Κύπρος Ακάμας – Δυτική Κύπρος

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ονειρεμένο Ταξίδι
yeah, whatever...
Ανάλυση διαδρομής: Από Πάφο ξεκινάμε αλλά με ένα bonus track: μια ανατολική πορεία μέσω highway για να δούμε κάποια πράγματα που θα τα παρακάμψουμε αύριο. Προς Λεμεσό, θα δείτε στα αριστερά σας την πέτρα του Ρωμιού, μια πέτρα στην θάλασσα και τίποτα παραπάνω. Παρακάτω, το χωρίο Πισσούρι (Β) είναι διάσημο για την μαστίχα του (πίσσα στα Κυπριακά (όπου και τα δύο «σ» ακούγονται)) ενώ ο κόλπος Πισσουρίου είναι γεμάτος ξενοδοχείο και ταβέρνες (αντενδείκνυται!). Μαστίχα μπορείτε να βρείτε και σε ένα προάστιο της Πάφου, την Γεροσκήπου, μαζί με λουκούμια και καναούρια (γλυκίσματα σαν τα δικά μας κουφέτα σε μικρότερο μέγεθος). Στο Πισσούρι τώρα, περάστε το κέντρο με πορεία νότια προς την θάλασσα. Κάποια στιγμή θα δείτε μπροστά σας έναν τεράστιο πυλώνα της cyta. Πλησιάστε, βγείτε από το αμάξι και κατευθυνθείτε προς το γκρεμό. Η θέα είναι μοναδική! Επιστρέψτε στον αυτοκινητόδρομο προς Λεμεσό και στην επόμενη έξοδο οδηγήστε προς Ανώγυρα (C). Πολύ όμορφο χωριό με τα γνωστά παστέλια του και το θεματικό πάρκο Ελιάς της Λίνας Έλληνα.
Εεπιστροφή στην Πάφο και πορεία παραλιακή προς Πέγεια και Άγιο Γεώργιο Πέγειας. Μπαίνουμε από τον χωματόδρομο στον Ακάμα. Περιβάλλον παρθένο. Συναντάμε πινακίδα για φαράγγι του Άβακα (D). ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ το φαράγγι είναι εκπληκτικό!
Στην παραλία της Λάρας γεννάνε οι πράσινες χελώνες και οι caretta caretta. Υπάρχει ειδική μνεία ώστε να μην ενοχλούνται τα ζώα και για συγκεκριμένη περίοδος η παραλία παραμένει κλειστή (κάθε 2 με 4 χρόνια από Ιούνη ως Αύγουστο). Θα χρειαστεί να γυρίσετε πίσω για να μην ανεβείτε από τους χωματόδρομους. Φτάνετε Πέγεια και ανηφορίζετε το βουνό προς Κάθικα (αυτή η διαδρομή αξίζει και κατά την δύση του ηλίου).
Θα πρέπει να τιμήσουμε τώρα το χωρίο ενός αγαπητού μέλους του forum μας, την Δρού(sh)α (αυτό είναι το χωριό και όχι το μέλος!!!) Το χωριό είναι γνήσιο παραδοσιακό παφήτικο σε αξιοζήλευτο σημείο με θέα παντού! Το αξιοθέατα του χωριού, το λεγόμενο Φαινόμενο (κάτι ανάλογο του παράδοξου της Πεντέλης όπου αυτοκίνητα σκαρφαλώνουν ανηφόρα) στον δρόμο προς Πόλη. Κατηφορίζουμε προς Πόλη λοιπόν και στρίβουμε προς Λατσί (F). Ψαράκι πάνω στο κύμα, επίσκεψη στα λουτρά της Αφροδίτης (ένα περίεργο πράγμα στην Κύπρο! Εμπορεύονται δυο μπούρδες, αυτά και την Πέτρα του Ρωμιού, ενώ το φαράγγι του Άβακα πχ είναι άγνωστο!) Όπου φύγει φύγει!
Φτάνουμε Πόλη και κάνουμε μια καταδρομική στις βόρειες ακτές της Κύπρου (της ελεύθερες τουλάχιστον). Το περιβάλλον είναι διαφορετικό και πιο κοντά στις ελληνικές εικόνες. Αγαπημένη διαδρομή, προχωρήστε όσο επιθυμείτε (θα γυρίσουμε από τον ίδιο δρόμο) αλλά όχι πιο μετά από τον Πωμό. Από εκεί και πέρα ο δρόμος γίνεται ορεινός και δύσκολος.
Επιστροφή ως Κάθικα και με πορεία προς Ακουρσός. Προχωράμε ακόμα για να φτάσουμε σε πινακίδα αριστερή προς «Adonis Baths» (H). Εδώ υπάρχει μια μικρή λίμνη μέσα στα βουνά με καταρράκτη στην άκρη της. Υπάρχει δυνατότητα βουτιών από τους γύρω βράχους. Αξίζει! Φεύγουμε για Πάφο.
aimg130.imageshack.us_img130_5659_39572809.jpg


Λοιπά Στοιχεία
Γιατί να την κάνω: Ο Ακάμας είναι από τους πιο γνωστούς προορισμούς στην Κύπρο. Είναι ένα απομονωμένο ακρωτήρι- ησυχαστήριο με μοναδική πρόσβαση κάποιους κακομίζερους χωματόδρομους. Ίσως θα πρέπει να τον ζήσεις για να τον καταλάβεις και να χαθείς στην ηρεμία του. Λίγο πιο πάνω, βρίσκονται κάποια όμορφα πετρόχτιστα και παραδοσιακά παφίτικα χωριά. Σε αυτή την διαδρομή θα επισκεφτούμε και την απάτη υπό το όνομα «λουτρά της Αφροδίτης» και το ψαροχώρι Λατσί.
Προτεινόμενη εποχή: Αντενδείκνυται οποιαδήποτε εποχή πέρα από καλοκαιράκι
Εκτιμώμενη διάρκεια: Η μόνη διαδρομή που περιέχει τόσα bonus. Διαλέγεις και παίρνεις. Ολοκληρωμένη πάντως όπως παρουσιάζεται, περίπου 5 ώρες άνετες.
Βαθμολογία: 8/10 o Ακάμας, το Φαράγγι, τα Λουτρά (του Άδωνη!). Ωραίες εικόνες και διαφορετική αίσθηση από το υπόλοιπο νησί. Περισσότερο πράσινο και θάλασσα.
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.661
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom