Γάμος α λα Ισπανικά!

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Γάμος α λα Ισπανικά! ΄Εχοντας 6 γάμους φέτος, σε Βασκοχώρα και Ελλάδα, σκέφτηκα να σας πω λίγα πράγματα πώς είναι ένας γάμος εδώ! Οταν λέω εδώ, εννοώ πάντα τη Χώρα των Βάσκων, διότι ποτέ δε μου έχει τύχει να πάω σε γάμο εκτός και δε ξέρω αν υπάρχει διαφορά. Στο ζουμί. 'Ολοι ξέρουμε από τις αμερικάνικες ταινίες και πιο ειδικά από τις λατινοαμερικάνικες σαπουνόπερες πώς είναι η τελετή ενός καθολικού γάμου, η νύφη μπαίνει στην εκκλησία, όλοι όρθιοι και μετά το ζεύγος κοιτάζεται, χαμογελά και γονατίζει μπροστά στο ιερό! Και μετά THE END!

Πάμε τώρα από την αρχή, περίπου ένα χρόνο πρίν την ημερομηνία γάμου το ζευγάρι ανακοινώνει σε οικογένεια, φίλους και γνωστούς οτι τη τάδε μέρα θα παντρευτεί και επίσημα πια είναι και αρραβωνιασμένοι! Το ζευγάρι πρίν το ανακοινώσει, έχει ήδη κάνει την έρευνα του, έχει κλείσει εκκλησία/δημαρχείο και εστιατόριο και τότε ναι είναι έτοιμο να πει: παντρευόμαστε!

Τώρα οι φίλοι, που συνήθως είναι ένας, δυο κοντινοί του γαμπρού/νύφης αντίστοιχα κανονίζουν το barcelor party, κάτι που εδώ είναι παράδοση να γίνει. ΄Αλλοτε μπορεί να είναι κοινό, δηλαδή ένα πάρτυ και για τους 2 μελλόνυμφους και άλλοτε ξεχωριστά, πράγμα που είναι και το πιο συνηθισμένο. Τώρα το barcelor party μπορεί να είναι ένα απλό δείπνο ή ακόμα και ένα σαββατοκυρίακο σε κάποια άλλη πόλη. Οι προετοιμασίες έχουν ως εξής: στολή μασκαρέματος για το γαμπρό και τη νύφη, κράτηση εστιατορίου, δώρο και μπλα μπλα. Ας πάρουμε παράδειγμα το επόμενο πάρτυ που έχω. Θα πάμε μια μέρα που η κοπέλα δε ξέρει τίποτα, θα εμφανιστούμε σπίτι της και θα της πούμε ντύσου κότα, οχι σοβαρά η στολή είναι κότα, στολή που διάλεξε η αδερφή της και εμείς θα πάμε με καρό πουκάμισο και τζην, για να είμαστε υποτίθεται οι αγρότες! Θα πάμε σε μπαρ της περιοχής,( όταν ειδικά μένεις και σε μικρό χωριο, βαζουν και αφίσες με μια αστεία στάση του θύματος ( γαμπρού/νύφης) και βάζουν μια λεζάντα, για παράδειγμα: ΄Ελα να τα πιούμε, σήμερα είμαι φρι κτλ! ). Αφού γελάσουμε λίγο στην περιοχή μας θα πάρουμε το μετρό και θα πάμε στο κέντρο όπου έχουμε κλείσει εστιατόριο με show και στο τέλος του γεύματος θα πάρει και τα δώρα της. Μετά θα πάμε για ποτά απο μπαρ σε μπαρ. Σημείωση οτι πιεί και φάει η κοπέλα δεν πληρώνει μια, τα πληρώνει η παρέα τα δικά της.

Όσο αφορά τα αγοράκια, μμ αυτό εμένα μου αρέσει καλύτερα! Πάνε ένα ολόκληρο σαββατοκυρίακο εκτός, και εκεί κάνουν διάφορες δραστηριότητες όπως bungee jumping, karts, κτλ και μετά και αυτοί έχουν γεύμα, ποτό κτλ!

Φτάνει τώρα η μέρα του γάμου: τόσο στο δημαρχείο όσο και στην καθολική εκκλησία ως ένα σημείο τα πράγματα είναι ίδια. ΄Ολοι κάθονται και περιμένουν να μπεί ο γαμπρός με τη μητέρα του, εδώ οι κουμπάροι είναι οι γονείς των μελλόνυμφων, και όταν μπαίνει η νύφη όλοι σηκώνονται, παίζει μουσική και φτάνει δίπλα στο γαμπρό συνοδευμένη από τον πατέρα της. Τότε όλοι καθόμαστε και εδώ αρχίζουν οι διαφορές. Στο δε δημαρχείο θα είναι ο δήμαρχος ή κάποιος άλλος από το δημοτικό συμβούλιο που έχει αναλάβει αυτό το ρόλο θα πει 2 λόγια, μετά κάποιος φίλος/συγγενής θα διαβάσει ένα ποιήμα ή 2 λόγια για το ζευγάρι, ξανά ο δήμαρχος θα μιλήσει, μπορεί να πει και κανένα ανέκδοτο, τέσπα, κάτι για να γεμίσει η ώρα. Τώρα όσο αφορά την εκκλησία, κομμάτια από το ευαγγέλιο θα διαβάσουν πάλι κάποιος συγγενής, φίλος ακόμα και μικρά παιδιά. Κάποια στιγμή σηκώνεται το ζευγάρι και πάει δίπλα στον ιερέα και μας κοιτάνε και υπόσχονται παιρνώντας τις βέρες οι ίδιοι αιώνια πίστη, αγάπη, υγεία και μετά έχουν κέρματα και τα βάζει ο ένας στο χέρια του άλλου και παράλληλα λένε ότι θα μοιράζονται τα αγαθά και μπλα μπλα, παντρεύτηκανε! Να μας ζήσουν! Αλλά δε τελιώσε η τελετή! Θα πει και άλλα ο ιερέας του στυλ ότι και μεις συγγενείς, φίλοι θα πρέπει να βοηθήσουμε το ζευγάρι στο καινούριο δρόμο που έχουν πάρει και κάποια στιγμή θα μεταλάβουν κιόλας, πρώτα το ζεύγος και μετά όσοι καλεσμένοι θέλουν. Και ω ναι τελιώνουμε δίνοντας τα χέρια μας με τους διπλανούς μας, είναι η χειραψία της ειρήνης! Βγαίνουμε όλοι έξω, ( αυτό κοινό και για το γαμό στο δημαρχείο) και κάποτε ρίχναμε ρύζι, τώρα γκρινιάζουν και ρίχνουμε πέταλα! Και ήρθε η ώρα να φορέσουμε χαμόγελο colgate, το ζευγάρι βγάζει φωτογραφίες με όλους!!! Υπομονή και θα έρθει και η σειρά σας! Το σάββατο η φωτογράφιση αντί να γίνει έξω από την εκκλησία έγινε στο εστιατόριο όπου φάγαμε, καλό αυτό! Είχε πολύ ωραίο χώρο για φώτος και επίσης μπορούσες να φάς κάτι και να πιείς μέχρι να έρθει η ώρα σου για το χαμόγελο colgate!

Πρίν προχωρήσω στο φαγητό, να πώ 2 πραγμάτα, η ώρα του γαμού είναι συνήθως στις 12:00, 12:30, ώρες που θεωρούνται ιδανικές, διότι στις 14:00 θα ΄σαι στο τραπέζι να τρώς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ως κοπέλα θα πρέπει να ξυπνήσεις νωρίς νωρίς να πας κομμωτηρίο να καλοπιστείς κτλ, για να είσαι στις 11:45 στην εκκλησία! Τα λουλούδια τώρα, σπάνια θα υπάχουν πάνω απο 2 γάμους την ημέρα, οι νύφες λοιπόν συννεοούνται και αγοράζουν μαζί τα λουλούδια, τι λουλούδι, χρώμα κτλ και αυτά μένουν στην εκκλησία!

Ώρα να φάμε; Μπαίνουμε στην αίθουσα και βλέπουμε που μας έχουν βάλει και πάμε να καθήσουμε, μπροστά μας έχουμε μια κάρτα που είναι γραμμένα τα ονόματα του ζευγαριού και το μενού που θα φάμε, είναι συνήθως 9 με 10 πιάτα και τρώμε κάπου στις 4 ώρες! Φρίκη! Κόβει το ζευγάρι τη τούρτα και ω ναι ήρθε η ώρα του γλυκού και της σαμπάνιας! Και τότε το ζευγάρι θα δώσει την ανθοδέσμη σε κάποια κοπέλα, δεν θα την πετάξει! Μετά θα έρθει ο καφές και μετά το πότο, με το που τελιώνεις το φαγητό, τέρμα και το κρασί και ξεκινάει το ποτό! Τότε ο πατέρας του γαμπρού θα δώσει τα πούρα στους άνδρες και η μητέρα της νύφης θα δώσει ένα αναμνηστικό δωρο, την μπομπονιέρα χωρίς τα κουφέτα δηλαδή! Το σάββατο ήταν μια πολύ όμορφη καρφίτσα.

Μετά ακολουθεί χορός! Πρώτα βέβαια θα χορέψει το ζευγάρι και μετά οι λοιποί! Αυτό το σκηνικό το χορού μπορεί να κρατήσει κανένα 2ώρο, στο οποίο σπάνια θα ακούσεις παραδοσιακά τραγούδια! Το μόνο παραδοσιακό είναι ο ύμνος της Αθλέτικ!!!! Σε αυτό το 2ώρο διάστημα υπάρχει barra libre, δηλαδή δωρεάν ποτά, όπως είπα το κρασί τελιώνει με το που σταματάει το φαγητό. Αλλά μπορεί το ζευγάρι να πει, κερασμένο είναι μόνο το ένα πότο, τα άλλα δικά σας. Μετά το 2ώρο, μπορεί να συνεχιστεί το γλέντι σε ένα μπαρ, το οποίο έχει κλείσει το ζευγάρι.

Όσο αφορά και το δώρο τώρα, για να είναι ολοκληρωμένο το κείμενο, έχει γίνει ''κανόνας'' να πληρώνουμε το κουβέρ μας! Τι εννοώ; Κάνεις μια μεταφορά χρημάτων στο τραπεζικό λογαρισμό του ζευγαριού το πόσο που πιστεύεις ότι κόστισε το κουβέρ του γάμου. Η συγκεκριμένη παράγραφος που γράφω δε με βρίσκει σύμφωνη, διότι το κουβέρ έχει φτάσει να το πληρώνουμε 150 ευρώ το άτομο! Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι υπάρχουν άτομα που λένε ότι δε θα έρθω στο γάμο λόγω έλλειψης χρημάτων, δηλαδή ο άλλος δε θέλει/δε μπορεί να διαθέσει αυτό το ποσό και απλά δε πάει. Κάτι που στην Ελλάδα δε το ακούς, αχ δεν έρχομαι γιατί δεν έχω λεφτά! Το δε ζευγάρι το δέχεται αυτό, ότι εσύ δε θα πάς, αυτό είναι που με ενοχλεί! Εγώ σε καλώ στο γάμο μου, δε θέλω να μου πληρώσεις το κουβέρ σου! Μάλλον μετά από 6 χρόνια μόνιμα εδώ ακόμα να τους καταλάβω! Και όταν ακούς τον άλλον να σου λέει έχω 6, 7 γάμους, λες ωχ!!! Αν δε πάς και θες να κάνεις δώρο, απλά παίρνεις ένα δώρο στο ζευγάρι και τελίωσε η υποχρέωση σου!


Να μας ζήσουν λοιπόν!

Υ.Γ. Τη συνημμένη φώτο την έβγαλα το σάββατο.
 

Attachments

Vesna

Member
Μηνύματα
28
Likes
3
Επόμενο Ταξίδι
Βλάστη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού, Καναδάς, Αργεντινή
Πα - ρα παπάμ!
Πα - ρα παπάμ!
Πα - ρα παπά παπά παπάμ παμ
παπάμ!

Το Σπανιόλικο μπάτσελορ είναι όλα τα λεφτά!!!

Όσο για το γάμο, πάνω κάτω όπως τον έχουμε δει στις ταινίες!

Τώρα, αυτό που σ' ενοχλεί στο γλέντι (όποιος δεν έχει λεφτά να πληρώσει το τραπέζι απλά δεν πάει και ούτε γάτα ούτε ζημιά) χμμμ... δε μου φαίνεται τόσο τραγικό και θα σου πω γιατί! Γιατί απλούστατα, εδώ, αν δεν έχεις λεφτά να διαθέσεις για ένα γάμο, πάλι θα πάρεις κάτι (πας - δεν πας!), βέβαια κάτι πιο οικονομικό, αλλά θα πάρεις! Είναι η λογική του Έλληνα, του Μεσογειακού "οι χαρές και τα νταβαντούρια πάνω απ' όλα"! Οπότε δε γλυτώνεις! Το ενοχλητικό για μένα είναι ότι συνήθως δίνεται μεγάλη βάση στο οικονομικό (bussines!!) και χάνεται η ουσία. Αλλά αυτό νομίζω είναι παγκόσμιο φαινόμενο, ή μάλλον φαινόμενο του Δυτικού τρόπου ζωής!
 

vasso

Member
Μηνύματα
136
Likes
33
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Σκανδιναβία
Σε ευχαριστούμε για την πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση σχετικά με την ιεροτελεστία του γάμου στην περιοχή των Βάσκων.
Ασύμφορη οικονομικά όμως βρε παιδίμου.
Vesna... και εκείνες στο barchelor party πριν πάνε στο κέντρο της πόλης έδωσαν τα δωράκια στην νύφη.Και μετά καλούνται να δώσουν και για τα κουβέρ.Αρα επιβαρύνονται κατι παραπάνω απο εμάς !!!
Καλά είναι τόσα ακριβά τα κουβέρ εκεί ...150 ευρώ το άτομο????
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Το κουβερ μπορει να ειναι 120-130, αναλογα βεβαια και το μενου, μη ξεχναμε οτι μιλαμε για 9-10 πιατα, πλην του κοκταιλ και των ποτων που πινεις μετα. Βασικα προσπαθουμε να δωσουμε οτι θα εχει ''χαλασει'' το ζευγαρι για μας! Δηλαδη καλυπτουμε ενα μερος των εξοδων τους. Οσο αφορα το μπαρτσελορ το ελαχιστο που θα σου φυγουν ειναι 80 ευρω, αν ειναι μονο δειπνο, ποτα και δωρο.

Τεσπα, εγω ηθελα να σας μεταφερω ενα γαμο, οπως το ζω εδω. Χαιρομαι που το βρηκατε ενδιαφερον.
 

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γουατεμάλα
Η νύφη γιατί θα πρέπει να μασκαρευτεί κότα?
Καποιος συμβολισμός ?Διαφορετικός φυσικά απ αυτόν που σκεφτήκαμε οι περισσότεροι.
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Η νύφη γιατί θα πρέπει να μασκαρευτεί κότα?
Καποιος συμβολισμός ?Διαφορετικός φυσικά απ αυτόν που σκεφτήκαμε οι περισσότεροι.

:haha::haha: Κοτα το αποφασισε η αδερφη της να τη ντυσουμε! Τωρα τι απωθημενα εχει, δε γνωριζω! :haha:

Συνηθως οι στολες που διαλεγονται εχουν καποια σχεση με το ζευγαρι και τη ζωη του. Για παραδειγμα ειχαμε ντυσει την προηγουμενη νυφη κλεοπατρα, διοτι η δουλεια του ανδρα της ειχε σχεση με την Αιγυπτο!
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Yemen
Ευαγγελία ευχαριστούμε πολύ για την περιγραφή!

Εμένα βέβαια, είτε στην Αθήνα, είτε στο Μπιλμπάο, πάλι βαρετή μου φαίνεται η διαδικασία του γάμου! Πηγαίνω μόνο αν παντρευεται κάποιος πραγματικά σημαντικός για μένα, ειδεμή κάνω τον κινέζο... Ξέρω ότι για πολλούς είναι πολύ σημαντικό θέμα, η κορυφαία στιγμή στη ζωή τους κλπ κλπ, αλλά τόσα κλισε μαζεμένα, ειλικρινά με κουράζουν. Ας σκεφτεί κανείς κάτι πρωτότυπο επιτελους-έστω να ντυθεί κότα! Και ειδικά αν πρέπει να δώσω και 150 ? για να βαρεθώ μέχρι θανάτου, παίρνω να διαβάσω έναν Κοέλο και μου βγαίνει και οικονομικότερα...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.529
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ονειρεμένο Ταξίδι
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Και ειδικά αν πρέπει να δώσω και 150 ? για να βαρεθώ μέχρι θανάτου, παίρνω να διαβάσω έναν Κοέλο και μου βγαίνει και οικονομικότερα...
Συγνώμη για το spam Ευαγγελια.
Λοιπον Dorotijia μηπως σε εκφράζει αυτο καλύτερα: ΑΥΤΟΣ Ο ΑΛΗΤΗΣ Ο ΚΟΕΛΙΟ... ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ | Facebook
:haha:
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.424
Likes
7.794
Μου αρέσει που γράφεις για έθιμα, στο έχω πεί!
Πολλά στραβά έχουμε οι Έλληνες αλλά να μην πάμε σε γάμο γιατί δεν έχουμε λεφτά...ποτέ!
Πάντως, το αντρικό μπάτσελορ νομίζω ότι μου ταιριάζει περισσότερο!
Τέλεια φωτο!
 

panpan

Member
Μηνύματα
6.865
Likes
26.632
Ώρα να φάμε; Μπαίνουμε στην αίθουσα και βλέπουμε που μας έχουν βάλει και πάμε να καθήσουμε, μπροστά μας έχουμε μια κάρτα που είναι γραμμένα τα ονόματα του ζευγαριού και το μενού που θα φάμε, είναι συνήθως 9 με 10 πιάτα και τρώμε κάπου στις 4 ώρες!

Πολυ φαι εχουν εδω οι γαμοι,και επειδη μετα απο 4 ωρες εχει ερθει το απογευμα
ξαναρχιζεις το φαι:haha::haha:
 

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ονειρεμένο Ταξίδι
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ευχαριστουμε, πολυ ωραιο θεμα Ευα. Πολυ μ αρεσε η διαδικασια του μπατσελορ.
Οποτε μπορεις γραψε μας κι αλλα
 

getxowoman

Member
Μηνύματα
2.207
Likes
1.289
Λοιπον το Σαββατο εγινε το μπαρτσελορ, δεν ειπε τιποτα για τη στολη της κοτας! Ηταν μια ροζ κοτα! Απλα ρωτησε ποιος το επελεξε! Εμεις ναι πιστες στην ιδεα πηγαμε με καρο πουκαμισο και jean και με τα πολυ ωραια ( ειρωνικα ) ψαθινα καπελα μας για να ειμαστε αγροτες!!!!! Καποιες απο τις προβες που τη βαλαμε να κανει ηταν: να πουλησει αυγα, να πει εναν γλωσσοδετη εχοντας στο στομα ενα donut, να τραγουδησει, να μας φερει μια συνταγη κοτοπουλο, στο μετρο να πει τις οδηγιες που δινουν οι αεροσυνοδοι πριν τη πτηση, παιξαμε τη τυφλομυγα! Γενικως την καναμε ολιγον τι ρεζιλι! Εδω εχουμε και τη φωτο!
 

Attachments


Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.116
Μηνύματα
880.715
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom