Νορβηγία Αναρρίχηση στον Παγετώνα FoLgefonna

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
649
Ταξίδι-Όνειρο
LENSOIS MARAHENSES
Περιεχόμενα
  1. Κεφάλαιο 1
  2. Όσλο: Vigeland πάρκο - Λιμάνι]Η πτήση της [B]Ryanair [/B]αναχώρησε κανονικά από το αεροδρόμιο Μακεδονία και μετά από τρεισήμισι ώρες προσγειώθηκαμε στο αεροδρόμιο του [B]Rygge[/B] .Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο υπάρχει λεωφορείο που σε πηγαίνει κατευθείαν στο κέντρο του Όσλο δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό στο [B]Bus terminal Gronland[/B
  3. Oslo - Myrdal - Bergen]Πολύ πρωί τη επόμενης μέρας βρεθήκαμε στον σταθμό του Όσλο περιμένοντας να αναχωρήσουμε για [B]Myrdal[/B]. Δίχως ούτε ένα λεπτό καθυστέρηση το τρένο ξεκίνησε κανονικά στις 06:30 για το 7ωρο του ταξίδι .Το σκηνικό μετά τα πρώτα 70-80 χιλιόμετρα μας έδωσε μια πρώτη εικόνα για το τι θα ακολουθούσε. Πράσινο παντού ,γραφικά χωριουδάκια, λίμνες δεξιά και αριστερά της γραμμής συνέθεταν ένα τοπίο πολύ όμορφο. Κάθε μισή με μία ώρα έκανε και κάποια στάση σε κάποιον σταθμό για να πάρει μερικούς ακόμη επιβάτες. Τo Myrdal χωρίς να είναι κάποια πόλη (ούτε καν χωρίο μπορείς να το πεις μιας και ζήτημα αν υπάρχουν πάνω από 20 σπίτια) αποτελεί κομβικό σημείο λόγω του γεγονότος ότι από εκεί ξεκινάει ο [B]Flamsbanna [/B
  4. Κεφάλαιο 4ο by ELGEO2
  5. Κεφάλαιο 5ο
  6. Κεφάλαιο 6ο by ELGEO2][URL="http://imageshack.us/photo/my-images/840/dsc02006hx.jpg/"][attach=full]31186[/attach][/URL
  7. Κεφάλαιο 7ο
  8. Κεφάλαιο 8ο by ELGEO2
  9. Κεφάλαιο 9ο]Το επόμενο πρωί το αφιερώσαμε τριγυρνώντας στο Μπέργκεν. Δίπλα στο ξενοδοχείο ξεκινούσε το τελεφερίκ για την κορυφή [B]Ulriken[/B
  10. Κεφάλαιο 10ο by ELGEO2][URL="http://imageshack.us/photo/my-images/266/img2085oy.jpg/"][attach=full]31194[/attach][/URL

Λίγο πρίν να ξεκινήσω τις καλοκαιρινές μου διακοπές σε Ιταλία ,Σλοβενία,Κροατία δέχθηκα το τηλεφώνημα γνωστού φίλου συμφορουμίτη που για χάρη συντομίας ας τον ονομάσουμε Γιώργο που μου πρότεινε να βρεθούμε οικογενειακά να τα πούμε.
Πρέπει να ήταν κάποια Παρασκευή προς το βραδάκι που βρεθήκαμε και όλως τυχαία η συζήτηση κατέληξε στα ταξίδια.
- Πρέπει να κάνω ένα όπωσδήποτε μου λέει.Αλλά δεν βρίσκω παρέα και η γυναίκα μου δεν θέλει.
-και αγχώνεσε μαυτό ? εδώ είμαι εγώ μόνο που θα πρέπει να γίνει μετά τις 20 Αυγούστου που θα γυρίσω.
-Μέσα ,θα διαλέξω προορισμό και θα κάνει εσύ το πρόγραμμα (άλλο που δεν ήθελα:haha:).Πάμε Νορβηγία ?έχω χρόνια που πήγα και θα ήθελα να την ξαναδώ.
-Κιεγώ έχω καμιά δεκαριά χρόνια που πήγα για τελευταία φορά ,είμαι μέσα.
-Βγάλε πρόγραμμα εσύ για το που και πως.Εγώ είμαι μέσα σε όλα.
Ενώ υπολογίζαμε να κλείσουμε τα εισιτήρια αργότερα με τα πολλά καταλήξαμε να τα βγάλουμε την ίδια μέρα (ή πιο σωστά νύχτα).Το χρονικό περιθώριο που είχα μετά από την Ιταλία ήταν στενό.Δέν βόλευαν οι μέρες και τελικά συμφωνήσαμε για ένα πενθήμερο από 23 εώς 27 Αυγούστου. Οι τιμές της Ryan air για το Θεσσαλονίκη-Όσλο στα 100 ευρό (20-25 μέρες πρίν)φάνηκαν μια χαρά.
Τα βασικό πρόγραμμα που είχαμε βγάλει για την Νορβηγία ήταν η διαδρομή Όσλο-Μπέργκεν με τρένο. Εν τέλει κλείσαμε και τρένο από Oslo για Myrdal και από εκεί για Flam από όπου θα πέρναμε το πλοίο για το Bergen μέσω του μεγάλου Fjord.
Ότι αφορά τις περιηγήσεις στην περιοχή σκεφτόμουν κάτι μεταξύ Preikenstolen και Kjerag ή στο Molde για να κάνουμε τον Atlantic road(με νοικιασμένο αυτοκίνητο).Τελικά εκεί που έψαχνα για το τι μπορούσαμε να κάνουμε ανακαλύπτω τον παγετώνα FoLgefonna που βρίσκεται κοντά σε ένα χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί και το καλοκαίρι. Τόχα αποθυμένο μια αναρίχηση μιας και την τελευταία φορά που μου δόθηκε η ευκαιρία ήταν στην Παταγονία στον Perito Moreno όπου είχα προτιμήσει την εκδρομή με τα άλογα στις πάμπες. Η ατυχία ήταν στο γεγονός πως οργανωμένες περιηγήσεις στον παγετώνα σταματούν στις 20 Αυγούστου. Αυτό συμβαίνει διότι τότε ο βαθμός που λιώνει το εξωτερικό μέρος του παγετώνα είναι μεγάλος με αποτέλεσμα να γίνεται επικίνδυνο (μπορεί να αποκολληθούν μεγάλα κομμάτια και να σε παρασύρουν μαζί τους ).Ψάχνοντας για το τι και πώς βρήκα έναν τοπικό οδηγό που κάνει και μετά τις 20 Αυγούστου αναρριχήσεις ως συνοδός σε έμπειρους αναρριχητές. Υπάρχουν τριών ειδών διαδρομές στον συγκεκριμένο παγετώνα .Η πρώτη αφορά πρωτάρηδες σε μια διαδρομή που σε ανεβάζει μέχρι επάνω στο πλατό. Η δεύτερη περιλαμβάνει και χρήση ice screw ,rappel κλπ.Η Τρίτη αφορά ριψοκίνδυνους που ανεβαίνουν στην κορυφή του παγετώνα Juclavas όπου και αρκετοί έχουν αφήσει τα κοκαλάκια τους εκεί.
Στο μήνυμα μου για το ενδιαφέρον μας ο Ashmund (ο οδηγός)απάντησε την άλλη μέρα πως αν θέλαμε μπορούσαμε να πάμε:clap:. Στον Γιώργο δεν είχα πει μέχρι τότε τίποτα ,του τηλεφωνώ και του προτείνω:
-Είσαι μέσα να δούμε έναν παγετώνα και να περπατήσουμε για λίγο πάνω ?
- Είπαμε ,σεόλα είμαι μέσα κάνε το πρόγραμμα όπως νομίζεις (κάτι τέτοια μου λέει και στο τέλος θα φάμε το κεφάλι μας σε κανένα απομακρυσμένο μέρος πχ Omo Valley:bleh::bleh::bleh:).
Οπότε το πρόγραμμα είχε βγει :clap::clap::clap:
1η μέρα Thessaloniki-Oslo
2η μέρα Oslo-Myrdal-Flam-Bergen
3η μέρα FoLgefonna
4η μέρα Bergen-Oslo
5η μέρα Oslo-Thessaloniki.
Στα ξενοδοχεία τα βρήκαμε μπαστούνια (ειδικά στο Bergen που είχε ένα φεστιβάλ μουσικής την περίοδο που θα πηγαίναμε)και καταλήξαμε στον Hostel Montana με τιμή στα 100 ευρό για δίκλινο (που εντέλει ήταν 5κλινο)αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα ήταν άλλος στο δωμάτιο μας.
ΥΓ Για να μην γίνει παρεξήγηση οι φωτογραφίες είναι κατεβασμένε από το Google τις δικές μου θα τις βάλω παρακάτω.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

efi.hania

Member
Μηνύματα
624
Likes
938
Ταξίδι-Όνειρο
papua
OMG!!!!
Ενα καταπληκτικο βιντεακι κυκλοφορησε αυτες τις μερες στο φορουμ με αυτο το μερος και επαθα πλακα


δε μπορω αυτη τη στιγμη να το βρω στο φορουμ αλλα το ειχα ηδη στα αγαπημενα μου!απολαυστε τρελα!ζηλευω

[ame="http://vimeo.com/31241154"]http://vimeo.com/31241154
 

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
649
Ταξίδι-Όνειρο
LENSOIS MARAHENSES
Την επόμενη χρονιά σκοπεύω να ξαναπάω εκεί (μάλον τον Αύγουστο μετά το καλοκαιρινό μου ταξίδι).
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.880
Likes
14.416
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
OMG!!!!
Ενα καταπληκτικο βιντεακι κυκλοφορησε αυτες τις μερες στο φορουμ με αυτο το μερος και επαθα πλακα


δε μπορω αυτη τη στιγμη να το βρω στο φορουμ αλλα το ειχα ηδη στα αγαπημενα μου!απολαυστε τρελα!ζηλευω

I Believe I can Fly ( flight of the frenchies ). Free segment on Vimeo
Και οχι μονο βιντεακι ..το συγκεκριμενο μπαλκονι ηταν αναμεσα στα 10+1 μερη που πρεπει να παμε στη ζωη μας ...ή καπως ετσι.
Παντως φιλε toumpiotis εισαι σιγουρα αδρεναλινατος τυπος ...και τα μερη που επιλεγεις αλλα κ οι δραστηριοτητες σε αυτα.
Παντα τετοια σου ευχομαι.
 

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
649
Ταξίδι-Όνειρο
LENSOIS MARAHENSES
Όσλο:Vigeland πάρκο-Λιμάνι

Η πτήση της Ryanair αναχώρησε κανονικά από το αεροδρόμιο Μακεδονία και μετά από τρεισήμισι ώρες προσγειώθηκαμε στο αεροδρόμιο του Rygge .Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο υπάρχει λεωφορείο που σε πηγαίνει κατευθείαν στο κέντρο του Όσλο δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Bus terminal Gronland.
Το ξενοδοχείο μας (Confort inn ) απείχε περίπου ένα χιλιόμετρο και μιας και δεν είχαμε βαλίτσες (μόνο ένα σακβουαγιάζ με τα απαραίτητα)και ο καιρός ήταν θαυμάσιος κάναμε την διαδρομή με τα πόδια.
Το ξενοδοχείο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2011 και τα δωμάτια του (τουλάχιστον αυτό που μείναμε και ένα άλλο που το αλλάξαμε αμέσως διότι ήταν με διπλό κρεβάτι )είναι σχετικά μικρά με λιτή διακόσμηση αλλά πάρα πολύ καθαρά . Στο ισόγειο μερικοί υπολογιστές σου παρείχαν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μετά την τακτοποίηση μας αποφασίσαμε να κάνουμε μια επίσκεψη στο Vigeland το μεγαλύτερο πάρκο αγαλμάτων στον κόσμο από έναν καλλιτέχνη. Στο λεωφορείο για το πάρκο σε κάποια στάση ανέβηκε μια παρέα κοριτσιών με τα ποτήρια γεμάτα Βότκα στο χέρι (μάλλον προετοιμάζονταν για την νυχτερινή τους έξοδο).Το λεωφορείο εκτός από τις φωνές και τα γέλια του γέμισε και με μυρωδιά αλκοόλ.

Ότι αφορά το πάρκο η είσοδος είναι δωρεάν και είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο.Το πάρκο περιέxει 212 αγάλματα του Gustav Vigeland που αναπαριστούν ανθρώπινες φιγούρες σε διάφορες στιγμές (όλες οι φιγούρες είναι γυμνές).Από τα ενδιαφέροντα σημεία είναι η πύλη εισόδου, το σιντριβάνια καθώς και ο Μονόλιθος που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του πάρκου. Ο μονόλιθος (μία στήλη πέτρας διακοσμημένη με 121ανθρώπινες φιγούρες)αναπαριστά τον κύκλο της ζωής σε μια παράσταση που δείχνει τους ανθρώπους στοιβαγμένους ο ένας δίπλα στον άλλο σαν ένα σύνολο που προσπαθεί να ανέβει στον ουρανό αλλά αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι κανένας τους δεν κοιτάει τον διπλανό του .
Μετά τον μονόλιθο στο γκαζόν μια παρέα ετοιμαζόταν για ένα νυχτερινό πάρτι. Πλησιάζοντάς τους ο Γιώργος τους ρώτησε και αυτοί μας προσκάλεσαν στην παρέα τους .Στο άκουσμα ότι είμαστε από Ελλάδα διέκρινα ένα βλέμμα συμπόνιας .
- Τι κάνετε ? Πώς είστε ? Θα τα καταφέρετε ? Αφού τους καθησυχάσαμε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά αλλά όχι και σε σημείο θανάτου ( νόμιζαν ότι λιμοκτονούμε )δεν είχαμε και πολύ διάθεση να καθίσουμε μαζί τους και έτσι φύγαμε για το λιμάνι .

Στο λιμάνι και συγκεκριμένα δίπλα στο Aker bridge μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη,20-25 ζευγάρια επιδίδονταν σε χορό swing στο ξύλινο πάτωμα δεξιά του λιμανιού. Οι χορευτικέ τους φιγούρες καθώς και το ντύσιμό τους μας κέντρισε το ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να τους χαζέψουμε για περίπου μία ώρα. Στην συνέχεια ανηφορίζοντας την Karl Johans Gate είδαμε και μερικές έφιππες αστυνομικίνες .Το κεμπάπ στο αραβικό που φάγαμε ήταν από τα οικονομικότερα γεύματα που κάναμε στην Νορβηγία και μάλιστα νοστιμότατο και μεγάλη μερίδα (δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομα).
……………………………………………………………………………………
 

Attachments

Last edited by a moderator:

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
649
Ταξίδι-Όνειρο
LENSOIS MARAHENSES
Oslo-Myrdal-Bergen

Πολύ πρωί τη επόμενης μέρας βρεθήκαμε στον σταθμό του Όσλο περιμένοντας να αναχωρήσουμε για Myrdal. Δίχως ούτε ένα λεπτό καθυστέρηση το τρένο ξεκίνησε κανονικά στις 06:30 για το 7ωρο του ταξίδι .Το σκηνικό μετά τα πρώτα 70-80 χιλιόμετρα μας έδωσε μια πρώτη εικόνα για το τι θα ακολουθούσε. Πράσινο παντού ,γραφικά χωριουδάκια, λίμνες δεξιά και αριστερά της γραμμής συνέθεταν ένα τοπίο πολύ όμορφο. Κάθε μισή με μία ώρα έκανε και κάποια στάση σε κάποιον σταθμό για να πάρει μερικούς ακόμη επιβάτες. Τo Myrdal χωρίς να είναι κάποια πόλη (ούτε καν χωρίο μπορείς να το πεις μιας και ζήτημα αν υπάρχουν πάνω από 20 σπίτια) αποτελεί κομβικό σημείο λόγω του γεγονότος ότι από εκεί ξεκινάει ο Flamsbanna , η σιδηροδρομική γραμμή που το ενώνει με το Flam και από όπου ξεκινάει το πλοίο που διασχίζει το Sognefjord με κατάληξη το Bergen . Ένα γρήγορο καφεδάκι στο μικρό εστιατόριο που υπάρχει και το τρένο μας είχε έρθει.
Η γραμμή Myrdla-Flam αν και είναι μόνο 20 χιλιόμετρα μήκος θεωρείτε από τα κυριότερα αξιοθέατα της Νορβηγίας , η διαδρομή είναι συνεχόμενη κατηφορική και το τρένο κάνει 10 στάσεις περνώντας από 20 τούνελ και μία γέφυρα. Αυτή η διαφορά ύψους του Myrdal με το Flam (870 μέτρα)σε τόσο μικρή απόσταση με το τρένο κάνει την συγκεκριμένη γραμμή να είναι η κατηφορικότερη στην Ευρώπη.
Στην διαδρομή το τρένο σταματάει στο Kjosfossen όπου βρίσκεται ένας όμορφος καταρράκτης και εκεί που τον θαυμάζεις ξαφνικά αρχίζει να ακούγεται παραδοσιακή Νορβηγική μουσική και μία όμορφη κοπέλα (έτσι νομίζω ήταν μακριά και δεν την έβλεπα και πολύ καλά αλλά η φιγούρα της ήταν εντυπωσιακή, ξανθιά με μακριά μαλλιά, ψηλή με ένα κόκκινο φόρεμα )άρχισε να χορεύει εκεί που σκάει ο καταρράκτης σαν νεράιδα. Το θέαμα όσο τουριστικό και αν ακούγεται μπορώ να πώ ότι είναι πολύ καλά οργανωμένο και άξιζε τον κόπο.
Στο Flam εκτός από μερικά εστιατόρια και μαγαζιά με σουβενίρ (είπαμε είναι τουριστικό το μέρος) υπάρχει και Tourist information center όπου μπορεί κάποιος να κλείσει ξενοδοχεία ,εισιτήρια τρένων, αυτοκίνητα και διάφορες δραστηριότητες.
Το πλοίο για το Μπέρκεν γεμάτο τουρίστες από όλον τον κόσμο ξεκίνησε για την μαγευτική διαδρομή μέσα στο Sognefjord.Εδώ να πώ ότι υπάρχει μέσα στο Sognefjord ένα επιπλέον Φιορδ το Naeroyfjord το οποίο είναι πιο στενό σε σχέση με το Sognefjord και αν είστε στην περιοχή και έχετε χρόνο αξίζει να το επεσκέφθητε.
Σχετικά με τα φιόρδ να πω πως πολλοί Νορβηγοί θεωρούν ως ομορφότερο φιόρδ το Geirangerfjord (έχει πολλούς καταρράκτες που κυλούν από τις πλαγιές μέσα στο φιόρδ δίνοντας μια επιπλέον ομορφιά στο τοπίο)αλλά προσωπικά αν ξαναπάω Νορβηγία (που θα ξαναπάω σίγουρα) θα προτιμούσα το Lysefjorden όπου βρίσκεται το Preikestolen(από όπου έχει κανείς την μεγαλύτερη θέα των φιόρδ στην Νορβηγία) και το Kjerag
.Ότι αφορά την διαδρομή στο φιόρδ καθώς και την είσοδο στο Μπεργκεν θα αφήσω τις φωτογραφίες να μιλήσουν .Το βράδυ (φθάσαμε γύρω στις 20:30 στο λιμάνι)προτιμήσαμε να τσιμπήσουμε κάτι πρόχειρο και να πάμε κατευθείαν στο ξενοδοχείο μιας και την επόμενη θα είχαμε μια δύσκολη μέρα στον Παγετώνα.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

ELGEO2

Member
Μηνύματα
732
Likes
693
Επόμενο Ταξίδι
ΠΕΡΟΥ
Ταξίδι-Όνειρο
πέρασμα καρακορουμ
τι συμπτωση ..............
και εγω αυτο το διαστημα ειμουν στην νορβηγια με ενα φιλο που χαρη συντομιας θα τον ονομασω ..βαγγελη ...
διαβαζω την αφηγηση σου και θυμαμαι ωραιες στιγμες απο την εκδρομη στην νορβηγια ...
η πολη του οσλο μας καλοδεχθηκε ηλιολουστη

aimg546.imageshack.us_img546_4997_dsc01878z.jpg

Uploaded with ImageShack.us

το μεγαλο παρκο με τα αγαλματα

aimg404.imageshack.us_img404_2543_img1885d.jpg

Uploaded with ImageShack.us

το τραινο στην διαδρομη οσλο -μπεργκεν.

aimg638.imageshack.us_img638_4392_dsc01902j.jpg

Uploaded with ImageShack.us
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.182
Μηνύματα
883.220
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom