Βουραϊκός ποταμός και οδοντωτός σιδηρόδρομος

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ιαπωνία
Ένα μικρό ποτάμι γεννιέται στην καρδιά των ορεινών όγκων της Βόρειας Πελοποννήσου.
Εκεί που το όρος Καλλιφώνι και οι δυτικές απολήξεις του Χελμού σχηματίζουν ένα μεγάλο ορεινό πέταλο, δηλαδή στις περιφέρειες των χωριών Πριόλιθος, Κέρτεζη και Καλλιφώνι πηγάζει ο Βουραϊκός.
Το μικρό ποτάμι διασχίζει τη γόνιμη κοιλάδα που ανοίγεται προς το βορρά και διέρχεται δίπλα από την πόλη των Καλαβρύτων.
Την πορεία του ποταμού από τα Καλάβρυτα ως την κωμόπολη του Διακοφτού, στην παράκτια πεδιάδα, ακολουθεί και ο ιστορικός οδοντωτός σιδηρόδρομος.
Η πορεία αυτή εισέρχεται αρχικά, σε στενή δασωμένη κοιλάδα στο ύψος του χωριού Ζαχλωρού κι έπειτα μπαίνει σε μακρύ και άγριο φαράγγι, πλαισιωμένο από ψηλούς γκρεμούς. Το φαράγγι καταλήγει πάνω από το Διακοφτό, μπροστά από την μικρή πεδιάδα, που «έχτισε» ο Βουραϊκός με τις προσχώσεις του.
Ο ποταμός τελειώνει την πορεία του, στον Κορινθιακό κόλπο, στα δυτικά του Διακοφτού.

Κατά την αρχαία εποχή λεγόταν Ερασίνος. Το «Βουραϊκός» προέκυψε από την μυθική Βούρα, κόρη του Νεφεληγερέτη και της Ελίκης, την οποία αγάπησε ο Ηρακλής, έσκισε τα βουνά και διάνοιξε το φαράγγι, για να τη συναντήσει.

Το συνολικό μήκος της κοίτης, είναι 40 χλμ. Περίπου τα 20 χλμ. της πορείας του, γίνονται μέσα σε φαράγγι και στενωπούς. Ρέει ανάμεσα σε πλατάνια, ιτιές και φτελιές.
Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 κινείται πάνω σε αυτήν την πορεία μαζί με τον οδοντωτό.
Η διάσχιση του φαραγγιού πεζή ή με τον σιδηρόδρομο, αποτελεί μοναδική εμπειρία, μια περιπέτεια στο φυσικό χώρο που αναπτύσσεται το μεγαλειώδες τοπίο. Αποτελεί μνημείο της φύσης και χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενη περιοχή.

Το φαράγγι με το ποτάμι, συνυπάρχουν αρμονικά με την παράλληλη κίνηση του τραίνου, στις οδοντωτές του ράγες.

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_d_d1_Vouraikos_G8d6ce1f8fdddce96f0867af6106c9598.jpg
Φωτό από Wikipedia


To 1890, λιθανάγλυφο, στην καμάρα του πρώτου τούνελ της γραμμής του οδοντωτού στο φαράγγι, δηλώνει την ημερομηνία θεμελίωσης, ενός από τα πλέον πρωτοποριακά και δύσκολα τεχνικά έργα, που έγιναν στην Ελλάδα και που συνέβαλε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη, που γνώρισαν τα Καλάβρυτα και η ευρύτερη περιοχή τους.

Αποτελεί ζωντανή ιστορία και μοναδικότητα για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα. Λειτουργεί από το 1896 και κατασκευάστηκε με σύμπραξη Γαλλικής εταιρίας, στα πλαίσια πρωτοποριακών, τότε, συγκοινωνιακών έργων, που υλοποίησε ο Χαρ. Τρικούπης.

Στα 22,5 χλμ. του μήκους του, ο οδοντωτός διέρχεται από δύσκολα περάσματα μέσα στο φαράγγι. Για να επιτευχθεί αυτό, κατασκευάστηκαν συνολικά 49 γεφύρια, εννέα από τα οποία είναι πέτρινα τοξωτά.
Παρά τα λιγότερο εξελιγμένα, από σήμερα, τεχνολογικά μέσα του 19ου αιώνα, τα φυσικά εμπόδια του σιδηροδρόμου στο φαράγγι, ξεπεράστηκαν και με την δημιουργία έξι συνολικά σηράγγων.

Η κτιριακή υποδομή του οδοντωτού σιδηροδρόμου, που φιλοτέχνησαν Λαγγαδιανοί πετράδες τεχνίτες, αποτελεί έργο τέχνης και πολιτισμού του 19ου αιώνα. Άλλωστε, αυτό είναι εμφανές και στον γραφικό σταθμό του οδοντωτού, στα Καλάβρυτα. Τα κτίρια αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα.

Ο οδοντωτός με το ρετρό παρουσιαστικό, πρόσφατα, ανακαινίστηκε. Αναμένει υπομονετικά, για να προσφέρει στους επιβάτες του διπλή ταξιδιωτική εμπειρία. Η επαφή με ένα κομμάτι της ιστορίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων και αφετέρου, η συναρπαστική διάσχιση του φαραγγιού του Βουραϊκού, αποτελούν μοναδικά βιώματα.

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_9_96_Vouraikos_t9ed044744193daf4742f965f1d67a479.jpg

Φωτό από Wikipedia

Συνοψίζοντας, αναφέρουμε ότι, ο τόπος ικανοποιεί τους αναζητητές, τους μύστες της φύσης, του πολιτισμού και της ιστορίας

Αποσπάσματα από το λεύκωμα : Δυτική Ελλάδα-Γης Ύδατα
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.773
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom