Λευκορωσία Πολωνία Για ένα πιάνο BELARUS

travelbreak

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Εδω θα διαφωνησω μαζι σου "οι άνθρωποι όλοι μιλάνε αγγλικά..." ψαχναμε να βρουμε αγγλομαθη στην Βαρσοβια τον καιρο του Covid και δυστυχως η πλειοψηφια των >30 δεν τα μιλουσε, ακομα και αστυνομικοι στη Βαρσοβια! Ισως να μιλανε Ρωσικα. Δεν αναφερομαι σ'αυτους που ασχολουνται με τον τουρισμο. Βεβαια οι νεοτεροι <30 ειναι αλλη ιστορια. Μιλανε αγγλικα και παρα πολλοι γερμανικα! Πολλοι εχουν 4ημερη εργασια, Ολλανδια/Γερμανια (4Χ9-12 ωρες). μενουν σε φτηνα ξενοδοχεια αν 3δες/4δες και γυριζουν στην Πολωνια το ΠΣΚ, ισως και απο Πεμπτη αργα το απογευμα.
Εγώ μιλώ για την εμπειρία τη δική μου. Επίσης προσωπικά πάντα ρωτάω νεαρούς, οπότε έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να μιλούν αγγλικά. Το ίδιο βέβαια κάναμε και στη λευκορωσία τις προηγούμενες ημέρες, αλλά εκεί δυστυχώς στην επαρχία δεν μιλούσαν ούτε οι νέοι αγγλικά.
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας δίνεις για τις εργασίες των νεαρών πολωνών σε άλλες χώρες.

travelbreak

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Σύνοψη.

Τώρα που τέλειωσε η περιγραφή του ταξιδιού μας, ας πω όμως μερικά πράγματα για την Λευκορωσία. Πολλά τα έχω ήδη αναφέρει σποραδικά κατά την ανάπτυξη της ιστορίας και άλλα θα τα γράψω για πρώτη φορά τώρα.
23 (16).JPG

Είδαμε μία σχετικά όμορφη χώρα, η οποία έχει ένα καλό πολιτισμό. Δυστυχώς στις ειδήσεις της Δύσης πάντα κατηγορούν αυτές τις χώρες, όπως ας πούμε κατηγορούν τη Μολδαβία ως την πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης και εμείς ντρεπόμασταν για τη δική μας χώρα όταν πήγαμε. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την Λευκορωσία. Οι δρόμοι που οδηγήσαμε είναι σχεδόν τέλειοι και οι διαγραμμίσεις πάντα φρέσκες, που στην Ελλάδα θυμούνται κάθε 5 με 10 χρόνια να τις βάψουν. Έχει συνέχεια διαβάσεις πεζών και οι οδηγοί σέβονται τους ανθρώπους. Αρκεί βέβαια να μην προσπαθήσεις να περάσεις με κόκκινο φανάρι ή από σημείο που δεν έχει διάβαση. Κάτι δηλαδή που εμείς κάναμε συνέχεια και εκείνοι μας κόρναραν και μερικοί διαμαρτύρονταν.

Οι πόλεις είναι πεντακάθαρες και παντού έβλεπες ανθρώπους να εργάζονται για την καθαριότητα ή για την οποιαδήποτε αποκατάσταση κάποιας ζημιάς. Ήταν εντυπωσιακό να βλέπεις τους εργαζόμενους να ξύνουν κάποια μικρά χορταράκια που έβγαιναν στους αρμούς μεταξύ των πλακών που υπήρχαν στα πεζοδρόμια. Στη Λευκορωσία οι πλάκες δεν είναι όπως στην Ελλάδα μεγάλες αλλά είναι τα μικρά τσιμεντένια χοντρά πλακάκια που ούτε σπάνε εύκολα ούτε μετακινούνται όπως οι μεγάλες πλάκες.
23 (51).JPG

Όλες οι εκκλησίες ήταν καθαρές και φρεσκοβαμμένες. Στον περίβολο είχαν όμορφους κήπους πάντα περιποιημένους και το σύνηθες λουλούδι ήταν οι τριανταφυλλιές. Γενικά σε όλους τους κήπους βλέπαμε πολλές μεγάλες τριανταφυλλιές. Στις πλατείες και τα πάρκα υπήρχαν πολλές τριανταφυλλιές αλλά σε μεγάλες εκτάσεις έβαζαν πολλές φορές κάποια μικρά λουλουδάκια με πολύχρωμα άνθη. Παντού υπήρχαν νερά είτε σε ποτάμια είτε σε μικρές και μεγάλες λίμνες. Η περιοχή των λιμνών βέβαια είναι προς τον βορρά και δυτικά. Όμως έχουν αρκετή βροχή για να φτιάχνουν λίμνες μέσα στα πάρκα τους. Και φυσικά παντού βλέπεις σιντριβάνια μικρά και μεγάλα.

Αυτό με τα μνημεία βέβαια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου είναι υπερβολικό, αλλά πρέπει να σκεφτούμε πόσους πολλούς νεκρούς είχαν και έπρεπε να ενδυναμώσουν το εθνικό φρόνημα της χώρας. Ο αμφιλεγόμενος ηγέτης Λουκασένκο νομίζω έχει φτιάξει μία πολύ καλή χώρα και εγώ δεν αμφιβάλλω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τον ψηφίζουν, άσχετα αν η δύση κατηγορεί τις εκλογές ως νοθευμένες. Μάλιστα η ευρωπαϊκή κοινότητα καθώς και η Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζουν το Λουκασένκο πλέον, αλλά δεν έχουν διακόψει και τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα. Από την άλλη τι νόημα έχει να έχεις μία δημοκρατία η οποία δεν σέβεται τον πολίτη και ούτε του προσφέρει αυτά τα οποία έχει υποσχεθεί; Είμαι σίγουρος ότι και η περίθαλψη καθώς και η παιδεία θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση στη Λευκορωσία. Όμως εμείς δεν προλαβαίναμε να δούμε έναν μεθυσμένο στο δρόμο και μετά από λίγο κατέφθανε η αστυνομία που με ωραίο τρόπο τον μάζευε και δεν ξέρω βέβαια τι τον έκανε. Σίγουρα δεν θα τον φυλάκιζε κιόλας. Απλά μπορεί να τον πήγαινε στο σπίτι του.
23 (187).JPG

Σε άλλες χώρες που έχουν προέδρους για μακροχρόνιες περιόδους, όπως είναι κάποιες χώρες στην Κεντρική Ασία, βλέπεις πολύ συχνά της φάτσες αυτών των προέδρων στους δρόμους και στα κτίρια. Αυτό στη Λευκορωσία δεν συνέβαινε καθόλου. Πουθενά δεν είδαμε σε δημόσιους χώρους την μορφή του Λουκασένκο. Μόνο στις ειδήσεις τον βλέπαμε πολύ συχνά. Και πάντα ήταν μαζί με άλλους ανθρώπους και συζητούσε με αυτούς, φαντάζομαι φλέγοντα θέματα.

Υπήρχε και ένα θέμα την περίοδο που βρισκόμασταν εμείς εκεί με την Ουκρανία, η οποία είχε απειλήσει τη Λευκορωσία ότι θα της επιτεθεί εάν δεν σταματήσει τις διευκολύνσεις προς την Ρωσία. Ο Λουκασένκο άμεσα είπε ότι σταματάει αυτές τις διευκολύνσεις και αμέσως ο Ζελένσκι είπε ότι το θέμα λύθηκε και δεν υπάρχει πρόβλημα. Τώρα τι έγινε στο παρασκήνιο δεν το ξέρω, αλλά η ουσία είναι ότι εκεί που φοβόμασταν ότι θα γινόταν κάποια εχθροπραξία στη διάρκεια του δικού μας ταξιδιού όλα πήγαν καλά.

Η χώρα βέβαια είναι τελείως επίπεδη και παντού βλέπεις είτε καλλιέργειες είτε δάση. Χέρσα γη δεν βλέπεις πουθενά. Τα πιο πολλά σπίτια στα χωριά είναι σε καλή κατάσταση. Για τις πόλεις βέβαια δεν το συζητάμε αφού όλα τα κτίρια είναι πάρα πολύ καλά και αποκαταστημένα αν είναι παλιά. Από ό,τι διάβασα οι καλλιέργειες είναι κρατικές και παντού βλέπαμε ότι οι εκτάσεις με ομοιόμορφα φυτά ήταν τεράστιες. Δεν υπήρχε δηλαδή αυτό που βλέπεις σε άλλες χώρες: λίγα στρέμματα με μία καλλιέργεια και δίπλα κάποια άλλα λίγα πάλι στρέμματα με διαφορετική καλλιέργεια.
23 (257).JPG

Τα ξενοδοχεία είναι πολύ καλά και οι τιμές τους συνήθως αρκετά ικανοποιητικές. Βρήκαμε δηλαδή ξενοδοχείο με 35€ και άλλο ξενοδοχείο ίδιας κατηγορίας να είναι στα 90€. Όμως όλα είχαν άνετα δωμάτια.

Όπως είπα και πριν, οι δρόμοι έχουν τέλεια σήμανση και πολύ συχνά βλέπεις κάμερες του παλιού τύπου. Δεν ξέρω αν δουλεύουν αλλά οι άνθρωποι γενικά τηρούν τα όρια ταχύτητας. Πολύ συχνά έχει μικρά ή μεγαλύτερα πάρκινγκ για να σταματήσεις και να ξεκουραστείς. Αυτό βέβαια μόνος στους μεγάλους δρόμους, οι οποίοι δεν είδαμε πουθενά να έχουν διόδια, αν και κάθε τόσο βλέπαμε ταμπέλες που έλεγαν ότι παρακάτω θα συναντήσεις διόδια. Ίσως έχουν σκοπό να τα βάλουν αργότερα. Ίσως πάλι να διαφημίζουν ότι το κράτος σου παρέχει δωρεάν διέλευση από αυτούς τους δρόμους.

Σε όλη τη χώρα εκτός από το Μινσκ δε βρήκαμε ανθρώπους να γνωρίζουν αγγλικά. Πολύ λίγους. Και στο Μινσκ πιστεύω ότι οι περισσότεροι που ρωτήσαμε και ήξεραν καλά αγγλικά ήταν Ρώσοι. Μάλιστα σε ένα πάρκιν που ρωτήσαμε κάποιον, ήταν Καναδός ο οποίος όμως ήξερε Λευκορωσικά. Δεν ήξερε όμως ρωσικά. Έχω αναφέρει ξανά ότι μόνο στο Μινσκ συναντήσαμε πάρκιν επί πληρωμή. Οπουδήποτε αλλού ήταν δωρεάν. Άλλα και στο Μινσκ ευτυχώς μετά τις 6:00 το απόγευμα το πάρκιν πάλι ήταν δωρεάν. Γενικά δηλαδή στο παρκάρισμα είχα λίγο πρόβλημα μόνο στο Μινσκ.
23 (435).JPG

Από τα μηχανήματα atm δεν μπόρεσα να τραβήξω λεφτά και γι’ αυτό χρησιμοποιούσα το τοπικό νόμισμα εκτός από λίγες εξαιρέσεις που χρησιμοποίησα την πιστωτική μου κάρτα. Η κάρτα πάντως της Revolut (Mastercard) δεν έπιανε πουθενά. Αλλά και η πιστωτική της Alpha Bank (Visa) λειτουργούσε κυρίως σε ξενοδοχεία και σουπερμάρκετ. Σε κάποιες άλλες επιχειρήσεις που πήγα να πληρώσω με αυτήν είχα πρόβλημα και δεν το έκανα. Με κάρτα από την Πειραιώς (Visa), τα πράγματα ήταν καλύτερα.

Από όσο είδαμε δεν πρέπει να έχουν πολύ καλές αστικές συγκοινωνίες διότι δεν βλέπαμε πολλά λεωφορεία στους δρόμους. Μόνος του Μινσκ ήταν αρκετά, αλλά εκεί έχει και υπόγειο μετρό. Ήθελα να το βλέπαμε γιατί ίσως έχει όμορφους σταθμούς αλλά δυστυχώς δεν έτυχε να κατέβουμε καμία φορά.
22 (13).JPG
22 (59).jpg

Στους δρόμους κυκλοφορούν πολύ καλά αυτοκίνητα, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό είναι κινέζικα καθώς και αρκετά είναι πλήρως ηλεκτρικά. Αυτά που είναι πλήρως ηλεκτρικά έχουν πράσινες πινακίδες και ξεχωρίζουν. Έχει όμως πολύ καλά μοντέλα από μάρκες όπως είναι η BMW, η Audi και η Renault.

Στο θέμα των συνόρων υπάρχει αρκετή καθυστέρηση και πρέπει να υπολογίζεις ότι θα χάσεις περίπου 6 ώρες αν πας από τη Βαρσοβία στο Μπρεστ. Βέβαια για να το πω καλύτερα είναι ότι μόνο στα σύνορα εμείς και τις δύο φορές φάγαμε 6 ώρες. Μάλιστα όταν πηγαίναμε καθυστερήσαμε λίγο λιγότερο από την επιστροφή. Συγκεκριμένα πήγαμε στο Brest σε 8 ώρες και ένα τέταρτο ενώ γυρίσαμε στη Βαρσοβία σε 8:30 ώρες. Εκεί πρέπει να έχεις υπομονή γιατί συνέχεια μπαίνεις στο αυτοκίνητο προχωράς λίγο, μετά ξαναβγαίνεις και ούτω καθεξής.
22 (243).JPG

Η αγορά της τοπικής κάρτας sim για το τηλέφωνο είναι υποχρεωτική, αν θέλεις να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου. Βέβαια έχω πει πολλές φορές ότι το google maps δεν δουλεύει τόσο καλά αλλά ακόμα και το mapsme δεν είναι τόσο εύχρηστο. Αν και είχα κατεβάσει την διαδεδομένη στην ανατολική Ευρώπη εφαρμογή της Yandex, δεν την χρησιμοποίησα καθόλου. Βουλευόμουν, έστω και μερικές φορές λίγο δύσκολα, με την εφαρμογή της google.
22 (530).JPG

McElk

Member
Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
Μονεμβασιά, Κύθηρα
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες - ιδίως στο τελευταίο κεφάλαιο - από μιά χώρα που λίγοι την έχουν στις προτεραιότητές τους για επίσκεψη.
Να είστε καλά, να ταξιδεύετε και να ... μας ταξιδεύετε! :)

gkalla

Member
Μέγας Συγγραφέας
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Εξαίρετη ιστορία, όπως πάντα, για μια χώρα που λίγα ξέρουμε κι οι πληροφορίες γι’ αυτήν είναι ελάχιστες κι αποσπασματικές.
Αν δεν υπήρχε η δυσκολία στην άμεση πρόσβαση θα έμπαινε σύντομα στα σχέδια μου, με βάση την ιστορία σου και των λεπτομερειών που μας πρόσφερες.
Άντε και στα επόμενα…

travelbreak

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Εξαίρετη ιστορία, όπως πάντα, για μια χώρα που λίγα ξέρουμε κι οι πληροφορίες γι’ αυτήν είναι ελάχιστες κι αποσπασματικές.
Αν δεν υπήρχε η δυσκολία στην άμεση πρόσβαση θα έμπαινε σύντομα στα σχέδια μου, με βάση την ιστορία σου και των λεπτομερειών που μας πρόσφερες.
Άντε και στα επόμενα…
Ευχαριστώ για τους επαίνους σου.
Η δυσκολίες δεν είναι τόσο μεγάλες, απλά είναι λίγο χρονοβόρες. Είναι και αυτό όμως μία εμπειρία. Μπορείς να δεις και λίγο την πολωνία.

travelbreak

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες - ιδίως στο τελευταίο κεφάλαιο - από μιά χώρα που λίγοι την έχουν στις προτεραιότητές τους για επίσκεψη.
Να είστε καλά, να ταξιδεύετε και να ... μας ταξιδεύετε! :)
Ευχαριστώ.
Θα το προσπαθώ να σας περιγράφω τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια.

depy!!!

Member
Επόμενο Ταξίδι
Σρι Λάνκα - Νότια Ινδία
Ταξίδι-Όνειρο
Με βανάκι στη Νορβηγία
Ευχαριστούμε Νίκο για τις υπέροχες φωτογραφίες και για τις χρηστικές πληροφορίες. Πάρα πολύ όμορφο το ταξίδι σας, γνωρίσαμε μέσα από σας μια χώρα για την οποία ξέραμε ελάχιστα. Με εντυπωσίασαν πραγματικά τα ευφάνταστα καλλιτεχνήματα στους δρόμους. Θα έβγαζα άπειρες φωτογραφίες!!!

travelbreak

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Με εντυπωσίασαν πραγματικά τα ευφάνταστα καλλιτεχνήματα στους δρόμους. Θα έβγαζα άπειρες φωτογραφίες!!!
Και εμείς βγάλαμε πολλές φωτογραφίες. Απλώς δεν μπορώ να τις βάλω όλες στην ιστορία μου.
Χαίρομαι που οι πληροφορίες που δίνω βοηθάνε εκείνους που έχουν σκοπό να ταξιδέψουν εκεί. Ίσως βέβαια και μερικούς να τους αποτρέπουν, αλλά τι να κάνουμε;

Smaragda53

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
αχ, μακάρι νάξερα!
Ταξίδι-Όνειρο
Πολυνησία
Με το που φθανεις Βαρσοβία από Λευκορωσία βρίσκεσαι σε άλλο κόσμο. Εγώ εκτός από το Μινσκ δε ήξερα τίποτα. Οπότε μου έμαθες πολλά. Μου κάνανε δε φοβερή εντυπωση τα διάφορα γλυπτά τους με όλες αυτές τις διαφορετικές νοοτροπιες

travelbreak

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Με το που φθανεις Βαρσοβία από Λευκορωσία βρίσκεσαι σε άλλο κόσμο.
Σε άλλο κόσμο όχι. Σε διαφορετικό ναι.
Τη Λευκορωσία την βρήκα πολύ προχωρημένη. Κτηριακά είναι μία δυτικού τύπου χώρα, όπως μου φάνηκε εμένα.
Επίσης δεν είδα αυτά τα μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών που έχουμε δει σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Μόνο μεγάλα κυβερνητικά κτίρια είδα με το άγαλμα του Λένιν απ έξω. Αυτά σίγουρα δεν υπάρχουν στη δύση.

travelbreak

Member
Travelstories Legend
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Υπερσιβηρικός
Εδώ τελειώνει η ιστορία του ταξιδιού μας. Επεξεργάζομαι τα κλιπάκια που τραβήξαμε και σιγά σιγά θα τα ανεβάζω κι αυτά στο Youtube κι εδώ.
Εννοείται για οποιαδήποτε πληροφορία (ξενοδοχεία, μετακινήσεις κλπ) θέλετε, είμαι διαθέσιμος.
Ευχαριστώ όλους που διάβασαν όσα έγραψα, ή μέρος από αυτά, και ιδιαίτερα αυτούς που επικοινώνησαν μαζί μου.

makisg

Member
Αφηγητής
Επόμενο Ταξίδι
Μυτιλήνη, Λέσβος.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
Εδώ τελειώνει η ιστορία του ταξιδιού μας. Επεξεργάζομαι τα κλιπάκια που τραβήξαμε και σιγά σιγά θα τα ανεβάζω κι αυτά στο Youtube κι εδώ.
Εννοείται για οποιαδήποτε πληροφορία (ξενοδοχεία, μετακινήσεις κλπ) θέλετε, είμαι διαθέσιμος.
Ευχαριστώ όλους που διάβασαν όσα έγραψα, ή μέρος από αυτά, και ιδιαίτερα αυτούς που επικοινώνησαν μαζί μου.

Εμείς σε ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες αφηγήσεις των ταξιδιών σου παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και πολύ όμορφες φωτογραφίες. Να είστε πάντα καλά και να ταξιδεύετε.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
35.326
Μέλη
40.301
Νεότερο μέλος
nickost

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom