Νορβηγία Απεργία στη Νορβηγία.

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732

Κεφάλαιο 8

Το ηλιόλουστο Όσλο.


Όταν ξύπνησα, Σάββατο 21-05-2016, κοιτάω από το παράθυρο του δωματίου μου και αντικρίζω το Όσλο ηλιόλουστο.



Μετά το πλούσιο πρωινό του ξενοδοχείου και το πρωινό ντους, ετοιμάστηκα για βόλτα στο ηλιόλουστο Όσλο και σκεφτόμουνα, το πόσο τυχερός είμαι στο ότι όταν έχω μετακινήσεις (αεροπορικές ή σιδηροδρομικές) βρέχει και όταν είναι να γυρίσω την πόλη (όπως την Πέμπτη 19-05-2016 στο Μπέργκεν και το Σάββατο 21-05-2016 στο Όσλο) ο καιρός είναι καλός. Κατεβαίνω από το δωμάτιό μου και ρωτάω στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου για το πως μπορώ να πάω στο αεροδρόμιο την επόμενη ημέρα. Αφού είχα λύσει το - όπως εξελίχτηκε - μείζον ζήτημα της διαμονής, έπρεπε να λύσω και το ζήτημα της επιστροφής, γνωρίζοντας ότι το αεροδρόμιο είναι μακριά από την πόλη. Οι άνθρωποι στη ρεσεψιόν ήταν πολύ ευγενείς και μου απάντησαν ότι αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, με μετρό ή με λεωφορείο. Όταν εγώ τους είπα για ταξί, μου απάντησαν ότι δεν μου το συνιστούν, αφού το κόστος θα ξεπερνούσε τις 1000 ΝΟΚ. Εκτός από πολύ ευγενείς, ήταν και πολύ σαφείς. Μου εξήγησαν ότι στη θέση μου θα έπαιρναν το λεωφορείο ή για πιο γρήγορα, το μετρό, από τη στάση του εθνικού θεάτρου. Μάλιστα μου τόνισαν, ότι επειδή θα ήταν Κυριακή και δεν θα υπήρχε κυκλοφοριακή κίνηση στους δρόμους, θα προτιμούσαν το λεωφορείο, το Flybussen, η αφετηρία του οποίου ήταν δίπλα στο ξενοδοχείο μας, μπροστά από το Radisson Blu Hotel, το οποίο ήταν απέναντι από το ξενοδοχείο μας. Μάλιστα μου έδωσαν και ένα εκπτωτικό (20%) κουπόνι για το Flybussen.

Βγαίνω από το ξενοδοχείο και κατ' αρχή πάω να τσεκάρω την αφετηρία των λεωφορείων, των Flybussen της SAS, ώστε να μην χάσω την επόμενη ημέρα, χρόνο και στη συνέχεια παρατηρώντας κήπους και μεγαλοπρεπή κτίρια,





κατευθύνομαι προς τον κεντρικό πεζόδρομο του Όσλο, την Karl Johans gate.
Όταν φτάνω, στρίβω δεξιά προς το παλάτι.



Οι κήποι γύρω από το παλάτι ήταν πολύ περιποιημένοι, ενώ οι πασχαλιές οι οποίες επικρατούσαν μοσχοβολούσαν υπέροχα.





Συνεχίζω να προχωρώ προς το παλάτι, όπου είχε πολύ γέλιο, αφού ένας τύπος τραβεστί (;) ή ντυμένος έτσι, παρενοχλούσε τη φρουρά.







Με στροφή 180 μοιρών φέρνω το βλέμμα μου προς την πόλη και την Karl Johans gate, από το ύψωμα του παλατιού.



Κατεβαίνοντας από το παλάτι, ρίχνω μια τελευταία ματιά, στο κτίριο και στους κήπους του



και προχωρώ κατά μήκος της Karl Johans gate.



Όπως περπατούσα από το παλάτι, κατά μήκος της Karl Johans gate, αριστερά μου ήταν το Πανεπιστήμιο



και δεξιά μου πίσω από κηπάρια με τουλίπες, ήταν το Εθνικό Θέατρο.





Στον πεζόδρομο έβλεπα να περνούν αρκετοί με παραδοσιακές ενδυμασίες.



Θυμήθηκα ότι στις 17-05 είναι η εθνική εορτή της Νορβηγίας και ότι βρισκόμουν εκεί το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τη γιορτή.
Έκανα ένα γύρο από το Εθνικό Θέατρο, θαυμάζοντας την όψη του.



Εκείνο που μου έκανε εντύπωση δεν ήταν μόνο ότι τιμούσαν τους μεγάλους θεατράνθρωπους και ότι κατά την κατασκευή είχαν υλοποιηθεί προδιαγραφές για τα έργα του Ίψεν, αλλά ότι και σήμερα οι παραστάσεις είναι ιδιαίτερα ποιοτικές. Σε μια αίθουσα ανέβαινε έργο του μεγάλου Νορβηγού Knut Hamsun (4 August , 1859 – 19 February, 1952) - Mysterier, σε άλλη αίθουσα έργο του Σαίξπηρ - Ερρίκος ΙΙΙ και σε άλλη αίθουσα το έργο "Όνειρα καλοκαιρινής νύχτας" (όπως έχει γίνει γνωστό στην Ελλάδα του μεγάλου Σουηδού Ίνκγμαρ Μπέργκμαν.

Στην πλατεία του Εθνικού Θεάτρου, είχε συγκέντρωση μια μάλλον ινδουιστική αίρεση, με ομιλίες και τραγούδια.



Παρατηρώ το Hard Rock Cafe σε ένα πολύ ωραίο κτίριο. Σκέφτηκα ότι αργότερα θα περνούσα από το Hard Rock Cafe, για μια μπύρα ή ένα ποτό. Μου άρεσε πολύ το κτίριο.



Ανεβαίνω προς την Εθνική Πινακοθήκη, για να πληροφορηθώ τις ώρες λειτουργίας της. Καλύπτομαι γιατί κλείνει στις 17.00.



Κατεβαίνω πάλι προς την Karl Johans gate, άλλωστε δύο τετράγωνα απέχει η Εθνική Πινακοθήκη, από τον κεντρικό πεζόδρομο και συνεχίζω τον περίπατο κατά μήκος αυτού.



Φτάνω στο Κοινοβούλιο



και συνεχίζω να προχωρώ κατά μήκος κατά μήκος της Karl Johans gate. Ο πεζόδρομος ήταν κατειλημμένος από κόσμο.



Φτάνω στον καθεδρικό ναό.



Κάνω ένα γύρο στον περίβολο του καθεδρικού, ο οποίος ήταν γεμάτος καφέ.



Μπαίνω μέσα στον καθεδρικό. Ήταν εντυπωσιακός, στο εσωτερικό του, αλλά επειδή είχε λειτουργία, απαγορεύονταν οι φωτογραφίες.
Βγαίνω έξω και σταματώ λίγο σε μια αγορά λουλουδιών.



Στη συνέχεια προχωρώ έως την Karl Johans gate, με κατεύθυνση αυτή τη φορά προς το παλάτι.



Όταν φτάνω στο ύψος του Εθνικού Θεάτρου, στρίβω δεξιά και ακολουθώ την οδό Universitetsgata προς την Εθνική Πινακοθήκη.



Η Εθνική Πινακοθήκη στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή νορβηγικής τέχνης - και όχι μόνο - σε ολόκληρη τη Νορβηγία αφού εκτός από τις πιο γνωστές δημιουργίες του Munch,



και μάλιστα το διασημότερο έργο του, την "Κραυγή",



η οποία είχε κλαπεί το έτος 1994, αλλά αργότερα ξαναβρέθηκε, στεγάζει και μια αξιόλογη συλλογή έργων διάσημων μη Νορβηγών καλλιτεχνών, όπως Picasso, Gauguin, Manet, Degas, Renoir, Matisse, Cezanne, Monet κλπ.

Την Εθνική Πινακοθήκη του Όσλο τη θεωρώ καλή και περιεκτική πινακοθήκη. Ύστερα από δύο ώρες, βγήκα από την πινακοθήκη και ακολουθώντας την οδό Universitetsgata, προς την αντίθετη κατεύθυνση και διασχίζοντας την Karl Johans gate, ακολουθώ την οδό Roald Amundsens gate, προχωρώ προς το Δημαρχείο και τη θάλασσα.

Το Δημαρχείο του Όσλο, ολοκληρώθηκε το έτος 1950, στα πλαίσια εορτασμών για την 900η, θεωρητικά, επέτειο της πόλης και η χτισμένη με κόκκινα τούβλα είσοδος, με τους δύο πύργους (χαρακτηριστικούς του κτίσματος) πλαισιώνεται από ξυλόγλυπτα εμπνευσμένα από τη Νορβηγική μυθολογία.



Το πρωί που είχα περάσει μια σύντομη βόλτα είχα δει το Δημαρχείο σχεδόν έρημο,



αλλά το μεσημέρι που ξαναπέρασα, έβγαινε πολύς κόσμος ντυμένος με παραδοσιακές ενδυμασίες.





Ρώτησα και ο κόσμος που κυκλοφορούσε με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, ήταν λόγω εκδήλωσης για την εθνική εορτή της Νορβηγίας στις 17-05. Η εκδήλωση στο Δημαρχείο έγινε το πρώτο Σάββατο μετά τη γιορτή.
Προχώρησα προς τη θάλασσα.



Φτάνοντας ακούω μουσική, ακούω έθνικ μουσική. Ήταν διεθνιστικό φεστιβάλ. Άκουσα κομμάτια από Σενεγάλη, Μαρόκο, Κολομβία, λάτιν άφρικα, βαλκανικά κλπ.
Άκουσα αγαπημένη μου μουσική. Όμως σκέφτηκα να ανέβω δίπλα στο κάστρο Akershus και να επιστρέψω στο φεστιβάλ αργότερα.
Ανεβαίνω προς το κάστρο Akershus, ένα από τα σύμβολα του Όσλο, η ανοικοδόμηση του οποίου ξεκίνησε το έτος 1299, από τον βασιλιά Hakov V, ενώ η ολοκλήρωσή του έγινε κατά στάδια, απαιτώντας αρκετά χρόνια. Ανεβαίνω προς το κάστρο,



βλέποντας το Όσλο από ψηλά,



το Δημαρχείο,



τις αποβάθρες με τα σκάφη,



τη θάλασσα και στο βάθος, στο τέλος της Aker Brygge, το μουσείο Astrup Fearnley με την κεκλιμένη στέγη.



Έμεινα αρκετή ώρα στο κάστρο απολαμβάνοντας τη θέα στο Όσλο. Κατεβαίνοντας βρέθηκα στη φωτογράφιση ενός γάμου.



Όταν κατέβηκα, πήγα μία σύντομη βόλτα έως την όπερα, η οποία ξεχωρίζει από τα λοιπά παλιά κτίρια του λιμανιού λόγω των γραμμών και της υπερμοντέρνας όψης της.
Επέστρεψα γρήγορα, στο διεθνιστικό φεστιβάλ.









Είχε αρχίσει μία να ψιλοβρέχει, μία να σταματάει. Φαίνεται ότι η εκεχειρία με τη βροχή δεν κράτησε έως το βράδυ. Το φεστιβάλ έτεινε προς το τέλος του. Είχαν ολοκληρωθεί οι αφρικάνικοι ήχοι, οι λάτιν ήχοι, οι βαλκανικοί ήχοι που άκουγα και από το κάστρο και ήταν η ώρα των ασιατικών.



Προχωρώ προς την Aker Brygge, περνώντας από το Nobel Peace Center.



Όπως είναι γνωστό, το βραβείο Νόμπελ ειρήνης απονέμεται στο Όσλο κάθε 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη διαθήκη (έτος 1895) του Σουηδού Άλφρεντ Νόμπελ, τότε που η Σουηδία και η Νορβηγία αποτελούσαν ενιαίο κράτος, ώστε να ανατρέψει τη νορβηγική αντίθεση στην ενότητα ων δύο κρατών.
Συνεχίζω να προχωρώ προς την Aker Brygge,



επιταχύνοντας, γιατί η ένταση της βροχής, άρχισε να δυναμώνει. Με το δεδομένο της βροχόπτωσης, αποφάσισα να μην πάω προς το πάρκο Vigeland. Άλλωστε το είχα επισκεφθεί σε προηγούμενα ταξίδια.
Η ώρα είχε φτάσει περίπου 06.00 μμ και αφού περπάτησα στην Aker Brygge, αποφάσισα να ανέβω στη διασταύρωση του πεζόδρομου Karl Johans gate και της οδού Universitetsgata, όπου βρίσκεται το Hard Rock Cafe, σε ένα ωραίο κτίριο, ώστε να ξεκουραστώ και να δροσιστώ πίνοντας ένα κρασί ή ένα ποτό.

 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Κεφάλαιο 2

Το βροχερό Μπέργκεν. Το πρώτο απόγευμα και η πρώτη νύχτα.

Επιστρέφω δύο ημέρες πριν, την Τετάρτη 18-05-2016. Όπως προανέφερα, ύστερα από ένα ταξίδι Αθήνα – Όσλο, το οποίο κύλισε υπέροχα, χωρίς κανένα παράπονο από την Aegean (το αντίθετο μάλιστα), από μια μικρή αναμονή στο lounge της SAS και μετά από μια πτήση πενήντα λεπτών, έφτασα στο Μπέργκεν, στο βροχερό Μπέργκεν. Το Μπέργκεν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας μετά την πρωτεύουσα, Όσλο, με πληθυσμό 270.000 περίπου κατοίκους. Επίσης το Μπέργκεν είναι η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό ημερών βροχόπτωσης στην Ευρώπη. Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο και βλέποντας τη βροχή (αναμενόμενη), πήρα ένα ταξί για το ξενοδοχείο Scandic Neptun. Η κίνησή μου ήταν μάλλον λανθασμένη, αφού έξω από το αεροδρόμιο, ήταν τα λεωφορεία της SAS. Όμως εγώ πήρα ταξί (μου κόστισε λίγο παραπάνω - 500 ΝΟΚ), όμως έφτασα γρήγορα ξενοδοχείο μου.

Έξω από το ξενοδοχείο, συναντώ τους απεργούς, οι οποίοι περιφρουρούσαν σιωπηλά την απεργία τους.

1.JPG


Πάντως το ξενοδοχείο (προς μεγάλη μου, ανακούφιση) λειτουργούσε. Παρά την περιφρούρηση των απεργών. Και μάλιστα στη ρεσεψιόν ζήτησα δωμάτιο με θέα. Το αίτημά μου έγινε αποδεκτό. Και με τοποθέτησαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Peer Gynt. Στο δωμάτιο 322. Του αγαπημένου μου θεατρικού έργου. Του μεγάλου Νορβηγού δημιουργού Ερρίκου Ίψεν.

2.JPG


Βγαίνω γρήγορα από το ξενοδοχείο, μετά το φρεσκάρισμα και το σύντομο ντους. Θέλω να συναντήσω την πόλη του Μπέργκεν, το ταχύτερο δυνατό. Η πόλη είναι υπέροχη. Παρά τη βροχή. Άλλωστε στο Μπέργκεν βρέχει συνεχώς. Το ανέφερα και παραπάνω. Ρίχνω μια ματιά προς το Bryggen.

3.JPG


και συνεχίζω τη βόλτα στην αποβάθρα, με τη συνοδεία του ψιλόβροχου.

4.JPG


Προχωρώ προς το Bryggen, για να απολαύσω τα ξυλόσπιτα από πιο κοντά.

5.JPG


Στο βάθος παρατηρώ το ιστιοφόρο, ένα λούνα παρκ και το κάστρο του Μπέργκεν, το πρώτο κάστρο στη Νορβηγία.

6.JPG


Σε ένα μπαρ στο κέντρο του λιμανιού, ήταν μαζεμένοι μπροστά στην τηλεόραση, οπαδοί της Λίβερπουλ, ως επί το πλείστον με φανέλα του Τζέραρντ, οι οποίοι πανηγύριζαν προκαταβολικά την κατάκτηση του τροπαίου. Θυμήθηκα ότι ήταν η ημέρα του τελικού του Europa Leage, μεταξύ Λίβερπουλ και Σεβίλλης. Οι Άγγλοι πανηγύριζαν προκαταβολικά. Βέβαια εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος. Πάντως κατάφεραν να δημιουργήσουν μια σχετική οχλοβοή στο πολύ ήσυχο Μπέργκεν.

Κάποια στιγμή η βροχή δυνάμωσε και επιστρέφοντας,

7.JPG


βρίσκω καταφύγιο στη ψαραγορά,

8.JPG


ενώ τα σύννεφα ήταν στους λόφους του Μπέργκεν.

9.JPG


Κατ' αρχή έκανα μια βόλτα μέσα στη ψαραγορά, παρατηρώντας και δοκιμάζοντας διάφορες λιχουδιές (ακόμα και φάλαινα) που μου προσέφεραν.

10.JPG


11.JPG


12.JPG


13.JPG



Κάθισα σε ένα τραπέζι και έφαγα, ψαρόσουπα, πολύ ωραία ψαρικά, συνοδεύοντάς τα με ένα μπουκάλι κρασί Riersling.

14.JPG


Όταν βγήκα έξω, η ώρα πλησίαζε 11μμ, η βροχή είχε σταματήσει και ο ήλιος έδυε.

15.JPG


Ο ήλιος αυτή την ώρα με μπέρδεψε λίγο, σχετικά με την ώρα, αλλά γρήγορα σκέφτηκα ότι ήμουν στη Νορβηγία. Ρίχνω μια ματιά στη ψαραγορά

16.JPG


και κατευθύνομαι στο ξενοδοχείο που ήταν δίπλα να αλλάξω τα βρεγμένα μου παπούτσια.
Κάθομαι για ελάχιστο χρόνο στο ξενοδοχείο, αφήνω τη φωτογραφική μηχανή, τη DSLR και παίρνω στην τσέπη του μπουφάν μου, την άλλη φωτογραφική μηχανή που είχα μαζί μου, που είναι mirrorless και η οποία είναι πιο πρακτική, για τις περιπτώσεις βροχερού καιρού.

Πράγματι βγαίνοντας έξω είχε ξαναρχίσει η βροχή, σε πολύ μικρότερη ένταση. Τι να κάνω, στο Μπέργκεν, βρισκόμουν. Οι απεργοί είχαν αποχωρήσει από τη γωνία της εξόδου μπροστά από το ξενοδοχείο.
Η νύχτα είχε επικρατήσει, άλλωστε ήταν περίπου δώδεκα τα μεσάνυχτα.
Φτάνω στο κέντρο του λιμανιού, στο βάθος φαίνονται τα φώτα του τελεφερίκ για το λόφο Floyen.

17.JPG


Στοχεύω με τη φωτογραφική μου μηχανή προς το λιμανάκι, όπου αριστερά φαίνεται η κλειστή αυτή την ώρα ψαραγορά και στο βάθος το ιστιοφόρο.

18.JPG


Συνεχίζω τον νυχτερινό περίπατο,

19.JPG


μέχρι που φτάνω πάλι στο Bryggen, απολαμβάνοντας τα φωτισμένα ξυλόσπιτα.

20.JPG


Προχωρώ μέχρι το φωτισμένο κάστρο Bergenhus.

21.JPG


Επιστρέφοντας προς Bryggen, αποφασίζω να κάνω μια βόλτα σε μια στοά που βρήκα μεταξύ δύο ξυλόσπιτων, τα οποία είχαν κλίση ως προς την κατακόρυφο, όπως φαίνεται και στις κατωτέρω φωτογραφίες.

22.JPG


23.JPG


24.JPG


Οι εικόνες, εκεί, ήταν πολύ ατμοσφαιρικές. Βγαίνοντας από τη στοά και προχωρώντας μπαίνω σε ένα μπαρ το Una Cocktail Bar (Bryggen 7), για ένα ποτό.

25.JPG


26.JPG


Το μπαρ είχε πολύ ωραίο περιβάλλον. Βέβαια στην αρχή υπήρχαν αρκετοί τεθλιμμένοι οπαδοί της Λίβερπουλ. Έμεινα αρκετή ώρα πίνοντας τα ποτά μου,

27.JPG


βλέποντας έξω το λιμάνι και τη βροχή να πέφτει, ενώ όταν αποφάσισα να φύγω το μπαρ είχε σχεδόν αδειάσει.

28.JPG


29.JPG


30.JPG


Η ώρα ήταν πολύ περασμένη σε λίγο θα άρχιζε να χαράζει, ήμουν σχεδόν 24 ώρες στο πόδι, οπότε αποφάσισα να προχωρήσω προς το ξενοδοχείο μου, περπατώντας κατά μήκος της αποβάθρας και βλέποντας για τελευταία φορά της ημέρας (μάλλον της νύχτας) τη ψαραγορά και το γραφικό λιμανάκι.

31.JPG


Ανέβηκα στο δωμάτιό μου, για ολιγόωρο ύπνο.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Αυτό που μου αρέσει πάντα σε σένα είναι οτι περιγράφεις με ενθουσιασμό και θαυμασμό κάθε μέρος που επισκέπτεσαι και ενω είσαι πολυταξιδεμένος δεν σνομπάρεις κανέναν προορισμό, αντίθετα σχεδόν πάντα μας μεταφέρεις θετικά τις εντυπώσεις σου.

Εξαιρετικές φωτογραφίες. Επίσης θα ήθελα να μάθω πόσο κόστισε η ψαρόσουπα, τα ψαρικά και το μπουκάλι κρασί :D Γενικά θα θέλαμε εντυπώσεις από την περιβόητη πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης!
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
προς giannismits (και για όποιον ενδιαφέρεται):

Κατά πρώτο σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια (γραπτά).

Αναλυτικά οικονομικά στοιχεία θα παρουσιάσω στο τελευταίο κεφάλαιο (Επίλογος - όπως στο Λευκορωσία 2016), για να είναι συγκεντρωμένα και να έχει εκδοθεί και ο λογαριασμός της πιστωτικής κάρτας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πέντε ημέρες στη Νορβηγία και δεν είδα πως είναι οι Νορβηγικές Κορώνες. Όλες οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν με τις πιστωτικές μου κάρτες. Ακόμα και σε κιόσκι για να αγοράσω μπουκαλάκι νερό.

Πάντως για μια πρώτη ιδέα, αναφέρω ότι σε ρεστοράν ή στη ψαραγορά (εάν καθόσουν σε τραπέζι η σούπα κόστιζε γύρω στα 4 έως 5 ευρώ, τα φρέσκα ψαρικά από 20 έως 35 ευρώ και το μπουκάλι κρασί από 30 έως 45 ευρώ (το ποτήρι κόστιζε πάνω από 10 ευρώ - οπότε πάντα προτιμούσα μπουκάλι). Για ποτά μη συζητάμε. Το μαλτ ουίσκι (μεζούρα) κόστιζε 12 ευρώ.
Όπως όλοι γνωρίζουμε το κόστος διαβίωσης στη Νορβηγία είναι ακριβό.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Κεφάλαιο 3

Το ηλιόλουστο Μπέργκεν. Η δεύτερη ημέρα.

Ξυπνώ το πρωί της Πέμπτης 19-05-2016 και κοιτάζοντας από το παράθυρο του δωματίου μου, αντικρίζω ηλιόλουστο το Μπέργκεν!

1.JPG


2.JPG


Κατεβαίνοντας για πρωινό, μου έκανε εντύπωση, πως όσο το δωμάτιο, όσο και οι κοινόχρηστοι χώροι, ήταν διακοσμημένοι με φωτογραφίες θεατρικών παραστάσεων, ως επί το πλείστον του Ίψεν.

71.jpg


Μετά το πολύ πλούσιο πρωινό του ξενοδοχείου, με πολλά ψαρικά, τόσο φρέσκα όσο και καπνιστά, γαριδοσαλάτα και λοιπές ψαροσαλάτες καθώς και όλα τα λοιπά είδη, ξεκίνησα την εξερεύνηση του ηλιόλουστου Μπέργκεν, από τον πεζόδρομο (Strandgater),

3.JPG


παράλληλο του παραλιακού, που ξεκινούσε από το ξενοδοχείο.
Ύστερα από λίγο κατέβηκα στον παραλιακό δρόμο (C. Sundsgate). Όπως κατέβαινα, είδα στο βάθος έξω από κάποιο ξενοδοχείο μία σιωπηλή απεργό, όπως παρατηρούσα, συνεχώς και σε άλλα ξενοδοχεία (σχεδόν σε όλα) το ίδιο φαινόμενο.

4.JPG


5.JPG


Φτάνοντας στην οδό C. Sundsgate, αρχίζω να επιστρέφω προς το κέντρο του λιμανιού, μέσω της παραλιακής οδού Strandkainen (κατ' ουσία συνέχεια της προηγούμενης), από όπου απέναντι έβλεπα το ιστιοφόρο

6.JPG


και το πανέμορφο Bryggen.

7.JPG


8.JPG


Η ψαραγορά

9.JPG


ήταν γεμάτη εδέσματα,

10.JPG


αλλά και γεμάτη από Γιαπωνέζους τουρίστες.

11.JPG


Και μάλιστα πρωί - πρωί. Πάντως και η απέναντι γωνία ήταν ελκυστική με το φως του ήλιου.

12.JPG


Οι λόφοι πάνω από την πόλη είναι καταπράσινοι και σε συνδυασμό με τα κουκλίστικα σπιτάκια δημιουργούν ένα υπέροχο σύνολο.

13.JPG


Περπάτησα προς το Bryggen, περνώντας μπροστά από το Una Cocktail Bar, το οποίο το προηγούμενο βράδυ, είχα περάσει ευχάριστες ώρες.

14.JPG


Συνέχισα προς τα ξυλόσπιτα

15.JPG


και χώθηκα πάλι μέσα στις στοές μεταξύ των σπιτιών, από τις οποίες είχα περάσει το προηγούμενο βράδυ, όπου ήταν ερημικές, για να τις δω με το φως της ημέρας.

16.JPG


Το πρωί οι στοές ανάμεσα στα ξυλόσπιτα του Bryggen, είχαν ζωή με αρκετό κόσμο να κυκλοφορεί στις galleries και στα καφέ.

17.JPG


18.JPG


Θαύμασα το υπαίθριο ξυλόγλυπτο

19.JPG


και παρόμοια είδη ξυλογλυπτικής τέχνης στα καταστήματα, έμεινα λίγο σε ένα καφέ να ξεκουραστώ και βγήκα από τις στοές στον παραλιακό δρόμο Bryggen, έως ότου έστριψα δεξιά και ανέβηκα ως το Bryggen Museum

20.JPG


και την εκκλησία Mariakirken, την παλαιότερη εκκλησία του Μπέργκεν.

21.JPG


Έστριψα δεξιά στην οδό Ovregaten, παρατηρώντας τα ξυλόσπιτα του Bryggen, από την πίσω πλευρά και προχώρησα κατά μήκος αυτής, έως το σταθμό του τελεφερίκ που ανεβαίνει στο λόφο Floyen. Έβγαλα αμέσως εισιτήριο με επιστροφή και χωρίς αναμονή ανέβηκα με το τελεφερίκ στο λόφο ύψους 320 μέτρων,

22.JPG


από όπου η θέα προς την πόλη είναι πανοραμική. Αφού για αρκετή ώρα απόλαυσα τη θέα της πανέμορφης πόλης, το φυσικό περιβάλλον με τα φιόρδ και τους καταπράσινους λόφους άρχισα να φωτογραφίζω ασταμάτητα.

23.JPG


24.jpg


25.JPG


Η ματιά φτάνει έως τον Ατλαντικό Ωκεανό.

26.JPG


Στοχεύω με τη φωτογραφική μου μηχανή και προς άλλα σημεία της πόλης,

27.JPG


28.JPG


29.JPG


κάνω μια μικρή βόλτα στο δάσος και επανέρχομαι στην αρχική μου θέση να ρίξω τις τελευταίες ματιές στο Μπέργκεν από ψηλά.

30.JPG


Ύστερα από ένα απολαυστικό δίωρο παίρνω το τελεφερίκ, κατεβαίνω στην πόλη, συνεχίζω το περπάτημα κατά μήκος της οδού Ovregaten,

31.JPG


έως την εκκλησία Domkirken,

32.JPG


από όπου συνεχίζω κατά μήκος της οδού Kong Oscars gate και κατόπιν κατεβαίνω στον πεζόδρομο Marken,

33.JPG


φτάνω στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μπέργκεν, απ' όπου την άλλη ημέρα θα έφευγα για Όσλο.

34.JPG


Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση, παρατηρώντας το Μπέργκεν από ψηλά, εκτός των άλλων ήταν ένα μικρό πάρκο, στη μέση του οποίου ήταν μια λιμνούλα με ένα σιντριβάνι στο κέντρο της. Αυτό είναι δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό και είχα επιλέξει αυτή τη διαδρομή, μετά από το κατέβασμα από το λόφο, ώστε να διασχίσω το πάρκο από τη μία του πλευρά έως την άλλη.

Κάθισα για λίγο σε ένα παγκάκι, να ξεκουραστώ, παρατηρώντας τη λιμνούλα με το σιντριβάνι, τα φροντισμένα λουλούδια στο πάρκο, τους ήρεμους Νορβηγούς να απολαμβάνουν τη λιακάδα και τα κτίρια απέναντί μου τα οποία είναι όλα μουσεία.

35.JPG


Όταν ξεκουράστηκα προχώρησα από τη βόρεια πλευρά του πάρκου, θαυμάζοντας τα πανέμορφα δέντρα με τα λουλούδια και τις κίτρινες τουλίπες, με τις οποίες είχαν δημιουργήσει διάφορα όμορφα σχέδια.

36.JPG


37.JPG


Προχωρώντας δυτικά και διασχίζοντας ένα δρόμο παρατήρησα ένα μικρό περίπτερο στο κέντρο του Byparken, με κόκκινες τουλίπες περιμετρικά και μοβ τουλίπες γύρω από το περίπτερο.

38.JPG


Συνεχίζω και βρίσκομαι μπροστά από ένα βραχόκηπο,

39.JPG


ανοιγόκλεισα τα μάτια μου, ΟΧΙ δεν βρισκόμουν στην Κίνα, ήμουν στη Νορβηγία. Κοντά στο βραχόκηπο ήταν ζαρντινιέρες με υπέροχες κόκκινες τουλίπες.

40.JPG


Είχα διψάσει και κάθισα σε ένα μαγαζί δίπλα, το οποίο βρισκόταν στο δεξί μου χέρι όπως προχωρούσα προς τη δύση, ενώ στο αριστερό μου χέρι βρισκόταν το Radisson Blu Hotel Norge, Bergen, στο οποίο είχα κλείσει δωμάτιο και ειδοποιήθηκα την τελευταία στιγμή, ότι η κράτησή μου ακυρώθηκε!

Τέλος πάντων όπως μου είπαν στο booking, η απεργία είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου. Πάντως στην όλη ιστορία, κάποιος δεν με ειδοποίησε έγκαιρα. Τα ξενοδοχεία που άργησαν ή το booking;

Πιστεύω ότι αυτό θα μείνει άγνωστο.

Δεν με ενδιέφερε να λύσω το πρόβλημα εκείνη τη στιγμή, οπότε μπήκα σ' ένα ρεστοράν απέναντι από το Radisson Blu Hotel Norge, Bergen, για να φάω ελαφρά και να πιω μια μπουκάλα κρασί από τη Σικελία, τύπου Pinot Gris. Μέχρι τότε γνώριζα ότι την ποικιλία αυτή την έβρισκα στην Αλσατία ή και στην Τοσκάνη.

41.JPG


Όμως ήθελα να ξεκουραστώ και να δροσιστώ ώστε να συνεχίσω την περιπλάνηση στο πανέμορφο Μπέργκεν.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Κεφάλαιο 4

Το ηλιόλουστο Μπέργκεν. Η συνέχεια της δεύτερης ημέρας

Αφού ξεκουράστηκα πίνοντας το κρασάκι μου και τρώγοντας πάρα πολύ ελαφρά, ώστε να έχω ενέργεια, βγαίνω έξω από το ρεστοράν και συναντώ τους απεργούς να περιφρουρούν σιωπηλά την απεργία τους έξω από το Radisson Blu Hotel Norge, Bergen, στο οποίο είχα κλείσει δωμάτιο και ειδοποιήθηκα την τελευταία στιγμή, ότι η κράτησή μου ακυρώθηκε!

42.JPG


Από τον πεζόδρομο - πλατεία, Kong Olav Vs plass, ρίχνω μια ματιά προς το εθνικό θέατρο το οποίο είναι σε μικρό ύψωμα της κάτω πόλης,

43.JPG


και προχωρώ κατά μήκος του πεζοδρόμου Torgalimenningen,

44.JPG


45.JPG


μέχρι το γραφικό λιμανάκι του Μπέργκεν, όπου ήταν και το ξενοδοχείο μου. Σκέφτηκα να ανέβω στο ξενοδοχείο να ξεκουραστώ, λίγο, αλλά είχα αρκετή ενέργεια. Έτσι συνέχισα τον περίπατο, ανεβαίνοντας έως το εθνικό θέατρο,

46.JPG


ενώ στη συνέχεια κατέβηκα προς το βασικό λιμάνι του Μπέργκεν, το Nostebukten,

47.JPG


εκεί (όπως είχα δει από ψηλά) που δένουν τα μεγάλα πλοία και κυρίως φορτηγά και κρουαζιερόπλοια. Πάντως και στην περιοχή αυτή, τα σπίτια ήταν κουκλίστικα.

48.JPG


49.JPG


Επέστρεψα προς την περιοχή του εθνικού θεάτρου,

50.JPG


κατάντη του οποίου, υπάρχει άγαλμα (προφανώς) του Ίψεν.

51.JPG


Κατέβηκα την Ovre Ole Bulls plass, έως την Kong Olav Vs plass,

52.JPG


όπoυ είδα το wine - bar Privaten

53.JPG


και κάθισα να πιω ένα κρασάκι για να ξεκουραστώ από τον ποδαρόδρομο. Όταν ξεκουράστηκα, προχώρησα μέσω του πεζοδρόμου Torgalimenningen,

54.JPG


προς το παραδοσιακό λιμανάκι

55.JPG


και την περιοχή Bryggen.

56.JPG


Συνεχίζω να προχωρώ και φτάνω στο Λούνα παρκ.

57.JPG


Διασχίζω το δρόμο και με σκοπό το κάστρο Bergenhus, το παλαιότερο κάστρο της Νορβηγίας, αφού τα πρώτα κτίσματα χρονολογούνται από το έτος 1240. Βλέπω την πύλη

58.JPG


και μπαίνω μέσα στο κάστρο.

59.JPG


Το μουσείο είχε κλείσει, αλλά υπήρχαν αρκετά ταμπλό με την ιστορία του κάστρου, αλλά και γενικότερα στοιχεία της Νορβηγικής ιστορίας. Ένα από τα ταμπλό που μου έκανε εντύπωση ήταν αυτό που έδειχνε την πορεία των Ισπανών για την κατάκτηση της Νορβηγίας κατά τον 13ο αιώνα.

60.JPG


Κάποια στιγμή αποφασίζω να επιστρέψω προς το ξενοδοχείο, για ολιγόωρη ξεκούραση. Η ημέρα είναι μεγάλη και θέλω να έχει συνέχεια. Προχωρώντας προς το ξενοδοχείο, θαυμάζω για ακόμα μια φορά το Μπέργκεν.

61.JPG


62.JPG


Φτάνω στο ξενοδοχείο,

63.JPG


ξεκουράζομαι, κάνω ντους, ελέγχω στο Trip Advisor τα πιθανά εστιατόρια και επιλέγω ένα από την πρώτη τετράδα, το Bryggeloftet & Stuene Restaurant, στο Bryggen, πολύ κοντά στο μπαράκι στο οποίο βρισκόμουν την προηγούμενη νύχτα.

Όταν βγαίνω από το ξενοδοχείο ήταν ακόμα ημέρα παρ' όλο ότι η ώρα προσέγγιζε 10 μμ. Το ιστιοφόρο επέστρεφε στο λιμάνι

64.JPG


και εγώ προχώρησα γρήγορα προς το Bryggeloftet & Stuene Restaurant.

Όταν μπήκα το εστιατόριο είχε αρκετό κόσμο και παραξενεύτηκα που με έβαλαν να κάτσω σ' ένα μεγάλο και προνομιακό από άποψη θέας τραπέζι. Αργότερα κατάλαβα ότι ήμουν, λόγω ώρας, από τους τελευταίους πελάτες. Το φαγητό ήταν υπέροχο, τόσο τα μύδια (σε κατσαρόλα όπως στο Βέλγιο) όσο και το ψάρι,

65.JPG


66.JPG


αλλά και το χιλιάνικο κρασί Sauvignon Blanc, με το οποίο συνόδευσα το φαγητό.

67.JPG


Το περιβάλλον του ρεστοράν ήταν άριστο με πίνακες, βιβλία, ωραία καθιστικά και φωτιστικά. Όταν το μαγαζί άρχισε να αδειάζει, βρήκα την ευκαιρία να βγάλω μερικές φωτογραφίες.

68.JPG


69.JPG


Το ρεστοράν έκλεινε στις 12 τα μεσάνυχτα, λίγο πριν από την ώρα αυτή βγήκα έξω και βλέπω το Μπέργκεν, βροχερό. Η Πέμπτη 19-05-2016 ήταν φωτεινή εξαίρεση. Ήμουν τυχερός με το ηλιόλουστο Μπέργκεν. Όμως εκείνη την ώρα έβρεχε, οπότε βρήκα καταφύγιο στο διπλανό μπαρ, το Una Cocktail Bar, από το οποίο είχα περάσει και την προηγούμενη νύχτα.

Αρκετά αργότερα βγήκα από το μπαρ με κατεύθυνση το ξενοδοχείο μου, θαυμάζοντας για τελευταία φορά το νυχτερινό Μπέργκεν, τα σπιτάκια, τον λόφο και τα φώτα του τελεφερίκ.

70.JPG
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Κεφάλαιο 5

Το σιδηροδρομικό ταξίδι Μπέργκεν – Όσλο.

Όταν ξύπνησα το πρωί της Παρασκευής 20-05-2016, αντίκρισα το Μπέργκεν βροχερό. Η προηγούμενη ημέρα ήταν μια εξαίρεση. Το ηλιόλουστο Μπέργκεν. Αντηχεί και ως ανέκδοτο. To Μπέργκεν επανήλθε στη συνήθη του κατάσταση. Ο καιρός βροχερός. Πάντως μετά το πλούσιο πρωινό του ξενοδοχείου έκανα μια βόλτα στο κέντρο της πόλης. Επέστρεψα στο ξενοδοχείο, πήρα την αποσκευή μου και κάλεσα ταξί μέσω της ρεσεψιόν, το οποίο ήρθε αμέσως και ύστερα από μερικά λεπτά ήμουν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μπέργκεν. Η ώρα ήταν λίγο μετά τις 11.20 πμ και το εισιτήριο που είχα βγάλει ηλεκτρονικά μέσω των NSB, είχε ώρα αναχώρησης από το Μπέργκεν 11.59 και ώρα άφιξης στο Όσλο 19.05. Δηλαδή το σιδηροδρομικό ταξίδι, η ομορφότερη διαδρομή με τρένο, σύμφωνα με πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς, διαρκεί κάτι παραπάνω από επτά ώρες.
Όταν μπαίνω στο σταθμό, ο οποίος είναι υπό ανακατασκευή, προχωρώ προς τα γραφεία των NSB,

1.JPG


τους δείχνω το αντίγραφο το οποίο είχα εκτυπώσει και μου δίνουν το εισιτήριο, στο οποίο αναγραφόταν και η πλατφόρμα (3) αναχώρησης του τρένου. Πηγαίνω προς τα εκεί βλέπω ότι το τρένο ήταν εκεί,

2.JPG


αλλά επειδή δεν είχε ξεκινήσει η επιβίβαση και επειδή είχα αρκετό χρόνο (περίπου μισή ώρα) έκανα μια μικρή βόλτα στο διπλανό πάρκο κάτω από το ψιλόβροχο. Επιστρέφω στο σταθμό και επιβιβάζομαι στο βαγόνι 1 του τρένου, το οποίο ξεκίνησε ακριβώς στις 11.59. Το τρένο προχωρούσε αργά, μέχρι να βγούμε από το Μπέργκεν, όπου και

3.JPG
πρώτος σταθμός ήταν η Arna, κατ' ουσία προάστιο του Μπέργκεν.
Το τρένο συνέχιζε την πορεία του, διερχόμενο από τοπία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, δικαιώνοντας αυτούς που θεωρούν αυτή τη διαδρομή, από τις ομορφότερες διαδρομές με τρένο.

4.JPG


5.JPG


6.JPG


7.JPG


8.JPG



9.JPG


10.JPG


Στο μεταξύ σταματούσαμε για λίγο στους ενδιάμεσους σταθμούς. Μετά την Arna, ο δεύτερος σταθμός ήταν το Dale. Το τρένο συνέχιζε την πορεία του ανεβαίνοντας υψομετρικά, ενώ στο φωτεινό ταμπλό του βαγονιού παρουσιαζόταν η ώρα και η εξωτερική θερμοκρασία, ενώ όταν πλησίαζε σε σταθμό, αναφερόταν ο σταθμός και το υψόμετρο αυτού.

Ο επόμενος σταθμός ήταν το Voss σε υψόμετρο 57 μέτρων.

11.JPG


Παρατηρώντας το Voss, μέσα από το τρένο,

12.JPG


13.JPG


είδα μία απεργό, έξω από ένα ξενοδοχείο του Voss, δίπλα στο σταθμό, να περιφρουρεί την απεργία.

14.JPG


Εκεί με έζωσαν τα φίδια. Σκέφτηκα μήπως πάθω καμιά ζημιά στο Όσλο. Έδιωξα γρήγορα τις κακές σκέψεις από το μυαλό μου και αφοσιώθηκα στο να απολαμβάνω την υπέροχη θέα της διαδρομής.

15.JPG


Το τρένο, συνέχιζε να ανεβαίνει υψομετρικά με αρκετά μεγαλύτερη κλίση, αφού σταμάτησε και στο σταθμό Mydral, σε υψόμετρο 868 μέτρων, συνέχισε να ανεβαίνει και το τοπίο είχε αλλάξει. Μάης μήνας και μάλιστα προς το τέλος του (20-05-2016), το τοπίο ήταν χιονισμένο.

16.JPG


Το τρένο σταμάτησε στον σταθμό Hallingskeid, σε υψόμετρο 1.110 μέτρα, όπου ο πάγος, ήταν ακόμα και μέσα στο σταθμό. Ο επόμενος σταθμός ήταν ο υψηλότερος, το Finse, σε υψόμετρο +1222 μέτρων.

17.JPG


18.JPG


Στη διαδρομή βλέπαμε σπιτάκια καλυμμένα από χιόνι.

19.JPG


Επί δύο ώρες και τριάντα λεπτά, ανεβαίναμε υψομετρικά, από το υψόμετρο 0 (Bergen), έως το υψόμετρο +1222 μέτρων (Finse) και στη συνέχεια επί τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά, θα κατεβαίναμε από το υψόμετρο +1222 μέτρων (Finse), έως το υψόμετρο ) +0 (Oslo).
Αρχίσαμε να κατεβαίνουμε, υψομετρικά, και το χιόνι φάνηκε προοδευτικά να μειώνεται.

20.JPG


Μετά το Finse, το τρένο κατεβαίνοντας υψομετρικά πέρασε από τους ενδιάμεσους σταθμούς, Haugastøl,

21.JPG


όπου το χιόνι δεν καταλάμβανε τους δρόμους, ενώ στη συνέχεια το τοπίο μεταλλασσόταν σε πιο ομαλό

20.JPG


Το τρένο συνέχιζε να κατεβαίνει υψομετρικά,διερχόμενο από υπέροχα τοπία

23.JPG


25.JPG


και περνώντας από τους σταθμούς Ustaoset, Geilo, Al, Gol, Nesbyen, Fla, Honefoss, Vikersund, Hokksund και οπότε φτάνοντας στα περίχωρα του Όσλο, το τρένο σταμάτησε στους σταθμούς Drammen, Asker, Lysakerκαι Sandvika, πριν ολοκληρωθεί η υπέροχη διαδρομή στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Oslo, τον Oslo S.
Το ταξίδι τελείωσε όμορφα, όπως άρχισε, βρισκόμουν στον κεντρικό σιδηροδρομικό του Όσλο. Βγαίνοντας έξω από το σταθμό, αποφασίζω να πάω στο ξενοδοχείο με τα πόδια. Άλλωστε η απόσταση ήταν μικρή. Ο απαιτούμενος χρόνος ήταν μικρότερος από δέκα πέντε λεπτά. Και μάλιστα περπατώντας στον κεντρικό πεζόδρομο του Όσλο. Την Karl Johans gate. Θα την διέσχιζα από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Oslo S, έως το κοινοβούλιο, όπου όπως νόμιζα θα ήταν το ξενοδοχείο μου. Το Scandic Victoria. Έτσι νόμιζα. Συνέχιζα να υπολογίζω χωρίς όλες τις παραμέτρους του προβλήματος. Την απεργία στη Νορβηγία.
 

Attachments

  • 67,9 KB Προβολές: 0
  • 157 KB Προβολές: 0
  • 173,2 KB Προβολές: 0

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ελπίζω να έχουμε ωραία βόλτα στο Όσλο, αν και μυρίζομαι απρόοπτα! Έχει ωραιότατα παγκάκια εκεί στο Aker Brygge σκέτη πολυτέλεια :haha:
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Κεφάλαιο 6

Ψάχνοντας το χαμένο δωμάτιο

Κάπως έτσι έφτασα στο Όσλο, όπου όπως προανέφερα πήγα περπατώντας από το σταθμό του Όσλο έως το ξενοδοχείο Scandic Victoria, το οποίο όμως βρήκα κλειστό. Όμως κάποιος έβγαινε και η πόρτα άνοιξε. Μπουκάρω μέσα στο ξενοδοχείο. Πίσω από εμένα καταφέρνουν να μπουν και δύο νεαρές γυναίκες, από τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν φτάσει στο ξενοδοχείο, σχεδόν μαζί με εμένα. Μπαίνω στο ξενοδοχείο, στο οποίο ξαπλωμένος στη ρεσεψιόν ήταν ένας Ασιάτης.

Του δείχνω την κράτηση και αυτός απαντά strike. Ξεχνώ το αριστερό μου παρελθόν. Του λέω με άγριο τρόπο τι στράικ και ξεστράικ, δώσε μου το δωμάτιό μου. Αυτός όμως είναι πολύ ήρεμος.

Κατάλαβα ότι δεν θα βγάλω άκρη μ' αυτόν. Από τα ταξίδια μου στην Ασία και κυρίως στην Κίνα, έχω καταλάβει ότι στο άθλημα της υπομονής, χάνω πανηγυρικά από τους Ασιάτες. Ο Ασιάτης μου εξηγεί ότι πρέπει να μιλήσω με το booking να με βοηθήσει. Παίρνω τηλέφωνο στο booking και το ξενοδοχείο που μου βρίσκει είναι στα περίχωρα. Οι νεαρές γυναίκες από τις ΗΠΑ, ακολούθησαν την ίδια διαδικασία με εμένα και αποφάσισαν να μείνουν στα περίχωρα. Δεν ήθελα να μείνω στα περίχωρα. Ήθελα να μείνω στο κέντρο. Από το booking με ενημέρωσαν ότι θα ψάξουν για ξενοδοχείο στο κέντρο. Όμως εγώ ήθελα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου. Μάλλον στα πόδια μου. Άφησα την αποσκευή μου και την φωτογραφική μηχανή στον Ασιάτη στο ξενοδοχείο Scandic Victoria, έβαλα τα πόδια μου στο σβέρκο και άρχισα να τρέχω, στο ψιλόβροχο, για να βρω ξενοδοχείο στο κέντρο. Ήταν η μόνη λύση. Η άλλη λύση ήταν να κοιμηθώ σε παγκάκι. Σε παγκάκι υπό βροχή. Έτσι θα κατέληγε το χλιδάτο ταξίδι. Αν δεν επιλυόταν το πρόβλημα στέγης.

Από τη χλιδή στο παγκάκι.

Το πρώτο ξενοδοχείο που βρίσκω, ήταν όμορο με αυτό που "νόμιζα" ότι είχα κλείσει. Ήταντο Thon hotel Cecil. Μπαίνω μέσα και ρωτάω στη ρεσεψιόν. Η απάντηση ήταν ότι το ξενοδοχείο ήταν κλειστό, λόγω της απεργίας. Βγαίνω έξω και προχωρώ προς τον κεντρικό πεζόδρομο του Όσλο. Την Karl Johans gate. Εκεί, πριν από λίγο πηγαίνοντας προς το ξενοδοχείο στο οποίο είχα κάνει κράτηση, είχα δει το Grand hotel, σ' ένα εμβληματικό κτίριο του έτους 1870. Μάλιστα μου άρεσε τόσο και παρ' όλο το ψιλόβροχο και παρ' όλο ότι κουβαλούσα την αποσκευή μου, το είχα βγάλει φωτογραφία.

1.JPG


Δυστυχώς η απάντηση ήταν η ίδια. Κλειστό λόγω απεργίας. Προχωρώ βορειότερα στο hotel Bondeheimen, αλλά η απάντηση ήταν το ίδιο αρνητική. Μπαίνω στο hotel Bristol. Μάλιστα από την ταχύτητα στις κινήσεις μου μπαίνω απ' την πλευρά του μπαρ. Ωραίο μπαρ. Ρωτάω και μου δείχνουν τη ρεσεψιόν. Όμως εκεί είχε ουρά, χρόνο δεν είχα οπότε προχώρησα σε άλλα ξενοδοχεία, που έβρισκα στο δρόμο μου. Ρώτησα στο hotel Savoy και στο Thon hotel Rosenrantz. Συνεχίζω να ρωτάω σε ξενοδοχεία. Όμως οι έρευνες αποβαίνουν άκαρπες. Αρχίζω να συμβιβάζομαι με την ιδέα να τη βγάλω σε παγκάκι, όταν κλείσουν όλα τα μπαρ της περιοχής. Επιστρέφω στο hotel Bristol. Όλες οι ελπίδες μου, σ' αυτό το κυριλέ ξενοδοχείο. Έστω και στο υπέροχο μπαρ του ξενοδοχείου ή έστω και στο λόμπι του. Τώρα στη ρεσεψιόν δεν είχε κόσμο. Οι υπάλληλοι στη ρεσεψιόν ήταν δύο νεαροί, ένας άντρας και μια γυναίκα. Παίρνω το πιο γλυκό μου ύφος. Τους εξηγώ ότι έχω έρθει από Ελλάδα και ότι το ξενοδοχείο, στο οποίο είχα κάνει κράτηση, είναι κλειστό λόγω της απεργίας. Τους παρακαλώ να μου βρουν δωμάτιο, για δύο ημέρες. Αυτοί κοιτάζονται και ο άντρας παίρνει ένα τηλέφωνο και εξηγεί σε κάποιον την κατάσταση. Δεν κατάλαβα με ποιόν, ήμουν σχετικά μακριά. Μήπως με κανέναν εργατοπατέρα; Άγνωστο. Πάντως μετά το τηλεφώνημα, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Τον ρωτάω αν βρήκαμε δωμάτιο στο ξενοδοχείο. Μου απαντά, όχι, αλλά να μην ανησυχώ γιατί θα βρούμε σε άλλο ξενοδοχείο. Με οδηγεί σε μια αίθουσα με υπολογιστές. Μου βρίσκει ένα ξενοδοχείο. Του ζητώ να δω τον χάρτη. Κάθομαι στον υπολογιστή και βλέπω τη θέση του προτεινόμενου ξενοδοχείου στον χάρτη. Δεν ήταν ιδιαίτερα μακριά. Όμως τον παρακαλώ να βρούμε το πιο κοντινό διαθέσιμο. Και πράγματι βρήκαμε το Thon hotel Europa, σε ελάχιστη απόσταση από το Bristol. Ο άνθρωπος με έσωσε. Τον ευχαρίστησα πολύ και έφυγα πετώντας, προκειμένου να πάρω την αποσκευή μου και την φωτογραφική μηχανή από τον Ασιάτη στο ξενοδοχείο Scandic Victoria. Ήμουν ευτυχής. Παίρνω τα πράγματά μου και περπατώντας φτάνω σε ελάχιστη ώρα στοThon hotel Europa. Το check in έγινε άμεσα και άμεσα βρέθηκα στο δωμάτιό μου, το οποίο το θεώρησα υπέροχο, ύστερα από την περιπέτεια που πέρασα. Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πολύ καλό δωμάτιο, ενώ και το προσωπικό του ξενοδοχείου ήταν ιδιαίτερα περιποιητικό. Η θέα από το δωμάτιο ήταν πολύ καλή.

2.JPG


3.JPG


Ύστερα από ένα σύντομο ντους, φρεσκαρισμένος και ευτυχής και ενώ η ώρα προσέγγιζε τις 10.30 μμ, βγαίνω από το ξενοδοχείο,

4.JPG


για να κάνω την πρώτη νυχτερινή βόλτα στο Όσλο. Τα πρώτα κτίρια που συνάντησα, δίπλα στο ξενοδοχείο, ήταν το ιστορικό μουσείο και η εθνική πινακοθήκη.


5.JPG


6.JPG


Ξεκινώ την πρώτη νυχτερινή βόλτα στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας.
 

gelf

Member
Μηνύματα
659
Likes
12.732
Κεφάλαιο 7

Όσλο. Η πρώτη νύχτα.

Κατά την πρώτη νυχτερινή βόλτα στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, κατευθύνομαι προς τον κεντρικό πεζόδρομο του Όσλο. Την Karl Johans gate. Είχα περπατήσει ελάχιστα από το ξενοδοχείο μου. Με τη φωτογραφική μου μηχανή στοχεύω προς την Karl Johans gate.

1.JPG


Ήταν 10.30 μμ και ήταν πλέον σούρουπο. Κάνω στροφή 180 μοιρών και φωτογραφίζω προς το παλάτι.

2.JPG


Παρατηρώντας τον κεντρικό πεζόδρομο του Όσλο, από το παλάτι προς το Κοινοβούλιο και προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, δεξιά μου ήταν μια αλέα και στο βάθος το εθνικό θέατρο,

3.JPG


ενώ αριστερά μου, ήταν το πανεπιστήμιο του Όσλο.

4.JPG


Προχωρώ κατά μήκος της Karl Johans gate.

5.JPG


Επειδή η ώρα ήταν προχωρημένη, σκέφτηκα ότι κάπου έπρεπε να πάω για φαγητό.
Άρχισα να ρωτάω διάφορα ρεστοράν αλλά μου έλεγαν ότι η κουζίνα είχε κλείσει. Ακόμα και στο Hard Rock Cafe, το οποίο λειτουργεί ως μπαρ μέχρι αργά, το ρεστοράν είχε κλείσει.
Τότε κατάλαβα ότι δυστυχώς τα ωράρια διαφέρουν από αυτά του Μπέργκεν, όσον αφορά στη λειτουργία της κουζίνας. Στο Όσλο πρέπει να ενδιαφερθείς πιο νωρίς για την τροφή σου. Άλλως θα τη βγάλεις με σάντουιτς από τα Deli de Luka.
Προχώρησα έως το Κοινοβούλιο.

6.JPG


Απέναντι ήταν το Grand hotel. Μου άρεσε το κτίριο και το φωτογράφισα πάλι.

7.JPG


Κρίμα που λόγω της απεργίας δεν βρήκα δωμάτιο σ' αυτό. Κούνησα το κεφάλι μου και κατάλαβα ότι ήμουν ευτυχής που είχα βρει δωμάτιο. Και μάλιστα σ' ένα πολύ καλό ξενοδοχείο όπως το Thon hotel Europa. Όπως παρατηρούσα το Κοινοβούλιο,

8.JPG


βλέπω απέναντι το Peppe's pizza. Το ως άνω εντάσσεται στην αλυσίδα όπου την προηγούμενη ημέρα στο Μπέργκεν είχα σταματήσει, το μεσημέρι, για να δροσιστώ. Σκέφτηκα ότι καλά τη βγάλαμε με τα ψαρικά στο Μπέργκεν, για ένα διήμερο, τώρα ήρθε η ώρα της πίτσας. Και η απόφαση για πίτσα ήταν μονοσήμαντη. Όπως είχα καταλάβει, δεν υπήρχε δυνατότητα να βρω τέτοια ώρα φαγάδικο στο Όσλο. Εκτός από τα Deli de Luka. Με τα υπέροχα σάντουιτς, όπως είχα δει όταν είχα σταματήσει προηγουμένως, για να πάρω ένα μπουκαλάκι νερό. Όμως ήθελα να καθίσω σ' ένα ρεστοράν για να πιω και λίγο κρασί. Πράγματι και το φαγητό ήταν ανεκτό, (πολύ καλό για πίτσα) και το οποίο συνόδευσα ένα απ' τα αγαπημένα μου κρασιά τύπου Pinot Gris, από τη Σικελία.

9.JPG


Όταν βγήκα έξω, από το Peppe's pizza, ήταν μεσάνυχτα και είχε νυχτώσει.

10.JPG


Έκανα μια βόλτα κατά μήκος της Karl Johans gate, τα μπαρ στο Όσλο κλείνουν σχετικά αργά (κατά τις 03.00 πμ - και εννοώ τα μπαράκια όχι τα club),

11.JPG


οπότε μπήκα σ' ένα μπαράκι να πιω ένα ποτό, και αργότερα, πηγαίνοντας προς το ξενοδοχείο, σκεφτόμουνα το πόσο όμορφο είναι να σε περιμένει ένα κρεβάτι.
 

Dimitris_A

Member
Μηνύματα
26
Likes
39
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλασκα - Πάρκα ΗΠΑ
και στο σταθμό Mydral, σε υψόμετρο 868 μέτρων, συνέχισε να ανεβαίνει και το τοπίο είχε αλλάξει. Μάης μήνας και μάλιστα προς το τέλος του (20-05-2016), το τοπίο ήταν χιονισμένο.
και τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου χιονιά έχει εκεί ,τουλάχιστον πέρυσι όταν πήγα εγώ .Άρα λογικά θα έχει όλο τον χρόνο
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.112
Μηνύματα
880.663
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom