρίς τα ενοχλητικά τουριστικά πλήθη! Ίσως επειδή δεν είναι τουριστική πόλη; Μια ένδειξη (ότι δεν είναι τουριστική πόλη) είναι ότι δεν βρήκα πουθενά να αγοράσω … μαγνητάκι! ☹

20220623_200948.jpg


Και επίσης ... δεν είδα και πουθενά τουρίστες. Που είναι οι τουρίστες;

20220623_195525.jpg


Κατά τις 8:30 φύγαμε. Ήθελα να προλάβουμε να φτάσουμε στο Austerlitz και να το δούμε με το φως της μέρας και πριν να δύσει ο ήλιος.

IMG_8955.jpg


Ουπς! Θυμήθηκα ότι υπάρχει και κάτι άλλο πριν το Austerlitz.
Δώδεκα χιλιόμετρα πριν το μνημείο του Austerlitz (15’ πριν) υπάρχει ένα ιστορικό κτίριο, που την ημέρα της μάχης του Austerlitz (2 Δεκεμβρίου 1805) ήταν το Στρατηγείο των Ρώσων. Ήταν η έδρα του Ρώσου στρατηγού Pyotr Bagration. Εκεί συναντήθηκε μαζί του ο Ναπολέων πριν τη μάχη και εκεί μετά τη νίκη του ο Ναπολέων κοιμήθηκε το βράδυ, αλλά και πραγματοποίησε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για μια ανακωχή.

20220623_211431.jpg


Σήμερα το πρώην Στρατηγείο είναι ταβέρνα, μουσείο και διαθέτει και στάβλους. Η ταβέρνα του όμως είναι κλειστή τις Πέμπτες (την τύχη μου😢). Φαινόταν μάλιστα και καλή ταβέρνα (σύμφωνα με το στο trip advisor) και ποντάριζα σε αυτήν για το γεύμα/δείπνο της ημέρας.
Αρκεστήκαμε μόνο σε μια βολτίτσα γύρω από το κτίριο, που θα έλεγα ότι έμοιαζε πολύ με ισπανική χασιέντα. Από πίσω είχε στάβλο, άλογα και διάφορα άλλα βοηθητικά κτίσματα.

BeFunky-collage - 2022-09-09T194021.335.jpg


Εδώ υπήρχε και ένα μπρούτζινο άγαλμα αλόγου, το οποίο προς στιγμήν νόμιζα ότι είναι το άλογο του Ναπολέοντα (απ’ τον πίνακα του Νταβίντ). Ήμουν βλέπετε επηρεασμένη από την ιστορία του μέρους.

20220623_212412.jpg


Κοντά έπεσα. 😏 Είναι ένα μνημείο για τα άλογα που σκοτώθηκαν στη μάχη του Austerlitz. Το άγαλμα είναι σε φυσικό μέγεθος και αναπαριστά ένα άλογο τη στιγμή που χτυπιέται από σφαίρα. Βέβαια δεν είναι του Ναπολέοντα, αφού αυτό ναι μεν ήταν παρόν στη μάχη του Austerlitz, αλλά πέθανε πολύ αργότερα από βαθιά γεράματα.

Ήταν κομματάκι αργά, έπεφτε και το φως και θυμήθηκα τη συμβουλή του άντρα μου, ο οποίος μας είπε πριν φύγουμε: «Μην τρέχετε στις ερημιές». Εδώ ήταν λίγο ερημιά, οπότε … την κάναμε σιγά σιγά.
Η ώρα είχε ήδη πάει 9:30. Ο ήλιος είχε δύσει από τις 9:15.
Πάει το Austerlitz. Και ήταν δυο βήματα από εδώ που είμαστε. Αναγκαστικά θα το “σφηνώναμε” αύριο. Τουλάχιστον δεν είναι μακριά από το Brno που θα κοιμόμασταν σήμερα.

Μπήκαμε στο Brno κατά τις 9:40. Φτάσαμε στο κατάλυμα. Εκεί έπρεπε να πάμε στο parking να πάρουμε τα κλειδιά του διαμερίσματός μας από ένα κουτί φύλαξης με κωδικό, να παρκάρουμε σε συγκεκριμένο σημείο και να βρούμε το κατάλυμα, που ήταν σε άλλη κοντινή διεύθυνση. Ζοριστήκαμε λίγο να τα βρούμε (εμείς φταίγαμε που διαβάζαμε λάθος τα μηνύματα) αλλά προφανώς τα καταφέραμε.
Μια χαρά ήταν το διαμερισματάκι. Μικρό, καθαρό με όλα τα απαραίτητα.
Παρόλο που το κέντρο της πόλης ήταν πολύ κοντά αποφασίσαμε να μην βγούμε για βράδυ παρά να ψωνίσουμε κάτι από το απέναντι Žabka για να τσιμπήσουμε για βράδυ.

Έτσι και κάναμε. Πήγαμε στο παντοπωλείο της γειτονιάς και πήραμε φαγητό για άμεση κατανάλωση και πρωινό για την επόμενη μέρα. Δούλεψε ο φούρνος μικροκυμάτων για τα λαζάνια της κόρης, δούλεψε και ο βραστήρας για τη δική μου μανιταρόσουπα και το διαμερισματάκι τα έβγαλε τα λεφτά του. 🙂 Α! Συγχρόνως με τα ρέστα από το 50ευρω που έδωσα στο Žabka, βολεύτηκα και με το συνάλλαγμα που κάποια στιγμή έπρεπε να κάνουμε. Γιατί ναι μεν παντού περνάνε οι κάρτες, αλλά μερικοί πλανόδιοι θέλουν τις … κορώνες τους.

20220623_225150.jpg


Τέλος για σήμερα. Καλά πήγε η πρώτη ημέρα. Και δεν ήταν και ολόκληρη! 🙂

post 🙂 .....................
 
Last edited:

Grerena

Member
Μηνύματα
1.298
Likes
17.196
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
2η ημέρα: ΤΟ BRNO ΚΑΙ Η ΒΙΛΛΑ ΤΟΥ
Δεν είχαμε πολύ πρωινό ξύπνημα … για road trip! Στις 8:00 σηκωθήκαμε και μέχρι τις 9:00 φάγαμε τα ψώνια του χθεσινού Žabka και εγώ ήπια και τους καφέδες μου. Για μένα βασικό κριτήριο για την καλή μου βαθμολογία σε ένα κατάλυμα στο booking είναι το αυτό να έχει εσπρεσιέρα και parking. Με αυτά τα δύο είμαι … ευτυχισμένη. Και αυτό το studio τα είχε.

BeFunky-collage - 2022-09-09T223740.473.jpg


Στις 9 και κάτι πήραμε το αυτοκίνητο και το παρκάραμε λίγο πιο κοντά στο κέντρο της πόλης.

20220624_100235.jpg


Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας από την αρχή της εμπορικής οδού česká. Και την ξεκινήσαμε όμορφα, δηλ. με παγωτό! Μα παγωτό πρωινιάτικα; Δεν γίνεται αλλιώς αφού η πόλη είναι γεμάτο παγωτατζίδικα που σε προκαλούν.

20220624_102632.jpg


Το πλέον ιδιαίτερο, που συνάντησα στο Brno και που δεν έχω δει πουθενά αλλού είναι τα πλανόδια ... καφενεία. Πραγματικά βρίσκεις σε κάθε γωνιά και από ένα. Τουλάχιστον τρία συναντήσαμε σε αυτήν την πρωινή βόλτα μας.

BeFunky-collage - 2022-09-09T222149.054.jpg


Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Ελευθερίας...

IMG_8999.JPG


Εδώ είδαμε το σήμα κατατεθέν της πόλης που είναι ένα ρολόι, που μόνο με ρολόι δεν μοιάζει …

20220624_102327.jpg


Στην ανατολική πλευρά της Πλατείας Ελευθερίας, στέκεται ένα γιγάντιο πέτρινο γλυπτό (5,8 μ. ύψος και 1,7 μ. πλάτος) που έχει σχεδιαστεί για να θυμίζει στους πολίτες την ανεπιτυχή πολιορκία του Μπρνο από τους Σουηδούς κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο. Το γλυπτό είναι ένας οβελίσκος, μαύρος, μαρμάρινος και γυαλιστερός που κρύβει ένα ρολόι, που σχετίζεται με έναν περίπλοκο μηχανισμό που κάθε μέρα στις 11 π.μ. παίζει μια μελωδία, ενώ μία από τις τέσσερις τρύπες στο γλυπτό ανοίγει και αποκαλύπτει μια γυάλινη μπάλα που μπορείτε να πιάσει κάποιος και να την κρατήσει.

Το έργο έχει επίσημα τον τίτλο το αστρονομικό ρολόι του Μπρνο, αλλά στην πραγματικότητα δείχνει απλά την ώρα. Το σχήμα του, ωστόσο, έχει μια αμφιλεγόμενη ομοιότητα με κάτι άλλο ;) και το γλυπτό σύντομα απέκτησε μια σειρά από παρατσούκλια από τους κατοίκους του Μπρνο…

20220624_102523.jpg


Τι να πω; Εγώ αν ήμουν ... πόλη δεν θα ήθελα το highlight μου να είναι ένα ρολόι που να μοιάζει με ... @#$^@ (ξέρετε ... κάτι άλλο) 🤭🤭

Έχει και άλλα η πόλη. Την cabbage market, δύο κρύπτες (στη μία πήγαμε), έναν Καθεδρικό, το Δημαρχείο με τον Πύργο του και τον κροκόδειλό του, το κάστρο του έχει και ένα καταφύγιο, αλλά απ’ όλα αυτά το ρολόι διαλέξανε για αναγνωριστικό σήμα κατατεθέν. 🤔 Γούστα είναι αυτά.

Μετά την πλατεία Ελευθερίας πήγαμε ως το παλιό Δημαρχείο. Εκεί από την οροφή της εισόδου του κρέμεται ένας … δράκος. Εμείς κροκόδειλο είδαμε αλλά οι κάτοικοι του Μπρνο υποστηρίζουν ότι είναι δράκος / λάφυρο, που σύμφωνα με τον θρύλο … είναι ο δράκος που κάποτε απειλούσε τους κατοίκους.
Λέγεται ότι το θηρίο τρομοκρατούσε ανθρώπους και ζώα της περιοχής και κανείς δεν φαινόταν να μπορεί να το σταματήσει. Αυτό μέχρι που ένας επισκέπτης (κρεοπώλης στο επάγγελμα) πρόσφερε στο δράκο για γεύμα ένα βόδι που το εσωτερικό του ήταν γεμάτο με ασβέστη. Ο δράκος μετά το γεύμα πήγε για νερό, ο ασβέστης πέτρωσε, ο δράκος έσκασε και η περιοχή σώθηκε.
Σε αντίθεση με παρόμοιους θρύλους με δράκους σε όλη την Ευρώπη (όπως π.χ. της Λιουμπλιάνα ή της Κρακοβία) οι κάτοικοι του Μπρνο θεωρούν ότι έχουν την πιο δυνατή ιστορία αφού έχουν … το σώμα του δράκου για να υποστηρίξουν την αληθοφάνεια της ιστορίας τους.
Βέβαια, κάποιος θα πρέπει να τους πει ότι αυτό δεν είναι δράκος αλλά κροκόδειλος! 😛🤪

Μπορούσαμε και να ανέβουμε στον Πύργο του Δημαρχείου για να δούμε το Brno πανοραμικά, αλλά η κόρη προτίμησε να κρατήσει δυνάμεις (που να ανεβαίνουμε τώρα τόσα σκαλιά), μην ξεκινήσουμε τόσο δυναμικά. Άλλη φορά.

BeFunky-collage - 2022-09-10T110740.232.jpg


Φτάσαμε ως την Cabbage Market, στην πλατεία της λαχαναγοράς. Είναι μια όμορφη πλατεία, στο μέσο της οποίας δεσπόζει ένα μπαρόκ σιντριβάνι και περιβάλλεται από όμορφα κτίρια όπως το θέατρο Reduta, το Μουσείο της Μοραβίας, δύο μπαρόκ παλάτια (πρώην σπίτια ηγουμένων) κ.α. Δύσκολα τα προσέχεις όμως αφού στην πλατεία κυριαρχεί η από αιώνων αγορά φρούτων και λαχανικών Zelny trh.

BeFunky-collage - 2022-09-10T190602.739.jpg


Την προσπεράσαμε προκειμένου να πάμε στην κρύπτη των Καπουτσίνων. Ολοένα και πληθαίνουν οι πόλεις (που συναντώ) που έχουν κρύπτες με μούμιες μοναχών. Έχω δει και αλλού, αλλά είπα να μπούμε σε αυτή του Brno, για να δει μια και η κόρη μου.

Πρόκειται για μια κρύπτη που βρίσκεται κάτω από την Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Brno. Το κτίριο αυτό ανήκε στην τάξη των Καπουτσίνων μοναχών, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν ως τόπο ταφής (ως το τέλος του 18ου αι.) όχι μόνο για τους εαυτούς τους αλλά και για αξιωματούχους της εκκλησίας και για τους πλούσιους προστάτες τους. Οι ξηρές και δροσερές συνθήκες οδήγησαν τα πτώματα στη μουμιοποίηση τους.

BeFunky-collage - 2022-09-07T223707.225.jpg


Τα περισσότερα μουμιοποιημένα σώματα που βρέθηκαν εκεί είναι με τα χέρια σταυρωμένα κρατώντας ένα αρχαίο κομπολόι.

BeFunky-collage - 2022-09-07T223341.792.jpg


Έδειξε ενδιαφέρον τελικά το παιδί. Και για την κρύπτη και για τη μουμιοποίηση αλλά και στα σουβενίρ στην έξοδο. Η κρύπτη όχι μόνο είχε σουβενίρ, αλλά είχε και κάτι σκουλαρικάκια (ποιος το περίμενε) όμορφα και φθηνά. Μάλλον ξεχασμένα ήταν, αφού είχαν κάτι λιγότερο από 3€.
Ευτυχισμένες και με τα πρώτα μικροδωράκια παραμάσχαλα βγήκαμε πάλι στην πλατεία. Μόλις βγήκαμε πέσαμε πάλι πάνω σε πλανόδιο παγωταντζή. Είναι πολλοί σας λέω οι πλανόδιοι. Εμείς δεν είμαστε και πολύ εγκρατείς, ειδικά σε ταξίδι. Μόνο που τώρα πέσαμε σε vegan παγωτά. Ιδιαίτερες γεύσεις. Η κόρη πήρε περγαμόντο και εγώ κάτι που πλησίαζε όσο γινόταν την βανίλια (αυτό τουλάχιστον κατάλαβα στη μετάφραση).

20220624_111625.jpg


Αποτέλεσμα: Δεν τρωγόντουσαν. Το δικό μου κάπως, αλλά το περγαμόντο ήταν μια εμπειρία … που πετάχτηκε στα σκουπίδια. Για να πετάξω εγώ παγωτό στα σκουπίδια … καταλαβαίνετε. Υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας να μην ξαναπάρουμε τέτοια γευστικά ρίσκα. Από δω και πέρα στο ταξίδι τουλάχιστον θα παίρνουμε κλασικές γεύσεις: snikkers, oreo, τσιχλόφουσκα κ.τ.λ. 😂

Είδαμε και τον Καθεδρικό απ’ έξω … ε! πόσες εκκλησίες πια να δούμε; Ήδη είδαμε μία σήμερα. Έχουμε καταντήσει να βλέπουμε τόσες εκκλησίες την ημέρα όσα και τα παγωτά που τρώμε. Υπερβολή! :lol:

20220624_112217.jpg


Τώρα είχε φτάσει η ώρα για να βιαστούμε. Είπαμε να κάνουμε μεν χαλαρή βόλτα αλλά μας περιόριζε το … παρκάρισμα. Ένα δυομισάωρο είχα βάλει στο παρκόμετρο, το οποίο και είχαμε ξεπεράσει βεβαίως. Γρήγορα γρήγορα επιστρέψαμε στο αυτοκίνητο, το οποίο ευτυχώς βρήκαμε … “καθαρό”, χωρίς καμιά κλήση και φύγαμε.
Δεν θα φεύγαμε όμως ακόμα από το Brno. Είχαμε να δούμε αυτό που θα έπρεπε να είναι το highlight του Brno. Μια Βίλλα με τον κήπο της, η οποία ανήκει στην Πολιτιστική κληρονομιά της Unesco.

Η Βίλλα Tugendhat … βρίσκεται σε προάστιο του Brno, σε ύψωμα και μόλις 3km από το κέντρο του.

BeFunky-collage - 2022-09-10T114242.465.jpg


Φτάσαμε γρήγορα και παρκάραμε ακριβώς απ’ έξω.

Για να επισκεφτείς τη βίλλα θα πρέπει να το κάνεις μόνο με ξενάγηση και με εισιτήριο που θα πρέπει να έχεις προμηθευτεί μήνες πριν. Όσες προσπάθειες και αν έκανα κατά καιρούς στα υπό μελέτη ταξίδια μου (που περνούσαν από το Brno) για να βρω εισιτήρια … έπεφταν στο κενό. Υπήρχαν ξεναγήσεις των 40’, 60’ και των 90’ σε Τσέχικα και Αγγλικά. Πάντα ήταν κλεισμένες οι θέσεις και εισιτήρια δεν έβρισκα. Για τον “Μυστικό Δείπνο” του Da Vinci στο Μιλάνο, που έχω πάει και δυο φορές, δεν είχα δυσκολευτεί τόσο!
Αδύνατον να βρει κάποιος εισιτήρια για τις ξεναγήσεις εντός της βίλλας, αλλά πολύ εύκολο και επί τόπου βγάζεις εισιτήριο για τους κήπους της Βίλλας. Με το εισιτήριο των κήπων έχεις πρόσβαση στις βεράντες της, μπορείς να δεις μεγάλο μέρος του σπιτιού και εσωτερικά και γενικά καταλαβαίνεις πολλά για την αρχιτεκτονική του αξία αλλά και την ιστορία του.

20220624_122915.jpg


Λίγα λόγια για τη Βίλλα Tugendhat
Η Villa Tugendhat χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Ludwig Mies van der Rohe για τον Fritz και την Greta Tugendhat, ένα ζευγάρι ευκατάστατων Εβραίων. Η Βίλλα θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής … των αρχών του 20ου αι. Πρόκειται για ένα σπίτι πολύ πρωτοποριακό για την εποχή του που μοιάζει σαν να χτίστηκε μόλις χθες!
Τα κύρια χαρακτηριστικά της Villa Tugendhat, που την οδήγησαν στην εγγραφή της στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco είναι η αρχιτεκτονική της καθαρότητα, η τοποθεσία της σε φυσικό περιβάλλον, η μοναδική δομή ανοιχτού σχεδίου της αλλά και ο τεχνικός και δομικός σχεδιασμός καθώς και η χρήση εκλεκτών υλικών, όπως ο όνυχας, ο τραβερτίνης και ο έβενος. Η Βίλλα έχει γίνει σύμβολο Μοντερνιστικής κατοικίας και το έργο του αρχιτέκτονά του κατέχει εξέχουσα θέση παγκοσμίως.
Η δήλωση του Mies «less is more» χαρακτηρίζεται από τις καθαρές του μορφές και τη δουλειά του με το υλικό. Το γυαλί, ο χάλυβας και το σκυρόδεμα είναι τα χαρακτηριστικά του ξεχωριστού «Διεθνούς Στυλ» του που έχει επηρεάσει την αρχιτεκτονική μέχρι τις μέρες μας.

Εμείς με το που φτάσαμε έξω από την πύλη τη βρήκαμε …κλειστή. Άνθρωπος πουθενά, ούτε group ούτε ξεναγήσεις. Που είναι οι λαοθάλασσες; Που είναι τα εισιτήρια που δεν έβρισκα;
Ένα μικρός στύλος ήταν έξω από την σιδερόπορτα με μια πολύ διακριτική υπόδειξη “push the button”. Ήταν το κουδούνι. Ώρες είναι τώρα να έρθει η Greta Tugendhat να μας ανοίξει. 😮

BeFunky-collage - 2022-09-07T235440.746.jpg


Αντ’ αυτής ήρθε μια χαμογελαστή κοπέλα, που το πρώτο που μας ρώτησε ήταν έχουμε κάνει κράτηση.
«Όχι, (αλλά είμαστε διαβασμένες), θέλουμε μόνο εισιτήριο για τους κήπους»
Και περάσαμε στον γκισέ και βγάλαμε 2 εισιτήρια από 50 Kc το ένα.
Το εισιτήριο περιλαμβάνει επίσκεψη εκτός από τον κήπο της βίλλας και σε μια μικρή έκθεση στο ισόγειο της βίλας. Βέβαια γνώριζα ότι θα μπορούμε να δούμε και ένα μεγάλο μέρος του εσωτερικού του σπιτιού μέσα από τα παράθυρα.
Κατεβήκαμε την πρώτη σκάλα και το πρώτο που είδαμε ήταν η έκθεση μαζί με ένα μικρό μαγαζί με σουβενίρ. Κολλήσαμε αμέσως. Πρώτα είδαμε τα παρελκόμενα και μετά το κυρίως πιάτο. ;)

BeFunky-collage - 2022-09-10T192057.695.jpg


Η έκθεση παρουσίαζε τον αρχιτέκτονα, το έργο του, τους ιδιοκτήτες και την οικογενειακή ζωή στη βίλλα μέχρι το 1938, όταν οι Tugendhat αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Οι Tugendhats ως ζευγάρι Εβραίων, οι οποίοι μάλιστα παρείχαν βοήθεια σε πολιτικούς πρόσφυγες από τη Γερμανία, κινδύνευαν και έτσι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Brno υπό την απειλή του Β’ Π.Π. Η βίλα στη συνέχεια έγινε βάση για τη Γκεστάπο και έπειτα βάση του Σοβιετικού στρατού. Το 1967 η Greta Tugendhat επέστρεψε στην Τσεχία με κύριο σκοπό την αποκατάσταση της βίλλας, ενώ δεν την ξανακατοίκησε ποτέ. Το 2010 η Βίλλα υποβλήθηκε σε εργασίες ανακαίνισης κατά τις οποίες τα πάντα αποκαταστάθηκαν όπως στην αρχική τους εμφάνιση, το 1930.
Στην έκθεση εκτός από πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό είδαμε μια μικρή συλλογή από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την Βίλλα αλλά και την περίφημη καρέκλα του Brno ή αλλιώς καρέκλα Tugendhat. Πρόκειται για την πρωτότυπη, που σχεδίασε ο Mies και έχει δώσει έκτοτε το παραπάνω όνομα σε αυτό το στυλ σχεδίου.
Εννοείτε ότι ψωνίσαμε ότι βρήκαμε μπροστά μας. Μαγνητάκια, κασετίνες, μπρελόκ, κονκάρδες, τα οποία είχαν τα λογότυπα του Mies, “less is more” κ.τ.λ. Εδώ ψωνίσαμε από την κρύπτη, φανταστείτε εδώ.
Βγήκαμε επιτέλους και στον κήπο...

20220624_122904.jpg


IMG_9051.JPG


Εντάξει. Εγώ ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα. Ο σχεδιασμός, η επιλογή των φυτών, η κλίση του εδάφους, η θέση της βίλλας, η θέα από τη βίλλα στον κήπο και από τον κήπο στη βίλλα, οι λιτές γραμμές, όλα έμοιαζαν τόσο σύγχρονα και μοντέρνα.

Κάναμε μια βόλτα στα μονοπάτια του κήπου …

20220624_123240.jpg


20220624_123901.jpg


20220624_123650.jpg


Πήγαμε και στην κεντρική βεράντα βλέποντας στην τραπεζαρία της βίλλας …

20220624_122610.jpg


20220624_122529.jpg


20220624_122517.jpg


Καβάλησα και ένα στηθαίο προκειμένου να δω και το σαλόνι …

20220624_123838.jpg


20220624_123844.jpg


Είμαι σίγουρη ότι και η ξενάγηση θα με ενθουσίαζε.
Αν δεν γκρίνιαζε η κόρη μου μπορεί να επιχειρούσα να ανέβω και στην κρεβατοκάμαρα του 2ου ορόφου … 😚
Όπως και να ’χει πολύ μου άρεσε αυτή μου η επίσκεψη και χαίρομαι που γνώρισα τη βίλλα Tugendhat.

20220624_123418.jpg


20220624_123454.jpg


Αφού είδαμε ότι μπορούσαμε και δεν μπορούσαμε να δούμε και αφού περπατήσαμε στον κήπο απ' άκρη σε άκρη ... φύγαμε.
Η συνέχεια είχε το πεδίο μάχης του Austerlitz, την εκκρεμότητα που είχαμε αφήσει από χθες.

post 🙂 ......................
 
Last edited:

vasiliss

Member
Μηνύματα
917
Likes
8.352
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Πολύ χαίρομαι @Grerena που καταφέρατε και κάνατε το οδικό σας και δεν το εγκαταλείψατε. Έτσι τώρα έχουμε την ευκαιρία κι εμείς να διαβάσουμε ακόμα μία ενδιαφέρουσα ταξιδιωτική ιστορία, που τόσο ωραία μας διηγείσαι.
Δεν ξεχνάω βέβαια ότι έχεις προσπεράσει ένα οδικό και δεν μας το έχεις εξιστορήσει, :) αλλά είμαι βέβαιος ότι το έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα και του roadtrip στην Πολωνία. ;)
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.298
Likes
17.196
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ταξίδι-Όνειρο
Tromso, Las Vegas
Πολύ χαίρομαι @Grerena που καταφέρατε και κάνατε το οδικό σας και δεν το εγκαταλείψατε. Έτσι τώρα έχουμε την ευκαιρία κι εμείς να διαβάσουμε ακόμα μία ενδιαφέρουσα ταξιδιωτική ιστορία, που τόσο ωραία μας διηγείσαι.
Δεν ξεχνάω βέβαια ότι έχεις προσπεράσει ένα οδικό και δεν μας το έχεις εξιστορήσει, :) αλλά είμαι βέβαιος ότι το έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα και του roadtrip στην Πολωνία. ;)

Αχ! Ήμουνα σίγουρη ότι δεν θα το ... προσπέρναγες έτσι και φοβόμουν ότι θα μου το επισημάνεις. :oops:

Τι να κάνω; Δεν προλαβαίνω. Πραγματικά ότι χρόνο είχα φέτος τον αφιέρωνα στο να οργανώνω οδικά στην Ευρώπη, τα οποία για διάφορους λόγους ...ακυρώνονταν. Για να ασχοληθώ με τη συγγραφή θα πρέπει να έχω ... εξασφαλίσει το επόμενο ταξίδι, το οποίο όμως δεν «καθόταν». 😫
Τώρα όμως, που έχω κανονίσει το επόμενο 😇 είπα να καθίσω να γράψω για το πιο φρέσκο μου ταξίδι. Αλλά μην ανησυχείς, αφού τώρα που άδειασε ο κουμπαράς μου και θα «μαζευτώ» αναγκαστικά, θα έχω χρόνο και σιγά σιγά θα πάρει και η περσινή Πολωνία τη σειρά της.

Εσύ στρώθηκες στη δουλειά; Για την Τουρκία λέω ... Ελπίζω να την ξεκίνησες.

Είναι αυτά τα οδικά ... για εμάς που τα αγαπάμε ... :heart:
Ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου.
 
Last edited:

Smaragda53

Member
Μηνύματα
988
Likes
2.078
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Τι ωραίο ταξίδι! Ευχαριστούμε και για την παρουσίαση της βίλλας Tugendhat, πάρα πολύ ενδιαφέρουσα!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

No members online now.

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.182
Μηνύματα
883.218
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom