- Επόμενο Ταξίδι
- ;
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αναζητείται!
Όλεσουντ, Άλεσουντ ή μήπως ΟΑλεσουντ;
Τέλος πάντων, Νορβηγία, κάπου βόρεια ανάμεσα στα φιόρδ.
Τέλος πάντων, Νορβηγία, κάπου βόρεια ανάμεσα στα φιόρδ.
Δεν ήθελα να το μάθω. Ήθελα να πάω. Σε κάθε περίπτωση ήθελα να πάω και παρόλο που πήγα-είδα-γύρισα, ακόμα δε κατάλαβα ποιο είναι το σωστό. Άκουσα και τις τρεις εκδοχές και μάλον θα κρατήσω αυτή που μ’ αρέσει.
Τι μ’ έφερε όμως ως το Νορβηγικό βορρά και καλούμαι ν’ αρχίσω άλλη μια ταξιδιωτική ιστορία ξεμπλέκοντας το κουβάρι των αναμνήσεων; Μάλλον η περιέργεια για μια χώρα που δεν είχα ως τώρα προσεγγίσει, μια χώρα με ξεχωριστό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως εύκολα φαντάζεστε νομίζω, εν συγκρίσει και με τις γειτονικές της.
Γεγονός είναι πως στις υπόλοιπες Σκανδιναβικές, οι πρωτεύουσες είναι κατά κύριο λόγο το σημείο αναφοράς. Είναι νομίζω αδύνατο να μιλήσεις για τη Σουηδία χωρίς τη Στοκχόλμη, ή για τη Δανία δίχως την Κοπεγχάγη. Ακόμα και για την Φινλανδία να πεις, το Ελσίνκι πάντα μπαίνει στην εξίσωση. Ε για τη Νορβηγία όμως σίγουρα δεν ισχύει το ίδιο, μιας και αποτελεί χώρα - εξαίρεση που έχει αρκετές πόλεις με μεγάλο ενδιαφέρον χωρίς να αναφερθείς ταξιδιωτικά στην πρωτεύουσα. Άσε την απίστευτη φυσική ομορφιά της, που ελπίζω κάποια στιγμή να προκύψει και να αναφερθώ γι’ αυτήν εκτενέστερα σε μελλοντική ιστορία.
Θα μου πεις υποτιμάς το Όσλο; Καθόλου, κάθε άλλο, το πέτυχα και με καλό για την εποχή καιρό και τολμώ να πω πως μου άρεσε, όμως το ταξίδι ως εκεί πάνω δεν έγινε με αφορμή την επίσκεψη σ’ αυτό. Για να το θέσω στη σωστή του βάση, με αφορμή την πτήση προς το Όσλο ξεκίνησα να κάνω αμέσως δεύτερες και τρίτες σκέψεις.
To Ålesund προέκυψε θα έλεγε κανείς μέσα από αυτές τις σκέψεις κι όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και σενάρια. Έχοντας το αρχικό δρομολόγιο στα χέρια μου ξεκίνησα να ψάχνω τα εσωτερικά και να αποκλείω, μιλώντας πάντα για αεροπορικές συνδέσεις μιας και η χώρα είναι τεράστια για οτιδήποτε άλλο μέσα σ’ ένα τριήμερο, πόσο μάλλον όταν ταξιδεύεις και μόνος.
Νομοτελειακά έπεσα λοιπόν πάνω στις πολύ βολικές και οικονομικές (θα το αναλύσω) προτάσεις των τοπικών αερογραμμών, βάζοντας τη μικρή αυτή πόλη στην εξίσωση, μιας και τα Τρόμσο & Μπέργκεν που κυνηγούσα δεν μου κάθονταν με τίποτα.
Δεν ήταν όμως μόνο αυτό, αλλά και κάτι πολύ πιο αυθόρμητο και ίσως λιγότερο εξηγήσιμο σε σχέση με την απλή λογική των πτήσεων. Ήταν εκείνο το σημαδάκι πάνω στον ηλεκτρονικό μου χάρτη που είχε μπει σε ανείπωτο χρονικό διάστημα, ήταν αυτή η φωτογραφία της πόλης ανάμεσα στο φιόρδ με τη μαγική θέα από τον απέναντι λόφο, ήταν όλες αυτές οι συγκυρίες που με προέτρεψαν ώστε να πω «ήρθε επιτέλους η ώρα να τα δεις με τα μάτια σου» πατώντας το πολυπόθητο κλικ.
Αν δικαιώθηκα ή όχι θα το κρίνουμε όπως πάντα μαζί.
Φύγαμε!
Last edited by a moderator: