Έπετειος και εκδρομή στο St Jean de Luz

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος που διατηρώ το μπλόγκ: '' Ζώντας στο Μπιλμπάο ''. Πραγματικά ευχαριστώ όλους όσους διαβάζουν τα κείμενα μου, όσοι κάνετε σχόλια, τα οποία πάντα είναι καλοδεχούμενα είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Τα σχόλια σου δίνουν το πράσινο φώς: συνέχισε! Στο συγκεκριμένο μπλόγκ προσπαθώ να σας μεταφέρω θέματα που αφορούν τη ζωή εδώ, δε θέλησα να μπω σε προσωπικά, το φόρουμ είναι καθαρά ταξιδιωτικού χαρακτήρα. Βέβαια μη ξεχνάμε ότι μένω σε μια επαρχιακή πόλη, άρα δε γίνονται καθημερινά, αλλά ουτέ και συχνά τα σουπερ γουαου event, ώστε να έχω το απίστευτο υλικό να σας μεταφέρω! Αν όμως έχετε απορίες, ιδέες για κάτι που θα σας ενδιέφερε να ασχοληθώ, ρίξτε τα!
Πριν συνεχίσω στην εκδρομή, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Defkalion, μιας και αυτός υλοποιήσε την ιδέα με τα blogs των Ελλήνων του εξωτερικού. Προσωπικά έχω νιώσει ότι βρίσκομαι '' σπίτι '' μου, κάτι που είχε γράψει ο Δευκαλίωνας όταν άνοιγε τη συγκεκριμένη ενότητα!

St Jean du Luz




Ή San Juan de Luz στα ισπανικά, είναι ένα από τα πρώτα χωριά της Γαλλίας, που συναντάς μπαίνοντας στη χώρα απο την Ισπανία. Η επαρχία Lapurdi, με πρωτεύουσα την Bayonne, είναι το τέταρτο κομμάτι που συμπληρώνει το πάζλ της περιοχής των Βάσκων! Πρίν 5 χρόνια λοιπόν, μου είχε τραβήξει την προσοχή μου το χωριό St Jean de Luz, πηγαίνοντας στο Παρίσι με το τρένο. Δεν έχασα ευκαιρία και πήγα, άλλωστε είναι μόλις 1,5 ώρα από το Getxo! Το Σάββατο, που μας πέρασε ήταν λοιπόν η τρίτη φορά που επισκεφτόμουνα το χωριό. Και ο λόγος; Για να μεταφέρω εικόνες και υλικό για το μπλόγκ!

Αν επιλέξεις μετά το Σαν Σεμπαστιάν να μην ακολουθήσεις την autopista, αλλά να κάνεις τη διαδρομή από τον επαρχιακό δρόμο, δε θα χάσεις! Όχι μόνο γιατί δεν θα πληρώσεις διόδια, αλλά και γιατί θα μπείς στη Γαλλία χωρίς να το καταλάβεις! Και πώς θα καταλάβεις ότι είσαι στα σύνορα; Απλά θα δείς μαγαζιά με tabaco, τσιγγάρα, με πότα και σουβενίρ, είναι πιο φτηνά στην Ισπανία και αρκετοί Γάλλοι έρχονται για αυτά τα είδη ( πρίν 4 χρόνια που απαγορεύτηκε το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους στην Ισπανία και οι τιμές των τσιγγάρων μειώθηκαν, σε αυτό το σημείο γινόταν πανικός!!!). Αλλά για μένα ο γ΄και σοβαρότερος λόγος είναι οτι λατρέυω τους δρόμους, οι οποίοι αγκαλιάζονται από δέντρα, και ένας απ΄αυτούς είναι ο επαρχιακός που σε οδηγεί στο San Juan De Luz!
Καλώς όρισες στο St Jean de Luz ή στα βάσκικα Donibane-Lohitzune! Ένα καθαρά βάσκικο χωριό, το οποίο ζεί από την αλιεία αλλά κυριώς από το τουρισμό. Αυτό που διαφέρει τα ισπανικοβάσκικα χωριά από τα γαλλικοβάσκικα είναι ότι τα γαλλικά είναι πιο περιποιήμενα και κυρίως διατηρούνε τα χρώματα της βάσκικης σημαίας τους στα παράθυρα και πόρτες τους, πράσινο και κόκκινο!

Η βόλτα σου μπορεί να ξεκινήσει απο το λιμάνι:
Όπου θα δεις τα τυπικά, χρωματιστά κα’ί’κια της Βασκωνίας, πρόσεξε στην πρώτη φώτο: Lapurdi, το όνομα της επαρχίας.
Μετά θα κάτσεις να πιείς μια σοκολάτα ( άλλωστε στη Γαλλία βρίσκεσαι) σε κάποια από τα cafe της πλατείας, βλέποντας το δημαρχείο ή απλά θα βγάλεις κάποιες φώτος:
Συνεχίζεις στην πεζοδρομημένη οδό Rue Gambetta, είναι η ερμού του χωριού, αλλά σε πιο τουριστικό ύφος!
Στα αριστερά σου θα αντικρύσεις μια τεράστια εκκλησία, οκ τέτοιο μέγεθος είναι νορμάλ εδώ, αλλά αυτό που θα σε εκπλήσει είναι το εσωτερικό της! Είναι η εκκλησία του San Juan Bautista, όταν μπαίνεις μυρίζει υγρασία και ξύλο μαζί. Παντού ξύλο! Χωρίς τις κλασσικές τεράστιες κολώνες και με ένα υπέροχο τέμπλο!

Πρόσεξες ότι σε μια από τις φώτος κρέμεται ένα κα’ί’κακι; Είναι η 2η φορά που βλέπω παρόμοιο σκηνικό σε εκκλησία!
Συνεχίζεις πάλι στην Rue Gambetta μέχρι να φτάσεις σε μια πλατεία, όπου και τερματίζει και η οδός.
Για να γυρίσεις στο αρχικό σου σημείο, δηλαδή στο λιμάνι, μπορείς να το κάνεις από την παραλία! Ακόμα και το χειμώνα είναι όμορφη και ήρεμη!
Αυτό λοιπόν είναι το St Jean du Luz, το οποίο αξίζει μια δίωρη στάση καθώς θα πηγαίνεις Baiona ή Biarritz.
 
Last edited by a moderator:

panpan

Member
Μηνύματα
6.873
Likes
26.676
μεσα απο τα ματια σου εχω ερωτευθη την περιοχη και ψαχνω την ευκαιρια
να καταφερω να ερθω
Απλα σ ευχαριστω και συνεχισε να μας δινεις ωραιες εικονες
(αναφερωμε στην περιοχη των Βασκων)
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
πάρα πολυ ωραία! μας ταξιδεύεις!:clap::clap::clap:
κι εγώ λατρεύω τους δρόμους που αγκαλιάζονται από δέντρα!
 

Vesna

Member
Μηνύματα
28
Likes
3
Επόμενο Ταξίδι
Βλάστη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Καναδάς, Αργεντινή
Ένας γεμάτος χρόνος πέρασε από τότε που κάναμε την ίδια διαδρομή, μαζί... Και ήταν αναπόφευκτο να μην ξυπνήσει μνήμες το άρθρο σου! Ελπίζω αυτή να ήταν μονάχα η αρχή των κοινών μας ταξιδιών και να ακολουθήσουν κι άλλα πολλά! Σ' αγαπάω πολύ**τρελο-getxo-κόριτσο!!! (ξέρω, είμαι λίγο εκτός θέματος, αλλά μερικές φορές συμβαίνει κι αυτό, ε?)

Όσο για την επέτειο εύχομαι να συνεχίσεις έτσι, με πολλά δημιουργικά και ταξιδιάρικα κείμενα!

Ματς μουτς!!!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.474
Likes
7.944
Όλα καλά αλλά επέτειος χωρίς ούτε μία τοσοδούλα φωτογραφία από ένα tapas ή μία σοκολάτα, βρε κοπελιά? :haha: Αλλιώς μας έχεις συνηθίσει...
 

eva kas

Member
Μηνύματα
961
Likes
225
Επόμενο Ταξίδι
οσο πιο μακρια γινεται!
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτικη + Αρκτικη
τι ωραιες φωτογραφιες ειναι αυτες!!!!
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Θενκς για τα σχολια, για τα ''ευχαριστω''! Λοιπον χαιρομαι που σας εχω κανει να ερωτευτειτε τη γωνια μου! Αντε σιγα σιγα να αρχισουν οι συναντησεις προς τα εδω!!!!

Vesna, ενας χρονος γεματουτσικος περασε οντως, αλλα ο καιρος ιδιος! Μουντος αν και οταν ημασταν, κυκλοφορουσαμε με τις ομπρελες! Τεσπα, καλε δεν ειναι το μονο κοινο ταξιδι που εχουμε κανει μαζι ολα αυτα τα χρονια!!!!! Αντε να δω ποτε θα μου ξαναρθεις!

VarioAthens ειπα να πρωτοτυπησω και να μη βαλω φωτο απο ταπας! Βεβαια σκεφτομουνα να κανω ενα σοκολατορεπορταζ, αλλα εχε χαρη που καποιοι εδω δεν ηταν και τοσο προθυμοι να με αφησουν να βγαλω τις απαραιτητες φωτος!! Οσο για την επετειο, ειπα να σας παω εκδρομη και αυτο εκανα! Λιγο ασκηση δε βλαπτει, μονο ταπας και σοκολατες! :haha: Αλλα θα φροντισω συντομα να βαλω και καμια απο ταπας, ετσι για να μη σε αφησω παραπονεμενη!!!!!!
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Λοιπον οριστε η φωτο απο ταπας που ειχα υποσχεθει, ταβλα χαμον και τυριων! Κατι διαφορετικο απο τα κλασσικα ταπας:
 

Attachments

skoumpi

Member
Μηνύματα
1.206
Likes
1.101
Αχ μας άνοιξες την όρεξη....
Οπως κατάλαβες διαβάζω και κρατάω σημειώσεις...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.805
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom