Νορβηγία Όλεσουντ, Άλεσουντ ή μήπως ΟΑλεσουντ; Τέλος πάντων, Νορβηγία, κάπου βόρεια ανάμεσα στα φιόρδ.

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
βλεπω τις φωτογραφιες και μου φαινεται καθε μικρη πολη σαν τη μερα της Μαρμοτας ;).
Θα σ' απαντήσω του χρόνου που έχω σκοπό να δω μια-δύο ακόμα. :haha:

Το οτι μου θυμισε το ΑΠΘ καποτε, ειναι ανησυχητικο?
Κάργα ανησυχητικό! :haha: :haha:

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Το άλλο πρόσωπο της πόλης

Να πω την αλήθεια δε θυμάμαι που είχα διαβάσει για την περιοχή Grünerløkka. Ήξερα μεν πως δε πρόκειται για άλλη μια Christiania ή άλλη μια Užupis, μα για κάτι παρεμφερές ίσως, σε απλή μετάφραση μια πιο εναλλακτική γειτονιά του Όσλο που δε γινόταν να μη την επισκεφτώ.

Το τραμ με άφησε ανάμεσα στα κλασικά χρωματιστά κτήρια του 19ου αιώνα από τούβλο και σοβά, τα οποία χτίστηκαν αρχικά για να στεγάσουν την εργατική τάξη που δούλευε στα εργοστάσια κατά μήκος του κοντινού ποταμού. Σήμερα τα ίδια κτήρια στεγάζουν γκαλερί, δισκοπωλεία, μικρά καφέ και μπαρ, μαγαζιά με ρούχα, κουρεία κ.α. με τις πρώτες εικόνες να φανερώνουν αμέσως το διαφορετικό της υπόθεσης:

DSC_0970.JPG
DSC_0972.JPG

Ίδια κι απαράλλαχτη εικόνα και στο πάρκο «Grünerhagen» που φτάνει ως την κοίτη του Akerselva, με κόσμο ξαπλωμένο στα γρασίδια απολαμβάνοντας το μεσημεριανό ανοιξιάτικο ήλιο της Κυριακής:

DSC_0974.JPG
DSC_0976.JPG

Κατέβηκα κι ανέβηκα το λόφο για να περιεργαστώ τι παίζει και μέσω των σκαλιών έφτασα σε ένα πολύ ωραίο μέρος με παλιά βιομηχανική αισθητική που ονομάζεται «Mathallen» και βρισκόταν επίσης στις σημειώσεις μου:

DSC_0979.JPG
DSC_0980.JPG

Για κακή μου τύχη το μπαρ «Smelteverket» που είχα σταμπάρει με την είσοδο του κυριολεκτικά μεσ' το ποτάμι ήταν κλειστό λόγω της ημέρας, έτσι γύρισα λίγα μέτρα πίσω. Κοντοστάθηκα όταν άκουσα ένα ελληνικό σκυλοπόπ από τα μεγάφωνα ενός καταστήματος που διαπίστωσα ότι ήταν τελικά ενός Έλληνα, την ώρα που περνούσα την πόρτα του χώρου:

DSC_0983.JPG

DSC_0984.JPG

Όπως ήδη καταλάβατε και το μαρτύρησαν οι προηγούμενες φωτογραφίες, είχα εισέλθει σε μια κλειστή αγορά ειδικά διαμορφωμένη με χώρους φαγητού, καταστήματα εστίασης με διαφορετικές κουζίνες καθώς και τοπικά κι όχι μόνο προϊόντα προς πώληση.

DSC_0986.JPG
DSC_0987.JPG

Έκανα τις γύρες μου αλλά δε βρήκα κάτι ενδιαφέρον να ψωνίσω -που δεν απαιτούσε ψυγείο- κι έτσι έφυγα ξανά περνώντας τη γέφυρα προς το πάρκο, για μια ακόμη πολύ ωραία βόλτα πλάι στο νερό και κάτω απ’ τα δέντρα:

DSC_0993.JPG
DSC_0999bbb (2).JPG

Στο σημείο που βρέθηκα ξεκινά το «Telthusbakken» , ένας μικρός ανηφορικός πλακόστρωτος δρόμος, γεμάτος από πολύχρωμα ξύλινα σπίτια που χτίστηκαν κυρίως μεταξύ 1750 και 1800.

DSC_0999bbb (4).JPG

Ως αφελής και βιαστικός δε το έψαξα περισσότερο κι αφέθηκα στο φιλόξενο τραπέζι του «Fyrhuset Kuba» για να πιώ δύο ποτήρια τοπικής μπύρας, κάτι που χρωστούσα εδώ και ώρα στον εαυτό μου:

DSC_0999bbb (5).JPG

Μετά την πολύ ωφέλιμη αυτή στάση σηκώθηκα κι απλά πήρα την κατηφόρα της Maridalsveien, όπου σε μια περιοχή εξίσου βιομηχανικής κι όχι μόνο αισθητικής βρέθηκα απέναντι από το Hausmanns gate 39 στην ομώνυμη οδό, ένα κτήριο από κόκκινο τούβλο που λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού, με κινηματογράφο & θέατρο:

DSC_0999bbb (11).JPG
DSC_0999bbb (13).JPG

Ωραία κι άκρως ενδιαφέρουσα περιοχή για να πιε κανείς μια μπύρα σκέφτηκα, ίσως όχι τυχαία μιας και η δίψα μου δεν είχε κορεστεί, ιδιαίτερα όταν βρέθηκα μπροστά στην «Orlandos Pub» μερικά μέτρα πιο κάτω:

DSC_0999bbb (17).JPG

Μπορεί οι περισσότεροι να ήταν αραχτοί στα τραπεζάκια έξω για να δουν και λίγο ήλιο, εγώ όμως προτίμησα να δω άλλο ένα κλασσικό και μυσταγωγικό μπαρ. Θαυμάστε:

DSC_0999bbb (17)b.jpg
DSC_0999bbb (17)c.jpg

Σχεδιάζοντας για άλλη μια φορά την ημέρα να πλησιάσω στο κέντρο με τα πόδια, βρήκα αφορμή γι’ ακόμη μια επίσκεψη σε μια πρώην υποβαθμισμένη περιοχή. Το «Torggata Bad»που αποτελούσε για δεκαετίες το κεντρικό κτήριο δημόσιων λουτρών του Όσλο, έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της νυχτερινής -και όχι μόνο- ζωής της πόλης.

DSC_0999bbb (26).JPG
DSC_0999bbb (27).JPG

Μουσικές σκηνές, μπαρ, αλλά κυριότερα το χώρος συγκέντρωσης καταστημάτων γρήγορου φαγητού (με τιμές δυστυχώς Νορβηγίας) πλαισιώνουν το πολύ ωραίο αυτό σημείο συνάντησης:

DSC_0999bbb (34).JPG

Ο πεζόδρομος «Torggata» ήταν αυτός που θα με επανέφερε στο κυρίως μέρος του κέντρου, περνώντας με αρχικά από την ομώνυμη πλατεία σημείο όπου μπορεί κάποιος να βρει και το φεστιβάλ μπύρας κατά την περίοδο του Φθινοπώρου:

DSC_0999bbb (35).JPG
DSC_0999bbb (37).JPG

Λογικό κι επόμενο λοιπόν ήταν να πέσω και πάνω στον «Oslo Domkirke» ,όπου λόγω του μεγέθους του αναγκάστηκα να υπαναχωρήσω αρκετά προκειμένου να τον χωρέσω στη φωτογραφία. Ο καθεδρικός (ή βασιλικός) ναός του Όσλο εγκαινιάστηκε το 1697 και είναι ο τρίτος κατά σειρά μιας και οι δύο προηγούμενοι είχαν καταστραφεί από μεγάλες πυρκαγιές:

DSC_0999bbb (50).JPG

Έστριψα τον πεζόδρομο μιας και είχα αρκετά ακόμη να δω τις ώρες που απέμεναν…

Last edited:

McElk

Member
Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Σάμος
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Όπως εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε μιλάμε για ένα κόσμημα του Όσλο όπου πραγματικά θα ήθελα να αφιερώσω παραπάνω χρόνο,
Καλά είναι να επισκεφθεί κανείς το πάρκο Βίγκελαντ με ξεναγό για να του αναλύσει όλους τους συμβολισμούς των γλυπτών που δεν διακρίνονται με την πρώτη ματιά. Πρέπει να αφιερωθεί ένα δίωρο τουλάχιστον.

Για την ιστορία, μετά την κατασκευή του πάρκου και άλλες πόλεις είχαν προτείνει στον καλλιτέχνη να τους φτιάξει κάτι παρόμοιο παρέχοντάς του απεριόριστο ποσό χρημάτων αλλά αυτός αρνήθηκε για να μη χάσει τη μοναδικότητά του στο Όσλο.

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Καλά είναι να επισκεφθεί κανείς το πάρκο Βίγκελαντ με ξεναγό για να του αναλύσει όλους τους συμβολισμούς των γλυπτών που δεν διακρίνονται με την πρώτη ματιά. Πρέπει να αφιερωθεί ένα δίωρο τουλάχιστον.
Ισχύει, όσο το έψαχνα κατά τη συγγραφή της ιστορίας, τόσο έβρισκα παραπάνω περιεχόμενο όσον αφορά το πάρκο και τα διάσπαρτα αγάλματα-μνημεία του!

chris7

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Πολύ ωραία ιστορία με θαυμάσιες φωτογραφίες.
Όταν πήγα στο Όσλο πριν από 25+ χρόνια είχαμε μια καταπληκτική ξεναγό που μας έκανε μια υπέροχη ξενάγηση στο πάρκο του Βίγκελαντ.
Μας είπε τότε ότι η είσοδος στο πάρκο ήταν δωρεάν επειδή ήταν επιθυμία του καλλιτέχνη.
Ελπίζω να είναι ακόμα δωρεάν.

annoula

Member
Όπως εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε μιλάμε για ένα κόσμημα του Όσλο όπου πραγματικά θα ήθελα να αφιερώσω παραπάνω χρόνο, την ώρα που όλο και περισσότερος κόσμος ερχόταν κατά κει:
Έχω την εντύπωση ότι τα γλυπτά στο πάρκο Βίγκελαντ είναι εμπνευσμένα από την ζωή του ίδιου του καλλιτέχνη και ότι κατά βάση εκκινούν από την προβλημτική σχέση με τον πατέρα του. Υπέροχη ιστορία!

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Πολύ ωραία ιστορία με θαυμάσιες φωτογραφίες.
Όταν πήγα στο Όσλο πριν από 25+ χρόνια είχαμε μια καταπληκτική ξεναγό που μας έκανε μια υπέροχη ξενάγηση στο πάρκο του Βίγκελαντ.
Ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια σου. Το πάρκο είναι πραγματικό στολίδι.
Μας είπε τότε ότι η είσοδος στο πάρκο ήταν δωρεάν επειδή ήταν επιθυμία του καλλιτέχνη.
Ελπίζω να είναι ακόμα δωρεάν.
Εννοείται πως η πρόσβαση ήταν δωρεάν για όλο τον κόσμο. :)

Έχω την εντύπωση ότι τα γλυπτά στο πάρκο Βίγκελαντ είναι εμπνευσμένα από την ζωή του ίδιου του καλλιτέχνη και ότι κατά βάση εκκινούν από την προβλημτική σχέση με τον πατέρα του.
Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, δε την είχα ανακαλύψει. ;)
Υπέροχη ιστορία!
Σ' ευχαριστώ πολύ!

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Μερικές ακόμα Νορβηγικές στιγμές

Τι σας είχα πει για τον πεζόδρομο «Karl Jogans» που ξεκινάει απ’ το παλάτι; Να που βρισκόμουν πάλι εκεί, από την απέναντι πλευρά του δρόμου:

DSC_0999bbb (54).JPG

Ο ίσως σημαντικότερος δρόμος της πρωτεύουσας πλαισιώνεται από πανέμορφα κτήρια, καλή ώρα το «Tostrupgården» που ολοκληρώθηκε το 1898 και σχεδιάστηκε από μια ομάδα κορυφαίων αρχιτεκτόνων της εποχής, και πήρε το όνομα του από έναν πολύ γνωστό χρυσοχόο της πόλης:

DSC_0999bbb (58).JPG

Σε απόσταση αναπνοής μπορεί να θαυμάσει κανείς και το «Stortinget» ή αλλιώς το κτήριο του κοινοβουλίου με την κίτρινη τούβλινη πρόσοψη και την κυκλική ροτόντα, που ολοκληρώθηκε το 1866 σε σχέδια του Σουηδού αρχιτέκτονα Emil Victor Langlet:

DSC_0999bbb (62).JPG

Από το σημείο εκείνο εκκινεί και το σπουδαίας ομορφιάς πάρκο «Spikersuppa» που φτάνει ως το τέλος του δρόμου και το άγαλμα του Henrik Wergeland, ενός από τους πιο γνωστούς και πιο αγαπημένους Νορβηγούς ποιητές:

DSC_0999bbb (66).JPG
DSC_0999bbb (69).JPG

Το υπέροχο κλασσικό κτήριο που διακρίνεται αμέσως μετά δεν ειν’ άλλο από το Εθνικό Θέατρο «Nationaltheatret» που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1899:

DSC_0999bbb (72).JPG

Σας είπα και πριν ότι το Όσλο είναι τύποις ένα ανοικτό υπαίθριο μουσείο, με κάθε μου βήμα δίπλα στ’ αγάλματα και τα έργα να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό μου. Ίσως να συνηγορούσε σε αυτό και το επόμενο κτήριο «Domus» ,που εν’ τέλει πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτήριο με κολόνες Ιωνικού ρυθμού του πανεπιστημίου του Όσλο:

DSC_0999bbb (76).JPG
DSC_0999bbb (78).JPG

Έφτασα μια ανάσα από το παλάτι κι αμέσως έστριψα δεξιά με σκοπό να δω και ένα σταθμό του μετρό. Οι προσδοκίες μου δεν ευοδώθηκαν καθώς η οποιαδήποτε σύγκριση με τους σταθμούς της Στοκχόλμης χωλαίνει. Μιας και δε βόλευε κανένα από τα δρομολόγια του, συνέχισα προς ακόμα ένα διπλανό σημείο του χάρτη μου:

DSC_0999bbb (80).JPG
DSC_0999bbb (82).JPG

Τώρα μάλιστα, αυτό είναι κάτι που σαφώς θυμίζει Στοκχόλμη. Το κτήριο του δημαρχίου «Rådhuset» με τους επιβλητικούς πύργους 60+ μέτρων και το αστρονομικό ρολόι ίσως και να διχάζει εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα που είδατε, κατασκευασμένο αποκλειστικά με κόκκινο τούβλο:

DSC_0999bbb (86).JPG

Μετρό μπορεί να μη χρησιμοποίησα, το τραμ όμως για άλλη μια φορά με βόλεψε απίστευτα, κατεβαίνοντας 3 στάσεις μετά και πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μου όπως διαπίστωσα. Ήταν αργά το απόγευμα και η επίσκεψη σ’ ένα ακόμη εμβληματικό κτήριο ήταν κάτι που έπρεπε οπωσδήποτε να συμβεί:

DSC_0999bbb (94).JPG

Έφτασα στην προκυμαία προσπερνώντας τις απαγορευτικές ταμπέλες για τις βουτιές (μα ποιος ανισόρροπος μπορεί να βουτάει εκεί μέσα;) ,πέρασα τη γέφυρα και ξεκίνησα με το ρυθμό μου ν’ ανεβαίνω μαζί με τους υπόλοιπους τουρίστες:

DSC_0999bbb (95).JPG
DSC_0999bbb (101).JPG

Βλέπετε στο αξιοθέατο που ήμουν δεν αρκεί μόνο να το αντικρύσεις από απέναντι, αλλά πρέπει ν’ ανέβεις και την κεκλιμένη σκεπή, με την υπομονή φυσικά που απαιτεί αυτό το εγχείρημα:

DSC_0999bbb (105).JPG

DSC_0999bbb (112).JPG

Ο λόγος είναι απλούστατος. Η πανοραμική θέα του Όσλο με την θέα να σε αποζημιώνει προς κάθε σου βήμα, σε κάθε γεωγραφικό σημείο.

DSC_0999bbb (117).JPG

Μιλάω εδώ και ώρα βεβαίως για το περίφημο «Operahuset Oslo» που θεωρείται από τα πιο εμβληματικά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, με τις απόψεις βέβαια περί αυτού να διίστανται. Γεγονός είναι πως το κτήριο της «αρχιτεκτονικής του παγόβουνου» που ολοκληρώθηκε το 2008 επαναπροσδιόρισε την εικόνα της πόλης, με κύριο γνώρισμα του βεβαίως την προσβάσιμη κεκλιμένη στέγη από μάρμαρο.

DSC_0999bbb (116).JPG

Έβγαλα μ’ ευχαρίστηση τις φωτογραφίες μου, όμως εκεί στα ψηλά δεν ήταν για χόρταση, καθώς παρόλο που το ημερολόγιο έδειχνε 3 Μαΐου ο αέρας φυσούσε ακόμα παγωμένος, κάνοντας με να σηκώσω κουκούλα και να αναχωρήσω άμεσα για το ξενοδοχείο.

Ήμουν τελικά τόσο δίπλα, κάτι που συνειδητοποίησα καλύτερα λίγη ώρα μετά, όταν και ξαναβγήκα προς τα έξω για τις βραδινές βόλτες μου, αφού πρώτα φωτογράφισα ως όφειλα τα ίδια αξιοθέατα (χρηματιστήριο και όπερα) σε συνθήκες νυχτερινού φωτισμού:

DSC_0999bbb (121)bd.jpg
DSC_0999bbb (121)bc.jpg

Οι δρόμοι ήταν το ίδιο άδειοι όπως και το προηγούμενο βράδυ του Σαββάτου, γεγονός σίγουρα εντυπωσιακό για κέντρο πρωτεύουσας κράτους:

DSC_0999bbb (121)c.jpg

Έτσι δεν άργησα να φτάσω προς ακόμα ένα σημείο που είχα κατά νου, αυτό της «Christiania Torv» ,ένα από τα όπως λέγεται σημαντικά μνημεία του Όσλο με φόντο τα ιστορικά κτήρια. Εδώ φημολογείται πως ο βασιλιάς Χριστιανός Δ' πέταξε το γάντι του (κάτι που αναπαριστά το γλυπτό) προκειμένου να ξεκινήσει από το σημείο εκείνο η ανοικοδόμηση της πόλης μετά την καταστροφική φωτιά του 1624:

DSC_0999bbb (121)gb.jpg

Φυσικά δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος της επίσκεψης μου ως εκεί, μη κρυβόμαστε, αλλά μια ακόμη πολύ ωραία παμπ με καταπληκτικούς εσωτερικούς χώρους αλλά και αυλή, που φέρει το όνομα «The Dubliner» και ήταν επιβεβλημένο να κάνω μία στάση για ένα:

DSC_0999bbb (121)g.jpg

Επειδή όμως η σχετική ησυχία μου την έδωσε αποφάσισα να επιστρέψω σε γνωστά λημέρια, πιο συγκεκριμένα στην «Sir Winston's», διανύοντας την απόσταση των πεντακοσίων μέτρων με ιδιαίτερη ευκολία κι ανυπομονησία:

DSC_0999bbb (121)h.jpg

DSC_0999bbb (121)k.jpg

Ήταν θαρρώ ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει ένα εξαιρετικό τριήμερο, γυρνώντας κοντά μία το ξημέρωμα προς το ξενοδοχείο, έχοντας γεμίσει από εικόνες αλλά και παγωμένες μπυρίτσες…

:rolleyes: 🇳🇴
DSC_0999bbb (121)j.jpg
DSC_0999bbb (121)l.jpg

Νορβηγία σχεδόν τέλος. :rolleyes:🇳🇴

McElk

Member
Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Σάμος
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Το κτήριο του δημαρχίου «Rådhuset» με τους επιβλητικούς πύργους 60+ μέτρων και το αστρονομικό ρολόι ίσως και να διχάζει εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα που είδατε, κατασκευασμένο αποκλειστικά με κόκκινο τούβλο:

Εδώ γίνεται η απονομή των βραβείων Νόμπελ ειρήνης.
Τα άλλα τέσσερα (φυσικής, χημείας, ιατρικής και λογοτεχνίας) απονέμονται στη Στοκχόλμη.

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Αποχώρηση & ταξιδιωτικός απολογισμός

Τέσσερις του Μάη.

Μια μέρα που ξεκίνησε με κρύο αλλά φαινόταν πως έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί επίσης σε ηλιόλουστη στη Νορβηγική πρωτεύουσα.

IMG_20260504_080223.jpg

Ώρα οκτώ πρωινή και ήμουν ήδη στο δρόμο μετά από ελαφρύ πρωινό, περπατώντας την πολύ σύντομη όπως αποδείχτηκε διαδρομή ως τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.

IMG_20260504_080502.jpg

IMG_20260504_080737.jpg

Έβγαλα επιτόπου εισιτήριο με το τρένο αρκετά πιο φθηνό σε σχέση με αυτό της άφιξης (13€) και σε μισή ώρα έμπαινα κιόλας στον έλεγχο. Λίγα ψώνια και το σαλόνι υποδοχής του αεροδρομίου με το ωραίο του φαγητό, βοήθησαν ώστε να περάσει ο χρόνος αναμονής πολύ πιο εύκολα:

IMG_20260504_085343.jpg

IMG_20260504_100355.jpg

Καλός έως εξαιρετικός ο καιρός στον αέρα και τον πτητικό αυτό συνδυασμό, με τη Χαλκιδική να ξεδιπλώνεται απ’ το παράθυρο μου κατεβαίνοντας προς Αθήνα.

IMG_20260504_152935.jpg

Στις πέντε το απόγευμα -και με τη σχετική κατά κανόνα πλέον καθυστέρηση- κατέβαινα στο αεροδρόμιο Μακεδονία, γράφοντας έτσι τον επίλογο άλλης μια πολύ ωραίας κι ενδιαφέρουσας εκδρομής.

IMG_20260504_191342.jpg

Συνοπτικά και συμπερασματικά,

α. Χρόνος εκδρομής: Με απλά λόγια μου έφτασε. Θα προλάβαινα ενδεχομένως να κάνω επιπλέον πράγματα στο Alesund, ήμουν αρκετά συνειδητοποιημένος όσον αφορά το Oslo, οπότε ο χρόνος κρίνεται επαρκέστατος.

β. Εποχή εκδρομής: Κοιτάξτε να δείτε, από τη μικρή μου εμπειρία τη θεωρώ ιδανική, ειδικότερα όταν μιλάμε για Μάιο - Ιούνιο. Ναι μεν μπορεί να μην έχει καλοκαιρία όπως τη φανταζόμαστε και ισχύει στη χώρα μας και αρκετές ακόμη χώρες, αλλά οι περιστάσεις είναι εξαιρετικές. Μόνο το γεγονός πως νυχτώνει μετά τις 10-11 σου δίνει τεράστιο ταξιδιωτικό πλεονέκτημα.

γ. Όσα δεν είδα: Αυτό που με «πείραξε» περισσότερο στο Alesund ήταν ότι δε κατάφερα να κάνω (χωρίς να φταίω) μια βόλτα από θαλάσσης, κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα ρεφάρω σε επόμενη εκδρομή στη χώρα. Με αυτή λοιπόν την αφορμή ξέρω ότι θα επιστρέψω και στο Oslo για να συνεχίσω από ‘κει που το άφησα, μιας κι έχει αρκετό ενδιαφέρον απ’ όσο μπόρεσα να συμπεράνω.

δ. Άνθρωποι: Αρκετά ευγενικοί όπου κι αν συναναστράφηκα, εύκολοι στην επικοινωνία, χωρίς να θυμίζουν ευτυχώς τους λεχρίτες στις παμπ των διπλανών χωρών, κάτι για το οποίο ίσως παίζει ρόλο ο περιορισμός που έχουν. Σε κάθε περίπτωση έχω μόνο θετικά σχόλια.

ε. Ασφάλεια: Ανάξιο αναφοράς το πεδίο αυτό, δεν έπεσε στην αντίληψη μου κάτι που μπορούσε να με προβληματίσει στο Όσλο, γιατί για την επαρχία δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε καν συζήτηση.

στ. Οργάνωση/μετακίνηση: Δε χρειάζεται ούτε εδώ να σταθώ στα της πρωτεύουσας που τα έχει πραγματικά όλα, καθιστώντας την μια πολύ ποιοτική και προσβάσιμη πόλη. Σχετικά με το Alesund υφίσταται η πρόβλεψη τουλάχιστον στις μετακινήσεις με τα τοπικά λεωφορεία καθώς και τα πλοία, όμως σαφώς παίζει ρόλο και η διάθεση του τουρίστα για περεταίρω εξερεύνηση. Πολύ φιλικές και οι δύο πόλεις, έχουν τουρισμό και τον προσέχουν, τι να λέμε.

ζ. Κουζίνα/ποτά: Μηδενική άποψη ως προς την κουζίνα τους, δεν έκατσα να ψάξω, δε μπορώ να πω ότι είδα και κάτι πέρα από τον μπακαλιάρο που μου κίνησε την περιέργεια, γιατί κατά κύριο λόγο έβλεπες κουζίνες από όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Συμπαθητικές οι μπύρες και οι βότκες τους, ως εκεί.

η. Κόστος: Φτάσαμε και στο σημείο που προβληματίζει όλους σχετικά με τη Νορβηγία κι όχι αδίκως οφείλω να πω, όμως σας έχω καλά νέα: Κάνουμε σπουδαία βήματα ως Ελλάδα για να τους φτάσουμε. Στις τιμές, στα υπόλοιπα δε ξέρω...
Όπως και να ‘χει μιλάμε για μια χώρα ακριβή, νομίζω η ακριβότερη εντός Ευρωπαϊκής ηπείρου οπότε χρειάζεται σύνεση και μεθοδικότητα. Για να μιλήσω με όρους ψηλού και να δώσω τάξη μεγέθους, η φθηνότερη μπύρα που πλήρωσα έκανε 8.80€ και η ακριβότερη γύρω στα 12€. Μπορείς να φας κάπως οικονομικά έτοιμα γεύματα στα μάρκετ, όχι όμως στα φαστφουντάδικα που με το καλημέρα σας θες σίγουρα ένα 25€ και λίγα λέω. Εν κατακλείδι απαιτείται μελέτη και σίγουρα παίζει τεράστιο ρόλο το πρωινό γεύμα του ξενοδοχείου, κάτι που κρίνω απαραίτητο.

θ. Γενική εικόνα: Εδώ χτυπήσαμε φλέβα χρυσού, ανακαλύπτοντας μια χώρα που αξίζει να επιστρέφεις σε διαφορετικά σημεία της και σε διαφορετικές μάλιστα εποχές. Όλα έχουν τη χάρη τους και σίγουρα όσα είδα εγώ σε Όσλο και Άλεσουντ, τουτέστιν αυτό είναι που μετράει σίγουρα, περιμένοντας να επιστρέψω σε Νορβηγικό έδαφος για να ανακαλύψω κι άλλες ομορφιές, από αυτές που απλόχερα χαρίζει στον ταξιδιώτη.

Μέχρι τότε, ραντεβού στην επόμενη ιστορία, κάπου στη Σκανδιναβία, σε άλλο Ευρωπαϊκό έδαφος, νησί, ή σε οποιοδήποτε μέρος αυτού του κόσμου.

Ραντεβού πάντα ψηλά πάνω απ’ τα σύννεφα.

CoverEnd.JPG

Υ.Γ. Το μόνο που θ’ αφήσουμε ιστορίες, και κανα - δυο φωτογραφίες… ;) 🇳🇴

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.224
Μέλη
40.252
Νεότερο μέλος
βασια2121