Ηνωμένο Βασίλειο Γλασκώβη: η παρεξηγημένη Σκωτσέζα

underwater

Member
Μηνύματα
2.712
Likes
11.262
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική

Διαβάζοντας συχνά όμορφες ταξιδιωτικές ιστορίες άλλων μελών για τα υπέροχα ταξίδια τους στη Σκώτια, ή ακόμα και συμμετέχοντας σε νήματα αναζήτησης πληροφοριών για την πανέμορφη αυτή χώρα, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για τους περισσότερους ταξιδιώτες τα highlights μιας τέτοιας εξόρμησης είναι τα Highlands και το Εδιμβούργο. Δικαιολογημένο σε μεγάλο βαθμό, καθώς πρόκειται για πανέμορφες περιοχές, από την άλλη η Σκώτια βρίθει ωραίων τοπίων και πόλεων.

Αποφάσισα λοιπόν να γράψω μια μικρή ιστορία για να σας γνωρίσω τη Γλασκώβη, την για πολλούς παρεξηγημένη πολυπληθέστερη πόλη της Σκωτίας, η οποία συνήθως επισκιάζεται από την επιβλητική της γειτόνισσα, το Εδιμβούργο. Για μένα είναι σαφώς μια πιο πολυσυλλεκτική και ενδιαφέρουσα πόλη, με πλήθος δυνατοτήτων για βόλτα, sightseeing, πολιτισμικές αναζητήσεις και διασκέδαση.

Στη Γλασκώβη έμεινα για ένα χρόνο, την περίοδο 2006-2007, όπου έκανα μεταπτυχιακό και συνεχίζω να την επισκέπτομαι συχνότατα επειδή την λατρεύω και έχω αγαπημένους φίλους εκεί. Αλλά ακόμα και αν τύχει για κάποιο λόγο να μείνω σε μια άλλη σκωτσέζικη πόλη, πάντα θα ξεκλέψω χρόνο για μια βολτίτσα, ίσα-ίσα για να πάρω μυρωδιά. Για μένα είναι η πόλη που ενηλικιώθηκα για πολλούς και διαφόρους λόγους. Λίγο καθυστερημένα πιθανώς, αλλά δεν είχα ξαναφύγει από το πατρικό πιο πριν (έκανα τις προπτυχιακές μου σπουδές στην πόλη που ζω και δεν αξιώθηκα ούτε Erasmus να πάω, οπότε για μένα ο «απογαλακτισμός» επήλθε όταν πήγα Σκωτία). Η πιο πρόσφατη επίσκεψή μου στη Γλασκώβη έγινε τον Αύγουστο του 2011.

Θα προσπαθήσω να σας δώσω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ για διαφορετικές πτυχές της πόλης και για μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε, στα πλαίσια του δυνατού. Και από πού να πρωταρχίσει κάνεις; Από τον επιβλητικό πύργο-σήμα κατατεθέν του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης; Από τα αρχιτεκτονικά (και καλλιτεχνικά γενικότερα) αριστουργήματα του Charles Rennie Mackintosh; Από τη μοντέρνα industrial αρχιτεκτονική στις όχθες του ποταμού Clyde (βλέπε SECC, Clyde Arc Bridge); Από τις βόλτες στο πανέμορφο Kelvingrove Park και το χάζι στον ποταμό Kevin (παραπόταμο του Clyde) που το διασχίζει; Από την ατμοσφαιρική Νεκρόπολη; Από το ανελέητο shopping στη Buchanan Street; Από τα σοφιστικέ μπαράκια του West End και της Sauchiehall Street; Από τα πολυάριθμα και δωρεάν μουσεία; Ή μήπως από τα απίστευτα ινδικά εστιατόρια (η Γλασκώβη έχει ανακηρυχθεί πολλές φορές Βρετανική Πρωτεύουσα του Κάρι);

Όσο θα ψάχνω τα κιτάπια μου και τις παλιές μου φωτός, μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση από την πόλη βλέποντας μια από τις αγαπημένες μου ταινίες, το «Ae Fond Kiss» του Ken Loach, μια ταινία που καθρεφτίζει πολύ ωραία τα διαφορετικά πρόσωπα και το πολυπολιτισμικό γαϊτανάκι της Γλασκώβης. Και επανέρχομαι!

 

Attachments

makisg

Member
Μηνύματα
4.722
Likes
14.823
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
underwater,ωραίο το ξεκίνημά σου.
περιμένουμε τη συνέχεια.
 

kon_gav

Member
Μηνύματα
450
Likes
51
Επόμενο Ταξίδι
Ιταλία!
Ταξίδι-Όνειρο
όλος ο πλανήτης ΓΗ !
Περιμένω με ανυπομονησία μιας και το ψάχνω για το Strathclyde...
 
Last edited by a moderator:

underwater

Member
Μηνύματα
2.712
Likes
11.262
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
underwater,ωραίο το ξεκίνημά σου.
περιμένουμε τη συνέχεια.
Σε ευχαριστώ! Εύχομαι να σας αρέσει η συνέχεια και να δώσει το έναυσμα για μια επίσκεψη σε αυτόν τον όχι και τόσο δημοφιλή προορισμό. :D

Περιμένω με ανυπομονησία μιας και το ψάχνω για το Strathclyde...
Strathclyde, καλή φάση! :) Ήταν η αδερφή μου εκεί (όπως καταλαβαίνεις οικογενειακό το κόλλημα με την πόλη). Εγώ ήμουν στο Glasgow. Για μένα αξίζει η Γλασκώβη για σπουδές, είναι απίστευτη φοιτητούπολη! Στιγμή δεν μετάνιωσα για την επιλογή μου!
 
Last edited by a moderator:

underwater

Member
Μηνύματα
2.712
Likes
11.262
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Μύθοι και πραγματικότητες

Η Γλασκώβη, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Clyde, είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Σκωτίας και η 4η μεγαλύτερη του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το Λονδίνο, το Birmingham και το Leeds (έχει κοντά 600.000 κατοίκους). Παράλληλα, είναι και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Σκωτίας και το μέρος που «χτυπά η καρδιά» της χώρας. Μολαταύτα, η πρωτεύουσα της Σκωτίας και ο τόπος που βρίσκεται το σκωτσέζικο κοινοβούλιο είναι το Εδιμβούργο.

Το καλοκαίρι πριν πάω Γλασκώβη άκουσα τόσο πολλούς «αστικούς μύθους» για την πόλη, σε σημείο που όταν εν τέλει έφτασα εκεί νόμιζα πως ήμουν κάπου αλλού! Σε συζητήσεις που έχω κάνει κατά καιρούς έκτοτε, έχω διαπιστώσει ότι οι συγκεκριμένοι μύθοι συνεχίζουν να ισχύουν, αποθαρρύνοντας πολλούς ταξιδιώτες από το να επισκεφτούν την πόλη, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα γκρι, μουντό και παρακμιακό μέρος. Στόχος αυτού του κεφαλαίου είναι το να σας διαψεύσω αυτούς τους μύθους! Ή μάλλον τους περισσότερους, καθώς ορισμένοι είναι βασικά πραγματικότητα! Επίσης θα ήθελα να σας προειδοποιήσω ότι η ποιότητα των φωτογραφιών σε αυτή την ιστορία θα είναι άνιση. Κάποιες είναι βγαλμένες με καλή φωτογραφική, κάποιες άλλες επειδή δεν μπορώ να βρω τα αρχεία μου είναι από το fb (οπότε με χαμηλή ανάλυση), ενώ υπάρχουν και φωτός βγαλμένες με κινητό (ιεροσυλία, I know)! Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στην ατμόσφαιρα!

Μύθος νο1: η Γλασκώβη είναι μια άσχημη βιομηχανική πόλη

Η αλήθεια είναι ότι η Γλασκώβη έχει έντονο βιομηχανικό παρελθόν, κάτι που είναι εμφανές στην αρχιτεκτονική της. Αν προσεγγίσετε δε την περιοχή του λιμανιού θα το διαπιστώσετε σε όλο του το μεγαλείο! Μολαταύτα, οι ποικίλες αρχιτεκτονικές επιρροές δίνουν έναν πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα στην πόλη. Πλήθος βικτοριανών κτιρίων, δείγματα της Art Nouveau σε διάφορα μέρη της πόλης (ο Mackintosh μεγαλούργησε στη Γλασκώβη με σημείο αναφοράς το Glasgow School of Art), νέο-γοτθικές επιρροές (ας μην ξεχνάμε ότι το σήμα-κατατεθέν της Γλασκώβης είναι για πολλούς το κεντρικό κτίριο του Glasgow University με τον περίφημο πύργο), ενώ οι μοντέρνες πινελιές δίνουν και παίρνουν, ιδίως στην παραποτάμια περιοχή (η φωταγωγημένη άποψη του SECC και της Clyde Arc Bridge είναι μια από τις κλασικές εικόνες της πόλης).

Buchanan street-διαφορετικά στυλ

afarm9.staticflickr.com_8028_7264411166_c3a400840e.jpg
344_37510812063_1204_n

Ο χαρακτηριστικός πύργος του Glasgow University

afarm8.staticflickr.com_7094_7264415436_5c7d24a87c.jpg
228659_6115932063_547412063_311503_2436_n

Μοντέρνα αρχιτεκτονική-Clyde Arc Bridge

afarm9.staticflickr.com_8022_7264403962_1234c1076e.jpg
P1040420

Μοντέρνα αρχιτεκτονική-SECC

afarm8.staticflickr.com_7071_7264419664_caccf680c3.jpg
P1040424

Μύθος νο2: η Γλασκώβη δεν έχει πράσινο

Λέγεται ότι το όνομα Glasgow προέρχεται από το κέλτικο Glas-cu, το οποίο σημαίνει «το αγαπητό, πράσινο μέρος». Ξαφνιαστήκατε; Εντάξει, γεγονός είναι ότι στο κέντρο της Γλασκώβης ναι, δύσκολα θα δείτε πράσινο (έκτος κι αν κατευθυνθείτε κάπως ανατολικά, προς τη Νεκρόπολη, όπου ανοίγει το τοπίο). Παίρνοντας όμως το μετρό, σε λιγότερο από 10’ μεταφέρεστε στο West End, μια όμορφη και ρομαντική περιοχή. Αν περπατήσετε ένα δεκαλεπτάκι βρίσκεστε στο τεράστιο, ειδυλλιακό Kelvingrove Park. Απίστευτη βλάστηση, τρεχούμενα νερά, χαλάρωση. Άνθρωποι κάνουν περιπάτους, τζόκινγκ, πηγαίνουν βόλτα τους σκύλους τους. Φοιτητές αράζουν και συζητούν (καιρού επιτρέποντος). Και βέβαια, εκεί κυλά ο ποταμός Kelvin, ο οποίος διέρχεται μεγάλο μέρος του West End. Έκτος από το πάρκο μπορείτε να τον καμαρώσετε στην περιοχή των Βοτανικών Κήπων (άλλη μια όαση πρασίνου στο West End), κοντά στο πανεπιστήμιο, αλλά και έξω από τη στάση μετρό Kelvinbridge, όπου μπορείτε να δείτε και ερασιτέχνες ψαράδες να επιδίδονται στο αγαπημένο τους χόμπι. Γενικότερα στο West End υπάρχει πολύ βλάστηση και τρεχούμενα νερά (εντάξει, δεν είναι σα να είσαι στα Highlands, αλλά μιλάμε για μια μεγαλούπολη). Προσωπικά χαλαρώνω απίστευτα περπατώντας εκεί. Και, αν είστε τυχεροί, βολτάροντας στο πάρκο κοντά στο Kelvingrove Museum μπορεί κάποια στιγμή να ακούσετε τον ήχο της γκάιντας από μακριά, ενώ χαζεύετε το ποτάμι. Μαγεία.

Ο ποταμός Kelvin κυλά κοντά στο Πανεπιστήμιο

afarm9.staticflickr.com_8164_7264410962_8f0787a7e9.jpg
DSCN0165

Ο ποταμός Kelvin στους Βοτανικούς Κήπους

afarm8.staticflickr.com_7076_7264411076_cd382a2008.jpg
204_10571647063_547412063_667477_5021_n

Kelvingrove Park και στο βάθος το Πανεπιστήμιο

afarm9.staticflickr.com_8008_7264408450_ff2680ff54.jpg
DSCN0161

Έξω από τον Kelvinbridge Station

afarm8.staticflickr.com_7080_7264406256_3df39279da.jpg
DSCN0140

Μύθος νο3: η Γλασκώβη είναι μια επικίνδυνη πόλη με έντονη εγκληματικότητα

Ποτέ δεν αισθάνθηκα φόβο στη Γλασκώβη. Γυρνούσα σπίτι μέσα στο μαύρο σκοτάδι με τα ακουστικά του mp3-player μου στα αυτιά σε απόλυτη νιρβάνα. Εντάξει, έμενα και στο West End βέβαια. Αλλά και στο κέντρο η κατάσταση είναι νορμάλ. Κακή φήμη έχει το East End. Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν μόνιμη θαμώνας, αλλά καθώς εκεί κοντά έμενε ο τότε φίλος μου είχα πάει κάποιες φορές και μπορώ να πω ότι δεν επρόκειτο για κάτι το τρομακτικό. Κοινή λογική και προσοχή χρειάζεται, κατά βάση τις βραδυνές ώρες. Ναι, το μεσημέρι είναι μια χαρά να περπατάς στις όχθες του Clyde, το βράδυ καλύτερα να μην πηγαίνεις σε απομονωμένα μέρη γύρω του. Σε στενά, απομακρυσμένα δρομάκια δεν περπατούμε μόνοι μας ούτε στην πόλη μας το βράδυ, για ποιό λόγο να το κάνουμε στη Γλασκώβη;

Αυτό που πρέπει λίγο-πολύ να προσέχει ο καθένας είναι οι μεθυσμένοι, ιδιαίτερα από το απόγευμα της Παρασκευής ως το βράδυ της Κυριακής. Οι Σκωτσέζοι μπορεί να μην είναι Άγγλοι, είναι όμως Βρετανοί. Και σαφέστατα δεν περιμένουν να έρθουν στο Λαγανά για να γίνουν κομμάτια. Το κάνουν ανετότατα και στη χώρα τους. Γενικότερα στη Γλασκώβη κατά τη διάρκεια του weekend πίνουν σα να μην υπάρχει αύριο, συχνά παραφέρονται, λιποθυμούν στο δρόμο και λοιπά. Εν γένει δεν είναι πολύ ευχάριστο θέαμα. Και σαφώς οι περισσότεροι δεν είναι επικίνδυνοι, αλλά μπορούν να γίνουν ενοχλητικοί. Προσωπικά τα σαββατόβραδά μου προτιμούσα να μην πηγαίνω για ποτό. Κανά σινεμαδάκι/φαγητάκι νωρίς, αλλιώς dvdάκι με τον φίλο μου σπίτι. Και όσες φορές πετύχαινα καυγά στο δρόμο, απομακρυνόμουν σφυρίζοντας αδιάφορα.

Μύθος νο4: Στην Γλασκώβη δεν έχει και τίποτα να δεις

Όχι και τίποτα. Υπάρχει πλήθος μουσείων (τα περισσότερα δωρεάν), όπως το Kelvingrove, το Μουσείο Μεταφορών, η Gallery of Modern Art, το Μουσείο Θρησκειών, το Μουσείο Ποδοσφαίρου, η Hunterian Art Gallery και το Mackintosh House. Οι εγκαταστάσεις του Glasgow University είναι αξιόλογος πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Ο Καθεδρικός, η Νεκρόπολη, το Pollok House, το Glasgow School of Art, οι Βοτανικοί Κήποι, το Kelvingrove Park, το Glasgow Science Centre είναι μερικά ακόμα από τα αξιοθέατα της πόλης. Εντάξει, δεν έχει κάστρο όπως το Εδιμβούργο και το Stirling, αλλά κάνεις δεν είναι τέλειος.

Και ας περάσω σε μερικές πραγματικότητες!

Πραγματικότητα νο1: στη Γλασκώβη βρέχει συνέχεια

Ναι, βρέχει σχεδόν καθημερινά και για πολλές ώρες κάθε φορά. Υπάρχουν φάσεις που βρέχει καταρρακτωδώς ασταμάτητα ΟΛΗ την ημέρα. Στη Γλασκώβη σταμάτησα να χρησιμοποιώ συστηματικά ομπρέλα. Έβαζα ένα αδιάβροχο, ένα καπέλο και βουρ! Όταν έχει αέρα μπορείτε να δείτε παντού σπασμένες ομπρέλες. Το καλό πάντως είναι ότι έχει πολύ γλυκύτερες θερμοκρασίες από το Εδιμβούργο, το οποίο το χειμώνα για μένα είναι ανυπόφορο. Η κατάσταση βελτιώνεται από τα μέσα της άνοιξης ως τα μέσα του φθινοπώρου. Όχι ότι δεν βρέχει, φυσικά και βρέχει, απλά ο καιρός θυμίζει περισσότερο Αγγλία όπου μία αρχίζει, μία σταματά και συχνά απλά ψιχαλίζει.

Το παράθυρό μου ένα μεσημέρι του Ιουλίου

afarm8.staticflickr.com_7078_7264453506_0b690c3238.jpg
230416_4988402063_547412063_177810_9908_n

Πραγματικότητα νο2: η Γλασκώβη είναι φοιτητούπολη

Με τέσσερα πανεπιστήμια/ανώτατες σχολές (το Glasgow στο West End και τα Strathclyde, Caledonian και Glasgow School of Art στο κέντρο), αλλά και με πολλά colleges, η Γλασκώβη είναι μια γνήσια φοιτητούπολη με πλήθος νέων από όλο τον κόσμο, έντονο παλμό, απίστευτες και συχνά οικονομικές επιλογές διασκέδασης για όλα τα γούστα, δυνατότητες εθελοντισμού και πλήθος δραστηριοτήτων για νέους.

Πραγματικότητα νο3: οι άνθρωποι μιλάνε περίεργα

Aye, they do! Σε αντίθεση με άλλες πόλεις όπως το Εδιμβούργο ή το Aberdeen ας πούμε που οι άνθρωποι μιλάνε κανονικά αγγλικά, στη Γλασκώβη πέρα από πολύ βαριά προφορά χρησιμοποιούν και έντονους ιδιωματισμούς. Χρειάζεται αρκετή προσοχή στο να τους καταλάβεις, ιδιαίτερα όταν μιλούν μεταξύ τους. Εγώ θυμάμαι κάθε φορά που ερχόταν κάποιος φίλος μου από Ελλάδα, τις πρώτες μέρες συχνά έκανα «διερμηνεία» (κλασική έχει μείνει μια φάση που ένας οδηγός ταξί είπε κάτι σε μια φίλη μου, εκείνη γέλασε κι εγώ της είπα «ξέρεις, μόλις σε έβρισε»).

Πραγματικότητα νο4: οι άντρες φοράνε κιλτ

Εντάξει, δεν πηγαίνουν με αυτά στη δουλειά τους, όμως συχνά τα επιλέγουν για τη βραδινή τους έξοδο. Και εννοείται τα φορούν ΠΑΝΤΑ σε γάμους, επίσημες περιστάσεις, όταν παίζει η εθνική τους και λοιπές περιπτώσεις. Έχουν πολύ πλάκα! Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο στη Γλασκώβη, αλλά σε όλη τη Σκωτία!

Ουδέν σχόλιο!

afarm8.staticflickr.com_7105_7264465448_35551bdbb2.jpg
P1040434

 

Attachments

makisg

Member
Μηνύματα
4.722
Likes
14.823
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
μπράβο σου underwater,υπέροχες πληροφορίες και απιθανες φωτογραφίες.
 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.356
Likes
4.333
Ταξίδι-Όνειρο
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Άλλο επισκέπτης - άλλο κάτοικος

Κατ' αρχήν να πω ότι εγώ επισκέφθηκα την Γλασκώβη πρόσφατα, έμεινα μόνο λίγες ώρες και διαφωνώ με όσους λένε ότι δεν είναι αξίζει μια επίσκεψη.
Πάντως έχω ακούσει και από άλλους που έχουν ζήσει εκεί, τα καλύτερα. Φαίνεται ότι αυτή η πόλη κερδίζει πιο εύκολα τον κάτοικο από τον απλό επισκέπτη. Γι αυτό και είναι χρήσιμα όσα παραθέτεις.:rolleyes:
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.712
Likes
11.262
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
μπράβο σου underwater,υπέροχες πληροφορίες και απιθανες φωτογραφίες.
Σε ευχαριστώ για τα πάντα καλά σου λόγια! :D Ευχήσου μου να βρω γρήγορα τα αρχεία μου να συνεχίσω! :)

Κατ' αρχήν να πω ότι εγώ επισκέφθηκα την Γλασκώβη πρόσφατα, έμεινα μόνο λίγες ώρες και διαφωνώ με όσους λένε ότι δεν είναι αξίζει μια επίσκεψη.
Πάντως έχω ακούσει και από άλλους που έχουν ζήσει εκεί, τα καλύτερα. Φαίνεται ότι αυτή η πόλη κερδίζει πιο εύκολα τον κάτοικο από τον απλό επισκέπτη. Γι αυτό και είναι χρήσιμα όσα παραθέτεις.:rolleyes:
Καταρχάς ευχαριστώ για τα σχόλιά σου! :) Αυτό περί κατοίκων και επισκεπτών το έχω ξανακούσει και εγώ, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι συμφωνώ. Για μένα ας πούμε η πόλη ήταν "έρωτας με την πρώτη ματιά", δεν χρειάστηκε να μείνω καιρό εκεί για να την εκτιμήσω. Επίσης, όλοι σχεδόν οι φίλοι μου που με επισκέφτηκαν εκεί (ήρθαν ως ταξιδιώτες για μερικές μέρες δηλ.) τρελάθηκαν. Οι περισσότεροι μάλιστα την προτίμησαν από το Εδιμβούργο, με αποκορύφωμα την αδερφή μου που της άρεσε τόσο ώστε να κάνει κι αυτή το μεταπτυχιακό της εκεί. :)

Νομίζω απλά ότι σαν πόλη πιθανώς να αφήσει σε κάποιον μια ουδέτερη εντύπωση λόγω του ότι δεν προτιμάται συνήθως για διαμονή ή ολοήμερη επίσκεψη, και απλώς οι περισσότεροι κάνουν μία στάση λίγων ωρών πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας στο Εδιμβούργο. Και αν έχεις μόνο 2-3 ώρες στη διάθεσή σου αναγκαστικά θα παραμείνεις στην περιοχή του εμπορικού κέντρου (καθώς οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων είναι εκεί), όταν μιλάμε για μια πόλη με διάσπαρτα αξιοθέατα. Για μένα για να την χαρεί κάποιος πρέπει να περάσει minimum μια μέρα ολόκληρη εκεί.

Θα προτείνω στη συνέχεια μια ενδεικτική πρόταση ολοήμερης εκδρομής. :)
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.722
Likes
14.823
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι

maxoula

Member
Μηνύματα
225
Likes
266
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά και ξανά
Σε διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον για ακόμη μία φορά :) Και οι φωτος σου είναι ότι πρέπει για να πάρουμε και μεις μία γεύση από Γλασκώβη ;)
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.880
Likes
14.419
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Underwater, όσο πας με τις ιστορίες σου γίνεσαι και πιο απολαυστική.
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.712
Likes
11.262
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
σου το εύχομαι ολόψυχα για το καλό όλων μας:haha::haha:
:D


Σε διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον για ακόμη μία φορά :) Και οι φωτος σου είναι ότι πρέπει για να πάρουμε και μεις μία γεύση από Γλασκώβη ;)
Ευχαριστώ πολύ Μαχούλα μου!

Underwater, όσο πας με τις ιστορίες σου γίνεσαι και πιο απολαυστική.
Σε ευχαριστώ Φένια μου! Με έχει πιάσει λογοτεχνικός οίστρος. :D

Πλάκα-πλάκα, αν καταφέρω να πείσω κάποιον να επισκεφτεί την αγαπημένη Glasgow, τον θερμοπαρακαλώ να με πάρει και μένα μαζί να κάνω την ξεναγό! 9 μήνες είναι αυτοί, έχω πάθει απίστευτο στερητικό! :)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.298
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom