Κωνσταντινούπολη Αγορές στην Κωνσταντινούπολη

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Επιβάλλεται να ξεκινήσουμε από το Καπαλί Τσαρσί ή αλλιώς Κλειστή Αγορά.

Το τραμ, εφόσον κατεβείτε στη στάση Μπεγιαζίτ, θα σας αφήσει έξω από την πύλη Τσαρσί καπί (Carsikapi). Έτερη είσοδος είναι από την αυλή του τεμένους Nur –u –Osmaniye.
Η κλειστή αγορά είναι ένας λαβύρινθος από 50 δρόμους με πολυάριθμες ζωγραφισμένες στοές, γεμάτες μικρά μαγαζάκια (4.400 περίπου). Ουσιαστικά διαπνέεται από τη λογική των Mall ή μάλλον η λογική των Mall είναι κοινή με την λογική της Κλειστής Αγοράς. Η αγορά αυτή κατασκευάστηκε λίγο μετά την Άλωση από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Έκτοτε κάηκε πολλές φορές και ξαναφτιάχτηκε.

http://www.grandbazaaristanbul.org/Grand_Bazaar_Istanbul.html

Η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά ήταν το 1954. Καλύπτει έκταση 1336 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει 19 χαμάμ. Αν μπείτε στην αγορά από την Πύλη Nur- u–Osmaniye θα οδηγηθείτε στο φαρδύτερο δρόμο της τον Kapakcilar Basi Caddesi όπου θα βρείτε κοσμηματοπωλεία. Στο κέντρο της αγοράς θα βρείτε το Ic Bedesten το οποίο είναι και το παλιότερο τμήμα της αγοράς στο οποίο παλαιότερα βρισκόντουσαν οι κοσμηματοπώλες και γι αυτό κλείδωνε τα βράδια. Μέσα στην Αγορά θα βρείτε να πουλιούνται αντίκες και χαλιά, δερμάτινα και τζίν, κοσμήματα σε χρυσό και ασήμι, υφάσματα και πασμίνες, είδη σπιτιού και αναμνηστικά. Ο παράδεισος του καταναλωτή τουρίστα. Εννοείται ότι επιβάλλεται το παζάρι. Αγαπημένα μου μαγαζιά είναι το Deli Kizin Yeri (το μαγαζί της τρελής δεσποινίδας) http://www.delikiz.com/
Και δίπλα του ο Abdulla ο οποίος έχει υπέροχα λευκά είδη: http://www.abdulla.com/
Γύρω από αυτή τη μεγάλη κλειστή αγορά υπάρχουν δρομάκια ξεσκέπαστα με εμπορεύματα, κυρίως φτηνά ρούχα και όμορφα χάνια. Ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό χάνι είναι το Βαλιντέ Χάνι, Valide Han, το οποίο είναι το μεγαλύτερο χάνι στην Κωνσταντινούπολη. Κτίστηκε το 1651 ως προσωπική περιουσία της Κεσέμ, μητέρας του σουλτάνου Μωάμεθ Δʼ. Για να φτάσετε εδώ θα πάρετε την ανηφόρα (αν έχετε ακόμη κουράγιο) Τσαμακτσιλάρ Γιοκουσού (Camakcilar Yokusu) και θα περάσετε μέσα από μια μεγάλη πύλη. Αφού διασχίσετε το προαύλιο θα βγείτε σε μια μεγάλη αυλή γύρω από το τέμενος των Σιιτών το οποίο χτίστηκε όταν το Χάνι έγινε κέντρο περσικού εμπορίου. Σήμερα το χάνι αυτό πάλλεται στο ρυθμό εκατοντάδων αργαλειών. Ανεβαίνοντας πιο ψηλά την ανηφόρα συναντά κανείς το μπαρόκ Μπουγιούκ Γενί Χαν (μεγάλο νέο χάνι), το οποίο είναι κρυμμένο πίσω από μια εντυπωσιακή πύλη. Χτίστηκε το 1764 και έχει τρία επίπεδα με στοές. Η είσοδος είναι στο ανώτερο επίπεδο όπου μεταξύ των εμπορευμάτων περιλαμβάνονται εντυπωσιακά κλουβιά με πουλιά.

Αγορά των βιβλίων –Sahaflar Carsisi
Βρίσκεται ανάμεσα στην πλατεία Μπεγιαζίτ και στο Kapali Carsi.
Πρόκειται για μια αυλή γύρω από την οποία υπάρχουν μαγαζάκια με βιβλία. Υπάρχει και ένα όμορφο καφέ. Η αυλή αυτή με τα βιβλιοπωλεία βρίσκεται στον ίδιο χώρο που επί βυζαντίου πωλείτο χειρόγραφα και χαρτί. Η γειτνίαση με το παρακείμενο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ευνοεί την ύπαρξη αυτής της αγοράς η οποία είναι προορισμένη για τουρκικό κοινό, αλλά κάποιος μπορεί να βρει και ξενόγλωσσες εκδόσεις. Θα βρείτε από πανεπιστημιακά συγγράμματα και λογοτεχνία μέχρι τουριστικούς οδηγούς και λευκώματα. Να έχετε υπόψη σας ότι οι τιμές των βιβλίων είναι σταθερές και δε σηκώνει παζάρια.

Αγορά Μπαχαρικών ή Αιγυπτιακή Αγορά ή Misir Carsisi
Θα το βρείτε στο νότιο άκρο της Γέφυρα του Γαλατά, πάνω στο λιμάνι του Eminonu. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά σε σχήμα Γ η οποία κτίστηκε το 17ο αιώνα ως επέκταση του γειτονικού Γενί Τζαμί, έτσι ώστε με την ενοικίαση των καταστημάτων να εξασφαλίζεται μια αναγκαία πρόσοδος στο τζαμί ώστε να επιτελέσει το κοινωνικό του έργο. Στα τούρκικα λέγεται Μισίρ Τσαρσισί, δηλαδή Αιγυπτιακή Αγορά γιατί κτίστηκε με χρήματα τα οποία καταβλήθηκαν ως τέλη σε αιγυπτιακές εισαγωγές μπαχαρικών. Από τη μεσαιωνική εποχή τα μπαχαρικά ήταν τα ακριβά υλικά μαγειρικής και ήταν το κύριο προϊόν της αγοράς. Η αγορά είχε ειδικευτεί σε μπαχαρικά από την ανατολή εκμεταλλευόμενη τη θέση της Κωνσταντινούπολης στην εμπορική οδό από την Ανατολή (όπου παραγόντουσαν τα περισσότερα μπαχαρικά) προς την Ευρώπη. Στους πάγκους της θα βρείτε μπαχαρικά, βότανα, μέλι, ξηρούς καρπούς, ζαχαρωτά, παστουρμάδες, αλίπαστα, καφέδες, τυριά και χαβιάρια και μπρικ. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια η εικόνα της αγοράς αυτής αλλάζει αφού οι πωλητές μπαχαρικών μειώνονται και αυξάνονται οι πωλητές τουριστικών ειδών.
Στην αγορά μέσα θα βρείτε το εστιατόριο του Παντελή.
Στην πλατεία που σχηματίζεται από το Γ της αγοράς θα βρείτε όμορφα καφενεία και πάγκους όπου πωλούνται φυτά και ζώα (όχι μόνο κατοικίδια. Την προηγούμενη φορά που ήμουν είδα να πουλούν και βδέλλες).
Arasta Bazar: Δίπλα στο Μπλε τζαμί. Θα βρείτε όμορφα κεραμικά (το καπαλί τσαρσί δεν έχει όμορφα κεραμικά αντικείμενα). Είναι μικρή αγορά τμήμα του Μπλέ τζαμιού. Από εδώ είναι και η είσοδος για το Μουσείο Μωσαϊκών.
Μεταξύ Μπλε Τζαμιού και Αγίας Σοφίας είναι ένα πανέμορφο κτίσμα, πολύ κομψό και χαριτωμένο με εναλλαγή σε ρίγες λευκής και κόκκινης πέτρας. Αυτό ήταν ένα χαμάμ το οποίο κτίστηκε μετά από παραγγελία της Ρωξελάνης (ή Χιουρέμ όπως είναι το τουρκικό της όνομα), δολοπλόκου συζύγου του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και σε σχέδια του Σινάν. Τα λουτρά είχαν το ευσεβή σκοπό να καθαρίζουν σωματικά τους πιστούς οι οποίοι επρόκειτο να μεταβούν για να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία η οποία τότε ήταν τζαμί. Τώρα το χαμάμ έχει συντηρηθεί και αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε χαλιά είναι μια καλή εκκίνηση. Στεγάζεται ο κρατικός τουρκικός οργανισμός τάπητος και πουλά χαλιά. Οι τιμές δε σηκώνουν παζάρια, όμως έχετε την ευκαιρία να δείτε ποιότητες, σχέδια και τιμές και να είστε ενημερωμένοι για πάρα πέρα. Αν δε σας ενδιαφέρουν τα χαλιά θα δείτε την αρχιτεκτονική δομή των χαμάμ. Το όνομά του κτίσματος είναι Haseki Hurrem Hamami και βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Σοφίας.

Πίσω από το Χαμάμ και δίπλα στο ξενοδοχείο Yesil Ev στην οδό Kabasakal Cad 5 Sultanahmet, βρίσκεται το Mehmet Efendi Medresi το οποίο πρόκειται για ένα Κέντρο Χειροτεχνίας Κωνσταντινούπολης.
Εδώ θα δείτε τους τεχνίτες επί τω έργω. Τα αντικείμενά τους είναι προς πώληση. Συμβουλή: Αν έχετε κανένα παιδάκι μαζί σας, να πείτε στον αρμόδιο καλλιγράφο να του γράψει το όνομα σε καλλιγραφική τούρκικη γραφή, ενδεχομένως και σε τούργκα, δηλαδή τον τρόπο υπογραφής των σουλτάνων. Τα παιδάκια μαγεύονται να βλέπουν μπροστά στα μάτια τους να ετοιμάζεται κάτι τέτοιο.

Έτερη αγορά βρίσκεται μέσα σε μια βυζαντινή κινστέρνα, στην Binbirdirek Sarnici (Δεξαμενή των 1001 Κιόνων). Είναι η δεύτερη σε μέγεθος, μετά τη Βασιλική Κινστέρνα, και χρονολογείται από το 4ο αιώνα. Οι θόλοι από τούβλο σε σχέδιο ψαροκόκαλου στηρίζονται σε 264 μαρμάρινους κίονες- το 1001 είναι ανατολίτικη υπερβολή. Το ύψος της δεξαμενής είναι 14 μέτρα και η συνολική επιφάνεια των θόλων 350 τ.μ. Η δεξαμενή έχει αναπαλαιωθεί σχετικά πρόσφατα και στεγάζει καταστήματα χαλιών κεραμικών, κοσμημάτων κλπ. Τη Δεξαμενή αυτή θα τη βρείτε στην οδό KlodfarerCad. στο Σουλτάναχμέτ.

Επίσης πολλά όμορφα μαγαζιά με τέτοια είδη θα βρείτε στους δρόμους γύρω από το ξενοδοχείο Four Seasonʼs στο Σουλταναχμετ.

Έτερη αγορά προς τη μεριά του Πέραν: είναι ο δρόμος Cukurcuma Caddesi και οι τριγύρω δρόμοι. Όταν φτάσετε στην Istiklal Cadessi στο ύψος του Γαλατά Σεράι Λισεσί, θα στρίψετε αριστερά στη Yeni Carsisi Caddesi. Θα προχωρήσετε τρία περίπου τετράγωνα, ανομοιογενή στο μέγεθος και στο αριστερό σας χέρι θα συναντήσετε την οδό Cukurcuma να ανεβαίνει λοξά προς τα πίσω. Επειδή όλοι οι δρόμοι δεν έχουν πινακίδες και επειδή η Cukurcuma δεν συνεχίζεται από την απέναντι πλευρά του δρόμου αλλά αλλάζει όνομα και γίνεται Tomtomkaptan Sokagi (!) να είστε προσεκτικοί. Στην περιοχή αυτή θα βρείτε αντίκες από έπιπλα, μέχρι σκελετούς γυαλιών και παλιά ρούχα, καφτάνια μεταξωτά κεντημένα, μέχρι παλαιά ανδρικά καπέλα, όργανα σχεδίασης έως μαρμάρινα σιντριβάνια ξηλωμένα από κατεδαφισμένες πλέον επαύλεις. Εννοείται ότι θα παζαρέψετε αγρίως.

Αν βρεθείτε Κυριακή στο Ορτακιόι Κυριακή η κεντρική του πλατεία γεμίζει πάγκους με αναμνηστικά και ολίγον από παλιά είδη. Όχι ότι πετυχαίνεις πολύ διαφορετικά πράγματα απ ότι στις προηγούμενες αγορές που ανέφερα, αλλά έχει όμορφο χάζι.

Για πιο μοντέρνες αγορές θα προχωρήσετε βορειότερα στο Nisantasi και στο Tesvikiye και θα περπατήσετε την οδό Abdi Ipekci Caddesi. Εκεί θα βρείτε και σύγχρονους τούρκους σχεδιαστές καθώς και είδη σπιτιού καθώς και κοσμήματα. Επισης υπαρχουν και μεγαλα εμπορικα κεντρα με πολυκινηματογραφους κλπ. οπως για παραδειγμα:
City’s Ni
Τέτοια είδη επίσης θα βρείτε και στους παραδρόμους. Στο Etiler θα βρείτε το Akmerkez το οποίο είναι εμπορικό κέντρο σε έναν ουρανοξύστη. Τέτοια εμπορικά κέντρα συνεχώς κτίζονται στις μοντέρνες περιοχές της Πόλης, οπως για παραδειγμα το Istanbul Cevahir Shopping and Entertainment Center:Istanbul Cevahir Shopping Mall
 

Attachments

Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.808
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom