Για ποιον/ποιους λόγους δεν είναι δημοφιλή κάποια νησιά;

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.318
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Ανοίγω αυτό το θέμα ύστερα από παρότρυνση πολλών μελών (2), ολογράφως δύο, για να ανακαλύψουμε για ποιους λόγους κάποια ελληνικά νησιά δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στον πολύ κόσμο.
Φταίει μόνο ότι κάποια άλλα είναι απλά πιο όμορφα? Ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι?

Σίγουρα κάποια μέλη που είναι κάτοικοι νησιών θα μπορούσαν να πουν μια γνώμη "από μέσα", αλλά και όλοι όσοι έχουν ταξιδέψει (αν βρούμε κανέναν που να έχει ταξιδέψει εδώ μέσα, σπάνιο πράγμα) σε κάποια από αυτά θα μπορούσαν να καταθέσουν την δική τους εκτίμηση σαν επισκέπτες.

Ξεκινάω εγώ ως μόνιμος κάτοικος Σάμου.

Η αλήθεια είναι ότι η Σάμος δεν μπαίνει σε καμία από τις λίστες με τα δημοφιλή νησιά, ή με "τα 10 μέρη που πρέπει να δεις στην Ελλάδα" πχ.
Πολύ κόσμος μάλιστα που γνωρίζω από άλλα μέρη της Ελλάδας, παίρνει ένα εντυπωσιασμένο βλέμμα όταν ακούει για Σάμο. Σαν να ακούει κάτι εξωτικό, μακρινό. Ακόμα και οι γονείς με τους πρωτοετείς φοιτητές που έρχονται κάθε Αύγουστο επαναλαμβάνουν αυτό το "είστε μακριά".

Εξαρτάται βέβαια πώς το βλέπει ο καθένας. Και η Ρόδος είναι μακριά, αλλά αυτό δεν εμποδίζει πολύ κόσμο να διασχίζει ολόκληρη τη χώρα για να βρεθεί εκεί. Μη τρελαθούμε, είναι πολύ ωραίο νησί, αλλά το φέρνω σαν παράδειγμα ότι το μακριά είναι κάτι σχετικό. Τα ίδια ισχύουν και για την Κω.
Σαφώς οι ακτοπλοϊκές μας συνδέσεις ήταν παραδοσιακά ένα θέμα, το οποίο όμως έχει βελτιωθεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ πτήσεις υπάρχουν πολλές τους καλοκαιρινούς μήνες. Και τελοσπάντων εν έτη 2021 τι σημαίνει μακριά για ένα προορισμό? Οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί.

Καταλήγω ότι η Σάμος "πληρώνει" το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα διαφημισμένη. Δεν έχουν συμφέροντα τα μεγάλα πρακτορεία? Δεν ρίχνουν λεφτά οι τοπικές αρχές για παραπάνω διαφήμιση? Δε ξέρω. Δεν υπάρχει περίπτωση πάντως να γκουγκλάρει κάποιος "ελληνικά νησιά" και να βρει τη Σάμο χωρίς ψάξιμο. Σαντορίνη, Πάρος, Κρήτη, Ρόδος, Κως είναι παντού. Έχω πάει σε όλα, έχω φοβερές εντυπώσεις σαφώς.
Ίσως πάλι να μην είναι πολύ δημοφιλές νησί στον ντόπιο πληθυσμό, καθώς οι αφίξεις διεθνών πτήσεων ξεπερνούν τις 250.000 σε καλές χρονιές Μάιο με Σεπτέμβριο, χώρια τα κρουαζιερόπλοια. Μάλιστα άνθρωπος που εργάζεται σε μεγάλη ζυθοποιία, μου ανέφερε τη Σάμο σαν "τουριστική" κάποτε και κόντεψα να βάλω τα γέλια. Με διαβεβαίωσε ότι είναι έτσι ακριβώς, και ότι η Σάμος δέχεται πολύ τουρισμό, πολύ παραπάνω από αρκετά ελληνικά νησιά. Διευκρίνισε ότι προφανώς δεν μιλάμε για κατηγορία Μυκόνου, Κρήτης. Αλλά από εκεί και κάτω είναι πολύ ψηλά σε νούμερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Κυρίως λόγω Πυθαγορείου όπου πραγματικά το καλοκαίρι γίνεται ένας μικρός χαμός.

Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι μιλάμε για ένα πανέμορφο νησί, με απίστευτη φύση, πολλές και ωραίες παραλίες, οργανωμένες ή μη, ωραίο φαγητό, υπέροχα κρασιά, πολύ νορμάλ τιμές, αμέτρητες πεζοπορίες, άπειρα μοναστήρια, αρκετά μεγάλο για να μην βαρεθείς, πολλά γραφικά χωριά, αλλά και αρκετή διασκέδαση. Εμένα προσωπικά μου φαίνεται ένα ολοκληρωμένο πακέτο που διαφεύγει από πολλούς, οι οποίοι ίσως δεν την επισκεφτούν και ποτέ! Σε αντίθεση ας πούμε με κάτι απίθανους Φινλανδούς από ένα απίθανο χωριό κάπου στα βόρεια της χώρας, οι οποίοι ήρθαν απευθείας Σάμο, και θέλανε συγκεκριμένα Καρλόβασι! (true story). "Οκ παιδιά, και εγώ είμαι φανατικός με τη Σάμο αλλά εσείς το παρακάνατε, πώς και έτσι?" Το είχανε ψάξει λέει και τους άρεσε το μέρος. Το πιο κουφό βέβαια ήταν ότι έρχονταν πρώτη φορά στην Ελλάδα. Άμα έχεις μάτι....

Πολύ θα ήθελα να ακούσω και άλλες απόψεις, ίσως και για μέρη που έχω επισκεφθεί. Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον.
 
Μηνύματα
959
Likes
5.226
@James όλα είναι θέμα marketing.εγω προσωπικά την είχα ακούσει τη Σάμο μόνο από στρατεύσιμους.Η φορά που την κοίταξα έντονα είναι το καλοκαίρι του 2017 που η blue star ferries είχε ολοσέλιδο αφιέρωμα σε περιοδικού τουρισμού που διαφήμιζε πως φτάνει από τον Πειραιά σε 6,5ωρες,χωρίς όμως να καταφέρω να έρθω.Ειναι ακριβώς όπως και η Τήνος,που μέχρι τη δεκαετία του 1990 οι συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών έφτανε για τη Μεγαλόχαρη,χωρίς να ξέρει τις ομορφιές της περιοχής
 

tsampi90

Member
Μηνύματα
331
Likes
1.748
Ομολογώ ότι το θέμα αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον!!
Θα σου απαντήσω για την Ρόδο, πώς είναι δημοφιλής από πολύ παλιά. Σπουδαίο ρόλο όμως για την διαφήμιση της στην Ελληνική τουριστική αγορά έπαιξε η προβολή της σε ταινιες του 60. Πολλές τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες της εποχής εκείνης με πρωταγωνιστές τη Βουγιουκλάκη, τον Κωνσταντάρα κ.α. γυρίστηκαν στο νησί με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μαζί με την Ρόδο προωθήθηκε και η Σύμη,στην οποία γίνονται πολλές ημερήσιες εκδρομές και έχει προσκυνηματικό ενδιαφέρον,αφού υπάρχει η Ιερά Μονή Πανορμίτη, που θεωρείται θαυματουργή.
Κατά την περίοδο του 80-90 ήταν μόδα για τα νιόπαντρα ζευγάρια να έρχονται στη Ρόδο για "ταξίδι του μέλιτος".
Όσον αφορά την παγκόσμια αγορά, σημαντικό ρόλο έπαιξαν φυσικά οι ταινίες,αφού στο νησί γυρίστηκαν μεγάλες παραγωγές αλλά και η πολιτική κατάσταση. Η Ρόδος ενσωματωθηκε στην Ελλάδα σχετικά "πρόσφατα". Οι Ιταλοί αγάπησαν το νησί, το ίδιο έκαναν και οι Σκανδιναβοί κ σιγά σιγά η αγορά διευρύνθηκε.
Το ίδιο δεν συνέβη με άλλα νησιά των Δωδεκανήσων ίσως λόγω της δυσκολίας πρόσβασης σε αυτά ( σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν αεροδρόμια,ενώ περιμένουν χρόνια ολόκληρα τα υδροπλάνα που...έρχονται).
 

zade

Member
Μηνύματα
157
Likes
688
Επόμενο Ταξίδι
Κάπου...
Οι δικοί μου μένουν στην Ρόδο (λόγω δουλειάς) και από κουβέντες που έχουν κάνει με ντόπιους , σίγουρα όσα λες ισχύουν. Δηλαδή ναι η δαφήμιση παίζει σίγουρα τεράστιο ρόλο. Ωστόσο. Υπάρχουν και άλλοι σημαντικότατοι παράγοντες:

1)η Ομορφιά. κακά τα ψέματα, όσο και να πούμε ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική ή ότι "γούστα είναι αυτά" πολύ απλά ορισμένα νησιά είναι πιο όμορφα από κάποια άλλα, ή έστω είναι μοναδικά. Πχ σκέψου την Σαντορίνη. Είναι πολυδιαφημισμένη; Σίγουρα; Είναι σούνερ ντούπερ τοπ προορισμός; Σίγουρα. όμως είναι κάτι μοναδικό που δεν μπορείς να το βρεις πουθενά αλλού. Οπότε ότι και να κάνουμε, εκεί δεν μπορεί τίποτα να συγκριθεί μαζί του, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να συγκριθεί.

Και ακόμα και αν δεν πάρουμε την Σαντορίνη που όπως και να το κάνεις είναι κάτι ιδιαίτερο, δεν είναι όλα "ίσα κι όμοια " που λέμε. Ορισμένα νησία είναι απλώς ωραιότερα από άλλα, ή απλώς συνδυάζουν σε ένα πράγματα που μπορείς να βρεις σε πολλές και διαφορετικές μεριές, οπότε τα καθιστούν ελκυστικά.

2) Η πρόσβαση. Για να λέμε την αλήθεια, ΔΕΝ είναι πολύς ο κόσμος που έχει διάθεση να φάει 6-9 ώρες στο καράβι για να φτάσει κάπου. Οι περισσότεροι είτε έχουν κόφτη γύρω στις 5 ώρες, βαριά 6 , είτε θα προτιμήσουν αεροπλάνο, ειδικά εάν τα εισητήρια δεν είναι πιασοκωλέ. Οπότε μπορεί εσύ να μένεις στο ωραιότερο μέρος ,αλλά άμα είναι να σου βγει η πίστη για να φτάσεις, ως εκεί, αυτομάτως το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι λιγοστεύει.
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.674
Likes
16.382
Σίγουρα ειναι θεμα διαφήμισης το θεμα αλλά και κατι που να ειναι κραχτης.. ας πουμε η Ρόδος έχει το κάστρο και την παλια πόλη.. μετα οι υποδομές σε αεροδρόμια λιμάνια δρομους, παραλίες ωραιες προσβασιμες με ναυαγοσώστες, ξενοδοχεια, μπαρ κλ θα πρεπει να καταφερεις να το κάνεις πόλο ελξης σε μια μεγάλη χωρα με κάποιο τροπο κλ

Η Σάμος δεν ανήκει σίγουρα στα τοπ αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερα.. Εχει πάντως κατα την αποψη μου πολλές προοπτικές αλλά απαιτούνται συντονισμένες δράσεις σε αυτες τις περιπτώσεις απο τους διαφορους φορεις του τοπου και κυρίως απο τους πιο νέους..

Για μένα πάντως η Σαμος ηταν απο τα πρωτα νησιά που πηγα καλοκαιρινές διακοπες κάπου το μακρυνό 80 κατι (3 ή 4).. Και μενα με εντυπωσίασε πιο πολύ το Πυθαγόρειο και τα βραδακια εκει με κρασακι και μεζεδες...
 

James

Member
Μηνύματα
1.001
Likes
5.318
Ονειρεμένο Ταξίδι
Περού
Σαφώς και μερικά μέρη απλά δεν συγκρίνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σαντορίνη. Φυσικά και πρόκειται για μοναδικό σκηνικό, απλά δεν το νικάς.
Αλλά έχω επισκεφθεί κάποια νησιά, τα οποία είναι στα δημοφιλή και προσωπικά δεν με εντυπωσίασαν. Για παράδειγμα, η Σύρος. Σοκαριστικά ωραία η Ερμούπολη δε το συζητώ, αλλά το υπόλοιπο νησί σε καμία των περιπτώσεων δεν το θεωρώ ομορφότερο από τη Σάμο, ή ότι έχει περισσότερα πράγματα να δεις. Άλλο παράδειγμα η Κως. Σοκ πόσο περιποιημένη και τακτοποιημένη είναι η πόλη, ωραία ενταγμένα τα αρχαία, γέφυρες, κάστρο, φώτα, ξεχωριστά πάρκινγκ για μηχανές και ποδήλατα, μαρίνα, όλα φανταστικά. Το υπόλοιπο νησί όμως νορμάλ, όχι κάτι εντυπωσιακό. Και οκ το ένα είναι κοντά, το άλλο όμως όχι. Για να μην πω για Ίο, που έχει και αυτή ομορφιές, αλλά δεν είναι ανώτερη σε καμία των περιπτώσεων.

Το μάρκετινγκ ξεκάθαρα παίζει το ρόλο του, όπως και η "τύχη" να γυριστούν και μεγάλες παραγωγές σε κάποια νησιά, κάτι που σωστά αναφέρθηκε.
Εγώ πιστεύω ότι το λάθος που έχει γίνει είναι ότι δεν έχουμε στοχεύσει εδώ σε κάτι συγκεκριμένο. Ότι έχει τρομερή διασκέδαση πχ μέχρι το πρωί. Ή ότι είμαστε περιπατητικός προορισμός. Ή προορισμός για γευσιγνωσίες (λόγω κρασιού. Καλά αυτό θεωρώ ότι το έχουμε εντελώς ανεκμετάλλευτο, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά με τέτοιο προιόν.
Βέβαια και η Κάλυμνος είναι διάσημος αναρριχητικός προορισμός αλλά δε νομίζω ότι βουλιάζει το νησί από επισκέπτες...

Ήθελα επίσης να πω, ότι αν μπορούσα με ένα κλικ να κάνω αύριο τη Σάμο, Μύκονο, δεν θα το έκανα ποτέ. Η, ας το πούμε, σχετική ηρεμία που υπάρχει ακόμα και στο πικ της σεζόν είναι κάτι που δεν το αλλάζω. Μπορώ να βρω ξαπλώστρα χωρίς να χρειάζεται μέσον, μπορώ να κάτσω σχετικά εύκολα να φάω ένα μεζέ χωρίς να κάνω κράτηση 3 μέρες πριν, και γενικά οι ρυθμοί είναι πιο έντονοι αλλά ανθρώπινοι.


Υ.Γ. Μην μείνουμε βέβαια μόνο στη Σάμο, δεν είναι το επίκεντρο της συζήτησης (που θα έπρεπε βέβαια όπως και να το κάνουμε).
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.089
Likes
44.936
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Peru, Japan, Iceland
Χαίρομαι πολύ που πήρες την απόφαση να μας ακούσεις, μιας και ήμουν ο ένας από τους 2 (ολογράφως δύο) που το ζήτησαν, ανοίγοντας το νήμα στο οποίο μπορούν να συζητηθούν πολλά και να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Ας ξεκινήσω απ' τη Σάμο, από τη πλευρά φυσικά του τουρίστα, μιας κι απ' αυτήν έγινε η αρχή. Μαζί τα έχουμε συζητήσει και το περασμένο Πάσχα βέβαια μετά την αντίστοιχη ιστορία μου, μιας και η πρώτη φορά που είδα το νησί ήταν Πάσχα.

Αρχικά πρέπει να πω και γω με τη σειρά μου κάτι που είναι θεωρώ γνωστό σε αρκετά μεγάλο κοινό. Η Σάμος τα έχει όλα, ή για να ακριβολογούμε σχεδόν όλα. Σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, φύση, πεζοπορικές διαδρομές, χωριά, μονοπάτια, καταρράκτες, δάση, πολύ καλές παραλίες, διασκέδαση, φαγητό, εξαιρετικό οδικό δίκτυο, εύκολη πρόσβαση μιας και έχει καθημερινές αεροπορικές συνδέσεις με τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και με το πλοίο δεν είνα απαγορευτικά μακριά. Όλα αυτά βεβαίως με τις χαμηλότερες τιμές ίσως που μπορεί να βρει κανείς σε νησί, πιστέψτε με, δεν έχω δει και λίγα.

Που υστερεί; Αρχικά θεωρώ ότι δε διαφημίζονται κατάλληλα όλα αυτά αν και δεν είμαι ειδικός στο πως θα γίνει κάτι τέτοιο προκειμένου να προσελκύσει κόσμο. Δε ξέρω τι παίζει με απευθείας συνδέσεις του εξωτερικού βέβαια.
Δεύτερον κι απορώ πως δε τέθηκε στη κουβέντα, είναι πολύ κοντά στα παράλια της Τουρκίας. Αντε για τον Έλληνα δε λέει κάτι αυτό, λέει όμως για το τουρίστα, που θα βρει σε εξευτελιστικές τιμές πολύ ανώτερες παροχές, άσχετα αν οι περισσότεροι από μας απεχθανόμαστε αυτό το είδος διακοπών. Τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω.
Τρίτον, πολύ παραμελημένες πόλεις. Εντάξει, καλούτσικο το Καρλόβασι, μετριότητα το Βαθύ αν εξαιρέσεις ένα μικρό κομμάτι, κάτω του μετρίου το Πυθαγόρειο, με τις μαξιλάρες, τις μπαμπου καρέκλες και τα κοκτειλ με τις ομπρελίτσες, λες και είμαστε στο 1991. Συνολική εικόνα κάτω του μετρίου, κάτι που επικρατεί γενικά στο νησί. Υπάρχουν όμορφα και γραφικά χωριά δε το συζητώ, φιλόξενα, με τα μεζεδοπωλεία τους, αλλά κανένα δε μπορώ να πω ότι μου έκανε εντύπωση. Πως να το θέσω, δεν υπάρχει για παράδειγμα Μόλυβος,Αγιάσος (Λέσβος), δεν υπάρχουν Μεστά, Πυργί (Χίος), δεν υπάρχει το σημείο αναφοράς με λίγα λόγια.

Στο μυαλό το δικό μου είναι ένα νησί στο οποίο δε καίγομαι να πάω διακοπες ας πούμε πριν τα 55 μου, χωρίς φυσικά να το κατηγορώ αυτό σε καμία περίπτωση. Τα έχει όλα, αλλά όχι αυτό που σε εξιτάρει. Όχι το κάτι που θα τη κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό, βλέπε Ικαρία, Λήμνο και τα σχετικά. Αναφέρομαι σε κοντινά νησιά για να έχουν αξία οι συγκρίσεις.

Τέλος, ας πω και κάτι καλό για το Πυθαγόρειο μιας και το σταύρωσα, καθώς έχω αρκετά περάσματα τα τελευταία χρόνια. Είναι βλέπετε ιδανικό ορμητήριο για τα αγαπημένα βόρεια Δωδεκάνησα. Μου άρεσε κάποια αυθεντικότητα που βγάζανε μαγαζάκια εκτός της πρώτης γραμμής, μου άρεσαν πάρα πολύ τα τοπικά προϊόντα, κρασιά, σούμες και τα σχετικά, όπως μου άρεσε, λάτρεψα και με εντυπωσίασε εκείνη η ΜΠΑΡΑΡΑ στο τέλος του πεζόδρομου, που αν ήταν σε κανένα Κουκάκι π.χ. θα μάζευε χρήμα με τη σέσουλα.

Περιμένω τις τοποθετήσεις σου με αγωνία φίλε @James
 
Last edited:

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.674
Likes
16.382
Αληθεια για πες μας εχει γινει κατι απο τον Δημο και τοπικούς φορεις για το θεμα αυτό της προσελκυσης δηλαδη περισσότερων τουριστων ;; Η μηπως δεν το θεωρουν πολλοί πρώτη προτεραιότητα γιατί υπάρχουν και αλλες πηγες εσοδων και για τον λόγο αυτον δεν το εχουνε πάρει ζεστά..
 

katkats

Moderator
Μηνύματα
9.552
Likes
12.363
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ν. Αμερική
@James για Σάμο πάντα, προφανώς "φταίνε" όσα λες, αλλά μήπως επίσης υπάρχει ένας προσανατολισμός στους ξένους τουρίστες και άρα ένας εφησυχασμος και μια αδιαφορία για προσέλκυση Αθηναίων κτλ.? Έχω έρθει 2 φορές στο νησί σου και χωρίς να θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι το έχω εξαντλήσει - το αντίθετο- δεν είδα ένα νησί όπου ο τουρισμός δεν έχει φτάσει. Και όλα αυτά αρκετά χρόνια πριν - δεύτερη φορά Καρλόβασι ;)2001.
 

interted

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
8.197
Επόμενο Ταξίδι
?
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Μια σκέψη που μου ήρθε όταν επισκεύθηκα την Σάμο το 2010 και τελικά μου άρεσε πολύ (αλλά δεν θα είχα πάει αν δεν είχα φίλο συμφοιτητή εκεί). Το γεγονός ότι βρίσκεται τόσο κοντά στην Έφεσο, αλλά προσφέροντας και κάτι διαφορετικό από τα παράλια της Τουρκίας (νησί, Ελλάδα, Πυθαγόρας κτλ.) δεν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να το εκμεταλευτεί κανείς τουριστικά; Για να τραβήξεις τον ξένο τουρίστα που πάει απέναντι να έρθει και σ' εσένα, αλλά και για να δελεάσεις τον Έλληνα τουρίστα που θα σκεφτεί ότι είναι μοναδικός συνδυασμός και ποικιλία.
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.110
Μηνύματα
880.636
Μέλη
38.838
Νεότερο μέλος
Crimson_gr

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom