Σερβία Βελιγράδι: Χριστούγεννα χωρίς Χριστούγεννα

kalove

Member
Μηνύματα
436
Likes
1.637
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ

Είπα καί εγώ φέτος να κάνω λευκά Χριστούγεννα, σε μιά πιό βόρεια καί γραφική ευρωπαϊκή πόλη, όπου το χιόνι θα ήταν βέβαιο, η ατμόσφαιρα εορταστική καί η επιτυχία τού ταξιδιού εξασφαλισμένη.
Εχοντας διαβάσει καί ακούσει θετικά σχόλια γιά το Βελιγράδι, η απόφαση πάρθηκε, έγιναν οί σχετικές κρατήσεις μήνες πρίν καί περίμενα να κάνω ονειρεμένα Χριστούγεννα (κάτι ανάλογο πού είχα κάνει χρόνια πρίν στα Καρπάθια).
Όμως άλλαι αι βουλαί τού Κυρίου καί σε συνδυασμό με την δική μου απρονοησία, μόνο έτσι δεν ήταν. Ούτε χιόνι βρήκα ούτε Χριστούγεννα έκανα, καθώς οί Σέρβοι πάνε με το παλιό καί έχουν Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου!!!

Το Βελιγράδι στάθηκε κατώτερο των προσδοκιών μου αλλά θέλω να το δώ με συμπάθεια καθώς είναι μιά πόλη πού προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της, να μαζέψει τα κομμάτια της καί να προχωρήσει στο μέλλον.
Μην περιμένετε να βρείτε ένα συμπαγές ιστορικό κέντρο με λαμπερά ανάκτορα, μνημειώδεις καθεδρικούς ή μεγαλειώδη μνημεία. Αν εξαιρέσουμε την περιοχή τού φρουρίου, τα μνημεία είναι σκόρπια ανάμεσα σε απρόσωπα κτίρια σοβιετικού τύπου.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την γνωριμία μας με την πόλη από το φρούριο τού Βελιγραδίου την Ακρόπολη του
Kalemegdan
, η οποία δεσπόζει της πόλης πάνω από τις συμβολή των ποταμών Σάβο (ή Σάβα) καί Δούναβη. Είναι ο πυρήνας καί το παλαιότερο τμήμα της αστικής περιοχής τού Βελιγραδίου. Η πρώτη αναφορά της πόλης-φρουρίου γίνεται τον 3ο π.Χ αιώνα καί αναφέρεται ως Singidunum, ονομασία πού διατήρησε καί ως μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατόπιν πέρασε στα χέρια των Γότθων καί των Ούννων. Λέγεται μάλιστα ότι ο τάφος τού Αττίλα βρίσκεται κάτω από το φρούριο, στην συμβολή των ποταμών. Ακολούθησαν Βυζαντινοί, ’Αβαροι, Ούγγροι, Οθωμανοί... Το όνομά του προέρχεται από τις τούρκικες λέξεις «kale>> πού σημαίνει φρούριο καί «meydan>> πού σημαίνει πεδίο μάχης, στην κυριολεξία «φρούριο των μαχών».

Στην μεγάλη του έκταση θα δούμε κυρίως κτίσματα τού
17ου αιώνα, αλλά καί μεσαιωνικές πύλες, μουσουλμανικούς τάφους, τούρκικα λουτρά, τον ζωολογικό κήπο τού Βελιγραδίου καί ορθόδοξες εκκλησίες. Δύο από τις σημαντικότερες είναι η church of the Holy Mother of the God, με τούς εξωτερικούς της τοίχους να καλύπτονται από κισσούς καί την μικρή St. Petkaschapel, με το εσωτερικό της καλυμμένο με ψηφιδωτά, όχι ιδιαίτερης αισθητικής καί πολύ φανταχτερά θα έλεγα, αλλά το σύνολο δημιουργεί μιά ενδιαφέρουσα εικόνα.
100_6138.JPG
Είσοδος Φρουρίου

100_6148.JPG
Είσοδος Ρολογιού

100_6163.JPG
Βόρεια είσοδος
100_6169.JPG
Είσοδος από την πλευρά τού Δούναβη


Πολύ εντυπωσιακό καί εκτεταμένο είναι το Στρατιωτικό Μουσείο, όπου παρουσιάζεται όλη η ιστορία της Γιουγκοσλαβίας. Σε περίοπτη θέση παρουσιάζονται τα κατασχεμένα όπλα τού Απελευθερωτικού Στρατού των αλβανόφωνων τού Κοσσυφοπεδίου καθώς βόμβες καί πύραυλοι πού χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις τού ΝΑΤΟ στούς βομβαρδισμούς τού
1999.

Ανοιχτό : Τρίτη - Κυριακή
10πμ - 17μμ εισιτήριο 150 δηνάρια .

Τα εκθέματα πού βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο είναι δωρεάν.


100_6152.JPG


Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω γιά τον μεγάλης ιστορικής σημασίας γιά μας τούς Ελληνες Πύργο Νεμπόϊζε. Εδώ, φυλακίστηκε, βασανίστηκε καί θανατώθηκε διά στραγγαλισμού, ο Ρήγας Φεραίος μαζί με τούς επτά συντρόφους του, το
1798 καί κατόπιν ρίχτηκαν στον Δούναβη. Κτίσμα τού 1460, το όνομά του σημαίνει «ατρόμητος» καί χτίστηκε αρχικά γιά την προστασία της πόλης αλλά κατόπιν χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή. Με την πάροδο των χρόνων, ο πύργος υπέστη μεγάλες φθορές. Σχετικά πρόσφατα έγινε όμως η αναστήλωση του στο πλαίσιο συνεργασίας της Ελλάδας καί της Σερβίας , με χρηματοδότηση των Ελληνικών Υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού καί Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών καί Μεταβυζαντινών Μνημείων, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Βελιγραδίου καί τη δημοτική επιχείρηση Φρούριο τού Βελιγραδίου. Το 2012 ο Πύργος απέσπασε το βραβείο «Αρχιτεκτονικό Γεγονός της Χρονιάς» από την Ενωση Αρχιτεκτόνων Βελιγραδίου.

Ο Πύργος σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο Ρήγα, όπου παρουσιάζεται η προσωπικότητα, οί ιδέες καί η δράση του μέσα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο.
Είναι πολύ συγκινητικό να ακούς την απαγγελία τού Θούριου στα ελληνικά, εδώ σε ένα ξένο τόπο, εδώ στο σημείο ακριβώς πού μαρτύρησε καί θανατώθηκε ο μεγάλος έλληνας γιά τα μεγάλα ιδανικά.
Τα πάντα εδώ, τιμής ένεκεν, είναι γραμμένα καί στα ελληνικά.
Ο Πύργος βρίσκεται έξω από το φρούριο, χαμηλά μπροστά στον Δούναβη καί θα φθάσετε εδώ αν συνεχίσετε τον κατηφορικό δρόμο πού περνά μπροστά από το
St. Petkaschapel.

Ανοιχτό Τετάρτη - Κυριακή ώρες
11-19 Ιούνιο-Σεπτ καί 10-18 Οκτ - Μάϊο

Εισιτήριο
200 δηνάρια
100_6161.JPG

100_6171.JPG

100_6191.JPG

100_6178.JPG

100_6183.JPG

100_6185.JPG

Από το φρούριο επίσης θα έχετε πολύ ωραία θέα της συμβολής των ποταμών Δούναβη καί Σάβα καθώς καί τού Μεγάλου Νησιού τού Πολέμου το οποίο έχει διαμορφωθεί σε φυσικό πάρκο καί αποτελεί υδροβιότοπο γιά
196 είδη πουλιών.

Το νησί πήρε τό όνομά του επειδή σε όλη την ιστορία τού Μεγάλου Πολέμου μεταξύ Αυστροουγγαρίας καί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν σημαντικό στρατηγικό σημείο είτε γιά την κατάκτηση είτε γιά την υπεράσπιση τού Βελιγραδίου. 100_6158.JPG

 
Last edited:

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Να σου στειλω εγω λιγο χιονι;Τσαλαβουταω ολη μερα
Τωρα πλησιαζουμε προς τα Χριστουγεννα,ωστοσο θα ηθελα λιγο περισσοτερο στολισμο κ χριστουγεννιατικες αγορες.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Το Βελιγράδι στάθηκε κατώτερο των προσδοκιών μου...
Τα ίδια και χειρότερα. Με απογοήτευσε οικτρά και δεν ήμουνα και στα καλύτερά μου για να μου αλλάξει διάθεση. Ούτε ο βροχερός καιρός βοήθησε. Μόνη παρηγοριά ότι τουλάχιστον ήταν ζωντανή πόλη
 

kalove

Member
Μηνύματα
436
Likes
1.637
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
Τα ίδια και χειρότερα. Με απογοήτευσε οικτρά και δεν ήμουνα και στα καλύτερά μου για να μου αλλάξει διάθεση. Ούτε ο βροχερός καιρός βοήθησε. Μόνη παρηγοριά ότι τουλάχιστον ήταν ζωντανή πόλη
Δεν θα ήθελα να είμαι πολύ αυστηρή μαζί του. Υπήρχαν πράγματα πού είχα προγραμματίσει καί δεν κατάφερα να κάνω λόγω εποχής. Η μέρα πολύ μικρή, τέσσερις ή ώρα το απόγευμα καί ήταν βράδυ, οί συγκοινωνίες γιά κάποια σημεία δεν υπήρχαν (πχ Αβαλα) ούτε οργανωμένες ημερήσιες εκδρομές.
Υποθέτω πως το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλύτερα.
Καλή χρονιά σε όλους καί καλά ταξίδια.
 

kalove

Member
Μηνύματα
436
Likes
1.637
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
Βγαίνοντας από το κάστρο από την πλευρά της Kneza Mihaila str θα δείτε στα δεξιά σας να φαίνεται το καμπαναριό της Μητρόπολης του Βελιγραδίου, μία ενδιαφέρουσα εκκλησία κυρίως γιά το εσωτερικό της, με όμορφες τοιχογραφίες. Είναι η μόνη εκκλησία πού είδα στο Βελιγράδι εσωτερικά αγιογραφημένη.
100_6303.JPG

Ακριβώς απέναντι καί διαγωνίως βρίσκεται το Ανάκτορο της Πριγκίπισσας Λιούμπιτσε, ένα παλάτι βαλκανικού αρχιτεκτονικού ρυθμού, με έπιπλα αντίκες, χαλιά, πίνακες ζωγραφικής καί άλλα καλλιτεχνήματα.
Η Πριγκίπισσα Λιούμπικα (
1788-1843) ήταν σύζυγος τού Μίλος Ομπρένοβιτς, Πρίγκιπα της Σερβίας καί ιδρυτή της δυναστείας Ομπρένοβιτς.

Το συγκεκριμένο ανάκτορο ήταν η κατοικία της πριγκίπισσας καί των επτά παιδιών της. Κατασκευάστηκε δε με εντολή τού Μίλος , μεταξύ
1819 - 1821 καί τα κουτσομπολιά της εποχής λένε ότι την εγκατέστησε εδώ γιά να έχει ο ίδιος ελεύθερο πεδίο δράσης, καθότι λίγο ζωηρούλης. Εδώ πού τα λέμε, από πορτρέτα της πού είδα στο ανάκτορο, δεν ήταν καί καμμία καλλονή.

Διεύθυνση:
KnezaSimeMarkovica8

Ανοιχτό : Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή
10πμ -17 μμ , Πέμπτη 10πμ - 18 μμ

Σάββατο
12-20μμ καί Κυριακή 10πμ - 14μμ

Είσοδος :
200 δηνάρια

Επίσης κάθε Παρασκευή στίς
17μμ καί κάθε Σάββατο στις 11πμ γίνεται ένα είδος σόου πού λέγεται «coffe withthe Princes>>: μία κυρία ντυμένη σαν Πριγκίπισσα Λιούμπιτσε σας υποδέχεται, σας κερνάει καφέ καί γλυκά καί σας αφηγείται διάφορες ιστορίες γιά την Πριγκίπισσα. Η παρουσίαση στα αγγλικά γίνεται κατόπιν συνεννόησης καί ραντεβού καί κοστίζει 700 δηνάρια.

Συγκοινωνίες: λεωφορείο
31, τρόλλεϋ 19,21,22,28,41 καί τραμ 2.
100_6281.JPG

100_6293.JPG

100_6300.JPG

Επανερχόμενοι τώρα στο σημείο εκκίνησης, μπορείτε νε διασχίσετε την περίφημη οδό
KnezaMihaila, πού δεν είναι τίποτε άλλο από έναν εμπορικό πεζόδρομο με κάποια ενδιαφέροντα κτίρια, γεμάτο με καταστήματα, καφέ , εστιατόρια, ανταλλακτήρια συναλλάγματος καί Ελληνικές Τράπεζες!!!

Ξεκινάει από την Ακρόπολη τού Καλεμέγκνταν καί καταλήγει στην
Republic square.
100_6096.JPG

100_6099.JPG

100_6102.JPG

Μιά πού ανέφερα τις ελληνικές τράπεζες, έχετε υπ’ όψιν σας ότι οί κύριες τράπεζες στην Σερβία είναι ελληνικές, με άπειρα υποκαταστήματα σε όλη την χώρα, με την
AlphaBank να κρατάει τα σκήπτρα καί την Τράπεζα Πειραιώς καί την Eurobank να ακολουθούν δυναμικά. Καί βέβαια εννοείται πως οί Σέρβοι δεν έχουν CapitalControls.
100_6272.JPG
Alpha Bank Kneza Mihaila

100_6205.JPG
Eurobank Kneza Mihaila

100_6208.JPG
Τράπεζα Πειραιώς Republic Square


Αν σας λείψει ακόμη περισσότερο το ελληνικό στοιχείο, θα βρείτε ελληνικά σουβλατζίδικα καί ελληνικά τσιγάρα .
100_6207.JPG
Ελληνικό σουβλατζίδικο στην Rebuplic Square

100_6100.JPG
...Με υποκατάστημα στην Kneza Mihaila
Η
Republic Square είναι ή καρδιά τού Βελιγραδίου καί κομβικό συγκοινωνιακό σημείο.

Είναι μία συμπαθητική πλατεία με ορόσημα τα ενδιαφέροντα κτίρια τού Εθνικού Μουσείου καί τού Εθνικού Θεάτρου.
100_6088.JPG
Εθνικό Μουσείο

100_6090.JPG
Εθνικό Θέατρο

Το μουσείο είναι κλειστό λόγω ανακαίνισης καί θα ξανανοίξει σε ένα-δύο χρόνια.
Στρίβοντας δεξιά από την πλατεία καί στον παράλληλο δρόμο της
Kneza Mihaila, θα βρεθείτε στην Studentski Trq, μία όμορφη περιοχή με πανεπιστημιακά καί ακαδημαϊκά κτίρια γύρω από το StudentskiPark.

Το κτίριο τού Πανεπιστήμιου έχει μία ενδιαφέρουσα καί ιδιότυπη αρχιτεκτονική.
100_6339.JPG
Πανεπιστήμιο

Συνέχεια με το Εθνογραφικό Μουσείο, πού είναι απέναντι καί διαγωνίως τού Πανεπιστήμιου. Ενα από τα παλαιότερα μουσεία τού Βελιγραδίου με περισσότερα από εκατό χρόνια ζωής. Με μία πολλή πλούσια συλλογή με σέρβικες παραδοσιακές ενδυμασίες, έργα λαϊκής τέχνης, έπιπλα κτλ πού μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα την ζωή τού αγροτικού πληθυσμού των Βαλκανίων.
Διεύθυνση:
Studentski Trg 13

Ανοιχτά: Τρίτη-Σάββατο
10-17, Κυριακή 09-14, Δευτέρα κλειστό

Ειστήρια :
150 δηνάρια (δωρεάν την Κυριακή)

Συγκοινωνίες: τραμ
2, λεωφορείο 31 , τρόλεϋ 22,28,29,41

Το μουσείο αυτό το συνιστώ ένθερμα καί θεωρώ ότι είναι το καλύτερο πού είδα στο Βελιγράδι.
100_6446.JPG

100_6447.JPG

100_6448.JPG

100_6449.JPG

Δύο δρόμους βορειότερα, σε ένα στενάκι πού δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχει μουσείο εδώ, θα βρείτε την Γκαλερί Τοιχογραφιών, μιά πολλή ενδιαφέρουσα συλλογήμε αντίγραφα έργων σε πραγματικό μέγεθος, καθώς καί μερικούς αυθεντικούς πίνακες από εκκλησίες καί μοναστήρια.
Διεύθυνση :
CaraUrosa20

Ανοιχτό: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή
10-17, Πέμπτη 12-20, Κυριακή 10-14

Εισιτήρια :
200 δηνάρια (δωρεάν την Κυριακή)

Συγκοινωνίες : τράμ
2, λεωφορείο 31 , τρόλεϋ 22,28,29
100_6331.JPG

100_6326.JPG

 
 
Last edited:

kalove

Member
Μηνύματα
436
Likes
1.637
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
Πολύ κοντά στην Republic Square είναι η περιοχή Skadarlija, η Μονμάρτη των Βαλκανίων όπως αρέσει στούς Σέρβους να την αποκαλούν. Ο βασικός λιθόστρωτος πεζόδρομος είναι γεμάτος με γραφικά παραδοσιακά εστιατόρια, όπου θα ακούσετε καί παραδοσιακή σέρβικη μουσική. Πολλά από τα παλιά κτίρια πού την περιβάλλουν έχουν όμορφες τοιχογραφίες καί δίνουν μιά πολλή γραφική εικόνα.

100_6076.JPG

100_6081.JPG

100_6082.JPG

100_6083.JPG
Τοιχογραφίες στην Σκαρντάλιτσα


Το καλοκαίρι γίνονται εδώ πολλά δρώμενα (μουσική, θέατρο κτλ) καί έχει πολύ κόσμο. Το χειμώνα είναι σχεδόν ερημικά.
Από εδώ καί με δέκα λεπτά περπάτημα θα βγείτε στο πιό εντυπωσιακό (κατά την γνώμη μου) κτίριο τού Βελιγραδίου: το Κοινοβούλιο. Βρίσκεται στην πλατεία Νικόλα Πάσιτς καί είναι έδρα της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας.
Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το
1907 από τον βασιλέα Πέτρο Α’ καί ολοκληρώθηκε 30 χρόνια μετά. Το κτίριο έχει σχεδιαστεί σε νεο-μπαρόκ στύλ καί καταλαμβάνει μία έκταση 13.800 τετραγωνικών μέτρων.


100_6491.JPG
Κοινοβούλιο (φωτογραφία τραβηγμένη 4 μμ)

Δίπλα ακριβώς θα δείτε τον αξιόλογο ναό τού Αγίου Μάρκου με την πολύ ιδιότυπη αρχιτεκτονική η οποία εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από το μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα τού Κοσσυφοπεδίου.

Εσωτερικά, εκτός από το τέμπλο καί μερικές φορητές εικόνες, είναι παντελώς άδεια.
100_6484.JPG

100_6486.JPG
Αγιος Μάρκος (φωτογραφία τραβηγμένη 4μμ)

Το ίδιο άδεια καί χειρότερα είναι καί εκκλησία τού Αγίου Σάββα. Εδώ ούτε καν δάπεδο δεν έχει στρωμένο, μόνο μπετό. Εξωτερικά επιβάλλεται με τον όγκο της καί είναι καλυμμένη εξ ολοκλήρου με πλάκες από λευκό μάρμαρο. Τίποτα το περίτεχνο. Ωστόσο θεωρείται η μεγαλύτερη Ορθόδοξη εκκλησία των Βαλκανίων. Εχει χτιστεί σε σερβο-βυζαντινό στύλ καί έχει ύψος
82 μέτρα. Ο ναός βρίσκεται σε στάδιο επισκευών. Η επισκευή αυτή καθυστέρησε πολύ περισσότερο τού αναμενόμενου εξ’ αιτίας των πολέμων καί της φτώχειας. Η εκκλησία είναι τόσο μεγάλη πού μπορεί άνετα να χωρέσει 10.000 άτομα. Η εκκλησία επίσης είναι διάσημη γιά τις πολυφωνικές της καμπάνες καί αξίζει ο κόπος να παραμείνετε μέχρι να τις ακούσετε (χτυπούν τις ώρες). Εχει χτιστεί στην θέση όπου οί Τούρκοι σκότωσαν τον Αγιο Σάββα.


100_6345.JPG

100_6350.JPG


Διεύθυνση :
Kataniceva bb



Ανοιχτά : πρωί - απόγευμα
Συγκοινωνίες : τραμ
9,10,14 - λεωφορεία 31,33,42,47,48,59

Εγώ ήρθα εδώ με το λεωφορείο Νο
31 πού το πήρα από την Studenski Trq καί με έβγαλε ακριβώς μπροστά.



Αλλο ένα ενδιαφέρον κτίριο είναι αυτό τού σιδηροδρομικού σταθμού τού Βελιγραδίου.
Χτίστηκε μεταξύ
1881-1884 ως μέρος της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολη - Βιέννη.


100_6351.JPG
 

Attachments

Last edited:

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.869
Likes
2.260
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Πριν παω νομιζα και γω οτι η Σκανταρλια ηταν μια περιοχη τυπου Πλακας ή Λαδαδικα με πολλα δρομακια,σοκακια και μαγαζια.Ωστοσο ειναι μονο ενας μικρος πεζοδρομος με λιγα μαγαζια.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.151
Likes
14.441
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Πριν παω νομιζα και γω οτι η Σκανταρλια ηταν μια περιοχη τυπου Πλακας ή Λαδαδικα με πολλα δρομακια,σοκακια και μαγαζια.Ωστοσο ειναι μονο ενας μικρος πεζοδρομος με λιγα μαγαζια.
Τώρα μη μου πεις ότι σε ενθουσίασε η Skandarlija γιατί θα τραβάω τις τρίχες μου. Εξακολουθώ να αναρωτιέμαι με τι ενθουσιάζεται ο κόσμος στο Βελιγράδι (σαν πόλη και μόνο κρινόμενη). H εγώ το έχασα ή δεν... αντικειμενικά
 

kalove

Member
Μηνύματα
436
Likes
1.637
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
Το Βελιγράδι γενικά μού άφησε μία αίσθηση ανικανοποίητου καί έψαχνα να βρώ τι λάθος είχα κάνει στο πρόγραμμά μου. Τα έβαζα με τον εαυτό μου ότι έχω γίνει πολύ επιλεκτική, πολύ απαιτητική κτλ.
Πάντως φίλες πού είχαν πάει το καλοκαίρι μού είχαν μιλήσει με μεγάλο ενθουσιασμό καί έτσι πήρα κι' εγώ την απόφαση.
Τελικά ίσως παίζει ρόλο καί η εποχή ή τι περιμένει κανείς από ένα ταξίδι.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Τώρα μη μου πεις ότι σε ενθουσίασε η Skandarlija γιατί θα τραβάω τις τρίχες μου. Εξακολουθώ να αναρωτιέμαι με τι ενθουσιάζεται ο κόσμος στο Βελιγράδι (σαν πόλη και μόνο κρινόμενη). H εγώ το έχασα ή δεν... αντικειμενικά
Καλά εσύ μη μιλάς για το Βελιγράδι...θυμάμαι;)! Άσε που νομίζω το πέτυχες με χάλια καιρό. Δεν είχες γενικά και τις καλύτερες συνθήκες.

Μια χαρά πόλη είναι χωρίς βέβαια να είναι η πόλη που μπορεί εύκολα να ενθουσιάσει τον επισκέπτη. Και τα βομβαρδισμένα της κτίρια έχει που προκαλούν ένα δέος, και τα επιβλητικά της ιστορικά κτίρια έχει, ωραία πάρκα, εντυπωσιακές εκκλησίες, όμορφη πανοραμική θέα από το φρούριο, το γραφικότατο πανέμορφο Zemun, σημεία για ωραίους περιπάτους δίπλα στους ποταμούς δούναβη και σάβα, το πάρκο αναψυχής Ada Ciganlija, έντονη νυχτερινή ζωή και εξαιρετικούς κατοίκους. Μη το ισοπεδώνουμε το καημένο.
 

romeohellas

Member
Μηνύματα
108
Likes
60
στο ζεμουν κατω διπλα στο ποταμι με τα ταβερνακια καλοκαιρι η στις ταβερνες που εναι πλωτες στο νεο βελιγραδι το καλοκαιρι φανταζομαι θαειναι πολυ ομορφα δεν πανε εκει τα γκρουπ
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.788
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom