Δήλος- Μύκονος 2017

STKF

Member
Μηνύματα
1.140
Likes
5.325

Η Δήλος δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια εισαγωγή. Θεωρείται και είναι ένας από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Τετριμμένο αυτό που γράφω αλλά απολύτως ακριβές. Θα προσθέσω όμως αυτό δεν οφείλεται τόσο στην σχετικά καλή κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου όσο στα συναισθήματα που νοιώθεις όταν βρίσκεσαι εκεί.
20170515_102259.jpg
20170515_112913.jpg


 

Dina Z

Member
Μηνύματα
1.354
Likes
4.331
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ονειρεύομαι ... γενικώς!
Νάτη η είδηση της ημέρας ..... ;)
Αποδράσατε στη Μύκονο, λοιπόν STKF, και συνδυάσατε και Δήλο!
Συνεχίστε παρακαλώ!:D
 

STKF

Member
Μηνύματα
1.140
Likes
5.325
Η πρόσβαση στην Δήλο γίνεται με καραβάκι πολυ εύκολα και γρήγορα από την Μύκονο. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει η δυνατότητα να την προσεγγίσεις και από άλλα νησιά όπως η Τήνος και η Σύρος.
Στην ευκολία του όλου εγχειρήματος προστίθεται και η πολύ βολική πρωινή πτήση της Ryanair προς την Μύκονο, με τις γνωστές προσιτές τιμές της εταιρείας, η οποία συνδυάζεται ιδανικά με τις ώρες που αναχωρεί το καραβάκι.
Στις έξι το πρωί, ήμουν στο αεροδρόμιο, στις επτά, μέσα στο αεροπλάνο και στις οκτώ παρά τέταρτο, βρισκόμουν ήδη στην Μύκονο.
Για να κερδίσω χρόνο, πήρα ταξί με προορισμό την Χώρα όπου βρισκόταν και το ξενοδοχείο όπου θα έμενα.
Η απόσταση που χωρίζει την Χώρα από το αεροδρόμιο είναι πολύ μικρή, περίπου τρία χιλιόμετρα.. Πριν επιβιβαστώ ρωτάω πόσο κοστίζει η διαδρομή. Η απάντηση που έλαβα επί λεξει: <<Δέκα ευρώ, ίσως κάτι λιγότερο>>.
Η διαδρομή διαρκεί λίγα λεπτά.
Παρόλα αυτά πρόλαβα να εκφράσω στον ευγενικό οδηγό του πεντακάθαρου και πολυτελούς οχήματος μία απορία μου, που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της οργάνωσης του ταξιδιού.
<<Γιατί σε ιστοσελίδα των ταξί της Μυκόνου, το κόστος της συγκεκριμμένης διαδρομής, στο ελληνόγλωσσο κείμενο αναφέρεται ότι είναι οκτώ ευρώ, ενώ στο αγγλικό κείμενο 15?>>
Ο οδηγός έδειξε να εκπλήσσεται με τη ερώτησή μου. Μου είπε ότι δεν το γνωρίζει αλλά θα το ψάξει.
Πλήρωσα οκτώ ευρώ.
Αμέσως μετά την αποβίβασή μου αποκτώ οπτική επαφή με την Χώρα.
20170515_080001.jpg


Είμαι για μία ακόμη φορά στις Κυκλάδες! Νοιώθω ήδη πολύ χαρούμενος!
Σε λίγα λεπτά ήμουν στο ξενοδοχείο. Αφήνω την αποσκευή μου και ετοιμάζω τα απαραίτητα της εκδρομής.
Κατηφορίζω στο παλιό λιμάνι . Αγοράζω το εισητήριο στο περίπτερο του delostours.
20170516_114944.jpg
Κοστίζει 20 ευρώ μετ΄επιστροφής.
Το καραβάκι αναχωρεί στις δέκα. Έχω χρόνο και για καφέ!:xalara:
20170515_084019.jpg


Μην σας μπερδέψει το πλαστικό ποτήρι .Δεν ήταν take away.Έκατσα σε τραπέζι για καμιά ώρα απολαμβάνοντας την θέα και χαζεύοντας την πρωινή κίνηση. Το κόστος του καφέ, αραχτός σε τρεις καρέκλες στο παλαιό λιμάνι της Μυκόνου? Τρία ευρώ!:) Ομολογώ ευχάριστη έκπληξη!
 
Last edited:

misha19

Member
Μηνύματα
359
Likes
1.274
Επόμενο Ταξίδι
Ολλανδία-Θεσσαλονίκη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Round the world
Περιμένουμε την συνέχεια!! Κλείσαμε για Μύκονο , γράφε τώρα να βγάλουμε και εμείς κανένα πλάνο!! ΧΑΧΑΧΑ 8 ευρώ μόνο το ταξί?? Θα είμαστε 4 άτομα , οπότε βγαίνει το ίδιο με το λεωφορείο!
 

STKF

Member
Μηνύματα
1.140
Likes
5.325
ΧΑΧΑΧΑ 8 ευρώ μόνο το ταξί?? Θα είμαστε 4 άτομα
Ρώτα πρώτα τιμή πριν επιβιβαστείς. Θα σας δουν και πολλούς!:) Θα έπαιρνα λεωφορείο αν είχε, αφού η απόσταση είναι μικρή. Επίσης είδα και άτομα να το κάνουν ποδαράτο!
 

STKF

Member
Μηνύματα
1.140
Likes
5.325
Η ώρα πέρασε γρήγορα και ευχάριστα. Το καραβάκι αναχώρησε στην ώρα του, με επιβάτες κυρίως ξένους τουρίστες, οργανωμένους σε γκρουπ με ξεναγούς, και ελάχιστους μενονωμένους ταξιδιώτες.
Επιτέλους , ένα μικρό ταξιδιωτικό όνειρο, γινόταν πραγματικότητα! Θα επισκεπτόμουν την Δήλο!:xalara:
20170515_102303.jpg

20170515_102521.jpg
Η διαδρομή διαρκεί περίπου 25 λεπτά και είναι απολαυστική. Το καραβάκι εκτελεί δρομολόγια μέχρι οι άνεμοι να φθάσουν τα επτά μποφόρ, οπότε και επιβάλλεται από το λιμεναρχείο, απαγορευτικό απόπλου. Οπότε αν κάνετε το ταξίδι με βασικό στόχο την επίσκεψη στην Δήλο, καλό θα είναι να δείτε προηγουμένως και την πρόγνωση των ανέμων!
Η Δήλος , ως γνωστόν, ήταν το ιερό νησί του Απολλωνος και της Αρτέμιδος. Αυτό που δεν ήξερα και το έμαθα διαβάζοντας την ιστορία της πριν το ταξίδι, είναι ότι λίγο πριν καταστραφεί επρόκειτο για μία ακμάζουσα εμπορική πολιτεία, η οποία έφθασε να έχει τριάντα χιλιάδες κατοίκους! Ο βασικός λόγος που έγινε αυτό ήταν ότι απολάμβανε, επί ρωμαικής περιόδου, φορολογικής ατέλειας. Αυτό το προνομιακό καθεστώς, είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρώσει ομάδες εμπόρων από όλες σχεδόν τις περιοχές του τότε γνωστού κόσμου και να ακμάσει εμπορικά και οικονομικά.
 
Last edited:

STKF

Member
Μηνύματα
1.140
Likes
5.325
Το ανασκαφικό έργο που έχει γίνει κατά το παρελθόν έχει φέρει στην επιφάνεια αρκετά αξιόλογα ευρήματα καθώς και πολύ μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο επισκέπτης έχει να περιδιαβεί έναν εκτεταμμένο αρχαιολογικό χώρο, μία μικρή πόλη, οπότε απαιτείται καλή προετοιμασία και κατά το δυνατόν σωστή κατανομή τυυ χρόνου που θα έχουμε στην διάθεσή μας.
Βασικό ζήτημα είναι ο ήλιος. Συστήνω ανεπιφύλακτα την χρήση αντιηλιακού και ρούχων που να καλύπτουν όλο το σώμα{μακρυμάνικο πουκάμισο, μακρύ παντελόνι, καπέλο, γυαλιά ηλίου) καθώς και αθλητικά παπούτσια αφού κινούμαστε για πολλές ώρες κυρίως σε πλακόστρωτα δρομάκια, χώμα η μονοπάτια. Οι σκιές για να κρυφτεί κάποιος από τον ήλιο είναι ελάχιστες. Πρακτικά ότι σκιά μπορείς να βρεις δίπλα στους τοίχους των αρχαίων οικιών , όταν τριγυρνάς στον αρχαιολογικό χώρο, μέσα στο μουσείο η στην μοναδική καφετέρια του νησιού.
Ακόμη συστήνεται να έχουμε μαζί μας νερό και κάποιο ελαφρύ φαγητό.
20170515_104011.jpg


20170515_105653.jpg
 
Last edited:

thanos75

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
3.395
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καλιφόρνια-Χαβάη
Την τελευταία φορά που πήγα Μύκονο (πριν 15 χρόνια), ορκίστηκα ότι θα ξαναπάω κάποια στιγμή στη ζωή μου στη ζωή μου, μόνο κ μόνο για να δω τη Δήλο που δεν είδα κ μάλιστα άνοιξη η φθινόπωρο. Σα να νοιώθω με την ιστορία σου φιλε μου ότι το πλήρωμα αυτού του χρόνου έχει έρθει. Λέω να ρίξω food for thought στο έτερον ήμισυ☺
 

Klair

Member
Μηνύματα
2.190
Likes
25.365
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Θα ήθελα και εγώ να επιβεβαιώσω τα λεγόμενά σου για τον ήλιο και την πολλή ζέστη που αντιμετωπίζει ο επισκέπτης της Δήλου.

Δε θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου το πόσο πολύ υπέφερα, κατά την παραμονή μου στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, από τον ήλιο. Σε σημείο λιποθυμίας θα έλεγα. Μετά την ολοκλήρωση της περιήγησης βρήκα σωτηρία στο μουσείο όπου υπήρχε κλιματισμός και κάπως συνήλθα. Εννοείται ότι είχα κάνει καλή προετοιμασία αλλά και πάλι θέλει πολλή προσοχή.

Την εμπειρία της επίσκεψής μου όμως σε αυτόν τον χώρο δε θα την άλλαζα με τίποτα, όση ταλαιπωρία και να έχει. Είναι κάτι το μοναδικό.

Πολύ ωραίο ταξίδι @STKF .
 
Last edited:

STKF

Member
Μηνύματα
1.140
Likes
5.325
Όπως προανέφερα ο αρχαιολογικός χώρος είναι αρκετά μεγάλος. Οπότε σημαντικό ρόλο παιζει και η κατανομή του χρόνου που έχουμε στην διάθεσή μας. Ο δικός μου προγραμματισμός, έτσι όπως τον είχα στο μυαλό μου, έλεγε ότι θα πήγαινα με το πρωινό καραβάκι και θα έφευγα με το μεσημεριανό. Δηλαδή πρακτικά μιλώντας θα είχα τρείς ώρες διαθέσιμες να τριγυρίσω στον αρχαιολογικό χώρο, να επισκεφθώ το μουσείο και να πιώ και ένα σύντομο καφεδάκι στην μοναδική καφετέρια που υπάρχει για τους επισκέπτες.
Καφέ δεν ήπια ποτέ! :(
Το υποτιθεμένο, στην σκέψη μου, επαρκές τρίωρο, μόλις που έφθασε για τα βασικά!

Αφού αποβιβαστούμε από το καραβάκι μετά από λίγες δεκάδες μέτρα συναντάμε τα εκδοτήρια, όπου και αγοράζουμε το εισητήριο, κόστους 12 ευρώ.
20170515_103732.jpg

Σε μικρή απόσταση από τα εκδοτήρια συναντάμe το πρώτο χαρακτηρηστικό μικρό οικοδόμημα.
20170515_103732.jpg


20170515_103743.jpg


Φθάνοντας σε αυτό το σημείο έχουμε δύο επιλογές.
Είτε να συνεχίσουμε αριστερά όπου βρίσκονται τα ερείπια των αρχαίων ναών, η οδός των λεόντων κ.λπ. , είτε να στρίψουμε δεξιά και να περιδιαβούμε την λεγόμενη συνοικία του θεάτρου.
Εδώ θέλω να σημειώσω, ότι πριν επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο μόνοι μας, χωρίς την συνοδεία ξεναγού, είναι σχεδόν απαραίτητο να έχουμε κάνει μία μικρή προετοιμασία από το σπίτι, έτσι ώστε να έχουμε μία βασική ιδέα του που πατάμε, που βρισκόμαστε και τι βλέπουμε.
Αποφάσισα να κατευθυνθώ δεξιά, στην συνοικία του θεάτρου, καθώς ως πεζοπόρος , ήθελα πριν μεσημεριάσει να έχω ανέβει και στην ψηλότερη καρυφή του νησιού, τον λόφο του Κύνθου,με υψόμετρο 112 μέτρα.
20170515_103946.jpg

Η διαδρομή κινείται σε πλακόστρωτο δρομάκι. .
Αριστερά και δεξιά βρίσκονται τα υπολείμματα των αρχαίων οικιών.
20170515_104829.jpg


20170515_105000.jpg


Η συνοικία δίνει μία αρκετά σαφή εικόνα για το πως ήταν μία αρχαία γειτονιά.
Επίσης αφήνουμε κάμποσες φορές το πλακόστρωτο δρομάκι και εισερχόμαστε στις οικίες για να δούμε κάποια από τα περίφημα ψηφιδωτά που έχουν διασωθεί.
20170515_105532.jpg

Υπάρχει ένα θεματάκι βέβαια στο να τα εντοπίσεις. Τα βρίσκεις αλλά μπορεί να ξοδέψεις πολύτιμο χρόνο.
Από την προσωπική μου εμπειρία έχω να δώσω μία συμβουλή. Τα σημαντικότερα είναι εκεί που θα δούμε επιγραφές όπως αυτή.
20170515_105956.jpg
 
Last edited:

STKF

Member
Μηνύματα
1.140
Likes
5.325
Μόλις αντικρύσουμε το Θέατρο, η περιήγησή μας στην ομώνυμη συνοικία ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί.
20170515_111905.jpg


20170515_111934.jpg


Επόμενος στόχος ήταν η ανάβαση στην κορυφή Κύνθος, την ψηλότερη του νησιού. Την ανάβαση αυτή την είχα θέσει ήδη, προετοιμάζοντας την εκδρομή ως βασικό στόχο. Ήθελα να δω το σημείο το οποίο ενέπνευσε
τους αρχαίους γεωγράφους και ονόμασαν τα νησιά πέριξ της Δήλου, Κυκλάδες, λόγω της κυκλικής διάταξής τους ως προς αυτήν.
Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνεται προς τα δεξιά όπως κοιτάμε η σκάλα, την οποία χρησιμοποιούμε για να ανεβούμε στην κορυφή.
20170515_115636.jpg

Η ανάβαση απαιτεί λίγο κόπο, σχετικά, καθώς η υψομετρική διαφορά είναι μικρή.
Ανέμενα ότι θα ήταν όμορφη η θέα από την κορυφή αλλά αυτό που αντίκρυσα ξεπερνούσε κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Ότι και να γράψω, ότι φωτογραφία και να ανεβάσω θεωρώ ότι δεν αρκεί για να περιγράψει αυτό το θέαμα. Τι θέαμα, δηλαδή? Υπερθέαμα! Το κυριότερο δε ότι δεν αρκεί να αποδώσει αυτή την συγκλονιστική αίσθηση που νοιώθεις όταν τα μάτια σου αντικρύζουν αυτή την τελειότητα!
Εν ολίγοις θεωρώ και χωρίς υπερβολή ότι είναι από τα καλύτερα σημεία που μπορεί να σταθεί κάποιος στην χώρα που ζούμε. Ειδικά αν είναι λάτρης του κυκλαδιτικού τοπίου. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν άλλα συγκλονιστικά σημεία θέας στις Κυκλάδες, υπάρχουν!
Πέρασαν μερικά λεπτά, έτσι νομίζω τουλάχιστον, καθώς είχα χάσει την αίσθηση του χρόνου, μέχρι να αρχίσω να ψάχνω στον χάρτη μου για να βρω ποιά νησιά είχα γύρω μου.
Μύκονος, Τήνος, Σύρος, Πάρος, Νάξος!
 
Last edited:

thanos75

Member
Μηνύματα
1.355
Likes
3.395
Επόμενο Ταξίδι
μάλλον Παρίσι
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καλιφόρνια-Χαβάη
Μόλις αντικρύσουμε το Θέατρο, η περιήγησή μας στην ομώνυμη συνοικία ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί.
View attachment 205025

View attachment 205026

Επόμενος στόχος ήταν η ανάβαση στην κορυφή Κύνθος, την ψηλότερη του νησιού. Την ανάβαση αυτή την είχα θέσει ήδη, προετοιμάζοντας την εκδρομή ως βασικό στόχο. Ήθελα να δω το σημείο το οποίο ενέπνευσε
τους αρχαίους γεωγράφους και ονόμασαν τα νησιά πέριξ της Δήλου, Κυκλάδες, λόγω της κυκλικής διάταξής τους ως προς αυτήν.
Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνεται προς τα δεξιά όπως κοιτάμε η σκάλα, την οποία χρησιμοποιούμε για να ανεβούμε στην κορυφή.
View attachment 205027
Η ανάβαση απαιτεί λίγο κόπο, σχετικά, καθώς η υψομετρική διαφορά είναι μικρή.
Ανέμενα ότι θα ήταν όμορφη η θέα από την κορυφή αλλά αυτό που αντίκρυσα ξεπερνούσε κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Ότι και να γράψω, ότι φωτογραφία και να ανεβάσω θεωρώ ότι δεν αρκεί για να περιγράψει αυτό το θέαμα. Τι θέαμα, δηλαδή? Υπερθέαμα! Το κυριότερο δε ότι δεν αρκεί να αποδώσει αυτή την συγκλονστική αίσθηση που νοιώθεις όταν τα μάτια σου αντικρύζουν αυτή την τελειότητα!
Εν ολίγοις θεωρώ και χωρίς υπερβολή ότι είναι από τα καλύτερα σημεία που μπορεί να σταθεί κάποιος στην χώρα που ζούμε. Ειδικά αν είναι λάτρης του κυκλαδιτικού τοπίου. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν άλλα συγκλονιστικά σημεία θέας στις Κυκλάδες, υπάρχουν!
Πέρασαν μερικά λεπτά, έτσι νομίζω τουλάχιστον, καθώς είχα χάσει την αίσθηση του χρόνου,μέχρι να αρχίσω να ψάχνω στον χάρτη μου για να βρω ποιά νησιά είχα γύρω μου.
Μύκονος, Τήνος, Σύρος, Π'αρος, Νάξος!
Ίσως να είναι λίγο off-topic, αλλά ένιωσα την ανάγκη να το μοιραστω. Ακριβώς αυτό το συναίσθημα, αυτό το συναίσθημα που έκανε τους αρχαίους γεωγραφους να δώσουν το όνομα Κυκλάδες κ την έννοια του βρίσκομαι μεσοπέλαγα, εγώ την ένιωσα φιλε μου στην περιοχή του Σαν Μιχάλη της Σύρου. Προχωρώντας μετά την ταβέρνα Πλακόστρωτο φτάνεις σε ένα ύψωμα του οικισμού που πραγματικά πιάνει τον ορίζοντα καλειδοσκοπικα από την Ανατολή έως στη Δύση. Μπροστά σου η βόρεια "μύτη" της Σύρου κ γύρω-γύρω ένα "κυκλαδίτικο περιδέραιο": Τήνος, Άνδρος, στο βαθος Εύβοια, ακριβώς μπροστά να την πιάνεις στο χέρι η Γυαρος, κ στη συνέχεια Τζιά, Κύθνος, Σέριφος. Πίσω από τη Τζιά την ώρα που ο ήλιος έδυε διακρίναμε κ την Αττική, πίσω από την οποία εδυσε ο ήλιος. Από τις λιγες στιγμές στη ζωή μου που μια θέα με έκανε σχεδόν να κλάψω. Μέρος με απίστευτη υποβλητικοτητα, με υπέροχη ανατολη κ Δύση.
Όταν πάντως πάω στη Δήλο θα ανεβω κ στην Κυνθο. Με έχει ψήσει η περιγραφή σου.
Υ. Γ. Τις πολύ καθαρές μέρες μας είπαν ότι πίσω από την Τήνο φαίνεται κ η Ικαρία!!!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.116
Μηνύματα
880.712
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom