Αλιακμονας - Φραγμα Ασωματων -Σφηκια-Ριζωματα, Ημαθιας.Προταση για ημερησια εκδρομη

chrgkoutz

Member
Μηνύματα
363
Likes
1.195
Ταξίδι-Όνειρο
Δάση Βόρειου Καναδά
Αλιακμονας - Φραγμα Ασωματων & Σφηκιας -Σφηκια-Ριζωματα, Ημαθιας.
Προταση για ημερησια εκδρομη απο Θεσσαλονικη

Μια προταση ημερησιας εκδρομης απο Θεσσαλονικη στα ειδυλλιακα τοπια του Αλιακμονα, που θυμιζουν εντονα τα νορβηγικα φιορδ,της λιμνης των φραγματων Ασωματων, και Σφηκιας, των αλπικων τοπιων που απλωνονται στην υπεροχη διαδρομη Σφηκιας-Ριζωματων, αλλα και των υπεροχων χρωματων των δασων των Πιεριων.Τελος κι εφοσον συντρεξουν οι συνθηκες μπορειτε να απολαυσετε τις γευσεις της γραφικης ταβερνας "1010" (40°20'54"N 22°14'10"E) στην κορυφη των Ριζωματων,αλλα και το μοναδικο ηλιοβασιλεμα, κατεβαινοντας προς Κατερινη κι αφου ισως κανετε και μια σταση για καφε στο Ελατοχωρι η στο χιονοδρομικο του κεντρο,εφοσον ειναι ανοικτο.

Η διαδρομη:σε αποσταση 69 χιλ. από Θεσσαλονικη φτανουμε στην διασταυρωση Εγνατιας οδου με Βεροια και στριβουμε αριστερα στην παλια επαρχιακη οδο Βεροιας-Κυψελης και συγκεκριμμενα ακολουθωντας την ενδειξη της πινακιδας προς Ριζωματα,Περιπου 5χιλ μετα κι αφου περασουμε τον οικισμο της Αγ.Βαρβαρας, βρισκουμε την γεφυρα που διασχιζει τον υδατοφρακτη του Αλιακμονα και μολις την διασχισουμε,στο εκκλησακι του Αγ.Γεωργιου στριβουμε δεξια προς Υ.Η.Σ Αλιακμονα και Σφηκιας.
Μολις στριψουμε υπαρχει δεξια ένα ομορφο αλσύλλιο για σταση και φωτογραφιση του κατω σημειου του υδατοφρακτη του Αλιακμονα.
Asomata389a.jpg

Asomata401aα.jpg

Asomata396α.jpg

Ο υδατοφρακτης και απο την ανατολικη πλευρα της γεφυρας,προς Θερμαικο
Στην συνεχεια κατευθυνομενοι Ν.Δ. βρισκουμε το φραγμα των Ασωματων και από το σημειο εκεινο αρχιζουν τα μαγευτικα σημεια για να απολαυσετε τις οχθες της τεχνητης λιμνης Σφηκιας, πολλα σημεια της οποιας θυμιζουν εντονα τα νορβηγικα φιορδ,ενω στην διαδρομη μας και μολις περασουμε ένα τουνελ, συνανταμε αριστερα μας έναν δρομο, ο οποιος μας οδηγει,μετα απο 1,6 χιλ στην Μονη Τιμιου Προδρομου, η οποία φημολογείται ότι υπάρχει σαν Ιερά Σκήτη από τον 9ο-10ο αιώνα, ενώ η μορφή που έχει μέχρι σήμερα το μοναστήρι είναι αυτή του 1835.
Fragma Asomaton417aα.jpg

Fragma Asomaton421.JPG

Το φραγμα Ασωματων
Fragma Asomaton418aα.jpg

κι εδω το τοπιο αρχιζει να γινεται "νορβηγικο"
DSC00426aα.jpg

DSC00447a.jpg

DSC00448aα.jpg

DSC00477aα.jpg

DSC00478aα.jpg

Συνεχιζοντας βρισκουμε την τεχνητη λιμνη της Σφηκιας με το υδροηλεκτρικο σταθμο, οπου μπορουμε να κατεβουμε για μια βολτα στις οχθες της σχηματισμενης ομορφης λιμνης
DSC02387a.jpg


DSC00463aα.jpg
Φυσικα δεν λειπουν και οι "καλλιτεχνικες φωτο",με τα δεντρα,που σκεπασε το νερο του φραγματος

και κατοπιν ν’ ανηφορισουμε αριστερα προς το γραφικο χωριο Σφηκια με τα υπεροχα αλπικα τοπια.
DSC00496α.jpg

DSC00501aα.jpg

DSC00510aα.jpg
DSC00514aα.jpg

Φτανοντας στο χωριο Ριζωματα,στριβουμε αριστερα πριν το χωριο και κατευθυνομαστε προς «1010» και το Ελατοχωρι.Στην κορυφη δεξια υπαρχει ταμπελα για την ταβερνα,η οποια είναι «χωμενη» κυριολεκτικα στο δασος και που αξιζει να επισκεφτειτε χειμωνα ή καλοκαιρι για την γραφικοτητα της,αλλα και το καλο φαι και τιμες του.

DSC02384aa.jpg

DSC02404aa.jpg

Κλεινοντας την ημερησια εκδρομη σας, μπορειτε να απολαυσετε μοναδικα ηλιοβασιλεματα, κατεβαινοντας προς Κατερινη κι αφου -ισως- κανετε και μια σταση για καφε στο Ελατοχωρι
DSC00518aα.jpg
DSC00526α.jpg

Η επιστροφη για Θεσσαλονικη μπορει να γινει πλεον από Κατερινη και Ε.Ο. είναι περιπου 95χιλ και για επιλογο, οπως συνηθιζω να λεω

Καλη σας εκδρομη και συστηστε την και σε οσους δεν εχουν -ακομη- επισκεφτει τις περιοχες αυτες.

 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.166
Μηνύματα
882.739
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom