Πολωνία Σουηδία Βαρσοβια-Στοκχολμη-Κρακοβια.

Kyriakosm

Member
Μηνύματα
291
Likes
830
Οκτω φίλοι που κάθε χρόνο κάνουμε ένα ταξίδι,εννέα ημέρες,τρεις ημέρες σε κάθε πόλη.Τα εισιτήρια βγαλμένα απο τον Φεβρουάριο ,69€ με την Aegean για την Βαρσοβια συν μια μεγάλη βαλίτσα για κάθε ζευγάρι 55€ .Απο Βαρσοβια σε Στοκχολμη,με ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 39€ χωρίς μεγάλη βαλίτσα και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Βαρσοβια -Αθηνα με Ryanair 58€ συν μια μεγάλη βαλίτσα για κάθε ζευγάρι 58€,συν καμμία 10ρια ευρώ το άτομο για τις θέσεις στο αεροπλάνο.Ενοικιαση αυτοκινητου για ΤΕΣΣΕΡΕΣ ημέρες απο Βαρσοβια 394€ με φουλ ασφάλεια.Πουλμανακι απο αεροδρομιο Σοπέν στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 25€,απο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ στο αεροδρομιο μόντλιν 48€.Το λεωφορείο απο το αεροδρομιο της Στοκχολμης με ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 32€ το άτομο.Επειδη όμως σας κούρασα με τους αριθμούς προσθέστε και 260 € το άτομο τα ξενοδοχεία με πρωινό.Συνολο εκδρομής περίπου 580€ το άτομο.Χωρις φαγητό και τις μετακινήσεις μας με το ΜΕΤΡΟ και λεωφορεία για τρεις ημέρες στηνΣτοκχολμη για να υπολογίζεται περίπου για τρεις ημέρες 48€ το άτομο.Εδω θα ήθελα να προσθέσω ότι στο αεροδρομιο συναντήσαμε ένα γκρουπ απο μεγάλο πρακτορείο που πήγαινε και αυτό στην Πολωνια οκτώ ημέρες και η τιμη ηταν 929€ χωρίς φαγητό.

1Η ΗΜΕΡΑ.Αναχωρηση απο το Ελευθέριος Βενιζέλος με την Aegean στην 8 και 15 και μετά απο2.5 ωρες περίπου αφίξει στο αεροδρομιο σοποεν.Εκει μας περίμενε το πουλμανάκι το οποίο μας πήγε στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ,στο κεντρο περίπου της Βαρσοβιας.Επειδη όμως ηταν ακόμα πολύ πρωί και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τσεκ ινν ,αφήσαμε τα πράγματα μας και αναχωρήσαμε για μια πρώτη βόλτα στην παλιά πόλη.Περπατωντας λοιπόν φτάσαμε στην περίφημη Βασιλική ΟΔΟ (novy swiat).

IMG_0384.JPG
IMG_0385.JPG






Και πράγματι εντυπωσιακός πεζόδρομος ,μεγάλος σε μήκος και πλάτος πεζόδρομος ,χωρίς αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά πανέμορφα μαγαζάκια με ωραίο κόσμο ,αλλα το κυριότερο ανοιχτός δρόμος χωρίς μεγάλα κτίσματα που έβλεπες μέχρι το τέλος του δρόμου τον ουρανό.
Περάσαμε απο το πανεπιστήμιο
IMG_0390.JPG



Τον ναό του Τίμιου Σταυρου,το μνημείο του Νικόλαος Κοπέρνικου ,το προεδρικό Μέγαρο της Βαρσοβιας,την Εκκλησια της Αγίας Αννας και φτάσαμε στο βασιλικό καςτρο της βαρσοβιας.

IMG_0395.JPG
IMG_0397.JPG



Πανέμορφο μέρος,πανέμορφη πόλη,ωραίος λαός,έκπληξη πρώτου μεγέθους.Αν σκεφθούμε ότι στην δεκαετία του 90 ο πατέρας μου αναρωτιόταν εαν πάρει Πολωνό η Αλβανό εργάτη και που πάντα τελικά έπαιρνε Πολωνό διότι τους ειχε για πιο έντιμους.

Περπατήσαμε λίγο ακόμα και φτάσαμε στην πλατεία της παλιάς πόλης.

IMG_0399.JPG
IMG_0400.JPG

Κοιταζόμαστε μεταξύ μας,τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε.Ομορφες εικόνες.Καθησαμε να πιούμε μια μπυρα,πήραμε και κάτι να τσιμπήσουμε και γυρίσαμε στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ.

Όταν ταξιδεύω πάντα πηγαίνω σε μέρη που μου αρέσουν το πρωί και το βράδυ για να τα δω φωτισμένα.Αργα λοιπόν το απόγευμα πήγαμε για φαγητό zapiecek και φάγαμε ,οικονομικά και καλά.

Ύστερα περπατήσαμε πάλι στην Βασιλική ΟΔΟ.Δυο τρεις φωτογραφίες ,χωρίς σχόλια.

IMG_0095.JPG

IMG_0100.JPG
image-0-02-05-0ec3026180d96d88d9f349e063066a078ac6f936efde401f877661e53cb50b55-V.jpg


Να και μια άλλη πολύ ωραία φωτογραφία.
IMG_0418.JPG
 
Last edited by a moderator:

Kyriakosm

Member
Μηνύματα
291
Likes
830
2Η ΗΜΕΡΑ.

Πρωινό και αναχώρηση απο το ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ (hotel mdm) για το πάρκο της πόλης ,το park lazienki.
Πολύ μεγάλο και όμορφο πάρκο.Απιστευτα συντηρημένο και καθαρό.Ενα απο τα πιο όμορφα αξιοθεατα της βαρσοβιας.
Μπαίνοντας απο την κεντρική είσοδο συναντήσαμε το μνημείο αφιερωμένο στον Σοπέν.

IMG_0106.JPG





Μετά απο ΕΚΕΙ προχωρήσαμε μέχρι το θερινό βασιλικό παλάτι.

IMG_0116.JPG




Πολύ πράσινο,απόλυτη ησυχία.περπατησαμε αρκετά μέσα στο πάρκο βγάζοντας πολύ όμορφες φωτογραφίες.Καθισαμε στα παγκάκια ,απέναντι απο ένα πολύ όμορφο συντριβάνι.Απεναντι μας μια παγοδα.Βλεποντας τις εικόνες αυτές καθώς και την λίμνη καταλάβαμε γιατί ο Βασιλιάς επέλεξε αυτό το σημείο για να κάνει την Βασιλική κατοικία.
Πέρασε η ώρα, καιρός να φύγουμε.Βγηκαμε απο το πάρκο και ηταν η ώρα να πάμε στην πλευρά της νέας πόλης.
Επειδή ηταν μακριά,μπήκαμε σε δυο ταξί ,πληρώσαμε 4ευρω τα τέσσερα άτομα και φτασαμε
στο Παλάτι της Κουλτούρας και της Επιστήμης, δώρο φιλίας στους κατοίκους της Βαρσοβίας από τον Στάλιν (τι κι αν οι κάτοικοι του είχαν ζητήσει ένα μετρό;).

IMG_0376.JPG





Σήμα κατατεθέν της πόλης θα μπορούσε να αποτελεί ένα σύμβολο αντίστοιχο με τον Πύργο του Αϊφελ, το Μπιγκ Μπεν του Λονδίνου ή την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, αν η ιστορική του φόρτιση δεν το είχε μετατρέψει σε αντικείμενο αγάπης και μίσους.

IMG_0378.JPG


Εντυπωσιακό σε μέγεθος απο μακριά δεν φαίνεται ο όγκος του.Απο κοντά όμως το κτίριο προκαλεί δέος.
Πίσω ακριβώς απο το παλάτι της κουλτούρας και της επιστήμης,εντυπωσιακοί ουρανοξύστες με απίστευτη αρχιτεκτονική

IMG_0372.JPG





,έτσι που δεν σου χτυπάει άσχημα στο μάτι,αντίθετα δίνει να δένει αυτή η σύγκρουση του παλιού και του νέου.

Φύγαμε απο το παλάτι και πήγαμε με τα πόδια μέχρι τον βασιλικο δρομο,όπου καθίσαμε για καφεδάκι και γλυκό στο cafe blikle.

Καιρός να επιστρέψουμε στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ.

Αργά το απόγευμα αφού πρώτα πήγαμε για φαγητό στο folk gospoda,αρκετά καλό το εστιατόριο ,μεγάλες μερίδες,μέση τιμη για την πολωνια,ακριβότερο απο το zapiecek,αλλα πολύ καλύτερο το φαγητό.Μετα το φαγητό μια τελευταία βόλτα στην παλιά πόλη
IMG_0434.JPG



και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ για ύπνο,γιατί η άλλη ΗΜΕΡΑ ειναι λίγο δύσκολη.
 

Attachments

Kyriakosm

Member
Μηνύματα
291
Likes
830
3η ΗΜΕΡΑ.

Απο σήμερα και για τρεις ημέρες το προγράμμα εχει Στοκχολμη.Αφου πήραμε το πρωινό μας στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ με την ησυχία μας,ήρθε το βανάκι που είχαμε νοικιάσει και μαζί με μια μικρή βαλίτσα ο καθένας ,αναχωρήσαμε για το αεροδρομιο μοντλιν όπου με την Ryanair θα πετούσαμε για την Στοκχολμη,εδώ να σας πω ,πως τις μεγάλες βαλίτσες τις αφήσαμε στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ και θα τις παρουμε γυρνώντας απο την Στοκχολμη.
Αφού ηταν όλα καλά με το ταξίδι φτασαμε στο αεροδρομιο skavsta και πήγαμε προς την έξοδο.Το αεροδρομιο αυτό το οποίο ειναι πολύ μικρό ,ειναι 1 ώρα και 20 λεπτά απο το κεντρο της Στοκχολμης.Ανοιγοντας την πόρτα του αεροδρομίου φτάνεις αμέσως ΕΚΕΙ που ΠΑΙΡΝΕΙΣ τις μεγάλες βαλίτσες.Απεναντι ακριβώς απο ΕΚΕΙ υπάρχουν αυτόματα εκδοτήρια εισιτηρίων για τα πούλμαν που σε πάνε στο σταθμό T Centralen της Στοκχολμης.Αφου βγάλαμε τα εισιτήρια περιπου 16€ το άτομο,επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν και μετά απο αρκετά μεγάλο ταξίδι φτάσαμε στην πόλη.
Πεινούσαμε λίγο και είπαμε να φάμε ένα σάντουιτς με λουκάνικο και να πιούμε μια μπυρα και ΕΚΕΙ μας ήρθε η πρώτη ψυχρολουσία.Εντεκαμιση ευρώ το άτομο ,βγάλαμε και μια κάρτα για 72 ωρες ,48€ το άτομο και πήραμε το ΜΕΤΡΟ για να πάμε στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ το οποίο ηταν έξι ΣΤΑΣΕΙΣ απο το κεντρικό σταθμό.
Το ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ηταν το quality hotel globe τεσσάρων αστέρων και πολύ οικονομικό για τα δεδομένα της πόλης.Το Δικλινο δωμάτιο μαζί με το πρωινό στοίχιζε 72€ την ΗΜΕΡΑ.
IMG_0120.JPG

Αφού κάναμε το τσεκ ινν ,πήγαμε στα δωμάτια μας για ξεκούραση.Αργα το απόγευμα ,πήραμε πάλι το ΜΕΤΡΟ και πήγαμε στο κεντρο της πόλης.Αλλες εικόνες,άλλη χώρα,άλλη ατμόσφαιρα,πολύ μικρός φωτισμός στα κτίρια.Περασαμε απο την ΟΠΕΡΑ.
IMG_0172.JPG

Αλλα και απο το ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ grand hotel.
IMG_0169.JPG


Μας άρεσε η ατμόσφαιρα τις πόλης,έβγαζε μια αριστοκρατική αύρα.Βγαλαμε πολύ όμορφες φωτογραφίες.

IMG_0173.JPG


Εδώ να σας πω πως η ώρα ειναι δέκα το βράδυ.Ηταν όμως καιρός για φαγητό.Περπατησαμε μέχρι την ΟΔΟ Drottninggatan όπου και σταματήσαμε να φάμε σε ένα ιταλικό ρεστωραν το Polpette.Το φαγητό (η καρμπονάρα δηλαδή) μπορώ να πω,πως ηταν αξιοπρεπέστατη ,αλλα η τιμη της μαζί με μια μπυρα ηταν 31€ το άτομο.Αφου περπατήσαμε λίγο ακόμα γυρίσαμε στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ για ξεκούραση.
 

Attachments

Kyriakosm

Member
Μηνύματα
291
Likes
830
4η ημέρα:αφού πήραμε το πρωινό μας στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ,αναχωρήσαμε για την παλιά πόλη της Στοκχολμης και συγκεκριμένα για την gamla Stan.πηραμε την ΓΡΑΜΜΗ T 19 απο το ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ και μέτα απο πέντε ΣΤΑΣΕΙΣ φτασαμε στην ΣΤΑΣΗ gamla Stan.
Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες και καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

IMG_0151.JPG


Αλλωστε εδώ ιδρύθηκε η Στοκχόλμη το 1252. Χωρίς αμφιβολία, είναι το πιο ελκυστικό κομμάτι της Στοκχόλμης.
Σχεδόν αποκλεισμένη από κάθε μηχανοκίνητη όχληση διατηρεί μια μαγευτική ατμόσφαιρα εποχών αλλοτινών. Το να χαθείς στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, περιτριγυρισμένος από πανύψηλα, πολύχρωμα παλιά αρχοντικά, και ύστερα να ξαποστάσεις σε μια από τις γραφικές πλατείες είναι μια εμπειρία που δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά μόνο βιώνεται.

Αφού περπατήσαμε χαζεύοντας τα παρα πολλά μαγαζιά φτασαμε στην πλατεία Stortorget, η οποία είναι μια από τις ομορφότερες της Ευρώπης, και μια από τις πιο χαρακτηριστικές καρτ ποστάλ της Στοκχόλμης, όπου μεταξύ άλλων εδώ βρίσκεται το κτίριο της Σουηδικής Ακαδημίας που φιλοξενεί το μουσείο Nobel .

IMG_0124.JPG

IMG_0125.JPG

Δεν ξέρω γιατί αλλα εδώ θα ήθελα να σας μιλήσω για την ασφάλεια που παρέχει η αστυνομία της πόλης στους τουρίστες.
Ενώ περπατούσαμε στα στενάκια της παλιάς πόλης,μας προσπέρασαν ΤΕΣΣΕΡΕΣ αστυνομικοί οι οποίοι κινούμενοι με μηχανοκίνητα πατίνια ,έκαναν έλεγχο στα μαγαζιά της πόλης.Χρησιμοποιωντας έναν φακό- λέιζερ έδιναν σήμα στον ιδιοκτήτη του κάθε μαγαζιού και εκείνος απαντούσε θετικά η αρνητικά στο εαν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Αξίζει να αναφερθεί η παρουσία μιας τσιγγανουλας η οποία επετουσε και την οποία γραπωσαν σαν γύπες και την εξαφάνισαν μέσα στα σοκάκια της πόλης.Τα σχόλια δικά σας.
Εμείς συνεχίσαμε να περπατάμε στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης αποθανατιζοντας τις όμορφες εικόνες.
IMG_0133.JPG


Περπατώντας φτασαμε στο βασιλικο παλάτι.Τα λεωφορεία με τους τουρίστες αμέτρητα.Ο συντονισμός όμως ηταν τέτοιος που δεν δυσκόλευε την εκτέλεση του προγράμματος.
IMG_0135.JPG


Αλλωστε ειχε πάει η ώρα 11και 30 και όπως ξέρετε στις 12 ακριβώς γίνεται αλλαγή φρουράς στο παλάτι.Περπατησαμε ως ΕΚΕΙ που γίνεται η αλλαγή φρουράς.Ο Κόσμος απίστευτος με το ζόρι μπόρεσα να βγάλω δυο -τρεις φωτογραφίες.
IMG_0143.JPG


IMG_0145.JPG



Εντάξει δεν ηταν και κάτι το σημαντικό.
Περπατήσαμε πάλι μέχρι την πλατεία Αφού έγινε η αλλαγή φρουράς πήγαμε πάλι στην πλατείαStortorget,όπου καθίσαμε και ήπιαμε έναν καφέ και ένα απο τα πολύ ωραία γλυκά.
 

Kyriakosm

Member
Μηνύματα
291
Likes
830
'Ήπιαμε τον καφέ μας,φάγαμε το γλυκό μας και κινήσαμε μέσω της γέφυρας stallbron για το κοινοβούλιο της χώρας.
Αρχικά είχε προβλεφθεί η ταυτόχρονη στέγαση του Κοινοβουλίου και της Σουηδικής Εθνικής Τράπεζας στο ίδιο οικοδόμημα αργότερα όμως μετακινήθηκε με σκοπό τη δημιουργία της νέας αίθουσας συνεδριάσεων. Δημιουργός του έργου υπήρξε ο φημισμένος Σουηδός αρχιτέκτονας Aron Johansson και η τεχνοτροπία που χρησιμοποίησε είναι η νεομπαρόκ.
IMG_0160.JPG


IMG_0164.JPG

IMG_0162.JPG


Περπατήσαμε,βγάλαμε τις φωτογραφίες μας και βγήκαμε απο την άλλη πλευρά του κοινοβουλίου στην περιοχη
Normalm, εδώ που χτυπάει η οικονομική, επιχειρηματική και εμπορική καρδιά της πόλης. Είναι ο παράδεισος για όσους έρχονται εδώ για shopping, μιας και η Στοκχόλμη «παίζει» δυνατά και σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια.

IMG_0168.JPG


Περπατήσαμε στους πεζόδρομους της πόλης,γίναμε ένα με τους κατοίκους της πόλης και χωρίς να το καταλάβουμε ανηφορίσαμε μέχρι το πάρκο observatorielunden όπου και βρίσκεται το οικονομικό πανεπιστήμιο της πόλης καθώς και η δημόσια βιβλιοθήκη της.
 

Kyriakosm

Member
Μηνύματα
291
Likes
830
'Ήπιαμε τον καφέ μας,φάγαμε το γλυκό μας και κινήσαμε μέσω της γέφυρας stallbron για το κοινοβούλιο της χώρας.
Αρχικά είχε προβλεφθεί η ταυτόχρονη στέγαση του Κοινοβουλίου και της Σουηδικής Εθνικής Τράπεζας στο ίδιο οικοδόμημα αργότερα όμως μετακινήθηκε με σκοπό τη δημιουργία της νέας αίθουσας συνεδριάσεων. Δημιουργός του έργου υπήρξε ο φημισμένος Σουηδός αρχιτέκτονας Aron Johansson και η τεχνοτροπία που χρησιμοποίησε είναι η νεομπαρόκ.
View attachment 211975

View attachment 211974
View attachment 211973

Περπατήσαμε,βγάλαμε τις φωτογραφίες μας και βγήκαμε απο την άλλη πλευρά του κοινοβουλίου στην περιοχη
Normalm, εδώ που χτυπάει η οικονομική, επιχειρηματική και εμπορική καρδιά της πόλης. Είναι ο παράδεισος για όσους έρχονται εδώ για shopping, μιας και η Στοκχόλμη «παίζει» δυνατά και σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια.

View attachment 211972

Περπατήσαμε στους πεζόδρομους της πόλης,γίναμε ένα με τους κατοίκους της πόλης και χωρίς να το καταλάβουμε ανηφορίσαμε μέχρι το πάρκο observatorielunden όπου και βρίσκεται το οικονομικό πανεπιστήμιο της πόλης καθώς και η δημόσια βιβλιοθήκη της.
 

Kyriakosm

Member
Μηνύματα
291
Likes
830
Καιρός όμως για το ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ για μεσημεριανή ξεκούραση.Το απόγευμα πηραμε τα ΜΕΤΡΟ και κατεβήκαμε στην ΣΤΑΣΗ sodermalm για φαγητό.Πηγαμε σε ένα ελληνικό ρεστωραν "kamarina" λέγεται.Φαγαμε αρκετά καλά μπορώ να πω για τα δεδομένα της Στοκχολμης,αλλ με ένα μεγάλο παράπονο.Ενω οι τιμες στο φαγητό μπορώ να πω ότι ηταν καλές,το ένα κιλό κρασί που ήπιαμε μας το χρέωσε 37€.Απο ότι μας είπε ο υπεύθυνος ειναι δικός τους κρασί απο την Ελλάδα το οποίο και εμφιαλώνει και το κάνει εξαγωγή στην Σουηδια.
Φάγαμε ,ήπιαμε και για να χωνέψουμε το φαγητό και την τιμη του κρασιού περπατήσαμε στην περιοχή sodermalm.





S
 

Kyriakosm

Member
Μηνύματα
291
Likes
830
5η ΗΜΕΡΑ.
Πρωινό και αναχώρηση για το Vasamuseet
πηραμε το ΜΕΤΡΟ απο την ΣΤΑΣΗ globen και κατεβήκαμε στην ΣΤΑΣΗ karlaplan.Η οποία βρίσκεται σε ένα παρα πολύ ωραίο πάρκο της Στοκχολμης.πηραμε την. Εντυπωσιακή λεωφόρο narvavagen με τα πανύψηλα δέντρα και φτασαμε στην γέφυρα djurgardsbron.

IMG_0178.JPG


Μετά απο λίγα λεπτά φτασαμε στο Vasamuseet.Θα ήθελα εδώ να γράψω λίγα λόγια για αυτό το πλοίο.

Το πλοίο με το όνομα Bάσα είναι το μόνο πλοίο του 17ου αιώνα που διατηρείται ως τις μέρες μας. Το 95% των αρχικών τμημάτων του διατηρείται μέχρι και σήμερα και είναι στολισμένο με εκατοντάδες σκαλιστά γλυπτά, καθιστώντας το ένα μοναδικό κόσμημα τέχνης και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κόσμου.Προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες από οποιοδήποτε άλλο μουσείο σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία.


Στις 10 Αυγούστου 1628 ξεκίνησε από το λιμάνι της Στοκχόλμης. Ήταν ολοκαίνουριο και είχε πάρει το όνομα Vasa από το οικόσημο της κυβερνούσας δυναστείας Vasa. Για την επισφράγιση της επίσημης και λαμπερής εκδήλωσης καθέλκυσης του πλοίου, εκτοξεύτηκαν πυροβολισμοί από τα πλευρά του πλοίου ως πολεμικός χαιρετισμός.


Καθώς το μεγάλο πλοίο προχωρούσε αργά προς την είσοδο του λιμανιού, σηκώθηκε δυνατός άνεμος και ανέτρεψε το πλοίο προς τη μία του πλευρά. Το νερό εισχώρησε από τα ανοικτά πυροβολεία. Βυθίστηκε, παίρνοντας μαζί του τουλάχιστον 30 ή ίσως και 50 ζωές ανθρώπων από τα 150 μέλη του πληρώματος.

Έπρεπε να περάσουν 333 χρόνια για να μπορέσει το πλοίο να ξαναδεί τον ουρανό της Στοκχόλμης. Μαζί με το Bάσα ανασύρθηκαν 14.000 περίπου ξύλινα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και 700 γλυπτά. Τα γλυπτά που διασώθηκαν έφεραν ίχνη από επίχρισμα χρυσού και βαφή.


Τα γλυπτά αυτά αναπαριστούν λιοντάρια, βιβλικούς ήρωες, ρωμαίους αυτοκράτορες, θαλάσσια όντα, αρχαίες ελληνικές θεότητας και πολλά άλλα. Σκοπός τους ήταν να δοξάσουν τον Σουηδό Μονάρχη και να εκφράσουν τη δύναμη, την πνευματική του καλλιέργεια και τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

IMG_0180.JPG


IMG_0182.JPG


Ηταν εντυπωσιακό το γυρίζαμε γύρω γύρω αρκετή ώρα.

Υπήρχαν ακόμα και οστά απο το πλήρωμα.

IMG_0194.JPG



Τα οστά απο το πλήρωμα όπως έγραφε.Αλλα και το ομοίωμα του.

IMG_0195.JPG



Καθίσαμε αρκετή ώρα και το γυρίσαμε γύρω γύρω.

IMG_0191.JPG


Εδώ θα ήθελα να σας πω ότι το εισιτήριο ειχε 13€.

Αφού πέρασε αρκετή ώρα ηταν η στιγμή να φύγουμε για να πάμε στο μουσείο skavsta .περασαμε όμως πρώτα απο το σκανδιναβικό μουσείο.
IMG_0197.JPG

Πρώτα όμως περάσαμε για καφέ απο το flickorna helin Voltaire cafe.


IMG_0456.JPG

Ωραίος καφές και εκπληκτικά γλυκά.Ξαποστασαμε και φύγαμε για το μουσείο skavsta.
Είχα διαβάσει και ακούσει καλά λόγια για αυτό το μουσείο.Μπορω να πω ότι δεν μου άρεσε καθόλου.Θεωρησα ότι ηταν χαμένος χρόνος.


IMG_0198.JPG








IMG_0206.JPG



IMG_0208.JPG


Πέρασε η ώρα ,ειχε και ζέστη και κατηφορίσαμε για την πόλη της Στοκχολμης.Πηραμε το τραμ.την ΓΡΑΜΜΗ 7 και σταματήσαμε στο πάρκο Kungstradgarden.

IMG_0457.JPG





IMG_0459.JPG

Καθήσαμε και φάγαμε στα Friday's.

Κάναμε άλλη μια βόλτα στο κεντρο της πόλης αφού προχωρησαμε με τα πόδια μέχρι τον κεντρικό σταθμό της Πόλης.Οπου και οι γυναίκες επειδή ηταν η τελευταία ημερα στην πόλη ,επιδόθηκαν στο άθλημα ψώνια.
Κουρασμένοι πια γυρίσαμε στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ για ξεκούραση και ύπνο.
 

Kyriakosm

Member
Μηνύματα
291
Likes
830
6Η ΗΜΕΡΑ:
Πρωινό και αναχώρηση απο το ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ για το αεροδρομιο skavsta με το λεωφορείο που πηραμε απο τον κεντρικό σταθμό T CENTRALEN.Μετα απο μια ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα στο πράσινο ,με ένα ολοκαίνουργιο Volvo της εταιρείας flygbussarna και σε μιάμιση ώρα απόσταση φτασαμε στο αεροδρομιο.
Μετά απο λίγη ώρα επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο και αναχωρήσαμε για την Βαρσοβια.
Φτασαμε στο αεροδρομιο modlin ,πηραμε το αυτοκίνητο που είχαμε νοικιάσει για ΤΕΣΣΕΡΕΣ ημέρες και φύγαμε για τη κρακοβια,αφού πρώτα περάσαμε απο το ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ και πηραμε τις μεγάλες βαλίτσες που είχαμε αφήσει απο τις δυο πρώτες η ημέρες που είμαστε στην Βαρσοβια.

Ξεκινήσαμε λοιπόν απο την Βαρσοβια για την πρώτη μας ΣΤΑΣΗ στο μοναστήρι Γιασνα Γκόρα που βρίσκεται στην πόλη Czestochowa ,ΕΚΕΙ όπου βρίσκεται ένα απο τα πιο γνωστά και σεβαστά προσκυνήματα στην πολωνια και την κεντρική ευρωπη, η εικόνα γνωστή ως μαύρη Παναγία.

IMG_0212.JPG




Η προέλευση τής εικόνας χάνεται στο θρύλο. Το αρχαιότερο ντοκουμέντο, που φθάνει στο 1474, την παρουσιάζει ως γνήσιο έργο του αγίου Λουκά.


Μετά από ρητή αίτηση των πιστών τής Ιερουσαλήμ, έγινε απ' τον απόστολο πάνω στην επιφάνεια του τραπεζιού γύρω απ' το οποίο η Αγία Οικογένεια συνήθιζε να τρώει και να προσεύχεται. Ό Κωνσταντίνος την έφερε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε ξακουστή απ' τα πολλά της θαύματα.


Ο Λέοντας, πρίγκηπας της Ρωσίας (Ρουθηνίας), ζήτησε την εικόνα για τη χώρα του, όπου έχτισε μιά εκκλησία για να την εκθέσει στην ευλάβεια τών πιστών. Από τη Ρουθήνια η εικόνα πέρασε κατόπιν στην Ουγγαρία και τελικά στην Πολωνία.

Η Εικόνα έγινε εὐρύτατα γνωστή στόν Ρωμαιοκαθολικό κόσμο τόν 17ο αἰ., κατά την εισβολή των Σουηδών στήν Πολωνία. Τότε, κατά την πολιορκία της Μονης τοῦ Λαμπρου Ὄρους απο σημαντικέςστρατιωτικές δυνάμεις του Σουηδου Βασιλια Καρόλου Ι', ο ηγούμενος της Μονής με τους μοναχούς και ελάχιστους Πολωνούς στρατιώτες, κατάφερε νά ἀποκρούσει τούς εισφολεις καί νά ἀνατρέψει τήν πορεία τοῦ πολέμου.


Η νίκη αυτη του έτους 1656 αποδοθηκε στήν προστασία της Θεοτόκου καί οι βαθύτατα θρησκευόμενοι Πολωνοί μέ ἐπικεφαλης τόν Βασιλια τους Ιωαννη ἀνακήρυξαν σε ενδειξη τιμης την Θεοτόκο, «Βασίλισσα τῆς Πολωνίας.


IMG_0213.JPG



IMG_0213.JPG




IMG_0265.JPG


Κατά την διάρκεια της επίσκεψης άρχισε και η λειτουργία στο μοναστήρι,Μας έκανε εντύπωση η ευλάβεια των όσων παρευρίσκονταν εκείνη την ώρα ΕΚΕΙ,γεγονός που μας κράτησε και εμάς περισσότερο απο την επιτρεπόμενη ώρα.

Ηταν η ώρα όμως που έπρεπε να να αναχωρήσουμε για την πόλη της Κρακοβίας.Η πληθωρα των φορτηγών αυτοκινήτων στον αυτοκινητόδρομο ,μας έδινε την εντύπωση ότι η πολωνια ειναι η χώρα διέλευσης του μεγαλύτερου μέρους των εμπορευμάτων στην ευρωπη.
Η διαδρομή κράτησε περίπου 1.30 ώρα ,ως το ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ μας στην κρακοβια,το Hampton by Hilton krakow.Ενα παρα πολύ ωραίο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ και καθόλου ακριβό.Στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ αυτό θα κάναμε τρεις διανυκτερεύσεις.
Ξεκουράστηκαμε λίγο κάναμε ένα μπανάκι,φρεσκαρίστηκαμε και δρομο για την παλιά πόλη της Κρακοβίας για μια μικρή βόλτα και φαγητό.
 

Attachments

Kyriakosm

Member
Μηνύματα
291
Likes
830
Μετά από λίγο φτάνουμε στην κεντρική πλατεία της Κρακοβίας (rynek Glowny) όμορφη,ατμοσφαιρική,λαμπερή απο τον όμορφο φωτισμό απο τα πολυάριθμα καταστήματα.


Snapseed.jpg



Snapseed.jpg




Snapseed.jpg


Αν και ηταν προχωρημένη η ώρα τα μαγαζιά ηταν γεμάτα απο κόσμο ,οι δε άμαξες έδιναν μια νότα αρχοντιάς απο άλλη εποχή.

IMG_0309.JPG


IMG_0310.JPG


Εμείς όμως είμασταν πολύ κουρασμένοι και γιαυτο καθίσαμε σε ένα απο τα εστιατόρια της πλατείας.Φαγαμε,ήπιαμε μια παγωμένη μπυρα και ο συνδυασμός μαζί με την αύρα που έβγαζε η πλατεία,μας χαλάρωσε και πήγαμε στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ για ύπνο..

7Η ΗΜΕΡΑ:
Ξεκούραστοι πια ,φάγαμε το πολύ ωραίο πρωινό μας και αναχωρήσαμε πάλι για την κεντρική πλατεία της πόλης.Τωρα ο κόσμος ειναι παρα πολύς,ο δε ήχος απο τον καλπασμό των αλόγων στους λιθοστρωτους δρόμος έδιναν έναν ξεχωριστό τόνο στην πόλη.



Snapseed.jpg

Περπατήσαμε γύρω απο την πλατεία και μπήκαμε στην Βασιλική της Παναγίας.Ο ΝΑΟΣ της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ειναι
Πλίνθινη γοτθική εκκλησια η οποία χρονολογείται απο τον 14ο αιώνα.
Ηταν η ώρα όμως να προχωρήσουμε προς το καςτρο Βαβέλ.Το καςτρο ειναι ένα οχυρωμένο σύμπλεγμα που ανεγέρθη στο πέρασμα αρκετών αιώνων στην κορυφή του λόφου σε υψόμετρο 228 μέτρων.Το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα αποτελείται απο διαφορά κτίρια και οχυρώσεις.Τα μεγαλύτερα και καλύτερα απο αυτά ειναι το βασιλικο καςτρο και ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ της Κρακοβίας που ειναι αφιερωμένος στους Αγίους Στάνισλας και Βενσεσλας.Το 1978 η Unesco περιέλαβε την παλαιά πόλη της Κρακοβίας μαζί με το ιστορικό καςτρο και το γοτθικό ναό του 14ου αιώνα στην λίστα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.


Snapseed.jpg



Στο δρομο προς το καςτρο.


Snapseed.jpg






IMG_0256.JPG


Δεν μπήκαμε στο καςτρο,μπήκαμε όμως στον καθεδρικό ναό,ο οποίος αν και μικρός ηταν εντυπωσιακός.




IMG_0261.JPG




IMG_0260.JPG




IMG_0263.JPG



Και βέβαια το Παρεκκλήσιο του ΠΑΠΠΑ Ιωάννη Ο οποίος σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Κρακοβίας.Το 1948 έγινε διδάκτωρ θεολογίας και δίδαξε ηθική θεολογία στην θεολογική σχολή της Κρακοβίας.Στις 30 Δεκεμβρίου του 1963 χειροτονήθηκε αρχιεπισκόπου Κρακοβίας.
Τον Αύγουστο του 1978 το παπικό κονκλάβιο τον ανέδειξε σε Παπα Ιωάννη Παύλο Β.


IMG_0264.JPG


Κάτσαμε πολύ ώρα στο καςτρο και κατηφορισαμε προς την κεντρική πλατεία.Ηπιαμε μια πολύ ωραία μπυρα με ένα μεζεδάκι και πήγαμε προς το ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ για ξεκούραση γιατί στις έξι η ώρα το απόγευμα πρέπει να είμαστε στα αλατορυχεια.
Μιας και τα εισιτήρια τα είχα βγάλει πριν λίγο καιρό απο το Ίντερνετ και μόνο εκείνη την ώρα υπήρχε διαθεσιμότητα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.158
Μηνύματα
882.409
Μέλη
38.877
Νεότερο μέλος
Constansimota

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom