Ιταλία Έχει και η Ρώμη τα στραβά της........!

MARCANGELO

Member
Μηνύματα
142
Likes
83
Επόμενο Ταξίδι
Κωνσταντινούπολη
Ταξίδι-Όνειρο
Κίνα-Ιαπωνία πακέτοοο...
Κόντρα στο ...ρεύμα που θέλει πολύ όμορφες περιγραφές, σήμερα λέω να δοκιμάσω κάτι εντελώς διαφορετικό και με την ιστορία μου να σας περιγράψω τα στραβά της αιώνιας πόλης της Ρώμης το λίγο πενθήμερο που την έζησα.
Παρά τα ουκ ολίγα που έχω να πω πιο κάτω, όσο και παράξενο κι αν σας φανεί, τη θεωρώ το πιο όμορφο προορισμό που έχω πάει, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα, εξάλλου είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση σε αυτή, απλά έχουν γραφτεί τόσα πολλά για αυτή την πανέμορφη πόλη, οπότε η εξιστόρηση των όσων αρνητικών επισήμανα ίσως και να είχε περισσότερο ενδιαφέρον, κυρίως αν κάποια από αυτά μπορείτε να τα αποφύγετε...κι εννοείται πως τα θετικά της είναι απείρως περισσότερα, απλά δε τα αναφέρω ως ...εκτός θέματος.....
Πρώτη επαφή το αεροδρόμιό της, το Fioumitsino. Περίμενα κι εγώ ο καψερός να είναι μέσα στην τεχνολογία και το ντιζάιν και τι να δω, ένα πέρα για πέρα αδιάφορο αεροδρόμιο, σχετικά παλιό, χωρίς την παραμικρή πινελιά τέχνης από τη χώρα της τέχνης.
Λέμε τώρα να πάμε κέντρο με τρένο γιατί τα ταξί ζητάνε γύρω στα 40 ευρώ και διαπιστώνουμε ότι το κόστος είναι 14 ευρώ το άτομο για διαδρομή 45 λεπτών σε πολύ μέτρια αμαξοστοιχία και με πολύ κόσμο(πως λέμε ο προαστιακός ο δικός μας με 6 ευρώ; καμία σχέση)Στη πορεία διαπιστώσαμε πως ιδιωτικά λεωφορεία κάνουν το ίδιο δρομολόγιο με 8 ευρώ και τα τιμήσαμε στην επιστροφή...
Η διαδρομή προς την πόλη με το τρένο αδιάφορη και φτάνουμε στο σταθμό termini, αλλά έλα που η αποβάθρα του συγκεκριμένου δρομολογίου είναι 15 λεπτά τουλάχιστον περπάτημα μέχρι να βγεις έξω(η πιο μακρινή για την ακρίβεια).
Η περιοχή του σταθμού από τις πιο αδιάφορες της πόλης με παλαιάς κοπής ξενοδοχεία που σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν τα χρήματα που ζητούν από τον κάθε επισκέπτη(μέση τιμή δίκλινου σε τριάστερο ο θεός να το πει έτσι, 80 ευρώ)
Άντε να κατεβούμε και στο μετρό και τι να δούμε, μόνο δύο γραμμές, εκεί πάω πάσο, όπου και να σκάψουν οι άνθρωποι αρχαία βρίσκουν, αλλά όχι ρε παιδιά το όλο στήσιμό του, οι σκάλες, οι διάδρομοι, η καθαριότητα, οι συρμοί να παραπέμπουν σε κράτος του πρώην ανατολικού μπλοκ και μάλιστα πριν από 30 χρόνια (γιατί πχ το μετρό της Πράγας όπως και το αεροδρόμιό της είναι απείρως καλύτερα)!!!!!!!!!!!!
Πάμε να δούμε τα αξιοθέατα λοιπόν αλλά από έξω και τι εννοώ....απίστευτη ουρά για να μπεις στο μουσείο του Βατικανού, αρκετά μεγάλη για τον Άγιο Πέτρο(οι Ελληνάρες κόψαμε δρόμο από πλάγια αλλιώς ακόμη εκεί θα περιμέναμε) ενώ για το Κολλοσσαίο ήταν για να σας δώσω να καταλάβετε σα να παίζουν ΠΑΟ-ΟΣΦΠ και να έχουν ανοίξει μόνο μία θύρα στο Ολυμπιακό Στάδιο κι ύστερα λέμε και εμείς ότι έχουμε τουρισμό, :)........
Α μιας και ανέφερα το Κολλοσσαίο, είναι κρίμα που το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει έξω από αυτό το τεράστιο από κάθε άποψη μνημείο να υπάρχουν δεκάδες τύποι διάφορων εθνικοτήτων ντυμένοι μονομάχοι και αυτοκράτορες να σε κηνυγούν για μία φωτογραφία επί πληρωμή μαζί τους κάνοντας διάφορες γκριμάτσες....Δε λέω από μία άποψη το όλο σκηνικό έχει την πλάκα του, τι να πω....μήπως να βάζαμε και εμείς ......αρχαίους Έλληνες κάτω από την Ακρόπολη ή τύπους ντυμένους τσολιάδες στο Σύνταγμα να αλλαλάζουν 10 euros greek photos, come...ίσως και να βοηθούσε στην έξοδο από την κρίση......:shock:
Κατά τα άλλα οι συμπαθείς Πακιστανοί, Αφγανοί κι από τη γύρω περιοχή τύποι έχουν κατοικοεδρεύσει σε δύο από τα πιο ονομαστά αξιοθέατα της πόλης, στη μεν Fontana di Trevi να σου προσφέρουν επ αμοιβή τη βοήθειά τους να σε φωτογραφίσουν με τη δική σου μηχανή με το ταίρι σου, κάποιοι άλλοι εφοδιασμένοι με τις γνωστές μηχανές που επί τόπου σου δίνουν φώτο και ένα σωρό άλλοι αν σε δουν ζευγαράκι να σου προσφέρουν λουλούδια,Σε όλα αυτά προσθέτεις τις ορδές των τουριστών που σπρώχνονται για μια φώτο πετώντας το γνωστό κέρμα προς τα πίσω και κάνοντας μία ευχή και δημιουργείται ένα αποπνικτικό πολύβουο παζλ...μπροστά σε ένα πανέμορφο σκηνικό που δε μπορείς να το χαρείς όπως πρέπει (πολύ πρωί ή βράδυ υποθέτω πως θα είναι καλύτερα).
Συνεχίζω λίγο πιο κάτω σε μία από τις πιο εντυπωσιακές πλατείες της Ευρώπης τη Navona και ουπς, ένα ιπτάμενο αντικείμενο προσγειώνετε επάνω μου....Όχι όχι δεν έπαθα τίποτα, αλλά γυρίζω το βλέμμα μου κι αντικρύζω τουλάχιστον καμιά εικοσαριά τύπους εξ ανατολής να εκτοξεύουν το ίδιο παιχνίδι στον ιταλικό ουρανό αποσκοπώντας να δελεάσουν τους εκατοντάδες επισκέπτες της πλατείας που συρρέουν για να θαυμάσουν το πανέμορφο συντριβάνι στο κέντρο της με τα υπέροχα γλυπτά και όχι τα ιπτάμενα δισκάκια.....!:( Να προσθέσω επίσης πως στην ίδια πλατεία δοκίμασα το πολυδιαφημισμένο ταρτούφο και δε τρελλάθηκα καθόλου ούτε με την πίτσα με το ζύγι που πωλούν στα γύρω στενά( άνοστη εντελώς), δοκίμασα όμως και τη θεική κλασσική ιταλική με λεπτή ζύμη πίτσα στου Buffeto, όπου σαν αρνητικά επισυνάπτω την αγένεια του προσωπικού καθώς και το ότι σε ένα τραπέζι 80 επί 50 μας έφεραν ενώ καθόμασταν ήδη δύο, χωρίς να μας ρωτήσουν άλλους δύο τύπους κι όλα καλά, σίγουρα το σύστημα του μαγαζιού είναι έτσι δε λέω, προσωπικά όμως και με ξένισε και φυσικά δε μου άρεσε....:rolleyes:
Να φύγουμε και να πάμε στην PIazza di Spagnia, αρχοντική, εντυπωσιακή, μοναδικά σκαλιά για επίδειξη μόδας, αλλά στην καθημερινότητα γεμάτη καθήμενους και έως εκεί λογικό, χάθηκε όμως ο κόσμος να υπάρχει ένα άτομο τόσο για να καθαρίζει συχνότερα ότι ο κάθε λογής αφήνει κάτω (κι είναι πολλά) αλλά και να κάνει παρατήρηση σε εκείνους που έβγαζαν τα παπούτσια τους πάνω στα σκαλιά και ξάπλωναν φαρδιά πλατιά λες κι είναι στο σούπερ παραντάιζ της Μυκόνου....;)
Με δύο λόγια πολύ όμορφα μέρη, παρατημένα στις ορέξεις του κάθε...ιθαγενή τουρίστα ή ανατολίτη.
Στο πανέμορφο Trastevere αργά το βράδυ κυκλοφορούν ορδές μεθυσμένων κι άδεια μπουκάλια μπύρας λυμαίνονται παντού ενώ όσες φορές πήρα ταξί ( πιο μικρά και λειτουργικά από τα δικά μας χλιδάτα) διαπίστωσα ότι οι οδηγοί δε καταλάβαιναν τίποτα, έμπαιναν με τα φιατάκια τους με χιλια στις στροφές, αφήστε ότι χτύπαγαν συνέχεια οι σφιχτές τους αναρτήσεις πάνω στους πλακώστρωτους δρόμους.
Επίσης στα αρνητικά της πόλης θα επισύναπτα ότι έχει σχετικά φτωχό δίκτυο συγκοινωνιών στο κέντρο τουλάχιστον, λίγες λεωφοριακές γραμμές, ακόμη λιγότερες αυτές του τραμ και του μετρό όπως προανέφερα, η δε μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια(πόλη χτισμένη πάνω σε λόφους) που κάνει αρκετές φορές και χωρίς να το καταλάβεις τη πεζοπορία κουραστική...
Στα δε θρησκευτικά ζήτήματα με ενόχλησε αυτή η υπέρτατη χλιδή και προσωποποιημένη λατρεία στον Πάπα (το θεωρώ αδιανόητο θνητός και μάλιστα ιερωμένος να ...λατρεύεται κατά τέτοιο τρόπο) σε ένα περιβάλλον απόλυτης χλιδής και μεγαλοπρέπειας, άσχετο κατ εμέ με τη σεμνότητα και ταπεινότητα της χριστιανικής πίστης.
Τώρα αν με όλα αυτά σας είναι αδύνατο να διανοηθείτε πως με αυτή την πόλη παραμένω μαγεμένος, πιστέψτε με, τρομάζω και στην ιδέα να καταγράψω σε πολλαπλάσιο αριθμό σελίδων τα αναρίθμητα θετικά της στοιχεία κι ίσως στο μέλλον αν βρω τη διάθεση και το χρόνο πολύ πιθανόν να το κάνω.
Έως τότε με την πρώτη ευκαιρία, αριβάρετε για Ρώμη, θα χαρώ πάρα πολύ αν κάποια από τα παραπάνω έχουν ήδη εξαλειφθεί, αν πάλι όχι, είμαι σίγουρος ότι σας βοήθησα να μην εκπλαγείτε...
Καλό ταξίδι στην πιο όμορφη πρωτεύουσα της Ευρώπης....:clap:
 

Attachments

North66

Member
Μηνύματα
4.303
Likes
5.038
Επόμενο Ταξίδι
Γεωργία
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Πάμε να δούμε τα αξιοθέατα λοιπόν αλλά από έξω και τι εννοώ....απίστευτη ουρά για να μπεις στο μουσείο του Βατικανού...
Και πώς προτείνεις να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;... αν το μουσείο μπορεί να δεχτεί χ επισκέπτες ανά ώρα και εμφανίζονται 2χ στο ταμείο, θα δημιουργηθεί ουρά... συν ότι στην ουσία περνάς στο έδαφος άλλου κράτους με τους όποιους ελέγχους αυτό συνεπάγεται (metal-detectors κτλ) οι οποίοι όμως προσθέτουν καθυστέρηση...

Στα δε θρησκευτικά ζήτήματα με ενόχλησε αυτή η υπέρτατη χλιδή και προσωποποιημένη λατρεία στον Πάπα (το θεωρώ αδιανόητο θνητός και μάλιστα ιερωμένος να ...λατρεύεται κατά τέτοιο τρόπο) σε ένα περιβάλλον απόλυτης χλιδής και μεγαλοπρέπειας, άσχετο κατ εμέ με τη σεμνότητα και ταπεινότητα της χριστιανικής πίστης.
Καλά η ελληνορθόδοξη πίστη δεν αποτελεί και πρότυπο σεμνότητας και ταπεινότητας... όσο για την προσωποποιημένη λατρεία του Πάπα ενοχλεί, προσωπικά όμως δε με ενοχλεί περισσότερο από τη λατρεία των πασουμιών του Άγιου Σπυρίδωνα ή από τη μαζική υστερία που προκλήθηκε με το προσκύνημα-αρπαχτή της Αγίας Ζώνης πριν κάτι χρόνια...
 

micmic

Member
Μηνύματα
178
Likes
283
Επόμενο Ταξίδι
Βotswana
Ταξίδι-Όνειρο
Trans-African Highways
Τα ίδια έχουν κάνει αρνητική εντύπωση και σε μένα! Και επίσης το πόσο λίγοι μιλάνε Αγγλικά, ακόμα και σε σημεία εξυπηρέτησης του κοινού. Π.χ. να προσπαθείς να συνεννοηθείς με νοήματα με τον υπάλληλο έκδοσης εισιτηρίων στο σταθμό του τρένου... είναι μεν γραφικό αλλά δεν το περιμένεις από τη Ρώμη...
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Κάποτε σε μια συζήτηση με κάποιους Ιταλούς μου είχαν πει ότι το χαμηλό επίπεδο αγγλομάθειας στη χώρα τους οφείλεται στο ότι τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών κοστίζουν πανάκριβα και το επίπεδο μάθησης στα σχολεία είναι αντίστοιχο των δικών μας.

Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύει και ισχύει και σήμερα πάντως.
 

Twinkie

Member
Μηνύματα
1.142
Likes
327
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Στα περισσότερα συμφωνώ μαζί σου, αν δεν πας μιλημένος τη πατάς και σε ό,τι αφορά τη κοσμοσυρροή στη Fontana di Trevi και στη Spagna και στη Navona...Εκεί θέλει είτε πρωϊνό ξύπνημα είτε ξενύχτι για να το απολαύσεις. Σε ότι αφορά τις συγκοινωνίες, μάλλον ήσουν άτυχος καθώς τουλάχιστον 2 νυχτερινά λεωφορεία χρησιμοποιήσα εγώ που ήταν άκρως εξυπηρετικά καθώς διέσχιζαν την περιοχή του κέντρου και κάποια κομμάτια λίγο έξω. Για το μετρό όμως δεν μπορώ να πω , χίλια δίκια σου δίνω. Μόνο πρωί- καθώς το βράδυ κυκλοφορούσες εσύ και οι κατσαρίδες αλλά και για ωράριο-.
Για τα ταξί δεν λέω κουβέντα η αλήθεια είναι πως αν δεν ξέρεις ιταλικά buonanotte στη συννενόηση...:bleh:
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Κάποτε σε μια συζήτηση με κάποιους Ιταλούς μου είχαν πει ότι το χαμηλό επίπεδο αγγλομάθειας στη χώρα τους οφείλεται στο ότι τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών κοστίζουν πανάκριβα και το επίπεδο μάθησης στα σχολεία είναι αντίστοιχο των δικών μας.

Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύει και ισχύει και σήμερα πάντως.
Εκτός από αυτό έχω διαπιστώσει ότι η ξένη γλώσσα δεν είναι τόσο απαραίτητη για τους Ιταλούς,τους εκτός τουρισμού. Όσοι σπουδάζουν έχουν μια τεράστια βιβλιογραφία στα Ιταλικά και αντίθετα με την Ελλάδα τα πάντα έχουν μεταφραστεί πάμπολλες φορές στη γλώσσα τους.
Είναι λογικό, επαναλαμβάνω οι μη έχοντες σχέση με το τουρισμό, να είναι ικανοποιημένοι που μιλούν την δεύτερη αρχαιότερη γλώσσα της Ευρώπης και να νοιώθουν και λίγο περήφανοι γι'αυτό.
 

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Εγώ πάλι δεν νοιώθω καμία περηφάνια που μιλάω την αρχαιότερη της Ευρώπης και μάλλον νοιώθω ξεφτίλα που γνωρίζω μόνο Αγγλικά επιπλέον της μητρικής μου.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.360
Likes
9.285
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
1.Πρώτη επαφή το αεροδρόμιό της, το Fioumitsino. Περίμενα κι εγώ ο καψερός να είναι μέσα στην τεχνολογία και το ντιζάιν και τι να δω, ένα πέρα για πέρα αδιάφορο αεροδρόμιο, σχετικά παλιό, χωρίς την παραμικρή πινελιά τέχνης από τη χώρα της τέχνης.
Καλό ταξίδι στην πιο όμορφη πρωτεύουσα της Ευρώπης....
με την τελευταία φράση σου με κέρδισες κ ελπίζω να πάρεις καλόπιστα τα σχόλιά μου που δεν είναι κ προσωπικά εξάλλου..
1. μη νομίζουμε αν πάμε σε 1-2 gate ότι ξέρουμε κ το αεροδρόμιο. προφανώς δεν το γύρισες, ούτε στους πάνω ορόφους πήγες, ούτε καν το άγαλμα του Λεονάρντο δεν ειδες..


at3_gstatic_com_images_36e4528a31db749fc29057cb3ebbc1ca._.jpg
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.360
Likes
9.285
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
2. τα ταξί ζητάνε γύρω στα 40 ευρώ και διαπιστώνουμε ότι το κόστος είναι 14 ευρώ το άτομο για διαδρομή 45 λεπτών σε πολύ μέτρια αμαξοστοιχία και με πολύ κόσμο(πως λέμε ο προαστιακός ο δικός μας με 6 ευρώ; καμία σχέση)Στη πορεία διαπιστώσαμε πως ιδιωτικά λεωφορεία κάνουν το ίδιο δρομολόγιο με 8 ευρώ και τα τιμήσαμε στην επιστροφή...
3. η αποβάθρα του συγκεκριμένου δρομολογίου είναι 15 λεπτά τουλάχιστον περπάτημα μέχρι να βγεις έξω(η πιο μακρινή για την ακρίβεια).
4. Η περιοχή του σταθμού από τις πιο αδιάφορες της πόλης με παλαιάς κοπής ξενοδοχεία που σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν τα χρήματα που ζητούν από τον κάθε επισκέπτη(μέση τιμή δίκλινου σε τριάστερο ο θεός να το πει έτσι, 80 ευρώ)
5. στο μετρό και τι να δούμε, μόνο δύο γραμμές, εκεί πάω πάσο, όπου και να σκάψουν οι άνθρωποι αρχαία βρίσκουν,
6. απίστευτη ουρά για να μπεις στο μουσείο του Βατικανού, ενώ για το Κολλοσσαίο ήταν για να σας δώσω να καταλάβετε σα να παίζουν ΠΑΟ-ΟΣΦΠ
7. Α μιας και ανέφερα το Κολλοσσαίο, είναι κρίμα που το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει έξω από αυτό το τεράστιο από κάθε άποψη μνημείο να υπάρχουν δεκάδες τύποι διάφορων εθνικοτήτων ντυμένοι μονομάχοι
8. Σε όλα αυτά προσθέτεις τις ορδές των τουριστών που σπρώχνονται για μια φώτο πετώντας το γνωστό κέρμα προς τα πίσω και κάνοντας μία ευχή και δημιουργείται ένα αποπνικτικό πολύβουο παζλ
9. πως στην ίδια πλατεία δοκίμασα το πολυδιαφημισμένο ταρτούφο και δε τρελλάθηκα καθόλου
10.Να φύγουμε και να πάμε στην PIazza di Spagnia, αρχοντική, εντυπωσιακή, μοναδικά σκαλιά για επίδειξη μόδας, αλλά στην καθημερινότητα γεμάτη καθήμενους και έως εκεί λογικό, χάθηκε όμως ο κόσμος να υπάρχει ένα άτομο τόσο για να καθαρίζει συχνότερα
11. Επίσης στα αρνητικά της πόλης θα επισύναπτα ότι έχει σχετικά φτωχό δίκτυο συγκοινωνιών στο κέντρο τουλάχιστον,
12. Στα δε θρησκευτικά ζήτήματα με ενόχλησε αυτή η υπέρτατη χλιδή και προσωποποιημένη λατρεία στον Πάπα (το θεωρώ αδιανόητο θνητός και μάλιστα ιερωμένος να ...λατρεύεται κατά τέτοιο τρόπο) σε ένα περιβάλλον απόλυτης χλιδής και μεγαλοπρέπειας, άσχετο κατ εμέ με τη σεμνότητα και ταπεινότητα της χριστιανικής πίστης.
συνεχίζω...
2. τα ταξί δεν ζητάνε, έχουν flat rate στα 40Ε κάτι πολύ εξυπηρετικό. όσοι κ να είναι, οπου κ να πηγαίνεις στο κέντρο της Ρώμης. μέτρια αμαξοστοιχία?!!σε σχέση με τι? με το δικό μας προαστιακό? μα ποιον εννοείς, το Πάτρα-Ξυλόκαστρο? και δεν είναι προαστιακός, είναι εξπρές. ο προαστιακός είναι δίπλα, μες στάσεις και κοστίζει 8Ε. τα δε λεωφορεία είναι πολλά κ αρχίζουν από 2Ε. σε παραπέμπω στις σχετικές συζητήσεις του φόρουμ που τα εχουμε πει αναλυτικά. ενημερώνεσαι κ πας διαβασμένος την επόμενη φορά.
3. να βγεις έξω? μάλλον χαθηκες. η έξοδος είναι ακριβώς δίπλα, όπως κ η είσοδος στο μετρό. τα εκδοτηρια είναι μακριά γι αυτό κ το εξπρές έχει δικό του.
4. γι αυτό παρακολουθείς το φόρουμ, ζητάς τη γνώμη των ιταλόφιλων κ την επόμενη φορά πας σε 4στερο καρακέντρο με πισίνα κ 90 Ε. διαβάζετε το φόρουμ, πόσες φορές να το πω?
5. απαντάς μόνος σου για το μετρό.
6. αν διαβάζεις φόρουμ έχεις τα λινκ κ βγάζεις ον λαιν. βγαζεις κ με κινητό. τι άλλο να σου κάνει το ιταλικό υπουργείο? αν δεν έχεις κ ιντερνετ σπίτι γίνεται κ τηλεφωνικά. υπάλληλο σπίτι δεν στελνουν.
7. ένα έθιμο πάρα πολύ παλιό που γίνεται με άδεια κανονική κ έλεγχο. φυσικά σε τόσο πολύ κόσμο υπάρχουν κ οι παραφωνίες.
8. ε 20+ εκατομ. τουρίστες έχει η ρώμη σε περιορισμένο χώρο, να δεις τα μνημεία μόνος δεν γίνεται. πήγαινε χειμώνα.
9. δεν κατάλαβα τι εννοείς. το παγωτό ή το μανιτάρι? κ για τα 2 μία τόσο τουριστική πλατεία δεν είναι ενδεδειγμένο μέρος να τα δοκιμάσεις. κατά καιρούς έχουμε προτείνει μέρη.
10. ότι κ στο ν.8. η καθαριότητα είναι συνεχής. πήγαινε μετα τις 24.00 κ θα δεις.
11. απαπα. πολλά τραμ, λεωφορεία κ μετρό. χρειάζεται φυσικά μια εξοικείωση. κανένα πρόβλημα σε μία πόλη που ο περίπατος με τα πόδια είναι από τους ωραιότερους στον κόσμο.
12. άσχετο αυτό. κι αυτοί λένε αντίστοιχα για μας πόσο τους φαίνεται αστείο κ μεσαιωνικό το τυπικό. ο καθένας την πίστη του κ τα έθιμά του.
 

Samion

Member
Μηνύματα
10.360
Likes
9.285
Επόμενο Ταξίδι
Παλέρμο
ότι το χαμηλό επίπεδο αγγλομάθειας στη χώρα τους οφείλεται στο ότι τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών κοστίζουν πανάκριβα
μύθος. το Βρεττανικο Συμβούλιο έχει παρόμοιες τιμές κ τα ιδιαίτερα σχεδόν το ίδιο.
Για τα ταξί δεν λέω κουβέντα η αλήθεια είναι πως αν δεν ξέρεις ιταλικά buonanotte στη συννενόηση...
το καλείς με ένα τηλεφώνημα, έρχεται στην ώρα που σου έχουν πει και ζητάς αγγλομαθή. πολύ εξυπηρετικοί. κ γι αυτό πανάκριβοι..
Εκτός από αυτό έχω διαπιστώσει ότι η ξένη γλώσσα δεν είναι τόσο απαραίτητη για τους Ιταλούς,τους εκτός τουρισμού.
σωστά. δεν έχουν κανένα κόμπλεξ έναντι των αγγλικών.σε καμμία περίπτωση δεν το κάνουν για σνομπισμό που το κάνουν ως γνωστό οι κατοικοι χώρας πέραν των Άλπεων..
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.817
Likes
7.700
Πάντως νομίζω ότι θα συμφωνήσετε όλοι για το πόσο μας χαλάει αυτή η τεράστια τούρτα-ούφο που προσγειώθηκε ανάμεσα στα Φόρα και το καπιτώλιο
 

nera_gr

Member
Μηνύματα
816
Likes
193
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Πάντως νομίζω ότι θα συμφωνήσετε όλοι για το πόσο μας χαλάει αυτή η τεράστια τούρτα-ούφο που προσγειώθηκε ανάμεσα στα Φόρα και το καπιτώλιο
Εμένα καθόλου. Λατρεύω τη θέα πάνω από τη "γραφομηχανή".
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.779
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom