Αυστρία Σλοβακία Αγχωμένο ταξιδάκι στη Βιέννη και τη Μπρατισλάβα

taita

Member
Αφηγητής
BRATISLAVA ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Κι επειδή τα αξιοθέατα άρχισαν να στερεύουν είπαμε να ανηφορίσουμε προς το κάστρο το οποίο βρίσκεται σ’ ένα λόφο αριστερά της παλιάς πόλης. Το γεγονός όμως ότι έπρεπε να ανηφορίσουμε δεν ήταν πολύ δελεαστικό κι έτσι μετά από μια σύντομη σύσκεψη ο Μόγλης έφερε με το κινητό του ένα taxi στα πόδια μας που μας ανέβασε στη κεντρική είσοδο του κάστρου μέσα σε 5 λεπτά με 4,5€. Εκεί είναι μια τεράστια αλάνα με μια τεράστια βεράντα που βλέπει το Δούναβη, το UFO και γενικά τη νότια πλευρά της πόλης.

θέα του Δούναβη από το κάστρο (Bratislavský hrad)

θέα του Δούναβη και του UFO από το κάστρο κάστρο (Bratislavský hrad)

Απέναντι από την είσοδο του κάστρου βρίσκεται και το κοινοβούλιο το οποίο πιο πολύ με εγκαταλειμμένο ιδιωτικό σχολείο έμοιαζε.

Κοινοβούλιο Bratislava
Κοινοβούλιο Bratislava

Κι εδώ το κάστρο από τα Lidl.

Κάστρο (Bratislavský hrad) Bratislava
Κάστρο (Bratislavský hrad) Bratislava

Ο λόγος που το χαρακτηρίζω έτσι είναι ότι ανεξάρτητα από την ιστορία του, είναι τόσο καλοδιατηρημένο ή και ανακαινισμένο που νομίζω έχει χάσει κάθε αισθητική ιστορικής παλαιότητας. Δεν ξέρω τι γνώμη έχουν άλλοι άνθρωποι αλλά εμείς οι 3 συμφωνούσαμε σ’ αυτό. Πιστεύω ο μόνος λόγος για να πας είναι το viewpoint. Τίποτα άλλο. Η είσοδος στους εξωτερικούς χώρους είναι δωρεάν αλλά λειτουργούν και 1-2 μουσεία εσωτερικά τα οποία δεν ξέρω τι πραγματεύονται και δεν ενδιαφέρθηκα να μάθω. Ή μάλλον κάτι διάβασα αλλά το ξέχασα κι αυτό.

εσωτερικό προαύλιο κάστρου εσωτερική πύλη
εσωτερικό προαύλιο κάστρου και εσωτερική πύλη

κεντρική είσοδος κάστρου και μουσείων θέα του Δούναβη από το κάστρο (Bratislavský hrad)
κεντρική είσοδος κάστρου και μουσείων -- θέα του Δούναβη από το κάστρο

Εκεί λειτουργεί κι ένα καφέ το οποίο τιμήσαμε δεόντως. Είχε λιακάδα με ωραία θερμοκρασία κι όπως αποδείχθηκε με ωραία καφέ και muffins.

καφέ στο κάστρο
καφέ στο κάστρο

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε και τους κήπους Rococo όπως τους λένε.

κήποι Rococo κάστρο Bratislava κήποι Rococo κάστρο Bratislava
κήποι Rococo κάστρο Bratislava

Τι λες τώρα! Θαύματα μηχανικής και αισθητικής. Φυσικά και ειρωνεύομαι. Το τίποτα συνεχίζεται. Όχι ότι ο κήπος του Belvedere ήταν καλύτερος αλλά έχει ένα όνομα ρε παιδί μου.

Μετά τον κήπο είπαμε να κατηφορίσουμε το λόφο μέσα από ένα πεζοδοδρομημένο μονοπάτι το οποίο μας οδήγησε μέσα στη παλιά πόλη.

κατάβαση από το κάστρο
κατάβαση από το κάστρο

Το που καταλήξαμε νομίζω το ξέρουμε όλοι. Για φαγητό… που αλλού;

Camel Restaurant (φωτό από Google)
Camel Restaurant (φωτό από Google)

Είναι αυτό με τη ξύλινη πόρτα και τις πράσινες καρέκλες. Η φωτογραφία της Google είναι παλιότερη. Τώρα έχει τραπεζοκαθίσματα ταβέρνας, ομπρέλες, σόμπες και κουβέρτες τις οποίες φυσικά δεν χρειαστήκαμε καθώς ο καιρός ήταν καλός όπως στη Βιέννη.

Το πρώτο σχόλιο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το όνομα του μαγαζιού. Είναι τώρα αυτό όνομα παραδοσιακής ταβέρνας; Camel restaurant and bar. Αλήθεια τώρα; Εμείς πάντως την ευκαιρία του την δώσαμε. Και δεν το μετανιώσαμε. Μην με ρωτήσετε πως και γιατί. Το αποτέλεσμα μίλησε από μόνο του.

Παϊδάκια Camel Restaurant and Bar
Παϊδάκια Camel Restaurant and Bar

3 μερίδες παϊδάκια σαν το πιάτο που βλέπετε, μια μπύρα και νερό στα 75€. Η μερίδα του είναι γίγας και οι ψητές πατάτες συμπαθητικές. Το κρέας ρε φίλε όμως… ένα γλύκισμα. Το ξεφλούδιζες από το κόκαλο κι αυτή η κρούστα της μαρινάδα χτύπαγε όλους τους γευστικούς κάλυκες στα κόκκινα. Απίστευτα νόστιμο. Λέτε το όνομα του μαγαζιού να υπονοεί κάτι; Αφήστε… δεν θέλω να ξέρω. Εντυπωσιακή ήταν κι η παρουσία του muffin μέσα στο πιάτο. Το service από δυο νέες κοπέλες διεκπεραιωτικό και καλό. Δεν το λες φθηνό αλλά δεδομένου του σημείου που βρίσκεται (πιο tourist πεθαίνεις) και ότι τα σάλια μου τρέχουν ακόμα, θα ξαναπήγαινα σ’ αυτό το μαγαζί.

Φεύγοντας, στο κέντρο πλατείας που συναντιούνται οι πεζόδρομοι, ένα ζευγάρι έδινε live με το «φτερό στον άνεμο…» και το έκανε καλά.

μουσικοί του δρόμου Opera
μουσικοί του δρόμου Opera

Κάναμε μια στάση για λίγες φωτογραφίες ακόμα στη γέφυρα του UFO.

UFO Bratislava
UFO Bratislava

Μέχρι που ήρθε το λεωφορείο για την επιστροφή μας στη Βιέννη.

Last edited:

taita

Member
Αφηγητής
ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ DONAUKANAL

Μετά από μια ώρα και κάτι φτάσαμε στο Südtiroler Platz και κατευθυνθήκαμε στο Wien hauptbahnhof για να πάρουμε το metro. Αυτός ο σταθμός είναι μια μικρή πόλη από μόνος του.

Wien Hauptbahnhof Wien Hauptbahnhof
Wien Hauptbahnhof

Κάπου διάβασα ότι η χρήση των αυτοκινήτων στη Βιέννη είναι σχετικά περιορισμένη εξαιτίας της καλής λειτουργίας των Μ.Μ.Μ. Οι μοναδικές μεγάλες διαδρομές που κάναμε με αυτοκίνητο ήταν από και προς το αεροδρόμιο και είδαμε ότι έχουν κι εκεί αρκετή κίνηση που δεν συγκρίνεται όμως με τίποτα με το χάος της Αθήνας. Η μικρή μας εμπειρία με τα μέσα ήταν ευχάριστη. Στάσεις παντού, συχνότητα κάτω των 10 λεπτών, καθαριότητα και χωρίς σαρδελοποίηση. Η τιμή των εισιτηρίων ήταν ακριβή για την ελληνική τσέπη αλλά ρε φίλε δεν σε κοροϊδεύουν. Στο ανταποδίδουν. Έχει τα δίκια της η mamma που δεν θέλει ούτε να τα βλέπει στη πατρίδα.

Το πρόγραμμα για τη τελευταία μας βραδιά έλεγε βόλτα στο κανάλι του Δούναβη. Μην φανταστείτε κρουαζιέρα. Περπάτημα σε ένα κομμάτι του καναλιού που είχα διαβάσει πως είναι το πιο ζωντανό από άποψη καφέ, μπαρ και κόσμου. Επιβίβαση λοιπόν στο U1 για Schwedenplatz όπου μετά από ένα πισογύρισμα λόγω λάθος συρμού (άλλη κατεύθυνση) αλλάξαμε στο U4 για Friedensbrücke.

χάρτη metro από Wien Hauptbahnhof προς Friedensbrücke
χάρτη metro από Wien Hauptbahnhof προς Friedensbrücke

Από εκεί ξεκινήσαμε τη βόλτα μας δίπλα στο κανάλι του Δούναβη (Danaukanal) με κατεύθυνση νότια προς Schwedenplatz και το κέντρο. Στην ουσία δηλαδή θα κάναμε την αντίθετη πορεία του metro U4 με το οποίο ήρθαμε. Είχε βραδιάσει για τα καλά και ήταν ερημικά. Τόσο ερημικά που δεν σας κρύβω ότι ανησυχήσαμε λίγο για την επιλογή μας.

Roßauer Brücke Donaukanal
Roßauer Brücke Donaukanal

Ψυχή ζώσα. Η mamma είχε αρχίσει λίγο να αγριεύεται. Κι η μουρμούρα δεν άργησε πολύ. Ο Μόγλης έδειχνε ατάραχος και ακολουθούσε. Εγώ πάλι σαν ο ψύχραιμος (cold blood) της υπόθεσης, μας οδηγούσα και θαύμαζα το σκοτάδι! Τι να κάνω; «Α… τι ωραία φωτισμένη γέφυρα είναι αυτή!» και άλλα τέτοια έπρεπε να λέω. Και τα έλεγα. Κάπου κάπου πετυχαίναμε και κάτι ξέμπαρκους που κάνανε τζόκινγκ. «Είδες που κυκλοφορούν κι άλλοι;» να λέω στη mamma. «Τι νομίζεις; Τρελοί είναι; Κάτι ξέρουν κι αυτοί». Μέχρι που είδαμε και κοπέλες μόνες να τρέχουν. Με συγχωρείτε… να κάνουν τζόκινγκ εννοώ. Τώρα είμαστε εντάξει νομίζω. Και η mamma σταμάτησε τη μουρμούρα.

Augartenbrück Donaukanal Αποβάθρα Donaukanal
Augartenbrück Donaukanal και Αποβάθρα Donaukanal

Να μην τα πολυλογώ δεν ήταν και πολύ πετυχημένη βόλτα. Η διαδρομή ήταν όμορφη αλλά δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, δηλαδή μια ζωντανή περιοχή με κόσμο. Κάπου κοντά στο Schwedenplatz στρίψαμε δεξιά και ξαναμπήκαμε στο κέντρο όπου ξανα-θαυμάσαμε τον Άγιο Στέφανο, χαζέψαμε τα μαγαζιά και τον κόσμο.

Regensburger Hof – Lugeck Άγιος Στέφανος
Regensburger Hof – Lugeck και Άγιος Στέφανος

Έχοντας κάνει περί τα 70.000 βήματα συνολικά μέχρι τώρα η κούραση ήταν έντονη. Έπρεπε να ετοιμάσουμε βαλίτσες και να τακτοποιήσουμε το σπίτι. Την επόμενη μέρα θα ξυπνούσαμε κατά τις 06:00 γιατί το αυτοκίνητο θα μας περίμενε στις 07:15 να μας πάει αεροδρόμιο όπου πάλι έπρεπε να παραδώσουμε βαλίτσες. Σε κάποιον από τους κεντρικούς δρόμους είδαμε μια πιάτσα taxi η οποία μας φάνηκε αρκετά δελεαστική. Σαν αξιοθέατο ας πούμε.

«Μόγλη ρίξε μια ματιά σε παρακαλώ σε μια από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς ποιο είναι το κόστος του taxi για να μας πάει σπίτι;»

Σχεδόν αμέσως ο Μόγλης μου απάντησε αφού συμβουλεύτηκε τη BOLT «14€». Πάω λοιπόν κι εγώ στο πρώτο taxi της πιάτσας και αφού δείχνω στο οδηγό τη διεύθυνση του προορισμού μας τον ρωτάω το κόστος. Αφού το σκέφτηκε λίγο μου αποκρίθηκε «25€». Εννοείται πως τον χαιρέτησα κι έφυγα και είπα στον Μόγλη να καλέσει ένα από την εφαρμογή. Μέχρι να κάνω 10 βήματα, ένας άλλος πεζός τύπος πίσω μου φωνάζει… «Sir! Taxi taxi! Do you want taxi?» «Yes» του λέω και σταματώ. Δεν ήταν γραφτό τους όμως γιατί αμέσως ο Μόγλης μου λέει «Άστον αυτόν κι έλα. Ήρθε το taxi». Κυριολεκτικά σε λιγότερο από 1 λεπτό. Το δίδαγμα; Λαμόγια δεν έχει μόνο η Ελλάδα. Ενημερωτικά αναφέρω πως και στο ταξίδι μας στη Ρώμη είχαμε αντίστοιχο περιστατικό.

Last edited:

taita

Member
Αφηγητής
ΗΜΕΡΑ 4η - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ο οδηγός ήρθε στην ώρα του με ένα άνετο μαύρο VAN και σε 40 λεπτά μας άφησε στο terminal 3 του αεροδρομίου.

taxi προς αεροδρόμιο
taxi προς αεροδρόμιο

επιβίβαση
επιβίβαση

Αυτή τη φορά η Austrian μας έδωσε και 3 vouchers αξίας 4-5€ το ένα επειδή παραδώσαμε τις βαλίτσες μας για να τα ξοδέψουμε στο αεροπλάνο. Και κάτι που δεν έχω ξαναδεί: Πουθενά στο αεροδρόμιο της Βιέννης για την πτήση της επιστροφής δεν μας ζήτησαν ταυτότητες. ΠΟΥΘΕΝΑ.

ET go home
ET go home

Μια τελευταία αναποδιά ( ; ) μας έτυχε στο parking του Βενιζέλου όπου κάποια ζημιά είχε γίνει και δεν είχε ρεύμα πουθενά. Ούτε κυλιόμενες σκάλες, ούτε ανελκυστήρες, ούτε αυτόματα ταμεία, τίποτα. Δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε για να πάρουμε το αυτοκίνητο και να φύγουμε. Με τα πολλά λέω στην ομάδα «Μπείτε μέσα στο αυτοκίνητο και πάμε στην έξοδο. Κάποιον θα έχει εκεί, δεν μπορεί». Όντως μόλις είδε ότι σταμάτησα ο σεκιουριτάς μου φώναξε «Φύγε, φύγε…» και μου άνοιξε τη μπάρα. Δωρεάν parking λοιπόν.

Καλώς ήρθαμε!

Last edited:

taita

Member
Αφηγητής
ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Σαν απολογισμό του ταξιδιού θα έλεγα πως η Βιέννη είναι μια πόλη που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος/α αν θέλει να λέει ότι έχει δει ένα μέρος της καρδιάς της Ευρώπης. Επίσης πρέπει να την επισκεφτεί κι αυτός/αυτή που ενδιαφέρεται για ανάκτορα, παλάτια, μουσεία, τέχνες κ.λπ. Εμείς αυτά τα αφήσαμε εσκεμμένα έξω από το πρόγραμμά μας όπως και την όπερα. Αν πρέπει να αναφέρω δυο μέρη που δεν μπορέσαμε αλλά θα θέλαμε να δούμε, αυτά είναι το Naschpark και ίσως το Prater το οποίο όμως έκλεισε μια-δυο μέρες πριν πάμε εμείς στη Βιέννη. Για να δει κανείς όλα τα παραπάνω μέσα κι έξω χρειάζεται τουλάχιστον 2 μέρες ακόμη και γύρω στα 250€ σε εισιτήρια εισόδων το άτομο. Εμείς πήραμε λίγο από το vibe που αναζητούσαμε. Προσωπικά η Βιέννη για μένα έκλεισε σαν προορισμός. Η Αυστρία έχει κι άλλες όμορφες πόλεις και χωριά να δω (κι ας έχω ήδη δει κάποια).

Σχετικά με τη Μπρατισλάβα λέω με βεβαιότητα ότι οι 5 ώρες που της αφιερώσαμε ήταν όσες έπρεπε. Είναι μια μικρή «επαρχιακή» κωμόπολη που ζει στην σκιά της Βιέννης και προσπαθεί από το τίποτα να εφεύρει και να επιδείξει τάχα ενδιαφέροντα σημεία για επίσκεψη. Δεν την υποτιμώ αλλά η σύγκριση είναι αναπόφευκτα άνιση.

Όλα όσα έχω γράψει σαν εντυπώσεις και σχόλια είναι καθαρά προσωπικές σκέψεις είτε δικές μου είτε της τριάδας μας και σε καμιά περίπτωση δεν είναι αντικειμενικά. Ο καθένας με τα γούστα του κι ο Λουμίδης στους καφέδες του.

Ο Μόγλης, η mamma κι ο Μπαλού είχαν ακόμα μια ευκαιρία να βρεθούν όλοι μαζί και να μοιραστούν στιγμές μόνο δικές τους. Και στη τελική δεν έχει και πολλή σημασία το που πας αλλά με ποιον πας.

Sam-chal

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Γράφω από την Μπρατισλάβα και αύριο αναχωρουμε.
Οι 5 ώρες που αφιερώσατε στην Μπρατισλάβα έφτασαν ίσα ίσα για μια γεύση. Η πόλη θέλει 2 με 3 μέρες για να πας ακόμη στο Κάστρο Devin, στο Slavin, και στο μουσείο μοντέρνας τέχνης (το πρώτο και το τρίτο είναι εκτός πόλης).
Το κάστρο της πόλης είναι πολύ ενδιαφέρον αρκεί να αφιερώσει κάνεις χρόνο, το Μουσείο του έχει πολλά εκθεματα. Ακόμη για να "μυρίσεις" το αέρα της πόλης θα πρέπει να μείνεις και μια νύχτα όπως και μια απογευματινή επίσκεψη στο UFO.
Η Βιέννη θέλει τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.122
Μέλη
40.113
Νεότερο μέλος
Γιώργος.κ

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom