Λίβανος Βηρυτός! Απλά, μαγευτική!

Rivendell

Member
Μηνύματα
31
Likes
56
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Τον Ιούνιο του 2005 βρέθηκα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων για 3 μέρες στην Βηρυτό. Άκουγα από πρίν να την αποκαλούν "Το Παρίσι της Ανατολής" και θεωρούσα κάπως τραβηγμένο αυτό τον όρο, μέχρι που το είδα από κοντά. Καταρχάς, όσοι νομίζετε ότι θα δείτε μια πόλη φανατικά συνδεδεμένη με το Ισλάμ, ξεχάστε το. Η Βηρυτός βρίσκεται στην Μέση Ανατολή, έχει το χρώμα και το ύφος ενός αραβικού παραμυθιού, όμως, η κουλτούρα και ο τρόπος ζωής πλέον, είναι μακριά από τα ισλαμικά στερεότυπα.
Ίσως γιατί οι Γάλλοι την κατείχαν αρκετά χρόνια και "πέρασαν" κάποια δικά τους στοιχεία, ίσως γιατί οι Λιβανέζοι-γνωστοί θαλασσοκράτορες είχαν τόσες μα τόσες παραστάσεις που τις μετέφεραν στην χώρα τους...ίσως για πολλού λόγους, ο Λίβανος και η Βηρυτός, ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.
Το αεροδρόμιο της Βηρυτού είναι σχετικά καλό. Πετάξαμε με Ολυμπιακή, περίπου 1.45 λεπτά.
Το ξενοδοχείο που μέναμε λεγόταν Safir Heliopolitan,στο παραδοσιακό κέντρο της Raouche με τρομερή θέα προς την θάλασσα, σε έναν από τους καλύτερους δρόμους, 5 αστέρων με πολύ έντονο το αραβικό στοιχείο στον εσωτερικό του διάκοσμο. Δυστυχώς όμως δεν το απόλαυσα γιατί...επαγγελματικές υποχρεώσεις γάρ!
Η Βηρυτός είναι μια πόλη που ζεί έντονα και την ημέρα, και την νύχτα. Το κορνάρισμα σου σπάει κυριολεκτικά τα αυτιά (δεν έχω πάει στο Κάϊρο να δώ τον πανικό,αλλά και εκεί γινόταν κομφούζιο). Ειδικά προς την παραλιακή Κορνίς, τα ταξί σχηματίζουν καραβάνια και κορνάρουν ασταμάτητα.
Αξιόλογη επισκεψη που μπορείτε να κάνετε, είναι να δείτε την θέα της μεσογείου από τους περίφημους "Βράχους των Περιστεριών". Ενδείκνυται ώς επί το πλείστον για ζευγάρια και ρομαντζάδες στο δειλινό.
Την νύχτα, μπορείτε να κάνετε ό,τι ποθεί η ψυχούλα σας, η Βηρυτός είναι "αδελφή" πόλη της Αθήνας σίγουρα γιατί, τα πάντα είναι ανοικτά(κυρίως Παρασκευή - Σάββατο) και ο κόσμος διασκεδάζει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τα περισσότερα νυχτερινά μαγαζιά βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, στον δρόμο Mennot, αλλά επίσης και στις συνοικίες Sodeco(πολλά έθνικ μπάρ) και Ain El Mreseih(κάπως έτσι γράφεται) με οριεντάλ καταστάσεις.
Αν πάς στον Λίβανο και στην Βηρυτό ειδικότερα και δεν δοκιμάσεις αργιλέ, είναι σαν να είσαι Γάλλος τουρίστας και δεν έχεις δοκιμάσει σουβλάκι στο Μοναστηράκι. Ο αργιλές εκεί είναι είδος...αναπόσπαστο με την καθημερινότητα τους. Πολύ καλό αργιλέ βρήκαμε στο κέντρο της πόλης, στο cafe Paris(παλιό οίκημα της Λεγεώνας των Ξένων) με εξίσου καλά συνοδευτικά....γλυκά! Κι όταν λέμε για γλυκά στον Λίβανο..ξεχάστε δίαιτες και τέτοια και ορμήστε στο ταψί με το σιρόπι!!!!!!!!Τα γλυκά τους είναι υπέροχα, επίσης όμως υπέροχη είναι και η κουζίνα τους. Φάγαμε σε 3 ρεστοράν όπου και στα 3 το φαγητό απλά ήταν....τέλειο. Από καυτερά και ανατολίτικα- βαριά πιάτα, έως θαλασσινά και ψάρια με τοπικές συνταγές.
Και να ξέρετε κάτι: Λατρεύουν τους Έλληνες. Αν και η Βηρυτός χωρίζεται στα 2, δηλαδή μισοί Μουσουλμάνοι,μισοί Χριστιανοί, δεν έχει σημασία τι θρησκεία πιστεύεις, αλλά από που είσαι. Κι όταν λές ότι είσαι από Ελλάδα, απλά, γίνεσαι το επικεντρο της παρέας!!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε ένα καφέ μετά από ένα ζόρικο meeting, όταν κατάλαβαν πώς είμαστε Έλληνες, ήρθε ο ιδιοκτήτης και μας έδειχνε φωτογραφίες του...Γιώργου Μαργαρίτη!!!!!!!(Οι καφέδες-κερασμένοι).
Στην Βηρυτό θα δείτε δύο διαφορετικές οψεις. Από την μία, η νότιο-ανατολική πλευρά, οι λεγόμενες "φτωχογειτονιές", όπου βρίσκονται ώς επι το πλείστον μουσουλμάνοι, κι αρκετοί πρόσφυγες απο την Παλαιστίνη, κι από την άλλη, η βορειο-δυτική πλευρά της πόλης, όπου εκεί υπάρχουν μόνο πλούσιοι!!!!Δεν υπάρχει μεσαία τάξη. Στην πλατεία με το ρολόϊ του L'etoile, θα δείτε τα Cayenne και τα Χ5 να κάνουν παρέλαση!Θα δείτε επίσης τις μουσουλμάνες Λιβανέζες ντυμένες πολύ σίκ με μαντήλα...Chanel !!!(ναί ναί).
Υπάρχουν καταστήματα όλων των μεγάλων οίκων μόδας(γαλλικών ως επι το πλείστον) και επίσης, μπορείτε να κάνετε βόλτες στα διάφορα υπαίθρια παζάρια και να ψωνίσετε πολλά μπαχαρικά, γλυκά, αλλά και αργιλέδες.
Από αξιοθέτα τώρα, δυστυχώς δεν έκατσα πολλές μέρες για να ανακαλύψω είς βάθος την πόλη(και τα περίχωρα που αξίζουν επίσης πάρα πολύ), αλλά επιγραμματικά - μιας και είχαμε ντόπιους στην παρέα μας που μας οδηγούσαν αυτοί, θα σας πώ ότι πρέπει να επισκεφτείτε την συνοικία Μπούρ Χαμούντ με παραδοσιακά κτίσματα,στα βόρεια της πόλης, το τζαμί του Χαρίρι(Grand Moscue) με τρομερή αρχιτεκτονική και άψογο αραβικό διάκοσμο, το τζαμί επίσης του Ελ Αμινέ (όπου όλοι οι φύλακες μιλάνε άπταιστα Ελληνικά!!!), τα ρωμαϊκά λουτρά αλλά και το περίφημο αραβικό παλάτι που πλέον στεγάζει το κοινοβούλιο.
Στην Βηρυτό δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, μπορείτε να κυκλοφορείτε ελεύθερα και χωρίς φόβο, οι Λιβανέζοι είναι προθυμότατοι να σας εξυπηρετήσουν, οι περισσότεροι μιλάνε πολύ καλά αγγλικά και γαλλικά και επίσης, μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε Ευρώ, ναί ναί, τα δέχονται. Πρέπει εδώ να πούμε ότι η Βηρυτός δεν είναι και η πιο φθηνή πόλη, για παράδειγμα, το φαγητό κοστίζει (σε ένα μέτριο έως καλό εστιατόριο στο downtown) από 30 ευρώ το άτομο περίπου.
Μην ξεχάσετε επίσης να επισκεφθείτε την αγορά του Αλ Χάμρα, η "καρδιά" του λιβανέζικου εμπορίου με πολλά καταστήματα και με επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Αρκετά μαγαζιά εκεί, έχουν ελληνικά ονόματα γιατί το ελληνικό στοιχείο στην Βηρυτό είναι πολύ έντονο. Προσοχή όμως, ακόμα και μια...τηλεόραση..παζαρέψτε την, θα την πάρετε πολύ πιο φθηνά (έτσι μας είπαν οι ντόπιοι φίλοι μας).

Η επίσκεψη στην Βηρυτό πιστεύω ότι αξίζει πολύ. Ανάμεσα από τον ευρωπαϊκό αέρα και το αραβικό στοιχείο, κάπου εκεί στην μέση θα καταλάβετε τι εστί Βηρυτός.
Θα δείτε πόσο αρμονικά δένονται τα συγχρονα ευρωπαϊκά κτίρια με τα απομεινάρια των παλατιών των σεϊχηδων.Και βέβαια, θα απολαύσετε γεύσεις,εικόνες,χορούς που θα σας μείνουν για μια ζωή. Ο κόσμος του Λιβάνου,που είναι πολύ ταλαιπωρημένους από τους διαρκείς πολέμους, δεν το βάζει κάτω, χαμογελάει και διασκεδάζει και πάνω απ'όλα, είναι φιλόξενος!
 

Attachments

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
408
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Καλώς ήρθες...
Φίλη που έχει επαγγελματικές σχέσεις με Λιβανέζους μου έλεγε πρόσφατα τα καλύτερα λόγια για τη Βυρηττό και η ιστορία σου ήρθε απλά να το επιβεβαιώσει.

 

Rivendell

Member
Μηνύματα
31
Likes
56
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Νομίζω ότι οι Λιβανέζοι είναι πολύ ξεχωριστός λαός.Στο δίνουν να το καταλάβεις από την πρώτη στιγμή που θα συναναστραφείς μαζί τους. Δεν εχουν τον "σκοταδισμό" των αράβων της Υεμένης π.χ., είναι πιο ανοιχτοί στις συζητήσεις και στις κινήσεις τους.Μια επίσκεψη εκεί,πιστεύω να σε πείσει..και να σε αποζημιώσει.Εξάλλου....είναι πολύ κοντα΄μας!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.962
Likes
9.344
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ομολογω οτι μια επισκεψη στις κοντινες αυτες χωρες δεν ειναι στα αμμεσα σχεδια μου , αλλα οσα μας διηγεισαι ειναι ακρως δελεαστικα!
 

Rivendell

Member
Μηνύματα
31
Likes
56
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Δεν ξέρω αν είναι τόσο δελεαστικά...τα γλυκά,τα φαγητά και οι χοροί τους όμως...είναι πέρα από κάθε φαντασία!!!!Μια επίσκεψη πάντως,είναι ικανή να πείσει :)
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.423
Likes
7.772
Έχω ακούσει πολύ καλά λόγια και στο παρελθόν για Βυρηττό και εσύ τα επιβεβαιώνεις. Αυτοί οι προορισμοί έχουν κάτι μαγικό: χρώματα, αρώματα, μουσικές, κουζίνα, ανθρώπους......
Αλήθεια, υπήρχαν τα "σημάδια" από τις ταραχές που πέρασε η πόλη πριν 1,5-2 χρόνια?
 

angel25

Member
Μηνύματα
56
Likes
11
Επόμενο Ταξίδι
Σουδάν σου 'ρχομαι!!!
Ονειρεμένο Ταξίδι
βραζιλία - αμαζόνιος
αχ-βαχ μπακλαβά!

άσε το ταψί κάτω εγώ το είδα πρώτος! έχω γουρουνιάσει με μπακλαβαδάκι Βηρυτού ουκ ολίγες φορές...λες γι' αυτό να πήρα λίγο στα γοφά?
 

discolata

Member
Μηνύματα
305
Likes
61
Επόμενο Ταξίδι
Τοσκάνη
Ονειρεμένο Ταξίδι
raja ampat
συμφωνω απόλυτα για τη Βηρυττό , το Παρίσι της Μέσης Ανατολής ειναι σε ιδανική τοποθεσια , απλωμενη κατα μήκος της θάλασσας και στριμωγμενη αναμεσα στη μεσόγειο και τους ψηλους λοφους..
εγω πηγα στη Βηρυττο για ενα γαμο τωρα το Σεπτεμβριο και εμεινα κατάπληκτη.. περίμενα να δω ενα βομβαρδισμένο τοπιο και φυσικά μονο αυτο δεν ειδα.. ειναι γεματη mall , πολυ καλοντυμενους ευγενέστατους ανθρωπους οι οποιοι στην πλειοψηφια τους ειναι τρίγλωσσοι ( αραβικά , αγγλικά , γαλλικά - οι περισσοτεροι μιλανε γαλλικα και μεσα στο σπιτι ) ... μεγαλο ποσοστο ειναι χριστιανοι .. οι οποιοι δεν συμπαθουν ιδιαιτερα τους συνηθως φτωχοτερους και λιγοτερο μορφωμενους μουσουλμανους
δεν πηγα καθολου στο νοτιο μουσουλμανικο τμημα της πολης οποτε δεν εχω πληρη εικονα της πολης
Μου αρεσε πολυ το Jeita Grotto , ενα απίθανο σπηλαιο στα βορεια της Βηρυττού.. και το λιμανάκι της Βύβλου!
δυστυχως δεν προλαβα να παω στο Baalbeck που ήθελα πολύ .. αλλα θα ξαναπάω σιγουρα αφου εχω και 5 δευτερα ξαδέρφια εκει!
για μετακίνηση ειναι απαραιτητο το ταξί ή το αμαξι γιατι οι αστικες συγκοινωνιες ειναι ανύπαρκτες..
τα φαγητα ειναι απλα εκπληκτικά .. οι τιμες γενικα ειναι λιγο φτηνοτερες απο ελλάδα..
εχει ελαχιστα ξενοδοχεια midrange , εγω με τον μπαμπα μου μειναμε στο Portemilio στο Jounieh ( εκει γινοταν και ο γαμος της ξαδερφης μου) .. πολυ ωραιο ξενοδοχειο διπλα στη θάλασσα με ωραιο ιταλικο εστιατοριο και σουπερ πρωινό..
παρεπιπτόντως το New York Times ψήφισε τη Βηρυττο νουμερο 1 προορισμο για το 2009 !
 

libi

Member
Μηνύματα
36
Likes
8
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γυρος του κοσμου
Πάντως στο 80% των περιπτωσεων οι Λιβανεζες είτε μουσουλμάνες είτε Χριστιανές και κυρίως στη Βηρυττο δεν φοράνε την παραδοσιακή φορεσιά. Ή φοράνε μαντήλες αν είναι μουσουλμάνες και κανονικά ρούχα από κάτω. Οι φίλοι μου που μένουν στη Βηρυττό όταν πήγα μου εξήγησαν ότι οι κοπέλες στην πλατεία με τα chanel κλπ. φουλάρια ειναι κυρίως από τη Σαουδική Αραβία ή παρεμφερείς χώρες (εμιράτα, Κουβέιτ) και επειδή είναι και must αγοράζουν και από κανένα σπίτι στη Βηρυττό γύρω στα 1000 τ.μ. για να έχουν να μένουν όταν πάνε στο Παρισι της Ανατολής να ξεσαλώσουν λίγο με τα ακριβά τους αυτοκίνητα που δυστυχώς τρέχοντας έχουν σκοτώσει αρκετούς Λιβανέζους!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.110
Μηνύματα
880.635
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom