Βέλγιο Αποστολή στην Μπρίζ!!

Rivendell

Member
Μηνύματα
31
Likes
56
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ο τίτλος της ταινίας νομίζω ότι κολλάει γάντι στην προκειμένη περίπτωση. Για όσους το έχουν δεί το εν λόγω έργο, για τυχούσες παρεξηγήσεις να πώ,ότι δεν πήγαμε εκεί για κάποια...μαφιόζικη αποστολή! :bleh:

Ξεκινάμε λοιπόν. Το 3μερο της πρωτομαγιάς πιστεύω ότι-όπως για τον κάθε σοβαρό Ελληνα-είναι αφορμή για τι άλλο, για ταξίδι (ή,κοπάνα από δουλειά).
Που να πάμε πρωτομαγιά; Μα, κάπου που έχει πράσινο!Θα μου πείτε, ρε φίλε, πράσινο έχει και στο Αττικό Πάρκο.Ε ναί. Αλλά πιστέψτε με, αυτό που αντίκρυσαν τα μάτια μου στην μικρή αυτή πόλη του Βελγίου.....άξιζε όσο δεν φαντάζεστε.

Επιλέξαμε πτήση με Ολυμπιακή,για να δούμε και σε τι κατάσταση βρίσκεται ο πάλαι ποτέ εθνικός μας αερομεταφορέας μετά τις τελευταίες εξελίξεις.Μια χαρά μπορώ να πώ, καμία καθυστέρηση και άφιξη στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών μετά από 3.5 ώρες πτήσης. Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.......ένα χάος! Αρκετά μεγάλο και δαιδαλώδες, σκάλες να ανεβοκατεβαίνουν, κι όλοι οι "πληθυσμοί" της Ευρώπης να συναντιούνται στην ευρωπαϊκή αυτή μεγαλούπολη. Μέσα στο αεροδρόμιο βρίσκονται και οι σταθμοί του τρένου-μετρό. Πήραμε εισιτήρια μετ'επιστροφής για Μπρύζ, στην τιμή (2 ατομα) περίπου των 50 ευρώ. Η Μπρύζ βρίσκεται περίπου 100 χλμ από τις Βρυξέλλες και συνδέεται με τραίνο ή με λεωφορείο. Στο τρένο που πήραμε, κατεβήκαμε στο κέντρο των Βρυξελλών, στον σταθμό Brussels-Midi, όπου και αλλαξαμε τραίνο για Μπρύζ. Εκεί τα κάναμε λίγο σαλάτα, διότι από την μιά οι ανακοινώσεις και οι επιγραφές που είναι στα γαλλικά, από την άλλη οι κατευθύνσεις που σε μπερδεύουν, έ, δεν θέλει και πολύ να γίνει το λαθος. Και πήραμε έτσι, τραίνο με κατεύθυνση στην Γάνδη! Ευτυχώς το πήραμε εγκαίρως χαμπάρι και με την πολυτιμότατη βοήθεια μιας σταθμαρχίνας, από Γάνδη πήραμε τραίνο προς Μπρύζ. Συνολική διαδρομή(χωρίς μπερδέματα) από αεροδρόμιο για Μπρύζ, ακριβώς 1.30'! Και τα τρένα τους, είναι σούπερ. Βέβαια,επειδή έχουνε ένα θεματάκι οι Βέλγοι, από τα μέσα της διαδρομής, σταματάνε οι ανακοινώσεις στα γαλλικά και γίνονται μόνο στα φλαμανδικά!Οι δύο κύριες γλώσσες του Βελγίου είναι τα γαλλικα (στα νότια-κεντρικά) και τα φλαμανδικά(στα βόρεια). Η διαδρομή στο τραίνο ήταν απίστευτα όμορφη, περάσαμε μέσα από κουκλίστικα χωριά, καταπράσινα λιβάδια και πάρα πολλά ποταμάκια και αρκετές λίμνες. Η ύπαιθρος του Βελγίου γενικά, είναι τέλεια. Άφιξη στην Μπρύζ και το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός ποδηλάτων!Ένα μεγάλο πάρκινγκ μόνο για ποδήλατα...!!!! Με τα πόδια λοιπόν από τον σταθμό, αξίζει αυτός ο περίπατος καθώς περάσαμε από το Minepark, το κεντρικό πάρκο της πόλης, έναν τόπο-παράδεισο! Άφιξη στο ξενοδοχείο μας, το οποίο ήταν πνιγμένο στο πράσινο, με άψογο κήπο και αυτοσχέδιες λιμνούλες-στέρνες που συχνά-πυκνά έκαναν κάθετες εφορμήσεις κάποιες πάπιες!!!! Το ξενοδοχείο λεγόταν Montanus, 4 αστέρων και συνολικά για 3 διανυκτερεύσεις πληρώσαμε 362 ευρώ( αν αναλογιστεί κανείς ότι η Μπρύζ, ναί, είναι ακριβή πόλη).
Η εντύπωση που σου δίνει η Μπρύζ, είναι η καλύτερη, με την πρώτη ματιά. Πλακόστρωτοι δρόμοι, εντυπωσιακά μεσαιωνικά κτίρια που δένονται αρμονικά με τα πέτρινα-μικρά-κουκλίστικα σπιτια της βελγικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Παντού λουλούδια, τουλίπες ώς επί το πλείστον, στα περβάζια των σπιτιών και βέβαια, ένας "οργασμός" από κύκνους και πάπιες που λικνίζονται στα νερά των καναλιών και των λιμνών. Η Μπρύζ διακατέχεται από το υδάτινο στοιχείο σε όλη την έκταση της σχεδόν, κυρίως στο ιστορικό κέντρο,αλλά και στα περίχωρα. Τα δύο μεγάλα ποτάμια που ξεκινούν από την Βόρεια Θάλασσα, την Οστάνδη και την Ζέ-μπρυζ(τα 2 μεγάλα βόρεια λιμάνια του Βελγίου), καταλήγουν στην πόλη της Μπρύζ, σχηματίζοντας πολλά μικρά και μεγάλα κανάλια.

Παντού, όπου γυρίσει κανείς τα μάτια του, θα αντικρύσει επιβλητικούς ναούς του 15ου και 16ου αίωνα, κυρίως γοτθικού ρυθμού, αλλά και μεταγενέστερης τεχνοτροπίας. Κι από πύργους; Πάρα πολλούς. Δεν είναι τόσο ψηλοί, όσο οι πύργοι της Πράγας, αλλά έχουν κι αυτοί την χάρη τους. Αν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την όψη της Μπρύζ, θα έλεγα ότι έχει κάτι από Βενετία, κάτι από Άμστερνταμ, κάτι όμως πιο "δικό της", πιο ρομαντικό ίσως από τις 2 ανωτέρω πόλεις. Τελικά, είναι πόλη για ρομαντζάδα, ναί. Τα σπίτια-τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, καθρεφτίζονται στα νερά των παραποτάμων, καθώς είναι χτισμένα μέσα σε αυτούς τους παραποτάμους στην κυριολεξία! Η κεντρική πλατεία της Μπρύζ, το Markt, είναι μια τεράστια κυκλική πλατεία, γεμάτη από καφέ και ρεστοράν, κι όπου δεσπόζουν δύο πολύ καλά αξιοθέατα. Το παλαιό κυβερνείο, και το καμπαναριό-κάστρο του Belfort, ύψους 88 μέτρων. Συνιστώ να ανεβείτε και να δείτε από ψηλά όλη την Μπρύζ, το θέαμα είναι άψογο!
ΜΠορώ να πώ ότι ήμασταν αρκετά τυχεροί, γιατί συνέπεσε η παραμονή μας εκεί, με τον εορτασμό της πρωτομαγιάς. Παντού μουσικές μπάντες, happenings, ο κόσμος ξεχύνεται στα πάρκα και απολαμβάνει τα λουλούδια, το πράσινο, τις λίμνες, τον ήλιο(ναί ναί,κυκλοφορούσαν όλοι με κοντομάνικα). Όλη η πόλη, μια γιορτή, ένα χαρούμενο και πολύβουο φάσμα.
Από θέμα φαγητού τώρα-που ενδιαφέρει τον κάθε σοβαρό Έλληνα. Μύδια!Μύδια!Μύδια!Η Μπρύζ, είναι γεμάτη από μύδια. Το εμπόριο γίνεται από την Ζε-μπρυζ και την Οστάνδη όπου υπάρχουν πολλές καλλιέργειες μυδιού και φθάνουν ζεστά και λαχταριστά στην......ατομική μας κατσαρόλα!Ναί,καλά ακούσατε. Σερβίρουν τα μύδια σε ένα κατσαρολάκι περιποιημένο, περίπου 80 με 100 στον αριθμό(!!!!!!!):D:D. Επίσης, μπορείτε να φάτε αστακό και γαρίδες της Βόρειας Θάλασσας(μπορώ να πώ, αρκετά γευστικά) και αρκετά ψάρια σε διάφορες συνταγές. Από κρέας......μοσχαράκι και πάπια!!Οι κουζίνες που κυριαρχούν είναι η γαλλική, η γερμανική και η βελγική(με επιρροές από Ολλανδια). Κι αυτό γίνεται γιατί οι Βέλγοι(οι ποιοί????) ψάχνουν ακόμα την πολιτισμική τους ταυτότητα.
Οι Βέλγοι(υπάρχει κι αυτός ο λαός) ενώ μας φάνταζαν κάπως απότομοι και ψυχροί, στην ουσία ήταν χαμογελαστοί, αρκετα εξυπηρετικοί και μιλούν πολύ καλά αγγλικά. Οι μπύρες τους είναι επίσης πολύ καλές, οι τοπικές της Μπρύζ που δοκιμάσαμε ήταν αξιόλογες, προτείνω να πιείτε άφθονες, κάνουν "κεφάλι" χωρίς να βαρυστομαχιάζουν. Ένα δείπνο-γεύμα για 2 άτομα (2 κυρίως πιάτα,σαλάτα,ορεκτικό και 3-4 μπύρες περίπου 80 ευρώ).
Για να μάθετε κάποια στοιχεία της πόλης και να περιηγηθείτε στα πιο κεντρικά σημεία, νοικιάστε ένα αμαξάκι. Ο αμαξάς, μιλάει φαρσί αγγλικά και γνωρίζει πολλά ιστορικά πράγματα. Για μισή ώρα βόλτα, θα πληρώσετε περίπου 35 ευρώ, έχει πολύ πλάκα όμως και αξίζει. Επίσης, κάντε μια βόλτα με βάρκα στα κανάλια, θα δείτε την Μπρυζ από μια άλλη οπτική γωνία. Τα βαρκάκια φεύγουν από πολλά σημεία της πόλης, οπότε, μόλις κάπου δείτε συνωστισμό από κόσμο, σημαίνει ότι έχετε φτάσει στις αποβάθρες!
Η νύχτα στην Μπρύζ είναι ήρεμη. Η νυχτερινή ζωή δεν είναι το φόρτε της πόλης, οπότε αν θέλετε να φάτε.......μην πάτε μετά τις 22.30, θα είναι κλειστές οι περισσότερες κουζίνες. Υπάρχουν πάμπ και μπαράκια-μπυραρίες, αλλά και αυτά μέχρι κάποιας σχετικής ώρας. Άλλωστε στην Μπρύζ δεν πάς για ξενύχτι, πάς για ηρεμία και ρομάντζο.
Από τοπικά προϊόντα τώρα, η αγορά της Μπρύζ κυριαρχείται από 2 πράγματα: Σοκολάτες και δαντέλες. Και πιστέψτε με, αξίζουν και τα 2! Οι σοκολάτες τους είναι απλά, μαγεία!Οι σοκολατερί της πόλης, παραθέτουν τα προϊόντα τους, σαν κοσμήματα. Οι βιτρίνες με τα σοκολατάκια δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα καλό κοσμηματοπωλείο!!!
Για δαντέλες (προς τις κυρίες του φόρουμ), είναι προτιμότερο να ψωνίσετε από την κεντρική λεωφόρο(κάτι τέτοιο) που κατεβαίνει από το Markt, έχει καλύτερα προϊόντα και καθόλου τουριστικά(της οκάς δηλαδή). Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε μπύρες, κούπες και πορσελάνινα πιάτα και διακοσμητικά.
And what about security? Κανένας φόβος, κυκλοφορείστε άφοβα!!Είναι ασφαλής πόλη, οι ντόπιοι είναι αρκετά τυπικοί και νομοταγείς, οπότε δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα απολύτως, ακόμα και τις μεταμεσονύχτιες ώρες(μόνο τουρίστες κυκλοφορούν τότε).
Μιας και είπα για τουρίστες, τις μέρες που βρέθήκαμε, ίσως λόγω πρωτομαγιάς και ΠΣΚ, υπήρχε πολύς κόσμος, κυρίως Γάλλοι, Ολλανδοί αλλά και αρκετοί Ισπανοί. Έλληνες, πολύ ελάχιστοι. Η Μπρύζ, είναι δημοφιλής προορισμός για τους Γάλλους και Ολλανδούς και παρόλο που το τουριστικό στοιχείο ήταν έντονο εκείνες της μέρες, η ποιότητα του κόσμου ήταν πολύ υψηλή. Καθαριότητα και τάξη πάνω απ'όλα. Δεν παρατηρησα κανένα μεγάλο τουριστικό γκρούπ, ως επι το πλείστον, οικογένειες και πολλά νεαρά ζευγάρια.

Θα χρειαστείτε μια καλή φωτογραφική μηχανή γιατί σε κάθε γωνιά, κάτι σας περιμένει να το φωτογραφίσετε. Υπάρχουν πολλά καλά εστιατόρια, οπότε, επιλέξτε στις αποσκευές σας και ένα βραδυνό ρούχο. Την ημέρα, αν πάτε άνοιξη, ένα μπουφανάκι ελαφρύ, αθλητικά παπούτσια και διάθεση για περπάτημα και εξερεύνηση. Και επειδή πήγα με την φοβία της δυσοσμίας των καναλιών, κανένα πρόβλημα απολύτως.Μπορώ να πώ ότι η Βενετία μυρίζει ανυπόφορα. Στην Μπρύζ, ίσως επειδή υπάρχουν τόσα πολλά λουλούδια, η στασιμότητα των νερών των καναλιών δεν παρουσιαζει κάποια κακοσμία. Όλη η πόλη μυρίζει......τουλίπα και σοκολάτα.
Έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις και μπορώ να πώ, από όσα είδα και βίωσα εκεί, ανέβηκαν τα στάνταρ μου για την επόμενη επισκεψη σε κάποια άλλη χώρα-πόλη. Αυτό πιστεύω οτι θα το διαπιστώσετε όσοι βρεθείτε εκεί ένα ανοιξιάτικο τριήμερο, με σύμμαχο πάντα, τον ήλιο! Άλλωστε, το να ξυπνάς το πρωί από τους ηχους των παπιών, των κύκνων και των κοτσυφιών........δεν συγκρίνεται με τίποτα!!

Επιγραμματικά και χρήσιμα:

1. Προσέξτε τα δρομολόγια των τρένων. Μην διστάσετε να ρωτήσετε τους σταθμάρχες, θα σας κατατοπίσουν λεπτομερώς. Τα τρένα, είναι πολύ γρήγορα και τα δρομολόγια για Μπρύζ, ανά μισάωρο περίπου. Από αεροδρόμιο, τρένο για Brussels-Midi κι από εκει για Μπρύζ.Σύνολικος χρόνος διαδρομής 1,5 ώρα.

2. Το Βέλγιο είναι ακριβή χώρα, το ίδιο και η Μπρύζ δηλαδή. Μην πτοείστε όμως, κάντε έναν καλό προγραμματισμό κι όλα θα κυλίσουν ομαλά και χωρίς να στερηθείτε τίποτα.

3. Την ημέρα μπορεί να κυκλοφορείτε με μια ζακέτα ή, ένα φουτεράκι. Το βράδυ όμως, έχει υγρασία. Είπαμε, όλη η πόλη είναι μέσα στο νερο, οπότε, πάρτε καλού κακού κάτι πιο χοντρό.

4. Επειδή κάποιοι μπορεί να φοβούνται να φάνε οστρακοειδή, εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όλα είναι απολύτως ασφαλή.

5. Φιλοδώρημα!Το έχουν κάνει ποιηματάκι οι Βέλγοι. Αφήστε κάτι στο γκαρσόνι, στον αμαξά, στον βαρκάρη, δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Άλλωστε οι Ελληνες, είμαστε large!!:lol::lol:

6. Υπάρχουν πολλά μουσεία και γκαλλερί, οπότε αν έχετε χρόνο, επισκεφτείτε κάποιο από αυτά όπως το μουσείο των Διαμαντιών, το μουσείο Σοκολάτας κλπ.

7. Η Μπρύζ είναι μικρή πόλη και σε ένα 3μερο θα την γνωρίσετε αρκετά καλά. Αν πάτε για περισσότερες ημέρες, μπορείτε με το βολικότατο τρένο να πάτε μικρές εκδρομούλες προς Γάνδη και Αμβέρσα, όπου από ότι έμαθα, έχει έντονη νυχτερινή ζωή.

8. Το νερό δεν είναι πόσιμο, δεν συνιστω να προμηθεύεστε νερά από το ξενοδοχείο γιατί θα τα πληρώσετε 4 ευρώ το μισό λίτρο, οπότε μπορείτε να αγοράσετε νερό από τα μικρομάγαζα.

9. Τα Σαββατοκύριακα στο κέντρο της Μπρύζ στήνεται ένα παζάρι από παλαιά αντικείμενα και αντίκες, αξίζει μια επίσκεψη, είναι ενδιαφέροντα πράγματα της βελγικής τέχνης.

10. Οι κάτοικοι της Μπρύζ μιλάνε Φλαμανδικά και όχι Γαλλικά. Αυτό, για να μην σας φανεί παράξενο όταν ακούτε αυτή την περίεργη διαλεκτο.

Για οτιδήποτε θέλετε να ρωτήσετε, στην διαθεση σας :)

Το ταξίδι στην Μπρύζ, όσο και το παραπανω κειμενάκι, τα αφιερώνω στην αρραβωνιαστικιά μου γιατί έδωσα ρεσιτάλ γκρίνιας όταν μπερδέψαμε τα τρένα, κι όταν έχασα τα e-tickets της επιστροφής!!!:clap::clap::clap::rolleyes:
 

Attachments

Rosa

Member
Μηνύματα
1.635
Likes
1.964
Ταξίδι-Όνειρο
Trobriand Islands...
Σοκολάτες, μύδια και μπύρες, κι είμαι ακόμα εδώ...?????:shock:

Εξαιρετική πρόταση για τριήμερο! Η αρραβωνιαστικιά σου κι εγώ σε ευχαριστούμε!!!!!!!!
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά...
σ' ευχαριστούμε πολύ! έχω ακούσει τα καλύτερα για τη μπρυζ! πολύ καλή και η ιστορία σου για να μας βάλει καλύτερα στο κλίμα! :)
 

fotast

Member
Μηνύματα
9.373
Likes
14.279
Μάλλον θά είμαι τό καλοκαίρι στό Βέλγιο καί ή ιστορία σου ήρθε τήν κατάλληλη στιγμή.
 

Rivendell

Member
Μηνύματα
31
Likes
56
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Πιστεύω ότι και το καλοκαίρι θα είναι τέλεια η πόλη αυτή.Με την πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω και φωτογραφίες να πάρετε μια γεύση(αν μάθω πως δουλεύει αυτό το μαραφέτι).Σας ευχαριστώ όλους για τον κόπο που κάνατε και το διαβάσατε :)
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.484
Likes
7.962
Έχω ακούσει για την Μπρύζ ότι είναι κουκλίστικη και το επιβεβαιώνεις κι εσύ!
Καλό κουράγιο στην αρραβωνιαστικιά σου!!!:haha:
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πολυ καλα εκανες και μας ανεφερες και την προοπτικη αυτη. Σοκολατες μμμμ... Τελειο!
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.783
Likes
18.174
Φανταστική η Μπρουζ (έτσι προφέρεται κανονικά), φανταστική και η βελγική ύπαιθρος...ακόμα θυμάμαι σε ένα μοναστήρι που φάγαμε λουκάνικα, τυριά και ήπιαμε ντόπια μπύρα.....μια χαρά περνάνε οι μοναχοί εκεί...
 

duckface

New Member
Μηνύματα
4
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
Τόκιο
έτσι έτσι...?άλλη έχει τις ιδέεςγια τον προορισμό (αρραβωνιαστικιά)...κι άλλος παίρνει τις δόξες..!!???????
Χμμμ.........!
 
Last edited by a moderator:

Rivendell

Member
Μηνύματα
31
Likes
56
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
έτσι έτσι...?άλλη έχει τις ιδέεςγια τον προορισμό (αρραβωνιαστικιά)...κι άλλος παίρνει τις δόξες..!!???????
Χμμμ.........!

Ωπα..μας την πέσανε!!:bleh:
Καλά καλά,τα εύσημα σε'σένα που διαλεξες το ταξίδι!!!!!!Το επόμενο,δικό μου (Then we take Berlin) :clap:
 
Last edited by a moderator:

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.484
Likes
7.962
Καλωσόρισες Duckface!!! Εσύ είσαι η σούπερ-ήρωας αρραβωνιαστικιά?:haha:
 

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
649
Ταξίδι-Όνειρο
LENSOIS MARAHENSES
Τι μου θύμησες .....Στην Μπρυζ είχα πάει το 2002 (χρονιά μάλιστα που ήταν και πολιτιστικη πρωτεύουσα της Ευρώπης) και πραγματικά ήταν και απο ότι γράφεις παραμένει κουκλίστικη πόλη.Δικάιως λοιπόν ψηφίστηκε μέσα στους 100 τοπ παγκόσμιους προορισμούς από το Trip Advisor (νομίζω στην 20η θέση).
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.181
Μηνύματα
883.223
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom