Γεγονοτα,γιορτες,με λιγα λογια Fiestas Latinas!

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Με επιτυχια και με αρκετη συμμετοχη κοσμου εγινε και φετος στο Portobelo του Παναμα η γιορτη του μαυρου Χριστου - El Christo Negro Festival ή Festival del Nazareno.
Μια εκδοχη του πως ξεκινησε η γιορτη , ειναι οτι ενα πλοιο με το συγκεκριμενο αγαλμα του μαυρου Iησου βουλιαξε και το αγαλμα βρεθηκε στα ανοιχτα του Πορτομπελο που τοτε ειχε πληγει απο επιδημια χολερας. Οταν οι ψαραδες εβγαλαν το αγαλμα στην ακτη και προσευχηθηκαν η επιδημια αρχισε να υποχωρει.Απο τοτε το αγαλμα θεωρειται θαυματουργο και καθε χρονο στις 21 Οκτωβριου οι πιστοι καταφθανουν στην πολη ακομα και περπατωντας 3 μερες απο την πρωτευουσα ντυμενοι με μωβ χιτωνες και φερνουν δωρα στο Χριστο ζητωντας συγχωρεση.
Τη νυχτα της 21ης Οκτωβριου το αγαλμα μεταφερεται μετα μουσικης στους δρομους του Πορτομπελο απο 40 ατομα ντυμενα στα μωβ και με πληθος κοσμου να ακολουθει.
 

Attachments

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Ενα βιντεο με πλανα απο τον Παναμα αλλα και αρκετα απο τη συγκεκριμενη γιορτη
[URL="
[/URL]
 
Last edited by a moderator:

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Παμε Le Lo Lai?

Τυχεροι οσοι θα βρεθουν αυτες τις μερες στο Πουερτο Ρικο αφου θα μπορεσουν να παρακολουθησουν το Le Lo Lai festival. Προκειται για μια πολιτιστικη εκδηλωση που αναδεικνυει τις διαφορετικες κουλτουρες που υπαρχουν στο νησι μεσα απο καλλιτεχνικες εκδηλωσεις μουσικης και χορου.

Το νησι με τη λατινοαμερικανικη ψυχη ειναι ενα χωνευτηρι λαων (Tάινο ,καραιβες, ισπανοι, αφρικανοι) και η μουσικη παραδοση του Πουερτο Ρικο εκφραζεται μεσα απο το Le Lo Lai φεστιβαλ με εξι διαφορετικες παραστασεις.
Μεσα απο αυτες τις παραστασεις το κοινο παιρνει μια γευση απο τις διαφορετικες ντοπιες μουσικες και χορους , βλεποντας παραλληλα πως αυτες οι διαφορετικες παραδοσεις εχουν αναμειχθει δημιουργωντας το σημερινο ηχο του Πουερτο Ρικο.

Οι πιο δημοφιλεις τραγουδιστες και μουσικοι δινουν το παρων ενω ταλαντουχοι χορευτες δινουν χρωμα στο φεστιβαλ.
Πιστευω οτι ειναι απο τα γεγονοτα που δεν πρεπει κανεις να χασει αν προκειται να επισκεφτει το νησι..χμ..το φετινο το εχασα αλλα μπαινει στην ατζεντα μου για του χρονου , ποτε λεει το ticker μου οτι πεταω?
 

Attachments

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
El dia de los muertos

Η μερα των νεκρων η πιο εντυπωσιακη γιορτη των λατινων , γιορταστηκε και φετος στο Μεξικο και σε αλλες Λατινοαμερικανικες χωρες που δεχτηκαν ρωμαιοκαθολικη επιρροη.Οι ριζες της γιορτης βρισκονται στην προισπανικη εποχη , και ηταν αφιερωμενη στο θεο του κατω κοσμου προς τιμην του οποιου γινονταν και οι ανθρωποθυσιες. Σε μια προσπαθεια να παρει η γιορτη μια πιο χριστιανικη μορφη , οι καθολικοι ιερεις την καθιερωσαν τη μερα των ψυχων και η σημερινη μορφη της ειναι το ανακατεμα των προισπανικων δοξασιων και της χριστιανικης επιρροης.

Ειναι η μερα που θυμουνται τους αγαπημενους τους που δε ζουν πια και τους τιμουν με χορους και γλεντι σε δρομους και...κοιμητηρια, με την ιδεα οτι μια μερα το χρονο εκεινοι επιστρεφουν στις οικογενειες τους.
Οι εορτασμοι φετος ελαβαν χωρα σε διαφορες πολεις και χωρια του Μεξικο ενω καθε περιοχη εχει το δικο της τροπο εορτασμου και εθιμα.

Στο Γιουκαταν το εθιμο ζητα οι κατοικοι να μαγειρευουν κοτοπουλο tamale τυλιγμενο σε μπανανοφυλλα. Σκελετοι και νεκροκεφαλες παρελαυνουν στους δρομους ενω κατασκευαζονται βωμοι (Στη συνημμενη εικονα βλεπετε εναν τετοιο βωμο.) στολισμενοι με λουλουδια, φρουτα , κερια και ειδικα ζυμωμενο ψωμι που φιαχνεται μονο για τη συγκεκριμενη μερα - pan de muertos ψωμακια διακοσμημενα με ομοιωματα σκελετων.Καθε βωμος εχει αγαπημενα πραγματα και φαγητα του εκλιποντος - βλεπετε στη συνημμενη φωτο ποτηρι γαλα , μεχρι και τσιγαρα μαρλμπορο! Με τον ιδιο τροπο στολιζονται ολα τα μνηματα ενω καθε σπιτι φιαχνει το δικο του βωμο.


Στους δρομους βγαινουν πολυχρωμοι παγκοι που πουλανε ζαχαρωτα και σοκολατενια σκελετουδακια και κρανιακια!

Ακομα και στις ΗΠΑ εδωσαν χρωμα οι λατινοι τη συγκεκριμενη μερα.Ειδα ενα βιντεακι οπου στο Τεξας πληθος κοσμου χορευε το Θριλερ του Τζακσον με ιδιο βηματισμο :lol:
 

Attachments

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Pirates week festival!

Πριν απο δυο ημερες , πειρατες επιτεθηκαν και κατελαβαν την George Town των νησιων Κειμαν στην καραιβικη!
Οι κατοικοι αρχισαν το παρτυ που θα κρατησει για μια εβδομαδα , τη λεγομενη “ Pirates Week”. Καθε χρονο στα νησια γιορταζεται η εβδομαδα των πειρατων με τα πυροτεχνηματα και τα τρελλα παρτυ στους δρομους να κανουν τα Κειμαν τη συγκεκριμενη εβδομαδα ενα ξεχωριστο και σιγουρα διασκεδαστικο μερος για επισκεψη. Οι κατοικοι με αυτο τον τροπο αναβιωνουν την εποχη που τα Κειμαν ηταν στεκι μερικων απο τους πιο διασημους πειρατες.


Με το ξεκινημα της εβδομαδας , ενα αντιγραφο ισπανικης γαλερας του 17ου αιωνα καταφτανει στο νησι με τα κανονια να εκπυρσοκροτουν , ενω πληθος κοσμου περιμενει τους πειρατες να πιασουν λιμανι ωστε να αρχισουν τη μαχη για να υπερασπιστουν το νησι τους. Μπορει να μη γινεται η λεηλασια και αιματοχυσια των παλιων εποχων , αλλα οι πειρατες νικουν προσωρινα,συλαμβανουν τον κυβερνητη και τον ριχνουν στη φυλακη για την εβδομαδα.
Στο βιντεο που ακολουθει , οι πειρατες μπαινουν στο λιμανι:



Το υπολοιπο της εβδομαδας χαρακτηριζεται απο μια σειρα special events σε όλο το νησι. Ντοπιοι και τουριστες ενθαρρυνονται να ντυθουν σαν τον αγαπημενο τους πειρατη ή πειρατινα και να γιορτασουν τη νικη τους με παρτυ στους δρομους , γκρουπς να παιζουν ρυθμους της καραιβικης , και παρελαση των πειρατων.
Την πρωτη Κυριακη γινεται το υποβρυχιο κυνηγι θησαυρου με τους διαγωνιζομενουν να ψαχνουν για νομισματα στο βυθο και να κερδιζουν δειπνο σε γνωστα ρεστο του νησιου.


Υπαρχει ο ετησιος διαγωνισμους κωπηλασιας οπου οι διαγωνιζομενοι φιαχνουν οι ιδιοι τη βαρκα τους εξαντλωντας το χιουμορ και τη φαντασια τους για την κατασκευη. Αρκετες απο τις αυτοσχεδιες βαρκες καταληγουν βυθισμενες με τους κωπηλατες να γυρνουν στην ακτη κολυμπωντας. Η μπυρα που υπαρχει σε παγκους σε καθε γωνια του νησιου , ο καυτος ηλιος και οι υπεροχες παραλιες συμπληρωνουν το σκηνικο για μια αξεχαστη εβδομαδα..
 

Attachments

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Reggae marathon στη Τζαμαικα!

Είναι ξημερωματα , σκοταδι ακομα και ένα τροπικο φεγγαρι κρεμασμενο πανω τα νερα που χαιδευουν απαλα τη seven mile beach του Νεγκριλ.
Οι ραστα ντραμερς παιρνουν θεση για να δωσουν το ρυθμο , οι μπαμπου πυρσοι αναβουν και το συνθημα της εκκινησης δινεται. Οι αθλητες του μαραθωνιου ρεγγε ξεκινουν για την ομορφοτερη κουρσα της ζωης τους!

Φετος ο μαραθωνιος ρεγγε θα ξεκινησει στις 6 Δεκεμβριου στις 5:15 το πρωι μπροστα από το Long bay beach park και ακολουθει μια από τις πιο εντυπωσιακες διαδρομες κατά μηκος της δυτικης ακτογραμης της Τζαμαικα.

Καθως ξημερωνει σιγα σιγα , οι reggae runners απολαμβανουν τις ομορφιες του Νεγκριλ με τα ψαροχωρια να ξυπνουν και να τρεχουν να εμψυχωσουν τους αθλητες.
Γινονται πολλοι μαραθωνιοι σε ολο τον κοσμο, με τον δικο μας που ξεκινα από τον Μαραθωνα να είναι ονειρο των απανταχου μαραθωνοδρομων οντας ο γνησιος.
Κατά γενικη ομολογια όμως αυτος του Νεγκριλ , με τη ρεγγε μουσικη να παιζει από μεγαλα ηχεια κατά μηκος ολης της διαδρομης (σε καποια σημεια παιζουν και live μπαντες) , εχει το καλυτερο σαουντρακ!
Όπως αναφερει λοιπον και η ιστοσελιδα του reggae marathon:
come for the run , stay for the fun!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Radish festival in Oaxaca.

Σημερα ειναι μια απο τις ωραιοτερες μερες του χρονου για την Οαχακα του Μεξικο αφου γιορταζουν το ετησιο φεστιβαλ ραπανακιων! La noche de los rabanos :lol:
Λεγεται οτι καπου στα μεσα του 18ου αιωνα , η συγκομιδη των ραπανακιων στην περιοχη ηταν τοσο μεγαλη που ενα κομματι γης ξεχαστηκε. Ετσι τα ραπανακια παρεμειναν στο χωμα και εγιναν τεραστια μεχρι που τα ανακαλυψαν στις 23 Δεκεμβριου. Τα εφεραν στην αγορα ως αξιοπεριεργα και απο τοτε καθιερωθηκε σαν εθιμο.
Το zocalo πλημμυριζει με παγκους , μουσικη , χορο και τις παραδοσιακες πολυχρωμες pinatas γεματες γλυκισματα που θα τις σπασουν καποια στιγμη για να τα ελευθερωσουν τα παιδια. Μα αυτο που κανει τη μερα ξεχωριστη ειναι οι απιθανες δημιουργιες απο..ραπανακια. Τα ραπανακια μεταμορφωνονται σε γλυπτα που αναπαριστουν ζωα , αγιους , σκηνες απο τη γεννηση και η φαντασια δεν εχει ορια. Χιλιαδες κοσμου ντοπιοι και τουριστες ερχονται για να δουν τους oaxaquenos να δημιουργουν με ραπανακια , αποξηραμενα λουλουδια και καλαμποκια και να διαγωνιζονται για το καλυτερο γλυπτο.
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Η μεγαλη πυραμιδα του Chichen Itza γνωστη ως El Castillo του Kukulcan ειχε χθες την τιμητικη της. Καθε χρονο τη μερα της ισημεριας , ο ηλιος πεφτει στην πυραμιδα με τετοιο τροπο ωστε δημιουργειται μια σκια που μοιαζει με σωμα φιδιου και κατεβαινει τα σκαλια να ενωθει με το κεφαλι που βρισκεται στη βαση. Χιλιαδες κοσμου -πανω απο 40000- φτανει καθε χρονο το Μαρτιο και το Σεπτεμβριο (που ειναι η φθινοπωρινη ισημερια αντιστοιχα) για να παρακολουθησει το εντυπωσιακο φαινομενο "la gran bajada de Kukulcan".
 
Last edited by a moderator:

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους αγαπημένους μας λατίνους! :clap::clap::clap:
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
La flor mas bella del ejido!

Ενα απο τα πιο δημοφιλη μερη για τον επισκεπτη του Μεξικο σιτι ειναι οι πλωτοι κηποι του Xochimilco για μια βαρκαδα με τις ανθοστολιστες trajineras μετα μουσικης απο τους μαριατσι.

Καθε χρονο (φετος 1-8 Απριλιου) οι πλωτοι κηποι εχουν την τιμητικη τους καθως διοργανωνεται εδω το φεστιβαλ του ωραιοτερου λουλουδιου. Η γιορτη εχει τις ριζες της στην προισπανικη εποχη , τοτε που οι ντοπιοι τιμουσαν τις θεες των λουλουδιων και του χορου παρακαλωντας για καλη σοδεια. Ντοπιες κοπελες παρελαυνουν με περιτεχνους λουλουδενιους σχηματισμους στο κεφαλι τους , ελπιζοντας να κερδισουν τον τιτλο του ωραιοτερου λουλουδιου της περιοχης.
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
5.966
Likes
9.373
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Alfombras de Semana Santa

Η περιοδος απο την Κυριακη των Βαιων μεχρι και την Κυριακη του Πασχα , ειναι η πιο σημαντικη στο ημερολογιο της λατινικης Αμερικης.
Σε πολλες περιοχες στη Γουατεμαλα και το Ελ Σαλβαδορ , οι κατοικοι ξεκινουν απο τα ξημερωματα και δημιουργουν τεχνη θρησκευτικου κυριως περιεχομενου πανω στους δρομους απ'οπου θα περασουν οι λειτανιες.
Las Alfombras , τα χαλιά ειναι φιαγμενα απο χρωματισμενο αλατι , αμμο και λουλουδια και καποια παιρνουν μεχρι και 15 ωρες για να κατασκευαστουν. Το πιο πιθανο ειναι οσοι παρακολουθουν τις λειτανιες να κοιτουν κατω..
 
Last edited by a moderator:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.186
Μηνύματα
883.357
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom