Νορβηγία Όλεσουντ, Άλεσουντ ή μήπως ΟΑλεσουντ; Τέλος πάντων, Νορβηγία, κάπου βόρεια ανάμεσα στα φιόρδ.

YiannisTS

Member
Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Ψήνεται...
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα
Χρόνια πίσω είχα την τύχη να πάω μέχρι το Trondheim για επαγγελματικούς λόγους. Ήταν Ιούνης και εντύπωση μου έκανε η μικρή διάρκεια της νύχτας που δεν ήταν ακριβώς νύχτα αλλά μείωση της έντασης του φωτός. Για να μπορέσω να κοιμηθώ έπρεπε να κλείσω τις βαριές κουρτίνες του δωματίου για να επέλθει ένα στοιχειώδες σκοτάδι. Η πόλη δεν διέφερε και πολύ από αυτά που περιέγραψες εκεί που πήγες. Μεγάλα φροντισμένα καταπράσινα πάρκα, καθαροί και προσεγμένοι δρόμοι, γραμμές τραμ και συντηρημένα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια. Επίσης εντύπωση μου έκαναν οι εντυπωσιακά ψηλές τιμές. Ακόμη θυμάμαι ένα τεράστιο πιάτο με ένα "δείγμα" γλυκού στη μέση και σιρόπι γύρω-γύρω να κοστίζει γύρω στα 10-15 ευρώ. Ευτυχώς πλήρωναν άλλοι!

Νομίζω πως ο Ιούνης δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για φωτογράφιση σε αυτές τις περιοχές, κάτι που φαίνεται και στο προσεγμένο φωτογραφικό υλικό που παραθέτεις. Οι κοινωνικές αναφορές σου σε κτήρια, δρόμους και συνοικίες είναι το "αλάτι" που νοστινεύει το φαγητό και ξεφεύγει από την ανοστιά της "τουριστίλας". Θεωρώ πως έχουμε ανάγκη από ιστορίες δεμένες με το κοινωνικό "είναι".

Αν θα ξαναπήγαινα Νορβηγία θα πήγαινα μόνο και μόνο για να πάω μέχρι το Skarsvåg, το βορειότερο χωριό στον Αρκτικό Κύκλο. Αλλά δεν το βλέπω... Τώρα κινούμαστε ανατολικότερα!

Συγχαρητήρια για την επιλογή του ταξιδιού και την αφήγηση.

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Πολύ ωραία η ιστορία σου και πολύ ωραίες φωτογραφίες!
Ευχαριστώ πολύ για όσα λες και για την ανάγνωση! :)

Οι κοινωνικές αναφορές σου σε κτήρια, δρόμους και συνοικίες είναι το "αλάτι" που νοστινεύει το φαγητό και ξεφεύγει από την ανοστιά της "τουριστίλας". Θεωρώ πως έχουμε ανάγκη από ιστορίες δεμένες με το κοινωνικό "είναι".
Ευχαριστώ θερμά για τα όμορφα σου λόγια, με τιμούν.
Νομίζω πως ο Ιούνης δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για φωτογράφιση σε αυτές τις περιοχές, κάτι που φαίνεται και στο προσεγμένο φωτογραφικό υλικό που παραθέτεις.
Θεωρώ πως για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε τέτοιο γεωγραφικό ύψος -συγκεκριμένα από τη Δανία και πάνω- πως ο Μάιος και ιδιαίτερα ο Ιούνιος είναι οι ιδανικοί μήνες για επίσκεψη, για όλους τους λόγους που προανέφερες.
Αν θα ξαναπήγαινα Νορβηγία θα πήγαινα μόνο και μόνο για να πάω μέχρι το Skarsvåg, το βορειότερο χωριό στον Αρκτικό Κύκλο
Τώρα έδωσες άλλη μια ιδέα...:cool:
Συγχαρητήρια για την επιλογή του ταξιδιού και την αφήγηση.
Να είσαι καλά, εύχομαι πολλά κι ενδιαφέροντα ταξίδια!

Smaragda53

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Από τη μικρή μου πειρα:
Εποχή, πιο καλά τέλος ανοιξης, αρχές καλοκαιριου.
Άνθρωποι, κλειστοι γενικά.
Οργάνωση, συγκοινωνίες, το τέλειο!!! Το τέλειο όμως!!!
Φαγητό, ρέγγες, καπνιστός σολωμος, ωραίες μπυρες και μπαμπατσικα γλυκά
Κόστος, εδώ κλαιμε!
Με τιποτα, δεν παραλειπουμε θαλάσσιες βολτες, Ψηλε!!!

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Εποχή, πιο καλά τέλος ανοιξης, αρχές καλοκαιριου.
Άνθρωποι, κλειστοι γενικά.
Οργάνωση, συγκοινωνίες, το τέλειο!!! Το τέλειο όμως!!!
Φαγητό, ρέγγες, καπνιστός σολωμος, ωραίες μπυρες και μπαμπατσικα γλυκά
Κόστος, εδώ κλαιμε!
Με τιποτα, δεν παραλειπουμε θαλάσσιες βολτες, Ψηλε!!!
Επιγραμματικά και συνοπτικά τα είπες όλα! :)

evaT

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Κάθε φορά, το επόμενο
Πολύ ωραία και αυτή η ιστορία. Το 'Αλεσουντ το ζήλεψα, το 'Οσλο δεν με συνεπήρε και δεν μου άλλαξες γνώμη.
Μόνο το πάρκο Vigeland λυπήθηκα που δεν είδα, όμως τη μία μέρα που είχα μόνο εκεί, έριχνε καρέκλες.

'Οταν θα πας στο Μπέργκεν θα αφήσεις τα ρέστα σου.

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Πολύ ωραία και αυτή η ιστορία. Το 'Αλεσουντ το ζήλεψα, το 'Οσλο δεν με συνεπήρε και δεν μου άλλαξες γνώμη.
Μόνο το πάρκο Vigeland λυπήθηκα που δεν είδα, όμως τη μία μέρα που είχα μόνο εκεί, έριχνε καρέκλες.

'Οταν θα πας στο Μπέργκεν θα αφήσεις τα ρέστα σου.
Σ' ευχαριστώ πολύ! :)
Όλες αυτές οι πόλεις έχουν συχνά να κάνουν και με τον καιρό που θα τις πετύχεις, εγώ τουλάχιστον αυτό κατάλαβα για το Όσλο. Ίσως το χειμώνα να είναι εντελώς διαφορετική η εμπειρία, αν και νομίζω ότι όντως είναι πιο κάτω από τη Στοκχόλμη ή την Κοπεγχάγη, επειδή συχνά κάνουμε συγκρίσεις με τα γειτονικά μέρη.

Το Bergen το έψαχνα από φέτος, οπότε φαντάζεσαι... :cool:

Sassenach77

Member
Μέγας Συγγραφέας
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Αντε και στην Ισλανδία τώρα! Είναι φθηνότερη απο τη Νορβηγία και απορώ που δεν έχεις πάει ακόμα

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Αντε και στην Ισλανδία τώρα! Είναι φθηνότερη απο τη Νορβηγία και απορώ που δεν έχεις πάει ακόμα
Σ' ευχαριστώ πολύ. :)
Είναι από τα μέρη που παλαιότερα ήθελα πάρα πολύ να πάω, προς ώρας όμως το έχω αφήσει αρκετά σαν σενάριο. Είχα δύο φορές την ευκαιρία με παρέες που οργάνωσαν το ταξίδι και για λόγους δουλειάς δε κατάφερα να συμμετάσχω, κάτι που το μετάνιωσα φυσικά γιατί δε ξέρω αν θα δωθεί η ευκαιρία.
Η Ισλανδία είναι ιδιαίτερος προορισμός κατά τη γνώμη μου και δεν είναι για μεμονωμένο ταξιδιώτη, υπό την έννοια πως πρέπει να μοιραστούν τα εξωφρενικά της έξοδα, η οδήγηση κτλ.;)
Δε ξέρω αν είναι φθηνότερη, απ' τις πληροφορίες που έχω συλλέξει εγώ τουλάχιστον δε παίρνω όρκο, αλλά αυτά τα πράγματα είνα σχετικά.

Sassenach77

Member
Μέγας Συγγραφέας
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Είναι από τα μέρη που παλαιότερα ήθελα πάρα πολύ να πάω, προς ώρας όμως το έχω αφήσει αρκετά σαν σενάριο. Είχα δύο φορές την ευκαιρία με παρέες που οργάνωσαν το ταξίδι και για λόγους δουλειάς δε κατάφερα να συμμετάσχω, κάτι που το μετάνιωσα φυσικά γιατί δε ξέρω αν θα δωθεί η ευκαιρία.
Η Ισλανδία είναι ιδιαίτερος προορισμός κατά τη γνώμη μου και δεν είναι για μεμονωμένο ταξιδιώτη, υπό την έννοια πως πρέπει να μοιραστούν τα εξωφρενικά της έξοδα, η οδήγηση κτλ.;)
Δηλαδή εχεις πάει σε όλες τις Σκανδιναβικες χώρες εκτός απο την Ισλανδία για τα παραπάνω που μου έγραψες;

Θα σου πω τη γνώμη μου και ας μην πιάσει τόπο, καθώς βλέπω ότι έχεις "παρεξηγημένη" την Ισλανδία σε σχέση με τις άλλες Σκανδιναβικες χώρες.

Αν λάβω υπ όψιν μου το ταξίδι της παρούσας ιστορίας που πήγες στη Νορβηγία τριήμερο (διόρθωσε με αν θυμάμαι κάτι λάθος), επισκέφθηκες τη πρωτεύουσα και είδες άλλη μία πανέμορφη πόλη, δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο δεν θα μπορούσες να πας αεροπορικώς στο Ρέικιαβικ για τριήμερο, να κάνεις και μία εσωτερική πτήση ως το πανέμορφο Ακουρειρι, έτσι ώστε να κάνεις ένα παρόμοιο ταξίδι στην Ισλανδία με αυτό που έκανες στη Νορβηγία! Θα έβλεπες κιόλας ότι το Ρέικιαβικ έχει πολύ πιο ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή απο αυτή που έχει το Όσλο...

Απο κει και πέρα όταν θα κάτσει παρέα ή γενικά είναι πιο κατάλληλες οι συνθήκες για οδικό, τότε πας για να δεις την επαρχία της Ισλανδίας. Μέχρι τότε δεν βρίσκω κανένα λόγο να μην κάνεις αυτό που σου έγραψα μόνος σου ή με όποιον άλλον θέλει να ακολουθήσει σε αυτό το μοτίβο. Ακόμα και μόνο στο Ρέικιαβικ να μείνεις με μία ημερήσια τριγύρω μία χαρά απολαυστικό ταξίδι θα είναι με μπόλικη νυχτερινή ζωή! Απορώ που δεν το έχεις κάνει, αλλά εσύ ξέρεις, τι να πω

Με το σκεπτικό που μου ανέφερες, τότε και η Νορβηγία δεν θα ήταν κατάλληλη για το ταξίδι που έκανες καθώς η επαρχία της έχει περισσότερο ενδιαφέρον και επίσης είναι ακριβή στην ενοικίαση οχήματος.

Δε ξέρω αν είναι φθηνότερη, απ' τις πληροφορίες που έχω συλλέξει εγώ τουλάχιστον δε παίρνω όρκο, αλλά αυτά τα πράγματα είνα σχετικά.
Αυτό με το ότι η Νορβηγία είναι ακριβότερη δεν ξέρω πως ακριβώς προκύπτει. Το είπα γιατί εσύ το ανέφερες και γενικά το λέτε οι περισσότεροι. Απο κάπου προκύπτει απλά εγώ δεν ξέρω πως. Είδα πριν λίγο τα έξοδα που είχα στην Ισλανδία και πιο συγκεκριμένα στο Ρέικιαβικ και βλέπω ότι το 2019 πλήρωσα πάνω κάτω τα ίδια με αυτά που πλήρωσες εσύ το 2026 για μπύρες και φαγητό (μπύρα απο 8,5€ έως 11,50€)....

Last edited:

psilos3

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Δηλαδή εχεις πάει σε όλες τις Σκανδιναβικες χώρες εκτός απο την Ισλανδία για τα παραπάνω που μου έγραψες;
Ακριβώς, προς το παρόν τουλάχιστον η Ισλανδία δε μου κολλάει για σόλο.
Θα σου πω τη γνώμη μου και ας μην πιάσει τόπο
Πάντα πιάνουν τόπο οι απόψεις των μελών που έχουν επισκεφτεί ένα μέρος εκτενώς. :cool:
δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο δεν θα μπορούσες να πας αεροπορικώς στο Ρέικιαβικ για τριήμερο, να κάνεις και μία εσωτερική πτήση ως το πανέμορφο Ακουρειρι, έτσι ώστε να κάνεις ένα παρόμοιο ταξίδι στην Ισλανδία με αυτό που έκανες στη Νορβηγία!
Πολύ ωραία πρόταση. Η απάντηση μου είναι πως τουλάχιστον στο μυαλό μου κι απ' ότι έχω διαβάσει δεν είναι το Ρέκιαβικ το κυριότερο ζητούμενο εφόσον επισκεφτεί κανείς αυτή τη χώρα, αλλά τα υπόλοιπα όμορφα που έχει να προσφέρει η χώρα και βλέπεις μόνο με αυτοκίνητο. Μπορεί να κάνω και λάθος, δε παίρνω όρκο αλλά αυτή είναι η εντύπωση μου.
Απο κει και πέρα όταν θα κάτσει παρέα ή γενικά είναι πιο κατάλληλες οι συνθήκες για οδικό, τότε πας για να δεις την επαρχία της Ισλανδίας.
Κάτι τέτοιο περιμένω ναι.
Ακόμα και μόνο στο Ρέικιαβικ να μείνεις με μία ημερήσια τριγύρω μία χαρά απολαυστικό ταξίδι θα είναι με μπόλικη νυχτερινή ζωή!
Σίγουρα, αλλά θα προχωρήσω σε κάτι τέτοιο μόνο αν δω ότι δεν έχω την ευκαιρία για το οδικό.
Με το σκεπτικό που μου ανέφερες, τότε και η Νορβηγία δεν θα ήταν κατάλληλη για το ταξίδι που έκανες καθώς η επαρχία της έχει περισσότερο ενδιαφέρον και επίσης είναι ακριβή στην ενοικίαση οχήματος.
Σαφώς αλλά δεν είναι το ίδιο, διότι η Νορβηγία έχει και εξαιρετικές πόλεις που χρήζουν επίσκεψης.
Αυτό με το ότι η Νορβηγία είναι ακριβότερη δεν ξέρω πως ακριβώς προκύπτει. Το είπα γιατί εσύ το ανέφερες και γενικά το λέτε οι περισσότεροι. Απο κάπου προκύπτει απλά εγώ δεν ξέρω πως.
Ναι ήταν ίσως η ακριβότερη απ' όσες χώρες της Ευρώπης έχω επισκεφτεί, αλλά με όσα μαθαίνω πλέον για την Ισλανδία έχω τρομάξει με τις τιμές.

Με το καλό τώρα και στο Ny-Ålesund :)
Σ' ευχαριστώ, μακάρι, αυτό κι αν είναι ταξιδιωτικό όνειρο! ;)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.224
Μέλη
40.253
Νεότερο μέλος
info@rivolutonair

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom