Διάφορα περιστατικά-Σκόρπιες αναμνήσεις

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Και εδώ είναι αυτό που λέμε χύμα στο κύμα. Μία πρόχειρη πρώτη καταγραφή μερικών περιστατικών που μου έρχονται στο νου στη χάση και στη φέξη.

******************************************************
1. Σε τι διαφέρει το ευρώ από το δολλάριο;

Θυμάμαι λοιπόν τον R, τον αμερικανό, που μετά από 2 μήνες περίπου στην Ευρώπη, ακόμα δεν κατάφερε να προσαρμοστεί και να συνηθίσει τα ευρώ. Οπότε κάθε φορά που βγαίναμε και ερχόταν η ώρα να πληρώσει, ήθελε το χρόνο του: άπλωνε όλα τα νομίσματα στο τραπέζι μπροστά του και τα έκανε στίβες. Τα 2ευρα μαζί, τα μονόευρα μαζί, τα 20λεπτα, τα 10λεπτα, τα 50λεπτα. Τα μικρότερης αξίας δεν τον ένοιαζαν, τα χάριζε από εδώ και από εκεί.
Τον απολάμβανα να το κάνει αυτό κάθε φορά, ώσπου στο τέλος δεν άντεξα και τον έβγαλα φωτογραφία.
"Ε τι να κάνω ρε Μαρίααα......εγώ τα δολλάρια ξέρω! Αυτά είναι πολλά και διαφορετικά εδώ! Ακούς εκεί η κάθε χώρα έχει άλλη εικονα από πίσω... Άσε που ξοδεύονται και εύκολα!":D

a2.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_SxFzIjpszeI_AAAAAAAAAJk_m7W4sLe84c483a124a9134bc571ae400af801c.jpg
a2.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_SxFzIabtW8I_AAAAAAAAAJc_Ql5nERaede17b9bd6b7f72d744dd167529e18e.jpg

a1.bp.blogspot.com__tL7lzo0Mkac_SxFzIJ8hqHI_AAAAAAAAAJU_IRtPvm71b6fdea3c1898cdd4eb6dcac90c4aa0.jpg


*******************************************************
2. Πώς μετράνε οι Ινδοί

Βγαίνουμε ένα βράδυ και εκεί πάνω στη συζήτηση αρχίζω να μετράω τους μήνες με τα δάκτυλα. Απρίλιος (ανοιγω τον αντιχειρα), Μάιος (ανοίγω τον δείκτη), Ιούνιος (μέσο) και ούτω καθεξής.
Με βλέπει ο Ινδός και με ρωτάει:
-Α, και εσύ έτσι μετράς; Όλοι οι Ευρωπαίοι με τα δάκτυλα μετράτε;
-Τι εννοείς;
-Στην Ινδία δεν μετράμε έτσι. Είναι χαζό. Μετράμε με τις γραμμές των δακτύλων. Έτσι μπορούμε να μετράμε με το κάθε χέρι μέχρι το 20, και με τα δύο χέρια μέχρι το 40!
Και μου εξήγησε πώς γίνεται αυτό (συγγνώμη που το κάνω "θέμα" αλλά εγώ πρώτη φορά το έβλεπα)
Ανοίγει το μικρό δάκτυλο και αρχίζει να μετράει τις γραμμές, από εκεί που ενώνεται η παλάμη με το δάκτυλο-1, μετά τις 2 γραμμές -2 και 3, και την κορυφή του δακτύλου-4. Ανοιγει τον παράμεσο και πάλι τα ίδια, μέχρι το 8 και συνεχίζει οπότε βγάζει 20 με το ένα χέρι.

Ανοίγω και εγώ την παλάμη μου (όπως ίσως κάνετε και εσείς τώρα που το διαβάζετε αυτό) και αρχίζω να μετράω. Κάτι όμως δεν μου βγαίνει. Στο αριστερό χέρι βγάζω 19. Πάει να μου την πει "δεν ξέρεις να μετράς", αλλά όταν βλέπει το χέρι μου, μου λέει με έκπληξη:
-Ωχ! πού είναι οι δικές σου οι γραμμές; γιατί έχεις μόνο δύο στον αντίχειρα; σου λείπει μία γραμμή! πώς γίνεται αυτό;
και πιάσαμε μετά συζήτηση για το πόσες γραμμές έχουν οι Ευρωπαίοι στα χέρια τους. Παιδιά αν δείτε το δικό του χέρι, είναι λες και το μουτζούρωσε παιδί! Έχει πάρα πάρα πολλές γραμμές στην παλάμη! Δεν έχω ξαναδεί άλλον άνθρωπο με τόσες γραμμές! Λες και πήρε το ξυράφι και χάραζε το χέρι του όταν ήταν μικρός!
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Τίτα μου μπορώ να πω ότι αυτό το θέμα μου φαίνεται σαφώς πιο ενδιαφέρον από τον Πάτρικ, μου αρέσει να ακούω για τις μικροδιαφορές των λαών και τις δυσκολίες προσαρμογής τους, αν έχεις και άλλες τέτοιες ιστορίες θα χαρώ να τις διαβάσω.
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.729
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Βάζω και γω να μετρήσω στο αριστερό χέρι και μου βγαίνει μέχρι το 19! Φαντάζομαι ότι γραμμές εννοείς τις αρθρώσεις των δακτύλων. Δεν μπορεί να έχει τρία οστάρια στον αντίχειρα για να του βγαίνει 20. Μήπως κάτι δεν κατάλαβα καλά;
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
όχι, καλά καταλαβες. Και ειναι λίγο παράξενο. Εγω στο δεξί χέρι έχω όντως 3 γραμμές στον αντιχειρα(2 στη μία άρθρωση και 1 στην αλλη), αλλά στο αριστερό μόνο 2: 1 σε κάθε άρθρωση
@ioanna
θα γράψω και αλλα που μου έρχονται στη χάση και τη φέξη.. ;-)
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Εμενα παντως η ιστορια του Πατρικ μου θυμιζει πολυ ενα σωρο απο παρεμφερεις ιστοριες που μου διηγειται κατα καιρους η κολλητη μου. Νομιζω οτι το εχει ο κλαδος σας να εχει πολλους πυροβολημενους, πανω απο τον μεσο ορο των υπολοιπων κλαδων.
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
χαχαχα ...ναι! όντως! ή έχουμε ιδιαιτερη κατηγορία πυροβολημένων. Γιατί ξέρω ότι και στον κλάδο τον ιατρικό υπάρχουν πολλοί "ό,τι να 'ναι" αλλά είναι άλλης...ρατσας, άλλο είδος "καμμένων". Εμάς μας χαρακτηρίζει το "καμμένος-στην κοσμάρα του-εγωκεντρικός αλλά στο δικό του σύμπαν-" ένα πραγμα...
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Πήγα στον οδοντίατρο να βγάλω τους φρονιμίτες μου και καθόμουν στην αίθουσα αναμονής. Είχα δώσει το όνομα στη ρεσεψιόν και περίμενα. Το όνομα μου όπως είναι λογικό, είναι ασυνήθιστο για τα γερμανικά δεδομένα. Ας πούμε ότι λέγομαι....χμ...Τσοχατζίδου. (δεν είναι αυτό το όνομα, αλλά λέω ένα που έχει κάποιους κοινούς χαρακτήρες με το δικό μου). Με φωνάζει λοιπόν ο γιατρός:
-Η κυρία..Tso..tsochatzidou...
-Ναι, εγώ!
-γιατί καλή μου είναι έτσι το όνομά σου;
Αλλά το είπε με ένα τρόπο λες και έλεγε: "γιατί καλό μου το έκανες έτσι; τι σου έφταιξε;"
Γέλασα φυσικά και του είπα ότι είμαι Ελληνίδα.
-Αααα...για αυτό δεν διαβάζεται!!! :) Λέω και εγώ! Πρώτη φορά βλέπω τέτοιο όνομα!


Αλλά είχε πλάκα όταν πρωτοπήγα στο ινστιτούτο, που έπρεπε να δώσω το όνομά μου στο θυρωρό για να περάσω μέτα (αφού δεν με ήξερε, δεν μου επιτρεπόταν η είσοδος). Και του λέω (πάλι πχ)
-Τσοχατζίδου. και μου απαντά:
-Τσο τσο ντου ντου ντου... whaaaat??????


Φυσικά γέλιο έπεφτε και όταν έπρεπε να υπογράψω. Η υπογραφή μου ήταν στα ελληνικά, και αυτοί δεν μπορούσαν να τη διαβάσουν. Οπότε μου έλεγαν:
"Τι να σου πω, δεν καταλαβαίνω πώς το "Tsochatzidou" είναι αυτό που γράφεις από κάτω, αλλά από την άλλη έτσι όπως το βλέπω δεν είναι και εύκολο να το πλαστογραφήσει κανείς. Οπότε φαντάζομαι ότι όντως είσαι εσύ!"


................
Από τότε που φτιάξαν την καινούρια αποβάθρα στο σταθμό του Ostkreuz, όταν φτάνει η αμαξοστοιχεία κοντά στη στάση, ακούγεται το εξής:
"Sehr geehrte Fahrgäste,
Bitte beachten den Unterschied zwischen Zug und Bahnsteig(κάτι)"
που σε ελευθερη μεταφραση σημαίνει "αγαπητοί επιβάτες προσέχετε παρακαλώ το κενό μεταξύ του τρένου και της αποβάθρας"
Ο Ουαλός όμως που δεν ήξερε γρι γερμανικά δεν καταλάβαινε. Και ρωτάει μία μέρα:
-Τι λέει όλο αυτό το τσου τσου τσου σταικκαντε;"
-Please be careful, there is a gap between the train and the station"
-Χμ...εμείς στη Βρετανία το λέμε με 3 λέξεις: "Mind the gap" και πολλοί δεν το ακούνε ούτε αυτό ολόκληρο, οπότε ρωτάνε
"mind the whaaaaa ....γκντουπ!" και όταν σκοντάφτουν, το καταλαβαινουν

Είχε πολύ πλάκα ο Ουαλός μέχρι να καταφέρει να μάθει μερικές εκφράσεις. Πχ το "einsteigen bitte" αυτός το άκουγε "Einstein bitte!"
ή μετά τον βάζαμε να παραγγείλει αυτός, ή να ζητήσει το λογαριασμό, ωστε να γελάμε.
"ντι ρεχχχχνουνγκ μπίτε" ή "βιρ μούχτεν μπετσαλν" (τα έτρωγε μερικά φωνήεντα) και στο καπάκι ρωτούσε το σερβιτόρο
"τι σου είπα τώρα; δεν σου είπα κάτι κακό ε;"
......................

Τις τελευταίες βδομάδες είχαμε επισκέπτες από άλλες χώρες στο ινστιτούτο, οπότε είχα αλλάξει γραφείο για να εξυπηρετήσω κάποιους. Είχα πάει λοιπόν στο διπλανό, όπου ήταν η Ιταλίδα μόνη της και έγραφε το διδακτορικό της. Και επειδή το LateX την εκνεύριζε συχνά, κάπου κάπου πετούσε βρισιές στα ιταλικά. Εγώ τελείωνα το report οπότε πετούσα τα δικά μου ελληνικά. Έτσι, μέσα σε μία εβδομάδα είχε μάθει η μία στην άλλη το "σκ@τ@, γ@μ..., την τρέλα μου, αμάν!" και άλλα τέτοια αντίστοιχα.

Την προ-τελευταία Κυριακή λοιπόν, ήθελα να τους καλέσω σπίτι για brunch, οπότε τους γραφω ένα mail στο googlegroup που είχαμε, για να τους καλέσω. Είχα ξεχάσει όμως ότι για κάποιους άρχιζε το pre-meeting του πειράματος από την Κυριακή και όχι από τη Δευτέρα όπως ήταν για τους περισσότερους. Οπότε η Ιταλίδα μου απαντά (και πηγαίνει ταυτόχρονα σε όλους)
-Μαρία, εγώ δεν θα μπορέσω να έρθω γιατί όπως και μερικοί άλλοι έχουμε το premeeting με παρουσιάσεις κλπ. Αν θέλεις την άλλη Κυριακή.
Και εγώ το είχα ξεχάσει τελείως, οπότε της απαντώ:
"Oups...yes, I tottaly forgot about it! And now we say....skata!"
και μετά από 2 λεπτά λαμβάνω email από τον Περουβιανό, να μου γράφει την πρώτη πρόταση στα ελληνικά:
-σκατά τα έκανες πάλι!
(δεν ξέρω τι σημαίνει, απλά έψαξα το "σκατά" στο ίντερνετ και βρήκα αυτή την έκφραση μεταξύ άλλων. Ελπίζω να ταιριάζει στην περίσταση)

Εγώ δεν μπόρεσα να του απαντήσω αμέσως, αφού γελούσα μέχρι δακρύων με την έκφραση. Εκεί που δεν ακούς καθόλου ελληνικά, να παίρνεις ένα τέτοιο mail που να σου τη λέει ο άλλος στα ελληνικά...είχε πλάκα! Ο Πέπε όμως αγχώθηκε και έρχεται φουριόζος στο γραφείο:
-Ααααχχ, ελπίζω να μη θύμωσες! τι σου είπα; ελπίζω να μην ήταν κάτι κακό!!!! δεν σε έβρισα ε;;;;

............................

Ο Πέπε όμως ποτέ δεν μπόρεσε να χωνέψει γιατί η λέξη σκ@τ@ είναι κακή στα ελληνικά:
-Γιατί είναι κακιά; μα άκου πώς ακούγεται..."σκαααταααα" (και να το λέει με την ισπανική προφορά που είναι πολύ ανοιχτά τα φωνήεντα)
σκαααταααα, σκααααταααα! Είναι πολύ ωραία λέξη. Πολύ....ποιητική! Γιατί την έχετε για κακή λέξη; Εγώ μπορώ να σου φτιάξω ποίημα με αυτή!
ό,τι να 'ναι...:D
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Ωραία μας έφτιαξες το κέφι, για πες μου εκτός από την λέξη skata έχεις δοκιμάσει να τους εκπαιδεύσεις και στο ελληνικό μούτζωμα;
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Α μπα, εκεί ήμουν κόσμια! Μη βλέπεις που εδώ με είμαι χύμα στο κύμα. Εκεί έλεγα κακές λεξούλες στα ελληνικά μόνο όταν έπαιζα κανένα παιχνίδι και με νικούσαν ή όταν δεν μου έβγαινε κανένα διάγραμμα ή όταν γενικά με τσάντιζε κάτι στον υπολογιστή. Αλλιώς...ήμουν...κυρία!
Άσε που δεν μπορούσα να τους μάθω χειρονομίες γιατί γενικά στη Γερμανία είναι πολύ αυ στηροί στο θέμα χειρονομίες και δεν ήθελα να βρω κανέναν μπελά.

Μια φορά όμως, δεν θυμάμαι πώς, ανέφερα κάτι στον Πέπε για τη λέξη με τα τρία Α. Και αυτός μετά την ξέχασε, αλλά εγώ του είπα "ααα δεν στην ξαναλέω. Αυτά μια φορά τα λέμε και αν τα θυμάσαι καλώς, αλλιώς άστο!"
Και αυτός πήγε και το έψαξε στο google και τελικά το βρήκε! Με πλήρη ανάλυση όλων των πιθανών ερμηνειών!:D

Ο Ινδός μία φορά μου λέει:
-Και εγώ ξέρω ελληνικές λέξεις. Άκου: "γεια σου, καλημέρα, καλησπέρα, πού είσαι, ευχαριστώ πολύ, παρακαλώ!" Ε;;; αν πω αυτές στην Ελλάδα δεν θα με περάσουν για Έλληνα;
-Τι λες Πρ! Αυτά δεν είναι ελληνικά! Έχεις ακούσει εσύ ποτέ κανέναν Έλληνα να λέει "ευχαριστώ πολύ, παρακαλώ" κλπ; αυτά δεν λέγονται στην Ελλάδα!
-Γιατί; αφού δεν είαναι κακές λέξεις!
-Το ξέρω, αλλά αυτά δεν λέγονται. Δεν χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις. Αν πεις σκ@τ@, μ@...., γαϊδούρι κλπ, τότε ναι. Θα σου πουν "δικός μας είσαι".
-Α, το μ@... το ξέρω! Αλλά είπες μπορώ να το πω μόνο σε φίλους ε;
-Όχι, οι Έλληνες το λένε ο ένας στον άλλο, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία. Εσύ όσο φίλος και να είσαι με κάποιον, δεν μπορείς να τον πεις "μ@λ...". Είσαι ξένος, και όπως και να το κάνουμε, δεν μπορείς να το πεις σε κανέναν. Θα έχεις μπελάδες.
-Θα το λέω μόνο σε φίλους. Να, στον Πάτρικ ας πούμε. Ε Πάτρικ; Εμείς οι 2 δεν είμαστε πολύ καλοί φίλοι;
Πάτρικ: ναι, αμέ!
Πρ: άρα μπορώ να σε λέω μ@λ@...
Πάτρικ: ναι, μπορεις!
Πρ: ωραία! "Πάτρικ, είσαι μ@λ@.."
Πάτρικ: yes, I am.
:D:D:Dκαι εγώ να σκέφτομαι "μωρέ ότι είσαι, είσαι. Αλλά πώς το εννοεί ο καθένας μας:bleh:"

ps: ενταξει, νομιζω ότι πλέον το θεμα αυτό έχει γεμίσει στις...κακές λεξούλες. φτάνει τόσο...
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
να ρωτήσω κάτι; την κωμική σειρά The big bang theory την ξέρετε; γιατί έχω κάποια περιστατικά που σχετίζονται με αυτήν, αλλά αν δεν ξέρετε τον Σέλντον από τη σειρά...
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.219
Likes
5.729
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Τιτα πολλές φορές το σκέφτηκα ότι οι δικοί σου φυσικοί δεν μοιάζουν και πολύ με αυτούς του Bing Bang Theory. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα θελα με τίποτα να συνεργάζομαι με έναν τύπο σαν τον Σέλντον. Θα έκοβα φλέβες. :shock:
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Τιτα πολλές φορές το σκέφτηκα ότι οι δικοί σου φυσικοί δεν μοιάζουν και πολύ με αυτούς του Bing Bang Theory. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα θελα με τίποτα να συνεργάζομαι με έναν τύπο σαν τον Σέλντον. Θα έκοβα φλέβες. :shock:
χαχα...ναι. δεν μοιάζουν, αν και ώρες ώρες έχουν αρκετά κοινά στοιχεία.
(ασχετο:)
Θυμάμαι μια μέρα που μου λέει ο Πέπε:
"αυτή η σειρά έχει κάποια πολύ χοντρά λάθη. Ένα από αυτά είναι ότι ένας καμμένος φυσικός δεν αλλάζει ΠΟΤΕ κάθε μέρα ρούχα! φοράει τα ίδια για μέρες! ενώ στη σειρά αλλάζουν πολύ συχνά":bleh:

Αν έχετε δει τα τελευταία επεισόδια της νέας σεζόν, αυτής που παίζει στην Αμερική δλδ, μπορείτε να πάρετε το σοβαρό ύφος του Σέλντον απέναντι στην κοπέλα και να το βάλετε σε ό,τι φάτσα έχετε συνδιάσει για φάτσα του Πάτρικ. Να τα λέει όλα τόσο σοβαρα και υπεροπτικά.
Αλλά κατά τα άλλα ο Σελντον είναι ΘΕΟΣ! τον πάω πολύ! δεν ξέρω αν θα άντεχα τέτοιον τύπο, αλλά είναι κορυφαίος!!!!

Βασικά ένα από αυτά που ήθελα να πω είναι για αυτόν που συμβουλεύει τους σεναριογράφους και όλους τους συντελεστές της σειράς και για έναν νομπελιστα που έχει παίξει και σε ένα επεισόδιο. Είναι ένας αμερικάνος καθηγητής, ο οποίος ένα φεγγάρι δουλεψε στο ινστιτούτο που ήμουν.
Τέσπα.. πάω να γράψω τα 2 περιστατικά στο αρχείο μου(ενα με τον ερευνητη αυτον και ένα με τον Ινδό) και επανέρχομαι με clopy-paste.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.181
Μηνύματα
883.243
Μέλη
38.891
Νεότερο μέλος
CrisPan

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom