Δεν ειμαι Ρωσιδα επιστημων, σας λεω...

paefstra

Member
Μηνύματα
12.919
Likes
40.746
To καλοκαίρι του 2018 επισκεφτηκα την Κατάνια με τον γιο μου. Είχα διαβάσει ότι η βιβλιοθήκη
Biblioteche Riunite Civica e A. Ursino Recupero που στεγάζεται σε μια πτέρυγα του μοναστηριού των Βενεδικτίνων μοναχών San Nicolò L'Arena είναι επισκέψιμη τα πρωινά, με κόστος ξενάγησης 5 ευρω το άτομο. Έστειλα μειλ και έκλεισα την επισκεψη, γνωρίζοντας ότι θα δω παλιά χειρόγραφα αλλά και τον χώρο που γυρίστηκε μια από τις σκηνές της ταινίας "Το Όνομα του Ρόδου".
Φτάσαμε στην είσοδο και ανέφερα το όνομά μου, πλήρωσα και με διαβεβαίωσαν ότι σε λίγο έρχεται η ερευνήτρια που θα με ξεναγήσει. Δεν είδα άλλους, αλλά θεώρησα ότι δεν είχε κίνηση γιατί είχε τρομερή ζέστη εκείνη τη μέρα. Όταν μετά από 10 λεπτά εμφανίστηκε η "ξεναγός" μου, συστηθήκαμε, μου είπε ότι είναι ερευνήτρια και ασχολείται με την ψηφιοποίηση των χειρογράφων και με ρώτησε έκπληκτη πώς και ξέρω τόσο καλά αγγλικά, παρότι ειμαι ρωσίδα. Τη βεβαίωσα γελώντας ότι δεν είμαι ρωσίδα αλλα Ελληνίδα και αρχίσαμε την ξενάγηση.
Άρχισε να μου δείχνει μια έκθεση με διάφορα χειρόγραφα που ήταν στημένα σε προθήκες και μου ανέφερε ότι αν της είχα πει τα δικά μου ερευνητικά ή προσωπικά ενδιαφέροντα, θα είχε στήσει την έκθεση με άλλα χειρόγραφα, γιατί η ξενάγηση κάθε φορά είναι προσωπική. Είπε ότι λυπαται που τώρα βλέπω το στήσιμο που είχε γίνει για τον πρηγούμενο κι όχι για ρωσίδες, γιατί εχουν αρκετά εκθέματα που θα με ενδιέφεραν. Επανέλαβα ότι δεν είμαι ρωσίδα χαμογελώντας , αλλά με κοίταζε καχύποτα, επιμένοντας ότι το πρόσωπο και το χρώμα των ματιών μου έχουν σλάβικα στοιχεία. Της υπενθύμισα ότι είμαι κάπως κοντή για ρωσίδα. Δεν φάνηκε να με πιστεύει.
Αφού είδαμε την κεντρική αίθουσα και την πλαινή σκάλα οπου περήφανα είπε η ξεναγός μου ότι εκεί γυρίστηκε η μάχη σώμα με σώμα με τον Σον Κόνερι, βγάλαμε φωτογραφίες και αρχίσαμε την επιστροφή προς την έξοδο.
Στη διαδρομή και περνώντας από τις αίθουσες, σε ένα τραπέζι μπρστά σε πολλά χειρόγραφα είναι ένας περιποιημένος 60ρης με 2-3 φοιτήτριες. Μου λέει όλο χαρά "Να σας συστήσω, είναι ο καθηγητής τάδε που μελετά ένα συγκεκριμένο χειρόγραφο με τις φοιτήτριές του". Και πλησιάζουμε, κάνουμε χειραψία και με συστήνει ως ρωσίδα με τεράστιο ενδιαφέρον για τα μεσαιωνικά χειρόγραφα.
Η φωτό είναι από το βιβλίο που μελετούσε ο καθηγητής, το οποίο φωτογράφισα από ευγένεια. Με άφησε να το ξεφυλλίσω λίγο. Είπαμε δυο κουβέντες και σκέφτηκα ότι δεν εχει νόημα να επιμένω μπροστά στον άνθρωπο. Εξάλλου είπε ότι χάρηκε πολύ που κάποιοι ρώσοι έχουν ενδιαφέρον για τα μεσαιωνικά χειρόγραφα και δεν ήθελα να τον στεναχωρήσω.

20180725_122116.jpg
 
Last edited:

paefstra

Member
Μηνύματα
12.919
Likes
40.746
Δίμετρο κορμί!!!!!Ούτε εγώ θα σε πίστευα!!!!
@panpan οι παππουδες μου ηρθαν προσφυγες το '22 απο Κρασνονταρ και η προγιαγια μου μιλουσε μονο ρωσικα. Το ονομα μου ελληνικο ομως. Αλλα πραγματικα, αν ποτε εγινε καμια επιμειξια στο γενεαλογικο μου δεντρο, φαινεται οτι τα ελληνικα γονιδια επικρατησαν στο θεμα του υψους.
Ας σταθουμε στο οτι πραξαμε το ανθρωπιστικο μας καθηκον κανοντας εναν Σικελο καθηγητη ευτυχισμενο που η φωτογραφια του χειρογραφου που μελετουσε θα ταξιδεψει στα βαθη της ρωσικης στεπας πριν χαθει στα αδυτα της βιβλιοθηκης...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.492
Μέλη
38.836
Νεότερο μέλος
ipagou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom