Ουγγαρία Βουδαπέστη-Χειμώνας- χιόνια – κρύο !!! Ιανουάριος 2016!!!

soko42

Member
Μηνύματα
13
Likes
23
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΚΡΟΑΤΙΑ
Η απόφαση για το ταξίδι στη Βουδαπέστη ήταν εντελώς αυθόρμητη και εντελώς… μοναχική…. Μόνη μου το αποφάσισα, μόνη μου έκλεισα τα εισιτήρια αλλά δεν πήγα μόνη μου J. Αρχικό κριτήριο επιλογής πόλης ήταν το οικονομικό! Δεν υπήρχε δυνατότητα να ξοδέψουμε πολλά χρήματα, οπότε βρίσκω εισιτήρια με 40€ το άτομο, βάζω μια βαλίτσα στους 2, άρα συν 20€. Ξενοδοχείο στα 120€ το δίκλινο για 3 νύχτες με πρωινό (Regency suites , κέντρο, πεντακάθαρο, πολύ καλό πρωινό). Οπότε, υπολογίζεται ότι το ταξίδι θα μας βγει οικονομικά και ξεκινάμε το σχεδιασμό!

Αναχώρηση Σάββατο πρωί (23/01) και άφιξη στην Βουδαπέστη στις 11.40. Εκεί μας περιμένει το transfer για 6 άτομα που θα μας αφήσει μπροστά στο ξενοδοχείο και από εκεί θα έρθει να μας πάρει τη μέρα της επιστροφής. Ξέχασα να αναφέρω ότι στην πορεία προέκυψε να έρθουν μαζί μας και 2 φίλοι μας, οπότε γίναμε 4. Και έτυχε να συνταξιδεύουμε και με 2 άτομα ακόμη με τα οποία απλά μοιραστήκαμε το transfer. Οπότε, η μεταφορά μας κόστισε 10€ το άτομο (μετ’ επιστροφής). Προτιμήσαμε αυτό τον τρόπο επειδή στην επιστροφή πετούσαμε νωρίς πρωί και θα έπρεπε να ξεκινήσουμε πολύ νωρίς από ξενοδοχείο.

Φτάνουμε στο ξενοδοχείο μας, αφήνουμε πράγματα και ξεκινάμε με πρώτο μέλημα να κάνουμε συνάλλαγμα. Μας προτείνει η ρεσεψιονίστ κάπου κοντά στο ξενοδοχείο και φαίνεται πως ήταν η καλύτερη επιλογή , αφού πουθενά αλλού δεν βρήκαμε φτηνότερα! Το ξενοδοχείο μας είναι στην τέλεια τοποθεσία. Με τα πόδια στην Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, δίπλα σε 2 στάσεις μετρό, με τα πόδια στη Kiraly οδό, όπου είναι όλα τα μπαρ!

Αποφασίσαμε να πάρουμε το Hop onHop off (City sightseeing) που έχει 2 γραμμές λεωφορείων (κόκκινη και πράσινη) και με αυτό τον τρόπο θα γυρίζαμε όλη την πόλη με τα βασικά αξιοθέατα. Μας έκαναν καλύτερη τιμή (18€) επειδή είμασταν τέσσερις, και στην τιμή συμπεριλαμβάνονταν 2 κρουαζιέρες (μεσημέρι και απόγευμα) και 3-4 δωρεάν μπύρες σε κάποια μαγαζιά μες στην πόλη. Η κάρτα αυτή κρατά 48 ώρες, οπότε την αγοράσαμε την επόμενη μέρα.

Πριν αρχίσουν όλα πηγαίνουμε για ένα γρήγορο φαγητό γιατί πεινάσαμε ήδη και αρχίζουμε να περπατάμε την Vaci utca και νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στην Θεσσαλονίκη αφού όλα τα μαγαζιά εκεί είναι αλυσίδες που έχουμε κι εμείς… Χαζεύοντας και κοιτώντας βιτρίνες κατευθυνόμαστε στο Lucky 7 Burgers, όπου απολαμβάνουμε φανταστικά burgers με αληθινό μπιφτέκι!!!! Εξυπηρέτηση επίσης φανταστική (συμπεράναμε ότι όπου η εξυπηρέτηση ήταν φανταστική και υπερβολική, μάλλον τα tips δεν ήταν μέσα στην τιμή αλλά προαιρετικά..)

Από εκεί ξεκινάμε για την Πλατεία Ηρώων, αφού ξέρουμε ότι σύντομα θα βραδιάσει και δεν θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την κάρτα μετακινήσεων. Φτάνουμε εκεί εύκολα με το μετρό, και αρχίζουμε την περιήγηση. Έτυχε να έχει τουρνουά παγοδρομιών με παιδιά, χαζέψαμε λίγο εκεί, και συνεχίσαμε με περίπατο στο μαγευτικό πάρκο, θαυμάσαμε τα πολλά και εντυπωσιακά αγάλματα και βγήκαμε αρκετές φωτογραφίες. Το κρύο όσο πήγαινε και μας έσφιγγε οπότε ξεκινήσαμε να φύγουμε για να πάμε κάπου ζεστά για καφέ! Προορισμός: New York Café!!!! Τα λόγια είναι περιττά για το καφέ αυτό, είναι πραγματικά εντυπωσιακό και αξίζει να απολαύσεις έστω ένα καφέ εκεί!

Μετά τον καφέ μας πάμε στο ξενοδοχείο για μισή ώρα ξεκούραση και έπειτα βγαίνουμε έξω! Το χιόνι κάνει την πρώτη του εμφάνιση και κάνει το τοπίο ακόμη πιο μαγευτικό! Μέσα σε 2 ωρίτσες το έστρωσε ήδη κι εμείς περπατούσαμε στην Γέφυρα των Αλυσίδων και το απολαμβάναμε! Το βράδυ αυτό πήγαμε για μπύρες σε 2-3 μαγαζιά και φυσικά επιστρέψαμε νωρίς στο ξενοδοχείο γιατί μας περίμενε πρωινό ξύπνημα.

Κυριακή: Εγερτήριο στις 8 , δυνατό πρωινό και ξεκινάμε στις 9. Παίρνουμε την πράσινη γραμμή του λεωφορείου και κατευθυνόμαστε προς την περιοχή του Κάστρου. Σταματάμε τελικά στη Γέφυρα των Αλυσίδων γιατί δεν βόλευε το δρομολόγιο, θα μας πήγαινε πιο αργά αν θέλαμε να μας ανεβάσεις στο κάστρο, και περπατάμε απέναντι στη Βούδα και από εκεί παίρνουμε το τελεφερίκ (πανάκριβο για την τόσο μικρή απόσταση, 4 ευρώ αν θυμάμαι καλά) και ανεβαίνουμε. Όσες φωτογραφίες και να δει κανείς από κάστρο με θέα την Πέστη δεν συγκρινονται με το αίσθημα της live εικόνας! Η θέα ήταν μαγική! Κάναμε βόλτες εκεί, ένας από μας πήγε στην Πινακοθήκη αλλά εμείς οι υπόλοιποι δεν ακολουθήσαμε. Παρακολουθήσαμε την αλλαγή φρουράς , περπατήσαμε προς τον Προμαχώνα των ψαράδων, είδαμε την εκκλησία Mathias (από έξω επειδή μάλλον είχε λειτουργία και δεν μας άφησαν να μπούμε μέσα) και ήπιαμε νόστιμη ζεστή σοκολάτα και ζεστό κρασί στο καφέ που είναι πάνω στον Προμαχώνα των Ψαράδων! Το τοπίο ήταν νεφελώδες ελαφρώς, βλέπαμε μεν τη θέα καλά αλλά όχι με ήλιο αφού όλα ήταν κάτασπρα από το χθεσινό χιόνι! Το κρύο μας πονούσε, αλλά εντάξει… αντέχαμε ακόμη… Είπαμε να μπούμε στο λαβύρινθο αλλά μόλις είδαμε το κόστος φύγαμε… Θεωρήσαμε πως είναι κυρίως για παιδιά και πολύ τουριστικό και είπαμε να μην μπούμε. Μετανιώσαμε που δεν μπήκαμε στο Νοσοκομείο - μουσείο γιατί μας είπαν ότι ήταν πολύ ωραίο! Μετά από 2-3 ώρες βόλτες λοιπόν φεύγουμε με προορισμό την Ακρόπολη! Προσωπικά έχω να πω ότι μετάνιωσα που πήγα αφού ο καιρός δεν ήταν ιδανικός για να απολαύσουμε τη θέα, είμασταν ήδη παγωμένοι και το μόνο που είχε εκεί ήταν η θέα, κι εμείς έπρεπε να περιμένουμε σχεδόν μια ώρα για το επόμενο λεωφορείο! Θεωρώ πως αν ο καιρός είναι έτσι, αρκεί να δεις τη θέα από το κάστρο, δεν χρειάζεται να πας στην Ακρόπολη!

Φεύγουμε από εκεί αφού έχει πάει 2 σχεδόν και παίρνουμε το λεωφορείο μας πάλι για να πάμε να πραγματοποιήσουμε τη δωρεάν κρουαζιέρα! Εκεί κοντά είναι το Molnár's kürtőskalács, ένα μικρό café με τα πιο νόστιμα kürtőskalács! Παίρνουμε από ένα και κατευθυνόμαστε προς το «κρουαζιερόπλοιο». Όντως ήταν πολύ νόστιμα και το ζυμάρι τους ήταν απίστευτα γευστικό και μαλακό!!! Αναχωρούμε για την κρουαζιέρα μας! Το κρύο θυμάστε…. Τσουχτερό!! Άρα αναγκασμένοι να καθίσουμε μέσα! Η μυρωδιά ποδιών και κλεισούρας κτλ κτλ ήταν ελαφρώς ανυπόφορη…. Τελικά ανεβήκαμε «ταράτσα» να πάρουμε αέρα!!! Πολύ ωραία και πάλι η θέα της πόλης μέσα από το Δούναβη, αλλά ΟΚ, καλύτερα να περπατούσαμε κατά μήκος του ποταμού παρά αυτή η μια ολόκληρη ώρα στο καραβάκι! Το χειρότερο ήταν ότι έπρεπε να κάνει το γύρο του νησιού της Μαργαρίτας το οποίο μέσα στο χειμώνα δεν είχε να μας δείξει κάτι, ίσα που φαινόταν δηλαδή, και κράτησε και πολύ. Ωστόσο, η θέα της Βουλής ήταν εκπληκτική και χιλιοφωτογραφισμένη, το καλύτερο σημείο της κρουαζιέρας. Δυστυχώς, κάποια πράγματα στα ταξίδια είναι για συγκεκριμένες εποχές!

Τελειώνει αισίως η κρουαζιέρα και παγωμένοι όπως είμαστε αποφασίζουμε, μετά από σκέψη, να πάμε για φαγητό σε ένα καλό εστιατόριο και να κάνουμε το λάθος να φάμε «πάπια» . Το εστιατόριο «Cacsa» στην πλευρά της Βούδας ήταν πολύ όμορφο, παραδοσιακό, με πολύ καλή εξυπηρέτηση! Πρώτο πιάτο: σούπες! Ντοματόσουπα για μένα (πεντανόστιμη), ψαρόσουπα και γκούλας για τους υπόλοιπους! Όλα πολύ ωραία! Κυρίως πιάτο: Πιατέλα με 3 διαφορετικά μενού πάπιας ( κάνουμε το λάθος να τη ζητήσουμε medium αφού μας είπε ότι είναι καλύτερη έτσι ώστε να μη στεγνώσει). Έλα που στο χωριό μας εμείς δεν τα τρώγαμε medium…. Το δε συκώτι πάπιας ακόμη ζωντανό πρέπει να ήταν… Εγώ προσωπικά έμεινα πεινασμένη… Οι υπόλοιποι ψιλοέφαγαν αλλά όχι με ενθουσιασμό. Μπορεί το μενού να ήταν πολύ καλό για κάποιον που ξέρει αλλά όχι για μας… Ήπιαμε κι ένα τοπικό κρασί, πολύ καλό, και φύγαμε, αφού πρώτα πληρώσαμε 25€ το άτομο!

Συνεχίζουμε με τα πόδια, έχει πάει 19.00 και νύχτωσε και θαυμάζουμε τη Βουλή φωτισμένη από την απέναντι πλευρά! Πανέμορφα! Φεύγουμε για το ξενοδοχείο και για λίγη ξεκούραση και για να στεγνώσουμε φυσικά… Το βραδάκι βγαίνουμε για μπύρες και μπαρότσαρκες! Περπατάμε στην οδό Andrassy όπου βλέπουμε από έξω και την Όπερα! Κατευθυνόμαστε προς την οδό Kiraly και συναντάμε τυχαία την Gosdzu στοά ,μια κλειστή στοά με πολλά πολλά μαγαζιά καφέ μπαρ που σερβίρουν και φαγητό! Εμείς βέβαια πήγαμε σε 2-3 μαγαζιά που είχαμε να πιούμε τις δωρεάν μπύρες μας! Επίσης, πήγαμε σε ένα από αυτά της στοάς και φάγαμε hamburger! Γενικά η νυχτερινή τους ζωή ήταν πολύ γεμάτη, πολύ ζωντανή, με πολύ ωραίο κλίμα! Μου έκαναν εντύπωση τα τόσα πολλά μαγαζιά και η διακόσμηση και το κάτι διαφορετικό γενικά! Μου άρεσε πάρα πολύ και μακάρι να είχαμε αντοχές για να βγούμε μέχρι πιο αργά γιατί συνήθως είμασταν κομμάτια! Δεν θυμάμαι σε πόσα μαγαζάκια μπήκαμε αλλά παντού ήταν φτηνό το αλκοόλ αλλά και ο καφές! Δεν αργήσαμε να πάμε για ύπνο φυσικά γιατί χρειαζόμασταν ξεκούραση!

Δευτέρα, τελευταία μέρα! Ξυπνάμε, παίρνουμε πρωινό και ξεκινάμε για τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου! Πολύ εντυπωσιακός ναός τόσο από έξω όσο και από μέσα. Συνεχίζουμε για τη Βουλή αφού έχει αρχίσει πάλι να χιονίζει! Εκεί περιμένουμε τη σειρά μας για ξενάγηση, η οποία και άξιζε θεωρώ τα λεφτά και το χρόνο , αφού η Βουλή είναι εξίσου εντυπωσιακή τόσο από έξω όσο και από μέσα! Εκεί αποφασίζουμε ότι τελειώσαμε με τις ξεναγήσεις – περιηγήσεις και ήρθε η ώρα για ψώνια!!! Στα λουτρά δυστυχώς δεν προλάβαμε να πάμε, σε 2μιση μέρες πόσα να προλάβεις πια! Κατευθυνόμαστε με το λεωφορείο προς την κλειστή αγορά Central Market Hall! Μια τεράστια αγορά με τον κάτω όροφο να πουλά φαγώσιμα (αλλαντικά, κρέατα, τυριά, πάπρικα και άλλα) και σε αρκετά καλές τιμές, και τον πάνω όροφο να πουλά αναμνηστικά σε όχι καλές τιμές! Κάνουμε τις βόλτες μας, κάνουμε τα παζάρια μας και αγοράζουμε μαγνητάκια κυρίως από πάνω και 2-3 τυριά από κάτω! Η μυρωδιά τους για την υπόλοιπη μέρα ήταν ένα βάσανο βέβαια…. Ανυπόφορη…. Δεν το ξέραμε όταν τα αγοράζαμε… Έπειτα τα 2 ζευγάρια χωριζόμαστε! Οι φίλοι μας επιλέγουν να πάνε για ψώνια και εμείς για βόλτες με τα πόδια! Πίνουμε ένα καφέ στα γρήγορα να ζεσταθούμε στο FREI cafe στη Vaci Utca, ακριβώς απέναντι από την αγορά και συνεχίζουμε για να δούμε κάποιους ναούς, περπατάμε κατά μήκος του Δούναβη, πίνουμε μια μπύρα, συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε το χιόνι και να κρυώνουμε και αποφασίζουμε να πάμε για γλυκό στο Gerbeaud! Όμορφο και αριστοκρατικό μαγαζί, με μικρή ποικιλία γλυκών αλλά σε καλή ποιότητα! Εντάξει, πληρώσαμε μια πάστα 10ευρώ …. Αλλά ΟΚ, ευτυχώς ήταν νόστιμη… Επιστροφή στο ξενοδοχείο, αλλάζουμε τα παγωμένα και βρεγμένα από το χιόνι ρούχα και πίνουμε μια μπύρα στην Irish Pub απέναντι μέχρι να έρθουν οι φίλοι μας. Αφού έρχονται πάμε για το βραδινό μας φαγητό, και επιλέγουμε αυτή τη φορά κάτι πιο κοντά στις γεύσεις μας και πηγαίνουμε στο Trofea Grill στη οδό Kiraly. Πληρώνουμε το μενού των 16ευρώ και μπορούμε να φάμε ότι θέλουμε από τον τεράστιο μπουφέ και να πιούμε όσο κρασί, μπύρα, νερό εμφιαλωμένο, σαμπάνια θέλουμε. Ο μπουφές έχει κρέατα διάφορα σε μαρινάδες και μη τα οποία επιλέγεις και σου τα ψήνουν εκείνη την ώρα. Ψάρια, σούσι, έτοιμα φαγητά, ότι σαλάτα με ότι γαρνιτούρα θέλεις, σούπες, ψωμιά διάφορα, τυριά, αλλαντικά, ορεκτικά, και στο τέλος μεγάλη ποικιλία γλυκών. Γενικά τρως του σκασμού!! Ήπιαμε και 3 μπουκάλια σαμπάνια και γίναμε γκολ!! J Ωραίο μαγαζί, ωραίο φαγητό και καλές τιμές! Συνεχίζουμε για ποτάκι και πηγαίνουμε επιτέλους στο Szimpla Kert, από τα πιο διάσημα ruin pubs της πόλης! Εξονυχιστικός έλεγχος στην είσοδο, πετούσαν τα μπουκάλια με οτιδήποτε υγρό (και το νερό εννοείται) κουβαλούσαμε, κοιτούσαν ταυτότητες και έκαναν και σωματικό έλεγχο! Μας παραξένεψε στην αρχή αλλά όταν μπήκαμε μέσα αντικρίσαμε ένα άκρως φιλικό περιβάλλον! Το λάτρεψα αυτό το μέρος! Η διακόσμηση ήταν …..ruin…. δεν μπορώ να την περιγράψω αλλιώς! Ό,τι μπορείς να φανταστείς από παλιατζούρες και παράξενα αντικείμενα που καμία σχέση δεν είχαν μεταξύ τους αλλά τελικά τόσο πολύ έδεναν και δημιουργούσαν μια τρελή ατμόσφαιρα!!! Μπορώ να γράψω πολλά γι αυτό το μαγαζί αλλά καλύτερα να πάτε να το δείτε μόνοι σας! Μετά τις μπύρες μας εκεί πήραμε τα πόδια μας που τα σέρναμε είναι η αλήθεια και πήγαμε στο ξενοδοχείο διότι το ξύπνημα ήταν αρκετά πρωινό! Και κάπως έτσι πήρε τέλος ένα σύντομο αλλά πολύ ζεστό (παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες) ταξίδι στην υπέροχη Βουδαπέστη! Αφήσαμε πολλά που δεν είδαμε αλλά επιφυλάσσομαι για μια ανοιξιάτικη εξόρμηση κάποια στιγμή στο μέλλον…. Το θετικό για την εποχή που πήγαμε ήταν το ότι είδαμε χιόνι αλλά ευτυχώς δεν μας τα χάλασε η βροχή!
 

lefkothea91

Member
Μηνύματα
12
Likes
4
Υπέροχη περιγραφή, μια ερώτηση θέλω να κάνω.. Επειδή πετάμε σε 10 μέρες για αυτό το μαγικό μέρος, και λόγω του κρύου αποφασίσαμε και εμείς να πάρουμε το hop on hop off, πως αγοράσατε τα εισητήρια?
 

vagar78

Member
Μηνύματα
1.378
Likes
2.060
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Νομίζω για δυομιση μέρες που πήγατε και με κακές καιρικές συνθήκες καταφέρατε να δείτε όσο περισσότερα γίνεται...Κρίμα που δεν πήγατε έστω σε ένα λουτρό, είναι εμπειρία ζωής!!!!!!!Το κουρτοσκαλακς στο Μολναρ στοιχιζει 5 φορές πάνω σε τιμή σε σχέση με άλλα μαγαζιά αλλά αν δεν ξέρεις καμιά φορά γίνεται αναγκαστική επιλογή γιατί είναι σε πολύ κεντρικό σημείο.. Μοναδική μου ένσταση το μπεργκεράδικο, ακόμα και αν είναι το καλύτερο του κόσμου, όταν πας Βουδαπέστη που έχει ταυτότητα στο φαγητό και σε σουπερ τιμές πρέπει να δοκιμάσεις παραδοσιακό φαγητό σε 2-3 μαγαζιά...Τα καλύτερα ταξίδια τελικά είναι αυτά τα γρήγορα, σου αφήνουν όμως μια γλυκόπικρη γεύση γιατί όλοι θέλουν να μπορούσαν να κάτσουν μερικές ώρες παραπάνω....
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.792
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom